Ja, és Prágában, Münchenben, de még Osztrákiában is majdnem minden sör jó! A sör a jó vízen múlik, Kőbányán ioncserélt a víz, biztos ezen is múlik. Bizony jó sörből 10 kori is lemegy (ez olyan mint a HiFi tesztek, meddig hallgatod a zenét, ha sokáig - jó a cucc), egyéni rekordom húsz korsó (az nem volt mind jó), de akkor még csak 65 kiló voltam, mégis felkeltem a másnapi reggeli tornára, mert ez még eskü előtt volt. Ha nem vizezték volna, meg nem 4 decit mértek volna a legtöbb helyen - foximaxi lett volna (?). So van amikor a gyenge rossz sör a jó, de nem ez a cél, persze..
Irokéz nem a Rudasben iszom, utána kell az az 5 perc utazás, meg a rendelési idő, kitöltés, hogy tényleg tudjad értékelni a nedűt. Tudom, hogy a gőzben elvesztett folyadékot azonnal pótolni kell, vannak, akik ezt annyira komolyan veszik, hogy már szaunázás közben (!) söröznek.. Én szeretem a szervezetem megvárakoztatni. Nagyon sok teszt után és elég nagy válogatott mintavételi csoporttal: GÖSSER!
RaSeK: Régebben a Szalon sör tényleg pocsék volt, azonban már fél éve más forrásból szerzik a vizet, ezáltal a sör minősége nagyot emelkedett. Hidd el, most egy kellemesen hideg Szalon jól esne. Kóstold meg. Egészségedre.
Otya
Valaki nem akar megszervezni egy prágai túrát valamelyik hétvégére? Én szállást tudok szerezni egy megértő benszülöttnél, és ismerek kb. 50 jó helyet.
satisfaction guaranteed
Mivel a sör elég nagy százalékban víz, ezért a minőségét nagyon befolyásolja, hogy milyen víből főzik.
Pl. Wernesgrün a hegyek között egy icipici falu (a sörgyáron kívül egy bolt van, még kocsma sem volt mikor ott voltam, annyira kicsi a hely), hatalmas fenyők, harapni lehet a levegőt, a patak vizéből meg tényleg inni lehet. Nos itt a sörgyárnak saját, hét lakat alatt örzött forrása van, ami a nedű kiinduló alapja. (Az első sörfőzde egyébként 1436-ban alakult ott.)
A pesti viszonyokba belegondolva, nem tudom Kőbányán milyen vízből kezdenek neki a főzésnek, de meg sem közelítheti a fent leírtat, az tuti.
A sört legjobb haveri társaságban inni, közben jókat dumálni, esetleg egy jó meccset nézni. A lényeg, hogy hideg legyen. És hogy ki milyen sört szeret, az az egyén ízlésétől függ. Én pölö nem vetem meg a hazai söröket sem. De azt megfigyeltem, hogy amelyik sör zöld üvegben van(volt) az sokkal finomabb, mint a barna üveges. A sör élet, erő, egészség. Éjjek soká.
Megerkezett az ujabb hatosfogat. Helyes kis papir kosarkaban, mint a husveti tojas.
Azt meg nem irtam, hogy kesudiot is lehet ragcsalni a sor melle, csak marha draga, es allati finom, ugyhogy a falank termeszetu ember az egeszet az arcaba tomi egyszerre.
Jo lesz vigyazni.
Skizo, esetleg nehany oraval elobb elarulhatnad, hogy ki a gyilkos! De csak nekem! :-)))
Az eddigi legjobb sör amit ittam az a Hradec Králové-i (Könnigratzi, ha úgy tetszik...) Gambrinus volt, de csak ott, a városon belül, leginkább a fôtéri Fekete Torony alatti sörözôben. (Úgy mondják, a szállításhoz kezelik még vagy beletesznek még valamit, na ettôl aztán már nem lesz olyan mint az eredeti.)
