Keresés

Részletes keresés

Mikó Creative Commons License 1999.09.06 0 0 32
Dzsoni!
A morál fontos dolog, az állam nem sokat tehet az emberek beállítódása ellen, de ez nem indok arra, hogy ne érvényesítse a törvényt. Az USA-ban pl. nem szemetelnek az utakon. Miért? Mert ki van írva, hogy "1000 $ fine for littering". És ha elkapnak, be is szedik a pénzt. A megoldás az elrettentő szankció és a következetes ellenőrzés és büntetés. Lehet, hogy az amerikai szívesen szemetelne és sajnálja a megbüntetett embertársát, de mégse teszi meg.

Másrészt a törvény eleve úgy készül. hogy az emberek csalni fognak (lásd az indokolatlan sebességkorlátozásokat az utakon: kiraknak egy 30-as táblát, így mindenki 50-nel fog csak menni). Legjobb példa erre a minimáladó volt. Egyszerűen eszetlen ötlet!

Ha majd következetesen megbüntetik az adócsalót, akkor fizetni fog a magyar adót is. És hozzászokik ahhoz, hogy fizet. Ha pedig megszokunk valamit, akkor elébb-utóbb természetesnek vesszük. Persze ez nem megy máról holnapra.

Dzsoni Creative Commons License 1999.09.06 0 0 31
Sziasztok !

Azt hiszem nem az adóról van itt szó csupán. Ha valaki lóg a vonaton vagy a metrón akkor nem az az emberek meglátása hogy milyen egy tetű ez az ember hogy ami pénzünkből utazik és még az ellenőrt is átvágja, hanm az a visszhang hogy milyen jó ember milyen bátor, milyen ügyes.
És ez igaz sajnos az adózásra is amig a könyvelő azt mondja hogy én csak nullás adóbevallást csinálok, és közben nevet addig a vállakozok meg senki nem fogja befizetni az adót függetlenül attol hogy mennyi annak a mértéke.
Ja és éppen ezért nem nagyon cserélnék egy olyan emberrel sem akinek az a feladata hogy kitalája hogyan tudna több pénzt beszedni az emberektől. ..

Johny

Mikó Creative Commons License 1999.09.06 0 0 30
Az állam elhatározza, hogy elkölt valamennyi pénzt (nagy részét rosszul, kis részét jól). Ezt a pénzt nem ő teremti meg, el kell tehát venni azoktól, akik dolgoznak. Körülnéz, és megkeresi azokat, akiktől legegyszerűbben veheti el a pénzt (ezek jelenleg a munkavállalók). Meg is alkotja a szabályokat. Persze nem írhatja le, hogy csak munkavállalótól szed pénzt, szedi azt a vállalkozóktól is. Ott is vannak szabályok, de azok kiskapusi szabályok. Munkavállalótól levonnak, vállalkozó bevallja. Ha az állam akarja, szivatja a vállalkozót, ha nem, nem szivatja. Ha meg nem szivatja, miért fizessen? És ki az aki szivat? Akinek nem inge ne vegye magára, de rosszul fizetett apeh alkalmazottnak egyrészt nem a pénzügyi zsenik mennek (lásd, általános iskolai tanítókat képeztek át, hogy harcoljanak az adócsalók ellen) másrészt a kenhetőség is nagyobb a kisbér mellett.
Viszont a törvény olyan, hogy szivatni mindig lehet. Kérdezzük csak meg az apeh-ot, hogy napi hány állásfoglalást adnak ki, és megyénként azonos témában milyen eltérések vannak? A válasz enyhe közröhejt szülne.
Szóval fizet az, akit az állam épp szivatni akar.
piotre Creative Commons License 1999.09.06 0 0 29
Ha én befizetném a havi 1 misit mondjuk bár ez csak feltevés akkor mit
kapok cserébe?
Közbiztonság?
Egészségügyi ellátás?
stb.....
Egy nagy nulla.Akkor kinek fizetek és miért?
pancho Creative Commons License 1999.09.06 0 0 28
Szerintem ha annyira levinnék, hogy csak pár százalékkal térne el a teljes összeg (adó+TB+iparűzési adó+kötelező kamarai tagdíj+eü.hozzájárulás+a fene tudja, mi van még) a manipulációkra kiadandó összegtől (számlavásárlás jelenleg 30-35%), akkor befizetnék. Amíg esetenként több, mint a duplája, addig nem (a kényszervállalkozókról beszélek pl., ezek nem a milliárdos maffiózók, kb. annyit keresnek, mint aki alkalmazott, csak a cég nem akarja a költségeket állni, mert neki így olcsóbb, a "vállalkozó" meg oldja meg maga - ha ügyes, marad neki, mivel erre épül a szemlélet meg a fizetése is, kénytelen csalni, hülye lenne, ha van némi lehetősége - akár csak egyes árucikkek beszerzési költségként való leíratása - és nem élne vele jelenleg).
gumicsiz man Creative Commons License 1999.09.06 0 0 27
Kedves Emberek!
Bármilyen furcsa, erről a kérdésről egy idézet jutott esezmbe:
"Fizessétek meg a császárnak ami a császáré
és Istennek ami az Istené"
Ezt Jézus Krisztus mondta. A keresztény szó azt jelenti, hogy Krisztus követője. Én keresztény vagyok. Ebből következik, hogy megfizetném-e az adót.
(gumicsiz man)
Laci Creative Commons License 1998.06.12 0 0 26
Ne féljetek, ha Vitya beindul még megláthatjuk, hogy befizetik-e.
Én havi mondjuk 150.000-200.000 brutkó alatt, már egy 10% adót befizetek szivesen, a fölött sem többet. De ha 15% lesz, azért sem fog fájni a szivem.

