Keresés

Részletes keresés

pimre Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41166

Igazad van. Én is csak azért szólaltam meg, hogy egyértelmű legyen: A guárgumi - szerencsétlen elnevezése ellenére . nem gumi, és még csak nem is természetidegen anyag. És a róla szóló ismertetéseket elolvasva úgy tűnik, hogy inkább előnyös élettani hatású, mintsem káros. Gondolom, hogy ezért is használják a gyógyszeriparban. 

Azt meg teljesen tiszteletben tartom, ha valaki azt szeretné, hogy "az OTTHON SÜTÖTT kenyere legyen MINDENFÉLE adaléktól és hozzáadott akármitől MENTES."

 

Milyen kár, hogy a vizet és az élesztőt nem lehet kihagyni. Nem is beszélve az esetenként hozzákevert magoktól:-)))

 

Előzmény: .ETNA. (41164)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41165

.... s persze jobb lenne a kockaélesztő a porélesztő helyett (amiben van pl. szorbitán-mono izé ... ami szintén természetes, ha jól tudom), de ez pl. nálam, szimplán csak lustaság kérdése :-)

 

http://www.eleszto.hu/mi-az-eleszto

.ETNA. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41164

Pimre: jogos, de nem is erről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy ha valaki vette a fáradtságot, hogy időt szánt arra, hogy kiválassza a sok közül a neki legmegfelelőbb kenyérsütőgépet, fogyasztja otthon az áramot, tölti vele az idejét stb. .... akkor legalább az OTTHON SÜTÖTT kenyere legyen MINDENFÉLE adaléktól és hozzáadott akármitől MENTES.

 

Elvégre éppen ez lenne az otthoni sütögetés (nem csak kenyér, de bármilyen sütemény stb. esetében is) egyik előnye.

 

Sajnos a fogyasztói árak miatt, ma már nem feltétlenül érvényes mindenre, hogy olcsóbb, ha otthon sütöd meg, mert, ha csak az árat nézed, talán néhány macerás süti olcsóbb, ha egy cukrászdában, vagy boltban veszed meg, mint a hozzávalókat összevásárolni és otthon megsütni. Egy dologban viszont MINDIG vezetni fog az otthon készített édesség, kenyér stb., még pedig abban, hogy KIZÁRÓLAG annak a süteménynek, kenyérnek az ÖSSZETEVŐIBEN lehetsz 100 %-ig (!) biztos, amit otthon Te készítettél, az összes többiben lehet akármi:-)

 

Természetesen ezek az "akármik" nyilván nem lehetnek kimondottan "károsak" az egészségre (akkor aligha hozhatnák forgalomba), de olyan sok minden van, amit otthon nem tudsz elkészíteni, az azokban lévő adalékokat így nem is tudod elkerülni, de akkor legalább a kenyér ... vagy a sütemény ... a pizzatészta legyen ilyen.

 

Na, én valami ilyesmire gondoltam csak .... ahogy, szerintem vidékipupák is :-)

Előzmény: pimre (41162)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41163

"liszthelyettesítő" ?? Nem semmi :-)) Lusta vagyok lefotózni és feltölteni, hogy milyen müa. adagolókanál van a gépemhez, a lényeg, hogy a két vége különböző méretű ... olyan a formájuk, mint a gyógyszerek mellé adott mércés kanálka ... a neten nem is találtam róla fotót:-)

 

Ehhez hasonló ...

 

Előzmény: Csucsu.007 (41156)
pimre Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41162

"Azért a kenyérhez tesznek búzalisztet is?"

Azért nem kellene túlzásba esni. Egy növényi eredetű adalékanyagról van szó. Tehát nem a liszt helyett adják egyes termékekhez, hanem adalékként! (Tudod, mi az, hogy adalékanyag?). Mellesleg gyógyszerekben is fogyasztod, és semmi bajod nincs tőle, sőt: http://magyarnarancs.hu/tudomany/konyhai_kemia_iii_-_van_benne_tartas_-_a_guargumi-68461

(És azért mert 2007-ben egyszer Indiában egy hamis szállítmányt hoztak forgalomba, attól még nincs vele semmi baj. Ha már itt tartunk, az 1994-es míniumos paprikahamisítás miatt sem mondunk le a hazai paprika fogyasztásáról. Vagy Te igen?)

