Keresés

Részletes keresés

Babadek Creative Commons License 2006.11.12 0 0 135
Felre ne ertsetek, nem vagyok feminista, csak arra keresem a valaszt, hogy miert van meg mindig noi megkulonboztetes a vezeto poziciokban? Miert nincs ugyanannyi eselye egy nonek egy manager poziciora, mint egy ferfinek? Szoval, honnan erednek ezek az eloiteletek es vajon le lehet-e oket gyozni? Bar en ugy vettem eszre, hogy a fejlett nyugati orszagokban azert mas a helyzet, mint nalunk! Varom a velemenyeket!
Előzmény: nyman (133)
nyman Creative Commons License 2006.01.31 0 0 134

Ez nem diszkriminativ es eloiteletes eljaras? Ugyan valszeg itt-ott jobb-rosszabb az oktatas, de nem biztos, hogy az egyen aki ott vegzett kiemelkedo vagy rossz. De ha mar eszerint megy az eloszelekcio, az nem tul fair.

 

Feketelistán a gyenge egyetemek 

 

Feketelistán a gyenge egyetemek
  • Világgazdaság
  • 2006. január 31., kedd 8:09

    Növekvõ különbségek figyelhetők meg a friss diplomások piacán -- a munkaadók kezdik kiismerni, mely oktatási intézmények képzési rendszere felel meg leginkább igényeiknek, és e tapasztalataikat egyre inkább érvényesítik az új dolgozók kiválasztásakor. A diplomás pályakezdõk elhelyezkedési esélyei 2006-ban várhatóan nem romlanak, és középtávon még enyhe javulásra is számítani lehet - derül ki a Gazdaság- és Vállalkozáselemzõ Intézet (GVI) 2005. novemberi -, a Felsõoktatási és Tudományos Tanács felkérésére készült - felmérésébõl.

     

    A diplomás pályakezdõk kilátásainak elõrejelzését megnehezíti egyrészt a piaci trendek dinamikus változása, másrészt a többciklusú felsõoktatási rendszerre történõ átállás várható hatásai körüli bizonytalanság. A szakértõi véleményekbõl azonban kitûnik, hogy az oktatáspolitikai szerveknek, a felsõoktatási intézményeknek és a vállalatoknak is többet kell tenniük a kedvezõtlen trend megállításáért és a pályakezdõk esélyeinek javításáért. A GVI felmérésének eredményei szerint a felsõoktatási intézmények és szakok elszaporodásával kapcsolatos az egyik legégetõbb probléma, az alacsony piaci értéket képviselõ diplomák számának növekedése.

    Tiltólistára kerültek intézmények

    A piaci hatások egyelõre nem érvényesülnek kellõ mértékben és megfelelõ rugalmassággal a felsõfokú intézmények és szakok megalakulásában és megszûnésében. Ez azonban csak egy ok a sok közül, amelyek alátámasztják, hogy szükség van az üzleti szféra és a felsõoktatás közötti kapcsolat szorosabbra fûzésére. A GVI kutatása szerint a vállalatok tapasztalatainak hatékonyabb felhasználására azért is nagy szükség lenne, mert a munkáltatók körében az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján kialakult egy olyan latens kiválasztási gyakorlat az álláskeresõ pályakezdõk megkülönböztetésére, amely az egyetemeken és fõiskolákon megszerezhetõ tudás érzékelt színvonalán alapul. Az ítélet olykor drasztikus is lehet egy olyan friss diplomás esélyeire nézve, aki nem a "megfelelõ" intézményben szerezte felsõfokú végzettségét. Szakértõk véleménye szerint ugyanis egyre gyakoribb a feketelisták alkalmazása, vagyis az a gyakorlat, hogy egy-két felsõoktatási intézmény tiltólistára kerül a pályakezdõk felvételénél. A munkaadók értékítélete nem alaptalan. Különösen erõsen tükrözõdnek-tükrözõdik a felsõoktatás felhígulásának színvonalbeli különbségei hatásainak növekedése a közgazdász pályakezdõkkel kapcsolatos véleményekben.

