Keresés

Részletes keresés

Tedy0 Creative Commons License 45 perce 0 0 96275

Ha akkor tudtam volna hogy pókevő darázs lak, nem töröm össze őket.

De nem tettem rosszat, mert már üresek voltak a csövek.

A prés hála istennek felkerült. 3 alig bírtuk felhozni.

Szőlő nincs, de jövőre így tudok majd vele alma cídert készíteni.

Saját almatermésből.

80 literes a prés, egy mentben 30-35 liter almalére számítok.

Már alig várom.

Almaborként fogom kezelni, és csak a fogyasztás előtt a duplájára vagy a háromszorosára  higítom 

hűtőböl kivett hideg ásványvízzel, hogy csak 4-5%-os legyen.

Akár az igazi cíder. Esetleg pár gramm cukor.

Hát ez volt a terv.

Ilyen préseket fillérekért lehet venni most.

Iszonyatosan nehéz volt, vastag öntöttvas az alja.

Kb. örök életig kitart.

Nagyszülők meghaltak, gyerekek unokák eladják.

Én 20 ezerért jutottam hozzá.

25-30 évvel ezelőtt én is eladtam egy hasonló prést, hasonló okokból,

de ennek a többszöröséért.

Pedig akkor még a forint értéke a maihoz viszonyítva-..

Nincs már rájuk kereslet, alacsony az ára.

Előzmény: CBNora (96274)
CBNora Creative Commons License 2 órája 0 0 96274

Amiatt a pár állat miatt nyugodtan felvehetted volna!

Mondjuk ha az agyagbölcsők még épek, akkor nem, akkor jobb ugyanúgy visszarakni, ahogy volt, de ha már kikeltek az állatok vagy összetörtek, akkor mindegy...

Én egyszer egy hosszabb ideig kint hagyott ing mandzsettájában találtam ilyen agyagcsöveket. Egyszer a villanybojlerben is voltak, szóval ezek elég hülye helyeket tudnak találni maguknak.

Előzmény: Tedy0 (96272)
Belohin Creative Commons License 3 órája 0 0 96273

Egymáshoz illeszkedő csöveket a Sceliphron fajok készítenek. A nadrágban ilyen lehetett. Nálunk a garázsban tárolt tárgyakon szoktak megtelepedni. Az Eumenes inkább növényekre készít 1 - 2-cm-es gömböcöket, a nyílás körül tölcséres toldattal.

Előzmény: Tedy0 (96272)
Tedy0 Creative Commons License 3 órája 0 0 96272

Most mondtak -14°C fokot is, az azért biztos gyérít.

Bár az idő kerekét meg a változásokat nem fogja visszafordítani, az biztos.

Tegnap fel akartam venni egy munkásruhát, egy kantáros nadrágot.

Valamiért kint hagytam nyár vége felé hátul egy fedett de nyitott tárolóban a kertben.

Most egy rozsdás koszos nagyon nehéz prést akartunk felhozni,

nem akartam egy tiszta munkásruhát összekoszolni, fel akartam venni ezt.

(Utna meg majd kimosni, és eltenni.)

A hajtásaiban 2 db poloska "telelt", vagy aludt, de élt, viszont olyan lassúak voltak,

mintha lasított filmet néznénk.

Természetesen nem repülnek már tavasszal újra...

Viszont örömöm nem tartott sokáig, mert a lábszáránál 3 sárból épített kisújnyi csatornát láttam.

Mint a pókok építették volna a kis pókoknak, de már kisereglettek, mert összetörtem azt is,

de már üresek voltak.

No azt a nadrágot már nem vettem inkább fel, hoztam egy újat.

Néhány hónap alatt milyen történetek zajlottak itt le, érdekes nem?

És ezek a poloskák még egy kint hagyott kertésznadrág hajtásában is át tudnak teleni, úgy tűnik.

Kár hogy nem fotóztam le.

De rákerestem a neten, és azt írták:

A legismertebb „sárépítők” valójában darázs-fajok, például:

• sárfészkes darazsak (Sceliphron)

• fazekasdarázs (Eumeninae)

Ők apró sárkapszulákat építenek falakra, ereszek alá. Ezeket sokan pókok menedékének hiszik, mert a darazsak pókokat zsákmányolnak, és a sárkapszulákba zárják őket a lárváik számára.

Előzmény: öreg_néne_b (96270)
55judit Creative Commons License 3 órája 0 0 96271

Ami tud, az egyre hidegebb időben lejjebb húzódik. Gyérülhetnek kicsit, de a fagynak nem lesz nagy haszna. Viszont a kemény fagyra érzékenyebb növények megsínylik biztos.

Sokat nem fogok veteményezni de már mégis a magokat nézegetem, mit kéne venni. :)

kegyetlen száraz és forró volt a tavalyi nyár. Nem győztem a vizet kihordani, mégis alig lett valami.

Előzmény: beetee (96269)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 órája 0 0 96270

Vajon a poloskák meg a csupasz csigák hogy bírják a tartós fagyokat?

Még egyetlen kártevő sem halt ki a hidegtől, akkor sem, amikor -20 alatti hideg volt.
(A hideg a kártevők természetes ellenségeit is hasonlóan ritkítja, szóval a hideg nem hoz nekünk semmi jót.)

Előzmény: eeddie (96268)
beetee Creative Commons License 6 órája 0 0 96269

Kicsit lelassulnak

Előzmény: eeddie (96268)
eeddie Creative Commons License 6 órája 0 0 96268

Nekem is kint van még vagy 5 gigant karalábé. Nem tudom hová tenni, de azért holnap csak behozok párat. A brokkolit már leszedtem, ha megmarad néhány tő akkor még lesz rajta. A póréhagymát elfelejtettem felszedni a fagyok előtt most már nem lehet amíg ki nem enged a föld. Van még kint répa meg fodroskel és kelbimbó. 

Van még őszi vetésű spenót, arra szoktam fátyolfóliát tenni, de idén elbíztam magam, elmaradt. Amúgy is megtizedelték a csigák, jó lenne, ha a maradék kibírná a telet.

AmazingGecko Creative Commons License 7 órája 0 0 96267

Pomelo január 4.-én. Lassan beviszem a teleltetőhelyre még a nagyobb fagyok előtt.

Ezek a legelső termései, narancs méretűek. Remélem pár év múlva már nagyobbak leszek rajta, de most vékony még a törzse.

képbíró Creative Commons License 29 órája 0 0 96266

Gyömbért ültetett valaki? Van 5 cseréppel már-10-15 cm-esek. Tavaszal érdemes kiültetni?

Belohin Creative Commons License 1 napja 0 0 96265

A harangpaprikát tavaly jan. közepén vetettem. Az is olyan, mint a chili: lassan jön lendületbe.

Előzmény: piro para (96256)
Belohin Creative Commons License 1 napja 0 0 96264

Az a tapasztalatom, hogy kb. -5°C-ig a karalábé bírja kint. Az alatt már nem. És most hidegebbet jövendölnek.

Én karácsony előtt takarítottam be, ami még kinn volt: sárgarépa és cékla. A karórépa annyira csenevész, hogy azt nem.

Máskor nem vetek ennyi céklát. Nem tudom, hogy csinálja, de még ekkora aszályban is képes teremni.

Előzmény: trakisbandi (96258)
képbíró Creative Commons License 1 napja 0 0 96263

Profi bolt. Ipari cuccokat is árulnak, mikor még dolgoztam, sok mindent rendeltünk.

Előzmény: beetee (96247)
trakisbandi Creative Commons License 1 napja 0 0 96262

Tavaszra megtudom, aztán következő években lehet jobban vigyázok.

Előzmény: CBNora (96260)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 96261

Sőt, most nézem, hogy ide holnapra már -8-at írnak, ennyire hideg se volt még idén.

Előzmény: CBNora (96260)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 96260

Péntek hajnal azért már kockázatosnak tűnik, szerintem addig legalább egy részét érdemes lenne felszedni.

Előzmény: trakisbandi (96258)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 96259

Február elején szoktam.

trakisbandi Creative Commons License 1 napja 0 0 96258

Tettem egy kísérletet, nem szedtem fel a karalábét.

Már néhányszor volt fagy, de a Gigant karalábémnak semmi baja.

Tedy0 Creative Commons License 1 napja 0 0 96257

Ha palántát akarnék nevelni, ilyen korán kellene ültetni?

Februárban nem ér rá?

Attól tartok ha most ültetném lámpázni kellene a palántákat.

piro para Creative Commons License 1 napja 0 0 96256

Ki mikor kezdi a chili ültetését?

öreg_néne_b Creative Commons License 3 napja 0 0 96255

Rendelés dátuma: 2020. január 27.
Rendelési azonosító:
8009919231347557

Azóta is kifogástalan.

Előzmény: beetee (96251)
55judit Creative Commons License 3 napja 0 0 96254

Vetett már valaki tavasszal Müncheni Sör retket?

CBNora Creative Commons License 3 napja 0 0 96253

Én a körmömet szoktam belereszelni a zöldségbe, húsig eddig nem ment, de az se jó több szempontból sem.

A férjem a lánckesztyűt szokta ajánlgatni, ahelyett biztosan jó, amit föltettek. De én inkább géppel reszelek, az még mosogatással együtt is gyorsabb és kényelmesebb. Egy ilyenem van: (Elnézést a képminőségért, nem volt kedvem kiszedni a szekrényből, a zseblámpafény meg csak ennyit tud.)

Előzmény: Belohin (96244)
55judit Creative Commons License 3 napja 0 0 96252

https://zki.hu/uborka/

Ezeket a partenokarp uborkákat szerintetek hol lehet kisebb kiszerelésben kapni mint az 500 szemes?

Ilyenekből választanék, mert amikre azt írják hogy túlnyomórész nővirágú, alig terem nálam. csak a rengeteg hímvirágot hozzák.

beetee Creative Commons License 3 napja 0 0 96251

Rá van varrva a CE :)

mondjuk ez az ár új regisztrálókra vonatkozik, de az 1200 is fele a magyar árnak. 

arra kíváncsi vagyok az elasztános része mikor öregszik el... a tiéd hány éves?

Előzmény: öreg_néne_b (96249)
Belohin Creative Commons License 3 napja 0 0 96250

Akkor bővült a megfontolandó körülmények köre. Ha hinni lehet a képeknek, ez ugyanaz a termék, mint amit beetee linkelt. Valóban jóval olcsóbban. A gyártmány valószínűleg nem magyar. A magyar bolt pedig olykor annyit jelent, hogy jobban lehúznak, mint mások. (Amikor szamócapalántát rendeltünk, kiderült, hogy Lengyelországból utazott - mert ők kínálták kedvezőbb áron.) Ami előnyt jelenthet, hogy több esély van sertésség esetén orvoslást kapni.

Úgy általában nem lelkesülök föl nagyon a kínai forrástól. Zsákbamacska. Lehet kiváló termék 'óccón', és lehet, hogy használat helyett eldobható. Ez csak utólag derül ki. Láttam már olyan elrettentő képeket, amikor az elektronikai kütyü szétszedésekor kiderült, hogy néhány LED az összes tartalma. Nézzen ki úgy, mintha működne... 

Előzmény: öreg_néne_b (96249)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 96249
Előzmény: Belohin (96246)
Belohin Creative Commons License 4 napja 0 0 96248

Köszönöm, ez jobban mutat ár-érték arányban, mint amiket találtam.

Előzmény: beetee (96247)
beetee Creative Commons License 4 napja 0 0 96247
Előzmény: Belohin (96246)
Belohin Creative Commons License 4 napja 0 0 96246

Az ötlet megtetszett, utána is néztem. De vannak itt megfontolandó részletek:

"Itt találja vágásbiztos kesztyűinket. Kérjük olvassa át figyelmesen a termékek leírását, mert a vágásbiztosság nem jelenti azt, hogy a termékek kibírják a szikés vágást vagy a késsel történő munkát. Éles tárgyak például üvegtáblák beillesztéséhez alkalmazzák ezeket a munkavédelmi kesztyűket!"

Ilyesféle figyelmeztetést az Alin nem biztos, hogy kitesznek.

Találtam olyat is, ami jó eséllyel védene, de azt bizony nem gombokért adják.

Előzmény: öreg_néne_b (96245)
öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 96245

Rendeltem az Aliról gombokért vágásbiztos kesztyűt. Nagyon bevált, többek között erre is.

Előzmény: Belohin (96244)
Belohin Creative Commons License 4 napja 0 0 96244

Lehet, hogy van, akinek működik, nekem nem. Úgyhogy nem használom. Munka közben nem szoktam elmetélni magam. Egyszer volt egy balesetem, de akkor beszélgetés közben; nem vágtam, ezért nem is figyeltem rá eléggé, és belekaptam. Ezt ne próbáld ki, rondán vág, nehezen gyógyul.

Előzmény: 55judit (96243)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96243

Most nézegettem. Amit mutattam talán a legjobb minőség mert a legdrágább és éppen kapni se lehet. A fehér és narancs kivitel sokkal olcsóbb és minden tele van velük. De azért nem adok ki 1.600 ft-ot hogy 2 évet újat vehessek. Kivárom a Németet, az engem már kiszolgál. Azt írják véleményben, napi használattal 20 évet is kibír.

Azt a tartozékot amivel fogni kell a zöldséget a kéz védelmében, nem használod? Amikor kicsi a zöldség jól jöhet.

Előzmény: Belohin (96242)
Belohin Creative Commons License 4 napja 0 0 96242

Kb. így néz ki, de gondolom, azért van ebből többféle gyártmány. Könnyen viszi a zöldséget, de nincs benne AI, úgyhogy a kezedet se tudja megkülönböztetni - azt is könnyedén elvágja. Nagyon odafigyelve használandó! Nagyobb céklákat inkább hasábokra vágok, mert az is veszélyes, ha pl. elakadás után hirtelen enged.

Előzmény: 55judit (96241)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96241

Ilyen a V gyalud? https://www.edenyek.hu/index.php?route=product/product&product_id=1217

Már nézegettem de többféle is van és nem tudom melyikkel járnék jobban. Erre írják hogy az eredeti, és dicsérik vásárlók. Szerinted ezt érdemes? Valamilyet venni kéne mert eléggé elhasználódtak már a konyhai eszközeim.

Előzmény: Belohin (96240)
Belohin Creative Commons License 4 napja 0 0 96240

Én egy V-gyalu finomabbik betétjét használom. Nagyjából gyufaszálnyi csíkokat csinál. Elég veszélyes szerszám, de nehezen nélkülözném.

A fövési időt nem mértem, de a céklát sem szoktam túl sokáig. A leírt vegyes pedig párolva készült, és csíkokban.

Előzmény: 55judit (96238)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 96239

Nem, hamarabb puhára fő, a krumplinál is valamivel hamarabb.

Előzmény: 55judit (96238)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96238

Köszönöm hogy megmutattad. A cékla sok idő alatt fő puhára, jó hogy tudom hogy a karórépa is ugyanúgy.

A karórépát mivel gyalulod szálasra? Ha a káposztagyalumat fogom be, akkor nem szálak hanem lapok lesznek. :)

Előzmény: Belohin (96237)
Belohin Creative Commons License 4 napja 0 0 96237

Én is ezt az agrosem-es fajtát ültettem, tettem róla metszeti képet is: https://belohin.blogspot.com/2024/11/karorepa-es-borscs.html

Nyersen még tormaszerű aromája van, főve elég semleges lesz.

Előzmény: 55judit (96236)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96236

Pfú, akkor nem is kell.

Ezen a képen látszik hogy az Agrosemes belseje is sárgás. https://webshop.szentesimag.hu/karorepa-swede-rutabaga

Olyasmi lehet ez mint a tied. Viszont a leírásban minkét webáruház ugyanazt a rossz tájékoztatást adja, már a színt is máshogy határozza meg. Mindegy, megkóstolom.

Más: Én még retket nem főztem eddig. Tegnap próbáltam ki, és meglepően finom volt ebből a kemény húsú Müncheni Sörből. Nyersen alig bírom megrágni, de főve egyből megszerettem.

Előzmény: CBNora (96235)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 96235

Nem, de egyszer kóstoltam, úgyhogy nem is tervezem.

Nem sok íze volt, talán szaft sűrítésére jó lehet a nyálkás állaga miatt.

Előzmény: 55judit (96234)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96234

Okrát vetett már valaki?

55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96233

Megvan a szentesi oldala. A különlegességek csoportjába tették a karórépát. Azt hittem saját magot árulnak, de ugyanazt amit a zöldszokások oldalon találtam. Bár picit olcsóbb a szentesi, de a másikat olcsóbban szállítják. Megnézem mindkét oldal kínálatát, ahonnan mást is tudok rendeli, az lesz a nyerő.

Előzmény: Belohin (96229)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 96232

Hát igen, vízigényes és szeretik a bolhák.

Az a szerencse, hogy hidegben is fejlődik, úgyhogy ami túléli a nyári bolhainváziót, valamennyire azért meg tud nőni.

1realista Creative Commons License 4 napja 0 0 96231

BÚÉK

MINDEN KERTÉSZKEDŐNEK ERŐT EGÉSZSÉGET JÓ MUNKÁT. 

55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96230

Hol láttad a szentesit én nem találtam azt? A bolhák elleni védekezésből meg most okosítottam ki magamat. Azt meg kell oldani feltétlen.

Belohin Creative Commons License 4 napja 0 0 96229

Nem tudom, máshol mennyibe kerül, de a szentesiek is árulják. Csak nem a kiskerti kategóriába tették.

Nekem most nem ment semmire. Vagy a bolhák gyengítették le, vagy több vizet szeretett volna. De a karalábé is nagyon satnya lett. 

Előzmény: 55judit (96228)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96228

Akkor megveszem az Agrosemet, már el is mentettem. Megnézem még az oldalt hátha találok még valamit hozzá.

Előzmény: CBNora (96227)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 96227

Az Agrosem ls hasonló lehet, és az 40 g, a Rocalba csak 14 (de valószínűleg nagyobb a zacskója).

Előzmény: CBNora (96226)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 96226

Kevéssé valószínű, hogy a spanyolok az őrségi fajta magját árulják, a fordító megörülhetett a jó névnek, és azt írta rá.

Az enyém ennél hosszúkásabb, de valószínűleg mindegy, nagy különbség nem lehet.

Előzmény: 55judit (96225)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96225

1 helyen találtam magot. Alakra ilyen a tied? Nem hosszúkásabb?

https://www.vetomagesgazdabolt.hu/webshop/rocalba_rutabaga_csutri_10

Előzmény: CBNora (96224)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 96224

Az enyémnek is sárga a belseje.

Előzmény: 55judit (96223)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96223

Már meg is néztem. A csutri répa mintha kerekebb lenne a tiednél. Azt is megvizsgáltam  a blogodban. A csutrinak sárga a belseje, tied nem tudom milyen. Az ízük ezeknek a répáknak gondolom hasonló. 

Előzmény: CBNora (96222)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 0 96222

Ilyesmi, igen, az a faj. Ismerőstől kaptam a magot Vas megyéből, ők tudtommal mindig fogott magot vetnek. Valószínűleg a csutri répaként emlegetett fajta, az honos arra, erre rá tudsz keresni. 

Előzmény: 55judit (96221)
55judit Creative Commons License 4 napja 0 0 96221

Kevés kártevőt, sok méhecskét és örömteli kertészkedést kívánok mindenkinek a 26-os évre!

Nóra!

Még mindig nagyon bánt hogy nem sikerült kinevelnem azt a karórépát aminek magját adtál. Most keresgélek.  Ez a fajta van neked? 

https://zoldszokasok.hu/product/karorepa-rutabaga-vetomag-agrosem/

trakisbandi Creative Commons License 5 napja 0 0 96220

Azt hiszem, kicsit félreérthető voltam.

Ezek a fotók 2024-esek, ebből fogott magokból neveltem négy tövet, a termések, ízre, formára fehérözön . Ezért nem fogtam magot belőle, feladtam.

Előzmény: Ali-bá (96218)
homerx Creative Commons License 5 napja 0 0 96219

kar, h mgdoglott az osszes tehen, pedig otletem, az meg vona :)

Előzmény: Ali-bá (96218)
Ali-bá Creative Commons License 5 napja 0 0 96218

Ennek a magját is vesd el.

Előzmény: trakisbandi (96217)
trakisbandi Creative Commons License 6 napja 0 0 96217

"Mindenképpen vesd el a magját!  Lehet meglepetés lesz az utódoknál is."

Ali-bá szót fogadtam.

Elvetettem a magját, sajnos nem látszott raja semmi különös.

4 tövet neveltem sem külalakra, sem ízre nem lett más a termésük.

Előzmény: Ali-bá (93186)
Tedy0 Creative Commons License 6 napja 0 0 96216

Rákerestem a neten a csepegtető szalagra:

hatalmas ötlet, miért nem tudtam én eddig erről?

Ilyen könnyű pár év alatt lemaradni a fogásokban?

Viszont a 26-os nyár a legegyszerűbb kialakítás lesz szerintem.

Ha sikerül túlélni a növényeknek, akkor 27-ben majd fejlődünk kicsit.

(Pld átállunk cseppegtető rendszerre.) 

Előzmény: d_feco (96212)
CBNora Creative Commons License 6 napja 0 0 96215

Ja, és volt nagy termetű paradicsomom 20 literes cserépben. Műanyag lavór volt alatta, a sima cserépalátétbe nem fért annyi víz, hogy a reggeli locsolással, tele alátéttel estére ne kókadjon le. Mondjuk tudtam délben is locsolni, de ha nem voltam otthon, kellett a több víztartalék.

Előzmény: CBNora (96214)
CBNora Creative Commons License 6 napja 0 0 96214

Terem az uborka is, 20 literesben.

Én a tálcatöltést üzembiztosabbnak látom, mint a csepegtetést, főleg akkor, ha nem akarja naponta látni (bár ezt nem tartom jó ötletnek). 

Ki tudja mérni, hány liter fér a tálcába, meg lehet saccolni, egy-egy növénynek mennyi kell, és ha automata rendszere van, egy augusztusi kánikulában (mikor már minden nagy, és zabálja a vizet) be tudja állítani napi több töltésre is. Ha véletlenül több víz megy, a fölösleg kifolyik, de egy tálcányi biztosan lesz és nem kell szűrni a vizet.

Ha a szalag valahol eldugul és csak 3 nap múlva veszi észre, a növénynek már annyi. 

A kertben egész más a helyzet, mint vödörben, pláne, ha az csak 10 literes. A kerti föld nem szokott teljes mélységében csontra kiszáradni, egy cserép föld igen.

Előzmény: d_feco (96212)
piro para Creative Commons License 6 napja 0 0 96213

Ennek tiszta szívből örülök! :)

Előzmény: krnemarika (96197)
d_feco Creative Commons License 6 napja 0 0 96212

Nem tudom, hogy nálad milyen a terep a telkeden és milyen adottságaid vannak. Az én javaslatom a csepegtető szalag, csapos indítóidomokkal, meg egy magasabban elhelyezkedő akármilyen tartály, némi lpe vagy kpe cső, opcionálisan idomok, vízszűrő.

Csepegtető szalag métere kevesebb, mint 40 forint. Indító idomok <300ft/db. LPE cső, 25mm <200ft/m. Vízszűrő 2000 forinttól a csillagos égig - ha bevállalod, hogy a csepszalag darabok időnek előtte használhatatlanná válnak, akkor ez utóbbi elhagyható - bár nem komfortos napok múltán észrevenni, hogy valamelyik növény kezd elszáradni...

Azért a csepszalagot javaslom, mert annak nem kell akkora víznyomás, s viszonylag olcsó is. Meg víztakarékos. Nálam az ~600m^2 kertre a legnagyobb kánikulában is elég volt a ~1,5m^3 víz. Pedig voltak vízigényes növények (zöldbab, fejteni való bab, párszáz tő paprika, pár tő 'futós'paradicsom, dinnye, krumpli, ect).

A vödrös megoldás talán még az uborkáknál is működik (egy palántának nem jutott hely, úgy felejtődött a tejfölös dobozban, kettő picikét termett és annyi) - egy darabig. Egyes chilinek becézett paprikafajták jól elvannak pár évig egy nagyobbacska virágcserépben is. A gumósakat felejtsd el gyorsan... A metélőpetrezselyem is jól elvan egy nagyobbacska vödörben. 

Előzmény: Tedy0 (96201)
trakisbandi Creative Commons License 6 napja 0 0 96211

Cserépben sokkal jobban felmelegszik a talaj, nagyobb lesz a párolgási veszteség is.

Előzmény: CBNora (96209)
CBNora Creative Commons License 6 napja 0 0 96210

Csak ha valamelyik sokkal nagyobb, mint a többi (pl. az uborka gyorsabban nő, mint a paprika), annak nem biztos, hogy annyi elég, mint a kisebbnek.

Előzmény: Tedy0 (96208)
CBNora Creative Commons License 6 napja 0 0 96209

Melegben elhasználják, akkor lehet, nagy növényeknél kell is. Esős időben nem jó, kicsi növényeknél is túlzás lehet.

Előzmény: Tedy0 (96206)
Tedy0 Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96208

Szerintem a paprika, paradicsom, uborka eléggé vízigényes és eléggé víztűrő is.

Azok mehetnének egy vályúba.

Előzmény: CBNora (96205)
Tedy0 Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96207

Cserépben ültetettekkel nincs semmi tapasztalatom.

De igazi földben régen ültettem csaknem 10 éven keresztül paprikát, paradicsomot,

uborkát, tököt, cukkinit, répát és céklát is.

Még görögddinnye palántáim is voltak, igaz azok csak 2-3 éven keresztül.

Előzmény: CBNora (96204)
Tedy0 Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96206

És ha nem lenne leeresztő lyuk a vályún, hanem naponta egyszer  3-5 cm-es vízben állna

a paprika és a paradicsom? Volt aki mintha olyasmit írt volna, hogy nála hasonlóan van

és működik. (Nincs gyökérrothadás, vagy hasonló).

Az elhasznált tápsókat hetente egyszer csalánlével pótolnám.

Előzmény: CBNora (96205)
CBNora Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96205

Mondjuk egyforma növényeknél működhet a vályú is, csak más méretű, más vízigényű növényeknek másik vályú kell.

Előzmény: Tedy0 (96203)
CBNora Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96204

Jobb lenne minden cserép alá külön alátét. Ha hamar kifolyik a vályúból a víz, nem marad víztartalék a vízigényesebb növények alatt.

Ha van egy jó nagy tő paradicsomod, az alatt kell hagyni nyáron az alátétben is vizet, ami akár egy vagy több órán keresztül is ott áll locsolás után. Estig el fogja fogyasztani, lehet, hogy kevés is lesz. Egy kisebb növénynek kevesebb víztartalék kell.

