Keresés

Részletes keresés

Zaku Creative Commons License 2002.08.21 0 0 552
Üdv Dworkyll mester !

Köszi a gyors választ.
Teljesen egyetértek a sorrenddel.
Valamikor régen gyerekkoromban elég sokat lövöldöztem.(Iskolai lövészklubb,MHSZ) Slavia
és valami orosz nemtudom a tipusát puskákkal.
Egyszer látogattunk egy nagyvárosi MHSZ klubba, ott
sikerült kipróbálni egy oldalkaros Haenel-t is (Micsoda álom volt). Sok év kihagyás után megint kedvet kaptam a dologhoz, ráadásul a gyerekeim is megnöttek a dologhoz. Az említett puska (talán valami Walther) jelen pillanatban pusztán elméleti síkon éredekel, de nagyon. Ténylegesen - a topic végigböngészése után - egy Gamo CF-20-at szeretnék
venni a közeljöv?ben, egy 4x32-es optikával.
Jó a válsztás ? Esetleg a távcs? típusára egy javaslat kellene.

Üdv Gábor

Előzmény: Dworkyll (550)
golbat Creative Commons License 2002.08.21 0 0 551
Udv!

Csatlakozom az elottem szolohoz. :) Tippeket a Kaliber Leg- es Flobertfegyverek kulonszamaban szerintem boven talalhatsz, izlesednek es penztarcadnak megfeleloen.

Golbat.

Előzmény: Zaku (549)
Dworkyll Creative Commons License 2002.08.21 0 0 550
Sir Golbat,

köszi az infót, majd megkóstolom magam is :-)

Zaku,

először is isten hozott a klubban :-). Másodszor 1 kérdés. Biztos, hogy egy trükkös mechanikájú, drága puskát akarsz venni elsőre? Szerintem hasznosabb, ha 1. kipróbálsz sok különböző tipust, 2. veszel egy (esetleg olcsóbbat), ami teljesen megfelel az igényeidnek. 3. ha "kinövöd", eladod a régit és megveszed az újat. Az egyes számú puskám a negyedik a sorban:
Grosman Backpacker -> Gamo CF 20 -> Haenel ->Walther LGR.

Dwo

Előzmény: golbat (548)
Zaku Creative Commons License 2002.08.21 0 0 549
Sziasztok !

Új vagyok a fórumon. Régóta tervbe van véve egy
jó kis légpusek vásárlaása. Rengeteg hasznos információt olvastam a topikban.A következ? lenne egy kérdésem. (vszeg kés?bb lesz több is)
A Kaliber magazin júliusi (51.) számában a borító
bels? olalán szerepel? hirdetésben egy "vadnyugati"
CO2-es alsókulcsos légpuska szerepel. Kipróbálta már valaki ezt a puskát? Valami egyéb információ róla ?
Érdemes egyáltalán foglalkozni vele ? (Gvass tanár úr ?) Így fényképen nagyon pofásnak tünik,igaz jó húzós áron. Érdekelne a véleményetek.

Üdv ! Gábor

golbat Creative Commons License 2002.08.21 0 0 548
Dworkyll mester!

A multkoriban kerdezted, hogy van-e a KG&KG-nek diabolo skuloja is. A het vegen vettem 1 dobozzal, az eddigi tapasztalataim:
-jo egy szazassal ocsobb mint pl. a Gamo Match/Pro Match
-u.a. a muanyag (adagolonyilasos) doboza van, mint az olomsoretesnek
-teljesen _lagyolom_ az anyaga (a Gamo Match vmifele cinkotvozet, a Pro Match lagyolom boritasu, belul cink merevitesu)
-deformaltat ennek ellenere nem talaltam benne
-Makarov legpisztollyal (Slavia nem volt keznel :( ) 5 m-rol 2 10-es es 3 9-es sikerult vele 5 lovesbol.-becsapodas utan kb. 3 mm vastag korong marad belole :) ugyhogy tuti nem pattan vissza...
Remelem segitettem,
Golbat.

golbat Creative Commons License 2002.08.16 0 0 547
Koszonom az infokat! Legkozelebb (ha hozzajutok) a Daisy skulokat is kiprobalom majd. (Az orosz acelsoret amugy sokkal jobban bejott, mint a Copperhead...)
Amugy neha sorosdobozra "brutalkodni" kifejezetten udito ;)

Golbat.