Laci

Eeyore Creative Commons License 1998.06.11 0 0 25
Ugye emlékeztek - már többen említették úgy mellékesen -, amikor a társasági(?) adót csökkentették, megnőtt a befizetések száma és összege.
És lőn csodálkozás...

Ennyi.

Eeyore

Skorpió Creative Commons License 1998.06.06 0 0 24
Max 15 %, az is 1 millio folott. Alatta termeszetesen kevesebb. Tobb penz, nagyobb fogyasztas, elenkulo gazdasag, magasabb jovedelem, tobb ado.


Skorpió Creative Commons License 1998.06.06 0 0 23
Max 15 %, az is 1 millio folott. Alatta termeszetesen kevesebb. Tobb penz, nagyobb fogyasztas, elenkulo gazdasag, magasabb jovedelem, tobb ado.


Pocak Creative Commons License 1998.06.05 0 0 22
Vegre eljutottunk a kedvencemhez, minden baj okozojahoz, a TB-hez.
Hadd irjam le megegyszer, hogy aki brutto fizetest kap, azutan a munkaltatoja meg befizet 49%-ot (a brutal beren felul) a TB-nek.

Holist irja: "a társadalmi szerződés keretében segítenem kell a nálam is elesettebbeket"
Hoppa bocsanat, hogy mi van? A nagyszuleim es a szuleim 20-40 evig fizettek a TB-t (akkor meg OTI volt, asszem), egy-ket vilaghaborut, forradalmat vegigszivtak, most tok szerencsesnek erzem magam, hogy tudom oket tamogatni, es nem kell nyomorogniuk. Peldaul meg tudjak venni a gyogyszereiket abbol a penzbol, amit en adok nekik.
Nekem ennyi eleg, javaslom, mindenki tamogasson nehany raszorulot, a TB-t pedig oszlassuk fel.

Arrol nem is beszelve, hogy amikor korhazba kellett mennem, siman levagtak 5 rongyra, mondvan fizetni kell az ellatasert!

Az oltony (illetve kosztum) nekem is faj, egy jo oltony 50 rongy, egy viselheto kosztum megvan mar 25-bol is akar. Sehova mashova nem hordjuk, mint a munkahelyre. Emellett persze meg kell venni a rendes ruhatarat is. Bar lattam mar olyan elelmes vasarlot, aki a sorban elottem mar mondta az ITJ szamot (biztos az azbesztcsizmaet), hogy arra irjak a szamlat.