Nem elég 2-3 naponként ránézni. Ha ki van ültetve szabad földbe, akkor igen, cserépben nem, pláne, ha még nincs tapasztalatod. Nekem évek óta szokott lenni cserépben is sok nagy növény, padlizsán, paprika, néha paradicsom is, tavaly cukkini is volt, és nem merném napokra magukra hagyni őket.

Előzmény: Tedy0 (96203)
Tedy0 Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96203

Melyik locsolási mód lenne a jobb?

Egy csepegtető rendszeres kifúrt slag elvezetve felette,

vagy egy lecekből fóliával vizhatlanná tett vályú, amit a szivattyú minden nap feltölt,

Pár percig víz alatt lennének, majd a vályú lejtős végén lévő apró lyukon elszivárogna a víz, hogy ne álljanak egész nap a vízben, nehogy gyökérrothadás lépjen fel.

2-3   naponként ránézek majd úgy is.

A vályús megoldás ilyesmi lenne:

Működhet?

Előzmény: CBNora (96202)
CBNora Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96202

Idővel valószínűleg nem ugyanannyi víz fog kelleni az összes növénynek, a nagyobbak többet fognak párologtatni. Cukkininek kicsi a 10 liter.

De oda kell figyelni, teljesen automatikusan nem megy. Esős időben lehet, hogy napokig nem kell öntözni, nyár végén, kánikulában naponta többször is. Nagy melegben nem baj, ha áll alattuk a víz (de nem fog sokáig állni, elfogy), ha jön egy nedves, hűvös időszak, kirohadhatnak.

Ha a cserepek a ház közelében lesznek, úgyis meglátod, hogy működik. Távolabb, telken szerintem a cserepes művelés nem megy.

Előzmény: Tedy0 (96201)
Tedy0 Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96201

Chilli! De jó ötlet.

Locsolni hogy locsoljam, hogy a tápanyag ne mosódjon ki?

Nem locsolókannával tervezem, hanem szivattyúval.

Arra gondoltam melléjük kötözök egy fél colos slagot, amikre lyukakat fúrok, és

felülről csöpögtetve locsolná. Naponta kb. 5 percet menne így a szivattyú, kútvízzel.

Este is meg reggel is. Ez így jó?

Vagy inkább alul árassza el a vödrök alját egy tálcaszerűségben a víz?

Melyik lenne a jó megoldás?

Ha a talpa vízben áll mindig, arra írták nem jó, máshol írták hogy bírja.

A csepegteteőnél meg az a probléma, hopgy ahogy nő a növény, többet párologtat.

tehát több víz kell neki. Bár ez megoldható, ha 3-5 perc helyett felhúzm mondjuk

10-15 percre a szivattyú járatásást.

Mindig terveztem, de még egyszer sem valósítottam ezt meg.

Előzmény: eeddie (96200)
eeddie Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96200

Paradicsomnak tapasztalatom szerint kicsi a 10 liter. Fog teremni, de keveset, kivéve ha valami balkonra való fajta. Paprika elvan még kisebb vödörben is, de rendszeresen kell tápozni. Abból leginkább chilit szoktam edényben nevelni, de idén volt egy cserépnyi snack paprikám is. Édesburgonyát egyszer tettem vödörbe, 15 literes volt, nagyon tápanyagdús föld, tápot is kapott mégis csak kis nyiszlett gumók lettek. Amit egyes videókban látni, hogy kiszedik a 2-3 kilónyi édesburgonyát a cserépből az valahogy nem jött össze nekem.

Ki kell próbálgatni. Elméletileg lehetne cukkinit is. Egyik lányom, akinek nincs kertje uborkát, epret, paradicsomot szokott erkélyen nevelni.

Termő citromfám, áfonyabokrok, fügebokrok vannak cserépben nálunk.

Előzmény: Tedy0 (96198)
Tedy0 Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96199

Esetleg cukkinit is.

Az a kedvencem. Ha tehetném minden nap ennék cukkinit sütve.

Előzmény: Tedy0 (96198)
Tedy0 Creative Commons License 2025.12.29 0 0 96198

Üdvözlök mindenkit:

Jövőre szeretnék paradicsomot meg paprikát ültetni, 10 literes vödörbe,

jó erős földbe támasztékkal.

A támaszték a vödör aljánál kör alakú (talpú) betonvas.

A vödröket kútvizzel szeretném locsolni, programkapcsolóval.

Bevallom az a szándékom, hogy kiültetés után csak kacsoláskor, meg a szüretkor kelljen ránézni.

Na jó, még hetente 1-szer, újrakötözni a támasztékhoz, ha sokat nő.

Van tanácsotok?

Tapasztalat valakinek?

Hol lehet elrontani?

A vödör felülről, vagy alulról egy "csatornában állva" kapja -e a vizet?

A szivattyú időkapcsolóval reggel is meg este is menne 5-5 percet.

Mást még lehet így? 

Vizem végtelen mennyiség van.

Vödröm csak vagy 15-20 db, de beszerezhetek tavaszig még párat.

Édesburgonyát esetleg?

Főleg a locsolással kapcsolatban kellene segítség, tanács.

krnemarika Creative Commons License 2025.12.28 0 0 96197

Szia!

Boldogság!!!

A hunyorokon megjelentek a bimbók, kezdődik a virágzás.

Előzmény: piro para (96171)
Midnightx Creative Commons License 2025.12.26 0 0 96196

Kinél mi volt a karácsonyi menü? Remélem nem pizza.:)

Enjoy your last meal!

1realista Creative Commons License 2025.12.25 0 0 96195

Boldog karácsonyt mindenkinek 

homerx Creative Commons License 2025.12.25 0 0 96194

a mutkor a cukraszok musorban, amit a maunika vezet volt errol szo. ott a cukrasz valami olyasmit mondott, hogy nem szabad tul gyorsan egy tul felverni.

Előzmény: Midnightx (96191)
képbíró Creative Commons License 2025.12.24 0 0 96193

Cukorsziruppal vertük fel a habot. Meg pár csepp citromlé.

Előzmény: Midnightx (96191)
Midnightx Creative Commons License 2025.12.24 0 0 96192

Amúgy Boldog Karácsonyt mindenkinek! :)

Midnightx Creative Commons License 2025.12.24 0 0 96191

Sziasztok!

Nálam a sütemények tetejére tett cukros tojásfehérje hab mindig lelapul egész vékonyra.

Pedig a felverés látszólag jól sikerül, szép dús és szilárd a hab, de sütés közben majdnem mindig lelapul.

Mit rontok el?

A tojásfehérje hab nem sikerül? Itt a megoldás! | Street Kitchen

Ezen a linken sok jó tanács van, de azt nem értem, hogy nálam mindig szépen felverődik, csak a sütés második felében lappad le.

55judit Creative Commons License 2025.12.22 0 0 96190

Találtam egy jó kis videót is a gyökereztetés és ültetés kapcsán. https://www.youtube.com/watch?v=gzUnEGr7oe8

Most csak 1 szállal csinálom mert alig van, de nyáron ha kicsit szaporodik, 3-4 szálat biztos hajtatok. A tó partján még  így leszáradva is mutatós.

Cserépben mindig megadom a módját, jó virágföld, egyebek, de már látom, felesleges. A tóba a kiélt földdel teszem át cserépből, és elég a szép fejlődéshez az a tápanyag amihez a kis tó vizéből jut. Cserépben se fogom ezután kényeztetni mert csak ártok vele már majdnem kipusztítottam mindet.

Előzmény: CBNora (96188)
55judit Creative Commons License 2025.12.22 0 0 96189

Köszi, kipróbálom ezt is. Csak beleteszem egy pohár vízbe és várok. Már olyan kevés van, hogy sajnálok levágni levelet. :)

Előzmény: CBNora (96188)
CBNora Creative Commons License 2025.12.22 0 1 96188

Nem vetem, él még az eredeti, bár nem túl szép.

De könnyű szaporítani

https://hobbikert.hu/magazin/vizipalma-a-szobanoveny-amelyet-lehetetlen-tulontozni.html

A fejjel lefelé vízbe tett levél meg szokott gyökeresedni.

Előzmény: 55judit (96187)
55judit Creative Commons License 2025.12.22 0 0 96187

Nóra a vízipálmámmal egyre nagyobb baj van. Amikor adtad, első évben erőteljesen szaporodott, gyönyörű zöld volt. Aztán egyre jobban lelassult, már a tóba is csak egy kicsi tövet tudtam tenni. A lakásba is egy kis cseréppel jutott. A bentit most kétfele vettem, hátha legalább egy kis tő megmarad. Van virág, már megbarnult. Ha szétmorzsolom, nem látok magot. Vagy annyira pici? A nyáron vetettem, de nem kelt ki. Te látod a magját? Hogyan veted?

Belohin Creative Commons License 2025.12.20 0 0 96185
eeddie Creative Commons License 2025.12.19 0 0 96184

Igen, pont ilyen. 

Előzmény: CBNora (96183)
CBNora Creative Commons License 2025.12.19 0 0 96183

Nálunk ez szokott előfordulni, egy idő után szinte mindegyiken megjelenik:

https://www.inaturalist.org/taxa/815900-Wilsoniana-portulacae

Előzmény: Good_times (96182)
Good_times Creative Commons License 2025.12.19 0 0 96182

Mármint a levelein vannak száraz foltok? Mitől van ez?

Előzmény: eeddie (96181)
eeddie Creative Commons License 2025.12.19 0 1 96181

Porcsint szezonban rendszeresen rakok a salátákba, de nem annyit, hogy domináljon. Távolról jól néz ki a növény, de ha szedni akarsz rögtön kiderül hogy tele van száraz foltokkal, magházakkal milliónyi picurka maggal. Csak a hajtásvégeket van kedve az embernek megenni.

Próbáltam kovászolni is, nem ízlett. 

Tyúkhúrt nem ettem még. Ilyenkor télen nagyon szép frissnek néz ki. Kéne pár tyúk, tojás formájában szívesebben fogyasztanám.

képbíró Creative Commons License 2025.12.18 0 0 96180

Semmi frappáns. fine diningban használtuk-olyan mint a kis mikrozöldségek, csak nem kerül semmibe. Disziteni remek. bármivel felveszi a versenyt

Előzmény: Good_times (96177)
Belohin Creative Commons License 2025.12.18 0 0 96179

A saláta is, a főzelék is fűszerezett étel. Azt próbáltam kifejezni, hogy az uborka, íll. a tök jobban ízlik, mint helyettük a porcsin. Csak azokban nincs omega3-zsírsav.

Mellesleg amikor az irtásáról van szó, roppant strapabíró gaznak tűnik. Amikor meg akarnám enni, kiderül, hogy azért tud lenni foltosodás a levelein, úgy meg kevésbé vonzó. Fiatal, hirtelen nőtt hajtásvégeket érdemes szedni.

Előzmény: Good_times (96176)
CBNora Creative Commons License 2025.12.18 0 0 96178

Kóstold meg, és kiderül, ízlik-e.

Nekem a porcsin ízlik, a tyúkhúr nem.

Olyat is olvastam, hogy a benne lévő szaponinok miatt jobb főve, a levét kiöntve fogyasztani. De kis mennyiségben nyugodtan meg lehet enni, ahogy a porcsint is.

Főve nem kóstoltam a tyúkhúrt (a porcsint sem), nem rajongok a főtt levelekért.

A gazok közül nekem még a pásztortáska zsenge levele ízlik, levesbe főzve pedig a csalán. Talán a csalán a legjobb, az még kiadós is. Tavasszal mindig főzök zöldséglevest sok csalánnal, a friss levelek illata is étvágygerjesztő.

Előzmény: Good_times (96177)
Good_times Creative Commons License 2025.12.18 0 0 96177

És a tyúkhúrnak milyen íze van? Most is van a kertemben szép, zöld, friss. Csirkét persze nem tart senki a környéken, így oda se tudom adni. Az egyik szomszédban van nyúl, nem tudom az megenné-e?

Good_times Creative Commons License 2025.12.18 0 0 96176

Szerintem nem önmagában kéne enni, hanem más zöldségekkel keverve salátaként. Ízesíteni citromlével, fokhagymával, balzsamecettel, mézzel, bazsalikommal stb.

Előzmény: Belohin (96173)
Good_times Creative Commons License 2025.12.18 0 0 96175

A belinkelt videóban benne van, hogyan kell fogyasztani ahhoz, hogy semlegesítve legyen az oxálsav.

Előzmény: beetee (96174)
beetee Creative Commons License 2025.12.18 0 0 96174

Párszor kóstoltam. Ez évente kb egy alkalom. Mindig pestónak. Ott ugye a fűszerezés dominál. Egyébként nem rossz.

De azért arra nem biztatnak senkit, hogy rendszeresen egész termőidejébe egye, mert úgy tudom van benne elég sok oxálsav, ami tönkrevágná a veséket...

Előzmény: Good_times (96172)
Belohin Creative Commons License 2025.12.18 0 0 96173

Rendszeresen nem, de már belekóstoltam. Nem nagyon rossz, nem nagyon jó. Egyszer uborkasaláta-szerűen ettem, egyszer tökfőzelék-szerűen.

Előzmény: Good_times (96172)
Good_times Creative Commons License 2025.12.17 0 0 96172

Fogyaszt valaki rendszeresen porcsint? Milyen íze van?

A lábad előtt hever a lehetőség. De miért utálja ezt a vegyipar?

piro para Creative Commons License 2025.12.15 0 0 96171

Ha szépen fejlődött, akkor lassan virágozni fog. Sajnos már nem emlékszem, hogy nekem mennyi időre jöttek az első virágok, talán 2-3 évre?

A fehér ismét megtévesztett, mert már novemberben árulták, és azért gondoltam arra, hogy már virágozni kellene?

Előzmény: krnemarika (96170)
krnemarika Creative Commons License 2025.12.14 0 0 96170

Napfényes ablakban. (Már amennyire süt a nap.)

Még nem virítanak. A fehérek tavaly is csak február végén nyíltak ki. Igaz, akkor vastag hótakaró alatt voltak. Most nincs hó, reménykedem. A rózsaszínek is szép tövek lettek, de még nem hoztak virágot. Remélem, az idén megmutatják magukat!

Előzmény: piro para (96161)
piro para Creative Commons License 2025.12.12 0 0 96169

Végre sikerült a mini fóliákat elkészítenem, de a keret fóliával való bevonása előtt arra gondoltam, hogy megkérdezem,

van-e valakinek olyan fóliája ahol a külső bevonat alatt (közvetlen), télen van egy fátyolfólia?

Ugyanis arra gondoltam, hogy a fóliával egyidőben feltennék egy fátyolfóliát a keretre, de félek,

hogy a lecsapódó pára miatt a két anyag között bepenészedne a fátyol, mivel elviekben zárt közeg, nincs rajta ajtó ahol szellőzni tudna.

Szerintetek mitévő legyek? Esetleg fóliát tegyem belűre?

55judit Creative Commons License 2025.12.11 0 0 96168

Kinek van édesgyökere?

képbíró Creative Commons License 2025.12.11 0 0 96167

Tényleg az. Nagyon mérges, ha a területére téved valaki. Kutyát is megtámadja.

Igazából ki szoktam csöcsapdázni, és vödörben elviszem, de most igy járt.

Hátul, a diófáknál, van egy kis csűr, a szalmának. A szalma java már kikerült, méter magasan van, ott van cicafészek, napközben szeret ott pihizni. Viszont-pont elötte tur a szerencsétlen. Gondolom-mert eddig sosem fogott vakondot. Gondolom, észrevette a mozgást. Természetesen, az ösvény közepére tette, hogy mindenképpen lássam

A garázsban vagy egy zsák mag a cinegéknek. Persze, mindig megtalálják a pockok, tavaly kettö volt kiteritve.

Madarat sosem bánt. Egyszer, nyár végén, a napraforgókat már leszedtem, a madárkák elkezdtek berepülni a garázsba. 

Azokra is pipa lett, vadászállásban kezdte figyelni öket-máskor rájuk se rántott, pedig rengeteg van.

Előzmény: 55judit (96166)
55judit Creative Commons License 2025.12.11 0 1 96166

Ügyes cica! Megdicsérted?

Előzmény: képbíró (96165)
képbíró Creative Commons License 2025.12.11 0 0 96165

A macskám megfogta a vakondot. Ma reggel ott volt szerencsétlen kiteritve.

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.12.09 0 0 96164

Torma/mustár/csípős retek ízvilága van. Nekem bejön, persze, nem magában, hanem ízesítésre.

Előzmény: 55judit (96163)
55judit Creative Commons License 2025.12.09 0 0 96163

Egyszer csíráztattam, de nekem nem ízlett.

Előzmény: képbíró (96162)
képbíró Creative Commons License 2025.12.09 0 0 96162

Kerti zsázsám van idebenn. Nagyon hamar csirázik, nem nagy, de izletes. Nedves papirtörlön is kikel.

Előzmény: 55judit (96160)
piro para Creative Commons License 2025.12.09 0 0 96161

És hol vannak a poharak, bent a melegben az ablakpárkányon, vagy bárhol lehet csak fény érje?

Apropó, a fehér hunyorod már virágzik?

A bordó beállt, látni már rajta a virágokat, mert karácsonyra már előszokott bújni.

Előzmény: krnemarika (96157)
55judit Creative Commons License 2025.12.08 0 0 96160

Ügyes!😊 Köszönöm. Kicsit várok mert rengeteg van még az alagútban. 

Előzmény: krnemarika (96159)
krnemarika Creative Commons License 2025.12.08 0 0 96159

Változó. Ahogy sikerül. Kb. 10-12. Ha sűrűnek találom, akkor ritkítom, de nem dobom el, hanem megeszem.

Előzmény: 55judit (96158)
55judit Creative Commons License 2025.12.08 0 0 96158

De jó ötlet! Ezt én is kipróbálom. 1 pohárba hány szem magot teszel? 

Előzmény: krnemarika (96157)
krnemarika Creative Commons License 2025.12.08 0 0 96157

Nagyobb tejfölösbe szoktam szórni salátamagot. Igaz, nem fejesedik, de arra nagyon megfelel, hogy szendvicsbe tudjak friss zöldet, levelet tenni.

Előzmény: piro para (96146)
piro para Creative Commons License 2025.12.04 0 0 96156

Köszi!

Előzmény: eeddie (96153)
55judit Creative Commons License 2025.12.02 0 0 96155

A "Növényvédelem" fórumban biztos tudják.

Előzmény: 1realista (96152)
55judit Creative Commons License 2025.12.02 0 0 96154

Nekem bent semmi nem sikerül. Kint pl. egy csomóban lévő metélőhagymát évekig vágok. Ha beviszek egy kisebb csomót nagy cserépben, 2 vágás után tönkremegy. Retekből se lett semmi, a levélpetrezselyem se szereti az erkélyládát de kint se. Salátát még nem próbáltam de nem is fogom.

Az alagútban van egy csomó saláta, szeptemberben szórtam a retek közé. Kiszedem a retek utolját a hétvégén, a salátának meghagyom az alagutat és rájárok majd. Nem fejesek, de nagy leveleik vannak.

Előzmény: eeddie (96153)
eeddie Creative Commons License 2025.12.02 0 0 96153

Fogalmam sincs hogy viselkedne benti körülmények közt. Nekem van üvegházban is, ott kicsit hamarabb fejesedik. 

Sajnos a mkni csigák megtizedelték a kikelt salátákat és a spenótot is. Tavaly nem győztem ritkítani annyi volt, mos simán fognak fejesedni olyan ritkás. Már ha hagynak belőle valamit tavaszra. 

Előzmény: piro para (96146)
1realista Creative Commons License 2025.12.02 0 0 96152

Körte kajszi tavasszal permetezem lemosóval

Aztán monilia ellen. 

Körte atkás lett mikor mivel lehet permetezni? 

CBNora Creative Commons License 2025.12.01 0 0 96151

A működési elvük ugyanaz. Az enyém kevésbé kúpos, nincs lába és nem rozsdamentes.

Előzmény: 55judit (96150)
55judit Creative Commons License 2025.12.01 0 0 96150

Nóra ezen az oldalon látsz olyan paradicsom paszírozót amit régebben dicsértél? Nem emlékszek rá.

https://napikutyu.hu/search?q=paradicsompasz%C3%ADroz%C3%B3&options%5Bprefix%5D=last

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.12.01 0 0 96149

Mit szeretnél lemosózni?
Én olajos rézként szoktam használni.

Előzmény: 1realista (96148)
1realista Creative Commons License 2025.12.01 0 0 96148

Elfogyot a lemosó vegyszer. 

Manapság mi a trendi vegyszer? 

Bordói lét még tudok csinálni de talán fel lehetne 

Turbózni. 

Mit javasoltok? 

CBNora Creative Commons License 2025.12.01 0 0 96147

Nekem is asztali gépem van, mobilnetet nem használok. Igaz, hogy mást is csinálok a gépnél, mellesleg meg tudom nézni a fórumot.

Továbbra is az a véleményem, hogy semmiből nem áll időnként rákattintani más topikokra is, beteszed a kedvencekbe azt a párat, ami még érdekes lehet, és látod, ha valaki hozzászólt. De ha nincsenek összeszedve kedvencek, akkor is könnyű követni, mi a helyzet, mert újabban már mindenütt nagyon kevés a hozzászólás, pár perc alatt végignézhetsz mindent akkor is, ha pár napig be se lépsz.

Előzmény: piro para (96145)
piro para Creative Commons License 2025.12.01 0 0 96146

Edit!

A télálló salátádat ha becserepezném, és bevinném a lakásba szerinted ott gyorsabban fejlődne?

Ugyanis van pár nagyon szép darab, és arra gondoltam balkonládába kéne ültetni, hátha gyorsabban nőne a benti körülmények között.

piro para Creative Commons License 2025.12.01 0 0 96145

Bocsánat, hogy csak most reagálok, de jól tükrözi ez is, hogy nem rendszeresen követem az oldal eseményeit,

így nekem nem "semmiből áll" több topikot követni/olvasni, válaszolni stb..

Csak asztali gépem van, mobil netem nincs, és az asztali gép előtt is próbálom a legkevesebb időt tölteni,

pláne egy egy aktívabb nap alkalmával.

Lehet más számára hihetetlen, de akadnak napok amikor nem is használom a netet.

Előzmény: CBNora (96134)
eeddie Creative Commons License 2025.11.30 0 0 96144

Köszönöm. Úgy néz ki a Delicado egy szezonra megoldódott. Más új fajtákra meg nem nagyon van helyem. A nagy online magkeresgélésben megláttam (megrendeltem) ezt-azt, csak hogy hová vetem-ültetem őket az majd kiderül. 

Előzmény: Gildikó21 (96143)
Gildikó21 Creative Commons License 2025.11.29 0 0 96143

Én is szeretnék profi magokat rendelni. Pont a Delicado is érdekelne.

Ha senki nem véllalja be, akkor esetleg megszervezhetem én.

Előzmény: eeddie (96132)
képbíró Creative Commons License 2025.11.29 0 0 96142

Szia. Több szomszédom is méhész. Egyikükkel cserélem a birsalmát mézre-propoliszra. Igen, alkoholban oldódik. HA  lecseppen, nagyon megköt-foltot hagy-alkohollal lehet felszedni. A házi is ilyen hig. De magának is ilyenre csinálja. A viznél kicsit sürübb. 

Amugy erre a kérdésre ki adott minuszt? Mert ha meg akarja jelölni-adhatna pluszt is.

Előzmény: AmazingGecko (96141)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.11.28 0 2 96141

Sziasztok!

Van itt méhészethez legalább kicsit értő személy?

Úgy emlékszem, hogy a 80-as évekig a propolisz egy sűrű szirupos folyadék volt. Amit most lehet kapni, azt teljesen híg, mint a víz.

Ez azt jelenti, hogy a mostani kevésbé hatásos? Vagy csak más oldószerben oldják fel és a hatóanyagtartalom ugyanakkora?

Legutóbb Naturland márkájút vettem, ebben 1 gramm oldatban 70 mg propoliszkivonat van, tehát ha jól értelmezem, akkor 7%-os.

Találtam olyat is a neten, ami alkoholmentes és 1 gramm oldatban csak 12 mg propoliszkivonat van. Feltételezem, hogy a propolisz alkoholban oldódik, ezért van az alkoholos változatokban magasabb hatóanyag tartalom.

eeddie Creative Commons License 2025.11.28 0 0 96140

Köszönöm, válaszoltam. Nem ez az elsődleges email címem ezért csak most olvastam.

Előzmény: alfi13 (96135)
képbíró Creative Commons License 2025.11.28 0 1 96139

Bocsi.

A 2 nem ideillö hsz-re volt már 7 reakció.

Sosem trollkodok szét semmiféle topikot, és sztem piro para célja sem ez volt.

Én sem járok sokfelé-minek-

Nekem ez elmenne a közös érdeklödésüek számára segitő hszként.

De részemröl ennyi. Tudomásul vettem

55judit Creative Commons License 2025.11.28 0 0 96138

Így igaz!

Előzmény: CBNora (96137)
CBNora Creative Commons License 2025.11.28 0 1 96137

Szerintem a +--szal csak a Facebookot akarták utánozni, semmi értelme nincs, csak feszültséget szít. Soha eszembe nem jutott volna visszakeresni, mire adtam +-t vagy --t, pláne, hogy nem is szoktam adni.

A másik ilyen technikai dolog, amit piro parának írnék, de kivételesen itt említem meg, hogy ne tömjük a topikot sok ilyen, nem igazán témába vágó hozzászólással.

Jobb mindenkinek külön-külön válaszolni, nem egy hozzászólásban felsorolni a különböző személyeknek szánt válaszokat. Ha a téma lényegtelen, lehet így is, de termesztéssel kapcsolatos kérdésekben, vagy ami később is érdekes lehet, nem jó, mert később rontja a visszakereshetőséget.

Előzmény: 55judit (96136)
55judit Creative Commons License 2025.11.28 0 0 96136

Én megértem teljesen ha nem zavarnak a mínuszok, mert rám se lenne hatással ha az én bejegyzésemet jelölnék.  Én úgy gondolom, mindenki saját magának rakja a jelet hogy később ha visszakeres, lássa hogy neki annó melyik hozzászólás tetszett vagy nem. Erre lett bevezetve. Így mindenki tudhatja hogy neki mi tetszett mi nem, viszont mi csak a névhez köthető kommunikációból értünk, a jel nem számít mert nem tudod ki rakta oda.

Elnézésed kérem és nem rosszból írom, Nórával értek egyet.