 

Megjegyzés: Nem vagyok érintett semmilyen módon a szer forgalmazásban, csak nem szeretem az E számmal jelölt adalékanyagoktól való alaptalan rettegést. Tudod, mit készítesz, amikor cukrot melegítesz 150 fok körül? E150-et, leánykori nevén karamellt.

Előzmény: vidékipupák (41160)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41161

Én porélesztőt nem használok. Veszek friss élesztőt, 3 felé vágom, egyenként fóliazacskóba lezárom és lefagyasztom. Egy-egy ilyen csomag elég egy kenyérhez. Sütés előtt felfuttatom cukorral, kevés vízzel és liszttel és úgy teszem a már bekevert tésztához, amit aztán ismét elkeverek. Géppel. Sajnos, a budafoki élesztő már nem a régi, volt, hogy nem kelt meg a kenyér, olyan sokáig próbáltam keleszteni, hogy megsavanyodott.

Még soha nem sikerült olyan kenyértésztából kenyeret sütni, amit csak egy sütőlapra téve olyan sűrű volt, hogy nem folyt szét. Ha pedig a tészta megállt forma nélkül, akkor pedig nem volt 3-4 napig ehető a kenyér, mert vagy savanyodott, vagy morzsálódott.

Előzmény: .ETNA. (41151)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41160

Megnéztem az alábbi ismertetőt és elcsodálkoztam, hogy miket eszünk. Illetve eszik, aki félkész vagy kész élelmiszert vásárol. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Guargumi)

Azért a kenyérhez tesznek búzalisztet is?

Két hete készítettem leveskockából "levest" - valakitől kaptam, hogy milyen "finom. Két napig beteg voltam. Ezért én ma is úgy készítem az ételeimet, mint aki tud főzni.

Nem használok "csoda" ételízesítőket, de sajnos egyre kevésbé lehet beszerezni tiszta fűszereket, mert gyakran csak fűszerkeverékek vannak. Bár ez nem a topik témája, de néha az ember eltelik a jó kajával de ilyenkor sem gyógyszert szedek, egyrészt az ára, másrészt a hatása miatt. Amikor a pitypang, azaz a gyermekláncfű virágzik, leszedem a leveleit, árnyékos helyen megszárítom. Az ebből főzött tea tíz perc alatt megszünteti a teltségérzést. (ami olyan, mintha a gyomromban tégla lenne)  Minden tavasszal gyűjtöm, évek óta, minden alkalommal segített.  A fehér eper (vagy szederfa) levelét is minden évben szedem, megszárítom. Teaként ez meg a vércukor szintet csökkenti. De a vércukor szintet a csicsóka is csökkenti, (hasonló a krumplihoz), sütve nagyon finom, de csak keveset együnk belőle, mert hascsikarást okoz. Még kenyérbe nem próbáltam, de megpróbálom. Hasonlóan vércukorcsökkentő a borókafenyő termése (amivel a gint is ízesítik) napi néhány szem. Nekem a kakukkfű is a kertben terem. Amit itt leírtam, mindent kipróbáltam és mind tökéletesen bevált.

Egyébként a kenyérhez egész köménymagot is keverek, ez javítja az emésztést.

Előzmény: Csucsu.007 (41158)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41159
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41158

és még:

 

 

Guargumi

Szójaliszt,

Borsófehérje,

Farkasbab,

Tejsavópor,

Cellulóz,

Növényi rostok,

Enzimek

 

 

 

Előzmény: Csucsu.007 (41156)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41157

nekem fémből van a sorozat:

 

 

 

Előzmény: .ETNA. (41155)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41156

pl. cívis liszthelyettesítő van benne

 

minek a lisztet helyettesíteni?