    Mérnökön a nyerők

    A GVI felmérése alapján arra lehet következtetni, hogy a feldolgozóipari, kereskedelmi és szolgáltató cégek körében különösen a mérnök végzettségû pályakezdõk iránt erõsödhet a kereslet, és kedvezõen alakulhatnak az elhelyezkedési esélyek a termelésirányító, informatikus és mûszaki menedzser állásra jelentkezõ pályakezdõk számára. A közgazdasági végzettséggel kapcsolatosan - az említett gondok miatt - több a bizonytalanság a munkáltatók elõrejelzéseiben, de a színvonalas képzésben részesülõ pályakezdõ közgazdászok továbbra is keresettek lesznek. A marketinges pályakezdõk elhelyezkedési esélyei ennél valamivel rosszabbak, és túlkínálatuk várhatóan alig csökken. Azonban a marketingesekre is érvényes, hogy a szakmailag jól felkészült, idegen nyelveket beszélõ pályakezdõknek nem lesz különösebb nehézségük az elhelyezkedéssel. A verseny tehát a közgazdasági vonalon élesedik, s ez a karrierjüket tudatosabban építõ, szakmailag elismertebb intézményekben tanuló fiataloknak kedvez. Tovább erõsödhet a kereslet a diplomások iránt a felsõfokú végzettséget nem igénylõ ügyintézõi és asszisztensi állások betöltésére, s ez részben a diplomások jobb idegennyelv-ismeretére vezethetõ vissza. A jogász és különösen a tanár végzettségûek számára elõreláthatólag továbbra is nagy kihívást jelent majd az álláskeresés.

    Nem csak multikban érdemes gondolkodni

    A felmérésbõl összességében arra lehet következtetni, hogy a pályakezdõk mind jelenlegi, mind várható helyzetében a nagy vállalatok mellett fontos szerepet töltenek be a közepes méretû vállalkozások, mivel közöttük a leggyakoribb a pályakezdõk magas, 10-15 százalékot is meghaladó aránya a diplomás alkalmazottak között. A diplomások és a diplomás pályakezdõk létszámának bõvítése várhatóan gyakoribb lesz a nagyobb, több mint 250 fõt foglalkoztató cégek körében. A pályakezdõk iránti kereslet várható alakulásában meghatározó lehet az a viszonylag új jelenség, hogy a külföldi multinacionális cégek olyan szolgáltató központokat hoznak létre Magyarországon, amelyek a cég adminisztrációs, pénzügyi-számviteli, ügyfélszolgálati, HR- vagy logisztikai tevékenységét végzik akár regionális, akár világszinten. Ezek a központok jól képzett, angolul és a célterület nyelvén beszélõ szakemberek révén látják el költséghatékonyan a cégmûködést támogató funkciókat. Ebbõl kifolyólag nagy az igényük többek között nyelveket beszélõ közgazdász, pénzügyes, HR-es, logisztikus, kereskedõ és külkereskedõ pályakezdõk iránt. A pályakezdõk a szakmai tapasztalat és az idegennyelv-tudás terén maradnak el leginkább az elvárásoktól.

    A szakmai gyakorlatnak a szakmai tapasztalat megszerzése mellett rendkívül fontos szerepe van abban, hogy megerõsödjön a fiatalok önismerete. A munkáltatók elvárják, hogy a pályakezdõ tudja, mit jelent a munka, hogyan mûködik egy szervezet, és legyen elképzelése a számára megfelelõ munkakörrõl, arról, hogy mivel szeretne foglalkozni. Ez kevésbé vonatkozik azokra a felsõoktatási intézményekre - többnyire egyetemekre -, amelyek olyan komplex tudást adnak a hallgatóknak, amellyel könynyen megállják a helyüket elsõ munkahelyükön, és képesek gyorsan alkalmazkodni az elvárásokhoz.

    Figyelemre méltó jelenség, hogy a pályakezdõ diplomások értékelésében és kiválasztásában elõtérbe kerültek a személyiségjegyek, mint például az önismeret, a céltudatosság, a felelõsségtudat. Gyakori elvárás, hogy a pályakezdõk képesek legyenek csapatban dolgozni, jól kommunikáljanak, és tudják kezelni a munkahelyi konfliktusokat. Az idegennyelv-tudásban érzékelhetõ némi javulás, de a pályakezdõk ebben még mindig messze elmaradnak az elvárásoktól.