Nem tartom megfelelő indoklásnak azt hogy azért ide írsz mindent mert más topicot nem nagyon használsz. Ugyanannyi bármelyikbe belekattintani mint ebbe. Ha betartod a szabályokat, mindenki fórumozását megkönnyítenéd amellett hogy a tied nem lenne nehezebb. Hidd el, a kerti-növények- minden téma jöhet,  a nálunk is termő..., a komposztálósat, a tópusi növényeket és még nagyon sok topicot az itt lévők mind látogatják. Hogy ritkán írunk bele? Igen, mert nem szól mindenki mindenhez hozzá úgy mint itt sem, de ha érinti a felvetett téma vagy kérdés, reagál rá aki úgy érzi előrevisz valakit. De olvasunk.

Előzmény: piro para (96133)
alfi13 Creative Commons License 2025.11.27 0 1 96135

Küldtem Emailt!

Előzmény: eeddie (96132)
CBNora Creative Commons License 2025.11.27 0 2 96134

Semmiből nem állna más topikot is használni.

Az Index fórum nagy előnye a rendszerezettség, ezt kár elrontani.

Előzmény: piro para (96133)
piro para Creative Commons License 2025.11.27 -1 1 96133

Engem nem zavar, akinek a -, + osztogatása örömet okoz az tegye. Engem a segítőkészség vezérelt, hátha valakinek sikerül megtakarítani egy kis pénzt.

Nóra

Már régebben írtam, hogy nem nagyon használok más topikot, így elnézést kérek azoktól akiket a hsz zavar, de nem ígérem, hogy többé nem teszem,

mert ha csak 1 embernek tudtam hasznos infót adni, már megérte :)

Előzmény: Gildikó21 (96130)
eeddie Creative Commons License 2025.11.27 0 1 96132

Ha valaki közös magbeszerzésen gondolkodna, gondoljon rám is! Delicado magra lenne szükségem. Most túrtam fel a netet valami hasonló paprikát keresve, de kis tételben sehol se találtam. Ebből van 100 szemes, nem is túl drága.

Találtam olyat, hogy palermonak mondott paprikamag, 10 szem 1100-ért +posta. De az biztos, hogy valami feketén szedett mag, olyat meg én is tudok ha valahol veszek télen palermo paprikát.

CBNora Creative Commons License 2025.11.26 0 1 96131

Nem én adtam a mínuszt, de az ilyen mindenféle egyéb témákhoz nyílt annak idején ez a topik:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9164168&la=170819236

Zömmel ott is növényekről van szó, de oda mehet minden más is.

Előzmény: Gildikó21 (96130)
Gildikó21 Creative Commons License 2025.11.26 0 0 96130

Látom, a két biztosítós negatív komment kapott 1-1 mínuszt. 

Kíváncsi lennék, hogy aki adta, azt kifogásolta, h. nem ide való a téma, vagy esetleg biztosítós az illető? :-))

Emlékszem annak idején néha Tintus morgolódott az off posztok miatt. 

képbíró Creative Commons License 2025.11.26 -2 0 96129

Lesz@rnak

Az egon eddig azzal trükközött, kiküldtek egy borsos árat, de ha módositottad az adatlapot-pl- nem jobbkormányos az autó, vagy megnéztél egy jutus biztonságtechnikai kisvideót-elment a harmada.

Idén megszivtam. Nem figyeltem, majd a duplája lett-6 év-nulla káresemény.

Lemondtam-határidön belül-felért megkötöttem az uniquanal.

Persze, nem fogadták el.

Van lehetöség-de azt hazudták nincs-bizonyos tétel felszámolása mellett, hogy 30 napon belül is elállj.

Váltottunk pár emailt-kikerestem a psszusokat, de paráztam, rámverik a fedezetlenségit, kifizettem.

1 napra rá megkaptam, hogy 6 e ért, felbontják.

Igy 37 helytt 60 lett.

Az uniqua simán megkötötte 30-ért.

Egytöl egyig senkiházi.

Előzmény: piro para (96128)
piro para Creative Commons License 2025.11.26 -1 1 96128

Bár nagyon nem ide tartozó téma, de talán van akinek jól jön az az infó, hogy még pár nap áll rendelkezésre, hogy az autó kötelező biztosítását felülvizsgálja az akinek januári évfordulós váltása van!

Csak azért írom, mert amikor megkaptam az értesítést, hogy mennyi lesz a januári biztosításom, nagyon boldog voltam, hogy 5 000,- ft-tal csökkent, de azért ott motoszkált bennem, hogy majd át kellene futtatni egy alkusz cégen. Az este meg is csináltam, majd felháborodtam a biztosítók ezen hanyagságán, vagy nem is tudom mi lenne a helyes megfogalmazás, nemtörődömségből fakadó ügyfélátvágás? Ugyanis az átfuttatott kötelező ugyan annál a biztosító cégnél az alkuszon keresztül újabb 5 000,- ft-tal olcsóbb, így az előző évhez képest 10.000,- ft-al lehet olcsóbb a biztosításom!

Nem értem, hogy az ügyfél  "hűséget" nem kellene valami mód saját cégen belül jutalmazni, miért kell nekik még + pénzt az alkusznak kifizetni, aki kedvezményesebben adja a biztosításukat, mint Ők maguk?

Igaz most kb fél órámba került mire átkötöttem, mert felhívtam az alkusz céget, és megkérdeztem, hogy nem probléma -e, ha ugyan annál a cégnél mondom fel, és kötöm meg azt a biztosítást, amit már évek óta náluk fizetek?

krnemarika Creative Commons License 2025.11.25 0 0 96127

Köszönöm. Reménykedem.

Előzmény: lahuba (96120)
55judit Creative Commons License 2025.11.24 0 4 96126

Gazdaboltnál a 11.27.-én csütörtökön leadott rendeléseket ingyen szállítják ki!

piro para Creative Commons License 2025.11.24 0 0 96125

A nagyobb leveleket célszerű, mert ha sok csapadék, hó lesz, azokat  úgyis megviseli, és tavaszra tönkremegy, de csak a nagy levél, a kicsik lazán viselik a telet.

Nekem pár éve mindig kint marad télen a karalábé, zeller, petrus, és ha látom, hogy sok csapadék, vagy nagyobb mennyiségű hó jön, akkor a nagyobb leveleket leszedem.

Most elég későn ültettem gigant karalábét, talán már jócskán aug vége, szeptember eleje volt, gondolván lássuk meg mit bír. Hatalmas levelei vannak, azt szoktam szedni levesbe.

Kíváncsi leszek miként viseli a telet, tavasszal elkezd -e majd fejlődni?

Van egy nagyon jófajta, Szentesi fehér karalábé a neve, őt érdemes nagyon korán ültetni, pár évben már bejött a kora tavaszi friss karalábé.

Előzmény: 1realista (96123)
55judit Creative Commons License 2025.11.23 0 1 96124

A levélzeller nem tudom hogy viselkedik. A zöldségnek semmi baja nem lesz. Télen is szedegetem a leveleit. Ha fagyos lesz, tavasszal kienged és semmi baja. Azt szedd fel, amit haza akarsz vinni.

Előzmény: 1realista (96123)
1realista Creative Commons License 2025.11.23 0 0 96123

Van levélzeller amit nem szedtem le teljesen a fagyok előtt.

Van zöldség is amit nem szedtem ki. 

CStörtökön látogatom meg őket Balatonkenesén. 

KÉRDÉSEM LESZEDJEM TELJESEN A LEVELEKET? 

Tavasszal szeretnék korán zöldet. 

Tapasztaltak tanácsot kérek. 

lahuba Creative Commons License 2025.11.23 0 1 96122

Azért egy jó kis szibériai frontbetörés tud hozni durva hideget hótakaró nélkül is, még ha hóval még durvább is lenne...

Előzmény: öreg_néne_b (96121)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.23 0 1 96121

nem szereti a nagyobb fagyokat, főleg ha nincs hótakaró

Nagyobb fagyok meg akkor vannak, ha van hótakaró. Mert az utóbbi okozza az előbbit. (Szigeteli a földhőt, a kisugárzást nem pótolja.)

Előzmény: lahuba (96120)
lahuba Creative Commons License 2025.11.23 0 0 96120

Szerintem azzal semmi gond, hogy még nem bújtak ki, sőt, növeli a túlélési esélyeiket, nincs ami lefagyjon, mert a zöld azért nem szereti a nagyobb fagyokat, főleg ha nincs hótakaró.

A gyökereiket már biztos elkezdték növeszteni, majd tavasszal nekilendülnek...

Télen az áttelelő hagymáim zöldje mindig leszürkül, összeesik, aztán tavasszal kezd újra kihajtani.

Előzmény: krnemarika (96119)
krnemarika Creative Commons License 2025.11.22 0 0 96119

A sok esős nap miatt, csak nov. eljén került földbe a fokhagyma és egy kevés dughagyma hogy korábban legyen zöld. Azóta is elég sok eső esett, még egy szál sem bújt ki, ma reggelre pedig elég vastag hótakaró borította be. Remélem, azért átvészelik a telet, s tavasszal előbújnak.

55judit Creative Commons License 2025.11.22 0 0 96118

Ügyes vagy. A spenót meg jól bír erősebb fagyot is.

Előzmény: lahuba (96117)
lahuba Creative Commons License 2025.11.22 0 0 96117

Pár napja, mikor az első komolyabb fagyot jósolta a meteorológia, leszedtem a fóliámból a maradék paprikáimat, amikkel eddig még kockáztattam, hogy túlélik a korábbi kisebb fagyokat.

Jól tettem, de azért kockázatos volt, a kisebb, két fok körüli fagyoknál is már megperzselődött a levelek egy része, de a paprikák szépen átvészelték.

Ilyen sokáig még nem volt friss paprikám, a család csodájára járt, kőkemények, szépen be is pirosodtak a maradék alma- és cseh paprikáim, de most már a hűtőben dokkolnak.

De most volt vagy -6 fok, a fóliában is lefagytak a paprika levelei, és az egy szem paprika, amit véletlenül rajta hagytam, megüvegesedett.

A saláta és a spenót az meg se rezzent ettől a fagytól a fóliában, de még a szabadföldi spenóton sem látom a fagy nyomát...

trakisbandi Creative Commons License 2025.11.21 0 0 96116

Én arra gondoltam, hogy jobban felfedezhető a sérülés.

Nem fogom tudni eldönteni melyik módszer lett volna jobb, mert nem tettem el mosatlanul.

A mai napig nem kezdett el tömegesen romlani az állomány .

Előzmény: piro para (96115)
piro para Creative Commons License 2025.11.21 0 0 96115

Ha egy repedezett paradicsomot megmosol, gyorsabban romlani kezd, vagy tévedek?

Élő állat? Ezt nem teljesen értem, tetű volt rajta?

Előzmény: trakisbandi (96106)
piro para Creative Commons License 2025.11.21 0 0 96114

Majd írd meg, hogy a mángold a telet nálad hogyan vészelte át.

Én a szalmával való munkát feladom!

Idén volt, de többet nem kell! Sajnos már nem bírok annyit dolgozni mint régen,

és a műtött gerinc már sokszor megálljt parancsol.

Előzmény: képbíró (96113)
képbíró Creative Commons License 2025.11.20 0 0 96113

Köszönöm-számomra ez hasznos válasz. Haladok a talajépitéssel, egyre több minden marad meg. De ezt-évtizedekig kell tanulni-én 6 éve kinzom :-)

Vannak ágyások, amik készen lettek. Jobboldalt látni az augusztusi takarókeveréket, másfél méter zöldtömeg.

Ezt letaposom, áthordom a szomszéd gyümölcsös levelét, kap trágyát, és a tetejére szalmát.

Idén minden szerves anyagom összejött-gykorlatilag-az ára-2 e ft takarómag-2-3 évre elég lesz-1-2 üveg tokaji aszu, amiért kaptam szalmát, trágyát.

Előzmény: piro para (96105)
55judit Creative Commons License 2025.11.19 0 0 96112

Nem az apró babot veted hanem a csövet. Azt csak eltalálja a villa.

Előzmény: Belohin (96111)
Belohin Creative Commons License 2025.11.19 0 0 96111

Láttam már ilyet, csak ponyván, és normál méretű babbal. Mungóval szerintem nem működik, nagyon kis hányad kerül érintkezésbe a villával.

Előzmény: 55judit (96110)
55judit Creative Commons License 2025.11.19 0 0 96110

Úgy gondoltam hogy a száraz csöveket betonon egy laposabb kupacba rakni, és vasvillával ütögetni az egész tetejét. Így nem lehet kiveregetni a szemeket?

Előzmény: Belohin (96109)
Belohin Creative Commons License 2025.11.19 0 0 96109

Néhány hüvely a vad bükkönyökéhez hasonlóan önként felpattant. De a többségnél nem, és nem is lehetett könnyen rávenni, hogy kinyíljon. A vasvilla eleve nem megfelelő méret ilyen aprósághoz.

Most a molybabból csak kevés lett, még nem foglalkoztam vele. A homoki bab nagyobb, és hagyományos módon fejthető, az már a fagyasztóban van.

Előzmény: 55judit (96108)
55judit Creative Commons License 2025.11.19 0 0 96108

Emlékszem hogy volt mungóbabod.  Vasvillával nem lehet kiverni a szemeket? Én nem vetek, kicsi a veteményes, és erre is hordani kéne a vizet. Ha veszek fél kilót, nekem sokáig elég. Ha babot vetnék, az inkább fekete bab lenne. Ez időseknek nagyon hasznos, táplálja a vese energiát úgy mint a fekete rizs, lencse és a fekete szezám is.

Előzmény: Belohin (96107)
Belohin Creative Commons License 2025.11.19 0 0 96107

A mungóbab megterem, nem is túl problémás növény. Két éve volt, tettem is róla képet. Csak egyrészt a hozamát nem találtam vonzónak, másrészt a cséplésére nem volt jó ötletem. Azért próbálkoztam most másfélékkel. Szerintem a homoki bab marad.

Előzmény: 55judit (96104)
trakisbandi Creative Commons License 2025.11.19 0 0 96106

Miért mostam meg a paradicsomot?

Mivel eléggé repedésnek indultak Úgy gondoltam, hogy jobban látszik a lehetséges hibás rész.

Meg így nem maradt rajtuk élő állat.

Azt hogy árt a mosás a tárolásnak nem tudtam.

Előzmény: piro para (96105)
piro para Creative Commons License 2025.11.19 0 0 96105

Nóra

Hát nem tudom, mert a barátnőm már több évben ősszel is ülteti, és a megcsappant családi létszám miatt nem fogy el nekik tavasszal zölden,

és azt mondta, sose magzik fel, és szebb lesz neki mint amit tavasszal duggat főzőnek.

Nekem kevés a hely, így nem próbáltam ősszel főzőnek ültetni, így saját tapasztalatom nincs, csak az amit hallottam!

képbíró

Sajnos a mángoldról már fogalmam sincs miként viselkedik  (elviekben 2 éves növénynek írják), de amit idén ültettem rögtön magszárba ment, így tövestől ki is szedtem,

de az előző évben még télen is folyamatosan szedtem a ház mellett fél méterre volt, eléggé védett helyen, és tavasszal (2. év) csak azért szedtem ki, mert hatalmas bokor lett, és a mellette lévő növényeket elnyomta.

1 realista

Én a fokhagymát csak október végén, november elején ültettem, de már az idei első ültetésem kb 5 centis,

viszont a dughagymára kíváncsi leszek, mert sikerült szántatnom a zsebkendőnyi földemet, és ezért csak hétvégén vásároltam dughagymát,

amit rögtön el is ültettem, bízom benne hogy lesz belőle időben zöld, mert a Nóra féle emeletes Jancsit tavaly későn ültettem, és számunkra az az igazi zöldhagyma, 

de a nyáron nagyon rosszul kelt, minimális zölddel nőt csak meg, és gumót sem hozott, így most eléggé bele van öregedve a földbe, kíváncsi leszek azzal mi lesz,

de nem sok reményt fűzök annak a fogyasztásához, ezért kellett most gyorsan még ültetnem, hogy legyen hagyma- hagymával :)

mert nagyon sok hagymát-fokit fogyasztunk.

trakisbandi

Miért mostad meg a paradicsomot?

Én úgy tanultam, hogy a tároláshoz nem szabad megmosni a zöldséget, mert könnyebben romlásnak indul/hat.

Fogyasztás előtt úgy is meg kell mosni.

55judit Creative Commons License 2025.11.19 0 0 96104

Nálam a konyhában volt az érő félben lévő paradicsom. Egy kevés a napokban került kidobásra, mert az érés nagyon lelassult, és az utóbb elfogyasztott szemek már nem voltak olyan finomak sem. Nem sajnáltam mert van retek, saláta, hagyma, és csíráztatom rendszeresen a mungó babot. Bár ez nem nálam terem. :) Van zöldem bőségesen.

A paradicsom tavasszal kezd majd nagyon hiányozni. Kocsányon ülő gúvadt szemekkel fogom szuggerálni a palántákat, hogy mielőbb teremjenek.

Előzmény: trakisbandi (96103)
trakisbandi Creative Commons License 2025.11.18 0 0 96103

Szép lassan érik a zölden leszedett paradicsom.

Megmostam, megszárítottam, a fűtetlen padlástérben vannak.

Egy két darab megromlott, vagy elfogyasztásra került, de a lényeg látható.

1realista Creative Commons License 2025.11.18 0 0 96102

A dughagyma levele 5 7cm.

Afokhagymám eddig mindig kihajtott az idén nem. 

Pedig szeptemberben eldugtam. 

képbíró Creative Commons License 2025.11.18 0 0 96101

A közeli gazdaboltban veszem. Ilyenkor, a teljes termöterületem 10%-a el van duggatva.

Pont husvétól kezdtem hordani, több mint egy csomaggal, naponta, plusz a szomszéd is átjár szedeget magának.

Sztem a 40 is sok, nem számoltam-de jobban kijön, és -összehasonlithatalan a minösége.

Ég és föld.

A mángoldom még hajt. Jövöre felmagzik? Vagy lehet még szedni?

Idén lett elöször. De jó sok :-) 

Imádom.

Előzmény: piro para (96099)
CBNora Creative Commons License 2025.11.18 0 0 96100

Március-április már jó, akkor nincs már olyan hideg.

Mindig apró dughagymát igyekszem venni, az nem szokott felmagzani. Ezeket mindig csak fejesnek szánom, újhagymának ott az emeletes. Az elég hamar magszárat hoz, de addigra eszünk eleget, nem hiányzik már akkor az újhagyma.

Előzmény: piro para (96099)
piro para Creative Commons License 2025.11.18 0 1 96099

Rosszul fogalmaztam, 12oo.-ft/kg volt, és abból vettem fél kilót, amiben 82 darab hagyma volt,

tehát ha mind sikerül, és lesz újhagymám, akkor durván 7,4o lesz egy, vagyis 5 darab hagyma durván 40 ft,

amit tavasszal talán 300 ft/cs körül árulnak majd a kereskedelemben.

Nóra

Tavasszal szoktam venni hőkezelt hagymát, általában március vége körül, de már volt, hogy április végén ültetem el,

és eddig még mindig jó volt.

Szerintem lehet, hogy maradt meg neki ősszel (sima, nem hőkezelt), és összeöntötte a tavaszi hőkezelt hagymával,

ami 2800,- lett az őszi 1600,- ft-os árhoz képest!

Vissza úgy sem viszi senki, Ő meg hivatkozhat arra, hogy majd reklamál a nagykerben...

A tavaszi hideg hatásra meg a lidlis hagymáknak is magba kellett volna menni, de azoknál egy sem ment magba, holott 3 félét ültettem.

Előzmény: piro para (96096)
CBNora Creative Commons License 2025.11.18 0 0 96098

Hiába volt hőkezelt, ha ültetés után lehűtöd. Szerintem az csak tavaszi ültetésnél számít. De ha túl korán ülteted és sokáig nagy hideg van, az is föl fog magzani.

Előzmény: piro para (96096)
képbíró Creative Commons License 2025.11.18 0 0 96097

Ez mind ujhagymának lett. Fözöhagymát tavasszal szoktam.

Előzmény: kobold62 (96095)
piro para Creative Commons License 2025.11.18 0 0 96096

Ha hőkezelt hagymát ültetett, akkor nem!

De szerintem egyre kevesebben ültetnek 2000-3000 ft-os dughagymát.

Én azt szoktam, de most letettem róla amikor az árakkal szembesültem, így 1200 ft-ért vásároltam fél kiló dughagymát,

gondolván, úgy sem fog most magszárba menni, mert nem főzőnek lett ültetve, hanem kora tavaszi friss fogyasztásra.

Egyébként idén nyáron nagyot csalódtam az eddig megbízható gazdaboltosban, mert a 28oo ft-ért vásárolt hőkezelt hagymából elég sok magba ment,

holott eddig még ilyen nem volt. Viszont a lidliben vásároltból 1 db sem, és nagyon szép főzőhagymák lettek belőle.

Előzmény: kobold62 (96095)
kobold62 Creative Commons License 2025.11.17 0 0 96095

Á. Dehogy.

Legfeljebb nem lesz hagymád. 🤣

Semmi baj. Majd megáll a fejlődésben, ha jön a hideg. Tavasszal újraindul.  Csak nagyob  lesz a felmagzás veszélye tavasszal.

Előzmény: képbíró (96094)
képbíró Creative Commons License 2025.11.17 0 0 96094

HElp me pls.

MEleg van, a tél alá duggatott hagymáim elkezdtek kihajtani.

Sosem fordult ilyen elö velem.

bajban vagyok?

képbíró Creative Commons License 2025.11.17 0 0 96093

Ez volt a vitainditó :-)

Előzmény: d_feco (96092)
d_feco Creative Commons License 2025.11.17 0 0 96092

Ne vitatozzatok... :)

https://youtu.be/KfC6iEXxAiA

képbíró Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96091

15-öt találtam

Előzmény: öreg_néne_b (96088)
képbíró Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96090

HA kijön a palackból-már elegy.

De tényleg nem értek hozzá-csak próbálok észerű lenni.

Beengedjük a gázt-nem tudom milyen a felsö érték-de eleinte gondolom nagy lesz a sürüség.

Mivel valamennyi elszivárog-elöbb utóbb-eljön az a pillanat.

Erre vonatkozó adatot nem találtam-annyira nem is törtem magam :-)

Sztem képes felrobbanni.

trakisbandi Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96089

"afölött sem robban." Igen mert már nincs benne a robbanáshoz szükséges mennyiségű Oxigén.

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96088

A felső robbanási határt is megnézted? Mert afölött sem robban.

Előzmény: képbíró (96086)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96087

Ez a vita tárgya:
"de hogy belemegy 1 palack gáz az biztos"

Egy palack PB gáz 10 km. vakond járatban férne el. Annyi eg egyik kertben sincs.

Előzmény: képbíró (96085)
képbíró Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96086

Rákerestem-1.5% pb már robbanó elegy.

Előzmény: öreg_néne_b (96084)
képbíró Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96085

El nem hiszed, mekkora egy vakondjárat.

A lakások sem tökéletesen szigetelnek, mégis berobban. 

MEllé-egy járatban kialakul millió légzsák.

NEm vagyok szakértö-próbát sem teszek-de sztem simán berobban.

A bányák is robbannak.

Előzmény: öreg_néne_b (96084)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96084

De, a tetején fog kijönni, mert a járat alján nincs lyuk, csak a szellőzőjáraton tud távozni.
Egy palackban 6 m3 gáz van, ami 10 km vakondjárat térfogata. 
Könnyen belátható, hogy nincs a kertben ennyi járat.

Előzmény: 55judit (96082)
beetee Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96083

Új-Zélandon van az a lyuk?

Előzmény: 55judit (96082)
55judit Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96082

A lyukas edénybe ha beleengeded a propán-butánt, annak se a tetején fog kijönni a gáz, hanem lefelé száll a lyukon. Nem zavar egyébként ha nem hiszed el. :)

Előzmény: öreg_néne_b (96081)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96081

Nem hiszem el, hiába bizonygatod.
Lyukas edénybe bármennyi gázt bele tudsz tölteni. 

Előzmény: 55judit (96080)
55judit Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96080

Nem jön ki hidd el. Az egész kertben sehol nem éreztünk gáz szagot. leszáll a gáz a legmélyebb járatokba, a fészekbe is. A lényeg, hatástalan.

Előzmény: öreg_néne_b (96078)
55judit Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96079

Tudom, pont ezért száll lefelé, ergo nem jön ki.

Előzmény: öreg_néne_b (96076)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96078

Pont ezért nem jön ki :-)

Dehogynem. Egy több helyen is nyitott járatba bármennyi gázt beleengedhetsz.

Előzmény: képbíró (96077)
képbíró Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96077

Pont ezért nem jön ki :-)

Ha valaki beleenged a vakondjáratba egy palack gázt-és meggyujtja, annak nem lesz jó vége. 

Az a jutus video-még az AI elötti idökböl van.

Előzmény: öreg_néne_b (96076)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96076

belemegy 1 palack gáz az biztos.

Meg ki is jön, mert számtalan lyuk van rajta.

A gáz lefelé száll

A PB nehezebb, mint a levegő.

Előzmény: 55judit (96064)
képbíró Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96075

Szomszédtól volt "ganajom" Mivel a bögrét jobban szereti a munkánál-idén nem lesz-fizettem neki érte, kb 300 metert jött lovaskocsival.

Marketplace-en kértem segitséget. 

Ingyen is kaptam, oda is hozták-csak fel-le kellett raknom.

3 ajánlat is volt 1 nap alatt

Előzmény: piro para (96074)
piro para Creative Commons License 2025.11.16 0 1 96074

Én is sokáig szenvedtem a szabadföldi paprikatermesztéssel, de az idei év áttörést hozott. Míg a chilik vígan teremnek akármilyen mostoha körülmény között

(azokkal sosem volt gondom), a normál paprikával szó szerint harcoltam, de rájöttem, hogy sokkal több tápanyagra van szüksége mint a chilinek.

Így idén kapott is bőséggel. A szezont marhajóval indítottam, majd pár alkalommal kapott  wuxalt, és ázalékot, nyár közepe táján Tribut A Tribu olyan látványosan beindította,

hogy 3-4 hétre rá csak pislogtam, és mivel a virágos kertben voltak (a kerítés mellett), elég sok elismerést bezsebeltem, mert aki meglátta nem tudott szó nélkül elmenni a roskadozó paprikák mellett.

Februárban a boltban vásárolt hegyes erős frissen ültetett magja, nyáron kb 30-35 centis terméseket produkált.

A nagybanin szoktam látni ilyen extra méretű paprikát, de nem gondoltam volna soha, hogy 1x nekem is lesz :)

Ne add fel, próbáld meg jövőre is, nálam rossz a talaj, de a ganaj sokat dob rajta! Régen mindig azt mondták, hogy a "- ganaj nem hazudik!" Bár költséges, de megéri!

