- Fizetni kell! - kiáltott a hátamra.
Látván a vigyori gorilla felfordított tenyerét, megkérdeztem:
- Miért? - gondolván valami derekas szolgáltatásra
- Ki van írva - mondta két ütemmel később.
Ugyeugye! Nem tudja, hogy miért is szedi a pénzt! - gondoltam.
Fizettem hát, és felléphettem mind a huszonnégy lépcsőn.
Hát igen. A csehek rohamléptekkel közelednek Európához. :-).
Bár Prága és közvetlen környéke mindig is drágább volt. Tavaly pl. Orlikon 50 korona volt a beugró, a másik Schwarzenberk kastélyba (most hirtelen nem jut az eszembe a városka neve, pedig híres) 60, mindkét helyen full service (fiatal, udvarias, csinos idegenvezetőlányok). Ugyanott a halász/vadászmúzeum 10 vagy 20 Kc, vezető nélkül.
Ja igen, Csehországban aztán tényleg értenek hozzá, hogy kell a kedves turistát kulturálisan megkopasztani. A zsidó temető az még hagyján, mégiscsak egy unikum, de a derék csehek még jópár templomba is belépőt szednek! Ha meg nem, akkor mindenféle komolyzenei koncerteket rendeznek délutánonként, és az előkészületekre való hivatkozással nem engedik be a népet. Viszont kedvesen felajánlják, hogy vegyél jegyet a koncertre, majd előtte meg utána nézelődhetsz.
Karlstejn meg tényleg egy nagy átvágás, nagy ívben ajánlatos elkerülni. A várkápolna, az az egy dolog, amiért érdemes lenne megnézni, emberemlékezet óta zárva van restaurálásra hivatkozva. Van még egy pár gyönyörű, eredeti belső berendezéssel rendelkező vár Prága környékén, inkább azokat kell felkeresni (Konopiste, Krivoklát, Nelahozeves...).
Kedves Hame !
Most jöttünk vissza Csehországból.Jártunk
többek között Prágában.A legdurvább ár: a zsidó városrészben 450 korona (3100 Ft) a jegy ezért be lehet menni két zsinagógába, a múzeumba és a temetőbe.Ugyanez a zsinagógák nélkül 250 korona.
Voltunk Karlsteinben is. Az egész faluban várakozni tilos, a parkolólási dÍj a fizető parkolóban 80 korona.
Ott leszólítanak, hogy még 2 és 1/2 km felfelé 15%-os emelkedőn, de felvisznek fejenként 100 koronáért taxival.Szerencsére nem dőltünk be. Kényelmesen fel lehet sétálni.A belépődíj 150 korona, de ezért nem láttuk a fő attrakciónak számító dísztermet.
Szóval az általad ismert csehországi árak már nem aktuálisak.
Teljesen igazad van, hogy az étterem meg a Hilton is fájdalmas sebet ejt a látképen & a hangulaton. Mint ahogy szörnyen néznek ki a Vigadó téri árusok, a Váci utcai "népművészet"-boltok, a rózsaszín Ikarus-cabriók, stb. stb. A turista sajnos egy elég igénytelen állatfajta: felszínes élményekre és kretén tárgyakra vevő a leginkább, mert ezt tudja feldolgozni az alatt a másfél-két nap alatt, amit rászán fővárosunkra. Persze, sokkal szebb és harmonikusabb lenne a város, ha fentiekhez hasonló dolgok nem rondítanák tele. De mi legyen akkor a turistákkal? Meg azzal a több tízezer emberrel, aki belőlük él itt Budapesten?
Egyébként van egy (fél)megoldás a Halászbástya belépti díján felháborodók számára (handras): a turista igénytelen jellegéből adódik, hogy csak néhány, az útikönyvek által alaposan megcsillagozott látnivaló körül verődik nyájakba. Budapesten rengeteg gyönyörű hely van, ahol csak elvétve találkozni turistával. És ezért persze fizetni sem kell az ilyen helyeken. Érdemes megemlíteni, hogy a Várban a Halászbástyán kívül még X másik helyről is lehet gyönyörködni a panorámában, teljesen ingyen. Például: Babits Mihály sétányról, a Halászbástya melletti kertszerűségből (a WC-n túl), a Várszínház és a Sándor-palota mögötti sétányról (nekem ez a kedvencem), a Királyi Palota dunai teraszairól...
