Keresés

Részletes keresés

gersu Creative Commons License 2000.03.06 0 0 34
UTEFM, figyelem!
Ezt nektek hoztam fel, bár keveset értek belőle...
HAME Creative Commons License 1998.07.02 0 0 33
dyzs,
ha az automatikus négyes könyvelésre gondoltál (egyszer kettős az APEH-nak + egyszer kettős saját célra = négyes) anyagnyilvántartással, raktárkészlettel akkor az meg van oldva.
Laci Creative Commons License 1998.07.02 0 0 32
dyzs,

én úgy tudom, hogy még el sem küldtétek a mailt arra a címre.

dyzs Creative Commons License 1998.07.02 0 0 31
Laci,

Eddig nem. De lehet, hogy csak mindig rossz céget választottunk.

Laci Creative Commons License 1998.07.01 0 0 30
dyzs, amit én javasoltam az nem jött be?
dyzs Creative Commons License 1998.07.01 0 0 29
MGperY

A kérdésedre az általános válasz nem. Nekünk olyan spéci dolgokkal kell foglalkozunk ami csak minket érint. Amit lehet, azt persze nem mi csináljuk. Pl. a Te általad is említett bérszámfejtést nem cégen belül oldottuk meg.

Pocak Creative Commons License 1998.06.30 0 0 28
Dyzs,

Nekem mindegy!

MGperY Creative Commons License 1998.06.30 0 0 27
T. dyzs !
emil címedből (is) tudom kivagy és hol, tehát kicsit benfentes kérdést letmi feltegyek: a tulajdonosk rendszereibe ti nem fértek bele ?
Konkrétan: nem csinálok még 1 bérszámfejtő csoportot, mert az anyavállalatnál már van ijen stb. nem-e lehet, nem csak a munkát tuggyák elvégezni, de az adataitokkal is elbírnak ?

rossz példa de van/volt ojan külföldi bank kies hazánkban csak adatrögzít és az elszámolás külföldön van (egész magyarhon csak 1 speciális fiók)

csá.

dyzs Creative Commons License 1998.06.30 0 0 26
Pocak!

De szép is lenne, ha olyan árrésekkel dolgoznánk, hogy valami a forgalom negyedébe kerül az megtérülne 2-3 év alatt! Sajnos nem. Olyan kicsi az árrésünk, hogy a forgalopm negyedét kb. 6-8 év alatt hoznánk be. És akkor más fejlesztést egyáltalán nem csináltunk. Pedig azt is kell! Az osztalékról nem is beszélve!

Pocak Creative Commons License 1998.06.30 0 0 25
Dyzs,

Ha mar nyilvanosan megkerdezted, kozbekotyogok. Koty koty.
Mondtad azt, hogy nem akarjatok rakolteni a forgalom negyedet. Ok, de az ugyvitel szervezes es a szoftver az egy hosszabb tavu befektetes altalaban, nem negyedev vagy egy ev alatt jon be, hanem 3 -5 ev alatt.
A masik, hogy el kellene gondolkoznotok, hogy 2 - 3 - 5 ev alatt hol lesz a cegetek. Mert lehet hogy ma megcsinaltok egy olcso, hazi barkacs rendszert, ami husz felhasznalora es elemi riportokra jo, de ha lesztek 100-an, es a menedzsment egy kicsit tobbet szeretne latni a cegbol, akkor mar egy komolyabb szoftver kell. Es akkor ujra lehet kezdeni az egeszet.
Szoval szerintem elobb a rendszer / szoftver, utana az ember. Meg lehet kerdezni kulso tanacsadot is (nem feltetlenul big five).

Pepin Creative Commons License 1998.06.29 0 0 24
Nem, nem minden gyümölcs Apple :-))
dyzs Creative Commons License 1998.06.29 0 0 23
Ez a fránya gép.

Na még csak annyit, hogy azzal nagyon részletesen tisztában vagyunk MIT akarunk (azaz milyen fazonra nyírja a gép a buksi fejünket), de nem tudjuk ezt HOGYAN csináljuk. (kéne valaki a megtervezi/megépíti a gépet)

dyzs Creative Commons License 1998.06.29 0 0 22
Árpi!

Könnyen lehet. De általában a rendszertervező is informatikus. Vagy nem? Sajnos nem vagyok pontosan tisztában ezeknek a szakmáknak a határaival, meg a "minden alma gyömölcs, de nem minden gyümölcs alma" problematikája sem megoldott számomra ezen a területen, mert nem értek hozzá.

