Keresés

Részletes keresés

olajmunkás Creative Commons License 2004.08.31 0 0 276
?
sti Creative Commons License 1998.10.08 0 0 275
Na, talán az újak értik....
sti Creative Commons License 1998.09.25 0 0 274
Nem értem a kövér embereket? Mármint anatómiailag. Ugye van egy csontvázunk, aminek van egy mindenkinél naggyából hasonló geometriai felépítése, azaz például a váll szélessége, csípő szélessége, stb. Namost egy kövér embernél hogy lehet pl. egy méter széles váll, de úgy hogy nem egy nagy adag háj rakódik a véllra kívülről, mivel a kezek is ilyen szélességben csatlakoznak, azaz itt valami anatómiai változásnak is kell lenni a háttérben. De ha van, akkor ha egy ilyen ember lefogy, akkor torznak kéne maradnia, de azért ilyet nem látni. Most akkor hogyan van ez?
Zölduborka Creative Commons License 1998.09.25 0 0 273
Koszonom a valaszokat!
A hangszigetelessel kapcsolatban en is arra gondoltam, hogy ~ osszeadhatok, de csak, ha nem ernek egymashoz (pl. egy kis legrest hagyunk kozottuk es gumi-tavtartokkal rogzitjuk oket egymashoz). Ez olyan, mintha ket kondit kotnenk sorba.

Ez a fekete lyuk meg mindig egy fekete lyuk szamomra, de azert mar ugy-ahogy kapi(z?)sgalom.

Udv.

Ubi

Gabika Creative Commons License 1998.09.24 0 0 272
fekete luk definicíók:

1/ munkaasztal a melóhelyen
2/ szla/brifkó ahova havonta érkezik a zseton
3/ a főnök/kolléga agya
4/ a feleség/barátnő agya

a választás fakultatíve ugye....

F.B. I. doktor Creative Commons License 1998.09.24 0 0 271
Egy kis csalással most azt is mondhatnám, hogy erre a periódikus jelre gondoltam.

Tisztelettel,
mint fent

BlumiDC Creative Commons License 1998.09.24 0 0 270
Sőt,nemcsak egyre lassabbnak, de egyre halványabbnak és vörösebbnek is látjuk!
F.B. I. doktor Creative Commons License 1998.09.24 0 0 269
Sajnos a fekete luk dolog még ennél is sötétebb. Mi, kívülálló megfigyelők sohasem tudhatjuk meg azt, hogy mi történik a fekete lukba esett dologgal. A helyzet az, hogy a külső megfigyelő számára az egyre gyorsabban mozgó dologgal történő események egyre lassabnak tűnnek. Ha ezek az események ott a dologgal azonos időközönként történnek, akkor mi erről egyre ritkábban kapunk információt, végül egyáltalán nem. Remélem elég vízuálisan írtam le a dolgokat.

Szippantásról egyébként szó sincs. Síma szabadesés.

Tisztelettel,
mint fent

BlumiDC Creative Commons License 1998.09.24 0 0 268
A fekete lyukrol:
" ha valamit beszippant, az nem ütközik neki?"
-nem teljesen világos a kérdés. Abban az értelemben igen, hogy elnyeli, vagy hogy magához vonzza.

Hogy még homályosabb legyek, úgy is felfogható a fekete lyuk, mint térgörbület. Azt is mondhatjuk, hogy a fény egyenes vonalban terjed, és a tér van meggörbülve. A fekete lyuk ekkor egy feneketlen gödör.

Tréfásan: a fekete lyuk úgy keletkezett, hogy Isten nullával osztott.

BlumiDC Creative Commons License 1998.09.24 0 0 267
Bocs, most vilaglik csak fel elottem, hogy eppen ezert lehet osszeadni oket!
Ez arra az esetre ertendo, ha nem rontjak le egymas hangszigetelo hatasat. Ha nem ernek ossze, akkor biztosan igy van.
BlumiDC Creative Commons License 1998.09.24 0 0 266
Nem lehet a dB-ket összeadni szrintem. Ha lenne egy olyan mértékegység, hogy "hangellenallas", akkor igaz lenne az az osszefugges, hogy az eredo reciproka = a ket ertek reciprokanak osszegevel. Bonyolitja a kepet, hogy a dB logaritmikus mennyiseg. Talan elobb valamilyen szamot (pl. 10-et) az adott kitevore kell emelni, kiszamolni az eredot, majd ujra logaritmalni.
sti Creative Commons License 1998.09.24 0 0 265
Szerintem elvileg 98 dB, nem? Összetnni meg bárhogy lehet.
Zölduborka Creative Commons License 1998.09.24 0 0 264
DcsabaS_!