A 100 forintos belepol kell fizetniuk a jegyszedoket is. Nem szamoltam meg, hany darab lepcso vezet fel a Halaszbastyara, de legalabb 4 jegyszedot lattam ucsorogni kissamlin.
Ok ott ulnek ejjel-nappal, telen-nyaron ?
Mert, ha igen, az ugyebar 3 muszakban 32 munkanelkulinek biztosit munkat. De mi lesz, ha megfagynak es megbetegszenek ?
A 100 Ft nem sok, es a bevetel bizonyara nem eleg a felujitashoz.
Adakozzunk inkabb ! ;-))
P.S.: Regen lehet onnan latcsovezni 20 Ft-ert. Nem lenne jobb megoldas szerintetek?
Valahol olvastam, hogy nem is olyan sokára belecsúszik a Halászbástya a Dunába, ha nem tesznek ellene valamit.
Tudom, a százas ezt nem oldja meg, de ha a pénzt TÉNYLEG arra költik, amire beszedik, akkor IMHO az nem olyan tragikus.
A belépőjegyárak tudtommal a világon sehol sem fedezik a fenntartás, vagy pláne a helyreállítás költségeit. Legfeljebb hozzájárulnak kisebb-nagyobb mértékben azokhoz. Kivételesen vonzó látványosságnak és állandó, nagy tömegű, jó fizetőképességű látogatóforgalomnak kell találkoznia ahhoz, hogy olyasmi történjen, mint például Chenonceaux kastélyában, ahol minden szobában egy hatalmas csokor friss virágkompozíció díszeleg, a látogatók tömegét pedig udvarias (!), fiatal (!), fehér kosztümös lányok terelgetik. De a helyreállítást ott is a tulajdonos állja, nem a látogatók. A belépti díj a műemlékek, múzeumok esetén teljesen normális és szükséges dolog, a hazai árakat kifejezetten (néha túlságosan) olcsónak tartom. Gondoljunk bele: egy múzeumi belépő Budapesten 2-300 Ft - mondjuk két szelet Bounty csoki ára az utcai árusnál. Persze én sem szoktam örülni annak, ha egy korábban ingyenes műemléket belépősítenek - én például korábban éppen a Halászbástyán szerettem belebambulni a látképbe a viszonylag turistamentes időszakokban -, de helyénvalónak tartom. Ami viszont módfelett bosszantó, az az, ha megpróbálják elhitetni velünk, hogy a belépő azért kell, hogy felújítsanak belőle - ezzel mintha el akarnák kenni azt az anyagi felelősséget, ami egy műemlék fenntartójának kötelessége viselnie. De azért azt is figyelembe kell venni, hogy nem írhatják ki a Halászbástyára, miszerint "Ezt a belépőt azért szedjük, hogy kevesebben vizeljenek ide". Pedig éppen így van.
Kedves handrás!
nem felejtejtettem el. Én a legtöbb helyen mint turista jártam, így nem tudom milyen a helyi ár.
Azt hiszem medwe fején találta a szöget ezzel a nem összeszart sarkakkal. A 100 darab forint nevetséges összeg annak aki (akár még családdal is) meg akarja tekinteni a látványosságot, viszont elriasztja a rombolókat és a megkönnyebülni vágyókat. Amellett azt hiszem, hogy csak a jegy árusításának költségeit (ha) fedezi.
Először azt hittem - a topic címét olvasva -, hogy annyiért lehet megvenni... (Ld. még 1000 Ft-os belvárosi telek...) De ha csak megnézni, akkor nem érdekel... Mellesleg a Szent Péter bazilika kupolájába 1500 Ft-nak megfelelő líráért lehet felmenni (lift+320 lépcső). Úgyhogy még nem értük utol az uniós árakat (Mégha a Vatikán nem is uniós tag...) :-) és :-(
Hame!
