Tsókolom a jányokat (ish),
most éppen teázom! (nem úgy ahogy a rend?rök), de azért vannak (always) meredek hétvégéim! Valaki írta, hogy nincs ideje, no, ez nálam is bejön, no de azért a péntek/szombat kiment az unalom karmaiból, és akkor végiglátogatom kisvárosom korcsmáit, és adok magamnak! Milyen szürke is lenne az élet barátok/n?k/és PIJA nélkül, istenem, kösz hogy nekem adtad ned?det :-) ...
ami dec végén tetszett az a Liszt Ferenc téri (Bp) tivornya volt... A Pesti Est Caféban végeztünk, de szemben (nem tom a nevét, de RENGETEG jány volt ott). Na és a menü: Leffe+Grappa!!! (el?tte sok kínai zaba, ja, és talajf?tés (ami végett menekültünk a P.E.C.-be. Szerencsére a sof?r(n?) szolidaritást vállat, nem ivott és élve hazaszállította földi maradványainkat. :-)))
Talán meg kéne alapítani a Névtelen Alkoholisták Klubját! :-))))
Ja, amúgy egy ideig nem jelentkezem, mert ez az egy hét egy időre elég volt. Mármint piából. Az egri bortúránkat is bizonytalan időre elnapoltuk a haverokkal, pedig most lett volna hétvégén.
Úgy látszik, tényleg elfogytak az alkoholisták. Na nem bej, én azért most egy hétig részeg leszek a Szigeten. Kár, hogy egyszer majd ki kell józanodnom, mert jövök dolgozni.
Én erre mindig szakítok időt. Ha más nem, akad egy éjjelnap-Pali útközben.
Ha látjátok azt az őrültet, aki télen kezében nyitott sörrel sétál a uccán, hát az én vagyok.
Szal, voltam Ukrajnában. Mindenre fel voltam készülve, de ami ott van, hát..., azt látni kell.
DE!
Vodka minden mennyiségben. Olcsón. Először azt gondoltam, hogy a helyi design-ipar fellendülőben van, mert a butéliák nagyon csicsásak, de ami bennük van, az ugyanaz, DE NEM. Olyan kiváló minőségű, búzaizű vodkákat, mint ott, Húsvétkor, még sose ittam.
Emberek!
Menjetek Ukrajnába és igyatok vodkát! Márkákat is mondanék, de nincs meg a megfelelő karakterkészlet, és nincs kedvem vacakolni, de elküdöm az üres üveget.
Ajánlom, de tényleg, zakuszkának a savanyú fekete kenyeret, meg a savanyú, nem kovászolt(os) uborkát.
Néha kicsinyt megijedek sajátmagamtól...
Amikor olyan buliban vagyok, ahol majdnemhogy korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre alkohol, 1xűen nincs megállás számomra.
Nemrég volt egy céges buli, ahol a cég állta a cehhet:
12 tekila
3 B52 koktél
2 tequila sunrise volt a termésem... és túléltem :-)
A 2. bulin csak bor volt (rengereg féle). Gondoltam itt úgysem fogok berúgni.
Na mit is igyak... nézzük ezt a vöröset..aztán egy kis rozé...huhh Muscat Ottonel de fincsi... ebből bontsunk még 1 üveggel...
33+! Nem vót azért olyan rettenet a Finnhonban, vót EGY EGÉSZ nap az évben , mikor sokmindent szabadott, mit máskor soha.......méég közterületen italozni is. Sőt kellett!
Az hírös Vappu...azaz május elseje, ami ottan nem a munkásság ünnepe vót elsősorban, hanem a diákoké, meg az a nap, mikor minden fölborult. A május elseje előtti előtti nap a gólyaavatás napja vagyon, mikoris minden gólya haalari-ba (elnyűhetetlen kezeslábasba öltözött), mindenféle feladatokat teljesített, ehhez felsőbbéves társai biztatásképpen minden teljesített (és teljesítetlen) feladat után eng. ételfestékkel színezett különböző neonszínű vodkákat itattak vele....Voltak is színfoltok szerte a városban:))
Majd eljött a Vappu előestéje, mikor a különböző egyetemek csapatai délután kivonultak az Esplanaadi-ra (a helyi korzóra) felfegyverkezve óriási tartályokkal a bóléból meg pezsgőből osztva azt boldog-boldogtalannak. S a kellő fölpeszdülés után meg kellett mászni Havis Amanda szobrát s fejébe csapni a diáksapkát....mondja bárki is ezután, hogy nem szereti az Alkoholt...s ezek után a teljes ereszdelahajam... Másnap pedig (még mindig ugyanabban a haalari-ban) a sillilounas (a heringreggeli) hihetetlen sósan. Amely állítólag a legjobb a másnaposságra...
S ezután a kivonulás, a Kaivopuisto parkba ahol május elsején már csak a pezsgők durrogtak, s a teherautóplatókról szóló zenére tangó és polka a friss fűben....
aztán másnapra visszatértek a barnazacskós hétköznapok, és az Alkohol is visszament tabuba...(s ha rendőr meglátta valakinél parkban öntötte ki szorgosan)
(Volt egy év, mikor az ALKO dolgozói pont Vappu előtt léptek sztrájkba. Megtízszereződött a(z alkohol) turistaforgalom Haparanda-nál Svédország felől, s kormányválság körvonalazódott, hogy Vappu-ra nem lesz finn alkohol... Gyorsan fel is emelték a fizetésüket:))
Wágner Úr!
Egy Lahden kultát!
