Keresés

Részletes keresés

speaker Creative Commons License 2000.08.19 0 0 64
Az orosz ortodox egyház főpapi tanácsa a héten egyhangú szavazással úgy döntött, hogy a XX. század 860 mártírjával egyetemben szentté avatja az utolsó cárt, II. Miklóst és családját.
Ezzel Miklós a negyedik uralkodó ebben a sorban. A világi hatalom bűnbánatként, vezeklésként, megbocsátásként értékelhető gesztusa, az exhumálást követő 1998-as pétervári temetés után a háromszáz éven át uralkodó Romanov-dinasztia trónra lépett utolsó cárjának és családjának kanonizálásával az egyház is utat mutatott az orosz újjászületés, az erkölcsi megújulás, a történelmi folytonosság irányában. Bizonyítva, hogy a pravoszláv egyház a stabilizáció egyik fontos bázisa lehet. A szentté avatás beleillik az ortodox vallás és a cári család kultuszának 1991, a Szovjetunió felbomlása óta tapasztalható reneszánszába, abba a folyamatba, amelyben az állam mind nyilvánvalóbban az egyházban találja meg erkölcsi támaszát. II. Alekszij pátriárka bejelentésére egyébként – talán nem véletlenül – az új Oroszország egyik szimbólumának nevezhető Megváltó Krisztus-székesegyházban került sor. Abban a templomban, amelyet a harmincas években Sztálin romboltatott le, s a kilencvenes években több százmillió dollárért építettek újjá.
Az 1868-ban született, s 1894-ben atyja, III. Sándor után trónra lépett II. Miklóst a történészek többsége gyenge, befolyásolható uralkodónak tartja. Felróják neki az 1904-es orosz–japán háború kudarcát, az 1905-ös véres vasárnapot, amikor Szentpéterváron a hadsereg tüzet nyitott a tüntető munkásokra, valamint azt, hogy az ellentmondásos, sokak által őrültnek tartott szerzetes, Grigorij Raszputyin gyakorlatilag évekig irányította az udvart, s így erős befolyással volt az ország sorsának alakulására is. II. Miklós nem akarta az I. világháborút, de mint jó hazafi, úgy döntött, hogy hazáját győzelemre viszi. A történelem azonban egyre nyilvánvalóbban átszaladt rajta, s az utolsó Romanov az 1917-es februári forradalom után lemondott trónjáról. A cárt és családját házi őrizetben tartották, majd 1918 tavaszán a fehérek harci sikereit követően Jekatyerinburgba szállították. Amikor a várost is körülfogták, július 17-én éjszaka II. Miklóst és családját kegyetlen módon kivégezték. Mint II. Alekszij is hangsúlyozta, az utolsó Romanovok mártírhalálukkal, a szenvedések türelmes és alázatos elviselésével érdemelték ki a kanonizálást.
A mostani döntés csökkentheti a moszkvai pravoszláv egyház és az 1917 után alakult úgynevezett külföldi orosz egyház közötti, éppen II. Miklós kapcsán kiéleződött feszültséget. A külföldiek már 1936-ban valódinak ismerték el a Kolcsak parancsára még 1918-ban felderített, s előbb Párizsba, végül Brüsszelbe, a Szent Jób-kolostorba szállított, majd a kivégzés helyszínén történt csodákra alapozva 1981-ben szentté nyilvánított földi maradványokat.
A két éve a pétervári Péter-Pál erőd templomában végső nyughelyre lelt, 1991-ben Jekatyerinburg határában megtalált, majd hosszas azonosítás után a cári családnak tulajdonított csontok körül szintén nagy vita dúl. A pravoszláv egyház nem látta százszázalékosan bizonyítottnak, hogy valóban II. Miklós hamvairól van szó, ezért a Szent Szinódus a „jekatyerinburgi maradványok” ideiglenes elhelyezését javasolta Szentpéterváron, s II. Alekszij részt sem vett az újratemetésen.

