Keresés

Részletes keresés

megaliner Creative Commons License 45 perce 0 0 110279
Hattori Hanzo69 Creative Commons License 8 órája 0 0 110278

Akkor nem a "Kőszínű ember fiai" ;)

Befejeztem :)

Előzmény: Hattori Hanzo69 (110277)
Hattori Hanzo69 Creative Commons License 8 órája 0 0 110277

Ja. Mozgóképen már teljesen más. Valóban az, amit írsz, - kőhalom. (Akiről Zoltánt neveztek el ;))

Előzmény: Kront (110268)
A210 820 08 21 Creative Commons License 12 órája 0 0 110276

Ahogy mondod, motorok és kormányok nélkül kaland az élet. :-P

Előzmény: Kront (110275)
Kront Creative Commons License 14 órája 0 1 110275

ez is van olyan kalandos, mint egy fára szállás: link

feketefelhoo Creative Commons License 25 órája 0 0 110274

Nézegesd a csatornáját, nem ez az első "nagygépe" :-) 

Előzmény: Kront (110273)
Kront Creative Commons License 25 órája 0 0 110273

fél életét meg egy "rendes" repülő árát ráköltötte és így is mekkora lelkesedése van. az utóbbit jobban irigylem (a szó pozitív értelmében), mint a gépet. ilyen hozzáállású emberek viszik előre a világot. 

Előzmény: feketefelhoo (110272)
feketefelhoo Creative Commons License 26 órája 0 1 110272

OFF

A múltkor AI generált Jumbo model videó margójára. Ez nem AI :-)

Ready for the first flight, World's biggest RC Airbus A-380, Final

ON

Kront Creative Commons License 29 órája 0 0 110271

mondjuk. csak itt (ahol van ilyen "rögzítő fék") marad a normál tengelyében, csak megáll egy adott lapát pozícióban. 

a 42-esen meg nem tudom miért forgatják be a szerelők kézzel, mielőtt lekapják a burkolatot. lehet, hogy csak annyi, hogy így férnek hozzá kényelmesen egy csavarhoz vagy kupakhoz. vagy így tudják alátolni a gurulós szerszámos kiskocsit. passz. majd egyszer megkérdezem tőlük. 

Előzmény: homerx (110270)
homerx Creative Commons License 30 órája 0 1 110270

aha, mint az ujabb autoknal, amikor leallitod a motort, poccintesz egyet az ablaktorlon, ami beall szervizallasba. kihajthato anelkul, hogy beleakadna a motorhaztetobe.

Előzmény: Kront (110269)
Kront Creative Commons License 1 napja 0 0 110269

gyakorlatilag meg megáll valahol, ahol jól érzi magát. azt érezni, hogy megfogja a kopresszió ha leállítom, ha menetszéllel pörgetem be az álló motort, ott is érzem a sűrítést, de nagyon nem állítja be ismert fix pozíciókba. és nincs rajta olyan cucc, mint a nagyobb gázturbinásokon, hogy leállításkor adott pozícióba forgat. lényegében leállhat bárhogy: https://www.businessairnews.com/mag_story.html?ident=23220

van is egy olyan "szerviz állása", ahova beforgatják a szerelők kézzel a földön, ha szerelik, mert csak úgy lehet bontani körülötte, meg hozzáférni alkatrészekhez.

Előzmény: feketefelhoo (110265)
Kront Creative Commons License 1 napja 0 2 110268

azt írták, hogy biztonsági kamera vette fel és a gép nem gyulladt ki, azaz lehetne abból a pillanatból is kivágva képkocka, amikor éppen bepottyan és emiatt kijön a vízből, aki korábban benne volt.

amúgy inkább egy "mesterséges, rétegzett kőhalomnak" tűnik, valami díszítő elemnek a medence szélén: https://www.youtube.com/watch?v=bssRgXkyyoA

Előzmény: Hattori Hanzo69 (110266)
LAK Creative Commons License 1 napja 0 1 110267

Ki kell használni a lehetőséget, nem mindennap lehet repbenzinben fürödni.

Előzmény: Hattori Hanzo69 (110266)
Hattori Hanzo69 Creative Commons License 1 napja 0 0 110266

Segítsetek már! Ott a kép jobb szélén, a sárga napernyőtől jobbra, a szárny "magasságában", csak én látok bele egy embert, aki éppen be-/ vagy kimászik a medencéből?

(Ha így van, akkor normális dolog ilyenkor csobbanni?)