Előzmény: öreg_néne_b (96065)
piro para Creative Commons License 2025.11.16 0 0 96073

Arra lettem volna kíváncsi, hogy milyen termőképessége van, mert nincs sok helyem, viszont ilyet szeretnék ültetni.

2 hete kaptam a piacon, és még ilyen finom paprikám nem volt!

A neten azt írják:

" Kiváló ízű, fűszeres zamatú! Termése vastaghúsú, csípős ízű, középzöld színből sötétpirosra érő fajta."

És ezeket a tulajdonságokat szóról szóra hozta. Számomra az eddig ültetett fajtáim közül bármelyik hegyes erőst kenterbe veri!

Előzmény: Belohin (96067)
képbíró Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96072

Ez felénk is probláma.

Van elektromos ficere, ugatásra-szomszéd itt lakik-szemben meg van 2 mudi, azok tolják rendesen.

Segit, de nem állnak le.

Szerencséje van, mert csináltak uj keritést-nem látnak ki, most kuss van.

Előzmény: 55judit (96068)
képbíró Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96071

Hát nem, szartig van a szomszédé is. Ilyenkor-ha esik-vannak inkább turások, ott lakik nyáron is, de nem jön fel.

Csöcsapda megfogta mindig, de minden nap ki kell ásni, és a t....öm se fog négykézláb ásogatni 2 telken. Általában beletolja a földet, és nem tud továbbmenni. Régebben, 1-2 hét alatt meglett-de ásni-tisztitani kell. Most pont elég a levelet áthordani a szomszédból, trágyázni, takarni, szalmázni.

Előzmény: CBNora (96066)
55judit Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96070

Örülök hogy jó alvókád van, de ettől sajnos nem vagyok jobban.

Előzmény: s51es (96069)
s51es Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96069

A 30 méterre - és közben egy téglafal kerítés - éjszakánként ugatja a mászkáló süncsaládot.

Rendesen hallani. Engem nem zavar, fordulok egyet, és konstatálom hogy megvannak a sünök :)

Most már ritkábban, bevacolták magukat.

Előzmény: 55judit (96068)
55judit Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96068

Ha annyi esze van hogy ott marad a robbantás helyszínén közvetlen, miért foglalkozna a szomszéddal? És egyébként is.

Az emberek ilyenek. Az én szomszédom pl. tudja hogy rossz alvó vagyok, ami nagyon megvisel engem. Ismerjük ugye ennek az egészségre gyakorolt hatását is. Jó viszonyban vagyunk. Ennek ellenére a hálószobám közelébe most készített alapot egy nagy kutya kenelnek. Heteken belül itt a kenel, jön a kutya, egy németjuhász. Képzelheted milyen életem lesz ha éjszaka nem marad csendben. Ha belegondolok amíg élek ez a kutya itt lesz, nagyon el vagyok keseredve.

Előzmény: CBNora (96066)
Belohin Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96067

Volt már. Azóta meg Szentesi piacos és Sobor. Mindegyik hasonló: kissé zöldes szín, enyhén csípős. Az én körülményeim között nem láttam szignifikáns különbséget köztük.

A most kifutott idényben piacon vett hegyes erős típusú volt, a fajtanevet nem tudom. Ez most jobban sikerült, többet termett.

Előzmény: piro para (96063)
CBNora Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96066

Az se biztos, hogy illik a szomszéd kertjét robbantani. A járatok nem feltétlenül a telekhatáron végződnek.

(Bennünk persze föl se merült ilyesmi.)

Előzmény: 55judit (96064)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96065

Én próbáltam, de nálam valamiért egyik paprika sem szeret. :(
Egyébként ízlett, finoman csípős volt.

Előzmény: piro para (96063)
55judit Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96064

Robbantani nem próbáltuk, de hogy belemegy 1 palack gáz az biztos. Iszonyat hosszú és szerteágazó a járatrendszer, a fészkek pedig 1m-rel a felszín alatt vannak. A gáz lefelé száll, nem is éreztünk gáz szagot. Nem menekültek el, nem pusztultak el, egy hét múlva kezdődött minden előről.

Előzmény: öreg_néne_b (96059)
piro para Creative Commons License 2025.11.15 0 0 96063

Valaki szokott ültetni Faludi paprikát?

trakisbandi Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96062

Az előbb még PB gázról beszéltél .

Előzmény: homerx (96061)
homerx Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96061

saletromso, faszen, kenpor? ezuttal nem rezlemoso lesz belole :)

Előzmény: trakisbandi (96060)
trakisbandi Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96060

Ha meg sok a gáz nem robban. Megfelelő arányú gáz, levegő keverék kell .

Előzmény: öreg_néne_b (96059)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96059

Vagy a gyufa előtt propán-bután gázt engedett a járatba.

Nagyon keskeny a vakondjárat, nagyon kevés gáz fér bele, az meg nem robban ekkorát.

Előzmény: 55judit (96051)
Belohin Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96058

Köszönöm! Itt az állateleségesnél apró betűvel azt írják, csíráztatásra nem alkalmas. De a mediterránfarmra majd visszanézek később, hátha lesz. Az elvileg vetőmag.

Előzmény: 55judit (96055)
képbíró Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96057

pontosan.vanegyhosszabbverzióis

Előzmény: 55judit (96051)
képbíró Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96056

egyjárat-900-nm-is-lehet

Előzmény: öreg_néne_b (96050)
55judit Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96055

Nézd már, egyetlen kattintásra mit találtam: https://glirex.hu/glirex-natureseeds-feher-cirok Adnak 10 dekát is, és nem hántolt úgy nézem ez vetni való.

Előzmény: Belohin (96052)
55judit Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96054

Bár a 40 dekát biztos nem vetnéd el, de nem drága, megérné megvenni.

Előzmény: 55judit (96053)
55judit Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96053

A mediterranfarm.hu oldalon úgy tűnik szokott lenni 40 dekás vetőmag, csak most nincs. Esetleg kérdezzél rá, lesz-e. vagy https://www.piccantino.hu/sapore-di-sole/bio-feher-cirok  ez étkezési bio cirok, csak nem írják hántolt-e vagy sem. Esetleg próbáld meg, csírázik-e, vagy kihajt-e cserépben.

Előzmény: Belohin (96052)
Belohin Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96052

Úgy néz ki, nem lesz cirok. A szentesieknél látott fajtákról Gemini lebeszélt. Fehér magvú, tanninmentes kellene, olyat meg csak gazdálkodói kiszerelésben találtam. Olyan, mint a homoki bab. Fekdícsérik, hogy a jövő növénye, kapni meg nem lehet házikerti mennyiségben.

Előzmény: Belohin (96045)
55judit Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96051

Vagy a gyufa előtt propán-bután gázt engedett a járatba.

Előzmény: öreg_néne_b (96050)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96050

Nem valós. Ekkora robbanáshoz valami nagy üreg kell, nem egy vakondjárat.

Előzmény: képbíró (96049)
képbíró Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96049

Láttam ilyet jutun..... borzalmas.

https://www.youtube.com/watch?v=KfC6iEXxAiA

Előzmény: homerx (96029)
55judit Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96048

A régi lakhelyemen ahol fél hold kertem volt a végében annyi seprű cirkot termeltem, hogy lovas kocsin vitték el. Nagyrészt homokos volt a talaj, öntözés sosem volt csak fent a kis veteményesben.

Itt amit rendeltem magot, étkezési célra termesztettem volna. Nem sajnálom, lassan feladom az egészet. Lent a vakond, fent a rigó, csiga  és rovarkártevők tönkelege plusz a száraz forró nyarak ellehetetlenítik a kiskerti örömöket. Még erőltetem kicsit mert van amit nagyon szeretek és nem tudnám megvenni. Csak nem tudom meddig bírom.

Előzmény: piro para (96047)
piro para Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96047

Mi nagyon régen 1x ültettünk cirkot, és valóban igénytelen növény,

a kert hátsó részében volt, soha nem öntöztük, de jó pár évig szolgáltatott téli elfoglaltságot, mert sok söprű készült belőle :)

55judit Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96046

Valószínű nem csak azon múlik a siker mennyi vizet kap. Próbáld meg te is, neked bejöhet.

Belohin Creative Commons License 2025.11.14 0 0 96045

Pedig azt írják, hogy igénytelen, meg szárazságtűrő. Lehet, hogy megpróbálom.

Előzmény: 55judit (96044)
55judit Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96044

NBGK-tól kértem magot. Kevés lett, kicsikre nőttek, nem jött be. nem voltak szépek a kalászok se. Biztos az én kertem nem megfelelő számára.

Előzmény: Belohin (96043)
Belohin Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96043

Judit, egyszer emlegetted a cirkot. Nem emlékszem, sikerült-e szerezned, és ha igen, hogyan használtad?

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96042

Farral megy visszafelé a járatában, úgy tolja ki a földet.

Előzmény: piro para (96041)
piro para Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96041

Nem kötözködni akarok, csak szeretném megérteni, hogy ha nem előre túr, akkor a vakondtúrás, domb, hogyan keletkezik? Menet közben megfordul, mert érzi közel a felszín?

Érdekes videót találtam, a vakond témakörben.

https://www.youtube.com/watch?v=eolq3jcyRYA

Nekem olybá tűnik, hogy szaglászik, és amikor talán "szagot kap", ott elkezd túrni, és pillanatok alatt eltűnik az üveg mellett, majd a kamera mutatja a lukat.

Olyan mintha az ott egy járat lenne, és Ő tudná, hogy ha ott ás, pillanatok alatt el tud tűnni, hiszen a saját alagútrendszerébe megy be?

Előzmény: öreg_néne_b (96040)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96040

Ilyenkor hova tűnik a föld?

Nem malac az, hogy előre túrjon. Elöl ás és hátrálva távolítja el a földet.

Előzmény: piro para (96038)
trakisbandi Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96039

"kb 50 centire lett egy luk"

Szerintem ott jön ki a járatából, olyan dombot még nem láttam aminek  a tetején lyuk volt ( csak a kis vakond mesében).

Mikor meggyalázta az epremet ott is volt túrás és mellette lyuk.

Előzmény: piro para (96038)
piro para Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96038

Amikor elszedem a földet mindig betemetem a nyílást, így biztos nem a fény zavarja amikor újat túr ugyanoda! Ezért mostanság már nem szedem el, mert a friss járatot úgyis folyton járja, és visszatúrja.

De ha eltelik egy idő, és utána szedem el a földet, akkor van, hogy hónapokig nem túr ugyan ott, ezt a régi háznál figyeltem meg, amikor a domboldalt nyírom.

Most érdekes mert a frissen túrt domb mellett kb 50 centire lett egy luk. Ilyenkor hova tűnik a föld? Vagy a lukon ment be? Vagy két különböző garázda garázdálkodik? :)

Előzmény: Belohin (96035)
Lia85 Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96037

Én innen vettem télire növénytakarót: 

https://keritesmania.hu/termekkategoria/kert-agrar/n-venyvedo-folia

Egyik éven vettem tőlük ilyen több szintes növényfólás polcot. Az is jó volt, csak nekem sok a növény és kevés fért bele. 

CBNora Creative Commons License 2025.11.13 0 1 96036

Ha nem takarítod, akkor is nő egy darabig. Ha rögtön leszeded, jobban feltűnik ez a növekedés. Én legalábbis így gondolom, a kényes helyekről mindig leszedem, ha kell, többször is, aztán egy darabig nyugi van. De csak annyira kotrom le, hogy fedve maradjon a nyílás, ne megy be se fény, se huzat.

Előzmény: lahuba (96034)
Belohin Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96035

Szellőztetésre függőleges járatot szokott készíteni kupac nélkül. Az a gyanúm, hogy ha elszeded a kupacot, beszűrődik a fény, és az zavarja.

Előzmény: lahuba (96034)
lahuba Creative Commons License 2025.11.13 0 0 96034

Tulajdonképpen nem vagyok tisztában a vakondtúrás funkciójában.

Pusztán megszabadulás az ásás során felhalmozódó talajtól, szellőzőnyílás némi laza talaj légszűrővel ellátva, vagy éppen szellőzőkémény, ami magasságával is huzatot generál, mint a házak kéményei.

De az biztos, hogy valamiért fontos neki az ott lévő földkupac, mert én is azt tapasztaltam, hogy ha eltakarítom, semmi idő alatt újraépíti, viszont ha úgy hagyom, akkor nem építi tovább...

Előzmény: CBNora (96021)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96033

Ízben sokkal gyengébb és a nagy szemek kevésbé egyenletesen puhulnak.

Előzmény: AmazingGecko (96032)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96032

Miben rosszabb?

Előzmény: öreg_néne_b (96031)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96031

A naspolyának nem kell fagy, anélkül is utóérik.
Igen, a Holland óriás nagyon sokkal rosszabb, mint a Szentesi rózsa.

Előzmény: AmazingGecko (96030)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96030

A most leszedett kemény naspolya még utóérik, ha fagyot kap?

A Holland Óriás tényleg rosszabb, mint a Szentesi rózsa?

homerx Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96029

malacporzsolot beiranyitod, vagy bedobsz karbitot, majd rarobbantod :)

Előzmény: piro para (96017)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96028

Kevésbé romantikus magyarázat szerint mutatja, milyen jó vadász, ami ősidőktől szelekciós előny, így megerősített viselkedés.

Előzmény: 55judit (96027)
55judit Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96027

Tündér cica! Azt mondják, a cica ajándékba adja a zsákmányt szeretete jeléül. Az én cicám ha meglátta hogy mozog a kupac, akkor elkezdte pofozgatni. Persze hogy odébb állt a vakond, kicsit arrébb készült az újabb túrás.

Előzmény: trakisbandi (96023)
CBNora Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96026

Én se bánom!

Előzmény: trakisbandi (96025)
trakisbandi Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96025

Nem bánnám,ha nem hozná haza, mert sokszor mosni kell a lábtörlőt, a véres maradványok után.

Előzmény: CBNora (96024)
CBNora Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96024

Érdekes, a mieink sose hozzák a házhoz, vagy megeszik, vagy otthagyják valahol a kertben. A lábtörlőn még sose volt semmiféle zsákmány, pedig ez tényleg gyakori macskaszokás.

Előzmény: trakisbandi (96023)
trakisbandi Creative Commons License 2025.11.12 0 1 96023

Ez a cicus igazi, és nagy vadász !

Leteszi a lábtörlőre.

Előzmény: Belohin (96022)
Belohin Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96022

Ha már 'borzalmas cicus', a YouTube tele van efféle shortokkal: https://www.youtube.com/shorts/lyVcG-dy2hU

De az a gyanúm, hogy többnyire AI álmodja őket.

Előzmény: képbíró (96018)
CBNora Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96021

El lehet húzni a földkupacot, de csak annyira, hogy a lyuk fedve maradjon.

Nálunk elég jól bírják a növények. Az eperágyás is össze van túrva, egy-egy tő néha áldozatul esik, de a legtöbb elviseli. Engem meg annyira nem zavar, egyébként se szabályos sorokban vannak a tövek, ha egy kiesik, majd ültetek másikat kicsit odébb. A sarjakból mindig van tartalék nem túl jó helyen, ezekből szoktam átültetni.

Az idegeimnek is jobb, ha nem küzdök, hanem alkalmazkodom.

CBNora Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96020

A mieink vadásznak, mióta megvan ez a két kerti macska, nem kell letakarni a földiepret.

A madarakat meg is eszik, a vakondot nem.

Nem egyértelmű öröm persze, de hát ez van, nézzük a jó oldalát. Nem szeretek a kertben macskát tartani, állandó aggodalom, de van 3 szobacicánk, többet nem lehet beengedni.

Előzmény: Belohin (96016)
képbíró Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96019

Nem eldobot ötlet a füst. Átköltözik a szomszédba. Tojásos doboz sokág füstöl.

Mivel nem lát- a szagra, zajra reagál.

A zaj sem butaság...szomszédban nagy testű kutya nyargalászik-soha nem megy arra.

képbíró Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96018

Az enyimé a territóriumára merészkedöket levadássza. Ezért tartom a garázsban a madáreleséget. Pocok off...

Vakondra szarik.

És szerencsére nem madarászik.

Pedig "borzalmas " cicus, kutyára támad.

Előzmény: Belohin (96016)
piro para Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96017

Tehát marad a türelem, és a csodavárás, meg esetleg a fűst, habár azzal kapcsolatban kétségeim vannak, mert ha a füst "elszáll" akkor újra támad.

Azt már megtanultam, hogy nem szabad a földkupacot elhúzni, mert rögvest újat fog alkotni.

Kora tavasztól amikor is intenzíven kezdett talajfelszín közeli életet élni, kötöttem vele egy hallgatólagos megállapodást,

vagyis hallgatott rám, ami abban manifesztálódott, hogy én nem bántom az ő munkálatait, ezért cserébe ő sem okoz kárt nekem,

vagyis túrhatott, de a növényeimet nem bánthatta.

Volt, hogy a paprika tövét körbejárta, de a paprika szépen élt tovább. Most újfent arra gondoltam, hogy kimegyek és elbeszélgetek vele,

ha nem bántja a kiültetett hagymásokat, akkor békejobbot adok neki :)

de ha nem ér a szép szó, akkor legyen harc!

Belohin Creative Commons License 2025.11.12 0 0 96016

Legalább egy nálunk is vadászik, mert időnként felbukkannak a lábtörlőn többé-kevésbé megszerelt rágcsálók. Csak a madarakhoz nincs elég önbizalmuk. Azt nem vehetem rossz néven, hogy nem repülnek utánuk. De fedezékből szerintem lehetnének sikeresek.

Ha én cica volnék,

Száz rigót is fognék!

Kellene ide egy csapat kiéhezett karvaly. Aztán Gombóc Artúrrá hízhatnának...

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.11.11 0 0 96015

Sok-sok macska generáción keresztül a jó egerésző macska kölykeire volt igény a faluban. Szelekciós előny volt az erős vadászösztön.

Előzmény: s51es (96013)
alfi13 Creative Commons License 2025.11.11 0 0 96014

A  házi macskák azzal különböznek a vadmacskáktól hogy akkor is vadásznak és ölnek amikor nem éhesek. Ezt írja "Brehm az állatok világa" című könyv. De a gyakorlat azt mutatja hogy ez nem mindegyik házi macskára igaz mert nékünk is van három és csak egy vadászik igaz az szinte folyamatosan.

Előzmény: s51es (96013)
s51es Creative Commons License 2025.11.11 0 0 96013

Jóllakott macska minek vadásszon?

Előzmény: Belohin (96010)
képbíró Creative Commons License 2025.11.11 0 0 96012

Csöcsapda minden éven elkapta.

idén nem.....

aktivan kell ide oda rakosgatni. 

4 éven át-max 1 hét volt a fogás

idén semmi..

de nem is kinzom magam ezzel most

Előzmény: 55judit (96004)
55judit Creative Commons License 2025.11.11 0 0 96011

Igen, a háló széleit gondosan rögzíteni kell, mert a rigó alá megy, de kijönni nem tud. A CD-t rövid botok végére lógattam madzagon úgy, hogy éppen nem érte el a CD a töveket. Az ágyásban 2 sor eper van. Mindkét sornál kb. m-es távolságra a botokat, így fél méterenként van 1 CD. Ha ritkább, vagy magasabb nálam se hatásos.

Előzmény: Belohin (96010)
Belohin Creative Commons License 2025.11.11 0 0 96010

Próbáltam már én is CD-t, de nem láttam sok eredményt. A műanyag bagoj (sic!) is hiába trónolt az ágyás mellett. Egyedül a madárháló véd, ahová fel tudja az ember applikálni. Nálunk is alagútvázon volt a szamóca fölött. Egyik évben még a háló alá is betalált, rést feszegetett a sarkánál. De akkor hívtam a Stardenburdenhardenbart-ot. Neki szabad, amit nekem nem... "Nom du nom!" (Rejtő mester így szokta kifejezni :-) ) Sajnos, hiába próbálom győzködni őket, hogy a rigó milyen finom. Inkább elterülnek az ablakpárkányon, mint hogy a bokor mögül lessenek alkalomra. Pedig a gyalázatos tollasok sokat mozognak a talajon.

Előzmény: 55judit (96008)
homerx Creative Commons License 2025.11.11 0 0 96009

vedjuk a fakat, egyel hodot! :)

Előzmény: 55judit (96007)
55judit Creative Commons License 2025.11.11 0 0 96008

A madárhálót azért nem szeretem, mert az eper virágai átbújnak a lyukakon, a növekvő kis eper pedig beleakad a hálóba és leszakad amikor azt emelgetem. Ezért CD-t használok pálcikákra akasztva. Elég sokat. Akkor helyezem fel amikor az első szemek megértem, mert a rigó csak néhány hétig fél tőle. Lehet kipróbálom a hálót úgy is, hogy az ágyás fölé kirakom a fóliaalagút vázát, arra a madárhálót. De azt meg éréskor napi szinten igazgatni kell. Legpraktikusabb a CD.

Előzmény: trakisbandi (96006)
55judit Creative Commons License 2025.11.11 0 1 96007

Tekintve hogy a vasúti sínek alatt/felett is átmennek a vakondok, nem olyan nagy etwasz hogy egy hálót megketülnek. Ezek szerint te elhiszed nekem hogy éveken át tartó tolarenciát meg lehet unni.

Én már nem vagyok fiatal. Kannával hordom a vizet a kertre. Megterhelő a többi munkálattal együttvéve. Gondolhatod mit érzek amikor öntözés közben ahol nyomát se látom túrásnak, egyszer csak megnyílik a föld és elnyeli vizet. Sok esetben a palánták gyökere levegőben lóg mert alatta vezet a járat. Sőt, az egészsor alatt nyíl egyenesen vezet a járat. Á, nem is sorolom. El kell döntened mi a fontosabb. A vakond jóléte vagy a termés.  Nálam kicsi a veteményes, ehhez képest én is sokáig tűrtem a kártételeket. Több a kára mint a haszna. A vakond mellett gondoljunk a gilisztákra is. Azok hasznát elismerem.

Előzmény: trakisbandi (96006)
trakisbandi Creative Commons License 2025.11.10 0 0 96006

Mindent megtettem a védelmük érdekében. Akkor hirdettem nulla toleranciát mikor a frissen telepített epremet összetúrta. Ami alá vakondhálót rakattam csak azért hogy ne kelljen vele harcolnom.

A vakondháló szélénél szépen kimászott a földből, és a föld felett bement az ágyásba és beásta magát az eprembe, és minden sort szépen szakszerűen felásott. Felette természetesen a rigók végett madárháló volt.

Előzmény: 55judit (96005)
55judit Creative Commons License 2025.11.10 0 0 96005

Én kénlapot használtam egy időben. Amint kiszellőzött, ugyanúgy jöttek. Sokat költöttem eddig a vakondokra. Egy ideje a kertem védett nem a vakond. Mióta lényesen kevesebben vannak, már találok néhány gilisztát is a kertben. Újra van élet. Sőt a komposztban is megjelent újra a trágyagiliszta. 

Előzmény: zsorsz (96002)
55judit Creative Commons License 2025.11.10 0 0 96004

Tudom milyen. Nálunk a sziréna bizonyos időközönként szólalt meg, hogy frászt kapjon. A leásott szirénától 2-3 méterre is rezgett a föld alattam amkor megszólalt. Amikor dúrt a sziréna mellett is, akkor vettük ki a földből. A 20 év alatt minden létezőt kipróbáltunk. Bármikor bármiért mentem a kertbe, mindig vittem a nagy kapát is, amikor mozgást láttam, azzal kaptam ki a vakondot. Évekig elvittem őket 2 km-re a határba, de bele lehet ebbe is fáradni.

Előzmény: trakisbandi (96000)
képbíró Creative Commons License 2025.11.10 0 0 96003

NEkem tépösali még van kinn, szabadban. LAssacskán-de szépen nö.

A keltetöben tavasszal ültetett kel-és fejes káposzta-többszöri földibolha invázió után-lassan szedhetö :-D

Előzmény: lahuba (95994)
zsorsz Creative Commons License 2025.11.10 0 0 96002
CBNora Creative Commons License 2025.11.10 0 0 96001

Nekünk is volt napelemes vakondriasztónk, valahol talán még most is ott hentereg a fáskamrában.

Körbetúrták.

Én most már egyszerűen nem foglalkozom velük. Pázsitunk nincs, a mostani füvekkel vegyes növénytársulásban nyugodtak túrhatnak. A veteményesben igyekszem a járatokra nem ültetni, a túrásokat pedig óvatosan lekaparom a növényekről, ha rájuk túrnak. Általában egy-egy túrást kétszer kell leszedni, aztán egy darabig szünet van. Nem egész szezonban, de következő adagig már megnőnek annyira a növények, hogy a túrástól sem mennek tönkre.

Sarolta cicánk elég sokat megfog, de akkor is kb. ugyanilyen volt a vakondhelyzet, míg ő nem élt velünk.

Előzmény: piro para (95997)
trakisbandi Creative Commons License 2025.11.10 0 0 96000

Az a helyzet, hogy osztom a véleményed.

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169692356&t=9108176

A vakondriasztó nálam is megbukott. Változó hangmagasság meg minden féle trükk hogy ne szokja meg a delikvens. Sajnos nálam nem működött.

Aztán kitaláltam, hogy egy autórádió 30W-os hangszóró párt elástam a föld alá, persze petpalacban vízmentesítve.

Semmi eredménye, pedig éjjel-nappal szólt a zenebona. Mondjuk abból jó volt. hogy mikor mentem a kertbe  dolgozni, hallottam a rádiót.

Előzmény: 55judit (95998)
55judit Creative Commons License 2025.11.10 0 0 95999

Vehetsz élve fogó csapdát, vagy állhatsz lesben kapával a kézben. Ha végképp belefáradsz, jön az, ami tiltva vagyon, de hatásos.

Előzmény: 55judit (95998)
55judit Creative Commons License 2025.11.10 0 0 95998

Ne is álmodj arról, hogy a vakod bármivel is elriasztható. Nem hogy a napelemes riasztóra tojik, de még a leásott tűzoltó szirénára, a propán-bután gázzal való járatgázosításra is.

Először kezdtük sörösüveggel, aztán jöttek a napelemesek, a bűzgolyók, egyedül a dohánypor volt rövid ideig hatásos, de amint kiszellőzik a járat a szag elszállása után, -mert ugye annyi esze van hogy szellőző lyukakat készít - újra használja a járatokat mintha semmi nem történt volna. Ez után jöttek a csapdák több-kevesebb sikerrel és most a végleges megoldás tart egy ideje, de lassú a folyamat mert túl gyorsan szaporodnak.

