Ha tényleg ezt nyilatkozta Deutsch Tamás, akkor nagyobb részt igazad van. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a románok meg fákját gyújtogattak. Összességét tekintve tényleg sokkal jobbak voltak a magyarok mind a pályán teljesítményileg, mind a lelátókon tahóságilag. Előttem például egy kopasz mintapéldány végig háttal a játéktérnek teli torokból üvöltött és mint egy karmester, minket is csatlakozásra buzdított.
Még belegondolni is rossz, mi lett volna ha kikapunk.
Érdeklődve várom a Szlovák-Magyart.
1. Blikk csutortoki szam:
"A szerdai magyar-roman merkozest
kovetoen a rendorok masfel oran keresztul helyszineltek a betort ablaku roman buszokat. A vezetoket megvertek, az egyikojuk fogat
kiutottek, szemuveget eltortek. Egy kisbusz osszes kereket kiszurtak."
A fentiek igen sajnalatosak es elitelendoek, de sajnos a futbalhuliganizmus nem ismer hatarokat. Ezert ez az eset meg nem
lenne _hir_.
2. Nepszabadsag penteki szam:
" Sajnalkozasat fejezte ki a roman
parlament csutortoki ulesen Dan Barbaresso parasztparti kepviselo a magyar szurkolok magatartasa miatt. Felhaborodassal
szolt arrol, hogy a drukkerek "lehurrogtak a roman himnuszt, leciganyoztak a romanokat es olyan feliratokat lobogtattak, amelyen az allt, hogy Bukarestbol magyar falu lesz."
Deutsch Tamas leendo ifjusagi es sportminiszter - az MTI-nek nyilatkozva- a kovetkezokeppen reagalt a felszolalasra:
" Csak a tajekozatlansag vagy a szandekos es folosleges feszultsegkeltes mondathatta ezeket a szavakat a roman kepviselovel. Mindaz ami a palyan es azon kivul tortent, nem konfliktus, henem _nemes_, a sportban _termeszetes_ versenges volt." (kiemeles tolem)
Nem gondoljatok, hogy valaki szolhatna mar ennek az elfuseralt szepfiunak, hogy a nyilatkozatai enyhen szolva sem felelnek meg
a joizlesnek es a demokracianak. (lasd korabban pokol ugy.)
--
A "Szemüveget a bírónak"
A "Földet rá"
és a "Nem félünk a Vasastól, nem esz meg csak megkóstol"
kezdetű bekiabálások picit idejétmúltak...
Ma már a "K. anyád!" az egyik leggyengéb bekiabálás, ami lehet, hogy durva, viszont a humort is nélkülözi...
Hogy miért alakult át a szurkolói kultúra, miért alakult át a szurkolói társadalom, arról hosszan lehetne vitatkozni, röviden csak annyit, hogy a szurkolók értelmi szinvonala alkalmazkodott a játék szinvonalához. (Itt is-ott is vannak pozitiv kivételek, csak felettébb ritkán...)
Ami meg a Román-Magyar bekiabálásait illeti, senki ne mondja, hogy meg van lepve, mert politikai felhangja lett az egésznek. Itt régi sérelmek jöttek elő a mai világ egyetlen elfogadható megmérettetése, a sport ürügyén. Szükség van erre. De persze csak addig, amig labdarugásról van szó és nem bokszról...
Kíváncsi leszek a Szlovák-Magyarra is. Megy valaki Pozsonyba?
Talán, ha a T. Belügyminiszter úr nem a saját multjának homályos foltjait szidolozná nap mint nap, akkor ilyen közbiztonságot érintő kérdésekkel is tudna foglalkozni. Vagy lehet hogy ezt meghadja Vityának, mert mégiscsak ő a kormány foci-géniusza. Hát nem tudom....
Minden hivatalos fórumon védett, pátyolgatott ártatlan szurkolóink megint hozták a formájukat.
Még a végén diplomáciai ügy lesz belőle!
De arról meg persze a hülye diplomaták tehetnek, nem ezek az ártatlan maszületettbárányok!
Az a baj, hogy most beszartam. Pont a mai napon fogok életemben először focimeccsre menni. (Magyarország - Románia EB selejtező). A pajtásaim szerint remek a hangulat általában, de most úgy összezavartatok. Szerintetek mit illik egy magamfajta kultúrált, kezdő szurkolónak a meccsen kiabálni? (Mert abban remélem egyetértünk, hogy kiabálni muszáj.) Az szerintetek jó, hogy szemüveget a bírónak?
Segítségeteket előre is köszönöm, tisztelettel: Zsombi
Toforocso,
nem tudom, lehet hgoy javulas volt, de nemreg pl. valakit megoltek az egyik meccs utan (verekedes volt, az egyik faszi jot odasozott, aztan tovabbment. a masik elesett, hamarosan meghalt. Videorol azonositottak a tettest utolag, nem is tudta hgy embert olt.)
Igazad van, hogy egyből sejtenem kellett volna mire megy ki a játék, márhogy a szurkolók nagyrésze randalírozni jár ki (tehát nem alkalmonszerűen randalírozik, hanem kifejezetten azért megy oda).
Én mindig is a játék élvezetéért mentem, ami így elég hülyén hangzik, mert a magyar foci gyakorlatilag élvezhetetlen, mindenesetre jókat lehet a haverokkal röhögni, talán ez volt a leginkább vonzó az egészben.
A huliganizmus szociológiai, szociálpszichológiai probléma, semmi köze a sporthoz.
