Keresés

Részletes keresés

szomorce Creative Commons License 2007.01.31 0 0 77
makopa Creative Commons License 2005.02.26 0 0 76
Bős újra terítéken Cikk >>>
kerub Creative Commons License 2001.03.24 0 0 75
BŐS-NAGYMAROS: POZSONY KÁRTÉRÍTÉSRE SZÁMÍT

Vízlépcsőügy – Budapest áttanulmányozta a szlovák választ és tárgyalást javasol

KONCOS: POZSONY KÁRTÉRÍTÉSRE SZÁMÍT

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓ

Pozsony/Budapest. A magyar fél már áttanulmányozta a Bős–Nagymarosi
Vízlépcsőrendszerrel kapcsolatos szlovák választ. Lapunk értesülése szerint
Budapest már a napokban diplomáciai úton értesíti Dominik Kocinger szlovák
kormánybiztost erről, és tárgyalásra tesz javaslatot. Mint megtudtuk, a szlovák félnek megküldik a Budapest által javasolt kormányközi egyezmény tervezetét is. A dokumentum az 1999 decemberében a szlovák félnek átadott, Jogi alapelvek című dokumentumot veszi alapul, amelyet a legutóbbi szlovák válasz alapján aktualizáltak, módosítottak – tudtuk meg hírforrásunktól, aki azonban a szöveg véglegesítésére hivatkozva nem részletezte, hogy milyen vonatkozásban történt módosítás.

A vízlépcsőrendszerrel kapcsolatban a napokban Pavel Koncos földművelési
miniszter a szlovák törvényhozásban kijelentette, hogy Szlovákia várhatóan
igényt tart majd magyar kártérítésre amiatt, hogy Magyarország nem építette fel
az alsó-dunai duzzasztóművet. Koncos miniszter nem bocsátkozott részletekbe, s a tárca szóvivője sem árult el többet. Anna Majkútová lapunknak csak annyit
mondott, hogy várják a magyar választ, amelyet vélhetően újabb tárgyalások,
egyeztetések követnek.
(gyor)

Nem zárható ki a nullamegoldás sem

Pozsony. Korábbi értesülések szerint nemcsak Pozsonyban, Budapesten is
összesítették a károkat. A két fél valószínűleg javaslatot tesz egy, a
kormánybiztosok fennhatósága alá tartozó bizottság létrehozására, amely
összesíti a kárigényét. Nem zárható ki a "nullszaldós" megoldás sem. Egyes
források szerint ez elsősorban Pozsonynak kedvezne. (gy)
ÚJ SZÓ

Juergen Prochnow Creative Commons License 2000.11.15 0 0 74
Az a gond hogy nem tudni melyik gatrol beszel rizo kellega. Mi az hogy körgat? Körbe szalad? Mi az hogy lineamentum? Elö vetö?
Ha most a nagymarosirol van szo, akkor azt nem ertem, ha ennyire be kell tojni a földrendges miatt, akkor a Salamon-torony miert all mar evszazadok ota? Ha pedig földrenges lesz (pl. Richter skala 5 fölött) akkor a legnagyobb gond a nagymarosi gat lenne? Atszakad a sok viz es elindul egy arhullam lefele a Dunan Budapest fele, ahol megemelkedik a vizszint. Esetleg le kell zarni az also rakpartot.

Es a sokezer lakotelepi haz a földrenges feltetelezett epicenturmatol 50 km-en belül? A vizszint megemelkedik a kartyavar-epuletek meg Törökorszagban 1999 augusztusaban tanult modon összedölnek. Ezeknek a paneloknak mar kisebb földlökes is elegendö.

Tehat ha földrengesröl es eletbiztositasrol irsz akkor ne csak a vizepitesre gondoljal.

