Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41187

Én szeretem. Általában egy egész cipónyit veszek, otthon elszeletelem (sajnos a Lipóti pékségekben ezeket nem szeletelik el géppel.... ez nagy hiányosságuk.), ami a nagy átmérő miatt elég macerás, hogy szép, egyenletes karéjok legyenek. 4-5 felé osztom, zacskózom és egy kivételével megy a hűtőládába.

Szobahőmérsékleten kiolvasztva simán hozza a bolti, friss szintet hetek múlva is.

 

Ízre, állagra nekem bejön. Savanyodást soha nem tapasztaltam. Elég sokáig friss marad, de ez ugye tárolás, páratartalom, stb függő. Leginkább úgy jellemezném, hogy nem nagyon találtam másik gyári kenyeret, ami ennyi ideig nem veszít a minőségéből.

 

A libazsíros tesztről :) : ha nagyon folyós a zsír, azt nem csak megmutatod a kenyérnek, és pont olyan részét találtad meg a cipónak, ahol nagyobbak a légbuborékok, akkor bizony átfolyhat...

Erre két megoldást tudok: 1., gyorsan megeszed; 2., tányér felett teszed ezt.... ;)

Előzmény: vidékipupák (41185)
beetee Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41186

Sőt.. negyedbe is. :D

Előzmény: Csucsu.007 (41184)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41185

Kinek milyen tapasztalata van a 3 kg.-os Lipóti kenyérről? Én is ettem már, jóízű, csak az a kérdésem, hogy hány napig marad friss, nem savanyodik-e,  megkenhető-e libazsírral, azaz nem folyik-e át a tenyerembe a libazsír, morzsálódik-e?

Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 41184

félbe is vágják, ha neked 3 kg sok...

 

:)

Előzmény: Pirandus (41181)
Pirandus Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41183

Ott van az alanti linken. Neve: "Lipóti paraszt házikenyér, 3 kg."

Előzmény: monyesz (41182)
monyesz Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41182

Nem a 2 kilós rozsos-kovászosra gondolsz? Én 3 kilósról nem tudok.

Ez a 2 kilós viszont talán a legjobb a piacon manapság. Valódi kovászos íze van!

Előzmény: Csucsu.007 (41180)
Pirandus Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41181

Valóban a 3kg-os Lipóti a legjobb. Sajnos, nekem 1személyre kell. A kisebbek ott sem a legjobbak.

Előzmény: Csucsu.007 (41180)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41180

a Lipótit próbáltad?

 

amióta van a 3 kg-os kenyerük, azóta nem sütők itthon kenyeret

 

http://lipotipekseg.hu/termekek/

 

 

 

Előzmény: Pirandus (41178)
Pirandus Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41179

A legdrágább (Pur-pur) kenyér minőségét is romlani érzem.

Előzmény: Pirandus (41178)
Pirandus Creative Commons License 2015.01.21 0 0 41178

Üdv a topiknak. Sajnos egyre többször kapok rossz, nem jó ízű, gumis állagú, hamar porladó rozs ill. barna kenyeret jóhírű helyeken (kis boltlánc). Köszönöm, ha Bel-Budán ill. a 6-os vill. vonalán nagyon jó kenyérhelyeket ajánlotok. Kösz. 

.ETNA. Creative Commons License 2015.01.19 0 0 41177

(sajnos) ... mármint úgy értem, hogy nincs időm kimenni mindig a piacra, hogy házitejet vegyek így sajnos megelégszünk a boltival, a minőségre ugyan általában ma már figyelünk, de hát ez mégis csak "bolti" :-)

Előzmény: .ETNA. (41176)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.19 0 0 41176

Nem azon csodálkoztunk, hogy nulla, mínusz egy fok körül a Tatra miért nem fagyott be, hanem, hogy ilyen hőmérsékleten miért fagyott jéggé a magyar tej, mert szerintem, nem lett volna szabad jéggé fagynia ... ha nincs .. mit tudom én, pl. felvizezve .... Persze én sem értek hozzá de az tény, hogy a felforralt Tatranak volt "pilléje" a magyarnak semmi ... és ízre is finomabb volt a Tatra :-) Persze az "igazi" tejnél nincs jobb, de a boltihoz hozzájutni egyszerűbb (sajnos) , egyébként mostanában már csak ritkán veszünk tartós tejet, szóval nem tudom, hogy a manapság árult szlovák és magyar tejek minősége között van-e különbség.

