Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Húgommal régóta gondolkodunk egy régi mondókán/versikén gyerekkorunkból, de egyezerűen sehogy sem jut az eszünkbe. Remélem itt valaki tud segíteni! :) Sajnos az internetes kereséssel nem jártam sikerrel, mivel túl kevés részletre emlékszünk róla. Az utolsó sora: Becsukom a kiskaput(valahogy így: Becsukom a kis-ka-put!),. Csendirály játék előtt szoktuk mondani.
Végzős hallgató vagyok az ELTE TÓK óvodapedagógus szakán, és most írom a szakdolgozatomat az óvodás korú gyermekek mesehallgatási és mesenézési szokásairól. Olyan kérésem lenne, hogy akinek óvodás korú gyermeke van, és akad néhány szabad perce, kitöltené a kérdőívemet a szakdolgozatomhoz? Nagy segítség lenne!
Hatodikos kislány vagyok, Betti a nevem, kis szívemben fellángolt a diák szerelem, megtanultam utálni a matematikát és tiszta szívből szeretni a tanár úr fiát!
Egyszer aztán iskola után, a fiú várt ráma kis utca sarkán...,
csendesen és szépen elbeszélgettünk, másnap aztán mind a ketten tökre feleltünk.
Számtanórán megkérdezte tőlem a tanár, - Mondd kislányom egy csók után mennyi kamat jár? De én erre nem tudtam, hogg mi a fejtörés, és azt mondtam nézze meg a kisfia szemét!
Elloptad az első csókot, te büdös kölyök, azt hitted, hogy egy csók után zavarba jövök, de én ezt a csókot a sárba taposom, bolond aki téged szeret édes angyalom!
Megkértem õt, szép kedvesem Jöjjön velem, sétáljon velem Vár ránk a part, hív a nagy folyó Csobban a víz, hív az Ohio
Megmondtam én, enyém leszel És többé már senki nem ölel Vár ránk a part, hív a nagy folyó Csobban a víz, hív az Ohio
És amint ott átöleltem A késemet nekiszegeztem Felkiáltott, kérlek ne ölj meg A halálba ne küldj engem el
Éjfél után mentem haza Jajj mit tettem, ó, én ostoba Megöltem õt, akit szerettem Mert nem kellett neki szerelmem
Egy elfelejtett lány
A börtön ablakába soha nem süt be a nap Az évek tovaszállnak, mint egy múló pillanat Ragyogón süt a nap és szikrázik a fény Csak a szívem szomorú, ha rád gondolok én, szeretlek én
Egy késõ üzenet, egy megkésett levél Amelyben üzened, hogy nem vagy már enyém Ragyogón ...
Csak álltam egyedül és vártalak nagyon Annyi boldog érkezett azon a vonaton Ragyogón ...
A rács mögött az évek oly lassan múlnak el Egy csavargó dalától tán vidámabb leszel Ragyogón ...
Egy késõ éjjelen karomba zártalak Ha nem voltál enyém, én mindig vártalak Ragyogón süt a nap és szikrázik a fény És minden gyönyörû, mert futva jössz felém, szeretlek én
Mexikói seriffnek van egy szöszi lánya, a helybeli cowboyok kapkodnak utána. De ó, az Ani csak ahhoz akar menni, ki az összes cowboyok közt legjobban tud lőni. De ó, az Ani csak ahhoz akar menni, ki az összes cowboyok közt legjobban tud lőni.
Lenn a puszta mélyén a kókuszfa tövében, állnak a seriffek lövésekre készen. De Hosszú Jiminek rossz napja van máma, mert az első lövés után kiadja puskája. De Hosszú Jiminek rossz napja van máma, mert az első lövés után kiadja puskája.
Most a legjobb lövész, a Tom kerül a sorra, száz méterről belelő egy aranytallérosba. De jól eltalálta, pont a közepébe, miért ne pályázhatna ő is az Ani kezére. De jól eltalálta, pont a közepébe, miért ne pályázhatna ő is az Ani kezére.
De a versenyt mégis a Hosszú Jimi nyerte, mert a verseny végén a Tomot seggbelőtte. De jól eltalálta, pont a közepébe, miért ne pályázhatna ő is az Ani kezére. De jól eltalálta, pont a közepébe, miért ne pályázhatna ő is az Ani kezére.