Árpi Creative Commons License 1998.06.22 0 0 21
Emberek!
Mikor hisszük már el, hogy a szervezés és az irányítás informatikán kívüli része is tudomány? Mert persze, hogy hülyeség beledugni egy fodrászgépbe egy vállalat fejét. De az ugyanilyen hülyeség, hogy valaki EGY informatikussal akar megoldani minden szervezési problémát. Az a meggyőződésem, hogy egy céget másképpen kell (sőt, lehet!) vezetni megfelelő informatikai kiszolgálás mellett mint előtte, amikor még nem volt ilyen ott. Tehát a két dolgot egyszerre kell csinálni. Fodrászgépre lefordítva: egy kicsit a fejéből is alakítunk a pofának, meg egy kicsit a gépet is átdolgozzuk. Ja, hogy ehhez több dologhoz kell érteni? Hogy nem minden fodrász jó tervező? Úgy bizony! Talán ezért csinálják ezt többfelé csapatmunkában.

dyzs!
Lehet, hogy Te rendszerszervezőt keresel?

Laci Creative Commons License 1998.06.22 0 0 20
dyzs,

tényleg nem lenne jó egy outsource, aki megcsinálja nektek ezt, és utána karbantartja a rendszereteket? Mert arra tudok javasolni egy céget, ad számlát, profin megcsinálja, és ha hívjátok, kimegy a site-ra. Nem tudom mennyi pénzetek van rá, de nem túl drágák szerintem.

Szóval?

Laci

dyzs Creative Commons License 1998.06.22 0 0 19
Milyen jó kis topic kerekedett ebből!

Egyetértek FeLaZso-val, tényleg először a cég folyamatait kellene rendszerbe szervezni. Ezért is keresek inofrmatikus és nem programozót. Mégegyszer hangsúlyozom, lehet, hogy az lesz az eredmény, hogy vegyük meg valamelyik szoftvert (sőt elég valószínű, hogy pl a könyvelés technikai részére nemérdemes külön programot írni, mert az minden cégnél eléggé ugyanaz), de nincs olyan most a magyar piacon, ami minden igényünket kielégítené, és ne menne rá az éves forgalmunk 1/4-e, hogy bevezessük. Ennyi pénzünk nincs.

Robicsek!

Igazad, van én sem veszek fel autószerelőt a céghez. De megtenném, ha

1. Olcsóbb lenne mint félévente szervizbe vinni a kocsit.
2. Gyakorlatilag hetente kellene valamit javítani az autón.

A mi esetünkben mindkét feltétel fenáll.

FeLaZso Creative Commons License 1998.06.20 0 0 18
A gondot én abban látom, hogy a felsobb vezetés "csekkeli" valami problémát, amire azt a megoldát találjha ki, hogy: fejlesszünk, modernizáljunk. Ez alatt ok azt értik, hogy számítógépesíteni kell vagy a meglévo gépeket jobbra/nagyobbra cserélni esetleg adaptálni egy nagynevu, máshol már jól bevált "rendszert", amit egy pályázaton nyertes cég szállít. Holott a megoláshoz át kellene gondolni az adott cég teljes struktúráját és a munka folyamatokat, ezeket kellene optimalizálni a mai világhoz, a mai rendszerhez és ezek alapján lehetne eldönteni, hogy mely feladatokra és milyen számítógépes rendszert kell fejleszteni/beszerezni. Ebben még ott van a bukta, hogy mindenféle eszközöket beszereznek, de sohasem lesz igazi RENDSZER belollük. Nálunk is rengeteg-féle gép muködik, számtalan kisebb-nagyobb programmal és egyre szaporodnak azok a szervezetek, akik interface funkciókat látnak el az egyes alkalmazások között (pl. konvertálások). Ezek aztán lassú, körülményes, sok hibalehetoséget felveto muködést okoznak, mindezek mellett költség növekedést és hatékonytalanságot idéznek elo. Ami egy 10-12 ezer fos cégnél már igen jelentos forintban kifejezve.
Pepin Creative Commons License 1998.06.19 0 0 17
Kedves Árpi!

Van ezzel kapcsolatban egy kedvenc példaviccem, a fodrászgépes. (Tudod, egy gép, amelyikbe bedugja az ember a fejét, és az lenyírja a haját. Az ellenvetés: De hát minden ember feje különböző! A válasz: Csak először.)