    A humánerõforrás-szakértõk a gyakornoki programok fejlesztését és az egyetemeken, fõiskolákon mûködõ karrierirodák tevékenységének kiterjesztését, fejlesztését javasolják. Ezt azért is hangsúlyozzák, mert nagy problémának látják, hogy a pályakezdõk jelentõs része nem tudja, milyen irányba induljon, milyen lehetõségei vannak, mik az erõsségei, és hol kell még fejlõdnie. Emellett fontos lenne a vállalati szféra és a felsõoktatási intézmények közötti szálak szorosabbra fûzése, az együttmûködés útjainak kiépítése. Különösen a kisebb cégek körében ritka, hogy kapcsolatot tartanak fenn egyetemekkel, fõiskolákkal. A felmérés szerint a cégek és a felsõoktatás közötti együttmûködések túlnyomó része a mûszaki fõiskolákkal és egyetemekkel valósul meg.

    Változó bérek

    Kutatásában GVI a pályakezdõ bérek jelenlegi és várható szintjét is vizsgálta. A feldolgozóipari, kereskedelmi és szolgáltató cégek átlagosan bruttó 185 ezer forintot fizetnek a diplomás pályakezdõknek, és ezt az elsõ két év alatt átlagosan 20 százalékkal, bruttó 223 ezer forintra emelik. A foglalkozások között mind a kezdõ bruttó bér, mind a várható bérnövekedés tekintetében az elemzõ közgazdász az éllovas, az ilyen végzettséggel kezdetben 223, két év múlva 276 ezer forintra számíthatnak a pályakezdõk, ugyanakkor ezen a területen a legnagyobb a kínált bérek szórása is, ez feltehetõen a közgazdászképzés színvonalának intézmények szerinti nagy szórására vezethetõ vissza. Második helyen a gépészmérnökök állnak, akik két év tapasztalatszerzés után 22 százalékkal magasabb bruttó bérre számíthatnak

     

     

    nyman Creative Commons License 2003.12.03 0 0 133
    Uniszex biztosítási tarifák a nemi diszkrimináció ellen

    "Uniszex biztosítási tarifák a nemi diszkrimináció ellen

    MTI
    2003. december 3., szerda 14:29

    Az Európai Unió véget akar vetni a nők és férfiak megkülönböztetésének a hétköznapi üzleti életben. Az Európai Bizottság nemrég jóváhagyott törvényjavaslatának fő célja, hogy azonos biztosítási díjtételek, úgynevezett uniszex tarifák vonatkozzanak mindkét nembéliekre, és a bankügyleteknél is azonos jogokat élvezzenek a férfiak és a nők.

    Anna Diamantopoulu, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa áttörésnek minősítette a törvényt a nemek egyenjogúsítása terén. Hevesen támadta a biztosítási szakmát, amely szerinte azért bírálja direktívát, mert az "tabukat dönt le."

    Férfiak hátrányban

    Ugyan a bank- és biztosítási ügyleteknél főleg nőket érte hátrányos megkülönböztetés, az irányelv a férfiakat is védi, mivel a biztos szerint tarthatatlan, hogy a fiatal férfiak magasabb tarifával köthetnek biztosítást az autójukra, mint a nők, illetve az, hogy a férfiak a nőknél öt évvel később jogosultak szociális lakásra.

    Hazudik a statisztika

    Diamantopoulu szerint a magán nyugdíjbiztosítók által a nőkre kiszabott magasabb díjtételek sem igazolhatók azzal, hogy a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak. Szerinte semmi bizonyíték nincs arra, hogy a nők biológiai okból élnek tovább, mivel mindkét nem képviselőinek 86 százaléka nagyjából ugyanabban a korban halálozik el.

    A várható élettartamot nem csak a nemi hovatartozás, hanem az életmód, a táplálkozás, a lakhely és a foglalkozás is döntően meghatározza, és ha ezeket a körülményeket figyelmen hagyják a számításoknál, akkor a nők átlagosan csak két évvel élnek tovább a férfiaknál. Ráadásul sok biztosítótársaság elavult élettartam-táblázatokat alkalmaz, amelyek nem jelzik, hogy a nemek várható élettartama közötti különbség fokozatosan csökken. A biztos szerint ezért megengedhetetlen a nemek szerini megkülönböztetés az életbiztosításoknál.