 

 

Előzmény: .ETNA. (41154)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41155

Van müa kanalam a géphez, azt használom mindig, de egyszer valaki kedvéért (aki nem kapott ilyen adagolókanalat a gépéhez) le is mértem, tudod "kisrendeske" vagyok  :-)

Előzmény: vidékipupák (41153)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41154

Egyszer elolvastam, hogy milyen összetevők vannak néhány előre bekevert, bolti "csodalisztben" ... ilyen enzim, olyan enzim, búzarost és tejsavópor és bla-bla-bla ... na, elég az hozzá, hogy nem használok ilyen lisztet, kb. soha:-)

Előzmény: vidékipupák (41152)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.08 0 0 41153

Persze egy digitális gramm mérleg sem rossz.

Előzmény: .ETNA. (41151)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.08 0 0 41152

Én évek óta sütök kenyeret, igaz, a sütőgépet csak keverésre, dagasztásra használom. Nem szeretem a kockás kenyeret, sem azt, hogy a keverőlapátot ki kell bányászni a kész kenyérből. A 41142 hsz.-ban leírtam, hogyan készítem. Lehet csoda liszteket kapni, de ha azokkal sütsz, akkor már olcsóbb, ha megveszed a kenyeret, sokszor a liszt drágább mint a boltban kapható kész kenyér. Az általam leírt kenyérsütést már többen kipróbálták, még senki nem tiltakozott.

Egyébként a BL80 lisztet ajánlják kenyérhez, de én BL 55-ből sütöm, mert az a legolcsóbb.

Előzmény: hadny (41146)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41151

Hupsz, nem tudom, hogy van-e a gépedhez műanyag adagolókanál ... ezért inkább leírom, hogy a receptben lévő "evőkanál", illetve "kiskanál" minek felel meg:

 

- a nagykanál vége, amivel a cukrot, olajat kell adagolni, éppen annyi, amennyi egy normál méretű evőkanál, úgy, hogy a tetejét lesimítod, tehát nem púpos benne a cukor

 

- kiskanalas vége, amivel a sót és az élesztőt kell adagolni, megfelel egy normál teáskanálnyi mennyiségnek, nem totál lesimítva, de nem is púposan:-)

 

1 nagykanál cukor: 12 gr

1 kiskanál só: 4 gr

1 kiskanál porélesztő: 3 gr

.ETNA. Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41150

:-) Persze ez is egy megoldás, de ha olyan bazi nagy szerencséje van valakinek (mint nekem), hogy a gépe használati utasításában szereplő valamennyi kenyér receptje kiváló, akkor nincs szükség kísérletezésre, hiszen a jó kenyér, alapvetően az élesztő-víz-liszt megfelelő arányán múlik! A fűszerek, magok stb. variálása már valóban csak kreativitás kérdése:-)

Előzmény: Törölt nick (41147)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41149

... bocsi, elírtam, természetesen a 2 fontos alapkenyér receptje szerint készülnek a zsemlék, ebből a mennyiségből lesz kb. 10-12 zsemle.

 

Ha beválnak a receptek, írd meg és szívesen leírok még néhány receptet a gépem használatijából (tojásos, szódás, tejes, fűszeres, mézes teljes kiőrlésű stb.).

Előzmény: .ETNA. (41148)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41148

Szia!

Amikor az öcsém és én is ajándékba kaptunk egy-egy kenyérsütőgépet (az övé Hauser, az enyém Hausmeister) azt gondoltuk, hogy a használati utasításban lévő recepteket minden bizonnyal az adott gépen próbálták ki, különben miért lenne mindegyik gép használatijában más és más recept.

 

Na ez pont nem így van:-) A Hauserrel soha nem sikerült normális kenyeret sütni, de amikor a Hausmeister használatijában lévő receptekre álltak át az öcsémék, sikerült a kenyér. EGyszóval, igen, sokszor előfordul, hogy nem jó a használatiban lévő recept. Igazából nem kísérletezek, bevált a használatiban lévő mindegyik recept, ezért nem szoktam máshonnan kenyér recepteket "halászni".

 

A Hausmeister használati utasításában az szerepel, hogy mindenképpen a vizet öntsük be először az üstbe, majd erre a lisztet, amibe kis mélyedéseket készítünk és ezekbe tesszük az olajat, cukrot, sőt és élesztőt (ha porélesztőről van szó), illetve csak simán a liszt tetejére kell morzsolni a friss élesztőt.