Előzmény: martinaxe7 (110260)
feketefelhoo Creative Commons License 1 napja 0 1 110265

Azon a gépen 4 hengeres, 4 ütemű dízel motor van. 180 fokonként van sűrítési ütem, tehát elvileg valamelyiknél fog megállni motor. A légcsavar tengelye le van áttételezve 1.69 arányban. Szóval ha jó a számolásom, akkor a prop kb. 106 fokonként fog megállni. A videón a bal légcsavar nem is pont 0-120-240 fokban áll.

De ez csak elmélkedés. Lehet tényleg játszott az inditózással :)

Előzmény: Kront (110250)
Atomcsapássy Edömér Creative Commons License 1 napja -4 0 110264

> nincs a rakétákon barát-ellenség felismerő. általában sehol a világon (az okai itt nem részletezném, de adekvált) IFF a tűzvezető rendszerben van. ami azt jelenti jelen esetben, hogy elég egyszer hibázni a három balesethez, nem kell háromszor.

Nem földi lérak lőtte le a 3db amcsi F15E-t, hanem egy kuwaiti F18-as vadászgép, szóval a véletlen erősen valószínűtlen.

Előzmény: Kront (110258)
Atomcsapássy Edömér Creative Commons License 1 napja -2 0 110263

> az egyik pont függőlegesen áll meg, akkor talán a két alsó is megúszhatta, de hogy lehet azt megjátszani, hogy mindkét hajtány pont így álljon meg

Elektromos önindítóval pöcögtethette a motorokat a pilóta, amíg a légcsavar toll-felső állásba nem került?

Előzmény: A210 820 08 21 (110244)
martinaxe7 Creative Commons License 2 napja -1 0 110262

Talán ez

martinaxe7 Creative Commons License 2 napja 0 0 110261
martinaxe7 Creative Commons License 2 napja 0 1 110260

heted7 Creative Commons License 3 napja 0 0 110259

Köszönöm!

Előzmény: Kront (110251)
Kront Creative Commons License 4 napja -1 0 110258

csak szűkszavúan az off miatt: nincs a rakétákon barát-ellenség felismerő. általában sehol a világon (az okai itt nem részletezném, de adekvált) IFF a tűzvezető rendszerben van. ami azt jelenti jelen esetben, hogy elég egyszer hibázni a három balesethez, nem kell háromszor.

Előzmény: homerx (110252)
A210 820 08 21 Creative Commons License 4 napja 0 0 110257

Erre az önindítós játékra én is gondoltam, de el nem akartam hinni, hogy van ember, aki egy igen bonyolult leszállás közben tud ilyesmivel is foglalkozni.

Előzmény: Kront (110250)
Surda39 Creative Commons License 4 napja 0 0 110256

Ismerték a játékszabályt: minden lelőtt gép 4 pontot ér, az ellenséges 8-at.

Bocs!

Előzmény: homerx (110252)
megaliner Creative Commons License 4 napja 0 0 110255
Töck Jenő Creative Commons License 4 napja 0 0 110254

Reptéren is szokott lenni (régen legalább is volt, főleg a katonai repülőtereken) majomfogó. 30-40 éve láttam egy filmet ahogy az apró kavicsba belerongyol egy repülőgép. Nagyo rövid távon megállt.

Előzmény: homerx (110253)
homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 110253

aki autozott mar a riviera feletti autopalyan, az lathatta, hogy ott aztan vannak szakadekok. idonkent mi is megalltunk, megneztuk a tobb100 meter melyen levo autoroncsokat. ott vannak idonkent kialakitva ilyen tulfutok az iranyithatatlan autoknak. rafutsz, es felul az alja ilyen durva murvan, ami pillanatok alatt 0-ra fekezi. persze valamit valamiert. mondjuk egy repteren ez nem jatszik, ott pont simanak kellene lenni a funek.

Előzmény: heted7 (110249)
homerx Creative Commons License 4 napja 0 2 110252

raadasul teszko gazdasagos f15-os, es egybol 3 is. nem volt a raketakon barat-ellenseg felismero?

Előzmény: martinaxe7 (110245)
Kront Creative Commons License 4 napja -1 1 110251

tudja a fene. ahol anno tanultam, ott fix kerék volt meg fű, így nem igazán volt opció, amit az oktató tanított volna. későbbi vasaknál, másik típus, műszer, me... meg már soha nem jött elő. saját kútfőből (ha már van a leszállással elég bajom, mert nincs kerék, áll mindkét motor, alsószárnyas...) én a biztosra mennék és azt a pályát választanám, amit vakon is ismerek. legalább azzal ne legyen baj.

ezt a típust szoktam terelgetni, még életben nem használtam füvet, csak betont. elvileg elmegy füves pályán is, gyakorlatilag sem a pilinszka futóját, sem az alacsony motorokat nem arra találták ki. nekem ez egy betonos gép, még ha vész esetén lehet más talaj is opció. ha nem jött ki belőle a futó, akkor is ugyan olyan betonosnak érezném. végül is, a beragadt futójú 737-eseket meg 777-eseket sem a fűre teszik le.