Rajtad a sor ha kisérletezős kedvedben vagy. Rájuk költhetsz egy vagyont, de ha nem fogod ki, ott maradnak.

Előzmény: piro para (95997)
piro para Creative Commons License 2025.11.10 0 0 95997

Talán amíg komoly csapadék nem érkezik, vagy az első hó, addig nincs olyan, hogy ne találnék munkát kint, holott mindig azt érzem, hogy már kész vagyok :)

Most pl. kiderült, hogy a télre szánt fokhagymáim fele elkezdett hajtani, így nincs más megoldás el kell ültetnem.

Már majdnem elkezdtem örülni, hogy a földtúró eltűnt, mert mióta elültettem kb 500 virághagymát, nárcisz, jácint, tulipánt, és a fokhagyma is a földbe került, mintha nyugi lenne, de 2 napja újra elkezdett túrni, illetve vakond mód dombokat emelni, de találtam egy lukat is, így arra gondoltam, hogy a segítségeteket szeretném kérni.

Van valakinek már bevált napelemes vakondriasztója? Nagyon sokfélét kínálnak a neten, és nem tudom melyiket lenne jó megvásárolni?

Ha valakinek esetleg van ez irányú tapasztalata, bevált vakondriasztója, a beszerzési forrást szeretném elkérni.

55judit Creative Commons License 2025.11.09 0 0 95996

Ez ilyen. Nálam az alagút fóliában retek is van, ami tetves lett. Így a fóliámban nagyon változatos az élet.

Előzmény: lahuba (95994)
lahuba Creative Commons License 2025.11.09 0 0 95995

A szabadföldi spenóttal valahogy mindig úgy jártam, hogy ősszel még szép volt, a telet is jól átvészelte, és pont akkor kezdett el kiritkulni, mikor tavasszal kezdett megjönni a jó idő.

Sokszor elkezdtek sárgulni a leveleik, elgyengült a gyökérzete, és foltokban elpusztult, csak sakktábla szerűen maradtak meg tövek.

Nem tudom, mi okozza ezt, valami fertőzés, vagy kártevő, de rendszeresen így jártam

Előzmény: 55judit (95992)
lahuba Creative Commons License 2025.11.09 0 0 95994

Nekem a fóliában még tépősalátám van, amit még valamikor szeptember elején vetettem, az gyönyörű, szedem régóta.

Csak az a baj, hogy hamar felfedezik a csigák és a hernyók is, amik jó el is tudnak bújni benne, reménytelen kipaterolni őket, így válogatva kell szedni a leveleket, sokat megcsócsálnak...

Előzmény: 55judit (95992)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2025.11.08 0 4 95993

Sziasztok!
Most van egy kis időm, írnék egy rövid összefoglalót az idei szezonról, ha nem gond. :) Elsősorban azzal a céllal, hogyha valaki a keresőbe beüti annak a fajtának, növénynek a nevét, amiről infót szeretne, találjon is valamit. Én is nagyon örültem pl. tavaly is, amikor egy-egy, számomra ismeretlen fajtáról találtam itt akár pár mondatot is.

Először is, az idei nyár nagyon rövid volt, és a hőmérsékleti adatok roppant kedvezőtlenek, legalábbis felénk, Észak-Nógrádban. A hajnalok, reggelek min. 80%-a 4-10 celsius fok közötti volt, ez nagyon komoly mértékben késleltette az érést. Konkrétan 4 héttel később tudtam az első szem paradicsomot leszedni, mint tavaly.

Alma, körte nem volt, virágzáskor lehetett vmi gebasz, úgy vélem. Szilva szépen volt (főleg ringló), bár nagyon figyelni kellett a moníliára, majd később a szilvadarázsra is. Szőlő bőséges termést hozott, de az is késett rendesen.
A szamóca szépen termett, sikerült a fagyoktól is megóvni a fátyolfóliával. Van benne több fajta.

Paradicsomok. Sajátnevelésű palántáim voltak, szépek, és idén nem öregedtek bele a tejfölös pohárba, mert idén 4 héttel később vetettem a  magokat, így sokkal erősebb, fejlettebb növényeim lettek, sokkal több termést is hoztak. Majd elfelejtettem, sztem minden paradicsom íztelenebb volt egy árnyalattal, mint a tavalyi, melegebb nyáron.
K3: Hozta a szokásos formáját, stabilan bőtermő, de a hideg hajnal-rövid nyár miatt a bokrok elég hamar feladták, ami érthető, hiszen ez egy kifejezetten korai és rövid tenyészidejű fajta.
Mobil: szintén jól teljesített, nagy terméseket nevelt, jó befőző anyag.
Lojain f1: Ezt a piacon ajánlotta az árus, vettem egy db palántát próbaképpen. Nem kellett volna. :)) Sem nem korai, sem nem ízletes, olyan kemény, mint a kő, szedés után 3 héttel sem puhult ez is igaz :D Íze sem volt említésre méltó. 

És jöjjenek a Spanyolországból hozott, vett magjaim.
Tres cantos selección gigante rosa: Nagy bogyójú, nagyon ízletes, "rózsaszín" (világos, enyhe piros) folytonnövő fajta. Nem kényes, átlagosan bőtermő, nem is túl korai (legalábbis idén) de nagyon szerettük, jövőre is lesz.
Valenciano: Ez is folytonnövő, tojásdad alakú, aromás fajta, átlagos. 120 g körüli termésekkel, de talán jövőre kihagyjuk, nem jött be annyira (lecsóba ez is jó azért).
Tomate Azul: Ő is nagy kedvenc. Folytonnövő, és kifejezetten korai (K3-at is megelőzte) fajta. Nagyobb (kb. Mobil) méretű termésekkel, enyhe, de kellemes, gyümölcsös ízvilággal. Ő jövőre is lesz.
Aztán itt van a mi "ismeretlen" elnevezésű fajtánk, ami egy krumplilevelű fajta. Ő az elmúlt 2 évben determinált volt, de idén teljesen mást hozott, mutatott, mint eddig. Hatalmas, erős bokrot nevelt, és tulajdonképpen folytonnövő volt, de minimum féldeterminált, mint pl. az ökörszív. Nagyméretű terméseket nevelt, nagy bő hozammal, bokronként 4,5 kilós átlaggal. A 6 bokor 26,5 kg paradicsomot adott. Ő volt a befőzési programunk alapja :))
Ökörszív: Nem vártam tőle sokat, de nagyon kellemes meglepetés volt. Korán érett, nagy méretű, egészséges, jó ízű terméseket hozott, és a növény sem volt kényes.
Koktélok. Olvastam egy tesztet a neten, hogy melyik a legjobb koktél stb... Na, beszereztem a gyártó oldaláról a nem éppen olcsó magokat, elküldték Németországból postán a Samen Pfann gyártótól. Azt kell mondanom, hogy nem volt egyik fajta sem nagy szám, egyik sem lesz jövőre.
Nugget f1: Sárga, ovális alakú, elég kisszemű, nem is kiemelkedő ízű paradicsom, felejtős.
Ravello f1: Ovális, nagyobb szemű(20-25 g) , de nem igazán telt ízű fajta lett nekem.
Trilly f1: San marzano típusú, 20 g körüli termésekkel. Bőtermő, a három közül a legjobb ízű, de ez is (mint a másik kettő) repedésre hajlamos volt.
Strabini: Na ő volt az abszolút meglepetés. Egy Lidl-ben vett paradicsomból fogtam a magokat, próba szerencse és kíváncsiság alapon. Olvastam én, hogy hibridből nem érdemes magot fogni meg milyenek, de hajtott a kíváncsiság. Későn vetettem (05.12), egyből a helyére pikíroztam (06.01.). Nem fűztem hozzá nagy reményeket, de egyszer csak beállt a két db palánta, elkezdett erősödni, és valami gyönyörű, erős növény lett. 17-22-es fürtökben ontotta a 25 g körüli, nagyon finom terméseket, amik ráadásul még repedni sem voltak hajlandók, akármennyi eső esett egyszerre augusztus végén. Nagy mennyiségben adott, nagyon finom paradicsomokat, jövőre valószínűleg ez az egy "fajta" koktél lesz.

Paprika. Idén először vásároltam profi magokat, és nem csalódtam. A Capsico két hibridjét vetettem (Goldano és Carina), nevelgettem, és egy aranyalma nevű almapaprikát, plusz egy-két szintén profi fajtából vettem palántát érdekességként.
Goldano f1: Csodálatos, vastaghúsú és nagyon finom, hatalmas (170-250 g) terméseket hozott, nagyon nagy mennyiségben, kötöttek a termések hidegben, melegben... öröm volt gondozni, nevelgetni.
Carina f1: Nagyon bőtermő, iszonyatos mennyiségű virágot hozott, kötött ez is minden körülmény között. 110-140 g közötti terméseket nevelt, ő is lesz jövőre. Ez a fajta volt a legkoraibb, pedig a Goldano is az.
Cahuna f1: 2 db palántát vettem. A Carinától picit lassabb, de nagyobb szemű, bordóbb, látványosabb terméseket ad. Az íze ugyanakkor nem volt jobb, mint a Carinának.
Kapitány f1: egy db palánta volt, de ez az egy sokat hozott, íze is jó. A termések mérete az előbbi két fajta között volt vhol.
Caludius f1: szintén egy bokor volt, az első hullámban nagyobb terméseket hozott, aztán picit kifulladt.
Rezigo f1: Korai, nagy bigyójú, vastag húsú, adta szépen a paprikákat, figyelemre méltó fajta.

Tökfélék. 
Cerna spárgatök: Agrosel gyártó olcsó terméke, de második évben vetettem már. Nagyon szeretjük az ízét, állagát, jövőre már csak ez a tök lesz.
Alba tök: Kipróbáltam, de minek? Az első körökben hozott 3-4 kilós nagy terméseket, aminek se íze, se bűze, és legyalulva, megfőzve is kásás, tartás nélküli volt. Kuka.
Black Beauty: Hozta, amit kell, amit vártunk, ő lesz jövőre is, nem váltok, mert nincs értelme.

Ebben az évben a Hortiservice termékeit használtam a kertben.
Quicklink: gyökereztető, gyökérfejlődést serkentő anyag, bevált, bár ezt nehéz megítélni szerintem.
Trainer: Na ez tényleg jó cucc, érdemes, használni, nagyonszépen fejlődik tőle minden. Én fújtam mindenre, hálásak voltaka érte a növények. 
Scudo: aktív réz tartalmú növénykondicionáló anyag. Használtam rendszeresen, nem volt gombafertőzésem, és növénykondícionáló egyben ez is.

Kétszer kifújtam Amalgerolt is, ártani nem ártott :D

Ősszel pedig, ásáskor szintén a Hortiservice termékét használtam trágyázásra: Tribú a termék neve.

55judit Creative Commons License 2025.11.07 0 0 95992

Elképzelhető hogy sikered lesz.

Az én spenótom szabad ég alatt van. Nem hiszem hogy kifagy. Némelyiknek van pici lomblevele. Én csak néhány szemet vetettem. Saláta-leveles kel-spenót salátát tervezek fogyasztani. Ebből csak a salátát szeretem, de a többiből is próbálok közé csalni. :)

Még 3 szál Húsvéti rózsám van a fólia alatt, és van 10-15Müncheni sör, azok még nőnek. Az áttelelő saláta hatalmas levelekkel foglalja el a teljes belső teret az alagútban, azt is eszegetem. A kert meg tele van apró salátával mert féltem nem lesz, és szórtam minden felé. 😉

Előzmény: lahuba (95990)
képbíró Creative Commons License 2025.11.07 0 2 95991

Gyepesszomszéd alapból már átfurikozza mindenét :-) be van tanitva.

Előzmény: CBNora (95987)
lahuba Creative Commons License 2025.11.07 0 0 95990

Én spenótot vetettem a fóliába a múlt hónap vége felé, elég szépen kikelt, most kezdi első nem szikleveleit hozni.

Kíváncsi leszek, hogy fogja átvészelni a telet.

Abban nem bízok, hogy még idén lesz belőle szedhető, de az is nagy előny lenne, ha tavasszal szuper korán lenne.

Eddig a fólia alatt mindig februárban vetettem, azok elég jól bejöttek, most kísérletezek, hátha még korábbra lehet hozni az első spenótszüretet...

55judit Creative Commons License 2025.11.06 0 0 95989

Amikor a retket vetettem, fél marék Edit féle áttelelő salátamagot is beszórtam a fólia alá. Ez már így veszett, a neve Edit féle saláta mag marad az eredeti név ismerete híján. Erősen nőnek, persze nem fejes, de ehető méret. Ezek vajon a tél folyamán is nőnek fagymentes időben?

Mindenhova szórtam. A vörös-és fokhagyma ágyásba, a földieper ágyásba is. Azok még picik, kelegetnek.

CBNora Creative Commons License 2025.11.05 0 0 95988

A füst legalább olyan ártalmas az egészségre, mint az előírás szerint alkalmazott növényvédő szerek.

Elég lehangoló, mikor kerti munka közben kifújod az orrod, és szürke lesz a zsebkendőd. Míg itt-ott égettek, ez volt.

A szalonnasütés kevesebb füsttel jár, mint az avarégetés. És az ahhoz elégetett fa se sok, nem hiányzik annyira a kertből, mint egy egész fa összes lombja. A kettőt nem lehet összehasonlítani.

Előzmény: kobold62 (95986)
CBNora Creative Commons License 2025.11.05 0 0 95987

Persze, én se rakok ki semmit. De vannak, akik nem akarnak komposztálni, nem is veteményeznek, csak van pár fájuk és nyírják a füvet, ezek jobb, ha kirakják, mint ha elégetik.

A szomszéd zöldhulladékát is hasznosítom, egyeztetjük, mikor nyírnak füvet és átveszem a nyesedéket, összegereblyézett lombot. Az utcából más helyről viszont már nincs energiám összeszedni.

Előzmény: képbíró (95983)
kobold62 Creative Commons License 2025.11.05 0 1 95986

A szavaidból azt veszem ki, hogy a tűz káros. Tehát se szalonnasütés, se fűtés, se gyertya világitás, és még sorolhatnám. Azt írtam, hogy az égetést csak módjával. De nem kell menekülni tőle. Több esetben hasznos, mint káros. Vagy legalább is hasznosabb, mint ártalmas. Most kiskert tulajdonosokról beszélek. Nagyüzemi mg.-ben más, de! Évezredek óta alkalmazták, és alkalmazzák mai napig is. Mint írtam van előnye és hátránya. De nem kell népi hisztériát kelteni a károsanyag kibocsátásból. Kiskertben az égetés csak egy kis területre korlátozódik. Nem öli meg a talajéletet, mint sokan gondolják. Én vegyesen alkalmazom. Komposzt + égetés + zöldhulladék elszállítás.

Előzmény: beetee (95981)
beetee Creative Commons License 2025.11.05 0 0 95985

Mondjuk a lisztharmat a föld felszínére szórt spórából fertőzi vissza a növényeket. 

Ha azok nedvesek pl a hajnali ködtől-párától, és jön egy szél, ami képes felkapni a porózus talajfelszínt, akkor a spóra rákerül az ázott nedves, még zöld növényi részre, és ott fertőz be. Vagy olyan esőkor, mikor a takaratlan talajfelszínt megcsapkodja egy eső, és a felcsapódó sáros vízzel kerül vissza. 

Komposztban pl ha annak megemelkedik a hőmérséklete, akkor el tud pusztulni. De az ellen legjobb a takart talajfelszín. 

Nem mintha számítana, ha kiskerti körülmények között a második-harmadik szomszéd elhanyagolt kertjéből, vagy parcellájáról felkapja a szél, és áthozza hozzád.

Kabócát azért írtam, mert az a szívogatásával veszi fel pl a most totális szőlőpusztítást vizionáló aranyszínű sárgaságnak nevezett fitoplazmát, és repül át x száz métert, és oltja be a következő tőkébe. Az ellen se mész semmire égetéssel. 

Régen ugye a tarlóégetés volt a menő (meg kicsit más kontinensen az esőerdő-égetés...), mert megspórolt egy csomó költséges munkafolyamatot. Nem azért, hogy megakadályozza a gombásodást! Nem mellesleg kizsigerelte a talajokat.. Égbeküdte az egyébként műtrágyával később visszapótolandó tápanyagokat. És a műtrágyázás soha nem volt, vagy lesz olyan széles spektrumú, mint a természetes körforgás.

Előzmény: Belohin (95982)
képbíró Creative Commons License 2025.11.05 0 0 95984

Maximálisan egyetértek.

képbíró Creative Commons License 2025.11.05 0 1 95983

A zöldhulladék szálitás egy álca. Teheraurók gyüjtik, szállitják valahova, ahol szerencsés esetben komposztálják. Majd teherautók visszaszállitják.

Helyben megoldható.

Előzmény: CBNora (95976)
Belohin Creative Commons License 2025.11.05 0 0 95982

Én nem pont rovarok ellen égettem amíg szabad volt, hanem pl. a borsó lekerült szára-levele mindig csupa lisztharmat volt. Nem tudom, a spórákkal mi lesz a komposztálóban.

Amúgy persze, minél többet vissza tudunk forgatni, annál jobb.

beetee Creative Commons License 2025.11.05 0 1 95981

Minden elégetett szerves anyagot (meg zöldzsákosan elszállításra kerülő kerti hulladékot,stb) a saját földedtől vonsz meg. Aztán pótolhatod szerves és jó messzire gyártott műtrágyákkal..

Úgyhogy köszönöm szépen, de én minden, a kertben termelődő "hulladékot" visszajuttatok. Komposztálva, vagy talajtakarónak. 

Ha rendesen komposztálsz, az a legtöbb fertőző ágenset elpusztítja. 

Annál jóval több az olyan, ami ellen meg nem tehetsz semmit. 

Dióburok fúrólégy, poloska, kabóca úgyis odatalál máshonnan, aztán hozza a saját, vagy a közvetített kártételeit. Ezek ellen meg úgysem mész semmire az égetéssel. 

Előzmény: Belohin (95979)
kobold62 Creative Commons License 2025.11.05 0 0 95980

Azért, mint írtam, az égetés nem ördögi találmány. Csak ésszel és módjával. Nem kell mindent szalonnasütő alapanyagnak felhasználni. De fertőzött, beteg, nem, vagy csak kemény mérgekkel írtható rovarkártevőket, leghatásosabban a tűz emészti el. 😁

Sajnos vannak az un. panelből kiköltöző lusta f...ok, akik csak a gyepet értékelik. Ha lehullik a falevél, akkor azt égetéssel semmisitik meg. Mert az a "szép ződ gyep" 😂

De hogy egy tő prit, vagy ubit elültessenek, ÁÁÁÁÁÁ azt nem. Nem túrja a földet. (ha tenné, nem kellene annyit égetni) A LIDL-es pari, na az finom. (kissé gázolaj ízű, de nem mlesz koszos a körme alatt).

Előzmény: Belohin (95979)
Belohin Creative Commons License 2025.11.05 0 0 95979

Igen, ez az égetés-téma közel sem egyértelmű. A kártevőktől szabadulás kevesebb permetszerrel a jó oldala. A füsttel teli levegő a rossz. Különösen, hogy vannak, akik egyszerűen lustaságból égetnének olyasmiket is, amik nem fertőzöttek. És ezt ellenőrizni kb. lehetetlen.

Előzmény: kobold62 (95978)
kobold62 Creative Commons License 2025.11.04 -1 3 95978

Részben igazad van, részben nincs. (ill. szerintem).

Anno nagyapáink körében az égetés nem volt sem tiltott, sem ördögtől való. Sok kártevőtől szabadultak meg így. Kevesebb permetszert juttattak ki a környezetükbe. A komposztálásat is ismerték. Nem volt annyi invazív kártevő. Ha valaki a tarlót nem égette fel ősszel, annak következő évben nagy volt a pocpk kártétele, viszont szép pipacsos volt a búzája. (meg is szólták érte)😁

Szóval az égetés nem ördögtől való, csak azt is ésszel kell csinálni.

Előzmény: CBNora (95976)
CBNora Creative Commons License 2025.11.04 0 2 95977

Én komposztálnám. Nem valószínű, hogy egy atka túléli, ha eltölt egy évet egy kupac belsejében, ahol szép lassan lebomlik a táplálékával együtt. Csak ne a tetejére rakd.

Szerintem be is lehetne ásni, nem hinném, hogy a föld alól kitornásszák magukat.

Előzmény: 1realista (95974)
CBNora Creative Commons License 2025.11.04 0 2 95976

Amíg mindenki nem így gondolja. 

Nagyon jó, hogy nálunk már teljesen meg van tiltva az égetés. A zsákban kirakott zöldhulladékot elviszik, és jó a levegő, nyugodtan lehet ablakot nyitni.

Régebben nem így volt, egy időszakban szinte állandóan füst volt. Pesti munkahelyemről hazafelé jövet leszálltam a vonatról, és a cég kertjének orgonaillata után tömény füstszag fogadott.

Ennek szerencsére vége.

Előzmény: kobold62 (95975)
kobold62 Creative Commons License 2025.11.04 -1 0 95975

A gyehenna tüzére vele. 😂 Nem hiszem, hogy ennyi égetés olyan nagy környezeti hatást váltana ki. 🤔🤣

Előzmény: 1realista (95974)
1realista Creative Commons License 2025.11.02 0 0 95974

Atkás lett a körtrfám levele. 

Lehetőség

Elegetni

Komposztalni

Zsakbba tenni és jól bezárni 2 évet zárvatartani 

Az elégetes a legbiztonságosabb de környezetszennyező. 

Aztán lemosó permet. 

A kompotálást nem tertom hatásosak. 

A zsákos bezárás jóllehet? 

Köszi a tanácsot. 

s51es Creative Commons License 2025.10.27 0 0 95973

A tormát ki lehet írtani. Módszeres kapálással. Ahogy kibúlyik kapa.. mindíg és kíméletlenül. Olyan mint a tack. A gyökérben tárolódó erővel kihajt, de ha nem hagyjuk vegetálni egyszer csak kimerül.

55judit Creative Commons License 2025.10.26 0 0 95972

A vöröshagymának rónát húztam a száraz földbe, a fokhagymát meg eső után rendesen duggattam mint mindig. Elszórtam az áttelelő salátát is ma. Időben?

képbíró Creative Commons License 2025.10.26 0 0 95971

me too :-)))

Előzmény: lahuba (95970)
lahuba Creative Commons License 2025.10.26 0 0 95970

Ismerős a dolog, gyerekkoromból én is így emlékszem a tormára.

Most epekedve várom, hogy szépen fejlődésnek induljon, aztán lehet, pár év múlva majd megbánom, és nem győzök harcolni vele...

De egyenlőre kellene az a torma. :-)

Előzmény: Belohin (95969)
Belohin Creative Commons License 2025.10.26 0 0 95969

"volt amelyik kihajtott, volt amelyik nem."

Amikor még a Bakonyban kertészkedtem, a torma kiirthatatlanul terjedő gyom volt a kertben. Ha ásáskor bennmaradt egy pár centis darab, okvetlenül kihajtott.

Előzmény: lahuba (95968)
lahuba Creative Commons License 2025.10.26 0 0 95968

Nálam sem volt torma, tavaly kaptam a szomszédtól pár darabot, feldarabolva letettem őket.

Tavasszal volt amelyik kihajtott, volt amelyik nem.

Ezenkívül kipróbáltam a Kisvakond videóiban mutatott módszert is, ő a bolti tormát hámozva a héjdarabokat összegyűjtötte, és letette a kertben egy kis gödörben laza földdel letakarva.

Ebből következő évben kis vékony növénykék lettek, amiket óvatosan kiásott, megszabadította az oldalgyökerektől, megfelelő darabokra vágva tette le végleges helyére.

Nekem csak néhány eredt meg a héjdarabokból, de még nem nyúltam hozzájuk.

Gyanítom, hogy sokára lesz ezekből felszedhető tormám, habár nem is arra szánom, hogy a húsvéti sonkához legyen, elég, ha kisebb darabokat tudok kivenni, segít tartósítani a céklát, és a kovi ubiba is szoktunk tenni, ide nem kell vastag darab...

Előzmény: képbíró (95963)
képbíró Creative Commons License 2025.10.25 0 0 95967

Köszönöm a válaszokat. Akkor bizakodom :-)

eeddie Creative Commons License 2025.10.25 0 0 95966

Nálam is homok van, de azon gondolkodom, hogy hogy irtsam ki a torma nagy részét. Annak idején egy tavaszi napon a hűtőben ősz óta aszalódó darabka tormát dugtam le a kertben. Ahányszor felszedünk belőle annyiszor hatványozódik. Nem létezik olyan, hogy teljesen felszedjük,  mindig maradnak bent gyökerek, azokból újabb tövek lesznek. Bármilyen hasznos és finom, ennyi amennyi van már sok.

Előzmény: beetee (95965)
beetee Creative Commons License 2025.10.25 0 0 95965

Ha jól érzi magát kiirthatatlan, ha nem, magától elsorvad. 

Nálam a homokon nem szeret. El is tűnt. 

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.25 0 0 95964

Szerintem bármikor, szinte mindent kibír. Én egy hónapja kaptam, akkor ültettem, kihajtott.

képbíró Creative Commons License 2025.10.25 0 0 95963

Nálam is.... Már bánom nem szedtem le savanyunak, egy 5 lit. beföttessel volt.

Céklám van kinn, majd a jövö héten leszedjük, savanyunak egy eresztés lesz még. Ez 4 beföttesövegnyi.

Céklalé....

Anno, Chris Froome-ot védték, a doppingvádaktól azzal, hogy céklalevet ivott :-)) 

(Ö volt a nagy dopping-éra után az elsö, aki sorozatban nyert Tor de france-t)

Kihajtott egy csomó hagymám, ami takarásban volt eddig, tök alatt. 

Kaptam felszedett tormát. Sosem volt-pedig szeretnék-gyógyir a kertnek-és finom. Elültettem. gugli szerint

a: lehet összel

b:nem lehet

Szerintetek?

Előzmény: kobold62 (95951)
CBNora Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95962

Nálunk is mindig laknak ott meztelencsigák, meg elég kényelmetlen is lenne kihalászni onnan, amit beleteszünk. Szerencsére jó a pince, hideg, párás, homokos aljú.

Előzmény: Belohin (95961)
Belohin Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95961

A vízóraakna jó tárolóhely, ha elég nagy. De leszoktam róla, mert eddig mindegyikbe bejártak a kágyillók. Azok pedig nem tesznek jót a tárolt zöldségeknek.

Előzmény: kobold62 (95953)
CBNora Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95960

Nem, és szerintem nem is célszerű kipróbálni.