Stier Gábor

MAGYAR NEMZET 2000. augusztus 19.
8 . oldal

speaker Creative Commons License 2000.05.02 0 0 63
Mikor fognak vezkelni?Január 21-én a kormány elrendelte, hogy másnaptól egyharmaddal csökkentsék a kenyérfejadagot. (...) 1920 végén az egyik legfőbb vezetőt, a Trockijhoz közel álló Pjatakovot nevezték ki a szénipar központi igazgatóságának élére. Pjatakov szigorú fegyelmet vezetett be: szabotázscselekménynek minősítettek, és tábori fogsággal, vagy éppen halállal büntettek minden hiányzást; tizennyolc bányászt végeztek ki 1921-ben "megrögzött élősdiség" miatt. Pjatakov megnövelte a munkaidőt (például a vasárnapi munkát), széltében élt az élelmiszerjegy-zsarolással, hogy kicsikarja a munkásokból a termelékenység növekedését. Akkor rendelte el mindezt, amikor a munkások a létfenntartásukhoz szükséges kenyér egyharmadát vagy felét kapták meg az egész munkabérük fejében, és amikor a műszak végén egyetlen pár cipőjüket is kölcsön kellett adniuk a váltótársaiknak. Ahogyan maga a szénipari igazgatóság is elismerte, a járványos betegségeken kívül "a ruházat, a nadrág, a cipő majdnem teljes hiánya" meg az "állandó éhezés" is ott volt a sok munkahelyi hiányzás számtalan oka között. A fenyegető éhínség miatt Pjatakov azt akarta, hogy kevesebb legyen az éhes száj, ezért 1921. június 21-én elrendelte, hogy mindenkit tiltsanak ki a bányavárosokból, aki nem bányában dolgozik, és ennélfogva csak "kolonc" a dolgozók nyakán. A bányászok családtagjaitól megvonták az élelmiszerjegyet. Szigorúan az egyéni teljesítményhez szabták a fejadagot, és valami kezdetleges darabbérezést is bevezettek.

Ezek az intézkedések szemben álltak az egyenlőség és a "szavatolt fejadag" elvével, amellyel még sok olyan munkás áltatta magát, akit elámított a bolsevik munkásmitológia. A hatalom látnivalóan megelőlegezte a harmincas évek munkásellenes intézkedéseit. A munkástömegeket csak rabszilának (munkaerőnek) tekintették, azt pedig a lehető leghatásosabban ki kellett aknázni, még a munkatörvényeket és a termelékenység ösztökéjének egyszerű szerepére kárhoztatott, mihaszna szakszervezeteket is kijátszva. A munka militarizálása látszott a leghatásosabb módszernek, hogy megrendszabályozzák ezt a makrancos, kiéhezett és kevéssé termelékeny munkaerőt. Okvetlenül el kell gondolkodnunk rajta, hogy mennyire hasonlít a szabad munkának ez a kizsákmányolása a harmincas évek elején létrehozott nagy büntetőintézmények kényszermunkájához. Mint annyi más esemény a bolsevizmusnak ezekben a magzati éveiben, amelyek semmiképpen sem szorítkoznak pusztán a polgárháború idejére, mindaz, ami a Donbaszban történt 1921-ben, már jelezte a sztálinizmus virágkorának kegyetlenségét.