A plzeni (Pilsen-i...) sörgyár falához meg hozzá van építve egy sörözô, ahova egyenesen a gyárból egy vezetéken érkezik a sör. A vezeték egy része üvegbôl van. Na azt még jó elnézegetni (meg eliszogatni mellette...).
Nagyon érdekes műfaj még a prágai U Malvaze nevű sörözô (elmész elôtte ha az Óvárosház térrôl a Károly-hídra mész) söre, ez egy sötétbordó színű ital, átmenet a világos és a barnasör között. Úgy készül (mondják), hogy eredetileg világosnak indul, csak a fôzôüstben karamellizálódik. Csak azon az egy helyen van Prágában.
Na és Belgiumban kapható (nem is mindig nem is mindenhol) a Biére des trappistes, vagyis a trappista barátok söre, amit állítólag tényleg egy kolostorban fôznek; kis háromdekás palackokban forgalmazzák, - hát, talán mégis az a legjobb sör...
Ne mondja már aztat senkije se HOGy nem jók a magyar SÖRÖK Azt elismerem hogy a HÁZI SÖR-rel nemt tudnak vetélkedni de a gyártási technológia ugyanaz volt PL. a Kőbányai Sörgyárban 1994-ben amit a Német Sörfőző törvény 1660-ban megkövetelt ezt például
a Hollandok évente több alkalommal
ellenőrizték.
soltika
Draga urak!
Csak nezem ezeket a jonevu (minden masodik TV reklambol) soroket, de valamit nem ertek. Bizony ezek meg sem kozelitik, legalabb is szerintem, a nemetorszagban szinte minden masodik faluban mukodo hazi fozott soroket. Szemely szerint Kassel kornyeken jartam, ott szivogattam nehany hektot pl. Malsfelder pils-t, es meg nehany hasonlot, az igazan elmeny volt. Ja, es sok-sok evvel ezelott Szlovakiaban, egy hegyi menedekhazban cimke nelkuli szlovak sort ittam. Nem mondom..
És nem Prágában volt "kedvenc", hanem csak itt az Ádám-sörözőben az Andrássyn. És természetesen csapoltan - akkoriban Pesten ez volt az egyetlen hely, ahol csapolt Staropramen volt, ej, hogy mennyit ittam .... (kikotortam a zsebemből egy koszos rongyot, ami valamikor zsebkendő lehetett és törlöm a szememet a meghatódtságtól, közbe´ meg az Arnold is kiesett... nahát, csak nem kezd el ez is nosztalgiázni? ...)
Hát én inkább fröccsözni szoktam(70%-ban)...olvasom itt a sok hozzászólást, igencsak megszomjaztam -> sörre... rögtön le éjjelnappali...de jol esett :)))
Gondoltam beírom kedvencemet, ezzel megtörve a jeget(még csak hasonlót sem írt senki), de Acosh kollega megelôzött. Igen: a Borsodi + Aranyászok. Ha ez nincs, akkor bármilyen(barna kivételével), de ha van, akkor csak ezek.
Ejnye-bejnye és nadehát drága Wágner úr.
Aszondja kend, hogy a Staropramen régebben a kedvence volt. Hát nem tudom milyen régebben, de ha tíz évvel régebben, akkor biza rossz helyekre járt Prága városában. A rendes ember Csehországban azelött régebben azonkívül, hogy minden söröt megivott, defőleg és pláne kedvencének a
BUDVAR
-t,
Velkopopovický Kozel
-t, vagy
PRAZDROJ
-t tartotta. Gusztustól függően, de szigorúan csak csapoltat. Az üveges az kőművesnek való. Futottak még Gambrinus, Radegast, meg egy pár lokális kis sörgyár terméke, aztán a mindentbele tömegtermelés, ilyen volt a Staropramen is. Persze ez is egy isteni bájital volt mondjuk a kőbányaihoz képest (brrr, egyszer ittam életemben, jaj, jaj,jaj)! Szlovákián egyedül a gyallai
Aranyfácán
volt iható. Persze az utobbi 8 évben jelentősen változott a minőség (privatizáció, miegymás). Na nem a PRAZDROJ, vagy a BUDVAR, ezek a cseh söripar díszei (amikor a BUDVART el akarták adni, a sajtó úgy jellemezte, kiárusítják a családi ezüstöt), de sok sörgyár leromlott, aztán megint feljavult, de rengeteg kotyvasztóból lett igazi sörgyár. Sőt! Ma már MO-n nem csak, hogy csapolnak jó sört, de még gyártanak is.