A felszínhez közeliek megfagyhatnak, a többit különböző állat megrághatja a földben, csírázásnak is indulhatnak, ha hosszú az enyhébb időszak. Ami nem fagy meg, megédesedik. A rágottak a sérülésnél rothadásnak indulhatnak.

A mélyebben lévők túlélik a telet, következő évben kihajtanak és gyomosítanak. Ezeket persze nem szándékosan hagyom bent.

Előzmény: piro para (95959)
piro para Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95959

És mi a helyzet a krumplival?

Valaki próbálta már a szár elszáradása után huzamosabb ideig földbe tartani a krumplit?

CBNora Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95958

Úgy tapasztalom, hogy a kedv és az idő nem független egymástól.

Bizonyos munkákhoz gyakran akkor jön meg a kedvem, mikor nincs rá időm, aztán ahogy elkezdek ráérni, a kedv párolog.

Előzmény: kobold62 (95957)
kobold62 Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95957

Nem is a faggyal van a gond. Hanem az idővel, a kedvvel. (ha van időm, nincs kedvem, ha kedv van, időm nincs. 🤣)

Előzmény: CBNora (95954)
55judit Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95956

Volt kint -10 fokban céklám, nem fagyott ki. De azért én is felszedem mielőtt ez eljön. Festékes vödörben tartom a kamrában rajta a tető. Tavaszig mindig elfogy mert kevés van, de nem fonnyad a vödörben. A kamra 10 fokos.

s51es Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95955

A céklát száraz pincében egy palántaföldes zsákban jól el lehet tartani. Nem kell bekötni hogy kicst levegőzzön azért. Nyárig kifogástalan maradt..

CBNora Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95954

Valamennyi fagyot kibír.

Nálunk tegnapelőtt a ház mellett, kb. 2,5 méteren volt -5°C, de a céklának semmi baja.

Figyelem az időjárás jelentést, és akkor szedem föl, mikor éjjelre már -10 közeli hőmérséklet vagy nappalra is fagy várható. Egy-két napra előre elég megbízható az előrejelzés, és a céklát elég gyorsan ki lehet kapkodni, nem kell nagyon hozzákészülni.

Nekünk párás pincénk van, ott tárolom, de igyekszem minél később kiszedni.

Előzmény: kobold62 (95953)
kobold62 Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95953

És ha jön a nagy fagy? 🤔

Végül is a pockoknak is kell valamit télen enni. 🤣

A vízóra akna is jó tárolásra.

Előzmény: lahuba (95952)
lahuba Creative Commons License 2025.10.22 0 0 95952

A céklán én is gondolkodom...

Eddig mindig felszedtem ősszel, és letároltam a garázsban.

Speciális tárolást igényelt, mert a garázs nagyon száraz, ha csak berakom, összeaszalódik, tönkremegy.

Ezért az lett a megoldás, hogy festékes vödrökbe rakom őket, melléjük egy pohár vizet, és lazán ráteszem a vödrök tetejét.

Így szépen eltarthatók tavaszig, sőt tovább is, habár egy idő után már elveszti jó ízét és állagát, a végét általában kidobom.

Nemrég valaki itt a fórumon írta, hogy fel sem szedi, egész télen kint marad, és csak annyit szed fel, amennyit el is használ, mivel enyhék a telek.

Én is gondolkodok rajta, hogy kipróbáljam, de azért érzek kockázatot benne, ha mégis jön egy erősebb fagyhullám, szerintem tönkremehet.

Lehet, hogy takarni is kellene valamivel télre?

Előzmény: kobold62 (95951)
kobold62 Creative Commons License 2025.10.21 0 0 95951

Nálam a pari lefagyott, ami kint volt. De nem bánom. Már nem volt igazi napíze. (komposzttöltelék lett. 😁

Répát ma szedtem fel, és a céklát is. (igaz még maradhatott volna a földben, de ma volt kedvem hozzá. Azasszny😂 szörnyülködött, hogy mik azok az ősförmedvény céklák és répák?

(majd csinálja a levet és issza. Ha kell, ha nem. 

Előzmény: képbíró (95950)
képbíró Creative Commons License 2025.10.19 0 0 95950

Megjött az elsö fagy.

Elég rendesen. A cica kinti vize befagyott.

Mondjuk, annyira nem baj, ami volt még-leszedtem-sok paradicsom-de a takarónövények között, a homoki zab, erösen elkezdett felmagzani, nyesegettem a tetejét.

Ezzel nem lesz gondom.

Répát-céklát-vet valaki?

krnemarika Creative Commons License 2025.10.19 0 0 95949

Köszönöm.

Valóban, a felső résznél kezdődik a barnulás, aztán kezd szivacsossá válni. A barnás részt levágva (hámozva) gyönyörű fehér, rágásnak, járatnak semmi nyoma.

Előzmény: öreg_néne_b (95948)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95948
Előzmény: krnemarika (95945)
krnemarika Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95947

Judit!

Köszönöm a gyors választ! A lombja gyönyörű volt egész idő alatt, most is. Az egyik ágyásban nem volt ilyen probléma, a körülmények pedig azonosak. A talaj inkább kötöttebb, sokat segít a mulcsozás és a trágyázás.

A bórhiány hatására a gyökér belső szövetei elhalnak, barnulnak, sötét, sűrű váladék keletkezik. A felszínen járulékos gyökérképződés és korlátozott növekedés látható." Igen, ilyenek voltak, de még a váladékozás nem volt jellemző. Jövőre megpróbálom a bórtartalmú lombtrágyát, hátha segít, mert már tavaly is előfordult ez a rozsdásodás. Lehet jobb lenne olyan megoldás, szer, amit  a talajba lehetne jutatni.

Sok munkát ad a kert, vannak még feladatok. Mostanában ásom ki a gyökérzöldségeket. Még a karalábé is a földben van. Későn palántáztam brokkolit és karfiolt, még csak most kezd növekedni a (virág"), nem tudom, lesz-e belőe valami. A fokhagyma egy része már földben van, hétfőn lesz majd folytatás.

Előzmény: 55judit (95946)
55judit Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95946

Szia Marika!Rég láttalak. 😊

AI-alapú áttekintés:

A petrezselyem "rozsdásodása" leginkább bórhiány következménye, ami a meszes és száraz talajban jellemző. Ezen kívül a peronoszpóra vagy más gombabetegségek is okozhatnak rozsdás foltokat, különösen ha a termesztési körülmények (pl. rossz levegőáramlás) nem ideálisak. Okok és tünetek

Bórhiány: Száraz és meszes talajon a növény nehezen tudja felvenni a bór nevű mikroelemet, még akkor is, ha van a talajban. A bórhiány hatására a gyökér belső szövetei elhalnak, barnulnak, sötét, sűrű váladék keletkezik. A felszínen járulékos gyökérképződés és korlátozott növekedés látható. Gombabetegségek (pl. rozsda): Számos gombabetegség, mint például a rozsda, rozsdás foltokat okozhat a leveleken. A rossz levegőáramlás és a nedves körülmények elősegíthetik a gombák elszaporodását. 

Megelőzés és védekezés

Talaj javítása: Meszes talajon a bórhiány elkerülése érdekében javasolt bórtartalmú lombtrágyát (pl. bórax, bórsav) juttatni a növényekre. Mivel a szedés nem orvosolja a problémát, megelőző intézkedésekre van szükség. Megfelelő termesztés: Biztosítson elegendő helyet a növények között a jobb levegőáramlás érdekében, ami segít megelőzni a gombás megbetegedéseket. Rendszeresen ellenőrizze a növényeket kártevők és betegségek jelei után. 
Előzmény: krnemarika (95945)
krnemarika Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95945

Segítsetek!

A kiásott petrezselyem között elég sok "rozsdás"van. Ezt mi okozhatja? A lombja szép.

képbíró Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95944

kilo hagyma  :-)

Előzmény: 55judit (95943)
55judit Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95943

Én meg csak rónát húzok, aztán betaklarom és ennyi. :)

Mi a 2 e ft?

Előzmény: képbíró (95942)
képbíró Creative Commons License 2025.10.18 -1 0 95942

Itt a takarónövényzet megfogja a reggeli párát. Ahol nincs-oda halmoztam füvet-szalmát. Ma már duggattam, nem volt nehéz. Elötte kicsit ásóvilláztam, ennyi.

2 e egy kiló a gazdaboltban amugy. 

a szomszéd tormát ültet, és csákányozta a földet.

Vettem borsót is...nem nagyon szerettem, de van hely, hadd teremjen.

Előzmény: 55judit (95941)
55judit Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95941

Én 21.-én fogom duggatni a fokhagymát és a vöröset is. Illetve rónát húzok és bele rakom mert csont száraz a föld, duggatás most kizárva. Kedden kellemes lesz az idő, utána pedig esőt jósolnak. Hátha...

Előzmény: CBNora (95933)
képbíró Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95940

Mo.-on is van Vonyarc nevű település. Pesttöl nem messze, északon. Meg Vonyarcvashegy.

Ha már ennyire :-)

Anno még a vadvizi kajakos multamból származik, Budapesti kajakostársam alkalmazta. Ha valami "böszme"-nek kinézö dolog következett a folyón, és voltak, akik nem vállalták be az átevezést, azokra mondta "vanyircok"

Vagy, hideg volt már az alpokban, és nem mindenki csövezett a folyóparton, elmentek panzióba - "vanyircok"

Megsütöttünk régen valami rossz kolbászt a parton, amitöl mindenkire rájött a hasmars, csak rá-meg rám nem :-) Vanyircok

És ez egy-nem túl nagy-de teljes sportkultúrán belül-egy elfogadott -és értelmezett jelentésű szóvá vált.

Ennyi a története-ha már igy feldobta a topikforgalmát.

Inkább kicsit lenézö jelentésű-"Nem olyan kemények, mint mi" de nem sértöen. Amolyan nevetös jelzö volt.

És terjedt, mert idehaza családon belül is használjuk.

Előzmény: 55judit (95926)
lahuba Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95939

Kozmikus értelemben nézve minden egyes ember az, sőt, minden élőlény is... :-)

Előzmény: Belohin (95937)
lahuba Creative Commons License 2025.10.18 0 0 95938

De itt nem is őket sütik, hanem ők sütnek valamit... :-)

Előzmény: öreg_néne_b (95936)
Belohin Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95937

Tudom, hogy a fly az eredeti. Kíváncsi voltam, hogy másnak eszébe jutott-e már a jelentésváltoztató betűcsere. Később megbeszéltem Geminivel, egyetértettünk, hogy én egy kis valószínűségú létforma vagyok. :-)

Előzmény: lahuba (95935)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95936

Kék madarat még nem sütöttem. De nem zárkózom el tőle... ;)

Előzmény: lahuba (95935)
lahuba Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95935

Pedig úgy van az eredeti szöveg, ahogy ő javasolta.

Miért írtad, hogy fry?

Még a Harangozó Teri is azt énekelte, hogy szívünk felett száll a kék madár... :-)

Előzmény: Belohin (95929)
képbíró Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95934

7végén van tervbe....

Előzmény: 55judit (95931)
CBNora Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95933

A fokhagymát tegnapelőtt. Az elefántfokhagymát nem szedtem fel, úgyhogy az is el van duggatódva. Már hajt.

Az emeletesből elültettem, ami már hajtott, meglátjuk, lesz-e belőle előbb újhagyma, mint a télen duggatott fóliásból. Ha nem, az se baj, van elég fejes, és azt jobban szeretem.

Előzmény: 55judit (95931)
1realista Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95932

Október a duggatas hónapja.

Foki sarjadékhagyma téiálló hagyma fajták. 

Állítólag a zöldség magokkal is lehet még próbálkozni. 

55judit Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95931

Elduggattátok már a hagymaféléket?

55judit Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95930

Sokat hibázik, én is észrevettem. 

Előzmény: Belohin (95929)
Belohin Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95929

Az AI (már a keresőben is van) kérés nélkül is hajlamos javítani az elütéseket.

A múltkorjában szándékosan írtam be neki, hogy

Somewhere over the rainbow
Blue birds fry

Rá akart beszélni a fly-ra. (Nem pont ugyanazt jelentik :-) )

Előzmény: 55judit (95928)
55judit Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95928

Hát nem. De legalább léteznek. Betűt elütni pedig mindenki szokott.😉

Előzmény: öreg_néne_b (95927)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95927

Igen, csak a Vonyarc nem vonyirc...

Előzmény: 55judit (95926)
55judit Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95926

Így van.

A Google AI szerint: A Vonyarc szó egy szláv eredetű településnév, amelynek jelentése vincellér. A szó a település ősi, hagyományos tevékenységére, a szőlőművelésre utal.

Előzmény: öreg_néne_b (95925)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95925

Vanyirc helyett Vonyarcot akart keresni, ami valóban földrajzi név, de nem ugyanaz.

Előzmény: 55judit (95924)
55judit Creative Commons License 2025.10.17 0 0 95924

A google AI szerint:

A "Vanyirc" szó jelentése nem kereshető a szótárban, mert egy földrajzi név. Legvalószínűbb, hogy egy régebbi helységnévből vagy személynévből származik, és a helyi történelemhez kötődik az eredete.

Előzmény: öreg_néne_b (95921)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.16 0 0 95923

Köszi. Google nem ismeri.

Előzmény: képbíró (95922)
képbíró Creative Commons License 2025.10.16 0 0 95922

Tájszó-szleng :-))

Talán-szánalmas, nem elég tökös, nem belevaló, mekk-elek.

Előzmény: öreg_néne_b (95921)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.16 0 0 95921

Vanyirc

Az mit jelent? :o

Előzmény: képbíró (95920)
képbíró Creative Commons License 2025.10.16 0 0 95920

Vanyirc kertész vagyok.

50 ft a zeller palánta, egész nyáron van friss zöldem-5 db-ból-a mai napig bokros, aztán majd kiásom.

Előzmény: piro para (95918)
képbíró Creative Commons License 2025.10.16 0 0 95919

Nekem is az volt rajta. A mustár jó-de nem nö meg méteresnél nagyobbra. A lóbabot korán kell vetni-és termése is van, de az is megáll bö méternél. talán másfél, és dus zöldje van. 

Nekem minden állateledel kikel. Magkeveréket direkt erre a célra veszek. 

Talán a zab..... de nem tudom, mikor lehet...az jó magas.

Előzmény: 55judit (95917)
piro para Creative Commons License 2025.10.16 0 0 95918

Akkor próbáld ki a labodát, igazi dzsungelre képes nőni, és jó poloskafogó hely.

Idén a paradicsom, és füge közé szórtam, mert azt mondták, hogy jó poloskacsapda, és így is lett.

Kora tavasszal már elsők között nő, és zsenge levelei sokrétűen felhasználhatók.

Nálam mondhatni mostoha körülmények között, nem locsoltam rendszeresen, sokat termet, és kb  2 méter körüli magasságot ért el.

Poloskákat minden reggel azon vadásztam le, és a körülötte lévő 22, és 16 bokros paradicsomültetvényeken nem volt jelentős poloska károsítás.

A zellerről senki nem tud semmit? Miért mehet friss ültetés magszárba? 

Előzmény: 55judit (95917)
55judit Creative Commons License 2025.10.15 0 0 95917

Nem jó a cirok mert májusban kell vetni, málna érés idejére nem nő meg. Lehet, árnyékoló háló lesz a megoldás.

Előzmény: 55judit (95916)
55judit Creative Commons License 2025.10.15 0 0 95916

Igen, árnyékolnám a málnát. Van előtte egy datolyaszilva fa, de mivel nem tudom hogy kell metszeni, eléggé lepusztult állapotba van már.  Most szüretelem épen. Annyi van rajta, meg se eszem.

Előzmény: öreg_néne_b (95915)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.15 0 0 95915

Szerintem árnyékolni szeretné, ezért az alacsony növények nem játszanak.

Előzmény: piro para (95914)
piro para Creative Commons License 2025.10.15 0 0 95914

Milyen célra szeretnéd használni, attól függően lehet, mustármag, spenót, most duggatott zöldhagyma, saláta, habár ha a növénytársítást is figyelembe veszed,

akkor esetleg ezek?

https://hobbikert.hu/magazin/ilyen-tarsasagban-erzi-jol-magat-a-malna.html

Előzmény: 55judit (95912)
piro para Creative Commons License 2025.10.15 0 0 95913

Mitől függ a zeller felmagzása?

Idén magról nevelt zelleren ma azt vettem észre, hogy magszárat nevel, de érdekes, mert csak 1 bokor.

55judit Creative Commons License 2025.10.15 0 0 95912

Tudtok olyan egynyári növényt amit vethetnék a mála elé déli oldalra és hamarabb felnő mint a málna érése? Cirokra gondoltam, de nem tudom amit árulna kisállat kereskedésben csíraképes-e.

55judit Creative Commons License 2025.10.15 0 0 95911

Megvan.

Előzmény: 55judit (95910)
55judit Creative Commons License 2025.10.15 0 0 95910

A NÉBIH-nek azt az oldalát nem találom ahonnan szaporító ahyagot lehet évente kérni. Megmutatná valaki?

55judit Creative Commons License 2025.10.13 0 0 95909

Itt az egyik szomszédnál folymatosan van egér méreg kirakva. Ezért már a környéken se él macska. Az enyém azért élte túl, mert nem ette meg az egeret. nem is vadászott. A vakondtúráshoz odaszaladt amikor az mozgott, de csak megpofozgatta a tejét. A vakondnak ez elég is volt ahhoz hogy máshol dúrjon.

Előzmény: alfi13 (95908)
alfi13 Creative Commons License 2025.10.12 0 0 95908

Kb 30 éve mikor megvásároltam a telkemet töménytelen mennyiségű pocok volt a területen. Minden mérget módszert kipróbáltam de nem váltak be. A problémát végül a cicák oldották meg volt mikor 8-10 is volt a kertembe. Sajnos nem mindegyik vadászik de szerencsém volt mert volt közöttük mindig 1-2 amelyik könyörtelenül pusztította a pockokat. Most három van de csak az egyik vadászik közülük annak ellenére hogy a kedvesem  "svédasztalt" rendszeresített az étkezésükre.

Előzmény: 55judit (95905)
55judit Creative Commons License 2025.10.11 0 0 95907

3-4 szemet teszek a járatba, aztán eltömítem a járat bejáratát. Én ügyelek arra hogy ne temessem el a beszórt hatóanyagot, ezért kis vödörben gyúrmaszerű sárgombócokat készítek, azzal zárom le a nyílást. Pici megy a lyukba is, a felső részét meg ellapítom, jól lenyomom hogy ne bontsa ki. Szomszéd módszere hogy beszór 3-4 szemet, aztán betapossa a járatot.

Most csak a telek távoli részénél vannak lyukak, csak akkor akciózok ha közelednek a kert felé vagy van már kártétel. Nálunk csak távoltartani lehet valamennyire, mert a határból vonulnak befelé a kertekbe. Mögöttünk kis erdősáv, az után pedig szántó van. Ide minden bejön. Újabban az aranysakál is csinálja a ramazurit és mindenhova szarik.

Előzmény: lahuba (95906)
lahuba Creative Commons License 2025.10.11 0 0 95906

Milyen módszerrel irtottad őket?

Én hiába próbáltam arvalint tenni a lyuk bejáratába, az istennek se nyúltak hozzá...

Előzmény: 55judit (95905)
55judit Creative Commons License 2025.10.11 0 0 95905

Én kénytelen voltam a pockot irtani, mert kivétel nélkül mindent megettek. Az évelő virágot is kiették amikor a veteményesben már semmi nem volt. Sajnos sokkal több a kártevő, mint ami védi a növényeket. lassan nem lehet elférni se tőlük.

Előzmény: lahuba (95904)
lahuba Creative Commons License 2025.10.11 0 0 95904

Nekem most az évelő hagymámmal van problémám.

Ez korábban szinte kiirthatatlan volt, folyamatosan sokszorozta önmagát, részben tőosztódással, részben a bullbillik révén.

Tavaly tapasztaltam először, hogy a kert kiürültével a pockok erre is rákaptak, pedig régebben soha nem nyúltak hozzá.

Télen úgy eltűntek, hogy csak mutatóban maradt pár tő, amiből szaporítóanyagot kellet fognom, de ez olyan kevés lett, hogy az új helyre telepítve csak fél ágyásra volt elég.

Ha a pockok idén is rámennek, akkor kipusztulhat a régi állományom, amit a 80-as évek óta folyamatosan fenntartottam, azt nagyon sajnálnám.

piro para Creative Commons License 2025.10.10 0 0 95903

Eperspenótot ültettem, de elfelejtett kikelni, szerencsére az egész zacskót elszórtam, így már jövőre nem kell kísérleteznem vele :)

Előzmény: AmazingGecko (95896)
piro para Creative Commons License 2025.10.10 0 0 95902

Én is a zöldbab helyére szeretnék majd ültetni, mert azt locsoltam, és még mindig van rajta, ezért úgy gondoltam, ott majd jó helye lenne az őszi fokinak.

Nem locsolt területen esélytelen jól megmunkálni a földet.

Tavasszal a régi háznál kiásattam az összes virághagymát, tulipán, jácint, nárcisz, és amikor felszámoltam a járda melletti növényeket,

gondoltam ideje elkezdeni ültetni a hagymásokat. Nem tudom mi lesz belőle, mert kb 5 centire tudtam lerakni, ha jön egy nagy eső lehet lemossa róla a földet,

így nem is folytattam, kb 4-500 hagymám van, de ha nem lesz a fagyokig egy kiadós eső, nem tudom hogyan fogom ültetni.

A retkeket már szedem, de hiába van borongós idő, napi szinten kell locsolnom, mert a föld úgy beissza a vizet mint a szivacs.

Előzmény: eeddie (95901)
eeddie Creative Commons License 2025.10.09 0 0 95901

Én a zöldbab helyére dugdostam egy kis hagymát. Nem ástam, csak beyzórtam komposzttal és lazítottam, megmozgattam benne az ásót. Ugyanide ment egy fél sor spenót is. Az már ki is kelt. Még akarok majd spenótot az üvegházba is, de ott még minden növény ott van, érik a paradicsom, van még paprika.

Kiszedtem a batátát. Nem lesz többet, alig lett normális méret. Vékonyak és hosszúak (akár 50 cm is). Persze mind beletört, főleg hogy száraz a föld. A helyére dugtam a z őszi fokhagymát. A tavaszi idén nagyon rosszul sikerült, kevés és kicsi fejek. Tavasszal vennem kell friss fajtát. 

CBNora Creative Commons License 2025.10.09 0 1 95900

Még nem szántam rá magam a fokhagymaágyás előkészítésére.

Az emeletes hagyma sarjaiból elég sok hajtani kezdett, ezeket bedugdostam a magaságyásba, hátha lesz belőle még az idén újhagyma és ilyenkor hátha nem lesz kukacos. Vesztenivalóm nincs vele, maradt elég duggatni való hagyma későbbre is. Bátran bolygathatom ott a talajt, a paradicsom már elfagyott.

Itt is nagyon száraz a talaj. A ritka, esőnek látszó jelenségek inkább csak levélvizezésre jók.

Előzmény: 55judit (95899)
55judit Creative Commons License 2025.10.09 0 0 95899

Ki duggatott már hagymát?

Úgy megdolgozok a talajelőkészítéssel mint még soha. Alig lehet az ásót lenyomni az ágyásban, a göröngyöket meg nem lehet szétverni. Majd el pusztultam mire 2 nap alatt megástam, belocsoltam, komposztot terítettem, majd beleforgattam, elgereblyéztem. Ide jön a dughagyma és a saláta.

A fokhagyma ágyását tegnap kezdtem készíteni, remélem ma befejezem.

Hogy boldogultok?

AmazingGecko Creative Commons License 2025.10.03 0 0 95898

Akkor maradok a málnánál és epernél! :)

Előzmény: CBNora (95897)
CBNora Creative Commons License 2025.10.03 0 0 95897

A saláta bakszakállt nem ismerem, eperparéjom van.

Jól mutat, de étkezési szempontból nem egy nagy szám. A levele apróbb, mint a spenóté, nem lenne kiadós. Azt nem kóstoltam, a spenótot sem szeretem. A termése édeskés, de amúgy nem sok íze van (nem hasonlít egyik gyümölcsre sem, inkább paréjízű), a magja szétrágva elég jó, szerintem finomabb, mint a termés húsa.

Az jó benne, hogy mivel úgysem legeljük le róla az összes termést, egy-egy szem bőven elég belőle, szétszórja a magját és magától kelni fog, nem kell sokat foglalkozni vele. Rövid életű. Az ősszel kikelt növények át szoktak telelni.

Előzmény: AmazingGecko (95896)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.10.03 0 0 95896

Az elefántfokhagymáról volt már itt szó, de a saláta bakszakáll és az eperspenót ismeretlen számomra. Próbálta már őket valaki?

https://www.blikk.hu/eletmod/tippek/kert-kulonleges-zoldsegek/e9r8j4w?akt_1

piro para Creative Commons License 2025.10.02 0 0 95895

Nóra szerintem keversz a Judittal, mert Ő szokott fermentálásról írni.

Tavaly kipróbáltam pár fermentált zöldségfélét, de már jó ideje nem tudok savanyúságot enni, viszont nem egyedül élek,

és népes család vesz körül, így az, hogy valamit elkészítek, savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, nem jelenti azt, hogy Én is fogyasztom el :)

Judit, köszi a segítőkészséget, de pont azért írtam, hogy

"ha van itt valaki akinek vannak tapasztalatai, napi étkezési megoldásai hisztamin intolerancia esetére, kérem legyen szíves írjon rám,"

mert nem akarom a fórum témát elvinni, és itt kitárgyalni a hisztamin intolerancia mibenlétét.

Hidd el vagyok annyira értelmes, hogy felfogjam amit olvasok, és mint írtam is,

"rengeteg dolog befolyásolhatja, plusz az egyéni toleranciáról nem is szólva".

Tisztában vagyok azzal, hogy a napi étkezéseim során mi az ami tiltólistás,

és mi az ami nem, nem ezzel van gondom!

Előzmény: CBNora (95891)
55judit Creative Commons License 2025.10.02 0 0 95894

Én annyira sem vagyok tájékott mint te, viszont most a google keresőbe beírtam hogy hisztamin túlérzékenység, enzim. Az AI adott egy nagyon jó tájékoztatást a hisztamint lebontó enzim csökkent aktivizálódásáról, stb.

Szóval a lényeg vizsgálat kell mindenképpen, nem elég kísérletezgetni. Segítség pedig van.

Előzmény: CBNora (95893)
CBNora Creative Commons License 2025.10.02 0 0 95893

Az ajánlott fórumon van némi tapasztalat, valami enzimet is emlegetnek, ami talán segít. Nem mélyedtem el a témában, csak belepillantottam, de mintha a diétán kívül is lenne valami lehetőség.