Előzmény: rizo (71)
csicsolina Creative Commons License 2000.11.03 0 0 73
Előzmény: magyar tarka nagy barom (72)
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2000.10.10 0 0 72
A tervezett tározós erőmű a Prédikálószéken lett volna. Ma csúcserőműként gázturbinás erőműveket használunk. Mert az környezetkímélő. A barom meg én vagyok.
rizo Creative Commons License 2000.10.10 0 0 71
Valaki lejjebb emlegette az információ hiányt...
Én történetesen (nyári gyakorlat) láttam az ELGI-nél geoelektromos mérések eredményeit valamint a gátról készült légifotokat... kiderül belőlük, hogy a körgátat egy lineamentum metszi át: egyik felén agyag, a másik felén tufa... mivel az utóbbi 5 millió évben korlátozott vulkáni tevékenység :) volt csak Magyarországon, ez a lineamentum egy vetőt feltételez... A földtanban pedig az 5 millió évnél fiatalabb vető élő vető, azaz gyakorlatilag bármikor megmoccanhat.
ide akartak duzzasztót meg mindent... hát nem egy életbiztosítás...
Bye,
Rizo
zirgs Creative Commons License 2000.10.10 0 0 70
Igen, felmelegitett, mégpedig azért, mert mintha fagyasztva lenne a téma, pedig a legutóbbi választások előtt úgy tünt, hogy a hágai döntés után feltétlenül meg kell állapodni a SK szomszédokkal.
Én nem hallottam, hogy vmi végleges megállapodás született volna, de lehet, hogy csak nem figyeltem.
Mindenesetre érdekelne hogy mi van, van-e vmi és hogy miért oly nagy a hallgatás?
Előzmény: harm (69)
harm Creative Commons License 2000.10.10 0 0 69
Hali!

A francba, ez egy felmelegített topik! :-)

Na mindegy; most is ugyanúgy látom, mint 90-ben. Nevezetesen az új rend el akart söpörni mindent, ami még az átkosból maradt. Nos ennek egyik -talán a legnagyobb- szimbóluma volt nagymarosi vízlépcső. A komcsik megtervezték? Akkor mi csakazért sem építjük meg!!

Most lenne egy tiszta erőművünk és olcsó áramunk. :-(

Üdv, Harm

zirgs Creative Commons License 2000.10.10 0 0 68
Emberek!

Amint látom az alábbiakban rendkívül szenvedélyes vita dúlt jónéhány hónapja még a vízlépcsöről.

Most nagy a hallgatás.

Tudja vki hogy hogy áll, vagy halad a vzlépcsö ügye és/vagy miért olyan nagy a hallgatás?

Z.

Joszif Creative Commons License 2000.01.04 0 0 67
Na hát Te aztán látom, nagyon tájékozott vagy ! Akkora baromságokat beszélsz itt látható információhiányból kifolyólag, hogy nem állom meg, hogy hozzá ne szóljak. Először is, elkeserít, hogy mennyire buta egy nép vagyunk! Ez még nem lenne nekem baj, de én is itt élek! Énnekem elég sok infóm van erről az ügyről, de nem pofázom bele, mert sokkal hosszabb, mint ahogy azt hinnétek. Másrészt, meg amihez nem 100 %-ig értek, abba nem avatkozom. De azt 100 %-ig látom, hogy itt egy-két (kb. a 3/4-e) hozzászólás enyhén szólva a magyar népbutító médiáknak köszönhető. A szégyen ebben csak az, hogy hülyíteni azokat az embereket lehet, akiket lehet. Nálunk meg nagyon jól működik ez a rendszer. Volt egy műsor a Zenit TV-n. Este, 2 részes. Ebben a műsorban kitálalták az IGAZSÁGOT. Mondom, van infóm elég, így el tudom dönteni, mi a helyes és mi nem az. Szó volt itt arról is, hogy melyik "szakértő" mennyi szakértési díjat vett fel, érdekes módon a többsége újságíró, filozófus, stb. faszkalapok. Itt ki merték mondani, hogy igenis, börtönbe velük! A második részt másnap vetítették volna, ami érdekes módon ELMARADT! Ennyit a mi demokráciánkról! De ebben a csak első részben akkor is volt egy kedvenc epizódom: Egy egyetemen a tanár órát tart, szóba kerül ez a téma. Magából kikelve magyarázza, hogy most menjünk vissza az időben, mégpedig Galileihez, aztán tartsunk népszavazást arról, hogy a Nap kering-e a Föld körül, vagy fordítva. Vajon mi lett volna a szavazás eredmánye 99,99 %-ban? NA, HÁT itt tartunk most, annyival jobb a helyzet, hogy nem 99,99, hanem csak 89,3 % lett volna az eredmény, mindenki tudja, melyik javára. Úgyhogy jól mérhető ebben e topicban az emberek keveredési aránya a társadalomban. Persze tudom, hogy szélmalomharcot vívunk, mint ahogy annak idején Galilei is. Kíváncsi leszek, hányan ugatnak le. Egyébként, hogy jót is mondjak: A topicnyitó embert szeretem, mert a kisebbségben van!
Üdv.: Joszif (Eljön még az idő...)
Előzmény: Lakki (52)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2000.01.04 0 0 66
kedves kadar! (méltatlan lenne a kicsinyítő képző:)