Előzmény: vidékipupák (41175)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.19 0 0 41175

Van egy tejre vonatkozó szabvány, ott az van leírva, hogy a nyers tej fagyáspontja -0,52, -0,54Co között van. Hogy a Tatra tej miért nem fagyott meg, az nem tudom, ebben nem vagyok szakember, de lehet az is, hogy adalékanyag volt benne.

itt:

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&ved=0CEMQFjAG&url=http%3A%2F%2Fwww.alfolditej.hu%2Fdownload%2F52&ei=dq-8VNbJL4b6UomChJAF&usg=AFQjCNFd-QpcK_Iz_w9aFPRwcKXwU0ff1Q&sig2=xa8WofvlTzU_9c1IgR61MQ

 

 

Én viszont a múlt héten láttam 152Ftért 0,1% zsírtartalmú tejet!!!!

Szerintem víz, fehér festék és 1gramm libazsírból volt összeállítva. :-)

Előzmény: .ETNA. (41174)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.18 0 0 41174

A tejjel jártam érdekesen néhány éve, akkor volt még Cora, ott vettem egy rekeszt Tatra tejet és kitettük a teraszra, volt kint néhány doboz magyar tej ... hirtelen fagyott az egyik éjszaka, a magyar tej kb. jégtömbre fagyott, az agyon szidott Tatra tej viszont még csak jégkásás sem lett :-)

Előzmény: vidékipupák (41167)
Skytten Creative Commons License 2015.01.17 0 0 41173

 

 

Köszönöm a választ,legközelebb kifogóm próbálni majd igy is.

Előzmény: vidékipupák (41172)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.16 0 0 41172

Amikor jénaiba teszem a tetejét elsimítom vizes fakanállal, egy kicsit domborúra, de úgy, hogy azért sima legyen.

Az étolajat azért teszem bele, mert attól lágyabb lesz. Mielőtt kiveszem a sütőből, a tetejét átkenem tiszta vízzel, - ettől szép fényes lesz és a hja is lágyabb - viszont sütés után azonnal becsomagolom több réteg konyharuhába, és csak kihűlés után szeletelem. Nem szeretem, ha ropogós a héja. kihűlés után viszont nagyon jól lehet szeletelni, nem törik a héja.

A legolcsóbb BL55 lisztből sütöm.  Nem szabad hagyni nagyon megkelni, mert sütéskor is még sokat emelkedik. Én évek óta sütöm így a kenyeret, sőt még prézlinek (zsemlemorzsa) is sütök, mert még mindig olcsóbb, mint a bolti zsemlemorzsa és biztos vagyok benne, hogy ezt nem mászták meg az egerek. :-)

Előzmény: Skytten (41171)
Skytten Creative Commons License 2015.01.15 0 0 41171

Szép estét!Lenne egy kérdésem hozzád,én is hasonlóképpen sütöttem már kenyeret de nekem a belseje tökéletes lett de a héja nagyon morzsálodott nehéz is volt szeletelni de igazából a morzsálódás volt nagyon zavaró.Szerinted ez mitöl lehet?Nagyon megköszönném ha ebben tudnál segiteni mi lehet a próbléma.Elöre is köszönöm a válaszódat.Üdv

Előzmény: vidékipupák (41139)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.12 0 0 41170

Meg olyat, amelyik rovarokat, gilisztát is eszik, mint például a tanyasi csirke. :-)

Előzmény: Csucsu.007 (41168)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.12 0 0 41169

jó étvágyat!

 

 

 

 

 

kenyér nélkül, ne hogy megfeküdje a gyomrát...

 

:)

 

Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.12 0 0 41168

"Az vagy, amit megeszel."

 

ez a vegetáriánizmus lényege:

ezért eszünk csak olyan állatot, mely növényt eszik

 

:)

 

 

 

Előzmény: vidékipupák (41167)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41167

Tudod, van egy mondás: Az vagy, amit megeszel. Tehát bármi bejut a szervezetedbe, az hatással van az egészségedre, nem is szólva arról, hogy az íz sem mellékes. Az pedig, hogy növényi alapanyagokról van szó, tulajdonképpen semmit nem jelent, mert vannak mérgező növények is.

Természetesen tudom, mi az adalékanyag.

Ezzel együtt én továbbra is maradok a búzalisztnél, minden adalékanyag nélkül.

Igaz, vettem olyan jódozott finomsót, amire rá volt írva, hogy a szavatosság: 1 év!!!

Vajon milyen adalékanyag lehet benne?

Évekig tartottam baromfit, azokat az állatokat semmivel nem kellett fűszerezni, csak megsóztam sütés előtt. Eredendően finomak voltak, mert a mondás az állatra is igaz: az, amit megeszik. Most veszem ezeket a műcsirkéket, de ezt nem tudom megenni, csak erős fűszerezéssel, mert a saját íze pocsék. Pedig biztosan nem mérgező.

