Keresés

Részletes keresés

Mester98 Creative Commons License 2011.01.29 0 0 59

Nem tudom hol kell felajánlani vagy hova menjek!SEgítsen valaki ha tud,mert felajánlanám az egyik vesémet!!E-mail:seresjeno11@freemail.hu

erika1854 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 58

én odaadom az arcomat és belsó szerveimet írj bátran

zsh10@citromail.hu

fistic Creative Commons License 2010.04.23 0 0 57
ha tudsz pontos tapasztalatokat mondani az adminisztráció menetéről jelezd már...
Előzmény: aliasrojo (56)
aliasrojo Creative Commons License 2009.04.01 0 0 56
Sziasztok. Please mondjatok nekem olyan elérhetőséget ahol tájékozódni tudok szervfelajánlással kapcsolatban. Nagyon fontos lenne. Előre is köszönöm.
Retyó Bátyó Creative Commons License 1998.11.20 0 0 55
Kismalac Kismalac Engedj be!
szalai Creative Commons License 1998.11.13 0 0 54
Hölgyek, Urak ! Itt alant látható Retyó első hozzászólása. Fáradságos munkával létrehozott egy postafiókot, azért hogy ezt leirhassa. Nem vagy te egy kicsit disznó? Vagy kismalac
Retyó Bátyó Creative Commons License 1998.11.13 0 0 53
Itt és most felajánlom a halálom után a gyomrom egész tartalmát Erdei Lány részére!
Fogadd eme csekélységet sok szeretettel!
MadroC Creative Commons License 1998.11.13 0 0 52
csn!
aszittem úgy érted odaadni szörnyű. De látom a körülményre gondoltad a szörnyűt.
Amúgy meg 3 mondat volt:-)
csn Creative Commons License 1998.11.13 0 0 51
MadroC!
>nem olyan szörnyű. Az éhség a legnagyobb úr. van ami sokkal többet jelenthet a saját vesédnél.

Bocs, de ennek a mondatnak meg mi értelme?!

Én azt mondom, hogy szörnyű lehet az a helyzet, hogy a gyereknek ENNIVALÓRA kell az a pár dollár, amit a vesémért kapok. Nem azért, mert vesebeteg, és a fél vesémmel valószínűleg egész életére megoldom (javítom) a betegségét. Akkor egyértelmű a dolog, nem is gondolkodnék rajta.
De ebben a fiktív esetben mindössze pár hétre oldom meg a gondot, és ráadásul felére csökken az élet-esélyem. Mert hadd ne mondjam, hogy fél vesével egy éhínséges országban mi lenne velem, ha a maradék vesém bekrepálna... => Faláda
CSN

MadroC Creative Commons License 1998.11.13 0 0 50
csn
nem olyan szörnyű. Az éhség a legnagyobb úr. Van ami sokkal többet jelenthet a saját vesédnél.

Titi!
azért ne legyél biztos benne. Nem csak pénzel lehet ám vesztegetni. Ott van példának okáért az életed. Egy kétségbeesett ember bármire képes ám.(jóvanna csak vicc volt)