 

Alapprogramon sütve:

 

A 1,5 fontos fehér kenyér alapreceptje (cipó méret - LOAF SIZE -  gombot is meg kell nyomni)

260 ml víz

460 g liszt (lehet vegyesen is, pl. fehér és teljes kiőrlésű rozs stb. liszt kb. 300 fehér +160 teljes kiőrlésű)

2 kiskanál só

2 evőkanál cukor/méz

3 evőkanál vaj/olaj

2 kiskanál zacskós élesztő, vagy futtatott friss, esetleg csak simán belemorzsolt friss élesztő, a kocka friss élesztőből kb. 1/3-ad

 

2 fontos  kenyér alapreceptje:

310 ml víz

560 g liszt (400 fehér+160 teljes kiőrlésű)

2 kiskanál só

2 evőkanál cukor

3 evőkanál vaj/olaj

2 kiskanál zacskós élesztő

 

A 1,5 fontos fehér kenyér receptje szerint készítem a zsemléket, a különbség az, hogy TÉSZTA (dagaszt és keleszt, de nem süt) programon, majd a táblán - ebből a mennyiségből - kb. 10- 12 db zsemle-golyót gyúrok, letakarom (lehetőleg huzatmentes helyen) és kicsit pihentetem kb. 30 percig, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem, egy egész tojást felütök és ezzel kenem meg a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütöm. Nagyon finom, "igazi" (!) zsemle lesz belőle, karácsonykor kicsivel több mézet teszek bele és egy kanálka mézeskalács fűszerkeveréket.

 

OLASZ KENYÉR:
310 ml víz
400 gr fehér liszt (BL55 vagy BL65)
160 gr bio rozsliszt (Herbáriában veszem a Biopont Kft. lisztjét)
1 kis adagolókanálnyi só,
2 nagy cukor
3 nagy olivaolaj
2 kis adagolókanálnyi zacskós élesztő
3 nagy adag.kanálnyi paradicsompüré,
2 kis ad.kan. bazsalikom és 2 kis ad.kan oregano (illetve ízlés szerint)
sípszónál felvagdalt olajbogyó

 

FRANCIA KENYÉR 2 fontos , könnyed, lyukacsos szerkezetű,  FRANCIA programon sütve

310 ml víz

560 g fehér liszt

2 kk só

2 ek cukor

2 kk instant élesztő

 

Karácsonyi fűszeres-mézes (saját kreálmány)

A fehér kenyér alapreceptbe (csak fehér liszt) tettem egy kevés fahéjat, és a  Kotányi Mézessütemény fűszerkeverékből is egy keveset, cukrot és mézet (vegyesen) használtam, tettem bele durvára tört diót és készen vett cukrozott narancs és citromhéjat (Lidl) is. Dió helyett pl. akár összevagdalt, aszalt sárgabarackot is lehet a sípolásnál beleszórni.

 

 

 

Előzmény: hadny (41146)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41147

Nem tudom mi a cél a géppel, de javasolnék egy alapjaiban más megközelítési módot és igazából mindenkinek, aki elégedetlen lenne a gépével!

Hagyd a fenébe a recepteket! Fogsz egy tálat teszel bele x kiló tetszőleges lisztet, szép fokozatosan adagolod hozzá a vizet. Annyit, hogy a liszt pont feligya a vizet és összeálljon egy labdába, dobsz rá találomra valamennyi sót. Innentől már csak a jó élesztő mennyiséget kell eltalálni. Ha ezzel megvagy gyakorlatilag előtted a soha ki nem meríthető tárház. Alsó hangon is van minimum 12-13 bárhol, nem elérhetetlen áron beszerezhető liszt, rengeteg féle mag, temérdek fajta fűszer, ezer meg egy pehely, korpa, csíra és társai, ezeken túl még mindig lehet a vizet halom más folyékony dolgokra cserélni és lehet bármit és akármit dobálni bele. Ha nem jön ki eléggé a kívánt íz, akkor teszel többet. Végtelen kombináció, variáció és permutáció, az életbe nem fogod kétszer ugyanazt enni, ha nem akarod. 