Nekem csak a körteecettel van saját tapasztalatom (cefrének szántuk, de elkéstünk a főzetéssel), attól borzasztó viszketés jött rám. Úgy fogyasztottam, mint az almaecetet szokás, szörpnek, egész finom volt. Sokáig nem tudtam mitől viszketek, aztán a neten bóklászva valahogy kiderült, az lehet a bűnös, ott is a hisztamin okozza. Egyébként nincs ilyen gondom, de ez emlékezetes volt.

Előzmény: 55judit (95892)
55judit Creative Commons License 2025.10.02 0 0 95892

Ezt a fórumot is a neten találod. Ha aközött a néhány ember között akik látogatják ezt a fórumot olyat találnál akinek bőven van tapasztalatata, akkor sem biztos hogy olyan élelmiszereket ajánlana amiket ugyanolyan jól tolerálsz mint ő.  Ha nem tudod kikísérletezni magadnak, érdemes lenne dietetetikushoz fordulni.

Előzmény: piro para (95890)
CBNora Creative Commons License 2025.10.01 0 0 95891

Mindenről természetesen nem tudok, de ide nagyon gyakran írsz erjesztett dolgokról. Azt persze csak feltételeztem, hogy ezeket meg is eszed.

Előzmény: piro para (95890)
piro para Creative Commons License 2025.10.01 0 0 95890

Köszi Judit, de a neten már sokat olvastam róla, és sajnos nagyon sok ellentmondásba lehet szaladni, ezért lenne jó valaki olyannal "beszélni",

akinek bőven van tapasztalata, bár ez egy nagyon kacifántos állapot, mert rengeteg dolog befolyásolhatja, plusz az egyéni toleranciáról nem is szólva.

Nóra érdekes amit írsz, "... csodálkozom, hogy ennek ellenére mennyi erjesztett dolgot eszel."

Nem gondoltam volna, hogy tudod, hogy Én miket eszem? :)

Egyébként minden tiszteletem azoké az embereké, akik a hisztaminos diétát teljes mértékben betudják tartani!

55judit Creative Commons License 2025.10.01 0 0 95889

Azért helyesbítettem mert felcseréltem siettemben 2 betűt. Persze ismeri már az AI-t mindenki. :)

Előzmény: Belohin (95888)
Belohin Creative Commons License 2025.10.01 0 0 95888

Az előző jobb volt. De gondolom, azért rátalál.

Előzmény: 55judit (95887)
55judit Creative Commons License 2025.10.01 0 0 95887

jav: Chat GTP

Előzmény: 55judit (95886)
55judit Creative Commons License 2025.10.01 0 0 95886

Kérdezd a chatgpt-be hogy mit nem szabad és mit ajánlott fogyasztani hisztamin intolerancia esetén. Én beírtam kíváncsiságból, de hosszú, nem másolom ide.

Előzmény: piro para (95884)
CBNora Creative Commons License 2025.10.01 0 0 95885

Már meséltél erről, és mindig csodálkozom, hogy ennek ellenére mennyi erjesztett dolgot eszel.

Van egy ilyen topik is, bár valószínűleg nem ír már oda senki:

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9240068&la=169006680

Beleolvasni talán érdemes, hátha ad valami ötletet.

Előzmény: piro para (95884)
piro para Creative Commons License 2025.10.01 0 0 95884

Mivel más közösségi fórumra nem járok fel, ezért itt tenném fel azt a kérdést, - kérést,

hogy ha van itt valaki akinek vannak tapasztalatai, napi étkezési megoldásai hisztamin intolerancia esetére,

kérem legyen szíves írjon rám, mert még ennyire cudarul nem éreztem magam.

Elsőre azt gondoltam a kovid lett napjaim részese, de ez nem lehet kovid, mert akkor egész nap produkálná a tüneteket,

és nekem főként étkezés után, és éjszaka vannak orrfolyós, kaparó torokfájó tüneteim,

és ahogyan visszapörgettem az előző napi étkezéseimet, jóformán csak, és kizárólag tiltó listás hisztaminos ételeket fogyasztottam.

Már jó ideje életem része a hisztamin intolerancia, de ilyen tüneteim még nem voltak!

lahuba Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95883

Ha valamiért csinálnák átteleltetést, az azért lenne, mert erős paprika függő vagyok.

Nyári szezonban ellát a kert, van zöld hegyes erős, almapaprika, csili, aztán jön a téli szezon, amikor kénytelen vagyok beérni a bolti hegyes erőssel, ami vagy erős , vagy nem, kiszámíthatatlan.

A tescoban néha árulnak csili csomagot is, ilyenkor lecsapok rá, az megbízhatóan erős, a többi lutri.

Alig várom a nyári szezont, hogy legyen saját.

Lehet, hogy veszek egy cserepes csilit, hátha azzal jobban kihúzható a téli szezon, ilyen tapasztalatom még nincs...

Az erősségnek nincs nálam felső korlátja, az erősebb gazdaságosabb, abból kevesebb fogy egy étkezésnél.

Volt olyan paprikám, amit egy hétig ettem egy darabot, mikroszkopikus darabokat lehetett enni egy-egy falathoz, de még úgy is égett a szám... :-)

Előzmény: CBNora (95875)
CBNora Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95882

Akkor azt érdemes teleltetni, ha van hely. Csak ne lenne olyan hatalmas...

Nálunk 2-2 tő van kb 15-20 literes cserépben, összességében magasabbak, mint én. Visszavágni most nem lehet, tele van terméssel a fölső rész. Ha megússzuk ezt a hetet és utána jön egy melegebb időszak, akkor megérhet és utána talán lehetne vele kísérletezni, csak nincs megfelelő helyem. A teleltető túl hideg, a lakásba nem viszem. A kamrát még megkockáztathatnám,onnan nem jutnának el a palántákhoz a tetvek, világos is, de ekkora növény ekkora edényben nem fér be oda.

A lila paprikát nem érdemes teleltetni, az hamar virágzik és terem is, ilyenkor már van érett termés rajta, a másik csilinken is. A szőrösön 8 tövön érik összesen 3 szem, az magnak elég lesz, enni meg nem túl jó. 

Előzmény: Belohin (95881)
Belohin Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95881

Hamarabb. Úgyhogy több érik be rajta, mint az idén indultakon. Más paprikáknál nem nagyon szokott érdekelni, beérik-e, de ennél igen. Akkor lesz valami gyümölcsös beütése. És mintha a színeződéssel a húsa is vastagodna.

Előzmény: CBNora (95878)
piro para Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95880

Többet nekem sem kellene, hogy teremjen, mert így is elég bőtermő a chili,

de az 1 hónap az nagyon sokat számítana a bohóc esetében, mert még csak most kezd itt-ott pirosodni,

és így akkor mondhatni szépen leteremne szezon végére. Így most csak jóformán zöldet savanyítottunk, alig akadt benne színesedő.

CBNora Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95879

Mondjuk többet nem hiszem, mert az idei is rogyásig van, de csak most kezd egy-egy szem érni. Későn kezdett virágozni.

CBNora Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95878

Érdemes volt? Hamarabb vagy többet termett, mint a friss palántáról nevelt?

Előzmény: Belohin (95877)
Belohin Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95877

Valamennyire visszavágtam, mert terebélyes, szétterült növény volt. Le nem leveleztem. Egész télen volt rajta néhány levél, de csúnyácskák.

Előzmény: piro para (95873)
CBNora Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95876

A fűtetlen szoba szerintem ideális.

Előzmény: Belohin (95870)
CBNora Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95875

Nálunk nagyon jól megvolt a lila díszpaprika a fürdőszobában, csak a tetvek okoztak gondot. De ez egy nagyon világos fürdőszoba, van egy földig érő üvegtéglás rész, az előtt volt, és nincs túlfűtve. Éjjel nem megy a fűtés, nappal is 20 fok alatt van a hőmérséklet.

Nem maradt passzív, nőtt, virágzott, meg se nyúlt. A kaktuszokkal és egyéb fagymentes, hideg teleltetőt igényló növényekkel együtt viszont sose telelt át se ez, se a csokrosan termő hegyes fajta, csak a szőrös, ez utóbbi hidegtűrőbb (viszont étkezési szempontból elhanyagolható).

Már nem kísérletezek a teleltetéssel, nincs értelme. Alig esszük, amennyi kell, annyit le tudok fagyasztani vagy megszárítva elteszem, és ha tél végén elkezdek palántát nevelni, nyárra szép növényeim lesznek. A tetvek miatt kintről nem viszek be semmit a lakásba, nehogy tavasszal megtetvesedjenek a palánták.

Előzmény: lahuba (95868)
trakisbandi Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95874
Előzmény: piro para (95873)
piro para Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95873

És hogyan vitted be?

Visszavágtad, lelevelezted, vagy csak beszedted, és hagytad hadd dobja le bent a leveleit?

Előzmény: Belohin (95870)
piro para Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95872

Szerintem ha be szeretnéd vinni, akkor most, hogy ne fázzon meg a növény, mert elég neki a stressz, hogy átülteted,

nem biztos, hogy még a hidegnek is ki kellene tenni, habár nem tudom merre laksz, de felénk 4 fokokat írnak a hét közepére.

Egyébként küldtem egy levelet az átültetésről.

Nekem 2 éve volt balkonban nevelt chilim (már palántaként abba ültettem!!!), és azt teleltettem át, de a sok termés miatt amikor bevittem nem vágtam vissza,

csak januárban, így egész télen friss paprikát ettem (Nóra féle fekete chili volt), fűtetlen, üvegtéglás előszobában telelt.

Most tulipán-bohóc paprikával szeretnék kísérletezni, de még gondolkodom hogyan tegyem, mert 15o centire nőt, így a gyökerének sem elég egy 2o centis cserép.

Egyébként az élménykertész pont most tett fel róla egy videót, hogy miként kell teleltetni a paprikát, és a padlizsánt.

De itt egy cikk is róla.

https://www.agroinform.hu/hazikert/ezt-mindenkepp-probald-ki-igy-teleltetheted-at-a-paprikadat-58880-001?gad_source=1&gad_campaignid=778907720&gclid=EAIaIQobChMIqNiz59X7jwMVeZ2DBx1bXwCQEAAYASAAEgKbyvD_BwE

Habár nem minden pontjával értek egyet, mert pl nálam nincs semmilyen extra palántanevelési dolog bevetve, csak a sima ablakpárkány,- üvegtégla mögötti terület,

és mégis szép palántákat tudok nevelni. A paprika felszedésénél meg szerintem rögtön vissza kell vágni, és a leveleket leszedni, hogy a gyökeresedésre tudja adni az energiát.

Előzmény: képbíró (95864)
képbíró Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95871

Pincében tudnám, de nem világos hely..

Szobában is volt tavaly 1-elpusztult.

Előzmény: 55judit (95869)
Belohin Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95870

Állítólag 10 -15 fok az ideális, a fényigény attól függ, van-e levele. Nekem most sikerült a harangpaprikát teleltetni fűtetlen szobában ablak előtt.

55judit Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95869

Én chilit szoktam átteleltetni kb. 10 fokos kamrában. van fény. Mégis lehull a levélzet, tavaszra lesz ágpusztulás is, főleg vékony. Enélkül is jól visszavágom tavasszal, ha melegebbre viszem erőteljesen hajt és 1 hónappal előbb van termés mint a tavaszi palántán.

A pince is 6-10 fok között lehet, ugyanígy lehullhat a levél mint nálam, de szintem életben marad.

lahuba Creative Commons License 2025.09.29 0 0 95868

Fűtött lakásban nem áll fenn a veszélye, hogy lombosodik, virágzik, és elsorvad a szűkös talaj miatt?

A szakirodalom szerint hűvös, fagymentes, világos helyen tud visszavágva passzív telelő üzemben túlélni.

Sajnos nekem ilyen helyem nincs, a lakás viszont központi fűtéses, kérdés, hogy itt tud-e passzív állapotban maradni 20 fok felett...

Előzmény: CBNora (95866)
képbíró Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95867

Alapban-ha leterem, ami virágzik-elégedett leszek.

Tépösalim van, még növekvö állapotban is. Petrezselymet is tudok átültetni.

A padlizsánok tényleg hatalmasak már. Mármint a növény.

Ma kiszedtem az elsö másodvetésü sörretket, kiváncsiságból. Még nem túl nagy-de szép, egészséges.

Az egész kert csupa zöld. 

Eladtam 150 kiló birset. Kérdezte a szomszéd-de honnan? Mert ott van a fán. Észre sem venni, rengeteg termett.

Előzmény: CBNora (95865)
CBNora Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95866

Még nem próbáltam pincében, fűtött lakásban ablak előtt szépen áttelel. Pincében talán a töve megmarad, ez függ a pince hőmérsékletétől is, de ha kihajt, akkor kell neki fény.

Sose ástam ki, de cserepest vittem már be, megmaradt volna, ha a kezelhetetlen tetűáradat miatt tél végén nem dobtam volna ki.

A fagymentes, de hideg teleltetőmben elég hamar tönkre szoktak menni a díszpaprikák. A szőrös paprikából egy-két tő telelt már ott át, de nem éri meg, szebb lett a tél végén vetett új tő.

CBNora Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95865

Igen, és salátát is lehetne ültetni bele.

A paprikának és a padlizsánnak nem jósolok nagy jövőt, és szerintem túl sok helyet is foglalnak, valami biztosabb dologgal jobban ki lehetne használni azt az ágyást. A paprikának meg lehet nyújtani a szezont, de nem hinném, hogy ott áttelel. 

Előzmény: piro para (95863)
képbíró Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95864

Mángold-retek van benne.

Pincében elvan a paprika? (azaz fényt mennyire igényel? )

Van kinn 5 tö, annyit simán megérne.

Mikor kellene kiásnom?

Előzmény: piro para (95863)
piro para Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95863

Én a Te helyedben nem ültetnék már bele több paprikát, inkább cserépbe, a lakásba, vagy fagymentes helyre tenném be,

mert ha ez elfagy, akkor még a cserepessel tudsz időt nyerni, szezont nyitni jövőre.

De retket, vagy petrezselymet ültethetsz még ebbe a kis ágyásba, mert arra fűtened sem kell, és a mángold sem igényel fűtést.

Előzmény: képbíró (95862)
képbíró Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95862

Köszi.

Ma rátettem már a tetöt is. Hihetetlenül nö benne minden. Kora tavaszi-100 x lerágott káposzta-besz@rok-Tavaszi magról kihajtott a paradicsom. Hajtott ki duggatott hagyma is.

Azért-ha tudtok esetleg tanácsot adni-gondolkodom-befűtök majd.  most, hogy akciósan van rengeteg mécses-200 ft-3 nap .

Paprika még férne be.

Előzmény: piro para (95855)
beetee Creative Commons License 2025.09.28 0 2 95861

Kb ez a standard mostanság:

Előzmény: beetee (95860)
beetee Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95860

A gluténháló a pihentetés során alakul ki. Vannak tudományos kenyérkészítők, akik még autolizálják (vízzel keverten pihentetik) egy jó ideig a lisztet, csak utána keverik bele a kovászt, és készítenek kenyeret.

Én elég lusta módon csinálom. Kimérem, és összekeverem az összes belevalót (liszt, kovász, víz, só) 1-2 percig gyömöszkölöm. Fél-1 órát pihen (mikor jut eszembe, az szerint) csak meghajtogatom(!) és ezt még 2x. Harmadszorra formázom, és megy hűtőbe. Másnap szoktam sütni. Max 10 perc foglalkozás van vele. Összesen.

Keresek képeket

Előzmény: Belohin (95858)
beetee Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95859

Ez az előtésztás dagasztás egy fokkal jobb, mint a gyors, de a kovászban nem csak a sütőélesztő kiszelektál egytörzses (Saccharomyces cerevisiae) gombája van, hanem más élesztőtörzsek, és fajok is, meg mellettük vaj- és tejsavbaktériumok. És ez a közösség a hosszú kelesztési idő alatt 6-8-12 óra vagy több, fogja úgy lebontani a lisztet, hogy az emberi bélflórának kellemesebb anyag legyen.

Páromnak minden baja volt a pékségi kenyerekkel, amióta kovászolunk, és 12 óra körüli (hűtős) kelesztéssel készült kenyereket eszünk, jelentősen csökkentek a diszkomfort érzetei. 

Ha valaki savanyúnak érzi a kovászos kenyeret, az attól lehet, mert túlérett, melegben tartott, tejsavbaci túltengéses kovászt használtak. 

Érdemes hűtőben tartani egy etetési fázisra, akkor a tejsavbacik kicsit korlátozva lesznek a más szervezetek javára, majd sütés előtt szobahőn feletetni, és nem hagyni túlmenni. Tehát még növekedő ütemben lévő kovásszal bedagasztani a kenyeret.

Előzmény: d_feco (95856)
Belohin Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95858

Ez a téma itt talán nem fősodorbeli, de érdekelne. Ez a dagasztás utáni pihentetés hogyan hangolható össze egy kelt tészta kelesztésével? Ezzel függhet össze, amit valahol olvastam, hogy pl. a pogácsa akkor lesz a legfinomabb, ha egészen lassan kel - akár hűtőszekrényben?

CBNora Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95857

Igazad van, talán érdemes megpróbálni, bár az eddigi módszerrel is ízlett a végeredmény. Ettől még tényleg nem lesz savanyú.

Azt eddig sose figyeltem, hogy szakad-e a tészta, nem is értem a problémát. Gyúrom, amíg úgy nem érzem, hogy elég, ha kívánkozik még bele valami, akkor beleteszem, aztán valami kisül belőle, amit általában jóízűen megeszünk.

Egyszerre fél kiló lisztből készül, kettőnknek ez is több napra elég.

d_feco Creative Commons License 2025.09.28 0 0 95856

Nekem is van némi rálátásom a dolgokra, mert mielőtt lakatos-hegesztő(tanonc) lettem, úgy 29 évet lehúztam egy pékségben. Az, hogy dagasztás közben szakad a tészta, az teljesen normális dolog, mert nem tudsz kézzel olyan gyorsan dagasztani, mint ahogyan a sikérváz kialakul. Erre a problémára találták fel a gyors- és az intenzív dagasztógépeket - ami sem neked, sem pedig nekem nem lesz otthon, belátható időn belül. :) Az bedagasztott tészta pihentetése segít helyreállítani a szakadozott sikért. Kézi dagasztás esetében ~90-120 perc pihentetés javallott(ha jól emlékezem). Amúgy manapság a lisztes zacskókra rányomtatják a liszt minőségét is. Érdemes az A2-t keresni.

@Nóra: Én alapvetően lusta ember vagyok, ezért sem szeretem bonyolítani a dolgokat. Ezért javallottam a rövid érési idejű kovászt. Liszt+kézmeleg víz+élesztő, nokedli állagúra elkever, ~4-5 óra múlva dagaszt. Semmi filrefranc. 

Előzmény: piro para (95850)
piro para Creative Commons License 2025.09.28 0 1 95855

Vegyél fátyolfóliát, most nem tudom milyen árban van, de régen 1.000,- 2.000,-/ft körül vettem, attól függően, hogy mekkora volt.

Ha azt dupla rétegben ráteszed a kisebb fagyok ellen védi, de csak akkor ha teljesen a földig betakarod, mert ha egy kis rés is van,

akkor a fagy be tud szökni alatta.

Viszont érdekességként megemlítem, hogy utolsó éveben amikor még a fóliám be volt ültetve (2022), az őszi kitakarítást eléggé elhanyagoltam,

mert tudtam, már többet ott nem fogok gazdálkodni, így csak a föld felett törtem le a paprika szárakat, és tavasszal csodálkozva láttam,

hogy a tövek elkezdtek hajtani, holott általában annyi fok volt bent, mint kint, nem volt védett helyen a fólia, és mégis hajtott pár tő paprika. 

Csak azt sajnálom, hogy ott akkor nem ástam ki, és nem kísérleteztem vele, hogy miként viselkedne a szabadba kiültetve úgy,

hogy majdnem csak a gyökere volt meg, és kb 5-10 centis szár.

Előzmény: képbíró (95854)
képbíró Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95854

Hát-ez csak kisérlet,

Egyrészt-valamivel tovább birja benne -ami benn van, mint odakinn. Ha még egy hópot terem-már nyereség.

A paprika áttelel-vagy nem. Nem tudom.

Valószinűleg egy vastag szalmatakarást kap.

Sok ötletem nincs-fűteni nem fogom.

De sok vesziteni valóm sem... max nem telel át pár paprika.

De lehet leviszem öket a pincébe. Van még szabadban is néhány.

Az alapkérdés-piroparától-az volt, hogy birta az átültetést.

Én sem gondoltam, hogy hamar életre kap, Mindegyiken vannak kis paprikák, virágok.

Szóval-értelmes válaszom nincs, de -ennyit megér, hátha...

Minden, ami benn van, most duplája annak, amik kinn vannak.

Előzmény: AmazingGecko (95853)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95853

De ezek -1 fokon elfagynak. Tudom, hogy mostanában nagyon enyhék a telek, de amikor lemegy -8, -10 fokra, ha csak rövid ideig is, hogyan véded meg őket?

Előzmény: képbíró (95852)
képbíró Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95852

Itt vannak a paprikák, amik bekerültek a keltetöbe.. Meg augusztus elején kikelt padlizsán, helyben megtermett mángold, másodvetés jégcsapretek. 2 nm sincs, a plexi oldal-tetö-nyáron lekerül-olyankor magaságyás. Már visszaraktam. Kora tavasszal, mécsessel fűtöm, ami egy cserepet melegit. 13alá éjjel sem ment. Terem a paprika, és a padlizsán is, diónyi.

Most akciósak a mécsesek mindenütt, 200 ft-ért 4 éjszaka fűt.

Előzmény: piro para (95827)
képbíró Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95851

Silány liszt-az van böségesen.

Jobb pizzériák olaszo.-ból hozzák a lisztet.

Előzmény: piro para (95846)
piro para Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95850

Mint lentebb írtam, arra gondoltam, hogy a lisztből marad ki valami adalék, pláne, hogy hatósági lett az ára, de mostanság drága liszteket is próbálgatok, és szinte minden esetben ugyan azt tapasztalom, lehet a kezem már nem a régi, és nem tudom annyira kidolgozni, de úgy szoktam mint lentebb írod, hogy amikor már úgy ítélem meg, hogy jó a tészta, kb fél órát pihen, majd a kis "segédeket" egy két átforgatással újabb talajra helyezem (az unokatesóm szavaival élve, mert ő aktívan részt vett egy pékség életében, így tőle szoktam menet közbe tanácsot kérni, ha valami nem tetszik a tészta állaga kapcsán), majd újabb kb fél óra és akkor kezdek dolgozni vele. A végére mindig jó lesz a tészta, csak az első fázisban szakad. Van dagasztó gépem is, de jobban szeretem ha Én dagasztom.

Előzmény: d_feco (95848)
CBNora Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95849

Nem szeretem bonyolítani, úgy használom a szárított élesztőt, ahogy a zacskóra rá van írva. Simán belekeverem a lisztbe, belerakom a hozzávalókat (néha sült tököt, olajbogyót, főtt krumplit is, mikor mit) és összegyúrom. Gyúrás közben kialakul, mennyi vizet vesz föl.

A 40 fokra állított villanysütőben megkel, aztán fölcsavarom a hőmérsékletet és megsül.

Nekünk ízlik.

Előzmény: d_feco (95847)
d_feco Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95848

Ha szakad, az sok mindentől függhet. Alapesetben dagasztás közben ez teljesen normális dolog. Ezért kell utána ~1 órát pihentetni, hogy a sikérváz rendeződjön.

Előzmény: piro para (95846)
d_feco Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95847

A fehértermékeknél rövid érési idejű kovászt illik alkalmazni. Azaz gyúrsz||keversz (a hígabb verziót javallom - azaz fuckanal-lal bekeverni) lisztből, vízből és élesztőből álló alaptésztát, 3-4 óra múlva rádagasztasz (+liszt, só, esetleg aszkorbinsav ha gyér a liszt minősége), lehet formázni, majd keleszteni és sütni. Nem lesz savanyú. Élesztő helyett persze lehet kovászmagot is használni, de akkor erőteljesebb savanyítással és kisebb lazító hatással kell számolni. 

Előzmény: CBNora (95839)
piro para Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95846

"Fél siker ha előtte külön kelesztőtálban , pihentetem meleg helyen."

Akkor nem lehet, hogy a dagasztó programod rendetlenkedik? Nem lehet, hogy a gépet kellene egy szerelőnek megnézni?

Nem próbáltál simán gép nélkül kenyeret sütni?

Igaz kényelmetlenebb, mert neked kell dagasztani, formázni stb, de (szerintem), nem nagy munka,

és jó látni ahogy a tészta készre formázódik a kezeid között. Nekem jó ideje a liszt minőségével van bajom,

mert régen pikk pakk összeállt a keltészta, mostanság sokkal többet kell vele dolgoznom, mert valamiért szakad,

gondolom nincs benne valami fel nem tüntetett adalékanyag, vagy csak simán a liszt minősége gyengébb?

Előzmény: Malaguszti (95840)
képbíró Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95845

Bolti :-)

Előzmény: piro para (95844)
piro para Creative Commons License 2025.09.27 0 0 95844

Nem tudom milyen ketchupra gondolsz, de nekem a házi készítésű paradicsom felbontás után a hűtőben egy hét után simán penészedik,

és állítólag Én vagyok a balfék, mert már több ismerőst kérdeztem, és nekik semmi sem történik a paradicsommal ha felbontás után bekerül az üveg a hűtőbe.

Arra gondoltam, hogy vagy azért mert nincs benne tartósító, vagy azért, mert kevés van benne?

Ugyanis van amikor teszünk bele tartósítót, és van amikor csak a dunszt tartósít.

Előzmény: képbíró (95835)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95843

A kenyér nálam sosem penészedik meg, mert vásárlás után rögtön lefagyasztok 30-50 dekákat zacskókban és mindig csak felhasználás előtt veszem ki. Jó friss marad így, nem szárad ki, nem penészedik.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95842

Nem kovászos kenyérről beszélek, hanem a sima, legolcsóbb fajta kenyerekről. A kovászosak drágábbak. Habár hallottam, hogy itt is trükköznek, kiskapuznak. Nem mindegyik igazi kovászos, amit kovászosként hirdetnek.

A fiam rendszeresen süt igazi házi kovászos kenyeret.  Néha ad belőle. Frissen (sütés után max. 6-12 óráig) még egész tűrhető, de aztán megkeményedik és rágós lesz. Elég tömött, nehéz is. Jobban szeretem az élesztőset.

Előzmény: beetee (95841)
beetee Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95841

Lehet házilag is savanyúságmentes kovászt nevelni, úgy hívják Madre (keménykovász egyébként). Csak sok törődést igényel, macerás.