Titi Creative Commons License 1998.11.13 0 0 49
Robzon!
El kell, hogy keseritselek: nem tudnáűl...
Mert mit tennél? Megpróbálom végiggondolni: Felkeresnél egy transzplantációs sebészt, és megpróbálnád "megvesztegetni". Csakhogy a már említett szelekciós listával (amin azok a betegek szerepelnek, akikbe "illik" a kivett szerv) nem a transzplantacios sebesz foglalkozik, hanem a koordinator. Tudom: hát akkor vesztegessük meg a koordinátort! Háááááát az egész országban hárman vagyunk transzplantációs koordinátorok. És garantáltan egyikünk sem lefizethető.
(néhányan már megpróbálták...senkinek sem sikerült.)
Timea
Titi Creative Commons License 1998.11.13 0 0 48
Robzon!
El kell, hogy keseritselek: nem tudnáűl...
Mert mit tennél? Megpróbálom végiggondolni: Felkeresnél egy transzplantációs sebészt, és megpróbálnád "megvesztegetni". Csakhogy a már említett szelekciós listával (amin azok a betegek szerepelnek, akikbe "illik" a kivett szerv) nem a transzplantacios sebesz foglalkozik, hanem a koordinator. Tudom: hát akkor vesztegessük meg a koordinátort! Háááááát az egész országban hárman vagyunk transzplantációs koordinátorok. És garantáltan egyikünk sem lefizethető.
(néhányan már megpróbálták...senkinek sem sikerült.)
Timea
Erdeilány Creative Commons License 1998.11.13 0 0 47
MadroC!
Ugyan csak félig, de tényleg önző disznó vagy. A szeretteiddel kapcsolatos kivétel-tétel az enyhítő körülmény. Bocs.
A tévéműsorról alkotott véleményeddel pedig, ahogy láthatod, szerencsére egyedül állsz.
Robzon Creative Commons License 1998.11.13 0 0 46
Szerintem, tök jó dolog, a szervtranszplantáció. Azok, akik megtiltják, vagy akadályozzák, jó lenne, ha végre felfognák, ezzel gyilkosságot követhetnek el. Bár a mai formájában, az átültetgetésnek, én se adok sok időt, szerintem 20 év múlva, klónozzák majd a szerveket, esetleg előállítanak, génsebészeti módszerekkel, olyan immunológiailag semleges donorokat, akik mint a 0-s vércsoport, bárki számára megfelelőek lesznek.
Az agyalapi mirigy témához: Régebben forgalomban volt, Magyarországon is, a ghmax(?) nevű testépítő táplálék-kiegészítő, ami humán hipotalamusz kivonatot is tartalmazott (rá is volt írva), mi csak hullaszörpnek hívtuk.
Szervmaffia: 1 biztos, ha nekem nagyon sok pénzem lenne, és a barátnőm, vagy a gyerekem haldokolna, és valamilyen szerv kellene neki, ha akarnám, tudnék szerezni…
csn Creative Commons License 1998.11.13 0 0 45
Szintén a témához kapcsolódik az a szomorú tény, hogy nagyon szegény, elmaradott országokban az emberek egyszerűen eladják egyik-másik nem létfontosságú (páros) szervüket, végtagjukat (ujjak, extrém esetben egyik végtag). És mindezt számunkra "bagóért", ami viszont neki esetleg több heti, havi élelmet jelenthet. Éhhalál küszöbén átértékelődik sokminden valószínűleg...
Hallottam ilyesmiről, biztos van is ilyen. Szörnyű lenne megválni pl. az egyik vesémtől vagy 2-3 ujjamtól, hogy a gyerek tudjon mit enni...

Ja, és volt egy ilyesmivel foglalkozó amerikai film is. Vietnám háború - dzsuvás alvilági hely (Saigonban?)
A csóró "klubtagok" a helység gensztere által érdekes szerencsejátékot játszottak: akit kisorsoltak, annak komoly pénz ütütte a markát. Viszont cserébe újabb sorsoláson kellett részt vennie: melyik szervét kellett odaadnia cserébe. Szerencsés esetben csak az ujját vagy szemét. Kevésbé szerencsés esetben pl. a szívét...
Valami ilyesmi volt a lényege. Nem ugrik be a film címe, nagyon jó film volt. Valaki felismerte?

Korábban humorizált valaki ezzel itt, hogy profitálna még életében szerveiből. Hát nem is mondott nagyon vadat.
Brrrrr
CSN

MadroC Creative Commons License 1998.11.13 0 0 44
És mivan akkor, ha önző disznó vagyok? Már pedig az vagyok. Ha rajtam múlana, akkor még azt sem engedélyezném, hogy felboncoljanak. Maradjak csak szépen egybe és úgy hízlaljam a kukacokat. Sőt ha rajtam múlana, még egyházi temetésem sem lenne, hanem szépen elhantolnának valami szép helyen mindenféle koporsó meg miegymás ceremónia nélkül. Persze nem rajtam fog múlani, mert akkor már nem ugrálok sokat(lehet, hogy majd később rendelkezem valami végrendeletben a halálomról, de az még odébb van. Egyszerűen lusta vagyok).
DE! Ha még életemben a szeretteim közül valakinek szüksége lenne a szerveimre, akkor odaadnám. Még talán akkor is, ha az az én életembe kerülne(attól függ kiről van szó).
És ha pénzt lehetne csinálni abból, hogy halálom után felhasználják a szerveimet, akkor engedném, hogy egyes darabokat felhasználjanak belőlem(na azért nem mindent). És mivel a föl alatt nem sok hasznomra lenne a pénz, nem azért lenne rá szükségem, hogy én hasznosítsam, hanem hogy a családom jövőjéről gondoskodni tudjak. Mer ugye tételezzük fel, hogy megnősülök, lesz egy-két lurkó, akiről gondoskodni kellene. Ha elpatkol az apjuk, akkor az anyjuk ott marad egyedül a csemetékkel. Akkor már az anyagi biztonságuk legyen legalább megteremtve. Jobb lenne, mint a biztosítások. Nem kellene óriási összegeket arra költeni, hogy bebiztosítsuk a család jövőjét(akár feleslegesen is, merthát nem hal meg mindenki aki biztosítást fizet). Ugye nem is olyan gonosz dolog az anyagiaskodás?