tulképp sajnálom, hogy ezért kell köszönetet mondanod, de örülök, mert legalább nem egyedi, elszigetelt vélemény az enyém.
Sajnos a topik elfáradt, talán elfogytak az ellenoldali érvek, talán csak érdektelen a téma, remélem Nagymaros volt az utolsó ilyen állami fiaskó. Legyünk optimisták!

kadarka Creative Commons License 1999.12.17 0 0 65
Tisztelt Hayloft Ezekiel Úr!
Nem tudok mit hozzátenni, de szeretném megköszönni, hogy megkímélte billentyűzetemet.
Ami Nagymaros körül zajlik, az valóban vicc, csődtömeg, szégyen.
Maradok tisztelettel: kadarka
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 1999.11.30 0 0 64
off
Tóth Kálmán!

Eddig megálltam, hogy hozzászóljak, de az, hogy téged itt látlak, az már tényleg sok. Szerintem pont te vagy aki ebbe ne pofázzon bele.
Speakert sem szívelem, mert IMHO zöldségeket beszél, de ő legalább itthon van és - mint mindannyiunk - megpróbál gondolkodni, tenni valamit. Fingod sincs az egészről, ami itthon történik, foglalkozz a niagarával. Pláne cikkeket ne írj rólunk, mintha valami egzotikus állatfajta lennénk.

on

A legnagyobb baj az, hogy azokat a tanulmányokat meg szakértői dolgozatokat amiket sok pénzért még a 70-es években kezdtek el csinálni, a vízlépcsővel kapcsolatban a jónép nem látta. Igyaztán a tv/rádió/lapok bölcsész végzettségű újságírói által közölt véleményekből lehetett dönteni. Ezek pedig messze voltak a tényektől is és a józan észtől is. Egy műszaki beruházásba politikát keverni nagyon nagy hiba (lásd most metro 4!).
Magyarország aláírt egy nemzetközi egyezményt a többi dunai országgal együtt, hogy egy huszonvalahány lépcsőből álló lépcsőrendszert alakítanak ki. Ennek szerves része a nagymarosi duzzasztó.(a várral szembeni gravitációs erőműről később) Mivel a sok ország közös munkával tervezett egy összefüggő rendszert, ennek egyetlen darabja sem hiányozhat. Sajnos a politikai tényezők anélkül ugrabugráltak ott a parton, hogy egyáltalán lett volna bármilyen rálátásuk a témára. Divat is volt, meg valamelyőtök pontosan fogalmazott: lehetett ugatni, mert már nem járt érte bünti. Osztrák barátaink most eszik a kefét a szabott áron történő kötelező vásárlás miatt, a bontás csak megsokszorozta a költségeinket, ha a bíróság kötelez bennünket a megépítésre, a szlovákok meg kénytelenek voltak elterelni a vasszert. Magyarul senki sem járt jól, mert okos honfitársaink nagy kevélységükben beleugáztak olyasmibe amihez kurvára nem értettek.
Most lehet kommunistázni, meg zöldezni, semmi értelme, mert ez az egész gátas-duzzasztós téma a hidrológusok meg vízépítők asztala. Egyáltalán közületek bárki látott már nézeti rajzot arról, hogy hogy nézne ki, ha készen lenne? Hogy az egész térségben lenne víz-csatorna-villany, lenne egy közúti híd, lenne egy komoly bevételeket hozó turistaparadicsom a duzzasztott részen, lenne haltelepítés/gazdálkodás, vizimadárfajok visszatelepedése, ingatlanárak ugrásszerű emelkedése,hajózható Duna, stb,stb.