Úgy biza és akkor vót minden 7végén Vyborg visszafoglalása. **off (Viipurit az oroszok a II vh-ban csatolták off) on** A vonatot Helsinki és Leningrád között tilos vót elhagyni kivéve a vyborgi spec. Beryozka övezetet. Na ott kemény finn márkáért visszafoglalták finnjeink a teljes viipuri vodkakészletet. Pirruszi győzelem volt, Leningrádba legyőzve érkezett mind...:)
Josika!
**off TKK! Utaztunk oda eccer egy (ön)meghívásra (filmfesztivál). A feltétel az vót, hogy a TKK-sok piros szőnyeget gördítsenek + fúvószenekar a pu-n. Megtörtént. on** Esuli fölsöbbéves kari tekintélyünk vezetett minket, filmfesztiválra be, villany le. Esuli végre kigombolta bélelt kabátját, belül sokzsebes. Jobbról elő Koskenkorva, balról egy üveges narancslé. Esuli a mozi-mixer rutinos, gyors mozdulattal (a sötétben) egymáshoz szorította a két üveg száját, s megsékelte. A két üveg vodkanarancsot meg megküldte jobbra-balra a sorban. Lett is oszt feltünés....
A házi sörfőzéshöz forrásirodalom: Linna Ismeretlen katonája (most itthon nem találom)
... és amikor Szt.Pétervárt még Leningrádnak hítták és azokon a fehér éjszakákon hazafelé tartottak a finn buszok, akkor a tapasztaltab b sofőrök mind félrehúzódtak és eszükbe sem jutott az ilyen mozgó veszélyforrás közelébe kerülni... a határig hátralevő kis szakaszon is nagyon gyorsan ürültek az utoljára bevásárolt üvegek, és mivel az üres üveg semmit sem ér, hát az mind-mind lazán kirerült az ablakon... és az óvatlan gépkocsik szélvédőjén landolt...
Hu! Ez erdekes volt!
Meselj meg egy kicsit a sor a bor meg a cider porokrol! Azt hogyan csinaljak, es milyen, mert igaz lattam a boltban, de izgat, nem azert hogy igy olcsobb, hanem mekkora elmeny mar a sajat itokadat megcsinalni!
A one night on earth meg nekem is nagyon bejott, az osszes resze.(Lampshade!)
kedves kockásterítős! egy kicsit srégen fél(off)topicba el -- jöjön hát a finnek és az alkohol (első fejezet):
amikor még a csernobil se vót, talán igaz se vót
nem vót ám nagy liberalizmus Finnhonban, csak az ALKO nevű monopólium árusította a (normál) sört, bort, pálinkát -- azt is csak hétfőtől péntekig este ötig, nagy szégyen volt oda betérni, mindenki aki kijött az ALKO-ból barna papírzacskóba rejtve portékáját szemlesütve távozott---
az ALKO boltokból volt vagy kilenc egész Helsinkiben, olyanok, mint a patika (steril és rideg) és olyan reklámbrosúrák voltak benne, hogy hogyan támogatja az ALKO az alkolizmus elleni harcot ----
lehetett ám bort is venni, ha az ember elmúlt kereken tizennyolc éves (személyi felmutatása mellett) --- lehetett ám szeszt is venni, ha az ember elmúlt húsz (hasonló procedúra)
kétes egzisztenciák a boltok előtt tilos-árusítottak szeszt a kiskorúaknak, erre a finn nyelv külön szót alkotott (lankkaa)------
nem a Finlandia volt a sláger (az csak exportra), hanem a Koskenkorva ( a forrás füle), vodka midazonáltal ----- az Egri bikavér néhány bolgárral a legolcsóbb vörösbor volt, neve Erkin Pikakivääri (Erkki /finn férfinév/ gyorstüzelője)---
kellett ám készülni minden hétvégére, s ha váratlan buli volt, már csak a vaútállomás maradt, ott volt a black-market: házi rettentők rettentő áron
na meg is lett az eredménye a finn polgár úgy elszégyelte magát, hogy mán péntek estére csont kész volt -->lásd Éjszaka a Földön /három gúlába támasztott finn tökéletesen stabil/.......volt viszont egy extra szolgáltatás a Musta Maija, sötétkék Ford Transitok járták a várost minden fagyos este és minden sarkon begyűjtötték a mozdulatlanokat.......
(Majd következnek derűsebb lapok: éjféli fény koktél, vappu - mikor mindent szabad) ---- most jobbra el --zim
Ja, dehonnem voltam tökrészeg... Csak egy liter ismeretlen eredetű (na jó, töröxentmiklósi) fehérbor és fél deci gin gyors fogyasztása kellett hozzá.... Azt a szopacsot...
A másik szopacs rondább volt, de az nem csak alkohol hatása volt, valami 2dl vodka, 2dl gin, 2l bor, sok egyéb apróság és némi janga. Na EZ durva volt!
Azóta se élek vele :)
Hú, akkor leírom az én kapacitásomat is...
ENYHÉN SPICCES:
2-4 sör
SPICCES:
2-4 sör, 2 korsó bor
KÓTYAGOS:
3 korsó bor, 3 korsó sör, némi tömény
ENYHÉN RÉSZEG:
3 korsó bor, 5 korsó sör, némi gin és vodka
RÉSZEG:
egy kancsó gazsi koktél (ez összesen 2 dl sherry, 2 dl barackp, 4 dl bor és némi higítás cola), 7 korsó sör, 2 korsó bor és körítés (feles gin, vodka...)
TÖKRÉSZEG:
Ennyi pénzem még nem volt...
Viszont bennetek még nem merült fel, hova a gyíkba tűnik ez a rengeteg folyadék?????
Bocs az előbb elszúrtam. Hamvas Béla mondta vala Bort bárhol, bárhogyan, bármikor. Én is feltennék egy villányi Cabernet Sauvignont de nem tudok képet így beilleszteni.