Előzmény: gvass1 (546)
gvass1 Creative Commons License 2002.08.16 0 0 546
hi,

"az MP-651K "urlegpuskarol". Ezzel kapcsolatban az lenne a kerdesem, hogy kiprobaltad-e acel helyett olomsorettel is ez a szerkezetet?"

Nem. Az emlitett Crosman Copperheaddel probaltam ki, azzal 100%-osan mukodott, amiben imho resze van a kombinalt rugos tarbol-forgodobba adogatasi mechanizmusnak (nem hulyek am az ex-elvtarsak!)

De nekem jobban esett olom diaboloval lodozni a 8-as tarbol (pontossagi szempontbol plane), hiszen az acelgolyok nehezebbe tettek a sutest.
Az (es a 23-lovetuseg) imho fokent brutalkodasra jo.

"Milyen acelsoretet ajanlanal alt. az erre alkalmas legfegyverekbe?"

Hazankban (es amugy nagyjabol az egesz vilagon) a Daisy (cinkburkolatu) vagy a Crosman (rezburkolatu) acelgombjeit lehet venni legfegyverbe. IMHO nagy kulonbseg nincs. A Makarovokkal adott acelgolyok is egyebkent cinkbevonatosak.

Előzmény: golbat (545)
golbat Creative Commons License 2002.08.16 0 0 545
Gvass mester!

Olvastam (az egyebkent szvsz kimerito) cikkedet a Kaliber magazinban az MP-651K "urlegpuskarol". Ezzel kapcsolatban az lenne a kerdesem, hogy kiprobaltad-e acel helyett olomsorettel is ez a szerkezetet? Mivel az eddigi tapasztalataim szerint az acelsoretek 4.35-4.37 mm atmerojuek-szemben az olomsoretek 4.45-4.51 mm-es atmerojevel- nem tudom hogy a szerkezet mukodhetne-e vele. (Ugyebar a Makarov legpisztolyok mukodnek, de ott mas (egyszerubb) az adagolas modja...)

Milyen acelsoretet ajanlanal alt. az erre alkalmas legfegyverekbe? Eddigi tapasztalataim alapjan a Crosman Copperhead nem eppen a leggommbolyubb (van benne boven deformalt), a Makarovhoz kapott acelsoretek viszont szinte csapagygolyo minoseguek - es kemenyseguek :) - de kulso bevonat nelkuliek (ami nemigen tesz jot a huzagolt csonek).TIA,
Golbat.