A TV-ben elhangzottakról meg csak annyit, hogy undorító szenzációhajhászás. Nem az motiválta a készítőket, hogy segítsenek, hanem a pénz. Akkor másnak miért ne juthatna eszébe?

Timea Creative Commons License 1998.11.13 0 0 43
Vomit,
pontositsunk: Magyarorszagon nincs szervmaffia. Ezt pl.Indiarol nem mernem allitani... Azt, hogy ott hogyan oldjak meg az immunologiai problemakat, fogalmam sincs. Eros a gyanum, hogy sehogy, igy az ottani transzplantalt betegek tuleleset is jobb, nem vegiggondolni...
Az olaszorszagi "kibelezett" csavargorol annyit, hogy ott szo sem volt maffiarol, agyhalotta valt, jelentettek donornak, es az olaszorszagi hivatalos varolistan levo betegek kozul valakik megkaptak a szerveit. Ezt nem tartom olyan szornyuseges bunnek... (miert lett volna jobb eltemetni vele????)
Timea
vomit Creative Commons License 1998.11.12 0 0 42
Kheirón
ha azt mondod nincsen szervmaffia, akkor ki bántya azokat a dél-amerikai utcagyerekeket, akiket, napokkal eltűnésük után fél szemmel, vagy teljesen szemtelenül találnak meg?
Gombhoz a kabát? És mi van azzal a csóró faszival, akit Olaszországban beleztek ki, és a kánya se sirattya?
Shirley Creative Commons License 1998.11.12 0 0 41
Kedves Titi!
Ez nagyon jól esett. Csak az szomorít el, hogy ebben a témában is jelen van a mindent megrontó és meghiúsító bürokrácia. Szerintem érző ember hajnal hásomkor sem morog, a többiről nem is beszélve.
Titi Creative Commons License 1998.11.12 0 0 40
Kedves Kheiron!
Remelem hamarosan vegzel, es intenziv osztalyon fogsz dolgozni :-)
A szervatultetes roppant bonyolult es sok embert foglalkoztato folyamat valoban. A legegyszerubb a vesetranszplantacio, ami ma mar rutinmutetnek szamit, a negy egyetemi varosban vegzik, Budapesten 1973 ota, mostanra kozelitunk az 1700. budapesti veseatulteteshez. Tavaly 309 tortent az orszagban, iden sajnos - valoszinuleg a miskolci szovetbotrany hatasara - visszaesett a donorjelentesek szama, nehany korhazigazgato egyszeruen megtiltotta az intenziv osztalyon dolgozoknak, hogy az agyhalottakat donornak jelentsek (teny, hogy a gepet kikapcsolni sokkal egyszerubb, mint felhivni a transzplantacios koordinatort, es utana me'g hosszu orakig mestersegesen fenntartani a donor keringeset). Iden a negy centrum egyutt sem eri el a 250 veseatultetest...
A "riado" menete az, hogy barmelyik intenziv osztalyon dolgozo aneszteziologus ugy ve'li valamelyik betegerol, hogy agyhalott, akkor osszehivja az agyhalal-megallapito bizottsagot, melynek harom tagja egymastol fuggetlenul,a torveny altal eloirt modon megvizsgalja a beteget. Ha mindharman egyetertenek abban, hogy a beteg agyhalott, akkor - normalis intenziv osztalyokon - felhivjak a transzplantacios koordinatort, es jelentik,hogy van naluk egy donor. A koordinator felirja az adatokat (kor, nem, betegseg, laborleletek), es