Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.25 0 0 20
Hát ha tudom, hogy ezzel jót cselexem már előbb csináltam volna. Itt egy link, ahol minden magyar könyves link megtalál6ó:

Könyv Portál

Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.09.18 0 0 19
off
Som-Som :))))) nagyon orulok most Neked, akarom mondani ezeknek a linkeknek :). Egy reszuket ismertem, de ez volt a kisebb fele. Koszonom :))))
on

pipi kedves,

Javittassuk mar ki a topic cimet KONVVHET-rol KONYVHET-re!!! Sosem fog bennunket senki megtalalni a keresovel :-(( A moderatorok segitenek.....

koszonet, KL

Som-Som Creative Commons License 1999.09.17 0 0 18
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.09.17 0 0 17

off
Som-Som, a linkekert halas koszonet. Angliaban is jol a hazai irodalom... :)))
on
Som-Som Creative Commons License 1999.09.17 0 0 16
Én is a papíralapú olvasnivalók mellett teszem le a voksomat. Ennek az oka már elhangzott: WC-n, ágyban, és bárhol máshol kényelmesen használható. A villogó monitor bámulása fárasztó, egy laptoppal nem tudok mindenféle pózokat felvenni, mert nehéz, nem esik kézre.

Viszont semmiféle pluszt nem jelent számomra az, hogy könyvet olvasok, és nem általam kinyomtatott szöveget. A MEK-ről ingyenesen kiváló irodalmi alkotásokat szerezhetek be. Már megszoktam, hogy hová rejtették el a szépirodalmat. Könnyen tudok válogatni, beleolvasni ebbe-abba, majd amelyik megtetszik, azt kinyomtatom. Ha a nagymamámnak akarnék nyomtatni, akkor minden gond nélkül választhatnék nagyobb betűméretet is. Aztán összefűzöm, és már kész is. És ezt a világ bármely pontján megtehetem (esetemben ez jelenleg Finnország).

Azonban nincs messze már az az idő (akár 5 év is elég erre), hogy nagyon könnyű A5-ös méretű (ez a kijelző és az egész készülék mérete is) egyáltalán nem zúgó, viszont sok 100 könyvnyi kapacítású készülékünk legyen olcsón (ez utóbbi miatt kell az 5 év). Ráasásul nem csak könyvként funkcionálhat (akár Törzsasztalozásra is). Akkor pedig sokan fognak váltani.

Az igazi gondot az elektronikus kiadványoknál a szerzők díjazása jelenti, mivel elektronikus formában nehezebb legálisan beszerezni a dolgokat, mint lemásolva.

Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.09.17 0 0 15
Hat tortem en mar a fejem ilyesmin. Nem tudom, elkepzelhetonek tartom. Sokunknak talan furcsa a gondolat (nekem nagyon, mert en szeretem a kezemben tartani es erezni a papir illatat), de nem lepodnek meg, ha a mai gyerekeknek mar termeszetes lesz a 'e-book' vagy 'e-konyv'.

Megis felvetodik bennem, hogy talan hatart szabhat a konyv teljes kiszorulasanak, hogy mennyi sugarzast birunk el biologiailag. Nem biztos, hogy a szervezetunk birja majd a mobiltelefonok es monitorok vilagat. Bar fene tudja... En mindenesetre nem orulnek neki az egyszer biztos.

Talan off-topic (ha az, hurrogjatok le!), de az e-konyv elterjedese elott van meg egy fazis, amirol ugy erzem, hogy elvehet valamit a konyvekkel kapcsolatos joerzesembol. S ez az internetes konyvaruhazok rohamos terjedese. A konyv meg hagyomanyosan papir alapu, de az uzlet ahol vasarolsz, virtualis. Arrol nem is beszelve, hogy a virtualis konyvaruhazak egy resze jelentos koltsegeket sporol meg a hagyomanyosak terhere: nevezetesen keszletezes es uzlet fenntartasa. En pl. olyan virtualis vevo voltam/vagyok, hogy elmegyek megnezem a konyveket, kezbeveszem, beleolvasok, s ha tetszik es a neten sokkal olcsobb, akkor ott veszem meg -- mikozben hasznaltam a masik szolgaltatasat. Fel is merult bennem, hogy felelos vevokent nem cselekedhetnek igy :o\...

regus Creative Commons License 1999.09.17 0 0 14
nem, akkor gyertya kell, amit viszont eleg nehez a paplan alatt egetni... :))

de egyebkent en is igy gondolom.
jo, hogy a fontos konyveket megorizzuk szgepen, de az igazi konyvszagot ez nem adja vissza.

Zak Creative Commons License 1999.09.17 0 0 13
ja es ha elmegy az aram akkor nem kell szunetmentes tap a konyvhoz... :-)
Dorian Gray Creative Commons License 1999.09.17 0 0 12
ÉS persze:

UTFEFM!!!!!!!!!!!!!!

Zak Creative Commons License 1999.09.17 0 0 11
nem.

Eleg regota tordelek :-) konyveket, de valahogy fel sem merult sosem, hogy jo lenne elektronikus formatumban is. Ha meg korrekturazok, az egyszeruen elkepzelhetetlen a kepernyon, meg akkor is, ha ehhez az egesz 500 oldalas konyvet ki kell nyomtatni... Es akkor meg nem is beszeltunk arrol az erzesrol, amikor a kezedbe veszel egy friss, nyomdaszagu, kemenyfedelu konyvet.

(Zak kicsit amugy is bibliofil.)