nem tudom, hogy mi a helyes, "hivatalos" (vészhelyzetben szerintem semmi), én inkább a "betonon kigyullad a surlódástól a gázolaj/kerozin" vagy "kidobódik a pályaszélre" vagy hosszabb úton áll meg dolgot választanám, mint hogy leakadjon egy vakondtúrásban a szárnyvég. ha erre jár egy oktató, majd megírja, mi a javasolt. hallottam már olyat is, hogy füvön kevésbé törik össze, ha törik. szerintem ha már ott tart, hogy törik, akkor tök mindegy.

btw. siklóernyővel a füvet vagy a fa tetejét választanám. de inkább a füvet. :D

Előzmény: heted7 (110247)
Kront Creative Commons License 4 napja -1 0 110250

ennél a gépnél két módszer van rá. mindkettő azzal kezdődik, hogy leállítasz egy hajtóművet, majd vitorlába teszed a lapátot. illetve DA-42/62-n mondjuk pont nem kell, mert a tollak maguktól vitorlába állnak és egyben ettől lefékeződik/megáll. (bár akad kivétel, alacsony fordulatszámú leállítás esetén pl. nem forgatja be a lapátokat) mindezekután vagy kimászol a szárnyra, erősen belekapaszkodsz a tollba és húzod a megfelelő irányba vagy ha ez a megoldás nem szimpatikus, akkor maradsz a kabinban és elkezdesz "játszani" az újraindítással. teljes FADEC az egész, szóval egy gombbal újraindítod és ugyanazzal leállítod (100 csomó alatt, de ha ekkora problémád van, már amúgy sem sietsz sehová). addig próbálkozol, míg az egyik lapát függőleges nem lesz. utána ugyanezt a másik motorral is eljátszod. közben vezetni kell, ráadásul ésszel, mert az első, majd a második kieső motornál is teljesen mások lesznek az aerodinamikai nyomatékviszonyok.

szerintem egy nem FADEC-es gépen ezt az önindítóval is eljátszhatod anélkül, hogy beindítaná. mondjuk, lelőtt magnetoval, elzárt csappal. DA-42-n szerintem nem tudod, mert ha a motort offolod (ECU lelőve), akkor az lekapcsolja az önindítót is. (meg ugye ez dizel, a lelőtt magneto itt amúgy sem feltétlenül játszana)

létezik ennél jobb szórakozás, mint újraindítgatva középre találni. pláne kétmotoros gépen. szerencsés esetben elsőre vagy már leállításkor sikerül.

amúgy sem jó érzés leszállás előtt leállítani egy jól működő motort. kettőt pláne nem. ráadásul nem is motortűz miatt, hanem azért, hogy megóvd őket leszálláskor. (igen, tudom, vitorlázó pilóta most röhög)
ha ilyen ön- meg újraindítózást akarsz a levegőben gyakorolni, akkor azt célszerű kölcsönzős gépen... pláne ezen a típuson, mert ezen zabálja a vezérműszíjat az újraindítás. (főleg, ha még nem álló, hanem malmozó proppal teszed)

más típuson, más motorokkal sokféle megoldás lehet. függ attól, hogy állítható állásszögű vagy fix a sróf. a legenda szerint, a profik érzésre le tudják úgy állítani, hogy a kéttollú vízszintesen álljon meg. azaz jó ütemben veszik le a gyújtást. 1500-2500 rpm, oké legyen. amíg nem akarnak nagyon meggyőzni, hogy gázturbinánál (30.000 rpm) is megcsinálja, elhiszem. van ami eleve olyan mechanikájú motor és úgy van rá feltéve (clockolva) a propeller, hogy csak vízszintesen tud leállni. vannak propellerek, amik idle esetén "lekuplungolódnak" a motor tengelyéről és szélmalmoznak (hogy mondják magyarul a windmill-t?). itt menetszélbe tolva lehet "játszani", hogy ha már annyira lassú a gép, hogy nem forog a menetszéltől, átbillentsék a srófot annyival, hogy vízszintes legyen. van ahol az állásszög állító karral próbálhatod meg bejátszani, ha szabadon fut a prop. olyat is láttam már, amin propeller fék van, amivel szabadonfutás közben "megfogható" a windmillező sróf. mindemellett szerintem sok (talán a legtöbb) az olyan típus, amin semmi lehetőséged a lapáthelyzetet repülés közben állítanod, azt leállítás után a kompresszió meg a hajtókarok helyzete a hengerben fogja meghatározni.

Előzmény: A210 820 08 21 (110244)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!