Valamikor próbáltam összeállítani egy modulokból építkező programot - egy nem igazán nagy cég folyamatait kellett volna lekezelnie, igaz sűrűn változó külső feltételek között. Az eredményt hagyjuk, a lényeg az, hogy megéreztem az ízét a dolognak: mennyivel könnyebb dolgom lehetne, ha a folyamatokat igazíthatnám a kellően általánossá tett moduljaimhoz.
Na most a korábban említett nagy rendszerek - több, okosabb emberrel, de nagyobb általánosításokkal, ugyanezt csinálják. Ami addig nem túl nagy baj, amíg a cégek feje nem tér el túlzottan a standardtól. Addig legfeljebb nem lesz szép a frizurájuk, de a hajuk sem lesz nagy. De ma Magyarországon elég sűrűn változnak azok a gazdasági feltételek, amelyek meghatározzák a cégek működését, ebből következően nem igazán élnek nálunk azok az előfeltételek, amelyeket a globálisnak szánt informatikai rendszerek szeretnének. Három fülünk van, mindegyik mellett egy szemmel, a szánkból meg kiáll a vámpírfogsor. Bedughatjuk a fejünket a gépbe (sok pénzért), de előtte szerződtessünk egy orvost (megint sok pénzért). A gond az, hogy az egészet költségkímélés céljából találták ki.

Árpi Creative Commons License 1998.06.19 0 0 16
Kedves Informatikus Kollégák!

Én is írtam már egy-két programot (jobb meggyőződésem ellenére) ügyviteli feladatokra, de azért mondjátok meg:
Biztos, hogy jobban tudunk könyvelni, vállalatot irányítani mi csodazseni programozók, mint akik ezeket a komplex rendszereket felállították? Csak azért kérdezem, mert úgy látom, számítógéphez nem értő embereknek is sikerült már jólmenő cégeket csinálni (tisztességes úton is!), mert értettek valami máshoz, amihez nekünk nincs kedvünk. Pl. tudnak bánni az emberekkel, van üzleti érzékük és szervezési ismereteik. Én sem szeretem az egyenmegoldásokat, de azért a Gellért térről a Ferenciek terére általában busszal járok...
Igenis vannak esetek, amikor a más eszével messzebb jutunk. És egy vállalat informatikai rendszere kb. annyira hasonlít egy adatbáziskezelőhöz, mint az Országház egy raklap téglához.