jobbegyenes Creative Commons License 1998.07.25 0 0 62
Csak cimszavakban a kommunisták rémuralmának következményeiről
Templomrombolások - magtár, mozi, diszkó, laktanya, stb lett belőlük.
Lagerbe vittek a papokat. Kiölték az istenhitet
ifjúság szétrombolása; kegyetlen vallásellenesség; agymosás - nyilvános megszégyenítés - hirdetőtáblák
on is; megfélemlités.
A cárok legalább az egyházat megtartották a népnek
kulákositás, "kommunalki" falumegszüntetések
Szt. Péterváron pl. Kazányij Székesegyházból az Ateizmus muzeumát
csinálták (Nyevszkij prpt,- Kutuzov szobra van előtte ).
Tönkretették a szépségeket - cári és 1917 előtti épületek Péterváron.
A kereszténység ujjászületik-e Oroszországban ?
Pl. az Izsák székesegyház a Foucault - inga bemutatóhelye volt.
A Péter-Pál erőd volt és nem székesegyház (Petropavlovszkaja kreposzty).
Ma is Miklóshoz imádkoznak a bűnbánatot keresők.
A hit halt ki Oroszországban.
Alekszij pátriárka nem ment bele egy ilyen olcsó kibékülésbe.
Messze nincs rendezve az egyház ls az állam viszonya Oroszországban.
A hetven évog súlykolt eszmék (kollektivizmus, entuziazmus, a személyiség
feladása, stb.) megbukása után még meg kell könnyebbülnie a népnek.
Zjuuganov nem megoldás, ahogy egy Horn bukott itthon, ott még látványosabban
bukna.
Ne felejtsük, hogy Oroszország gazdasági végveszélyben van. Most kisirt
egy rekordnagyságú hitelt a Nyugattól, (az eredetileg várt 21 milliárd
dollárrral szemben kaptak nem egész 12-őt) ezzel ideig
- óráig elhúzzák, a nyugati befektetőknek meg elég lesz ez a pénz, hogy
elhúzzák a belüket onnan. Visszakerűl szépen hozzájuk. Aztán utánuk az
özönvíz.

Politikai szinjáték volt az egész attól a Jelcintől, aki az Ipatyiev-ház
lerombolására szverdlovszki (ez Jekatyerinburg korábbhi neve) párttitkár
korában parancsot adott.
Nálunk is bocsánatot kért 56-ért. Aztán nem adja vissza az elrabolt
műkincseket, nem teljesíti az államadósság kifizetését és simliskedik
tovább. De nem hiszem, hogy nála jobb tudna jönni, simlis és velejéig
korrumpált mind. A maffia uralkodik és - legalábbis a mi életünkben
- Oroszországból nem hiszem, hogy európai értelemben vett demokratikus állam lesz-
Amíg erőszakkal bírják - egymás között és a világban (sajnos nálunk) is
- addig nem fogják fontosnak tartani, hogy megbízható és szavatartó
partnerek legyenek.

Medwe Creative Commons License 1998.07.22 0 0 60
:-)
Trebitsch Creative Commons License 1998.07.22 0 0 59
Dudusch, drága,

dehogy bántom, dehogy bántom. Medwét, én, pláne Duduschét? Soha.
Hacsak féltékeny nem lesz az sch-kra, a nevünk végén, mer akkó képes, és nekemgyön, aztán mégiscsak védekeznem kell... :)

Medwe Creative Commons License 1998.07.22 0 0 57
Trebi!
botsch! ne ess sehova.
Esztet a rövidítéstet mos hallotam elősször.
De nem rossz.
Szal lehet, hogy ő az.
Bár a tejfás csucsunak nem vót stílusa.
Madárnak (a kisbetűsnek!) meg van.
Még ha nem is tecc.
Trebitsch Creative Commons License 1998.07.22 0 0 56
medwe,

ne ejts letargiába... :)

TEJFA = Teljes Elnöki Jogkörrel Felruházott Alelnök. Aszittem, emléxel rá, pláne, hogy te hoztad szóba...

Medwe Creative Commons License 1998.07.22 0 0 55
Trebi, vat a fak iz milktree?
Trebitsch Creative Commons License 1998.07.22 0 0 54
medwe,

tudom már, a tejfa! Gondolod, ő lenne a madár? :)

Medwe Creative Commons License 1998.07.22 0 0 52
Trebi!
A csucsu a Tulipános Közszolgálati Rádió teljes elnöki lyogkörrel felruházott - meg ilyenek vót. Bisztos vót turpisch isch (lavjú, Dud) de azokat + én nem ismerem

Többek!
Nem értek 1-@ madár kitiltásával, annak L-enére, hogy magam már nem szállok vitába vele.

