Keresés

Részletes keresés

Szeles Creative Commons License 1998.07.14 0 0 21
ET2000
offtopic on
(07-10-98 8:03 PM)
biztos, hogy az alapító az a baden powell nem egy brazil gitáros volt? ja, vagy a névrokonnya berzilkúton dolgozott.
offtopic on
Csülök Creative Commons License 1998.07.13 0 0 20
ET2000!
Ha a díszmagyarra gondoltál, akkor teljesen igazadvan!
Viszont az nem népviselet, hanem egy mesterkélt, századeleji baromság mű és állmagyarok részére. Mint Csurkáék röhejes 'Bocskay'-ja a parlamentben. :))
ET2000 Creative Commons License 1998.07.12 0 0 19
CSülök

A nemzeti viseletet az elsö szabad kormány idején igenis lejáratták, mikor minden jelentösebb eseményhez díszmagyarban jelentek meg a pártok képviselöi, hülyét csinálva magukból, illetve erösítve az "ezt ciki hordani" véleményt.

E.T.

ET2000 Creative Commons License 1998.07.12 0 0 18
CSülök

A nemzeti viseletet az elsö szabad kormány idején igenis lejáratták, mikor minden jelentösebb eseményhez díszmagyarban jelentek meg a pártok képviselöi, hülyét csinálva magukból, illetve erösítve az "ezt ciki hordani" véleményt.

E.T.

Csülök Creative Commons License 1998.07.11 0 0 17
Nem az én témám, nekem már a gyerekeim is kinőtték, csak azér skríbolok itten, hogy megkérdezzem ET2000-től, hogy mi köze van a népviseletnek az egyenruhához? Mer attól, hogy valakinek mondjuk bőgatyája van, még nem kell hülye parancsok szerint teljesen felesleges parancsoknak engedelmeskednie!
ET2000 Creative Commons License 1998.07.10 0 0 16
hihi, én vó'tam ez is, az is.

Amikor én még kicsi voltam, nem volt olyan régen, szóval már nem nagyon volt kötelezö a piros nyakkendö. Orfün volt egy indiántábor, az Uttöröszövetség szervezésében, azóta is az egyik legjobb emlékem! Voltak ifik ugye felettünk, volt egy lány is, aki minden este adott egy puszit mindenkinek a sátorban! Reggel meg Jean Michel Jarre-ra tornáztunk, kivéve egyet, amikor is egy üvöltésre riadva kiszaladtunk a sátorból, egy lovas katona vágtatott végig a táboron, a vezetönk pedig nagyon durván keresztülszúrva egy bazi lándzsával terült el a felvonulási placcon. Persze meg volt szervezve, de mindenki be lett sózva az aznapi "ellenségkeresö" kirándulásra...

Aztán jött a csirkészet. Annyira emléxem, hogy egy bizonyos Baden Powell nevü benzinkutas (B.P.) alapította a mozgalmat, az elsö v. háború környékén (?). Magukat "isten katonáinak" is mondják.

Nemzetközi szinten eléggé jól müködik. Sokan szóltatok az egyenruha ellen, ez kishazánkban sikeresen lejáratásra került (söt, már aki magyar népi viseletet vesz fel, kiröhögik). Láttam Norvégia nemzeti ünnepét élöben a helyszínen (május 17), hát itt nem ciki, hogy mindenki népi viseletet hord! (egész érdekes, mert a nagymamakorú asszonyok ruhája egész más, mint a fiatalabbaké...)

A magyar viszonyokról: a 376.-os Budapesti Váci Utcai Ének és Zenetagozatos Gyakorló Altalános Iskola Dobó Katica Uttöröcsapatának vezetöje a váltás során egyszerüen kicserélte a posztót a félemeleti faliújságon, átírta a neveket, és most ö a föcserkész...

Meg egy morbid sztori: Katalinpusztán volt egy csirkésztábor, ahol az volt a divat, hogy minden nap, minden örs megvendégel (ebéd vagy vacsora) egy tisztet, s közben beszélgetnek.
A mi tisztünk jött, beszélgetett, elment. Másnap örökre...pedig viszonylag fiatal volt.
Minket meg evett a fene, hogy mi a fenét evett ez nálunk...