Kis adalék: kedvesem telke pont a duzzasztó magasságában van a nagymarosi oldalon, és folyamatosan figyelemmel kísérték az ott folyó munkát. (el se tudtak bújni, már reggel 6-kor robbantgattak)
Amikor bejelentette okos kis országunk, hogy lófasz, nem erőmű, abban a pillanatban az osztrák mérnökök eldobtak mindent és még a hajóikat is magyar vontatók húzták. Még a gázolajat sem pocsékolták ránk, mi meg most naponta milliókért emelünk át vizet diesel szivattyúkkal...agyrém!
Érdemes leautózni addig, és megtekinteni az un. készenléti lakótelepet. Szét van rohadva, fagyva, nincs karbantartva, x db lakás ára megint ki lett dobva az ablakon.

Grav. erőmű:
A terv a következő volt: a duzzasztó melletti hegybe fúrtak volna egy nagy lukat függőlegesen, aminek a vége a szabad ég alatt lett volna. Ezt az olcsó éjszakai árammal teleszivattyúzták volna vízzel, majd a nappali időszakban lezúduló víz nappali áron értékesíthető villamos energiát termelne. Ebből semmi sem látszott volna, csak a hegy tetején egy tó, a hegy alján meg pár műtárgy. Ezt a megoldást pl. osztrákiában rendszeresen igen elterjedten használják, ahol nincs mód duzzasztásra geológiai okok miatt. Szinte észre sem lehet venni őket, ha nem direkt ilyet keresel, be vannak építve a tájba.

Összefoglalva engem mélységesen felháborit több dolog a Bős-Nagymaros vízlépcsővel kapcsolatban:
1, olyanok döntenek róla, akik otthon nem tudnak egy csapot megbőrözni és fogalmuk sincs arról, hogy mennyibe kerül egy m3 víz
2,az ország segget csinált a szájából a faszkalap politikusok miatt
3,RENGETEG PÉNZT DOBTUNK KI AZ ABLAKON ÉS MÉG NINCS VÉGE !!! És ezt a pénzt Te meg én kerestük meg, talán másra, jobban is el tudtuk költeni.
4, a szlovákok akkor fizetnek nekünk kártérítést, ha a pina dalol
5, nem történik semmi, jó magyar szokás szerint csak ülünk és okoskodunk eredmény nélkül
6, miután elolvastam az összes kötelezettségünket, meg következményt meg feltételt szerintem mindenképpen jobban járnánk ha megépülne, már csak a költségek csökketését figyelembe véve is, nem beszélve a többi előnyről

Toth Kalman Creative Commons License 1999.11.30 0 0 63
Kedves Andras(Janossy Dr.)/Kollegak! - ENGLISH FOLLOWS

A Duna elteritese nemcsak Szigetkoz es Csallokoz kornyezetet erintette
rendkivul karosan, hanem a kiemelt Duna csatorna 50,000 szlovak
allampolgarsagu magyar emberi jogait is serti, mivel eletuk veszelyben van a
gat attorese eseten. Szemelyesen (angol nyelvu cikk csatolva) en harom
nagyobb vizieromuvet (Niagara(USA), La Grande folyo(Quebec, 10,000MW),
Energia Varos(Quebec)) latogattam meg, egyik sem serti meg a lakossag emberi
jogait.

A kommunizmusban emberi jogok fabatkat sem ertek, azonban ma napsag
Magyarorszag es Szlovakia rendkivul igyekszik az EU-ba, ahol azok szamitanak
valamit. Szinten Clinton elnok az emberi jogok nagy tamogatoja.

Az Antall/Boross/Horn/Orban kormanyok kovetkezetesen letagadtak vagy
lekicsinyitettek Magyarorszag problemait szomszedaival beleertve a
hataronkivuli magyarok elnyomasat es a Duna ugyet. Azert teve, hogy
Magyarorszag siman bejusson a NATO-ba es EU-ba Lengyelorszaggal es a Cseh
Koztarsasaggal. Ennek a politikanak az eredmenye, hogy a sulyos problemak
nem lettek az alapveto szinten cimezve, inkabb eltakarva vagy kodos
magyarazatba jutottak.

