Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Magyarországon hivatalokban, szolgáltatóknál, üzletekben - ezek szerint fórum adminisztrátoroknál is - sokszor előfordul, hogy fordítva ülnek a lovon, talán nem fogják fel, hogy ők "vannak" az ügyfélért, vásárlóért (fórumozókért stb.), és nem fordítva! Ha nem lenne kit kiszolgálniuk, ha nem kérne soha, senki segítséget, ők sem lennének, a munkájujra nem lenne igény!!
Egyszer olvastam egy tanulmányban, hogy "fejben" (gondolkodaásban, a dolgokhoz, helyzetekhez való viszonyulásban, stílusban, türelem és tolerancia terén . . . hogy a becsületességet, a magán- és köztulajdon tiszteletben tartását már ne is említsem) vagyunk lemaradva .. . . vagy 100 évet:-))) Néha, hihetetlen sztorikat hallok, olvasok. . . kezdem elhinni, hogy a tanulmányt író szociológus (?) NEM tévedett:-)))) Csoda, hogy ennyi frusztrált ember van az országban?:-)
Hárman is "ugrottunk" Varga Józsefné Mária kérésére, remélem, hogy mivel csak a használati miatt regisztrált afórumra (1 hsz-e van), valamikor benéz a válaszért. Persze, ha az e-mail címére várja a választ, akkor nem igazán lesz használatija, tekintve, hogy az adatlap beállításnál nem jelölte be, hogy publikus legyen az e-mail címe:-)
Egyébként gyakori hiba, hogy azzal, hogy megadják a regisztráláskor az e-mail címüket, azt hiszik, hogy ezt majd automatikusan más is látja, pedig ezt külön kell jelölni! Igazán felhívhatnák erre egy nyomatékosításra kérő mondattal az újonnan regiző figyelmét!
Figyelem ezt a topikot, de nem ismertem az említett Alpina gépet. Miután emlegettetek, rákerestem, de pontosan arra a típusra nem volt találat. A képeket látva tettem fel a doksikat, lehet, hogy jók lesznek.
A használati utasítást letöltöttem, de mivel úgy láttam, hogy a letöltött PDF fájl nem igazán kezes, azaz a lapok alján túl könnyen elugrik a következő lapra, ezért elővettem a Solid Converter PDF V7 programot, és utólagos engedelmeddel egy egész picit igazíttattam rajta. És az eredményt ide tettem: http://data.hu/get/6955062/AFK_BM-2_mod.PDF
A letöltéshez elég a lap alján lévő Lassú letöltés gombot használni, ami nem fizetős. Így is 2 percnél kevesebb idő alatt letöltődik.
Köszönet érte Varga Józsefné Mária (#40972) helyett. És ugyan emailben kérte a választ, csak elfelejtett email-címet magadni. Így nehéz lesz eljuttatni hozzá.
Viszont Mona_7 is kapta a leírást. Ha nem is az Alpinás, hanem valami hasonlót: "...Egyébként itt nyilvánosság előtt is nagyon köszönöm egyenlitőnek hogy elküldte ASK géphez leirást(nem kis melóval!)és ezennel angyallá nyilvánitom:)))!..."
Most néztem meg mona_7 adatlapját, sajnos 2007-ben írt utoljára itt hozzászólást, azóta sem ebben, sem az index bármely másik topikjába nem írt semmit, az adatlapján láttam, hogy sajnos az e-mail címe sem publikus, tehát üzenetet sem tudsz közvetlenül küldeni neki.
Gyanítom, hogy nem is olvassa a hozzászólásokat (ha 6 éve nem írt semmit, ez szinte tuti): így valószínűleg, sajna, a kérésedet sem. . . .
Köszi! Nem receptet keresek, a közel 20 éves bevált kenyérreceptemet nem cserélem le. Csak kívánsiság vezérelt, mennyi tejszínből ill. tolyásból lehet habot készíteni a dagasztógéppel? Végül is nincs jelentősége mert a kenyérhez nem kell, süteményt meg nem szeretem ezért nem is csinálom.
Meguntam a kenyérsütő gépet, most vettem egy Clatronic 3323 dagasztógépet. Nagyon szuper csak arra lennék kíváncsi, a habverővel mennyi anyagból lehet valamit kezdeni. Liter tejszín, 10 tolyás? Vannak tapasztalatok vele? Nem mint ha nagy szükségem lene rá csupán kíváncsiság
Gratula!!! Ez tökéletes és biztosan nagyon finom is volt!!! Ahhoz kell csak hozzászokni, hogy a formája - természetesen - nem olyan, mint a bolti kenyéré, a szeletek talán nem lesznek szép szabályosak (ahogy a bolti szeletelt kenyérnél), de nincs is benne mindenféle "segédanyag",vagyis sokkal egészségesebb.
Most már kezdheted a kísérletezést! Ha az alapkenyér megy, akkor jöhetnek a variációk (ha szeretitek), ha bármelyik érdekel, jelezd és majd leírom a receptet:
fűszeres: szórj rá egy kevés tárkonyt, kakukkfüvet, petrezselymet (vagy bolti szárítottat, vagy frisset - jól összeaprítva)
olasz: ebbe kell paradicsompüré + bazsalikom + oregano
sok magvas: lenmag, natúr napraforgó, natúr tökmag, szezámmag+mák
édes-diós, aszalt gyümis stb.stb.