E.T.

qwertz Creative Commons License 1998.07.10 0 0 15
http://www.gran.com:80/cserkesz/cserk-01.htm
aTom Creative Commons License 1998.07.06 0 0 14
Életkoromból adódóan én uttörő voltam. Általában rühellem a katonásdit, és főleg utálom, ha gyerekekkel csinálják.

A cserkészetet nem ismerem belülről, így komolyan nem tudok hozzászólni. Mivel az egyenruha nekem úgy általában ellenszenves, nem tudom igazán megítélni, milyen az egyenruhájuk. De azt elárulom, hogy jókat röhögünk az asszonnyal, ha meglátjuk a TV-ben az aggastyánokat az egyenruhájukban.

aTom

Pocak Creative Commons License 1998.07.01 0 0 13
Szerintem se baj, ha van egy csapat, ami nem uttoro vagy BIT.
Ha egy sracot eppen vallasosan nevelnek, vagy olyan csaladbol szarmazik; a lenyeg, hogy elfogadja a dolgot, akkor szerintem nincs baj. Aki meg ateista, az nem lesz cserkesz. Bar nem ismerem a cserkeszek belso eletet, nem tudom, mennyire rekesztik ki az ateistakat.
Szerintem nagyon fontos, hogy a sracoknak legyenek ilyen kozossegeik. A lenyeg, hogy elfogadjak a dolgot, es ne legyen kenyszer, megbelyegzes.

Az egyenruha nekem bohockodasnak tunik.

Egyebkent amikor uttorok voltunk, mi se nagyon gondoltunk arra, hogy most hu mekkora uttorok vagyunk, hanem csak a rosszasagra! Vagy van valaki, aki komolyan vette?