springer440 Creative Commons License 2002.08.15 0 0 544
kedves Légsűrítők!
szerintem ne vesszetek azon össze, ki mit szeret a légpuskával lőni. van, aki ezt, van aki azt. van aki néha ezt, néha azt szeret lőni (lőlap, sörösdoboz vs. csuri, macska, stb) egyéb iránt a légpuskás vadászat szerintem tiszteletreméltóbb cselekedet, mint a tűzfegyveres változat, mert kis teljesítményű a csúzli is, kis méretű a kill zone is, viszont a vad nem enged közelebb azért, mert légpuska van a kezedben, és nem egy dragunov. ráadásul egy csőtörős pusku megtöltése-felhúzása több időbe telik, mint egy bolt action puskun húzni egyet. sajna nálunk illegális légpuskával vadászni, pedig egy fácánt, nyulat, kacsát szerintem sokkal sportszerűbb egy 5,5 gamo match-el elejteni, mint egy fél marék söréttel, ami átmegy a közfalon is (álgyúval verébre? vagymi) tudom, tudom, sebzés, meg ilyen-olyan kifogások... láttam én már három lábú őzet is! ha van valakinek egy darab papírja, hogy ő aztán vadász a javából, vagy valami spanja egy vadásztársaság-gittegyletben, még nem jelenti azt, hogy lőni is tud. egy légpuskás könnyebben tud (és akar) gyakorolni, nem sajnálja a pízt lövedékre, mert olcsó, nem kell lőtérre mennie, stb.
ritkán szólok, de akkor be nem áll a szám.
csé:springer
springer440 Creative Commons License 2002.08.15 0 0 543
ajaj, bocsánat, kicsit figyelmetlen vagyok!
a nimród derringerben lehet kapni baracuda-t, a vámházkörúton. bikább csúzliba való, nehéz mint sár.a 4,5mm-s 10,65 grain! akkor ajánlom, ha messzire szeretnél lődözni, és fontos a nagy becsapódási energia. egyéb iránt olyan hegyesdomború vagy milyen fajzat, kemény anyagból van, nagy az átütő ereje. pl 4,5-es hunterhez jó választás lenne, ha lenne olyan feladat, hogy "lődd át 30m-ről a szekrényajtót :)"
csé: springer
Előzmény: shakal (515)
killerlynx Creative Commons License 2002.08.15 0 0 542
Az angol kifejezésekkel tökéletesen tisztában vagyok. De magyarul az orv nem rejtőzködőt jelent. Ez kifejezetten pejoratív kifejezés (lásd orvgyilkos, orvhorgász, orvvadász). Aki katonai vagy rendvédelmi feladatokat lát el az mesterlövő. Ha ez volt a nagypapa akkor valóban büszke lehet rá, de ha orv volt akkor maximum az ellenséges oldalon állt. (Már csak az a kérdés nekünk éppen akkor ki volt az ellenség.) Szóval ez csupán nyelvi kérdés.
Elnézést azoktól akiket nem érdekel, bár nagyöbű topic nincs. Talán kevesen vagyunk.
LYNX
Előzmény: Dworkyll (540)
kiskorúbézoltán Creative Commons License 2002.08.15 0 0 541
Köszi világosabb a kép .
"az, aki le tudja lőni a snipe nevű kicsi és gyors indiai madarat" :)))

Előzmény: Dworkyll (540)
Dworkyll Creative Commons License 2002.08.15 0 0 540
Off topic, ezért megpróbálom röviden.

Marksman: alapvetően lövésznek fordítható, mindenki, aki puskával (karabéllyal) harcol. Csapatban jár, de a három közül ő lő a leggyöngébben. Aki nem lövi meg a marksman normát, nem is kaphat puskát a kezébe.

Sharpshooter: mi már mesterlövésznek fordítjuk, de igazából az amerikai háborúkban azokat az egységeket hívták így, akiknek jobb volt a puskája, mint az ellenfeleiké. A modelleket nem tudom fejből, a dolog onnan jön, hogy a huzagolt csövű puska lényegesen pontosabb, de sokkal kisebb tűzgyorsaságú, mint a sima csövű (pl, muskéta). A függetlenségi háborúban az amiknak volt ilyen, az angoloknak meg nem nagyon. Jeles tulajdonság, hogy a sharpshooter is csapatban jár. És igen messziről csinált bohócot a simacsövű csapatokból. Megjelenik a rejtőzködés, mint feladat.