Amilyen iszonyu nagy ma a korrupcio Magyarorszagon, szerintem egyszeruen hulyeseg arrol szedelegni, hogy legyunk rendesek, fizessuk be az adot, plane a TB-t, meg legyen nagyobb szigorusag. A dolgoknak nem a fodraszok es a taxisok szintjen kell megvaltozniuk.

holist Creative Commons License 1998.06.04 0 0 21
Azoknak adok igazat, akik szerint fizetne, ha lehetne: kedves bérből és fizetésből élők, nem lehet! a 60%, az még mindig egy naív vicc: ki van számolva többször, a hozzám hasonlító becsületes egyéni vállalkozó a 100 Ft bruttó jövedelemből 6 Ft-ot tarthat meg, ha minden szemétséget befizet. Olyansok mindent leírni nem lehet - csak az a baj, hogy ha valaki szemérmetlenül leír olyasmit is, amit nem szabad, nagy valószínűséggel ez sose derül ki: én tolmács és fordító vagyok, de az öltönyt, amit csak akkor veszek fel, ha bevetésre megyek (egyébként kizárt, hogy ilyen öltözékben mutatkozzam), nem írhatom le. Testi/családi épségem kockáztatásával ideírom, hogyan csalna adót egy hozzám hasonló egyéni vállalkozó, ha csalna: megnézné, mennyit irányzott elő az APEH a magafajtának, mint éves jövedelmet, azt megszorozná kettővel, majd azt bevallaná (több, mint amit az átlag bérből és fizetésből élő keres, és több az adója is, higgyétek el), és kifizetné az adóját. A többiről számlát vesz (az sincs ingyen, hanem minimum 30-35%, csak nem az állam kapja, hanem pénzmosó bűnözők, végső soron, vagy mittomén, előbb lássam őket mint a hátam közepét), mert egyébként egyszerűen éhen dögölhetne a három, nemzetnövesztő állambácsi által abszolúte figyelmen kívül hagyott csemetéjével együtt. Ebből is látszik, hogy a szegény csaló így is adózik, csak máshova, és ha ennyivel megúszhatná állam felé, hát biztos azt választaná. A legnagyobb disznóságnak egyébként az állítólagos nemadó nevetségesen magas TB-t tartom, amiért írd és mondd semmit nem kapok, ugyanis, sok sorstársammal együtt úgy vélem, Isten óvjon az egészségügytől. Én megértem, hogy a társadalmi szerződés keretében segítenem kell a nálam is elesettebbeket, de amíg a TB és NyB és társaik ennyire szemérmetlenül ennyire sokat lopnak, addig nehezen nyelem le mégis. Egyébként mindebből a rettentő szemérmetlen csalásból hipotetikus vállalkozónknak egy feleség örökségéből vett, félig felújított és pénz hiányában átmenetileg félbehagyott vályogházra, egy rothadó öreg trabantra meg kajára futja, és ja igen, bevallja, néha vesz könyvet meg egy-egy lemezt - a megrögzött szokások nehezn múlnak el.

holist

tlaci Creative Commons License 1998.06.03 0 0 20
Pooh, medwe, na most pont az a gáz, hogy így senki nem tisztességes, mindenkinek bűntudata van, hiába vagy okosabb, mint állam bácsi, az a lényeg, hogy úgy éljünk, hogy mindenkit elő lehessen venni. Egyszerűen a piaci árakban már benne van az adó és TB csalás. Amikor a pénzminiszter, az APEH góré elmegy privát a kedvenc vendéglőjébe és 180 Ft, vagy akár 400 Ft a leves és 1000 Ft a főkaja, akkor nem tűnik fel neki, hogy ebben nincs ÁFA, TÁNYA, VÁNYA, TB, KÖFA, SZJA, iparűzési, bérleti díj, meg micsoda? Vagy, hogy szállítói ár +2% a nagyker ár és újabb 2-4% a végfelhasználói ár? Ezekbe mi fér bele? Meg pont annyi a bevétel, mint a kiadás és alig van nyereség?
Pooh Creative Commons License 1998.05.28 0 0 19
Laci!

Így igaz!