soltika Creative Commons License 1998.07.01 0 0 12
Errül a Finci kutyám tudna ám igazán mesélni.
Ugyanis imád becserkészni macskát,békát, madarat.Én csak ódivatú űttörö voltam,de arról sincs sok olyan szép emlékem,mert a legtöbbször mindenre azt mondták nem szabad meg az egyenruhát, amire mindig csak vigyázni
kellet, már akkor se szerettem.
Előre
soltika /Nyugalmazott Úttörő/+ Dr. Finci hivatásos Főcserekész /macskazargató/
Vajk Creative Commons License 1998.07.01 0 0 11
Gittegylet
Cowboy Creative Commons License 1998.06.30 0 0 10
Nagyon sajnálom, de éppen a tavaszi szünetben voltam Magyarországon, igy nem volt lehetöségem cserkészekkel találkozni. Szerettem volna velük beszélgetni és talán néhány hasznos tanácsot is adni. Nem vagyok mindentöl itt elragadtatva, de a cserkész mozgalom valóban jó. Szerintem a legnagyobb gond, hogy a korombéli (vagyis a mostani apukák) életéböl hiányzik ez az élmény. Ha érdekel valakit, elmesélem az élményeimet, ugyanis 6 éve vagyunk aktiv cserkészek, a nagyobbik fiam "Eagle Scout" és a kisebbik most dolgozik rajta. Én a különbözö kiképzések után csapat parancsnok helyettesi pozicióban veszek részt a mozgalomban.
Üdvözlettel,
Cowboy
Wágner úr Creative Commons License 1998.06.30 0 0 9
Ezek mind nagggyon jók, az a sok nyakkendő, a pirosak, a kékek, a zöldek, a sárgák, a pöttyösek, meg azok az egyenruhák, azok pláne, meg amikor a díszes lépést trappolják, ott mennek végig a főuccán, az ablakokból integetnek a hölgyek zsebkendőkkel és portörlő rongyokkal, szólnak a dobok, a harsonák, a trombiták, viszik a zászlókat, a lobogókat, olyan egyszerre lépnek, a népek meghatódnak, állnak a járdán és gyönyörködnek, mondják "Nézd, az meg ott az enyém, az az ötödik a tizenhatodik sorban! Hát nem aranyos? Úgy imádom! És nézd amazt, ni, hogy csattog! Nem sajnálja, odaveri! Jó katona lesz belőle! Hiába, ezek a MI FIAINK!"
A tribünön pedig ott állnak a Főpajtások és Főcserkészek, szemlélik a csapatokat. Kihúzzák magukat és büszkék - ők ennek a hadnak a Vezérei, ezek az Ő FIAIK! Tisztelegnek! Integetnek! Közben hátul felszolgálják a Söröket - na, ezért imádom én is az ilyen balhét! Vivát!
kuvikhajolaj Creative Commons License 1998.06.30 0 0 8
Nagyon jo dolognak tartottam az egész mozgalmat, addig, amíg nem próbáltam csatlakozni. Egy kicsit tudatformálásként éltem meg ezeket a találkozókat, kirándulásokat. Habár akkoriban éppen lázadtam, és a mi csapatunk pedig igencsak a református gimi befolyása alatt állt, ami nekem helyzetből felfordította a gyomrom...
A legfontosabb : ha a barátod jó arc akkor amit csinálni fog az is jó lesz :-)
MellRóz Plész Creative Commons License 1998.06.30 0 0 7
Szerintem jó dolog. Közösség, életre szóló barátságok, első szerelem, stb.
Vallási alapon szerveződik, de hát van ilyen.
A gyulaizmus pl. a BIT alapja. Ilyen is van.
Kell ilyesmi a mai fiataloknak, bár egy-két dolog messze túlhaladott.
Zoárd felvetette a ruhájukat. Hát az szerintem itthon nem válik be. Nem jól néz ki. Nem arról van szó, hogy nem divatos, de beérhetnék valami kevésbé kirívóval is. Angliában vannak iskolák, ahol a tanulók ma is hagyományos egyenruhákban masíroznak végig a városon, de hát az Anglia a maga hagyományaival, ez meg itt Magyarország.
Az öregek jó, hogy vannak, inkább ehhez ragaszkodjanak, mint a kommunista párthoz.
Szerintem meggyőződésből vannak ott, nem nosztalgiából vagy pedofíliából.
Ismerek egy pár öregebb cserkészt, többgyeremekes családapák, sokmindent ők szerveznek, jó humoruk van.
Szóval inkább ide járjanak a gyerekek, mint eksztázisos dizsibe.
De sokat írtam.
Medwe Creative Commons License 1998.06.30 0 0 6
Én nem voltam (vagyok, leszek) cserkész.
Apám volt. Sokat mesélt róla. Félt, hogy leventézni is kell, mert azt nem akart.

Én jónak tartom a mai cserkészetben:
- a valahova tartozást
- az értelmes közös programokat
- a mozgást, a teljesítményt, az erkölcsre nevelést

rossznak tartom:
- a túlzott egyházi befolyást
- a hittérítést
- a "veteránok" lihegését az ártatlan gyerekek körül, az ide kapcsolódó nosztalgiát.

McAtti Creative Commons License 1998.06.30 0 0 5
Sziasztok! En voltam cserkesz, csak kirugtak. Ebbol most az a lenyeg, hogy voltam. Azt hiszem, nem letezik ideologia mentes neveles, vagy ugy is mondhatom, nem lehet gyerekeket (senkit) ugy nevelni, hogy nincs mogotte, benne semmi szellemi toltet. A cserkeszet nem ateista, kulonosen nem antiteista, de ezen belul minden belefer. Nemcsak katolikus, hanem protestans, kis egyhazak, zsido es muszlim cserkeszcsapatok is vannak, a jamboree-kon ezek talakoznak. Nalam is voltak nem katolikus gyerekek. Mivel egyertelmuen Isten es az embertars feltetlen tiszeletet allitja a kozeppontba, ezert nyilvan valami vallasos beallitodast megkovetel. (Aki ettol irtozik, annak ott az uttoromozgalom, meg a BIT.)
A tagok ele magas kovetelmenyeket allit, peldaul a gyerek tanulmanyi eredmenye nem lehet rossz, ami a kozossegre is ro kotelesseget, hiszen ha valaki valamibol rosszul all, a kisebb vagy nagyobb kozossegnek segitenie kell (kulonben nem mehet a taborba). Sok kulon proba van, amik nem kotelezoek, de az eleg snassz, ha valaki semmi pluszt nem tud mondjuk egy taborhoz hozzaadni (es itt a penz a legutolso).
Mindenesetre a kozos elmenyek, amelyek leginkabb a kirandulasokban, taborokban csucsosodnak ki hatalmas energiat es tudast adnak a gyerekeknek. Ez is eleg szigoru, tehat nem marhulas jelleggel megy, nem az a lenyeg, hogy vegre nincsenek ott a szulok es tanarak, es most aztan mindent lehet, ami belefer, hanem inkabb katonas fegyelem van(amiben benne van persze a focitol kezdve a sorozesig sokminden).
Mar ez is hosszu lett.