konzultal a fonokevel, eldontik, hogy a jelentett donornak mely szervei alkalmasak atultetesre. Veseatultetes celjabol torteno vesekivetelre a donorok 99%-a alkalmas.A maj- es szivatultetes kicsit komplikaltabb, ott tobb parameter fontos, a szivet a kiveteltol szamitott 4 oran belul, a majat 10 oran belul be kell ultetni (vercsoport es meretazonossag , valamint sulyossag alapjan tortenik a szervre varo betegek kozul a kivalasztas). Amikor elindult a sziv- es maj+vesekivevo team a donorkorhazba a szerveket kivenni, akkor a sziv- es majra varo beteg is MAR bent van a transzplantacios osztalyon, folynak a rutinvizsgalatok, mire a szervvel hazaernek, addigra a kapo betegnek mutoben kell lennie (a szervkivetel elso fel orajaban kiderul, hogy alkalmas-e a maj beultetesre - ez legtobbszor mar a laborok alapjan azert kiderul -, ekkor a koordinator visszaszol a klinikara, hogy "jo a maj", innentol kezdve a "kapo" (recipiens) oldalon felgyorsulnak az esemenyek. A team hazaerkezesekor mar elkezdodott a mutet.
Ha csak vesekivetel tortenik, akkor a kivetel utan lepmintat viszunk a Daroczi uti Orszagos Haematologiai es Immunlaborba, ahol megkezdodik az un. HLA-tipizalas. Ez azt jelenti, hogy egy 8 oras folyamatos munkaval kideritik a donor HLA-antigenjeit (minden embert 6 szam jellemez). Amikor ez megvan, a szamitogepuk kikeresi azokat a betegeket, akiknek a hat szambol valamennyi egyezik, majd a donor feherversejtjeit osszekeverik a recipiensek feherversejtjeivel (ez az un.keresztproba), es akiknel ez a vizsgalat is negativ lett,az felkerul az un. szelekcios listara, ami tartalmazza a betegek nevet, korat, antigenjeit (hogy mi is lassuk, mennyi egyezese van a donorral), lakascimet es a kezelo osztalyukat. A betegek neve egyezesi sorrendben van, tehat legfelul az, akibe a "legjobban illik" a kivett vese, legalul akibe a "legkevesbe". Sajnos nem mindig tudjuk a "legjobban illobe" beultetni a veset, hiszen a vesere varokat sem kimelik az idoszakos influenza jarvanyok es egyeb betegsegek, amik aktualisan nem teszik lehetove, hogy elvegezzuk a mutetet (tul nagy kockazat miatt). A szelekcios lista megerkezesekor a koordinator felhivja a kivalasztott beteg kezeloorvosat (hajnali haromkor NAGYON tudnak orulni a hangomnak :)), nehany fontos informaciot megprobal kiszedni belole (alapbetegseg,stb.), aztan a tudakozo kovetkezik, akik megmondjak a beteg telefonszamat, aztan telefonalunk a betegnek. Ez a legjobb resze a riadonak. Az ijedtseggel kevert boldogsag hangjait halljuk ilyenkor, ami hitetlenseggel tarsul: "veseriadom, nekem?, pont most?, pont nekem?" stb.
Aztan a mentokkel behozatjuk a beteget, itt egy ket-harom oras rutinkivizsgalas tortenik, es a vesenek 24 oran belul beultetesre illik kerulnie (36 orat "kibir", de 24 oran belul szeretjuk beultetni).