    A nőknek akár egyharmaddal magasabb díjtételeket kell fizetniük a magán egészségügyi ellátásban a szülési költségek miatt, ami a biztos szerint egyrészt diszkriminálja a szülő nőket, másrészt ahhoz a férfiaknak is kőkeményen "közük van". Az állami egészségügyi ellátás ezzel szemben nem ismerti a nemek szerinti megkülönböztetést ezen a téren.

    A bankok nem bíznak a nőkben

    A bankügyletek során is sok esetben "gyengébb nemként" kezelik a nőket - mutatott rá Diamantopoulu. Várandós nőktől megtagadják a jelzálogot, részmunkaidőben dolgozók csak kevesebb hitelhez juthatnak, és gyakrabban követelik meg a nőktől kezes vagy zálog felmutatását.

    Az egyéb szolgáltatások terén is egyenlő elbánást írna elő az unió, például kötelezővé tennék az azonos belépődíjak alkalmazását.

    Az új jogszabály értelmében egységesen ugyanazok a játékszabályok lesznek érvényben a vállalatok számára is. Egyes tagállamok azért várták az uniós direktívát, mert attól féltek, hogy ha egyedül lépnek fel a nemi diszkrimináció ellen, akkor gazdasági versenyképességük hátrányba kerül a többi tagállammal szemben.

    Az egyenlőség határai

    Azt viszont nem tiltanák meg, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak az egyik nemnek kínáljanak, maradhatnak például a csak női vagy csak férfi napok a szaunákban, és a fodrásznál is megmarad a különbség a hajvágási tarifákban. Kikerültek a javaslat hatálya alól a nőket kitiltó magán férfiklubok is, mivel Brüsszel belátta: lehetetlen rávenni például Nagy-Britanniát, hogy feladja a férfiuralom ilyen bástyáit, amelyek ugyanúgy hozzátartoznak a brit tradíciókhoz, mint a fogadóirodák vagy az ebfuttató versenyek.

    Az unió nem tud fellépni a nők szexista és diszkriminatív ábrázolása ellen sem a médiában és a reklámokban. Mint azt a szociális ügyek biztosa elmondta, ehhez hiányzik a jogalap és a politikai szándék is, és a "sok közhely és előítélet" ellenére "a társadalmi beállítottságot nem lehet egyik napról a másikra törvényi úton megváltoztatni."

    Az EU szociális ügyekért felelős biztosai várhatóan jövőre vitatják meg a Bizottság egyenjogúsítási javaslatait, és a Reuters szerint 2005-re fogadhatja el az EU az üzleti emancipációt. Ettől számítva két éven belül lépne életbe a nemi diszkrimináció tilalma a bankszektorban, és hat éves átmenet után a biztosítási piacon. Mint azt Diamantopoulu elmondta, az unió csak minimális normákat írna elő, az egyes tagországok szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. "

    nyman Creative Commons License 2003.06.06 0 0 132
    Hol az obucbam? A cim verlazito :D

    "Lopott bankkártyával vett fel pénzt a szőke nő http://index.hu/bulvar/bulvarhirek/?main:2003.06.06&134520

    június 6. 9:30
    [Havaria]

    Nyomozást indított a rendőrség egy ismeretlen nő után, aki lopott bankkártyával vett fel nagyobb pénzösszeget Heves megyében - jelenti a HavariaPress. A bankkártyát még március 13-án délelőtt lopták el egy verpeléti nőtől, annak munkahelyén. A tolvaj tizenegyezer forint készpénzt, adókártyát és MÁV utazási igazolványt is elvitt a sértett táskájából. Az ellopott bankkártyáról még aznap nagy mennyiségű pénzt vett fel egy nő, akiről azonban a bank kamerája felvételeket készített. Az ügy vizsgálata eddig nem vezetett eredményre. A rendőrség ezért most a lakosság segítségét kérve, a pénzt felvevő - feltehetőleg szőke, huszonéves

    nyman Creative Commons License 2001.12.19 0 0 131
    Munkahelyi ártalmak

    Amerikában verik a fehéreket?

    Azért fizethet ki 10 millió dollárt a Ford, mert az idősebb fehér férfiakat diszkriminálta a kisebbségi nőkkel szemben.