Attila

RaSeK Creative Commons License 1998.06.30 0 0 4
Kereszténydemokrata úttörők... :-(
athos Creative Commons License 1998.06.30 0 0 3
Kedves N.Z.l.f.,

Én nem tartom jónak, hogy a gyerekeket bármiféle vallásos beállítással neveljék, de ha jobban belegondolok, _még mindig jobb, mint ha sehogysem nevelik_.
Nem tudom, hogy a cserkészmozgalomban mennyire dominál a vallás, és hozzá kell tennem, hogy én megrögzött (legalábbis egyelőre) ateista (pontosabban panteista) vagyok. Egyébként pedig még jól emléxem arra az időre, amikor mi az úttörőmozgalom keretében akadályversenyekre jártunk. Francot se érdekelt akkor az ideológia, csak a buli, a szabadban a mozgás fogott meg engem. Én voltam Csillebércen meg Zánkán is, de mindegyikből csak a buli maradt meg bennem.
Szóval a leendő gyerekeimet szeretném majd egy vallásos (meg szélsőséges) ideológia nélküli "cserkész" egyesületbe járatni. Kell az nekik. Szerintem.

Üdv

Laci Creative Commons License 1998.06.30 0 0 2
Az Antall kormány idejében mesélte egy barátom, hogy cserkészek kötekedtek egy barátja anyukájával, csak pont ők is ott voltak, és amikor odamentek hozzájuk, hogy azért mégis, akkor pisztolyt fogtak rájuk.
Lehet, hogy hazugság, csak nem olyan a srác.

Laci

And67 Creative Commons License 1998.06.30 0 0 1
Nem sokat tudok róla, mert nem érdekel különösebben. Ezzel együtt úgy érzem, hogy szükség van ilyen szervezetekre, úgy általában (gyerekek táboroztatása, stb). A cserkész szövetséggel szemben vannak fenntartásaim világnézeti okokból, mert én nem vagyok vallásos és nem szeretem, ha a tudatlan gyerekeket egyoldalúen nevelik. De lehet, hogy csak rosszul tudom, bár az Antall-kormány idejében a Híradóban sokszor lehetett egyszerre látni cserkészeket és egyházi vezetőket.
Azon viszont mindig jókat röhögtem, ahogy egyes vénemberek újra cserkészruhát öltve azt hitték, hogy megint fiatalok.
Acosh Creative Commons License 1998.06.30 0 0 0
Vallásos alapra épített úttörőmozgalom-szerűség.
Kb. erről van szó?
Amúgy érdekelne a _hivatalos_ definíciója is!
Véleményem: számomra semmi értelme az ilyen mozgalmaknak :-(
Nagy Zoárd lépkedő fenyő Creative Commons License 1998.06.30 0 0 topiknyitó
Szevasztok,

a barátom cserkész-segédtiszt lesz. Ehhez véleményeket kell gyűjtenie a cserkészetről, kívülállóktól is.
Arra szeretnélek kérni Titeket, hogy tiszteljetek meg minket két sorral arról, mi a véleményetek a cserkészetről, mit tudtok egyáltalán az egészről, mit szóltok az egyenruhájukhoz, stb...

Az is fontos vélemény (statisztika miatt is), hogy "nincs véleményem", illetve "semmit se tudok".

Igazán nagy köszike a fáradtságért, akkor is, ha már előfordult ilyen topic.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!