Ja és ki ne felejtsem a langallo/pizza tésztát, amit a géppel dagasztatok meg, 1.50 perc alatt kész, utána már csak a táblán kinyújtom, megpakolom mindenféle finomsággal és mehet a sütőbe.
Még egyszer gratula, és üdv az otthon sütögetős csapatban:-)
Remélem, hogy sikerül a szükséges alkatrészt (fogazott szíj vagy micsoda is) beszerezned, de ha mégsem, vígasztaljon, hogy - szerencsére - ma már kedvező áron lehet a boltokban új kenyérsütőt venni. Igaz, hogy én is ragaszkodom a bevált gépemhez, remélem még jó sokáig "húzza":-)
:-) ami azt illeti, a kenyéren kívül én is csak pizza/langallo tésztát szoktam dagasztatni a géppel, na és néha egy kis kalács (főleg télen,mert imádjuk a vajas-mézes kalácsot tejjel). Viszont kenyérből mindenfélét (olasz, fűszeres, tojásos, mézeskalács-fűszerkeverékes karácsonyi stb.stb.) sütök, mert szeretjük a változatos ízeket:-)
A pizza-tésztát Neked is jószívvel ajánlom, éppen tegnap csináltam, igaz, hogy ebben a forróságban, a sütőben sült pizza és langallo nem kimondottan kedvezett a konyhai hőmérsékletnek:-)
Köszönöm válaszod, igen kedves tőled, hogy nem felejtettél el.
Nem lehet leszokni a kenyérsütésről. :-))
Így tudom, hogy mit eszem, és már ott tartok, hogy a bolti kenyér nem is ízlik.
Nem úgy mint a magam sütötte kovászos kenyér.
Nőm sem érti, miért lehetséges ez, hogy így kitartok mellette.
Régebben még őröltem is, de arról lemondtam, találtam egy helyet, ahol állandóan lehet kapni BL-112-es félfehér lisztet, ebből sütök 15-20% teljes őrlésű rozsliszttel.
Mondhatom teljes megelégedésemre.
Mást mint kenyeret, viszont soha nem sütöttem még.
Majd tapasztalod, hogy bár a küllem sem elhanygolható, de a lényeg az, hogy egészséges és ráadásul számtalan "variációval" kápráztathatod el a családot, a barátokat. Pl. a salátázáshoz olasz, fűszeres(paradicsompürés) kenyeret, húsvétkor .. tojásos kenyeret teszek az asztalra,karácsonykor mézeskalács fűszerkeverékes-fahéjas narancsos kenyér jár a reggelihez:-)) Tárkony, oregano, bazsalikom, petrezselyem, lenmag, natur napraforgó és tökmag, szezámmag, aszalt gyümik, szárított élesztő, oliva olaj, olajbogyó, méz, vaj(nem margarin!!) stb., ilyesmiket érdemes beszerezni. Sok sikert! :-)
Most kipróbálom a kelttésztát, aztán utána a maradék keverék liszthez kevesebb vizet adva megint sutok egy kenyeret. Remelem ezuttal lesz sikerelmeny kinezetre is, mert az ize nagyon jo.
Nezegettem recepteket, majd megveszem kulon a BL80at, meg zabpelyhet meg magokat meg ezt meg azt:) Tenyleg nem nagy macera belerakni a hozzavalokat kulon.
560 gr liszthez 310ml vizet adok. Általában 400gr fehér búza + 160 gr VitaMilles teljesk.rozs. A "bekavart" kenyérlisztek némelyikében túl sok - felesleges - ez+az van. Az un. kenyérliszteket viszont szeretem, pl. a Nagymamisat... Hozzátenni kicsi sót és élesztőt, vajat(olajat), mézet ... már nem nagy fáradtság, de legalább tudom, hogy mi van benne:-))
Az egyik módszer, hogy saját receptet használsz, saját összetevőkkel dolgozol.
A másik, hogy rövidebb programot használsz. Én amúgy nem szoktam ennyi vizet tenni fél kiló liszthez.
A férjem szulinapjara kapott egy kenyersutot (nekem:). Az elso sutesnel 500 gramm liszt helyett 1 kg ment bele... 1,3 kg-os kenyeret lehet a geppel sutni, csak kicsit nyomta ki a tetejet.
Masodik sutesnel ugyanugy jartam, ahogy Erdeklodo. 500 gr liszt, 300 ml viz, kicsi so... gyonyoru lett volna, ha a teteje nem ugy nez ki ahogy.
Az oke, hogy akkor esik be a teszta ha tul lagy vagy tul van kelve, de mit tudok csinalni? Komplett (vitamill) sokmagvas kenyerliszt, nem teszek bele pluszba semmit. Ugy sutom, ahogy a zacskon rajta van. de megis? Mit csinaljak, hogy szep legyen a kenyerem? Vegyek feherkenyerlisztet es abbol adjak hozza? mennyit?
Na hallod! Egy egyszerű tojásrántottáról mindig beugrik valami...vagy egy korona, vagy egy pávás motívum, vagy a Manchester United:).
/Becsípödött az egyik oldalon a két fél jénai közé a tészta és odasült vagy odaragadt. A másik oldala szabadon továbbkelt, míg le nem csúszott jénaistól, tésztástól, mindenestől:)/