Leszakadt, a társadalom perifériájára szorult aluliskolázott fiatalok időtöltése, amikor a mindennapi életben átélt csalódásokat fizikai bántalmazással vezetik le. Vesztesek, csak a pálya környékén jön meg a bátorságuk, érezni akarják, hogy van valaki aki felett állnak (a gyengébb szurkolók...)
Szerintem aki manapsag kimegy egy focimeccsre az megerdemli azt amit a meccs utan kap (aki disznok koze keveredik...) :-). Azzal, hogy megveszi a jegyet ezeket a ketballabas, logos, sorhasu, alkoholista amatoroket segiti busas jovedelemhez :-( . Focimeccs helyett latogassatok olyan sportesemenyeket amelyek emelik a sport fenyet, es nem arrol szolnak mikent lehet a legkisebb hozzaertessel es energiaval a legtobb penzt lekaszalni. Nezzetek ki peldaul az amator (utcai, vagy egyeb) futoversenyekre. Talan itt megtalalhato a megoldas az agresszivitasra is (a megelozesere termeszetesen).
Nem hallottátok?Nemrég verték egymást össze Liverpool-MU meccsen.Életveszélyes sérüléseket szenvedtek a résztvevők!
Az angol-magyar párhuzam nem volt túl jó,az elején emeltem ki,hogy az nem akkora baj,ha jó focinál van bunyó!Az vall igazi tahóságra,ha ilyen színvonalú"foci"vált ki ilyen indulatokat.Egyébként ilyen hulliganizmussal b*szhatjuk a eb-t!
Paranoid : nem lett volna jobb, ha már az első után gyanakodni kezdesz ?
Egyébként a pályákon már messze nem a fociról van szó. A balhé miatt megy sok bunkó. És a foci miatt megy még néhány öreg róka. zerintetek melyikük találja meg a számítását ? Foci nincs - balhé van.
A véleményem az,hogy a magyar csapatokat amatőr státuszba kéne venni,nem szabadna engedélyezni a külföldi szereplést!Ezekkel a lépésekkel nem égnénk-szívnánk mindenfajta jött-ment csapatoktól és a bunkó "szurkolók" is megunnák kisded játékaikat.
Nos, én asszem személyesen is érintve vagyok ebben a témában, ha azt a három eseményt vesszük alapul, amikor az én pofámat verték be focimeccs ürügyén un. "szurkolók".
Ha az értelmetlenséget akarom nektek bemutatni, ahhoz annak a szurkolótábornak az arckifejezését kellene lefényképezni, akik a meccset háttal állva nézik végig, csak hogy közben az ellentábor arcát fürkészhessék, kit lehet meccs után megruházni. Hülye marha módon ennek és ehhez hasonló veréseknek háromszor kellett megtörténnie ahhoz, hogy rájöjjek, ez nem a kulturált emberek világa, és amig a játék ilyen sz@r, addig nem is lesz...
(A stadion nevét, ahol különösen szeretik az effajta hozzáállást, direkt nem irtam le, csak annyit mondanék, hogy a IV. kerületben található...)
Ez a sok "rangadó" váltja ki az indulatokat. Szerintem. Ha tényleg lenne foci és nem az évi 20 millert kereső "játékosok" kapkodnának a levegő után a pályán, akkor nem egymással foglalkoznának a "szurkolók". Talán a focizás minőségén kéne egy "kicsit" javítani... Ja, igen. A focistákkal pedig tudatosítani kéne, hogy azért a rettentő sok pénzért, amit követelnek, meg is kell/ene/ küzdeni...és nem ezen a szinten...
Hi!
Semmi értelme ennek a magyar focinak, eddig a napig én is szentül hittem abban, hogy talan eljön egy jobb kor...es történik vmi ebben a magyar fociban.....de semmi.
Ha az azerieket ilyen gyengén verjük meg...és a Knézy azt mondja erre, hogy "igen ezért jöttünk", akkor tényleg semmi értelme már hajszolni a reményt.....mert Románia nehezebb ellenfél.....
Egyébként a focihuliganizmus is csak egy olyan dolog, hogy csak a huliganizmus az igaz ebben, de a foci az......
A szurkolástól, mint magatartásformától mindig is kirázott a hideg… Szánalmasnak tartom azokat akiknek csak ez maradt, hogy a csordaösztönüket kiéljék (szebben: hogy megélhessék az együvé tartozás felemelő érzését). A szurkoló ha győz a csapat, erőlködés nélkül jut sikerélményhez, (lámcsak a másik szektorban a hülyék milyen idegesek), ha veszít, a kocsmában a meccs után a haverok előtt az edzőnél még mindig okosabb lehet. + Még tök sportembernek is érzi magát attól, hogy követi az eseményeket, noha 100 méter futás után már tehetnék is infúzióra. Ez csak a szórakozás egy formája kellene hogy legyen, de e helyett nyomáscsökkentőszelep elkeseredett embereknek.
Nem láttad az e heti Nyitott szájat? Elmondta "X" drukker, hogy nem a meccs váltja ki belőle az agressziót, hanem "Y" drukker, akivel gyerekkora óta harcban áll, ehhez a meccsnek semmi köze. Ha a meccs jobb lenne, ezt az indulatot bizonyára mérsékelné vagy eltűntetné a pályákról, de ehhez kellenének esetleg focisták is. De ez már más mese, azt hiszem...
Avagy,hogy képesek értelmesnek nevezett emberek 2 harmatgyenge csapatért ölre menni.
Azt megértem,ha real-barca vagy ajax-feyenord meccsen vannak bunyók,de,hogy ilyen minőségű foci váltson ki indulatokat azt,nem !Kérem írjátok meg véleményeteket erről a témáról!