Apropó csapolás. Hát a mai csapokon a hülye is meg tanul csapolni. Bezzeg a régi csapokon! Ahhoz bizony érteni kellett.
Hehehe. Emlékszik még valaki a magyarországi gumislágos pultokra. Olyan volt mint a benzinkút, vagy a fürdőszobai zuhany. Nem csak a csap kinézete. A belőle kifolyó sör íze is. Azok a régi szép balatoni nyári esték. Megnéztük a sörösbódét, aztán inkább fröccsöztünk
Hát ehhez muszáj hozzászólni..
Elég sokfele utazom, és általában mindenhol lehet valami jót inni:
Prága: itt még rosszat nem ittam..
München: úgyszintén (de inkább Weissbier legyen)
Ausztria: itt ua. csak Weizen-nek hívják
Anglia: a pint of bitter, please .... (a cider borzalmas szerintem..)
Dublin: Kilkenny/Guinness
USA: hát, azok nem sörök. Sok helyen van mindenféle import, még Urquell is, csak szólni kell, hogy ne a mélyhűtőből vegyék ki...a sör legyen hideg, de ne fagyott...
Itthon: Staroprament láttam a Cora-ban. Egyébként meg Stella Artois - még senki se írta asszem.
p.s.
A szótár hogyaszongya cider = almabor. Hát érzékszervileg, meg kinézetre inkább sör mint bor. De tényleg nem sör. Kölföldön is inkább a sörök közé sorolják.
Van olyan is, hogy Cider Woodpicker az állitólag cseresznyéből van, de olyat még nem ittam.
Wernesgrüner. Messze a legjobb, és most újra lehet kapni. Anno három hétig dolgoztam a gyárban. Gyönyörű 21 nap volt...
Korx,
A Cider Strongbow nem sör, hanem az a minek hívják, Cider. Fogalmam sincs hogy mondják magyarul. De nem sör. Egyébként a Tesco-ban néha lehet kapni. A sörök között keresd (Úgy látszik ők sem tudják)
A Kilkenny tenyleg jo. A Guiness konzervet birja valaki? Szerintem fortelmes, viszont kocsmaban egesz jo. Foljavitjak valamivel?
Az Old Amsterdamban meg adnak homokoraban sort, ha nem vigyaz az ember, jol az arcaba onti az egeszet. Ugyhogy 2 - 3 utan masmilyet kell kerni (mar ki mennyire van hitelesitve).
Sirály sör - mond ez valakinek valamit?
Egyébként egyértelműen barna - gyerekkorom óta azt az ízt szoktam meg. (lsd homepage)
Wagner sztrovacsek:
Weimarban a Kasseturm nevű exkluzív (tényleg, csak egyetemi belépővel tudtunk bemenni) csehóban láttam egy szenzációs falfestményt: serfőző barátok rátalálnak egy sörtöl alélt társukra a pincében. Az egyik felháborodva mutatja a másiknak, a másik meg megértően mosolyog. Annyira jó kompozíció volt, hogy napokon keresztül gyönyörködtem benne, aztán leskicceltem, hogy egyszer majd kidolgozom a rajzot.
(Végül kidobtak a kocsmából, mert tájszólással beszéltem a németet, és Weimar - hát, nem igazán barátságos hely.)