De a balhét aszt L-viszem. A hacker nem én vagyok, de amikó értesűtem errül, azonnal lacsaptam a nagybötűs nickre, oszt szórakoztam 1@. Reméllem, nem haragusztok érte.

Kopaszmajom!
a tochik felfedte kilétét a Népszigeten. A Madár 1 bekezdéssel fejjebb. A többiekrül nem tudok, az télleg valami hackerügy lehet, mint ahogy az is, hogy mosmeg én vagyok izabella, mer valaki indított 1 ijen nicket, oszt a zén emilemet atta mög hozzá.

Izabellaként meg úgyérzöm magam, mint egy józsefvárosi nehézfiú harisnyában, mög harisnyakötőben. :-(

KMaj Creative Commons License 1998.07.22 0 0 51
Amennyire en latom Madar==budzsid==tochik==Luczy Ferenc!=madar.
De lehet, hogy tenyleg meghackeltek.
Wágner úr Creative Commons License 1998.07.22 0 0 48
vaCkor1 sztrovacsek: pedig roppant 1xű ez a dolog (csak tapasztalat kell hozzá) az egyik madár az igazi, a másik pedig a beléjebújt Hacker :))) - na ez az, amivel én nem értek egyet.

A "szelídítésnek" ezt a módszerét már egyszer bemutatták a fijugg a bill-ragadozó-stb. esetében, de mint látható, valóságos eredményt (a normális társalgáshoz való szoktatást) mind a mai napig nem sikerült elérniük, igy aztán úgy látszik beindították a következő menetet "ki bírja tovább" alapon. Szerintem ennek az egész küzdésnek semmi értelme nincs, hadd dumáljon mindenki, amit csak akar, csupán magát a dumálást ne zavarja.

Wágner úr Creative Commons License 1998.07.22 0 0 46
Madár kihekelésével én sem értek 1-t, lehet, hogy nehezen, de azért mégiscsak lehetett vele vitatkozni, a "provokálásai" révén pedig egészen jó eszmecserék alakultak ki és ő nem zavarta ezeket a vitákat.

Nagyon szomorú és unalmas lenne a világ, ha mindenki egyetértene mindenkivel, még rosszabb, ha olyan uniformizáltak lennénk, igaz, hogy akkor minden éppen uralkodó kormányzat nagyon jól meglenne, hiszen csak irányitania kellene "a tömegeket", márpedig én sem szeretném, ha kötelezően kéne italoznom, tartok tőle, hogy nagyon gyorsan kijózanódnék :)))

Trebitsch Creative Commons License 1998.07.22 0 0 45
Melyik csucsura gondolsz? A Bujtorosra, vagy a rajzfilmesre, a Turpiúrfiból? Vagy harmadik...? :)
Trebitsch Creative Commons License 1998.07.22 0 0 44
medw,

nem vagyok én herg, sőt, békés, nyugodt, meg ilyenek.
Csak nem tetszik az erőszak meg az önkény.

Medwe Creative Commons License 1998.07.22 0 0 43
Trebi!
Ne hergeld úgy fel Magad!
madarunk visszatért csucsu néven.
(Emléxel, kit hívtak csucsunak?)
:-)
Trebitsch Creative Commons License 1998.07.22 0 0 42
Kedves madárkiebrudaló hacker!

Fehívnám nb. figyelmedet a narancs-l levlistára, amely már teljesen hamvába dőlt.
Mindenkit kiutáltak, kitiltottak, aki nem volt elég PC. Vagy nem tetszett a pofája. Vagy.
Most meg qrvára csodálkoznak, mert nincs kivel vitázni.