Kilenc hónap múlva, megjelent a gólya, csőrében a Kis Ani vígan ezt dalolja: gye jó je tyalyátya ponty a köjepébe, mélyt nye pályázshatnya ő isz azs Anyi kejéje. gye jó je tyalyátya ponty a köjepébe, sejeti isz Anyit, his ő ja fejesége.
Kiszámolós. Zsemle utca kifli szám, hatodik emelet. tilos a bemenet. Kis baba születet óá óá. Anyúka kérem cumika kel, cumika nélkül nem alszok el. Ez gyorsan elmondva a legérdekesebb.
Egyépként pedig ne higyjétek hogy ezeknek a gyerek kori mondókáknak nincs értelmük. Nagyon is sok van. Sokkal több mint azt bárki is hinné. A legfontosabb, örizzük ezeket a régi mondokákat és adjuk tovább gyermekeinknek.
Én így ismerem, de nekem még ez is hiányosnak tűnik. Meg hát erre a dallamra bármilyen hülyeséget ki lehet találni. Amikor ovis voltam én is költöttem hozzá, de azokra már nem emlékszem.
"Első emelet, tilos a bemenet, kisbaba született.
Oá-oá! Anyuci, kérem, cumika kell,
Cumika nélkül nem alszom el!
Cumi a számba', én meg az ágyba',
Anyuci, kérem, cumika kell!
(...itt biztos volt valami, nem emlékszem)
Apuci, kérem százas kell, százas nélkül
nem megyek el!
Százas a kezembe, én meg a Ligetbe!
Apuci, kérem, százas kell!
"A szere-szeretőmet szere-szereti egy szere-szerecsen törzsfőnök,
ki ele-elefánton lova-lovagol és buzo-buzogánnyal lő.
A füli-füli mentén kari-karikázva szeme-szeme szikrát szór
és úgy hívták, hogy Csam-csam Nyam-Nyam miszter Hakapeszi Móricka!"
Elnézést, értelme semmi, de ez utat tört magának valahonnan a szürkeállományom mélyéből!
Én ezt a verzióját ismerem, amit itt olvastam az számomra teljesen új! :) Teljesen meglepett, hogy ezt a verziót senki sem ismeri. :)
"Fekete tengeren, fehér sziklák alatt halkan és csendesen, kalózhajó haladt. Árbóca megtörött, vitorla romba dölt, és a fedélzeten egy csomó holt kalóz. A kabin ajtón át repül a konyhakés, találja john bellót, kiválló tengerészt. Mellette Jim Belló kalózok főnöke, megalvadt vércsomót szorongat jobb keze.
Élve csak egy maradt az asztal allatt, vérével írta föl: Kalózok meghaltak. Az asztal lábánál egy döglött macska ül, csillogó zöld szeme ajkára tündökül. A kabin ajtaján ez a felírat áll: Június elsején ittjárt a vén halál. Holláré hé, fiúk! Hol van a kapitány? Hol van Jonh Anderez, hol az a nagy zsivány? Úszik a kis hajó, viszi halottait, sohasem éri el Mexikó partjat."
Én ezt a verzióját ismerem, amit itt olvastam az számomra teljesen új! :) Teljesen meglepett, hogy ezt a verziót senki sem ismeri. :)
"Fekete tengeren, fehér sziklák alatt halkan és csendesen, kalózhajó haladt. Árbóca megtörött, vitorla romba dölt, és a fedélzeten egy csomó holt kalóz. Élve csak egy maradt az asztal allatt, vérével írta föl: Kalózok meghaltak. Mellette Jim Belló kalózok főnöke, megalvadt vércsomót szorongat jobb keze. Az asztal lábánál egy döglött macska ül, csillogó zöld szeme ajkára tündökül. A kabin ajtaján ez a felírat áll: Június elsején ittjárt a vén halál. Holláré hé, fiúk! Hol van a kapitány? Hol van Jonh Anderez, hol az a nagy zsivány? Úszik a kis hajó, viszi halottait, sohasem éri el Mexikó partjat."