Persze lehet venni élőállatot is itt a piacon, de azt elég komoly összegért adják, tudom, sok munka van vele.

Lehet kapni "tanyasi csirkét", ami van vagy 2,5 kg-os és ki lehet rántani, szép sárga. De az is csak hibrid, amit az utolsó, vágás előtti 1-1,5 héten kukoricadarával etettek, ettől sárga lesz és rántani is lehet, mert kb. 2 hónapos.

A hazai paprikáról meg annyira nem mondok le, hogy kb. 2 évtizede kalocsai termelőtől veszem közvetlenül.

Igaz, már ez a termelő is egy másik fajta paprikát ültetett tavaly, nem is lett olyan, mint az előzőek. Gondolom megpróbál olcsóbban, gazdaságosabban termelni.

Vettem 2,8%-os magyar tejet az Alföldi tej KFT-től, (ami Székesfehérváron van!!:-)) pocsék műanyag íze volt, de még most is az. Tudod mit válaszoltak az e-mailemre? "Biztosan a tehén evett olyat, amitől ilyen íze van."

Ma már tejfölt sem kapsz mert az inkább egy rossz minőségű krémsajtra hasonlít.

Előzmény: pimre (41162)
pimre Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41166

Igazad van. Én is csak azért szólaltam meg, hogy egyértelmű legyen: A guárgumi - szerencsétlen elnevezése ellenére . nem gumi, és még csak nem is természetidegen anyag. És a róla szóló ismertetéseket elolvasva úgy tűnik, hogy inkább előnyös élettani hatású, mintsem káros. Gondolom, hogy ezért is használják a gyógyszeriparban. 

Azt meg teljesen tiszteletben tartom, ha valaki azt szeretné, hogy "az OTTHON SÜTÖTT kenyere legyen MINDENFÉLE adaléktól és hozzáadott akármitől MENTES."

 

Milyen kár, hogy a vizet és az élesztőt nem lehet kihagyni. Nem is beszélve az esetenként hozzákevert magoktól:-)))

 

Előzmény: .ETNA. (41164)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41165

.... s persze jobb lenne a kockaélesztő a porélesztő helyett (amiben van pl. szorbitán-mono izé ... ami szintén természetes, ha jól tudom), de ez pl. nálam, szimplán csak lustaság kérdése :-)

 

http://www.eleszto.hu/mi-az-eleszto

.ETNA. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41164

Pimre: jogos, de nem is erről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy ha valaki vette a fáradtságot, hogy időt szánt arra, hogy kiválassza a sok közül a neki legmegfelelőbb kenyérsütőgépet, fogyasztja otthon az áramot, tölti vele az idejét stb. .... akkor legalább az OTTHON SÜTÖTT kenyere legyen MINDENFÉLE adaléktól és hozzáadott akármitől MENTES.

 

Elvégre éppen ez lenne az otthoni sütögetés (nem csak kenyér, de bármilyen sütemény stb. esetében is) egyik előnye.

 

Sajnos a fogyasztói árak miatt, ma már nem feltétlenül érvényes mindenre, hogy olcsóbb, ha otthon sütöd meg, mert, ha csak az árat nézed, talán néhány macerás süti olcsóbb, ha egy cukrászdában, vagy boltban veszed meg, mint a hozzávalókat összevásárolni és otthon megsütni. Egy dologban viszont MINDIG vezetni fog az otthon készített édesség, kenyér stb., még pedig abban, hogy KIZÁRÓLAG annak a süteménynek, kenyérnek az ÖSSZETEVŐIBEN lehetsz 100 %-ig (!) biztos, amit otthon Te készítettél, az összes többiben lehet akármi:-)

 

Természetesen ezek az "akármik" nyilván nem lehetnek kimondottan "károsak" az egészségre (akkor aligha hozhatnák forgalomba), de olyan sok minden van, amit otthon nem tudsz elkészíteni, az azokban lévő adalékokat így nem is tudod elkerülni, de akkor legalább a kenyér ... vagy a sütemény ... a pizzatészta legyen ilyen.

 

Na, én valami ilyesmire gondoltam csak .... ahogy, szerintem vidékipupák is :-)

Előzmény: pimre (41162)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41163

"liszthelyettesítő" ?? Nem semmi :-)) Lusta vagyok lefotózni és feltölteni, hogy milyen müa. adagolókanál van a gépemhez, a lényeg, hogy a két vége különböző méretű ... olyan a formájuk, mint a gyógyszerek mellé adott mércés kanálka ... a neten nem is találtam róla fotót:-)

 

Ehhez hasonló ...