Viszont ha nagyon savanyú  a kovászos kenyér, akkor túlérett kovász ment bele. Rövidebb ideig, és intenzíven kell feletetni sütés előtt.

Előzmény: CBNora (95839)
Malaguszti Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95840

Nyíregyháza környékén lakom, régebben mindig jól sikerültek a házikenyerek,
Kenyérsütőt használok, de mostanában nem kell meg a tészta, se a száritott élesztővel, se a friss élesztővel.
 Fél siker ha előtte külön kelesztőtálban , pihentetem meleg helyen.
De régen, minden hókuszpókusz nélkül csak beledobáltam a kenyérsütőbe mindent és szépen kisült a kenyér.

Előzmény: beetee (95838)
CBNora Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95839

Nekem a saját sütésű zsömlém meg tud penészedni. Igaz, hogy az nem kovászos, szárított élesztőt használok. Tudom, hogy a kovász az igazi, de kevésbé ízlik a savanykás kenyér.

Egyszer kaptunk egy dobozos olasz kuglófot és megfeledkeztünk róla. Egy év múlva pont ugyanolyan volt, mint újkorában, azt inkább nem ettük meg.

Előzmény: beetee (95837)
beetee Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95838

Egyébként merre laksz? Ha közel, adok kovászt, vagy írd ki kenyeres csoportokba, vagy ha van Facebookos helyi csoportba, hogy keresel. 

Ha kapsz nyersz egy-két hetet.

Előzmény: Malaguszti (95832)
beetee Creative Commons License 2025.09.26 0 1 95837

Sk kenyerem előbb szárad meg, minthogy megtelepedjen rajta penész. Még zacskóban is.

Előzmény: CBNora (95834)
beetee Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95836

Nem egy ördöngösség saját kovászt készíteni. Az enyém már több , mint egy éves. 

Megsült kenyérben elvileg meghalnak a bacik és élesztőgombák, amik a kovász alapja lenne. De mint táptalaj működhet kovásznak, csak az ugyanaz, mintha lisztből állnál neki. Illetve a lisztben azért mégiscsak előfordul már ilyen-olyan spóra, baktérium... 

Előzmény: Malaguszti (95832)
képbíró Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95835

Az a ketchup :-)))

Előzmény: CBNora (95834)
CBNora Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95834

Az még mindig jobb, mint amelyik soha nem penészedik meg.

Előzmény: képbíró (95833)
képbíró Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95833

2 nap alatt penészedik a 80%-a kb...

Előzmény: 55judit (95831)
Malaguszti Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95832

Én most azon morfondírozok, hogy veszek egy kovászos cipót felszelem, megvárom míg kiszárad teljesen, majd ledarálom finomra, és ebből  készítek kovászt.

Működhet, ebből kovászos kenyér sorozat?

55judit Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95831

A bolti kelyereket tele nyomják adalékokkal. Már kenyér ízük sincs. Nézd meg a cimkéjét, nolrmál esetben felsorolják mi minden van benne.

A kenyér víz, liszt, élesztő vagy kovász. Én csak ebből sütök. Ha más is van benne az már nem kenyér csak olyasmi.

Előzmény: AmazingGecko (95830)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95830

Sziasztok!

Megfigyeltem, hogy mostanában a bolti kenyereknek érdekes, mesterséges illatuk van. Kicsit savanykás illat, de nem ecet. Olyan, mintha valamilyen ízfokozót vagy aromát tettek volna bele.

Mi lehet ez?

képbíró Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95829

Engem is meglepett-de nem. Egy termést is hozott, de virágzanak. Küldök képet.

CBNora Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95828

Szerintem akkor egyelőre ne csinálj semmit, aztán mikor már tényleg jönnek a fagyok, szedd le.

A liluláson ne izgasd magad. Van, amelyik fajta hajlamos rá, ha nem, azt a mag zacskójára rá is szokták írni, de hát nem piacra termelsz, jó az lilán is.

Én biztos nem vacakolnék átültetéssel. Amit nagyon óvok, azt eleve cserépbe ültetem, a többit leszedem, ha látszik, hogy már többet úgyse fog produkálni és kell a termés.

piro para Creative Commons License 2025.09.26 0 0 95827

képbíró

Az átültetést nem sínylette meg?

Nóra

A takarás nem megoldható, ezért keresnék más megoldást.

Előzmény: képbíró (95826)
képbíró Creative Commons License 2025.09.25 0 0 95826

Beültettem egy részét a melegágyásba. Már felszereltem a széleit. (hátha áttelel... Amugy meg semmit, mert nálam nem nagyon terem paprika :-(

Paradicsomot is szedtem zöldet, üvegben érlelni almával. 

Még elég sok van. Mondjuk-ez nem baj-megy savanyúba.

Van tojás nagyságu padlizsánom :-)

Viszont a lóbab sztem nem érik be. Eleve- a takarónak vetettnek-még virágot sem lenne szabad hozni-ez virágzott szépen- de sztem teremni nem fog.

Viszont a zöldbab ontja a termést. 

Előzmény: piro para (95824)
CBNora Creative Commons License 2025.09.25 0 0 95825

Ami nem a fóliában van, azt éjszakára letakarom fátyolfóliával (lehet nejlon vagy papír is, éjszakára mindegy), ha alacsony, vödör is mehet rá. Jöhet még meleg idő, érdemes átvészelni azt a pár hideg éjszakát.

Az még önmagában nem baj, ha belilul. Ha túl hideg van neki, a levelek is kókadnak. Nálam a lila paprika a legkényesebb, az valószínűleg le fog kókadni, de pár hideg napot ilyenkor még át szokott vészelni.

Szóval én úgy tervezem, hogy most még nem csinálok semmit, de majd még figyelem az időjárás jelentést, ha fagyveszély lesz, takarok.

Előzmény: piro para (95824)
piro para Creative Commons License 2025.09.25 0 0 95824

Ma a kora reggeli kertszemlén szomorúan konstatáltam, hogy lassan, végleges paprika szüretet kell tartanom, mert tegnap még a zöld hegyes erős nem volt annyira "színes" lila már-már fekete, mint ma reggel. Keresgéltem, és azt írja ez bizonyos fajtáknál a hideg idő miatt van. Hát biztos nem tetszik neki a reggeli 10 fok körüli hőmérséklet. Tegnap az időjós azt mondta, hogy vasárnap egyes helyeken még talaj menti fagy is várható.

Ti mit szoktatok csinálni a paprikával, amit az időjárás miatt kényszerből kell szüretelni, és még nem teljesen jó, vagyis még bőven maradhatna a szárán jó pár napig.

Érdemes lenne cserepezni? Valaki próbálta már?

55judit Creative Commons License 2025.09.25 0 0 95823

Nem azt mondtam hogy a módszer a rossz, hanem hogy én nem voltam elég ügyes hozzá. Te ügyesebb vagy. Ennyi.😉

Előzmény: képbíró (95821)
55judit Creative Commons License 2025.09.25 0 0 95822

Ez így van sajnos. Ennek kiküszöbölésére más módszeret választottam.

Előzmény: Belohin (95820)
képbíró Creative Commons License 2025.09.25 0 0 95821

Bocs-de ellent kell mondjak. Nekem-100%-ban megfogta, minden éven. 2-3 nap alatt. A csövet beásom a járatba, elötte kitisztitom kicsit

Előzmény: 55judit (95819)
Belohin Creative Commons License 2025.09.25 0 1 95820

Utána pedig készít új járatot új túrás kíséretében...

Előzmény: 55judit (95819)
55judit Creative Commons License 2025.09.24 0 1 95819

Ha érzékeli hogy van a járatban valami veszélyes, nem megy bele. Tele dúrja földdel és keményen eltorlaszolja a járatot. Én is próbálkoztam csapdákkal, de biztos nem voltam elég ügyes mert ritkán jártam sikerrel.

Előzmény: trakisbandi (95818)
trakisbandi Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95818

Volt nekem hasonlóm, több köbméter földet megmozgattam, de a "kis aranyos " mindig kikerülte a csapdát.

Most teszek lépéseket, ásónyomokat ezzel a cuccal.

Még egyszer köszi.

Előzmény: képbíró (95814)
55judit Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95817

Annyit mondhatok biztosra, hogy ahol a levélnyél töve fölött 2 pöttyöt látsz, abból az egyik biztos hogy fügekezdemény, a másik hajtáskezdemény. Előzőt biztosan kihozza, utóbbit nem mindig. de a fügekezdemény ilyenkor még nem minden fajtánál látható, de azért keresgélheted vajon mi látható.

Előzmény: képbíró (95815)
55judit Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95816

Sorolhatnám hogy mennyi mindentől függ, de inkább reménykedjünk. Én is mindig ezt teszem.😉

Előzmény: képbíró (95815)
képbíró Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95815

Köszi-igy lesz.

Rágcsáló nincs-Cicus megfogja :-)

Már van legeslegkisebb. Egy lemetszett gyökeret eresztett, a nyáron kiültettem.

Igy van 3.

Két szomszédban is vannak, nagyok, bötermök.

Amelyik 4 szemet produkált-az jövöre terem majd rendesen?

Előzmény: 55judit (95812)
képbíró Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95814

Csak be kell ásni a járatba. Figyeld azért, mikor fogja meg-elpusztulhat.

Előzmény: trakisbandi (95813)
trakisbandi Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95813

Köszönöm.

Előzmény: képbíró (95809)
55judit Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95812

2 okot tudok mondani, amiért a levéllel kitömés nem a legjobb megoldás. Az egyik, szeretnek a száraz falavelek közé bebújni a rágcsálók, megrághatják a fiatal vesszőket. Az egér mindent megrág. A másik, a falevél akadályozza a talaj felfelé áramló hőjét. Jobb megoldás ha 3-4-5 karóval körbe szurkálod a kis bokrot, ezzel készítesz egy sátorszerű takarást. Nagyobb alapterület, felfelé szűkülhet. A belsejét üresen hagynám, a sátorra meg plédeket, vagy bármilyen fóliát ami kicsit szigetelhet. Alsó rétegnek mehetne duplán hajtott fátyolfólia is. A 3 éves szerintem már nagy, de a legkisebb megédemel egy sátrat. 

Előzmény: képbíró (95810)
képbíró Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95811

Köszi.

NEm járok sok topikban. Pár dolog, ami érdekel, ennyi.

Mindenütt vannak hozzáértök-ezek a fórumok-100x jobbak mint a meta platformjai.

Előzmény: homerx (95802)
képbíró Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95810

Hálóval tekertem körbe, azt feltöltöttem falevéllel. Bocs, ha nem volt érthetö.

Beérni nem fog-4 van rajta, de kicsik. Viszont, amit kiültettem itthonról, azon is van egy kicsike.

Előzmény: 55judit (95807)
képbíró Creative Commons License 2025.09.24 0 0 95809
Előzmény: trakisbandi (95801)
CBNora Creative Commons License 2025.09.23 0 0 95808

Érdekes, nem tudtam.

Mondjuk nagy mennyiséget sose fogyasztottunk belőle, nem is ettük gyakran. Nem tapasztaltam semmilyen hatását, persze az is igaz, hogy a felsoroltak néha egyébként is előfordulnak az emberrel, egy-egy gyenge hasmenés pl. fel se tűnik, nem próbálom semmivel összekapcsolni.

Előzmény: Belohin (95803)
55judit Creative Commons License 2025.09.23 0 0 95807

Az utolsó mondat elejét nem értem, de többire válaszolok.

Amikor már nincs nedvkeringés akkor el lehet kezdeni a metszést, de van aki tavasszal végzi, mert akkor látni hol fog kihajtani. Ha olyan vesszőt vágsz le ami kihajtana azt meg nem ami elfagyott, akkor baj van.

A füge éretlen vesszői kisebb fagy esetén is elfagynak. Érett vesszők -10 fok alatt károsodhatnak, -15 fok alatt tövig fagyhat a füge. Ilyenkor érdemes várni akár június végéig is, addig tőről többnyire újra hajt.  Ültetéskor azért szoktuk a gyökérnyakat mélyebbre tenni, hogy biztosabban ne fagyjon el. ha úgy döntesz takarod, csak akkor kell amikor a hőmérséklet közelít a -10 fokhoz, és amikor már biztos hogy nem lesz annyi, akkor kell kibontani. Mennél kevesebbet legyen takarás alatt, hogy ne fülledjenek be a vesszők.

Metszésnél számíts arra, hogy megszabadítod a bokrot az első terméstől.

Előzmény: képbíró (95799)
Belohin Creative Commons License 2025.09.23 0 0 95806

Tisztázzuk: az apiol mindig ott van a petrezselyemben. Mégsem beszélik le a zembert a fogyasztásáról. Minél fiatalabb a levél, annál kevésbé problémás. A cikkben is olyat írnak, hogy a virágzás után dúsul fel leginkább. De a felmagzott növény levelei elaprósodnak, tehát úgysem eszünk sokat belőle. Ha valaki tabouleh-t készít - aminek tömeges alkotója a petrezselyemzöld - ne elvirágzott növényről szedje.

Aztán még testtömeg, kor, egyéni érzékenység mind számítanak.

piro para Creative Commons License 2025.09.23 0 0 95805

Köszi a cikket!  Én ezt olvastam,

https://blog.silverpc.hu/2025/07/17/mit-tegyel-ha-felmagzik-a-petrezselyem/

Szerencsére a cikkedben olvasott mellékhatásokat még nem tapasztaltuk,

és keserűnek sem éreztem még, de lehet ez azért van mert folyamatosan vágom,

és nem fogyasztunk nagy mennyiségben.

Idén a hátsó kertben a tavalyit le sem vágtam, pont a magfogás miatt,

és egész nyáron dugig volt csíkos poloskával.

Előzmény: Belohin (95803)
piro para Creative Commons License 2025.09.23 0 0 95804

Judit

Egy kísérlet kapcsán alakult úgy, hogy újabban mindig van több éves petrezselymem.

Nagyon régen még a másik kertben folyamatosan küzdöttem a gyökérrel, a kemény talaj miatt mindig ágas bogas volt,

és egyszer úgy döntöttünk, hogy nem ássuk ki, hátha így kora tavasszal már lesz friss petrus.

Így is lett, folyamatosan vágtuk, és mivel olyan helyen volt, ahol nem volt útba a szántás során, 

3 éven keresztül volt a földben. Mostanság már csak vágópetrezselymet veszek, és szintén marad,

így van most 3 generációs petrezselymem 2, 1, és friss júli 25.-ei ültetésem. 2 évet lazán visz,

de a harmadikban már nagyon megöregszik!

képbíró

Judit profi a fügében, tőle kérdezd, nekem is sokat segített.

De röviden metszeni tavasszal jó, mert télen el is fagyhat, de ha elfagy akkor is újra hajt, ezért takarni nem szoktam.

Régen amikor még 1-2 évesek voltak cserépbe tartottam (a várható költözés miatt), akkor fagymentes helyre vittem télre,

de most már mind ki van ültetve. Idén 1 kivételével mindegyiket radikálisan a földnél vágtam vissza, hogy megújuljanak,

mert valami miatt nem nagyon nőttek, csak vegetáltak. Tavaly ezt 1 bokornál kipróbáltam, és egy év alatt 150 centit nőt,

ezért idén bátran mentem neki a műveletnek.

Belohin Creative Commons License 2025.09.23 0 0 95803
Előzmény: CBNora (95798)
homerx Creative Commons License 2025.09.23 0 0 95802

erdemes a fuges topikban kerdezned. mi ilyen tarsashazi sorhazban lakunk, az elottunk levo udvar szelvedett, sok faval. a kozepso lepcsohaznal van egy hatalmas fugebokor, ami telen a hazakbol kiaramlo hot hasznosithatja. meg sosem lattam elfagyott agakat rajta. cserebe az ide annyi fuge volt rajta ket termeshullammal, hogy csak na. nem eszi senki, csak en szoktam szedegetni rola. ha meleg marad az ido, meg egy harmadik hullam is lejon rola, de remelem nem igy lesz PPFFF :) kell a jo ido a gombaknak is :) 

Előzmény: képbíró (95799)
trakisbandi Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95801

Egy fotót dobhatnál róla (vakond fogó).

Sok mindent kipróbáltam, nem igazán működtek.

Előzmény: képbíró (95800)
képbíró Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95800

Vakond nem gond.

2 e ft-ért van csöcsapda kertészboltban.

pár nap alatt megfogja. Vödörbe kiengedem, elviszem 200 méterre, rétre.

Előzmény: 55judit (95797)
képbíró Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95799

Sztem magról kétséges.

Sokáig elvan kinn a snidling-érdemes szaporán vágni.

Nálam még tobzódik

más.. Te értesz hozzá.

3 fügém van, 1-2-3 éves. mikor érdemes metszenem, és takarjam télen?

Eddig hálón volt-falevélen, és szépen tulélte.

Előzmény: piro para (95796)
CBNora Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95798

Szoktam szedni a petrezselyem magszáráról levelet (nem olvastam, hogy mérgező), és semmi bajom nem lett tőle, meg a szomszédoknak se, akik szintén ették.

Előzmény: 55judit (95797)
55judit Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95797

Hogy van neked tavalyi és az előtti petrezselymed? A második évében felmagzik a petrezselyem, aztán már nem használható, tönkremegy. De olvastam, hogy amikor magszárat nevel a levelét nem szabad használni tovább, mert mérgezővé válik. De akkor már egyébként is alig van levele. Hát a vakondról ne is beszéljünk. Elképesztő mennyi kárt tud okozni.

Azt hittem a szomszéd dobott át megrágott almát a kertembe, de ő is panaszkodott hogy almát talált. A másik oldali szomszédomnál van alma, biztos onnan hozza a sakál.

nem az igazi edényben nevelni se snidlinget, se semmit. nem hopsszú életűek. Amikor snidlinget hoztam be, akig tudtam vágni róla, hamnar rönkrement. A kertben pedig sok éven át ott van helyben és vágható. Megújítja folyamatosan magát. Nőnek a kis hagymák egymás mellett, az öregek elhalnak, de nő helyettük mindig egy fiatal.

Lehet, nem is hozok be petrezselymet, mert csak a baj van vele.

Előzmény: piro para (95796)
piro para Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95796

Nekem már nagyon szép a petrezselyem, kb 2o centis, lehetne már vágni, de mivel tavalyi, és tavaly előtti is van még a szabadba nem vagyok ráutalva, így hagyom még picit erősödni.

Nálam a balkonos petrezselyem nem akar megmaradni. A zeller sem tombol a dézsába, nem tudom, hogy miért, holott több odafigyelést kap mint a szabadban lévő.

Ma felszedtem 2 tő kiskertes snidlinget cserépbe, és akkor jött az ötlet, hogy ültetni kellene, mert a tavaszi nem maradt meg, holott olyan szépen kikelt a foki, és a snidling is, de egy idő után tönkrement.

Nem sikerül magról nevelnem, eddig csak tőosztással tudtam szaporítani.

Ma kiszedtem az Edit féle salátát mert szép sorba felmagzott nálam is, és most újravetettem, de félek, mert ez a nemkívánatos lakótárs most nem alagutazik, hanem dombokat túr, de mint a megkergült birka mindenhol! Már a vajbabomat, az amerikai verbénámat, a szépen növő jégsalátámat, és a mángoldot is kitúrta. A karalábét meg eltüntette, akkora földet túrt rá. Velem is úgy szórakozik, mint veled a sakál,

mert ha elgereblyézem a túrásokat, akkor még többet készít, ha hagyom, akkor meg olyan a talaj, mint egy dombormíves terepasztal.

Előzmény: 55judit (95795)
55judit Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95795

Hát persze. Én levélpetrezselymet készülök erkélyládába vetni. csak az a baj ezekkel hogy hamar kiélik a földet és tápoldatozni kell. A levélpetrezselyemnek elég hamar elkezd világos zöldre váltani a levele. A nagy szárazság miatt most is tartok ládában, a legnagyobb forróságban árnyékot vet rá egy fa. Azt hiszem július elején vetettem, már fakó a levélzet. nem tápoztam eddig.

Előzmény: piro para (95794)
piro para Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95794

Érdemes ilyenkor metélő fokit, illetve snidlinget ültetni cserépbe, ha bevinném, tudnék róla télen szedni?

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95793

Településen minden telített emberszaggal, megszokták.

Előzmény: homerx (95791)
55judit Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95792

Butaság. Az aranysakáll egyébként is átrepüli a kerítést.

Azt gobdoltam tegnap éjjel jól megijedt, de ma reggel a bejárati ajtó közelében találtam a kuláját. Mintha azt üzente volna: "Le vagy sz...."

Előzmény: homerx (95791)
homerx Creative Commons License 2025.09.22 0 0 95791

hallottam olyat, de nem tudom mennyi igazsag van benne, hogy a fodrasztol elhozott emberi hajat szornak szet a kerites toveben, es akkor a vaddiszno nem megy be.

Előzmény: 55judit (95790)
55judit Creative Commons License 2025.09.21 0 0 95790

Többször járt már aranysakáll a kertben, láttam a kuláját. de amit az éjjel művelt, az túl megy minden határon. Az újonnan ültetett eperágyásomat valósággal felszántotta. Volt amit kikapat, volt aminek a levelét tépte le, közöttük hatalamas kráterekert kapart, néhány tövet betemetve. A sorjelölő madzagom kint maradt mert ma még használni akartam, azt elvitte a kert végébe, letekert belőle egy darabot és letépte. A komposztálóról elvitt a kertbe 1 rossz paradicsomot, és kukorica csuhéjt több helyen szétszórt. Kivette a vakodjáratból a puskát, addig játszott vele hogy az elsült. Remélem megijedt annyira hogy egy ideig nem randalírozik. 

Mintha nem lenn nélküle is elég kártevőm.

piro para Creative Commons License 2025.09.21 0 0 95789

Ezt tapasztaltam, de nem a sütőtök esetében, hanem 3 éve pár dísztököt vásároltam dekorációs céllal, majd tavaly kidobtam a komposztra, mert gondoltam ha kikel ott nem lesz útba,

így is történt, nagyon szép egyforma kis tökök lettek. Idén újra mentek a komposztra, és elképedve tapasztaltam a nyár folyamán, hogy 2 féle teljesen különböző tök kelt ki a komposzt tetején.

Nálam a sütőtökök esetében eleddig még nem tapasztaltam változást, pedig rendszeresen a saját fogott magot ültetem, illetve kaptam már 1-2 alkalommal kanadai sütőtök magot is,

de ott sem volt elfajzás.

Előzmény: Belohin (95788)
Belohin Creative Commons License 2025.09.21 0 0 95788

A tökök kimondottan hajlamosak az elfajzásra. Egyszer kaptunk nagyon finomat anyóstól, aztán néhány év múlva már rá se lehetett ismerni az utódaira.

Előzmény: piro para (95786)
piro para Creative Commons License 2025.09.21 0 0 95787

Nálam is régi már, talán az elsőt 5-6 éve, vagy még régebben vásároltam a fólia tetejére,

de azóta már sok darab követte, mert minden paradicsom, és uborka támra teszek, de egyiknek sincs semmi baja.

Előzmény: lahuba (95771)
piro para Creative Commons License 2025.09.21 0 0 95786

Ez fura, mert nálam idén is ugyan olyan lett mint tavaly.

(kép a netről)

Előzmény: Gildikó21 (95780)
Gildikó21 Creative Commons License 2025.09.21 0 0 95785

Köszönöm!

Én is nézegettem a tökfajtákat... Hokkaidónak túl nagy, és nem is elég sötét, ahhoz az óriáshoz képest meg kicsi. :-)). 

Ha megkóstoltuk, majd referálok az ízéről. Bár idén az orange tökökkel nem vagyok megelégedve. Nem olyan édesek, mint előző években.

Előzmény: Belohin (95784)
Belohin Creative Commons License 2025.09.20 0 0 95784

Nagyon egyszerű eldönteni. Ha túl kemény, akkor nem ehető.

Amúgy a külseje olyan, mintha egy Atlanti óriásról virágport hozó méhecske szállt volna egy Hokkaido nővirágjára.

CBNora Creative Commons License 2025.09.20 0 0 95783

Az biztos, hogy sütőtök (Cucurbita maxima), látszik a vaskos, parafaszerű kocsányról, szóval ehető. Hogy héjastul-e, azt én se tudom.

Előzmény: 55judit (95782)
55judit Creative Commons License 2025.09.20 0 0 95782

Vagy nem. Nézegettem a sütőtököket, van nagyon hasonló is a Hokaidohoz. Lehet hogy másfajta, de nem takarmánytöknek néz ki a tied. Akárhogy is, szerintem ha nem ehető, azt jelezte volna neked Piro.

Előzmény: 55judit (95781)
55judit Creative Commons License 2025.09.20 0 0 95781

Hokaido tök. A héja is ehető.

Előzmény: Gildikó21 (95780)
Gildikó21 Creative Commons License 2025.09.20 0 0 95780

Sziasztok! A tök magját Piro Parától kaptam Úri tök néven. De én azt szürkének ismerem. Szerintetek ez ehető tök? 

Piro Parától kérdezem elsősorban, de talán más is ismeri.

képbíró Creative Commons License 2025.09.20 0 0 95779

Azt hittem helikopter vagyok, de ugylátom, más is használ természetes faanyagot. Én ilyesmire-bocsi aki igen-mint karó, tartóoszlop, nem költök, kivágom, annyi mogyoró van vadul errefelé, benövi az utat,.

Előzmény: alfi13 (95777)
eeddie Creative Commons License 2025.09.20 0 0 95778

Nálunk csak a tyúkudvar felett van raschel háló, a kertre nem kell, árnyékos. Vagy 5 éve már nincsenek tyúkok, a háló kb 8 éves. Teljesen ép, idén elbírt 2 db 5 kilónál súlyosabb sütőtököt is. 

alfi13 Creative Commons License 2025.09.19 0 1 95777

Így néz ki a háló meg a tartószerkezete.

Előzmény: alfi13 (95776)
alfi13 Creative Commons License 2025.09.19 0 0 95776

Lehet hogy ezeket a rashel hálót többen is gyártják más minőségben. Az enyém egyáltalán nem morzsolódik.

Előzmény: lahuba (95771)
lahuba Creative Commons License 2025.09.17 0 0 95775

Én is csak a forró nyári időszakra teszem fel, mégis tönkrementek.

De lehet, hogy rossz sorozatot fogtam ki.

Az utóbbi időben még arra használtam, hogy a nyári vetéseket letakartam vele kelésig, kevésbé szárad ki, és locsolni is lehet rajta keresztül.

Ahol nem volt rajta, csontra száradt a föld a következő locsolásig, azt meg nem bírják a friss kelések...

Előzmény: képbíró (95773)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!