    Jap. Del-Afrikaban is ez abszolut bevett gyakorlat. A fekete noknek abszolut elonyuk van minden teruleten. A legutolso a feher ferfi.

    tampere Creative Commons License 2001.11.16 0 0 130
    Szerintetek zajlik a külső megjelenés alapján is diszkrimináció? Nekem például hatalmas lapátfüleim vannak és szerintem volt már, hogy emiatt nem vettek fel, mert nem akartak velem együtt dolgozni vagy nem akartak egy olyan munkakörbe felvenni, ahol ügyfelekkel kell kapcsolatot tartani.
    nyman Creative Commons License 2001.05.17 0 0 128
    Egy ismerosom most volt egy allashirdetesen. Az interjun kiderult, hogy csakis negyven ev feletti holgy munkatarsat keresnek! Szal ilyen is letezik. Szerintetek irjon az ombucmanonak?
    Vandorr Creative Commons License 2000.03.23 0 0 127
    Ma épp állást hirdettünk és kérdezték hogy van-e korhatár. Mondtam, hogy na de hölgyem az negatív diszkrimináció lenne. Nem vagyunk mi multi.
    UTEFMPSZ
    RaSeK Creative Commons License 1998.07.06 0 0 126
    Való igaz, hogy nem lehet hozzájuk tulajdonságokat társítani!!!
    De nem is erről beszéltem, hanem arról, hogy az általam felvenni kívánt emberke jó, ha max. 30 éves. Mert így gondolom jelenleg, illetve ahhoz a munkakörhöz speciálisan.

    Arról egyébként tapasztalatokkal bírok, hogy bizonyos életkor környékétől számítva már bizonyos általunk kínált feltételek úgy általában nem felelnek meg a munkára jelentkezőknek...

    András Creative Commons License 1998.07.06 0 0 125
    RaSeK!

    Ecceruen nem ertem, h hogyan lehet egy olyan csoporthoz, h "30 even feluliek", barmifele tulajdonsagot tarsitani. Ez pont olyan, mintha a ciganyokrol vagy a feketekrol nyilatkoznal oda valamit, csak ez utobbi modi mar itt k-europaban is ciki.

    andrAs

    RaSeK Creative Commons License 1998.07.06 0 0 124
    andrAs!

    Korábban kifejtettem már, nem akarom magam ismételni. Remélem nem lesznek ilyen próbaperek vagy ha igen, legfeljebb a cégek adminisztrációja nő meg, a 40-es pógárok meg nem biztos, hogy nyernek valamit... :-(

    András Creative Commons License 1998.07.06 0 0 123
    bocs, esélyegyenlőtlenséget teremt a poz. diszkrimináció, akartam mondani.

    andrAs

    András Creative Commons License 1998.07.06 0 0 122
    Valentine:

    "építsük inkább a liberalizmust". Szerintem a
    liberalizmus szabadságot és esélyegyenlőséget jelent. Tehát akkor építkük, ha kikényszerítjük, hogy nemre/korra/szexuális preferenciákra tekintettel ne lehessen különbséget tenni az emberek (bocs, polgárok :) között: és nagyon remélem, hogy sok ilyen próbaper lesz, és lesznek jó nagy nem vagyoni kártérítések is, és lesz majd a munkavallalónak bizonyítási terhe diszkriminációgyanús esetekben, mint pl. Hollandiában.
    A pozitív diszkrimináció más dolog, az megint esélyegynlőséget teremt, és szerintem is liberalizmusellenes, mert megint csak a nem/kor/szex.pref. szerint külónít el csoportokat.

    andAs

    RaSeK Creative Commons License 1998.07.03 0 0 121
    Hát sajnos persze. Ők meg majd azt mondják: tata állj félre egy kicsit, nem férsz rá a fényképre, meg különben is ballagj haza, igyál egy fröccsöt, aztán irány a temető...

    C'est la zsizny

    Pocak Creative Commons License 1998.07.03 0 0 120
    Rasek,

    Boritekolom. Akkor majd az lesz, hogy: Jaj, ezek a szeleburdi fiatalok, se...n meg a tojashej, es ok akarjak megvaltani egy vilagot?!

    egy nagyszaju gyerek

    Csülök Creative Commons License 1998.07.02 0 0 119
    RaSeK!
    Szíved joga!
    RaSeK Creative Commons License 1998.07.02 0 0 118
    Pocak, Csülök!