Ez jo hosszu lett, de talan latjatok, hogy tenyleg hosszu, bonyolult, sok embert dolgoztato folyamatrol van szo, nem pedig penzrol...es kereskedelemrol...
Timea

kheiron Creative Commons License 1998.11.12 0 0 39
Sziasztok!

Mint végzős orvostanhallgató, tán-tán Tímeához hasonlóan egy kicsit én is belülről látom a dolgot.
Felmerült az a kérdés, hogy pénzért lehet-e szervet "eladni", vagy valakit akár megölni a szerveiért. A válasz erre: valamennyi szervekereskedő maffiával vagy hasonlóval foglalkozó cikk az elejétől a végéig kitaláció! (Azaz nem).
Ma a szervkereskedelem, ahogy az a krimikben látható, egyszerűen kivitelezhetetlen.
Egyrészt szakmai, másrészt szabályozási dolgok miatt.
A szakmai érvek: röviden arról van szó, hogy (Tímea, kérlek, ha hibázok, javíts ki!) a donorra várókat sok-sok immunológiai szempontból kivizsgálják. Ha meghal valaki (mondjuk autóbalesetben), és kiveszik a szerveit, akkor gyorsan - órákon belül - meghatározzák a legfontosabb paramétereket, s azt a beteget, aki leginkább megfelel a donorszervnek, értesítik, és íziben megoperálják.
Tehát tipikusan a "gombhoz a kabát" effektussal állunk szemben: nem a donornak keresnek szervet, hanem a szervnek donort!
A szabályozási érvek ismét nagyon röviden: egyetlen szerv átültetéséhez úgy 40-60 különféle szakembernek van köze: kezdve a sebészektől, a transzplantációs koordinátorokon át a nővérekig, meg a helikopter pilótájáig. Ennyi embert egyszerűen nem lehet megvesztegetni. Arról nem is beszélve, hogy egyszerűen minden egyes lépést dokumentálni kell.
Tehát: nincs olyan, hogy valakit lecsapnak a sarkon, kikapják a veséjét, és viszik a dél-amerikai milliárdosohoz.

Üdv
Kheirón

Erdeilány Creative Commons License 1998.11.12 0 0 38
Kedves Titi,
köszönöm szépen a hozzászólásaidat! Remélem, ha lassanként, de ebben a témában is egyre felvilágosultabbak lesznek az emberek, és akkor nem kell meghalniuk azoknak a szegényeknek, akiken lehetne még segíteni egy egészséges szívvel, vesével stb.
További jó munkát kívánok, szeretettel: Erdeilány
Titi Creative Commons License 1998.11.12 0 0 37
Krezeda,
ne felejtsd el, hogy az alapvető cél a GYÓGYÍTÁS. Nehogy azt higyje bárki, hogy könnyű kimondania egy intenzives orvosnak a betegéről (akit gyógyítás céljából vett föl az osztályra), hogy agyhalott.
A miskolci szövetbotrány kapcsán is "csak" azt felejtette el a sajtó, hogy a halottakból gyógyászati célra kivett szövetdarabokat úgy szállítottak Németországba, hogy ott abból gyógyszert készítettek (itthon erre nincs mód), a "FIZETSEG" pedig maga a gyógyszer volt, ami visszahoztak Magyarországra. Ami történt tehát, az alapvetően hasznos volt.
Titi Creative Commons License 1998.11.12 0 0 36
Vau,
az Apuka is és a kislány is tudta, hogy a műsorban sor fog kerülni a Nagy Találkozásra. Az Apuka az első pillanattól kezdve mondta, hogy szívesen megismerkedne azzal, aki kapta a kisfia veséit... Amikor a Frei-Dosszié megkeresett minket, hogy tudunk-e ebben segíteni, akkor természetesen először megkérdeztük a kislányt (és a kislány családját), hogy mit szólnának a TV-felvétellel nehezített "ismerkedéshez".
Ha bármelyik fél nem akarta volna a találkozást, akkor a riport nem jött volna létre. Becs'szó nem erőltettük.
Tímea
krezeda Creative Commons License 1998.11.12 0 0 35
Kedves Fórumtársak,
remélhetőleg az EU jogharmonizáció ebben is meghozza a döntést, ugyanis ott csak akkor lehet az elhunytat feltrancsírozni, ha ehhez már életében _hozzájárult_... biztos van oka annak, hogy az előbb már citált törvénymódosításkor ezt a szabályt _nem_ vettük át...
Amíg az orvosok minket "beteganyagnak" tekintenek, rettentő nehéz megmondani, hogy hol a határ... ki emlékszik már rajtam kívül a szegedi hipofízis-ügyre? és ha a halottból bármit ki lehet termelni, ha nem tiltotta meg idejében, akkor miért is ne csinálnánk belőlük lámpaernyőket? vagy főzünk belőlük szappant???
Peter Creative Commons License 1998.11.12 0 0 34
Titi! Köszi a választ! Teszek egy papírt a jogsimba én is!

off topic ON (bocs)
Megnéztem a honlapod és kitöltöttem a kérdőívet. Ott is megkérdeztem, amire az előbb válaszoltál, így az a kérdés már nem aktuális
off topic OFF

Kösz még1x

Péter

Titi Creative Commons License 1998.11.12 0 0 33
CSN:
Ha irasba adod, hogy MEGTILTOD, akkor a csaladod sem adhatja - ez jogi tema, minthogy a torveny a TILTAST szabalyozza.
Ha irasba adod, hogy ADNI akarod, attol me'g a csaladod megtilthatja - nem torvenyesen ugyan, de mint mar irtam, ha egy donorjelento korhazban a hozzatartozok elkezdenek tiltakozni a szervkivetel ellen, akkor MUSZAJ elallni a donaciotol. Mi segiteni akarunk, nem pedig botranyt okozni...:(
Timea
vau Creative Commons License 1998.11.12 0 0 32
Sziasztok!