Laci Creative Commons License 1998.05.28 0 0 18
Pooh,

ebben is igazad van, de én egyrészt a tisztességes emberekről beszélek, másrészt egy ilyen helyzetben nem kapnának ezek a gazdagok sem akkora társadalmi megértést (nem mint gazdagok, hanem mint adócsalók), és az ideológiát is ki lehetne húzni a lábuk alól, és én tutira mondom, ha társadalmilag elítélt cselekmény lenne az adócsalás -minthogy egy ilyen helyzet esetén szerintem azzá is válna-, és nem sikk, akkor ők is befizetnék.
IMHO.

Üdv,
Laci

Pooh Creative Commons License 1998.05.28 0 0 17
Laci!

A nagy adócsalók nem azok, akik "még így se tudnának megélni". Szerintem a te általad említett kör lehet, hogy az összes adózó 90%-a, de a maradék 10% csalja el az összes be nem fizetett adó 90%-át.

Medwe Creative Commons License 1998.05.28 0 0 16
Szeretném, ha szép lenne a környezetem, kulturáltak, jól neveltek az emberek, tisztes lenne az öregkor, a rendőr nem engem űldözne, hanem a bűnözőket, stb. Erre adnék pénzt.

tlaci!
Ez olyan szép, hogy ha a képernyőn mondod, akkor megjelenik előtted egy szöveg:
Etus
Csűrös Karola

Egyébként van egy ismerősöm, aki egy időben offshore cégébe mentette a partnerei adózatlan pénzét, aztán zsebbe visszaadta nekik. Azzal bukott meg, hogy a szakértői kormány kitalálta, hogy egy bizonyos vállalkozói adót lehozott 18%-ra. Ismerősöm ügyfelei inkább eztet választották volt.
Nem ítélem el az embert (nagyon) azért, mert megcsinálja, amit lehet. Ha Állambácsi nagyon lenyúl, akkor én igyekszem ügyes lenni. Én vagyok előnyben, mert csak nálam butább emberek mennek Állambácsihoz dolgozni, hogy engem elkapjanak. Ha viszont nem kérnek annyit tőlem, akkor nem lesz értelme időt és energiát fektetnem az ügyeskedésbe. Hát valahogy így lehet a kevesebb több.
Csak aztat nem értem, hogy a Medgyesi úréknak ez így bejött, miért nem folytatták.
Más.
Ha lenne egy gazdasági amnesztia, sok embernek elfelejtenék az elmúlt nyolc évben felhalmozódott disznóságiat, akkor fehéredne egy kicsit a gazdaság. Mert sok embert éppen az kényszerít svarcolásra, hogy többéves tartozását akarják behajtani rajta.