Amivel érdemes még játszani, hogy előfordulhat, hogy nem az a program lesz a nyerő, amit a leírás ajánl hozzá. (Nálunk szerintem az alap programon minden jobb lesz, mint az ajánlotton.) 

Persze, ha megelégszel egy életen át ugyanazzal, ami igazából lehet, hogy neked nem is csak másnak ízlik, akkor kell valami receptet keresni.  :)

Előzmény: hadny (41146)
hadny Creative Commons License 2015.01.03 0 0 41146

Hellótok!

 

Karácsonyra kapott a feleségem egy ETA kenyérsütőgépet, próbálgatjuk a gyári recepteket, de eddig egyik sem vált be. Tudnátok ebben segíteni? Egyáltalán a neten található receptek mindegyike bármelyik gépre jó lehet, vagy egyes gépeknek meg vannak az un. jól bevált receptjei? 

 

Köszi előre is.

 

.ETNA. Creative Commons License 2014.12.26 0 0 41145

Köszi! Nektek is ... és minden kedves Fórumtársnak nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok! :-)

Előzmény: vidékipupák (41144)
vidékipupák Creative Commons License 2014.12.24 0 0 41144

Én ma készülök mákos, diós bejglit sütni, mazsolával.

Ez olyan karácsonyi szertartásféle.

 

Boldog Karácsonyt!

Előzmény: .ETNA. (41143)
.ETNA. Creative Commons License 2014.12.23 0 0 41143

:-)) igaz, még az én gyerekkoromban sem volt "lyukas", hólyagos a zsemle és a kifli, de rágós sem ... ó hogy imádtuk "kitunkolni" a két decis (nem, akkor még nem 1,75 dl-es volt egy doboz) tejfölt, tejet, vagy kakaót, de annyira "perverz" voltam, hogy én még a sűrített tejkrémet is csak lazán nyomtam a fincsi - bolti! - kiflire, hú, de fincsi is volt:-)

Nekem már elkészült a karácsonyi kenyér + karácsonyi zsemle (mézeskalácsízű), sőt a mézeskalács és a csokis-kókuszos keksz is, egyedül a bejglit vettem boltban (vagyis cukrászdában) ... de ezt is csak lustaságból:-)

Előzmény: vidékipupák (41142)
vidékipupák Creative Commons License 2014.12.22 0 0 41142

Nem a spéci szerszámmal van probléma, mert azt bármikor elkészítem. Hanem többek közt utálom a kockás kenyeret, mert eszembe jut, mikor 56-ban itt voltak az oroszok, mint "felmentő sereg" és osztogatták a fekete kockás kenyeret.

Nagyon sokszor sütöttem kenyeret, mindig friss élesztővel, de mindig éreztem az élesztő ízét. Porélesztővel soha nem próbálkoztam. No meg az sem mindegy, hogy mennyibe kerül, amit sütök. Lehet kenyérlisztből is sütni, de az már nem kifizetődő. Én minden kenyeret a legolcsóbb lisztből sütök és csak a jelenlegi recept vált be igazán, csak ezt a kenyeret tudom megkenni, mert nem morzsálódik, nem savanyodik, a csomagolásnak köszönhetően nem szárad ki. Csak azóta sütök folyamatosan kenyeret, mióta felfuttatom az élesztőt, azóta nekem tökéletesen megfelel a minősége. Ja, az elfelejtettem leírni, hogy gyerekkoromban a kenyerek általában 2 kg.-osak  voltak és én azt az állagot, tömörséget és ízt akartam érezni. Gyerekkoromban még a zsömlét is meg lehetett vajazni, a vajnak vaj íze, a tejfölnek tejföl íze és állaga volt. A mai tejföl az inkább egy gyenge minőségű krémsajt, a vaj meg inkább margarin. Mint ahogyan a mai csirkék sem olyanok, mint a házilag nevelt csirkék. Igaz, a házi csirkét 2,5 kg-osan nem lehet kirántani, mert mire eléri azt a súlyt, már csak sütni, vagy pörköltnek jó.