Zoltanius Creative Commons License 1998.06.19 0 0 15
A gond általában az, hogy a cégek képtelenek felmérni, vagy felméretni a saját adataik körét, illetve az ezekből nyerhető információkat. Ezek után jöhetne csak az adatbázis szerkezet megtervezése, de persze nem az éppen aktuális output igényekből kiindulva, mert az nem lesz rugalmas adatbázis.
Erre aztán már ki lehet választani a megfelelő adatbáziskezelőt, nem kell feltalálni a spanyolviaszt.
Pepin Creative Commons License 1998.06.19 0 0 14
Jaj, ne is mondjátok. Épp ma döntötte el a cégem hogy az ISO9001 után beleugrik a másik hülyeségbe is - SAPosítunk.
BLaci Creative Commons License 1998.06.19 0 0 13
Nem mindegyik, csak minden második. A többieknél státusszimbólum. A belső informatikusok meg természetesen ellenérdekeltek, ha azt látják hogy a bevezetési összeg töredékéből lehetne egy jobban használható és testreszabott rendszert készíteni. Csak őket sohasem kérdezik meg.
robicsek Creative Commons License 1998.06.19 0 0 12
Ennyi pénz nem is lehet. A Fortune500 cégek többsége az SAP-t használja. Szerintetek ez mint korrupt? Na ne.
Persze nem ismerem dyzs cégét, valszleg tényleg ágyú veréb szindróma.
De akkor is. Én ha az autót kell szerelni, nem veszek fel autószerelőt, hanem szerződök (outsource -lok, ha jobban teccik) egy szervizzel, stb . Szerintem néha talán épp az a fejlődés akadálya, hogy a belső informatikusok ellenérdekeltek egy jobb, "kész" - persze adaptálásra szoruló - külső rendszer megvételében, mert akkor ciki az állásuk..( Persze a törzsasztalon ilyen nincs)
sti Creative Commons License 1998.06.19 0 0 11
Én idáig jót még SAP-ról, meg ilyenekről nem hallottam. Persze nem beszéltem azokkal akiket súlyos misikkel kentek meg, hogy a cég vegyen ilyet.
Amúgy én levezénylem a dolgot vagy havi 500e nettóért, vagy egyszeri 2 misiért! 8-).
hant Creative Commons License 1998.06.19 0 0 10
McAtti!
Egyetértek!
Nálunk már két éve próbálják bevezetettni az általad említettet. Igazából csak a mindenkire ráhúzható pénzügyi modul indult el több-kevesebb sikerrel. Az egészre már több milliót elköltött a cég és még semmi, csak az indulási határidők módosúlnak.
(off topic - Hirdetés az egyik újságban:5 felhasználós SAP 20 millió+ÁFA, 20 felhasználós 50 millió+ÁFA)
Pedig direkte ilyen nagy vállatok részére fejlesztették ki. Izzadnak is vele rendesen az eladó cég programozói.
McAtti Creative Commons License 1998.06.19 0 0 9
Udv! A tapasztalataim szerint mindenkinek kicsit igaza van. Az SAP, es ezek a nagy allatok azt kivanjak, hogy a ceget a vevo szervezze at ugy, hogy passzoljon a rendszer mukodesehez. Ez tobbnyire jo is, hiszen a cegek tobb mint fele egy jol meghatarozhato, hasonlo sema szerint mukodik. Masreszt lattam olyat, hogy aszontak, ha mar ezt a marha draga szoftvert megvettuk (megvetettek velunk) akkor az atszervezes ez mar olcso, hogy hasznalni is tudjuk. De dolgoztam olyan cegnel, amelyikre nem volt kesz dolog, persze 20++ milaert atszabtak volna, ezert muszaly volt megcsinalni (es qrva jo lett, sokkal olcsobbert).
Nyilvan kesz elemeket kell hasznalni, csak az a kerdes, mennyire? Vegul is vannak koztes megoldasok, lehet venni adatbaziskezelot, es csak a moge kell megtervezni a dolgokat (mondjuk adatbaziskezelot, op.rendszert irni mar doreseg, bar lattam olyat, hogy op.rendszer is kellett).
Vegul is, whiskit sajnos mar nem fozunk otthon, de nagymamam meg fozott otthon seritalt, es az bizony a legjobbak koze tartozott.
Szoval, minden nehezseg nelkul el tudom ismerni, hogy van, akinek szuksege lehet informacios rendszer sajat fejlesztesere. (Szerintem meg a ceg versenykepesseget is noveli, hogyha nem az egyenSAP-ot hasznalja.)

Attila

dyzs Creative Commons License 1998.06.19 0 0 8
Robicsek!

Biztos az általad említett összes programot "ré lehetne húzni" a mi cégünkre. Ez azonban a következők miatt nem felel meg nekem:

1. Sok félmegoldásba kell majd belemennünk, mert a program "ezt nem tudja", vagy nem úgy csinálja mint nekünk kell
2. Ha mindent olyanra programoznak mint ami nekem kell, akkor az sokkal többe fog nekem kerülni, mint ha valaki(k) fejleszt(enek) nekem egy programot.
3. Ab start is olcsóbb kifejlesztetni egy programot mint megvenni a nagy cégek kész alkalmazásait. Speciel pl. SAP venni nekünk ágyúval verébre.

Egyébiránt az sem tartom teljesen elképzelhetetlennek, hogy az az informatikus aki végignézte a cégünket a végén azt fogja javasolni, hogy vegyünk meg valamit és fejlesszünk rajta egy kicsit. (bár nem hiszem) Ezért is írtam, hogy nem programozót keresek, hanem valakit aki megtervezi az utolsó kis folyamatábráig, hogy milyen rendszert kellene felépítenünk.

Zoltanius Creative Commons License 1998.06.18 0 0 7
Információs rendszert nem lehet boltban vásárolni, ez tévedés.
Zoltanius Creative Commons License 1998.06.18 0 0 6
Robicsek! Szerintem azért, mert ő is sejti, hogy egy jó információs rendszer nem elsősorban az alkalmazott csodaprogramon múlik. Ennél egy kicsit összetetteb a dolog, ráadásul minden inforendszer egyedi. Persze a fejlesztési lépések és szabályok hasonlóak lehetnek.
Zoltanius Creative Commons License 1998.06.18 0 0 5
Akkor az más, félreértettem. >> Dyzs

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!