Laci Creative Commons License 1998.05.28 0 0 15
Szerintem először is szerintem azért csalnak adót az emberek, mert ha nem tennék, akkor még így se tudnának megélni (a legtöbben még így is csak szűkösen tudnak). Először is, tényleg le kell vinni az adót egy olyan szintre, ahol az ember már nem azt látja, hogy egy hatalmas részt abból amiért ő dolgozott ellop az állam tőle adó formájában (tényleg ez a 60%, na ne hülyéskedjünk már, ezt nem lehet, ez tényleg lopás). Aztán ez még tényleg nem elég, mert hiába lenne mondjuk az adó 10% (húúúúúú, lesz olyan is?), ha az emberek így sem tudnák normálisan megvenni maguknak azt, amire tényleg szükségük van (pl lakás).
Tehát kettős megoldás kell: alacsony adókulcs, ami nem hat emberekre, úgy, hogy na ezt azért mégsem, másrészt olyan életszinvonal, ami mellett azt mondja az ember, hogy na most minek csaljak el annyit, amikor anélkül is megvagyok.
Na ezt valósítsa meg nekem valaki.
Jaa, hogy ez nem így megy. Ezt nem lehet.
Hát akkor mi a túrónak vannak ott azok a szakemberek a parlamentben? Azt mindenki meg tudja csinálni, hogy kivet egy akkor adót, amekkorát még nem látott a világ, és elkormányozgat egy országot.
Igenis van egy csomó hely, ahonnan el lehetne vonni az állami pénzeket pl: egyházak (abyss2).
Na ha ezt valamelyik kormány megcsinálja, és mellé nem csinál nagy marhaságokat más téren, én hűséges szavazója leszek.
Na.
Kiváncsi vagyok, hogy a Vityáéknak hogy fog sikerülni.
phantom Creative Commons License 1998.05.27 0 0 14
Én speciel örülnék, ha a cégem legálisan fizetné ki a fizetésemet. Na ehhez az kellene, hogy az APEH valóban be tudjon nézni az OFFShore cégek kapcsolatrendszerébe (többek között...)
Magam is azt gondolom, kemény ellenőrzés kellene, sőt, bár én sem értek a TB-hez( :-))
van egy olyan érzésem, tényleg segítene, ha a két nagy ÖnOrmányzat kampec lenne. Szerintem egyszerűen nem lehet igaz egy ilyen süllyesztőben, amit egy Kovács Pál igazgat (tudott valamit ez a Maszop), ne tűnne el a pénzem...
sti Creative Commons License 1998.05.27 0 0 13
Igen, a szigorítás esetleg javítana. Szerintem nem is lenne olyan drága. Elég lenne az utcán egy pillanatra leállítani minden, már szemre is 10 Misinél drágább autót, kicsit felírogatni, hogy milyen cégé és ki ül benne. Ezen a vonalon el lehetne indulni, milyen házban lakik az illető, mennyit adózott, a cégénél mennyi nyereségadó volt, ÁFA, stb.
Egyébként én is csalok. Kb 3 évig nem tettem, de mindenki röhögött körülöttem, és egyszerűen nem tudtam egy fillért sem félre rakni. Azóta jobb a helyzet, de ha nem vonnának ennyit, akkor ki a rák sz@rozna azzal, hogy számlákat vesz, ügyeskedik, stb. Én személy szerint 20% "adót" fizetek jelenleg a fekete pénzért, egy kicsivel többet is fizetnék az államnak, de 60%-ot már nem. Persze az is kell, hogy az adómból ne a Postabankot és azon keresztül a Szekeres Imiket támogassák.
Csülök Creative Commons License 1998.05.27 0 0 12
Dear Valentine!
I look, but not see!
Sorry
Valentine Creative Commons License 1998.05.27 0 0 11
Túl sokba kerülne az a nagy-nagy szigor. A behajtás költsége meghaladná a behajtandó összeget. Szerintem.
Márészt pedig amig szolgáltatásról számlát lehet adni, és a szolgáltatással kapcsolatos költségeket el lehet számolni, addig a romantikus vacsora a Hiltonban üzleti ebéd marad, a Pierre Cardin nyakkendő munkaruha, a Doom CD irodai alkalmazás, az 50 szál piros rózsa pedig dekorációs-reprezentációs ktsg.
Ha pedig nem lehet szolgáltatásról számlát adni, akkor az szívja csak meg igazán, aki a valódi költségeit sem tudja leírni.
Ez a költségként-leírom dolog még jót is tesz a gazdaságnak, erősen megnöveli a fogyasztást. Sőt. Fogyasztási kényszert gerjeszt. Így a pénz az államkassza feneketlen mélysége (abyss) helyett gazdálkodó szervezetekhez vándorol, ennek köszönhetően is növekszik a gazdaság.
Always look on the bright side of life.
Csülök Creative Commons License 1998.05.27 0 0 10
Ugy van kedves Pooh!
Egy a bibi, hogy a magyar parlamentbe be lehetett jutni olyan elmeszüleménnyel, hogy szüntessük meg az APEH-et! Nem éppen az ellenörzés szigoritásának elsö lépése lenne.
Pooh Creative Commons License 1998.05.27 0 0 9
Bizony, a behajtási szigor az alapkérdés: e nélkül továbbra sem fognak a budai hegyvidék kacsalábon forgó palotáinak lakói a minimálbérnél többet bevallani, mivel a magyar emberek mentalitását nem lehet két perc alatt megváltoztatni. Ehhez persze megfelelő jogi háttérre és erős adóbeszedési apparátusra van szükség.
A jogi háttérnek azt kéne biztosítania, hogy valamilyen formában mégis számon lehessen kérni XY vállalkozót: Öreg, miből van a palota, a hi-fi cucc, a Merdzsó, ha csak 19000 Ft a havi bruttód?
Az erős apparátus pedig nem csak szakmai szempontú követelmény, hanem anyagi szempontú is: amíg egy revizor nincs megfizetve, addig korrumpálható + ilyen kevés fizetésért a jó szakemberek a magánszférában helyezkednek el.