Sniper: az angolok találták ki, szó szerint "az, aki le tudja lőni a snipe nevű kicsi és gyors indiai madarat" (Ennyit a verebekről). Nyugaton párban jár az observerrel (megfigyelő); bár a szerepeket tudni kell felcserélni; jellemzően hagyományos puskával (bolt action) lő, századhoz vagy zászlóaljhoz rendelik, és felderítő feladatai is vannak (sniper-scout) Ez utóbbi ellentmondás, mert a felderítőnek kerülni kell a harcérintkezést, a mesterlövész meg kifejezetten harcoló :) Keleten hasonló a helyzet, de jellemzően rajhoz vagy szakaszhoz rendelik, és félautomata puskát használ. Taktikai felderítést mindkettő végez, tüzérségi és/vagy légicsapást irányíthat ellenséges célra. Mivel definíciószerűen "kevesen van"; a sniper legfontosabb túlélési feladata a rejtőzködés (azaz nagyon orv). Ezenkívül igen önállónak és bátornak is kell lennie.
Én büszke lennék, ha a nagyapám sniper lett volna.

Forrás: US ARMY Field Manual 23-10 meg egy Sniper című könyv, meg a Patkányháború

Előzmény: kiskorúbézoltán (539)
kiskorúbézoltán Creative Commons License 2002.08.15 0 0 539
Azért ha lenne hangulatod bepötyöghetnéd , hogy az említett 3 kategória pontosan mit takar ( sose volt erősségem az angol terminológia ) .
Engem ez kimondottan érdekelne .
Előzmény: Dworkyll (538)
Dworkyll Creative Commons License 2002.08.15 0 0 538
Az orvlövész egy nyelvi hiányosság, lovasnép lévén nem tudunk különbséget tenni a _marksman_ a _sharpshooter_ és a _sniper_ között. Ezekről oldalakat tudnék értekezni, az idevágó lényeg, hogy alapvetően:
1. ellenséges célpontokat
2. nagy távolságból, "bolt action" távcsöves puskával
3. rejtve (mondhatod orvul)
küzd le. Sportszerűnek tekinthető abban a tekintetben, hogy ha elkapták, nem is feltétlenül akció közben, de puskával (pl. Napoleon esete a szélpuskásokkal), elég rövid úton végeztek vele.

Tehát _NEM_ ártatlan civilekre lövöldöző emberke.

Más kérdés, hogy a balkáni konfliktusban, nyelvileg igen helytelenül, minden ilyen, nem katonai módon ügyködő önjelölt partizánpalántát snipernek tituláltak. Valszeg azért, mert erre még az angolszászoknak sincs szavuk :(

Egyébként a "negatív hős" milyen katonai, vagy morális fogalom? :-)

Dworkyll

Előzmény: killerlynx (537)
killerlynx Creative Commons License 2002.08.15 0 0 537
Sziasztok!

Én sem vagyok egy verébirtó és ennek is adok hangot. Szerintem nem egy kiemelkedő sportteljesítmény verebeket lődözni. AZokat még egy kaviccsal is ledobálhatod. Induljatok versenyeken és ott bizonyítsatok.
Lynx
U.I.: Az orvlövész egy negatív hős aki általában ártatlanokat gyilkol. Biztos, hogy ez volt a nagyapád?

Előzmény: Jon_Dough (536)
Jon_Dough Creative Commons License 2002.08.15 0 0 536
Hi again!

Először is lehet vitázni, hogy az élő verebeket ne lődözzük, és nem szép dolog, csak hogy: először is kell valami izgibb célpont mivel untam már, hogy amit akartam azt mindent eltaláltam, akár honnan, akár mit lődöztem. Sajna távolságilag korlátozva vagyok, mert az idióta nagybátyám már megpróbálta párszor elhalgattatni a szomszéd kutyáját, persze sikertelenül, viszont kint voltak a szomszédok, és az egyiket majdnem eltalálta a hülye, így nem mehetek ki, hogy a kaputól lődözzek, mert nem nézik jó szemmel. A másik, hogy a verebek a nyáron állandóan "kifürödték" a nagyinál a termést, virágoskertet, és a kutyámat is halálra idegesítették, így nem volt különösebb lelkiismeret furdalásom, de amúgy sem vagyok ilyen téren érzékeny. Azt mondta a másik nagyi, hogy ezt biztos nagyapámtól, örököltem (hidegvért), aki orvlövész volt, de sajna meghalt mielőtt megszülettem, így nem is tanulhattam tőle semmit.
Verebekre visszatérve nem a tömegbe lődözünk, másrészt meg nem úgy megy, hogy csak lelövöd. Főként, hogy nincs fiksz támaszom, csak a térdem, a szél is fúj általában, és a veréb se arról híres, hogy egy helyben áll, és várja, hogy lelőd. +Itt még várni is kell, hogy jöjjön egy francos veréb, szóval itt nem olyan egyszerű, barbár lövöldözésről van szó. Számszerűen ez úgy néz ki, ha szerencsém van úgy 1-2-3-at lehet leszedni jobb esetben egy nap. Feltéve, hogy minden nap lődöznék.
Ez van, mindenkinek minden jót
bye