 

Előzmény: Csucsu.007 (41156)
pimre Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41162

"Azért a kenyérhez tesznek búzalisztet is?"

Azért nem kellene túlzásba esni. Egy növényi eredetű adalékanyagról van szó. Tehát nem a liszt helyett adják egyes termékekhez, hanem adalékként! (Tudod, mi az, hogy adalékanyag?). Mellesleg gyógyszerekben is fogyasztod, és semmi bajod nincs tőle, sőt: http://magyarnarancs.hu/tudomany/konyhai_kemia_iii_-_van_benne_tartas_-_a_guargumi-68461

(És azért mert 2007-ben egyszer Indiában egy hamis szállítmányt hoztak forgalomba, attól még nincs vele semmi baj. Ha már itt tartunk, az 1994-es míniumos paprikahamisítás miatt sem mondunk le a hazai paprika fogyasztásáról. Vagy Te igen?)

 

Megjegyzés: Nem vagyok érintett semmilyen módon a szer forgalmazásban, csak nem szeretem az E számmal jelölt adalékanyagoktól való alaptalan rettegést. Tudod, mit készítesz, amikor cukrot melegítesz 150 fok körül? E150-et, leánykori nevén karamellt.

Előzmény: vidékipupák (41160)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41161

Én porélesztőt nem használok. Veszek friss élesztőt, 3 felé vágom, egyenként fóliazacskóba lezárom és lefagyasztom. Egy-egy ilyen csomag elég egy kenyérhez. Sütés előtt felfuttatom cukorral, kevés vízzel és liszttel és úgy teszem a már bekevert tésztához, amit aztán ismét elkeverek. Géppel. Sajnos, a budafoki élesztő már nem a régi, volt, hogy nem kelt meg a kenyér, olyan sokáig próbáltam keleszteni, hogy megsavanyodott.

Még soha nem sikerült olyan kenyértésztából kenyeret sütni, amit csak egy sütőlapra téve olyan sűrű volt, hogy nem folyt szét. Ha pedig a tészta megállt forma nélkül, akkor pedig nem volt 3-4 napig ehető a kenyér, mert vagy savanyodott, vagy morzsálódott.

Előzmény: .ETNA. (41151)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41160

Megnéztem az alábbi ismertetőt és elcsodálkoztam, hogy miket eszünk. Illetve eszik, aki félkész vagy kész élelmiszert vásárol. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Guargumi)

Azért a kenyérhez tesznek búzalisztet is?

Két hete készítettem leveskockából "levest" - valakitől kaptam, hogy milyen "finom. Két napig beteg voltam. Ezért én ma is úgy készítem az ételeimet, mint aki tud főzni.

Nem használok "csoda" ételízesítőket, de sajnos egyre kevésbé lehet beszerezni tiszta fűszereket, mert gyakran csak fűszerkeverékek vannak. Bár ez nem a topik témája, de néha az ember eltelik a jó kajával de ilyenkor sem gyógyszert szedek, egyrészt az ára, másrészt a hatása miatt. Amikor a pitypang, azaz a gyermekláncfű virágzik, leszedem a leveleit, árnyékos helyen megszárítom. Az ebből főzött tea tíz perc alatt megszünteti a teltségérzést. (ami olyan, mintha a gyomromban tégla lenne)  Minden tavasszal gyűjtöm, évek óta, minden alkalommal segített.  A fehér eper (vagy szederfa) levelét is minden évben szedem, megszárítom. Teaként ez meg a vércukor szintet csökkenti. De a vércukor szintet a csicsóka is csökkenti, (hasonló a krumplihoz), sütve nagyon finom, de csak keveset együnk belőle, mert hascsikarást okoz. Még kenyérbe nem próbáltam, de megpróbálom. Hasonlóan vércukorcsökkentő a borókafenyő termése (amivel a gint is ízesítik) napi néhány szem. Nekem a kakukkfű is a kertben terem. Amit itt leírtam, mindent kipróbáltam és mind tökéletesen bevált.

Egyébként a kenyérhez egész köménymagot is keverek, ez javítja az emésztést.

Előzmény: Csucsu.007 (41158)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41159
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41158

és még:

 

 

Guargumi

Szójaliszt,

Borsófehérje,

Farkasbab,

Tejsavópor,

Cellulóz,

Növényi rostok,

Enzimek

 

 

 

Előzmény: Csucsu.007 (41156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!