Dorian Gray Creative Commons License 1999.09.17 0 0 10
Egyetértek.
Vannak könyvek , amiket jó újra elolvasni, vagy csak nézegetni.
HA elolvasok egy könyvet, mindig úgy érzem egy új világba léptem be, új emberekkel ismerkedtem meg, mert érdekes módon a szereplőket is mind valóságosaknak gondolom.
regus Creative Commons License 1999.09.17 0 0 9
utefm! megkezdtem a munkat, en szeretem a konyveket, es szerintem sem potolhatok a szgeppel. sosem ugyanaz az elmeny szgep elott ulni es a monitort figyelni, mint lapozgatni egy konyvet. nem igaz?
Skizoid Creative Commons License 1998.06.12 0 0 8
Hát igen, a könyvek sajátos bája...

Ronggyá olvashatod őket, lapozgathatsz bennük, a jobb kezedben levő lapok vastagságából tudod, hogy mennyi van még hátra, olvashatod hanyatt fekve, budin ülve, hóban, sárban...

Amíg a számítógép nem tudja mindezt, addig nem hal ki a könyv.

S

Eeyore Creative Commons License 1998.06.11 0 0 7
Nem kifejezetten értem ezt a nagy riadozást az "elektronikus" könyvekkel szemben. Csak mert felvált(hat)ja valami a megszokottat??? Hasonló változást jelenthetett a könyvnyomtatás feltalálása is (arról mindenki örömmel beszél). Pedig mi egy nyomtatott könyv egy gyönyörű, kézírásos, iniciálés, díszített kódexhez képest?!
Ennyit a mekdönci hasonlatról.
Előbb-utóbb (inkább utóbb) kiszoríthatja a nyomtatott könyveket az elektronikus, de ez - valószínűleg - nem mostanában következik be.
Mellesleg én is nagyon szeretem a szép könyveket és olvasni is szeretek.

Eeyore.

bubu Creative Commons License 1998.06.07 0 0 5
szoritja kifele, de majd veszek egy masik polcot ;-))
árak:
en ugy latom, hogy nalunk a konyv meg mindig kb fele aru, mint nyugoton, holott a cd-k stb ara kb. nyugati. tehat a konyvek ara meg boven fog maszni felfele.
kaviat Creative Commons License 1998.06.07 0 0 4
no akkor jövök én is. sokat gondolkodtam ezen régebben, amig ilyen kényelmetlenek a monitorok, addig nem kell félni. néha egy hoszabb topicot is fárasztó elolvasni, nem hogy könyveket. ráadásúl ezt a mekket sem tudtam eddig igazán használni, mivel ha kinyomtatom a4-ben, akkor van egy gyakorlatilag kezelhetetlen, széthuló papirhalmaz amit szinte lehetetlen olvasni pédául egy buszon. szóval sum(sumárum) maradok az igazi könyvnél.

de

akkor ha a lenne egy valami kicsike palmptop vagy valami hasonló hájfelbontásu lcd-vel, amivel egy kádba is be lehet ülni, nos akkor lehet hogy leszoknék a könyvekröl.

szalad az agyam tovább: monnyuk a cuccot már a neccröl olvasnánk, és nem kellene kifizetni a nyomdát, no fairtás egyebek. persze fizetnél valami jelképes jogdijjat, a publishernek. /itt bukik a dolog ugyanis warez hegyek müködnének/ másik hátulütő, hogy egy érdeklődő rendörbácsi mindent tudni fog rólam, csak eleg ha rákérdez a matávnál /Wágner sztovacsek nálad a tvnet-nél/ a forgalmunkra, és mindent tud rólunk...

hirtelenjében ennyi jutott eszembe....

kaviat

MellRóz Plész Creative Commons License 1998.06.07 0 0 3
Fennáll a veszélye.

Egyre több elektronikus anyagot szerzek be (irodalom, esszék stb). Ha nem túl hosszú kinyomtatom, így ágyba is vihető, kölcsön is adható. Monitorról olvasni nagy anyagot azért még mindig fárasztó.

A könyv persze megmarad a számítástechnika mellett, de nagy részük valószínűleg más, új funkciókat lát majd el, míg pl. a tankönyvek változatlanul fontosak maradnak.

Kilgore Trout Creative Commons License 1998.06.07 0 0 2
Nem, de sajnos az arányok tovább romolhatnak. Némi reménnyel tölt el, hogy látok olyan 14-18 közötti fiatalokat, akik a mostani kiöregedő olvasótábor utánpótlását adják. A fiatalok nagy része persze inkább akció, fantasy, és egyéb tucatkönyveket olvas. De az a lényeg, hogy kialakuljon és megmaradjon az olvasás szeretete, az ízlés pedig a korral úgyis változik.
Azt mondod, az árak húzósak. Ez egyrészt igaz, és ahogy csökken az olvasók száma, még húzósabb lesz, mert a költségek adottak. De szeretném megkérdezni tőled, hogy minek nem húzós az ára manapság? Egy CD 3000-4000 Ft, míg egy könyv 1000 Ft körül, sőt gyakran az alatt kapható. Ennyit az ember egy nap alatt elver apróságokra, és észre sem veszi. (Lásd junkfood, nasi, fagyi, rágó, a cigiről ne is beszéljünk.)
Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.07 0 0 1
Mint könyvek készítésében is néha részt vevô ember mondom, hogy nem hiszek benne. De még inkább remélem, hogy nem. Egy szépen megcsinált könyv olyan örömet ad, amit semmi más nem tud pótolni. De erre utal az újra fellendült antikvár-ipar is: a Gutenberg-galaxis nem omlik össze.
Wágner úr Creative Commons License 1998.06.07 0 0 0
Nem!
pipi Creative Commons License 1998.06.07 0 0 topiknyitó
Elég sok jó könyv jelent meg a mostani könyvhéten is, igaz elég húzós árakkal. Kiszoríthatja-e a nyomtatott könyveket a számítógép?

Üdv:pipi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!