Kosz a valaszt, de tenyleg nem sokat ertettem belole. Mindenesetre az meg mindig nem vilagos (es itt most valoszinuleg nagyon nagy hulyesegeket fogok kerdezni :)), hogy miutan zsugorodik-zsugorodik a draga, egyszer csak elfogy vagy azert valamekkora szilard halmazallapotu nagyon eros gravitacios mezovel rendelkezo focilabda ott marad.Ha igen, akkor ha valamit beszippant az nem utkozik neki? Ha nem, akkor minek van gravitacios ereje? (Mondtam, hogy hulyeseg, de hat ugye vizualis tipus vagyok es nem nagyon tudom elkepzelni)

Mas:

Meg tudja valaki mondani, hogy, ha van egy 38-as Porotherm teglafal aminek a hanszigetelese(csillapitasa?) 48 dB es van egy masik fal kb. 15 cm vastag (ket gipszkarton-reteg kozott uveggyapot) aminek ~50 dB a hangszigetelese, akkor, ha osszetesszuk oket, mennyi lesz az osszcsillapitas (es hogy kellene osszetenni oket, hogy a leheto legjobb csillapitast elerjuk el)?

Elore is koszonom

Ubi

kheiron Creative Commons License 1998.09.04 0 0 263
DcsabaS!
Köszönöm, hogy megmentetted a helyzetet, csak annyira fizikus vagy, hogy azt már én is alig értem... :-) Valamennyire egyszerűsítve nem lehetne, hogy Zölduborka zenész is megértse?

neduddgi:
Nem véletlenül írtam, hogy nem vagyok fizikus, és sejtettem, hogy nem az orvosi ismereteimre céloztál (bár ott is megvannak a korlátaim) :-) Ja, még csak annyi: Kheirón!

Üdv
Kheirón

DcsabaS_ Creative Commons License 1998.09.04 0 0 262
Feketelyuk:
Igazából nem tudjuk, hogy láttunk-e már feketelyukat vagy sem (meglehetősen fekete lyukat persze igen (:-)))...). Ugye, a feketelyuk egy adott kiinduló tömegből úgy keletkezne, hogy az anyag sűrűsége egyre csak nő, mert a szokásos magfúziós folyamatok befejeztével nem marad olyan fizikai kölcsönhatás, ami valamilyen módon ellent tudna állni a gravitációnak. Na most ez egy feltételezés. Vagy tényleg nincs ilyen kölcsönhatás, vagy pedig van, csak még nem tudunk róla.
Tegyük fel, hogy az anyag sűrűsége tényleg képes a kritikus határon túlra nőni és létrejön a feketelyuk. A feketelyuk megőrzi a korábbi anyag sok fontos jellemzőjét, pl. a perdületét is. Ez azt eredményezi, hogy az egyenlítője mentén az ún. eseményhorizonton a kétféle irányban különbözni fog a szökési sebesség. Ha valami túl közel kerül egy feketelyukhoz, akkor az belezuhanhat, de az nem igaz, hogy a feketelyuk a messzeségből is magába szippantaná "a gyanútlan járókelő" űrhajót. Ha a feketelyuk közelében valamilyen eredetű gáz van, akkor az rendkívül felgyorsulhat és felmelegedhet, amolyan csigavonalban egyre közelebb kerülve a lyukhoz. Ílymódon a feketelyuk környezete erősen sugározhat, akár még a röntgen tartományban is. A feketelyuk azonosításánál nehézséget okoz, hogy ilyen tünetre akár egy neutroncsillag is vezethet.

Fehérlyuk és BigBang:
Ha minden körülmények között igaz volna, hogy a feketelyukakra jellemző gravitációs mezőkből nincsen menekvés, akkor nem lehet igaz a BigBang modell - legalábbis a kezdeti állapotokat illetően, hiszen a dolog azzal kezdődne, hogy az anyag képtelen volna kiszabadulni önnön gravitációjának a fogságából - és pont. (A BigBang modell egyébként más általunk ismert természeti törvényeket is sért.) Ha viszont valami mégis kiszabadulhat a gravitáció fogságából is, akkor meg az nem biztos, hogy a feketelyuk tényleg kizárólag csak nyelni képes a dolgokat, mint "kacsa a nokedlit".