Próbáld meg elviselni, ha valaki nem eléggé toleráns, vagy akármilyen, és ne tiltsd ki amúri partizán stílusban innen, légy szives. Már csak azért is jó lenne némi önmérséklet, mert a törzsasztal, ill. a Nettó fórum nem a tied, hanem Ny:A-é.

Zölduborka Creative Commons License 1998.07.22 0 0 41
Na most madar vagy Madar?

Ubi

Törölt nick Creative Commons License 1998.07.22 0 0 40
Hajjaj! ;o)))))))))
madar Creative Commons License 1998.07.22 0 0 39
Kedves barátaim!
Nemrég kénytelen voltam beismerni, hogy az MSZMP tagja voltam. Megtévesztettek, kényszerítettek, nem tehettem mást.
Bocsássatok meg nekem.
Hozzászólásaimmal, MIÉP-es monológjaimmal igyekeztem jóvátenni azokat a bűnöket, amelyeket párttagságom alatt követtem el az emberiség ellen.
Ma azonban - többek következetes hozzááláásából okulva - úgy döntöttem, elég a szélsőségekből.
Bocsássatok meg nekem, kedves Trebitsch, And67, Jack, medwe, ZöPö, Fehér Tigris, és a többiek, akiket provokáltam, akiket bántottam.
Tudom, sokan gondolták, hogy én a MIÉP fizetett alkalmazottja vagyok, hogy ezúton terjesszem az igét. Ők tévedtek, csak úgy, mint azok, akik azt hitték, hogy a szadesz megbízásából akarom lejáratni a jobboldalt. Nem, nem és nem.
Egyedül voltam ilyen hülye.
De mától ennek vége, ígérem.
Mindent megteszek, hogy a Madár ne egy ellenszenves, undorító, fröcsögő alak legyen itt a törzsasztalon, és a következő találkozón szeretnék a szemetekbe nézni.

Medwe Creative Commons License 1998.07.22 0 0 38
bocs, OgurOgurOgur!
mekkövetlek.
:-)
ogur Creative Commons License 1998.07.22 0 0 37
medwe,
tényleg utoljára, csak a félreértések elkerülése végett: ZöPö-t én akkor "dorongoltam le", amikor egy szerintem NEM szélsőséges VÉLEMÉNYRE (itt csucsu (?=madár) hozzászólására gondolok) nem érveket hozott fel vagy hallgatott, hanem sokadszorra is a jól bevált(?) klisével jött: hazug madár.
Hogy ez ún. madárrendszabályozó intézkedés volt? Szerintem ezek az "intézkedések" a céljukat nem érik el, felidegesítik madarat, aki még gyalázkodóbb lesz, valamint elöbb-utóbb ártatlan de mérges kivülállókat is belekevernek egy értelmetlen vitába(lásd Ogur, akinek itt telt be a pohár :))) ).

ZöPö,
elnézést, hogy csak úgy leZöpöztelek. A lényegi véleményemet persze továbbra is fenntartom.

Azt hiszem, hogy a madár topicban ezt a csontot már elég szépen lerágták, úgyhogy ha ti is úgy gondoljátok, zárjuk le ezt a vitát azzal, hogy mindenkinek igaza van, de főleg nekem :))))).

Ja még egy:
ZöPö írja :
"Kedves Ogur!
Kérlek, figyelj oda a nickek helyesírására! Ezzel beszélgetőpartnereid iránti tiszteleted fejezed ki (ha akarod, persze). "
Ogur írja :
Kedves medwe!
Kérlek, figyelj oda a nickek...........
Bocs, ez csak vicc volt.

A többiektől megint bocs offtopic voltomért.