A Dunaval kapcsolatban csak egy megoldas lehetseges mely veget vet a
csallokozi magyar lakossag emberi jogai sertesenek: a bosi eromu es a
csatorna lebontasa, a Duna visszateritese az eredeti medrebe. Ennek
finanszirozasat Magyarorszagnak, Ausztrianak es Szlovakianak kell vallalnia,
EU, USA es Vilagbank segitseggel. Termeszetesen ez a megoldas tokeletes a
kornyezet karosodas begyogyitasara is.

Udvozlettel, Toth Kalman
New York
Columbia University M.Phil. Physics
Columbia University M.Phil. Comp. Science

----------------------------------------------------------------------------
--------------
The Gabcikovo (Bos) Hydro Plant Violates the Human Rights of 50,000
Hungarians
By Kalman Toth

The Gabcikovo hydro plant (Slovakia) includes an elevated Danube channel of
10 miles long, 35 to 50 ft high, 3/8 to ˝ mile wide, and 20 feet deep. This
channel was activated in 1992, and it is part of the feeding system for the
hydro plant. The Danube falls around 50 feet in 25 miles in the flat region
of Gabcikovo - Bratislava. This waterfall produces around 400 MW energy.
The elevated channel goes right by ancient Hungarian towns. The population
was not consulted about the elevated channel, rather it was forced on them
pretty much the dictatorial ways of Communism. There are around 50,000
people, mostly ethnic Hungarians, exposed to the danger of the elevated
channel break. Also three villages became doomed by being cutoff from other
townships in a narrow corridor between the elevated channel and the
old-Danube branches.

I have visited three other hydro plants, here are the brief descriptions:

1. La Grande River Hydroquebec (James Bay/Hudson Bay)

Six dam/waterfall plants total capacity 10,000MW. The village of Chisasibi
(Cree/Inuit, 2,000 people) was moved to higher ground in 1974 just in case a
dam breaks. No human rights violations. Ecological damage: disrupted
caribou migration.

2. Le Citie D'Energie, Quebec

40 meter waterfall plant 800MW capacity. No human rights violations.

3. Niagara Falls (Shared by US & Canada)

100 meter waterfall plant 2,500 MW capacity. No human rights violations.

kukacz Creative Commons License 1998.09.17 0 0 62
Nem szakemberként is lehet véleményt mondani bizonyos dolgokról, főleg, ha az minannyiunk zsebére megy. Nagymaros ügyében a jelek szerint politikusok dömtenek, de jó lenne, ha meghallgatnák a tényleges /és nem a magukat annak nevező, kiabáló stb./ szakértőket mindkét oldalról, és ezek figyelembevételével döntenének. IMHO figyelembe kell venni az ökológiai szempontokat, de jó lenne nem elfelejteni az ember/emberiség szempontjait sem.
Ismeritek a leginkább érintettek véleményét, a Szigetközben lakókét?

Üdv.: Kukacz

robroy Creative Commons License 1998.09.17 0 0 61
Lakki!

Egy szakembernek nem számomra kell megfelelőnek lennie.

Lakki Creative Commons License 1998.09.17 0 0 60
Robroy, ha ismétled, hogy nem tőlünk, hanem szagembertől akarod hallani, akkor szerintem emilezz x hivatalba. Ha itt lett volna Számodra +felelő szakember, már biztos elmondta volna a magáét.
Lakki Creative Commons License 1998.09.17 0 0 59
óhh óhh
robroy Creative Commons License 1998.09.17 0 0 58
Hali!

Szerintem az, hogy egy folyón legyen vízlépcső, erőmű, vagy akármi az annyira szakmai kérdés, hogy ti velem együtt nem sokat tudtok hozzátenni. Vitatkozni persze lehet érzelmi, etikai, politikai, stb. alapon, de amikor valaki olyanban próbál szakérteni amihez nem ért, az nem túl értelmes dolog. Ezt szerintem bízzuk a politikusokra, őket úgysem tudjuk lekörözni.

