Igazából nem tudom belőni a púpos Wartburg kereslet-kínálatot, elég szűk a réteg, akit érdekel, vagy akinek emlékei vannak a típussal, főleg egy itthon szinte elérhetetlen kabrióval.
Az a fura, hogy csak 300000 db-ot gyártottak összesen, a különlegesebb változatokból meg ugye elég keveset, mégis mindig van eladó W311-312, különböző állapotokban. Jó, a hiánygazdálkodásnak is köszönhető hogy életben tartották őket, de így 70 évvel a gyártás megkezdése után* kijelenthető, hogy roppant tartós járművek.
Mivel még mindig elfogadható menettulajdonságokkal rendelkeznek, ezért szerintem a népszerűségük még nem esik**, ezt a szinte folyamatosan emelkedő árak is jelzik.
*"Az előkészületek és a próbadarabok után után 1955. október. 18-án készült el az első igazi gömbölyű Wartburg***, amit ekkor még EMW 311-nek hívtak. Még ebben az évben legyártottak a kifutó IFA F9 és ex-BMW modellek mellett 161 négyajtós és 1 db. háromajtós kombi modellt."
**Akkor kezd majd nagyon esni a népszerűség, amikor már nagyon kiöregednek azok, akiknek volt valamilyen személyes kötődésük ezekhez a járművekhez. Ez még kb. 15-20 év. Szerintem.
***Ahogy már írtam, számításaim szerint az én kék kiskerekű Limousine-om 1965. október 18-án készült :) vagyis 10 évvel a legelső gömbölyű Wartburg után.
Hogy látod, mennyire népszerű még a púpos széria? Azt látom, hogy Skoda fronton mi van, de a régi Wartburg szálat nem követem már annyira, viszont érdekel a trend.
Zoli, ezekről egy könyvet kéne már írni. Hasonló cipőben járok Skoda Rapid témakörben én is... Ezek a 20+ éves bejegyzések és az évek során ide felírt infók lassan kincset érnek.
Rá egy évre, találkozón Zamárdiban. Láttok ismerős autót? Szerveződnek még ilyen találkozók? Én már csak a pálya széléről figyelek, de azért érdekel...
311-312 Wartburgot DDR papírokkal nem OT-val, sima regadó+műszaki vizsga, forgalomba lehet e helyezni. Ha jól tudom a fékrendszer lehet a probléma.( 1 körös ?)
Egy kis történelem, a 311-es Wartburg vizsgálati jegyzőkönyve amit az ATUKI készített.
Kühtreiber Béla visszaemlékezése a Facebookon: "Két autót kaptunk tesztelésre.LA350LA351Az LA 350 9371km-et futott. Az LA 351 10102km-et mire a vizsgálatra megkaptuk."