Személyes véleményem szerint a fekete- és fehérlyukak problémája azzal oldható meg korrektül, ha feltesszük, hogy a súlyos és a tehetetlen tömeg közötti arány a rendkívül nagy sűrűségű (hőmérsékletű) anyagban más, mint egyébként, nevezetesen a súly (azaz a gravitáció) csak egy bizonyos hőmérséklet alatt jelenik meg. Némileg hasonlóan ahhoz, ahogy a ferromágnesség is csak az ún. Curie-hőmérséklet alatt lép fel.

neduddgi Creative Commons License 1998.09.04 0 0 261
kherion,
bocs, ugyertem ebben a temaban kepzett...
neduddgi Creative Commons License 1998.09.04 0 0 260
kherion,
Igazak lehetnek az ismereteid, hiszen mindennek meg kell, hogy legyen az ellentett parja. Azert nem artana ha egy kepzett ember is elmondana ezt a feher lyukat.

Dcsabas_?

Zölduborka Creative Commons License 1998.09.04 0 0 259
kheiron!

Kossz a valaszt!

Ubi

kheiron Creative Commons License 1998.09.04 0 0 258
Röviden, mert nem vagyok fizikus:

Fekete lyuk: ha egy csillag elég nagy tömegű, akkor halála után nem fehér törpe lesz, azaz relatíve pici hideg égitest, hanem összeomlik , mégpedig önmagába. Akkora lesz a gravitációs ereje, hogy semmi, még a a fény sem tudja elhagyni, ugyanakkor - hisz mindent piszok erősen vonz - amit csak elér, magába szippant. Hogy mi lesz azzal, amit elnyelt a fekete lyuk, arra próbál magyarázatot adni a

Fehér lyuk: tudtommal még senki nem látott ilyet (míg fekete lyukat már érzékeltek). Valami olyasféléről van szó, hogy a fekete lyukba beszippantott dolgok a fehér lyukból kiáramlanak, mint a porszívó végéből a por, ha nincs bent a zsák. A "gégecső" holléte viszont már a többedik dimenzióba, vagy a számunkra nem látható másik univerzumba visz el...

Azaz, a fekete lyuk egy inputzsák, a fehér meg egy outputzsák.

Üdv
Kheirón

sti Creative Commons License 1998.09.04 0 0 257
Fekete lyuk: fehér ember sötétet kakál és nem törli ki
Fehér lyuk: buzi néger aktus után
8-))))))
Laci Creative Commons License 1998.09.04 0 0 256
Zöldubi kérdései engem is izgatnak, főleg a fehér lyuk (a feketéről még csak csak tudok valamicskét, de inkább nem írom le, mert vannak itt akik biztos sokkal többet, és joban tudják, hogy hogy műxik az)

off topic (bocs):
Ubi, már otthonról írsz? Sikerült csinálni egy jó kis netkapcsolatot, vagy inkább visszamentél még egy időre a taposó malomba?

Zölduborka Creative Commons License 1998.09.04 0 0 255
BlumiDC!

Kossz a valaszt!

Nincs kizarva, hogy soha sem fogom megtudni, hogy mi a turo az a fekete lyuk! Nagyon kevesen tudjak!

Udv.

Ubi

BlumiDC Creative Commons License 1998.09.03 0 0 254
Erről jut eszembe, hallott valaki valamit mostanában az RQM-generátorról, vagy az is "elfelejtődött".

Kulcsszavak: Egely, energia-kicsatolás, vákumenergia

BlumiDC Creative Commons License 1998.09.03 0 0 253
Igen, a hidegfúzió az nagy leégés volt. A lényeg az, hogy a palládium (de lehet hogy a platina) képes ötvöződni hidrogénnel. Eközben meg is nő a térfogata - a jelenség sok szempontból érdekes. Ez, mint minden ötvöződés elhanyagolható hatással van az atommagra, ahol a fúziónak le kellene játszódni. Két jelentéktelen kutató nehézhidrogént nyeletett el palládiumban, és állítólag fokozódó neutronsugárzást mértek.