Szakemberektől pedig olyan nyilatkozatokat hallottam, olvastam, hogy meg kellett volna építeni a vízlépcsőt mert..., és itt sorolták az indokokat. Olyat még nem hallottam, hogy jó, hogy nem építjük meg mert.... és az indokok. Ismétlem nem tőletek akarom hallani, lentebb biztos sok ilyen van, de én SZAKEMBERTŐL szeretném.
Üdv.

soltika Creative Commons License 1998.09.17 0 0 57
freihapsi
ez a 18 méter érdekelne,Bécs/Wien/jártál e
már? Azt a pécsi lakást ha elintézed ,akkor megyünk oda rögvest Fincikével/isten áldjon meg egy kis lakásépitési támogatással/
A papirtigris bajszára esküszöm ,hogy jó volna már egy kislakás.
Csókoltat a vizügyes MAFFIA:
soltika/uszikálónemelfelejtvetollas../ + Dr.
Finci kutya hivatásos FŐökológus ,elvégre pénzből él az ember.
Lakki Creative Commons License 1998.09.16 0 0 56
Hollandia egészen más. Annak az egyébként szép országnak a háromnegyede mesterségesen van a víztől kiszárítva és elzárva, tele csatornákkal, zsilipekkel és egyéb izgi műtárgyakkal, amit évszázadok óta fenntartanak, hogy legyen helyük kopoltyú nélkül is élni. Az ottani épített dolgok odaillenek, jól működnek, és még talán szépek is. Nekem mindenestre teccettek.
HJM Creative Commons License 1998.09.16 0 0 55
Én úgy hallottam világot látott emberektől, hogy Hollandiában(nem volt még szerencsém arra járni) tengerjáró hajók "úsznak" az emberek feje és a települések felett és évtizedek óta.
Jól megvannak vele.
:-)
Csülök Creative Commons License 1998.09.16 0 0 54
#OffTopic ON
Texaner!
Ha írsz, a sorok végén ne nyokodd az entert, mert százoldalas kukac lesz a hozzászólásod. A tördelést anélkül is elvégzi a browser!
#OffToopic OFF
Utas2 Creative Commons License 1998.09.16 0 0 53
Hogy HOL? Gondolom célszerű, mielőtt elkanyarodik. Akkor meg limitált. Javaslat: Nem lehetne Esztergomnál? Akkor legalább a gáttal egyben felépülne a híd is, ami ellen a másik oldalon tiltakoznak. Legyen már egy kicsit nekünk is jó...
Lakki Creative Commons License 1998.09.16 0 0 52
Tetszett TaXiN hozzászólása - kivéve a Széchenyiről írtakat - pedig én 'vizes' vagyok….

Lobbi lobbi lobbi, minden lobbi, ez ellen mit lehet tenni? Ez nem karszéttárás volt, hanem igazi kérdés. Az erőmű is ugyanolyan lobbi, mint annak idején az eocén program volt, vagy a bauxitbányák bezárása, vagy mint most a délbudai metró, és még lesz ezer. Friss diplomásként az egyik tanárom mindig elcipelt magával konferenciákra (vízügyi és mérnökgeológiai) ahol szakemberek, tényleg hozzáértő szakemberek győzködték a többieket az egyes projektek égető szükségességéről, alapos 'szakmai' alátámasztásokkal, kétségbeesetten bizonygatva a kétkedőknek az igazukat.

Az egyetemen a legjobb professzorunk (aki tettől függetlenül máig tisztelek) is benne volt az erőműves lobbiban, több előadást is tartott a kedvünkért, végigmenve az összes lehetséges változaton, hogy meggyőzzön minket az erőmű nagyszerűségéről. Ő kizárólag hidraulikai és áramlástani szempontból nézte a dolgokat, és őt egyáltalán nem zavarta pl. a Szigetköz ökológiai tönkretétele, a Dunakanyar elrontása sem. Ő nem látná meg a Szigetközi kiszáradt Dunamederben a szemrehányó ürességet, csak azt, hogy ha az erőmű megépül az összes műtárggyal, az neki, és a kollégáinak is évekig biztos megélhetést jelent. Kit érdekel, hogy nem szükséges az az erőmű?
És azt tudtátok, hogy az eredeti terv szerint Nagymarosnál az egyik hegy tetején épült volna egy tározó, ahová magas vízállásnál felszivattyúzták volna a vizet, aztán alacsonynál meg zutty, le a hegyről. Milyen szépen nézne ki Visegrád felől nézve az a zuttyantómű, nem? Egy táj tönkretétele ugyanolyan környezetszennyezés, mint az olajoshordók Dunába dobálása, vagy mint a diszkók fénykardjainak csatája a szombat esti égbolton.