    Biztos nem hiszitek el, de már nagyon sokat gondolkoztam azon, mi lesz a kis cégemmel (nagy lesz, he-he) 10-15 év múlva. Biztos vagyok benne, hogy ahogy fejlődik a cég, a majdani 40 éveseknek is lesz megfelelő helyük és biztos, hogy az átlag életkor is nőni fog!!!
    Ettől függetlenül jelenleg feltétlenül a 30 alatti korosztályt preferálom, aztán majd később elválik!!!

    Üdv: egy csúnyán fiatal diszkriminatív

    Csülök Creative Commons License 1998.07.02 0 0 117
    Pocak!
    Fidesz effect! Majd ha főnök öregszik, megszüntetik a korhatárot és majd ötvenévesen fogják magukat fiatalos cégnek hívni.
    Pocak Creative Commons License 1998.07.02 0 0 116
    Rasek,

    Es ha majd Te is elered a 30-at, akkor kilepsz?

    Prüntyike Creative Commons License 1998.07.01 0 0 115
    Az egészhez annyit: volt már, hogy nagyon álláshíján voltam, és az Expresszt olvasva találtam olyan hírdetést, hogy kórház keres számítógépes ismeretekkel, angolnyelv-vizsgával, gépírótudással rendelkező titkárnőt. Én spec. pasi vagyok, de azért felhívtam őket. Bár kiscit csodálkoztak, de azt mondták, menjek el, és majd meglátjuk. Mire odaértem, egy nő is pályázott, bár igaz,neki nem volt nyelvvizsgája. Majd produkálnunk kellett magunkat a főorvosnő előtt, hogy melyikünk felel meg jobban. Ezek után engem vettek fel, pedig nőt kerestek, és a főorvosNŐ döntött úgy, hogy legyek én. Az pedig, hogy a másik jelölt nem tudott nyelvet, nem lényeges, az alatt az egy év alatt, aíg ott dolgoztam, sosem volt szükség egy szemernyi nyelvtudásra sem. Hogy miért engem választottak, nem tudom, de nagyon felb*szta volna az agyam, ha a telefonba kapásból azt monják - kérem, mi nőt keresünk, ne is jöjjön.
    RaSeK Creative Commons License 1998.07.01 0 0 114
    Hát valami kib... módon földühített ez a próbaper. Főleg amiatt, mert azokban a napokban - ez nem tampon reklám :-) - hirdettem meg két állást felső korhatárral (30 év).
    Az én cégem speciális, mert a 200 fős vállalat átlagéletkora kb. 26-28 év, ami azt jelenti, hogy elég nehéz applikálni mondjuk egy 40 éves pógárt (eccer mekpróbátam, ety hónap után ki köllött rúgni).
    Na most, egy elég akaratos manus vagyok, ha max. 30 évest akarok felvenni, akkor azt fogom, mer' úgy látom jónak.
    Lehet egyébként alkotmányellenes az ilyen hirdetés, de legfeljebb az én adminisztrációm nő meg, mert kiadom a titkárnőmnek, hogy a 30 év fölöttieket "szelektálja", aztán csókolom Mari néni!!!!
    SPS Creative Commons License 1998.07.01 0 0 113
    Dears,

    azt hiszem valamit megint elfelejtettünk.

    Ugye a diszkrimináció itt arról szól, hogy a hirdetésbe nem írható bele semmilyen hátrányos megkülönböztetés (nem, kor, faj, stb.). Szerintem ez továbbra is hülyeség, de ez my private opinion.

    Viszont a konkrét szituáció meg az volt, hogy az álláshirdetésre (amibe bele volt írva az is, hogy férfi meg 35 év alatt !) jelentkezett egy hölgy, aki ráadásul jóval 35 felett volt korilag.
    Amikó' meg azt találták neki mondani, hogy node elnézést, ennyi pénze van-e feleslegesen telefonálgatni, akkó' meg megsértödött.
    Én is elküldtem volna.

    Arról lehet vitatkozni, hogy normális-e, hogy ma Magyarországon csak 30-35 éves kor alatt lehet elhelyezkedni, meg tényleg számít még a nem, és tényleg vannak hátrányos megkülönböztetések és diszkriminációk, de ez az egész számomra nem erröl szól.