A tudományos világ erős szkepszissel fogadta a hírt, ugyanis az elektronhéj történései nem hatnak a magfolyamatokra.

De valahol leellenőrizték, és ők is ezt tapasztalták. A debreceni ATOMKI is érezte a "hossz"-t, és bejelentették: a világon másodikként sikerült mérnünk a hidegfúziót. A magyar sajtó lelkendezett zsenialitásunkról. Érvként használták a bős-nagymarosi gát építése ellen is.

Aztán persze kiderült hogy bocsánat, mérési hiba történt, a jelenség nem létezik, de ezt a sajtó agyonhallgatta.

kheiron Creative Commons License 1998.09.03 0 0 252
Zölduborka!

Csak a hidegfúzióról vannak rémképeim. Vagy 2-3 éve állítólag valakik bejelentették, hogy sikerült, aztán kacsának bizonyult.

Üdv
Kheirón

Zölduborka Creative Commons License 1998.09.03 0 0 251
Jaj!

Kedves DcsabaS_!

Elfelejtettem megkoszonni a valaszodat. Valami hasonlora gondoltam en is.

Megegyszer koszonom.

Ubi

Zölduborka Creative Commons License 1998.09.03 0 0 250
Az Urkutatas cimu topicban korx megadta a Jovonezo musornak a webcimet ahol a nezok kerdezgettek a musort szerkesztoktol. Volt ott egy par kerdes, amirol meg eletemben nem hallottam, de sajnos ott nem tudtak rendesen megvalaszolni a kerdeseket, mert van egy 333(?) karakteres limit.
Szoval ki hallott a kovetkezo dolgokrol:
1. 2013 a Fold polusai megcserelodnek (allitolag 23000 evente megtortenik)
2. Hidegfuzio (valami vizbontas-fele) tobb energia ki, mint be
3. Feher lyuk (minden fekete lyukhoz tartozik egy feher (hogy a fekete mi, azt sem tudom))
4. Urlift (hogy ez mi lehet?!?)

Udv

Ubi

ui: ha esetleg valaki meg tudna barmelyiket a fentiek kozul magyarazni, kerem, hogy ugy probalja meg, hogy megertsem (zenesz vagyok, nem csillagasz es fizikus, csak egy egyszeru 5 eves technikummal rendelkezem). Koszonom.

DcsabaS_ Creative Commons License 1998.09.03 0 0 249
Kedves Zölduborka!

A rómaiak egészen profi útépítők és vízvezetékszerelők voltak (egyebek mellett). Egyes általuk épített vízvezetékeket máig használnak (!!!). A vezetékeket többnyire a magasban vitték, így bizonyos nyomással érkeztek rendeltetésszerű helyükre. A vezetékelésen kívül profi fürdőket és padlófűtést (!) is készítettek. Vízzel még hangszert (orgonát) is működtettek. Mindeme dolgaik általános fejlettsége, átgondoltsága meghaladja a mai világátlagot is.

Zölduborka Creative Commons License 1998.09.03 0 0 248
Tegnap a TNT-n leadtak a Ben-Hur-t es volt benne egy par olyan dolog, ami szoget utott a fejembe (tudom messzebbrol kellett volna neznem :)).
Miszerint amikor Kinn-Hur Benn volt Romaban a foteren es utana az unnepsegek helyszinen is voltak szokokutak. Namarmost en eleg muveletlen vagyok tortenelembol, de tenyleg voltak mar akkor is szokokutak? Es ha igen hogy a turoba mukodtek, hogy lottek fel a vizet 2-3 m-es magassagba? (Lehet, hogy iszonyu hulyet kerdeztem, de azert valaki elmondhatna, ha tudja).

Udv.

Repa

ui:volt meg egy par dolog, amit furcsaltam, de most nem jut eszembe, meg azok lehet, hogy csak a rendezo fantaziajabol szulettek.
Egyebkent a film ismet fantasztikus volt!

Wágner úr Creative Commons License 1998.09.02 0 0 247
Há' épp ezt csuklottam - az 1 literes üvegből csak egy pohárnyi jött ki borba', a többi meg egyben a víz (brrrr!!!) volt jégbe'... Na! A borot Lyól megittuk (az az egy pohár is kemény vóóót!), a jeget meg kidobtuk az üveggel együtt (lusták voltunk visszavinni, meg pláne kivárni, amig kiovad :))))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!