Texaner, a Duna mióta nem hajózható? Attól meg hogy telepotyogtatjuk gátakkal, attól meg aztán végképp nem lesz az.
Kukacznak teccet az a 'Szóval melyik a kisebbik rossz?' mondata, mert azt kellene eldönteni, minden körülmény figyelembevételével, esztétikai, erkölcsi, világoszöld környezetvédelmi, emberi, és nem csak gazdasági meg politikai szempontból. Álomálom édes álom :)
Szabályozni szükséges, a vízierőművek jóságosak, de nem mindegy, hogy HOL.

ego Creative Commons License 1998.09.16 0 0 51
Speaker!
Bár igazad lenne, de Te most ábrándozol!
speaker Creative Commons License 1998.09.15 0 0 50
Kedves Texaner!

Az EU konform hajózhatóságnak olyan enyhe kritériumai vannak, amelyek gátak nélkül is könnyen teljesíthetők.
Mint írtam jelenleg nem sok kárunk van Nagymarosból, mert ugyan átadunk áramot Ausztriának a bedolgozó osztrák építővállalaltoknek nyújtandó kártérítésként, de azt olyan magas áron tesszük, hogy az több mint kétszerese annak, amennyiért Ausztria más országoktól vásárolhatna áramot. Így az adósságunk rohamosan fogy, ráadásul nekünk is villamos energia feleslegünk van.
A szlovákok meg azért vannak bajban, mert a bősi mű jelenlegi üzemeltetése ráfizetéses, Binder cége már régen csődben van, és ha most a Hágai ítéletet megerősítik (márpedig egy bíróság aligha tesz mást, mint hogy fenntartja korábbi ítéletét), akkora kártérítést kell fizetniük a mi részünkre, az át nem adott vízmennyisége után, ami még Meciar trónját is megingathatja. Persze nem ma, vagy holnap, de talán holnap után.
Addig is nincs más dolgunk, mint türelmesen várni és nézni vergődésüket. Az idő nekünk dolgozik.

texaner Creative Commons License 1998.09.15 0 0 49
Ugyan úgy mint 7 éve,
Ingolstadtban, a Duna-Maina

csatorna megnyitóján! Amikor

megboldogult Antal József

miniszterelnők úr szent

esküvéssel megigérte Theo

Vaigelnek a vendéglátó Bajor

kormánypárt a CSU elnőkének!

1, Mi még mindig az EU felé

hajtunk. Az pedig teljes

kapacitással akarja használni

az egyébbként eszméletlen

drága Duna-Maina csatornát!

2, Bajorországban még
legalább mint vasárnap óta

tudjuk, még legalább 4 évig a

CSU kormányoz. Ha Theo

összevonja a szemöldökét és

akkor bizony Gyöző (ha már

nemzeti politikus használjuk

a magyarul a nevét) is meg

fog szeppenni.

3, A Duna még pár millió évig

alsófolyásként fogja

használni a Kárpát medencét

és egy folyó alsófolyásán

meglehetősen nehézkes hajózni

alapos szabályzás nélkül!

Tehát lesz gát (adok rá vagy

15 évet) és nem is egy hanem

kettő!

üdv mindenkinek!

texaner Creative Commons License 1998.09.15 0 0 48
Ugyan úgy mint 7 éve,
Ingolstadtban, a Duna-Maina
csatorna megnyitóján! Amikor
megboldogult Antal József
miniszterelnők úr szent
esküvéssel megigérte Theo
Vaigelnek a vendéglátó Bajor
kormánypárt a CSU elnőkének!

1, Mi még mindig az EU felé
hajtunk. Az pedig teljes
kapacitással akarja használni
az egyébbként eszméletlen
drága Duna-Maina csatornát!

2, Bajorországban még
legalább mint vasárnap óta
tudjuk, még legalább 4 évig a
CSU kormányoz. Ha Theo
összevonja a szemöldökét és
akkor bizony Gyöző (ha már
nemzeti politikus használjuk
a magyarul a nevét) is meg
fog szeppenni.

3, A Duna még pár millió évig
alsófolyásként fogja
használni a Kárpát medencét
és egy folyó alsófolyásán
meglehetősen nehézkes hajózni
alapos szabályzás nélkül!

Tehát lesz gát (adok rá vagy
15 évet) és nem is egy hanem
kettő!

üdv mindenkinek!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!