Azt azért elfelejted, hogy a legtöbb helyen más a túrista és más a helyi ár!
Mert ami nekik nevezetesség, az a mi TÖRTÉNELMÜNK!
többiek:
Nem a 100 Ft-ot sokallom, hiszen a labirintusért 1200-at fizettem ki, hanem az elv nem tettszik. Miért építünk új Nemzetit, ha a Halászbástya megmentésére 100 Ft-os belépőt szedünk. Nem a meglévőkkel kellene elöbb foglalkozni?
A legjobbat kukacz juttatta eszembe egy másik topikban.
Eger mellett van egy szabadtéri termálfürdő, Amolyan vadvíz.
50 Ft a "sétálójegy".
Ennyiért lehet megtekinteni azokat, akik 120 Ft-ért nudiznak.
:-)))
Pepin!
Volt olyan jegy is, amivel csak a várban lehetett körsétálni. És nem volt ellene kifogásom, bár abban nem volt semmi szolgáltatás, "csak" egy tiszta WC, néhány öregúr, aki sípolt, ha valaki felmászott a falra, tisztaság (egyik kanyarban sem kellett ottfelejtett kakitól tartanom)
És marha jónak tartanám a belépőt a szigetre, amiből el lehetne tartani csőszt, parkőrt, vécésnénit, söprögetőt, ugyanakkor talán kizárná azt a taplót, aki összetöri a padot, cigarettacsikkel tömi tele a fácándot, leúrgja a szobor fejét, kitöri a facsemetét és az ezredvégi emberi kultúra más hasonló jeleit produkálja.
Szinte hallom a csacsenolókórust, az álszociális nyavalygást, hogy akkor mi lesz a szegényekkel, aki nem engedheti meg magának az egy család- 4-5-600 Ft-os belépőt vasárnapra.
Hogy mi lesz?
a. máshova mennek sétálni vagy
b. apuci nem isz söröt (bocs, Wsztrov) és a gyerekek nem kapnak jégkrémet/nyalókát/lufit/matricát/vattacukrot/pattogatott kukoricát/dobozos üdítőt/májkeldzsordanképet/szpájszgörlzposztert/stb.
Hát, én már csak ammondó vagyok, bánná a kánya azt a 100-500 Ft-ot, ha garantáltan arra fordítanák amire ideologizálják. Nem pedig az állat ideologusokat, meg tintanyalóikat és sleppjüket tartanák fenn belőle. Aggya az ég, hogy csalódnék...
Asszem nem fogok. :(((
medwe, nem ugyanarról beszélünk. Az ellen nekem sincs kifogásom, hogy pl. az egri várban a kiállítások és a kazamata fizetős legyen, és persze az idegenvezetés is. De akkor legyen olyan az áruk, hogy abból jelentősen hozzá tudjanak járulni a felújításokhoz. Azok, akik csak csavarogni akarnak a történelmi miliőben, azok viszont hagy menjenek fel ingyen.
(Ugyanez a Halászbástyánál, vagy a Margit-szigetnél nehezebb. Nincs is rá ötletem.)
Néhány órája voltam az egri várban. Feleség+gyerekkel 500 Ft. Benne idegenvezetés, kazamaták. Kiállítások zárva, ezért kaptam kedvezményes áron.
Nem sajnáltam rá.
A Halászbástyára sem sajnálom (költség nuku? tudnád, mi pénzbe fog kerülni, hogy ne dőljön bele a Dunába???)) annak ellenére, hogy egy olyan pofa vezette be a belépti díjat, akit nagyon utálok. Ő volt az Antall-kormány hivatásos hazudozója, ma ő az első kerületi polgmester.
Gyűljön csak a sokszor 100 Ft, hogy legsen pénz a felújításra, állagmegóvásra, hogy legyen mit nézni 30 év múlva is.
HAME, nekem akkor sem tetszik ez a dolog. Gyerekkoromban Egerben tánciskola elbliccelésként hetente feljártam a várba, és órákat el tudtam ott tölteni, anélkül, hogy a múzeumba vagy a képtárba bementem volna. (Ezek fizetősök voltak, pénzem meg ugye...)