Medwe Creative Commons License 1998.07.22 0 0 36
Kedves ogur!
Csatlakozva ZöPö Barátomhoz (és átmenve vezeklő bolsiba) megkövetlek, ha valóban nem Te vagy a madár.
Nekem furcsa és életszerűtlen, hogy valaki az első hozzászólásai egyikében azonnal leszól egy régi, kiegyensúlyozott és normális beállítottságó tasztaltagot, amikor az egy szélsőséges hozzászólásra reagál (tudod, mindig aszontam, hogy mindenkivel olyan stílusban kell, amit megért).
Elfogadom, hogy nem értesz 1@ a madárral (normális ember nem tesz ilyet :-) a la H.Gy.) de akkor kérlek, ne engedd, hogy idegesítsen egy madárrendszabályozó hozzászólás.
Vagy ha idegesít is, akkor kérlek, ne adj neki hangot, mert sokan itt felületesek vagyunk (8-)), és aszisszük, hogy Te is madár vagy.
ZöPö Creative Commons License 1998.07.22 0 0 35
Kedves Ogur!

Kérlek, figyelj oda a nickek helyesírására! Ezzel beszélgetőpartnereid iránti tiszteleted fejezed ki (ha akarod, persze).

Amibe beleszóltál... Nos, képzeld el, hogy valaki huszonhatszor azt mondja neked, hogy xuxu vagy. Huszonhetedikre végül megunod, és azt mondod az illetőnek, hogy "te vagy a xuxu!" Erre jövök én, és ledorongollak, hogy miért mondsz valakire ilyen csúnyát, hogy xuxu? Mit mondanál ekkor te nekem?

A "gyanúsítgatásért" pedig elnézésed kérem, tudod, az azonos attitűd, az azonos szókincs, az azonos (helyes)íráskép megtévesztettek!

ogur Creative Commons License 1998.07.22 0 0 34
Kedves Zöpö és medwe!

Sajnálom, de Ogur nem madár egy újabb nick-je...
Egyébként már jó ideje olvasgatom a Törzsasztalt, és nem mondhatnám, hogy túl sok dolog van amiben madárral egyetértek, de attól még esetleges normális (hangnemű) véleménynyilvánitásához nem muszáj abban a stílusban hozzászólni, amit okkal ok nélkül neki tulajdonítunk. Szerintem legalábbis.

Bocs az offtopic-ért, de itt engem gyanúsítgattak :)

Ogur

Attila Creative Commons License 1998.07.22 0 0 33
Lehel Kurtje!
Ezzel az allitasoddal vitatkoznek. Ugyan en a jobboldal taborat erositem, de szerintem aki itt balos, azt nem kellene rogton lekommunistazni. A baloldalon sem csak a szelsobal letezik, mintahogy engem sem naciz le senki, mikor megmondom, hogy melyik oldalhoz tartozom.
na aTTiLa over :)
Lehel kürtje Creative Commons License 1998.07.22 0 0 32

orosz fehér tigris
Azt nem tudom, hogy az új kormányban mennyi a régi MSZMP-s, de az szembetünő, hogy itt (törzsasztal) valóban sok az MSZMP-s érzelmű.
Nyolc évvel az úgynevezett rendszerváltás után ez nem túlzottan szívderítő.

soltika Creative Commons License 1998.07.21 0 0 31
madárcsucsuub/g/or-ka!

Kakqtoetvacsjucsjuzskovázsosuborka?
A nyelv amin ezt a sort irtam kb a tiéd:
Félor-os-agyar
amikor a múzeumi darab Lenin et.-t temetik akkor milyen nekrológot irsz?

soltikaidültalkoholista + Dr. Finci kutya Főrutintemető
nekrológiró Főtárgyilagos

ZöPö Creative Commons License 1998.07.21 0 0 30
Fehér Tigris: a hír bizony igaz!
Feher Tigris Creative Commons License 1998.07.21 0 0 29
sziasztok,
tegnap hallottam, kicsit off topic, de jo:
az uj kormanyban tobb a volt MSZMP-s, mint az elozoben. madar, nem Te vagy az egyik? es az atlageletkor se sikerult fiatalosabbra...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!