A Szuverenitásvédelmi Hivatal közleménye szerint az Energiaklub szervezett kampányt indított a Paks II. beruházás ellen, és összesen több mint 270 millió forintot kapott 2020 és 2024 között külföldről.
miket szoktam erről írogatni, hogy politikai erők, tudatos, ideológiai kampányt folytatnak az atomenergia ellen, és EZ a fő oka az atomenergia problémáinak
a politikai beavatkozás, és ennek következtében olyan szabályozások bevezetése, ami ellehetetleníti a technológiát
itt most a szuverenitásvédelmi hivatal ennek utánajárt, kinyomozta, ott van feketén fehéren
A folyékony üzemanyag állandó kezelést igényel, ami a tóriumnál egyszerűbb a bomlási sorból adódóan, elvileg a coppenhágók megoldották a konténeren belül. Az uránosnál kellene egy reprocesszáló és egy partícionáló üzem mellé.
A keletkező hulladékra 300 évet mondanak a tóriumos népek.
Azt nem értem, hogy miért nincs sóolvadékos urániumos reaktor? A mostani üzemanyagrudak hatékonysága enyhén szólva is gyászos. Ha olvadékban keringene az aktv cucc, sokkal többet lehetne kivenni belőle. Gyanítom, hogy van egy üzemanyagrúd iparág és ők gáncsoltak mindent annak idején. Miuztán pedig felépült egy-kétszáz reaktor, az lett a szabvány és kész.
Mi az ami még hozzájön? A felaktiválódott reaktor (konténer) 50+ évi őrzése, a keletkező nukleáris hulladék őrzése ezer(?) évig, a kinti 550 °C-os sótartályok, hőcserélők időközi cseréje, és egy hőerőmű általános építési fenntartási költségei.
De igaz, ott van az éves ktsg is. Viszont ebből kihámozható az is, hogy nagyon szép profitot tudnának kihozni a dologból. Az 50M az eladási áruk, ennek nyilván csak töredékébe kerül a cucc!
Tervük szerint sok-sok párhuzamba állított mini erőművel vízgőzt adnak át a vevőknek. 100MWt-ből kihoznak kb. 40MWe energiát, mint építőblokk. Szóval 25 konténer megtermel 1GW-t. Legközelebbi tervük; élesben Svájcban indítanak el egy tóriumos kisreaktort.
Ja, és persze mindezt bazi olcsón; a saját költség kijön 9 eur/MWh-ra...
Nem hiszem. Nem olyan az EU-ban kialakult rendszer. A mainstream-be simuló trendeket sosem jelölik meg hibásnak, akármilyen rossz következményekkel járnak. Így értelemszerűen felelősség sincs, felelős sincs.
Megjelölni, megbüntetni azokat szokás, akik nem mindenben és nem teljesen értenek egyet az éppen helyesnek kikiáltott iránnyal. Ha ez összevissza kanyarog, meg agyatlan baromság úgy egyébként, akkor is. Sőt, annál inkább.
Ha valaki korábban hasonlót mondott, mint a csapongás új iránya, az természetesen bűnös marad. Nnem az a lényeg, hogy mit mondott, hanem hogy akkor és ott megegyezett-e az egyedül helyesnek megjelölttel.
régebben olvastam hogy a tóriumos reaktorba olyan tórium kell amit csak úgy lehet előállítani hogy így már nem gazdaságos. bármilyen sok tórium is van...
Nem tudom halottatok-e róla hogy Hárfás beszélt nemrégen Hír tv-én a radárban hogy kínaiak beüzemelték a sóolvadékos thóriumtartalmú fűtőelemes atomerőművét . Hárfás is mondta hogy igen jó hatásfokkal működik,(650 C fokot mondott) hűtést nemigen igényel (nem tudom turbinában mi kőzeg kering). Mondta hogy még kellenek tapasztalatok róla, de Kína már kínálgati afrikai vízhiányosoknak, dél amerikaiaknak!
túl sok a megújuló a rendszerben, és túl kevés a kiegyensúlyozó elem, és ezt a stratégiai hibát senki nem akarja bevallani, és aztán potenciálisan a sitten kikötni
vagy szimplán megbukni a következő választáson, és bíróságra járkálni az új hatalom által a nyakukba akasztott jogi eljárások miatt (teljesen függetlenül a megújuló témától, általános korrupciós vádakkal)
Sanchez said that the country had suffered a loss of 15GW of electricity generation in five seconds, equivalent to 60% of national demand. Technicians were working to figure out why that sudden drop occurred, he said.
Pár másodperc alatt nem tud a megújulótermelés 15 GW-ot visszaesni. Fizikai lehetetlenség. A nagy hőerőművek generátorai leoldanak, ha túl nagy terhelésváltozás éri. A szinkrongenerátorok működéséről volt szó nemrégiben. A hatalmas tömegű forgórészek szinkronban futnak a hálózati szinuszhullámmal, a teljesítmény áramlást pedig a fázishelyzet határozza meg. Ha leválik egy nagyfogyasztó (legnagyobb) azt a hálózatnak ki kell bírnia, ez az N-1 elv. Ha valami miatt nem bírja ki, vagy nem egy válik le, például távvezeték, vagy hálózati zavar okán, akkor kialakulhat a dominó effektus, levált a következő legérzékenyebb erőművi generátor is. Itt nincs túl nagy tolerancia, ha a hálózati frekvencia túl gyorsan változik, a forgórész tehetetlensége megpróbálja kompenzálni, ha nem sikerül le kell oldania a saját mechanikus védelmében, különben kigurulna az erőmű kapuján.
A megújulók inverterei sokkal rugalmasabbak, ott csak a szoftver határozza meg mikor váljanak le de nem a saját, hanem a hálózat védelmében.