Nemrég fel akartam vinni a kölyköket, de már a legkülső ajtónál lenyúltak. Kifizettem persze, de ha régebben is ez lett volna, akkor ma sokkal szegényebb lennék. És nem hiszem, hogy én voltam egyedül ilyen gyerek...
Hát kedveseim ez a "kultúrára éhes" turistával mindenütt így van.
Olaszországban a templomokon kívül mindenütt fizetsz min 10.000 LIT, de inkább 15.000. Néhány templomban is. Voltam olyan erődítményben, ami megúszván minden csatát, eredeti állapotában állt, hozzá sem nyúltak, vagy 150 éve, az udvaron két rozsdás kb. 100 éves ágyu. Ennyi. Idegenvezető nuku. Egyedüli költség: a jegyszedő. Beugró 20.000 LIT.
Spanyolország: dtto.
Kréta: fizetsz mindenért amit be lehet keríteni, vagy eleve van rajta kapu. Árak jellemzően 300-500 baszkedli (drachma vagy mi). Knoszosz ugyan ingyért a gyerekeknek, diákoknak, de a hozzám hasonló barom csak akkor olvassa el az öles hirdetményt amikor már befizette a gyerekeket is. Szólni meg azért nem szólnak.
Malorca: fizetni csak Palmában kell, de ott mindenért.
Cipruson csak azért nem kell fizetni a látványosságokért, mert nincs mit megnézni.
Horvátország: amíg szoci volt, addig jellemzően nagyobb összeget csak a plitvicei tavakon kellet, de mióta önállóak, haladnak az úton. Egy aránylag ép vár, erődítmény 5-10 kuna (10-20 ATS).
Csehország egyelőre olcsó, 10-50 korona (60-300 Ft).
Ezekben az országokban, vagy saját kocsival voltunk, vagy autót béreltünk, azaz összejártunk mindent amit csak tudtunk.
Érdekes módon a hazai, magyarországi és osztrák árakkal nem vagyok tisztában, talán azért mert ezeken a helyeken még az átkosban várlátogattam, és akkor még más volt a helyzet.
Szóval nem egy nagy ügy ez a 100 Ft. Egy gyöngébb sör ára, annyit meg megér a látvány.
Egyébként ezt az összehasonlítást másnak is ajánlhatom. Külföldön sokkal objektívebb összehasonlítás a sör-belépőjegy (gyerekeknek kóla - az sem olcsóbb), mint átszámítani Ft-ra. Sört meg úgyis mindenüt isz a rendes ember.
Természetesen egyetértek veled, de pontosan e célokat szolgállnák az alább már felsorolt adók! Hiszen akkor itt is kétszer fizetünk mint az úthasználatért, benzinnel (tudom már kivették belőle) + súlyadó + autópálya dily
Talán egy szimpla hétvégén már én se akadtam volna így ki, de már túlvoltam a vidámparkon, libegőn, vár labirintuson, stb.
Handras! A Halaszbastyara eleg regen vezettek be a belepojegyet, azert, mert masbol nem tudjak fedezni a felujitast. Most ezt el lehet hinni, meg nem is. De teny, hogy eleg ramaty allapotban volt, ki hova tudott, odahugyozott.
A Margitszigettel egyebkent ugyanezt pedzegetik: nagyon draga a mindennapi helyreallitas, belepodijat kellene szedni.
Nekem is eleg nagy penz harom gyerekkel mondjuk elmenni az allatkertbe, de azt mondom, inkabb fizetek, hogy ahova megyek az rendben legyen.
Attila
Jártam Pesten a hétvégén. Amikor megláttam a két óriási relkámot a Budai Vár falára kiakasztva, kiakadtam. Hát már mindent lehet. Fogadjunk nem fizettek sehol a reklámok elhelyezéséért, mert egyébként remélem nem is engedték volna oda elhelyezni azokat.
Halászbástya: a feelinget meg kell fizetni.
Eladó az egész világ!
Szedjünk pénzt mindenért!
Ez az! MAGYARORSZÁG 1998
Igy lehet könnyen pénzt összeszedni mindenkinek. Költség: semmi, belépő 100 Ft.