Amit én sütök kenyeret, azt meg lehet kenni, nem folyik át rajta a libazsír, és nem a tenyeremet kenem meg. Lehet hogy a gyári kenyér laza, jóízű, sok-sok levegővel felfújt, de az nekem nem kenyér. Még a prézlinek is sütöm a kenyeret, kiszárítom és ledarálom, mert sajnos sokszor tapasztaltam hogy a bolti prézliben vagy gríz, vagy kukoricagríz van. (Nem is szólva az orromat megcsapó egérvizelet szagról). Ezt azért érzem pontosan, mert sokszor tapasztaltam, mikor a műhelyembe bejöttek az egerek. Ugyanazt a szagot éreztem a bolti "zsemlemorzsa" nevű nem tudom miben. Azt is összemászták az egerek, még szárazkenyér korában. Nekem megéri, hogy olyat egyek, amiről tudom, hogy mi van benne. Persze lehet "tanyasi" csirkét is nevelni 2 hónap alatt hibrid csirkéből, csak az utolsó 1-1,5 hét alatt fokozatosan kell áttérni befejező tápról a kukoricadarára és ettől aztán szép sárgák, jóízűek és mégis kiránthatóak lesznek. Ezt sokan árulják tisztítva "tanyasi" csirkeként, aki meg nem ismeri a technológiát, az megveszi kétszer olyan drágán, mint az ugyanannyi idő alatt szintén tápon felnevelt hibrid csirkét. Ezt azért tudom, mert én is neveltem így csirkét, de csak magamnak, nem eladásra. Végül is jóízű, kirántható, anyagilag nekem is megérte, hát még annak mennyire megéri, aki eladja.  Egyébként a szomszédaim közül sokan felhagytak a kenyérsütéssel, mert sokkal egyszerűbb készen megvenni mindent. Én meg szeretek sütni, főzni, és azt hiszem elég tűrhetően. most is, hogy jön a karácsony, nem csak kenyeret sütök.

Előzmény: .ETNA. (41141)
.ETNA. Creative Commons License 2014.12.20 0 0 41141

A gépemhez kaptam egy spéci eszközt, amivel egyetlen mozdulat és már kint is van a kenyérből a lapát (ha esetleg belesül). Hausmeiserhez Te nem kaptál olyan kampós "izékét"?

 

Az élesztő ízét sosem érzem, hogy ez a Hausmeisterem kiváló receptjeinek, vagy a kevéssé kényes ízlésemnek köszönhető ... az nem tudom:-)

 

Csak a pizzatésztát és a zsemlét sütöm a sütőben, de lehet, hogy egyszer ráveszem magam a sütőben való kenyérsütésre is, de magamat ismerve, ennek elég kicsi az esélye, eddig mindössze egyetlen egyszer - kényszerből - került rá sor, még anno kb. ezer éve, a taxisblokád idején:-)) De azért, a biztonság kedvéért, lementem a gépre a recepted!

 

Karácsonyra mézeskalácsfűszeres-fahéjas-mézes karácsonyi kenyeret sütök ... mézzel, vagy házi lekvárral megkenve, habos-kakaóval ... nyami-nyami karácsonyi reggeli (nálunk már tradíció) :-)

Előzmény: vidékipupák (41139)
Super rock Creative Commons License 2014.12.20 0 0 41140

Köszönöm

Előzmény: Csucsu.007 (41137)
vidékipupák Creative Commons License 2014.12.02 0 0 41139

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem is van kenyérsütőgépem, de azt kizárólag dagasztásra használom.

Nagyon jól hangzik, hogy reggel a friss kenyér illatára ébredünk, de nagyon untam, hogy a keverőlapátot ki kellett bányászni a kenyérből, de azt is, hogy mindig érezni lehetett az élesztő ízét. Próbálkoztam kovásszal is, de azt meg nem lehet a kenyérsütőgépbe tenni, mert az rögtön beindul. Továbbá nem igazán szimpatikus a kockás kenyér, a beragadt keverőlapáttal.

Én a következőképpen sütöm a kenyeret, kétlapátos kenyérsütőgépet használva:

70 dkg liszt, 5 dl víz, (ez lehet 1 kg liszt és 7 dl. víz, de akkor több só és több étolaj kell hozzá, az aránynak megfelelően) csapott evőkanál só, fél dl étolaj, -én teszek hozzá kevés köménymagot is, - ezt a sütőgép (Hausmaster) 6-os programján 15 percig keverem, ezután leállítom.