    Jönnek be az óceán túlpartjáról a nagy hülyeségek (is). A próbaperek, a nagy egyenjogúság, egyenlö pályák, egyenlö esélyek. Ami ott már nem megy, itt még jó lesz. Ĺramlik ide a szemét (is).

    Ha annyira jó lett volna, fölvették volna.

    Üdv,

    eSPé

    Maminti Creative Commons License 1998.07.01 0 0 112
    Kedves Valentine!

    Itt most nem a szimpatizálásról van szó, hanem arról, hogyha két ember egyenlő végzettséggel, tapasztalattal, és rátermettséggel jelentkezik egy állásra, akkor ne az legyen a döntő tényező, hogy milyen az ivari kromoszómája, a vallása, vagy esetleg a szexuális érdeklődése. Esélyegyenlőséget kell biztosítani, ennyi az egész.

    Pocak Creative Commons License 1998.07.01 0 0 111
    Benoe,

    Ugy nezek en ki?

    Valentine Creative Commons License 1998.06.30 0 0 110
    Egy ilyen fölveszem-nem veszem föl döntés annyira szubjektív, hogyha abba az állam beleszól, akkor már diktatúráról vagy totális kontrollról beszélhetünk. Unszimpatikus embert nem fogok alkalmazni, és hogy nekem ki szimp', azt ne mondja meg a paternalista állambácsi.
    Építsük inkább a liberalizmust, jobbat eddig még nem találtak ki. Bizonyos minimális korlátokat nyilván szabni kell, de ez már egy másik, hosszú történet.
    Benoe Creative Commons License 1998.06.30 0 0 109
    Pocak,

    kiszámoltad, hogy az hány variáció összesen?

    Pocak Creative Commons License 1998.06.30 0 0 108
    Benoe,

    Ez igaz (marmint a jelszavad)? Majd probalkozom (tenyleg, tisztara felhivas keringore!).
    Egyebkent igazandibol en sem talalkoztam kokemeny diszkriminacioval. Inkabb ugy tudasotult bennem, hogy a cegen belul ilyen - olyan poziciokrol ne is almodjak, hacsak at nem operaltatom magam.

    Maminti,

    Hatha a figura ugy vesz fel embereket, hogy a baratnoje ne legyen feltekeny, hat nem is tudom, nem erdemes annyit foglalkozni a magvas gondolataival. De azert nem minden oceanontuli ilyen hulye.

    Maminti Creative Commons License 1998.06.29 0 0 107
    Csülök, diszkrimináció ide vagy oda, nem bánom, hogy Te is titkárnéni akarsz lenni, teljesen és tökéletesen egyetértek Veled... :)
    Csülök Creative Commons License 1998.06.29 0 0 106
    Kedves Maminti!
    Hát aztat szólóm hozzá, hogy csúnya hazudós, aki azt állítja, hogy egy vacak kis óceán fel tudja tartóztatni a hülyeséget!
    Benoe Creative Commons License 1998.06.29 0 0 105
    Pocak,

    (érdekes, egy betű híján te vagy a jelszavam:) ), a nemes cél érdekében lehet okosan küzdeni, meg oktalanul. A döntés egyetlen pozitív hatása (az eddig taglalt negatívokon kívül), hogy egyes _tényleg_ diszkrimináló munkaadók talán óvatosabban teszik mindezt a jövőben. Neadjisten egy-két megkülönböztetett átmegy a rostán, demonstratíve.

    De ha csak a nemek közti megkülönböztetést tekintjük, úgy látom, mindkét fajtából kb. ugyanannyi van. A megoszlás persze szakmánként különböző, de általánosan ki merem jelenteni, hogy a férfiakat ugyanúgy diszkriminálják, mint a nőket.

    Mindez persze nem vigasztalja a más bőrszínűeket, ők ma Magyarországon tényleg nem indulhatnak egyenlő eséllyel. Amikor annak idején az XY kaszinóba már a harmadik fekete fiút vettem fel, én is kaptam mindenféle megjegyzést; olyat is, hogy bizonyára a nigériai kokain-maffia beépített embere vagyok, aki kamu-állásokat ad a dealereknek. Háááát, nagy az isten zooparkja.

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!