A tema tenyleg megrazo volt. Nem mondom, hogy rengeteg ujat tartalmazott, de legalabb egy kis nyilvanosagot kapot a tema. (Es igen, mi is beszelgettunk errol a baratnommel...marmint szerveink felajalnva.)

Egy nem tetszett benne: az, hogy szerencsetlen apukanak bemutattak azt a kislanyt. Illetve azt, hogy ezt adasban, kozonseg es tevenezok elott tettek meg. Szornyu lehetett neki.

Vau

u.i.: amugy a Frei d* eleg lapos lett (ez a tema ugyan meghato es elgondolkoztato volt, de a melysegek feltarasaban nem haladja meg a regi musort...)

Titi Creative Commons License 1998.11.12 0 0 31
Moonchild,

ugye tudod, hogy az "Ervatultetes"-rol irt cikk az un. ELODONOROS transzplantaciorol szol. Tegnap is lathattuk a Frei-dosszieban, hogy egy mama a fianak adta a vesejet. A juniusi torveny ota adhatja feleseg ferjnek, ferj felesegnek, termeszetesen ANYAGI haszon nelkul.
Timea

csn Creative Commons License 1998.11.12 0 0 30
Hali!

Van (volt?) egy olyan dolog, hogy MedCard. Ez egy kis kártya, ami pár száz forintos képletes (gyártási) összegért készíthető bárkinek. Erre föl lehet jegyeztetni a fontos adatokat, amik a lapon mikrofilm-szerűen olvashatók (név, cím, baleset esetén értesítendő orvos, családtag, vércsoport, szedett gyógyszerek, stb...)
Szóval amik nagyon jól jöhetnek, ha baj van, és már nem tudom elmesélni a körulöttem ácsorgóknak mert pl. épp haldoklok...
Nem tudom létezik-e még a cég, de szerintem igen.

Na erre a kártyára szépen fel lehetne vinni hogy "halálom esetén vigyék a cuccot belőlem..."

Ez egy bankkártya méretű plasztikkártya, így vízálló. Elfér a bukszában és szerintem nagyon hasznos (lehet). Életet menthet (vércsoport, életmentő gyógyszerek allergia, szívbetegség, epilepszia esetére stb..), de ha már vége a dalnak, akkor is egyszerűsíti a rokonok értesítését. :(

Javaslom, intézzen minél több ember ilyet magának!
Most sajna nincs nálam a cím, hogy hol lehet igényelni, de ha jól emlékszem a patikákban is láttam régebben tájékoztatót és adatlapot.
Ha valaki tud címet, dobja be ide!

Ne legyünk önzők! Nekünk már a faládában úgysem kell semmi, hát segítsünk másokon, ha másképp nem akkor a szerveinkkel.
Fogjuk fel úgy, hogy egy kicsit tovább élünk, még ha részleteinkben és egyszerre több helyen is. Ilyet életünkben úgysem tudunk csinálni... :)

És a másik oldal:
A rokon tiltakozik, hogy "szétdarabolják" az elhunyt családtagot.
Én őt is megértem, azt hiszem én is civódnék a döntéssel, ha egy nagyon közeli hozzátartozóm esetén nekem szegeznék a kérdést. Még nem voltam ilyen helyzetben, remélem nem is leszek, de ez tipikusan az az eset, amiről másképp gondoljuk a döntést kívülállóként (hideg fejjel, pusztán objektíven nézve), és másképp, ha hirtelen szerves részei leszünk a tragédiának.
Lásd még euthanázia, drogosok megítésése, stb.

És egy kérdés, ha jogi tudor van a fórumon:
Ha én kimondottan kérem (pl. írásban) a szerveim felhasználását, a családtagok halálom esetén ezt megakadályozhatják-e?

És fordítva? Ha én írásba adom a tilalmat, a család pl. egy családon belüli rokonom esetén követelheti-e a szervemet?
[na jó, mindkét esetben igen nehéz lenne már pereskednem ugye... :)) ]

CSN

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!