 

Egy félliteres csészében 1/3 élesztőt (5dkg egyharmada) két kiskanál cukorral, pici vízzel és két kiskanál liszttel elkeverek, hogy az élesztő teljesen feloldódjon majd 40 fokon felfuttatom, (ne tegyük mikróba, mert az élesztő rögtön bedöglik, hiszen az egy élő organizmus, gomba, a mikrohullám megöli) ha a csésze majdnem megtelt, hozzáadom a keverőgépben levő viszonylag híg tésztához és ismét 15 percig keverem. (nem tovább, mert a gép elkezdi sütni)

Eddig használom a kenyérsütőgépet. Ezután egy margarinnal kikent, majd kilisztezett jénaiba öntöm a tésztát ( öntöm, - mert viszonylag híg, - vizes fakanállal kikotrom az egész tésztát) majd a tetejét szintén vizes fakanál hátával elsimítom, finoman, hogy ne kaparjam le a margarint a jénai oldaláról. Ezután 40 fokos sütőben megkelesztem (kb. 50 perc-1ó) addig, amíg a tészta kb. a jénai tetejével egy magasságba kerül. Ezután felkapcsolom a sütőt 200 fokra és beállítok 57 percet. A tészta ismét megkel, kiemelkedik a jénaiból. A teljes sütés vége előtt 2-3 perccel megkenem vízzel a tetejét, (szilikongumi ecsettel, ettől szép fényes lesz)  majd a teljes idő leteltéig tovább sütöm. Ezután a sütőből kivéve a jénaiból kiborítom, - kiesik belőle, nem ragad bele, - becsomagolom 3-4 db tiszta konyharuhába és abban hagyom kihűlni. Ebben a konyharuhában tárolva 3-4 napig friss, nem szárad, nem morzsálódik, nincsenek benne nagy lukak, teljesen egyenletes az állaga, még a libazsír sem folyik át rajta. A héja nem ropogós, viszont könnyű szeletelni, nem esik ki a közepe, mint a bolti kenyérnek. A legolcsóbb lisztből sütöm, még soha nem volt a liszttel probléma. Az már előfordult, hogy az élesztő nem akart beindulni, de sajnos ha sokáig kel, akkor megsavanyodik, mire kisül.

Rendszerint előre megveszek 10x5 dkg élesztőt, mindegyiket 3 felé vágom - ez elég 70 dkg liszthez, - és egyenként fóliába lezárva lefagyasztom, így mindig van itthon élesztő.

Próbálkoztam már kovásszal is, de az nagyon macerás. Ezzel a megoldással, hogy az élesztőt először felfuttatom, semmilyen élesztő mellékíz nincs, és a kenyér nagyon szépen, egyenletesen kel, a tészta egyenletes, finoman lágy, nem savanyodik és nem morzsálódik, 3 napig eltartható a konyharuhában. Van fém kenyértartóm is, de abban megpenészedett a kenyér, és a vágási felület mindig megszárad. A konyharuhába csomagolva nincs ilyen probléma, szellőzik és mégsem szárad ki, csak forrón kell becsomagolni.

Én évek óta így sütöm a kenyeret, aki eddig megpróbálta, mindenkinek ízlett.  Lisztet 10-20 kilónként veszek.

A kenyér formáját a jénai adja, aki a hagyományos formát szereti, annak jó az ovális jénai, nekem kerek van. Igaz, ebben sem igazi cipó formája van , mert sütéskor tovább kel és a teteje egy kissé nagyobb mint az alja, viszont a formáért messzemenően kárpótol az íze, az állaga és az eltarthatósága.

 

 

Pandus Creative Commons License 2014.11.22 0 0 41138
Csucsu.007 Creative Commons License 2014.11.18 0 0 41137

https://html1-f.scribdassets.com/43fivjexa8o63qe/images/1-5e7032ed64.jpg

 

 

Előzmény: Super rock (41136)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!