Nos, ha a fentiek teljesülnek, csak azután lehetne mérséklésről beszélni.

Bagolymondja Creative Commons License 1998.05.27 0 0 8
Ahogy orok kedvencunk, Ubu papa mondta:
- Ezentul minden adot evente ketszer fogunk beszedni, es haromszor azokat, amelyeket csak ezutan fogunk kivetni. Szahar!
Csülök Creative Commons License 1998.05.27 0 0 7
Alapkérdés!
Amennyiben NAGYON megszigorítanák az ellenörzést (és a büntetéseket), akkor egy
ilyen jellegü adocsökkentés bevállhat.
Csak, hát ugye az ellenörzés ilyen szintü korrupció mellett?
tlaci!
Az.
tlaci Creative Commons License 1998.05.27 0 0 6
Én fizetnék, ha reális lenne és egy kicsit legalább a köz javárá használnák. Ilyen egyszerű. Nagyon nehéz törvénytisztelőnek lennem, ha olyan útra kérnek pénzt, amit (n+1)* kifizettem már, olyan rendőr kér zsebbe pénzt, akit kifizettem már, benzint is vettem az autójába, viszont az autómat évente feltörik, ha a bankcsalókat kell finanszíroznom nem 1*, nem 2*, ha a TV bestiákat kell finanszíroznom, ha értelmetlen vízlépcsőket kell fizetnem, ha az IMF-et (ha kell, ha nem kell), stb.
Szeretném, ha szép lenne a környezetem, kulturáltak, jól neveltek az emberek, tisztes lenne az öregkor, a rendőr nem engem űldözne, hanem a bűnözőket, stb. Erre adnék pénzt. Vágyálom?
And67 Creative Commons License 1998.05.27 0 0 4
Én ismerek olyat, aki nem fizet adót. Meg TB-t. Kijelentette, hogy ezután sem fog, mégpedig azért, mert nem akar rosszul járni. Alacsonyabb adókulcs melletti adó befizetése esetén is kevesebb nettója maradna, mint most, azt ugye pedig senki sem várhatja el tőle, hogy önként mérsékelje saját életszinvonalát.
OWO Creative Commons License 1998.05.27 0 0 3
Polgártársak !

Ne hülyéskedjetek már ! Gyulának azért ebben igaza volt. Nehogy már "magához nyúljon" a polgártárs és megszállja a becsületesség és tisztesség és rohanjon befizetni azt az adót, amit eddig elsumákolt ! Úgy gondolkodik a polgár, hogy a sok pénznél már csak a még több pénz a jobb. Nem (csak !) ez a megoldás. Az adóbehajtásban igenis vas fegyelmet és szigort kell alkalmazni. Lehet alacsonyabb az adóteher, de azt kötelező legyen befizetni és mindenáron be is kellene hajtatni. Egy németországi barátom mondta egyszer: Németországban az adócsalókat szigorúbban büntetik, mint a gyilkosokat azért, mert az adócsalók az egész nemzet biztonságát veszélyeztetik. A kis túlzástól eltekintve igaza van. Tehát a könnyítás járjon együtt szigorral, különben nem ér semmit az egész. Ja, és persze kérdés, hogy mit szól az egészhez a maffia ?

Bye: OWO

Lazy Cat Creative Commons License 1998.05.27 0 0 2
Én "bérből és fizetésből élő" vagyok, nem igazán követem ezeket az adó-csűréseket, de valahol óvastam, hogy valami adót lecsökkentettek és asztán több pénz lyött be, mint annak előtte a magas százalékokkal - itt, Magyarországon. Szóva' lehet, hogy lyobban megéri befizetni az alacsonyat, mint sumákolni a magas adók és büntetések árnyékába'.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!