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 535
Én leginkább saját készítésű bukócélra puffogtatok, de szinén szeretem az "effektes " célokat. Kedvenceim : mazzagon meghimbált érett paradicsom / a kimeneti nyílás nagyon brutális bír lenni/

Akinek elég toleránsak a szomszédai kipróbálhatja a következőt: végy egy legalább 5mm-es lemezt/az 5 milkó azért kell, hogy tartsa a patront/ fúrj bele egy 6mm-es furatot, és tégy bele egy 6mm-es riasztópisztoly patront. Mindezen előkészületek után már csak el kell találnod a patron fenekét. A találatot garantáltan hallani fogod.

Üdv : Frank

Dworkyll Creative Commons License 2002.08.14 0 0 534
On topic :-)

Aki mozgó célra és "effektre" vágyik annak javaslom a kólásdobozt, madzagon fölfüggesztve, megtöltve vízzel, vagy homokkal. Megfelelő súlyú dobozt ha melöksz, elég sokáig fog hintázni, főleg ha diablóval pöckölgeted :))) Az ív végpontjain eltalálni nem akkora kunszt, de a közepén már lehet kihívás :-)

Igazán elvetemültek némi celluxal rögzíthetnek erre eldobható, de teli műanyag gázöngyújtót. Természetesen a balesetvédelmi rendszabályokra, civilekre, macskákra és mókusokra ügyeljetek :))

Dworkyll

Előzmény: little747 (531)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 533
Igazatok van valóban nem túl szép dolog hobbyból egy másik élőlény életét elvenni./nem is gyakran teszek így, de előfordult már egynéhányszor. Nem vagyok és nem is lehetek rá különösebben büszke , igy alakult/. Abból viszont szinte minden télen konfliktusom van az alattam lakó nénikével, hogy az általam kitett madáreleség, szotyi, főttojás stb., valamint a madárguano lepotyog az erkélyére.
De megéri, így távcső nélkül is nézegethetem a cinkéket, verebeket, megyvágókat a függöny mögül és egy hangyányit a lelkiismeretemen is könnyíthetek.
A távcsőből egyébként a 10x50-es nagyítás-lencse kombináció szerintem a legideálisabb, nekem is ilyen binoklim van.

Üdv : Frank

Dworkyll Creative Commons License 2002.08.14 0 0 532
Tisztelem az őszinteségeteket.

(valahol bennem is lapít az a bizonyos destruktív vadállat :)

Franknek egy apró pontosító kitétel: nem azt mondtam, hogy tisztelem, hanem hogy "lehet tisztelni". Az általad leírt forgatókönyv szintén elég gáz, bár a vadászat mélypontja szerintem a tóparti lőállások elé ketrecből egyesével eregetett vadkacsák esete.

De hogy visszatérjek az ON TOPIC-ba, szeretném azt hinni, hogy a légpuskás lövészet valami "éterien tiszta, szellemi" tevékenység :)) "A destrukció absztrakciója"

Vadászni, nota bene ölni akkor is puszta kézzel az igazi.

Dwo

Előzmény: Luchiano (530)
little747 Creative Commons License 2002.08.14 0 0 531
Hello !

Viszont én határozottan Dworkill pártjára állok. Tökéletesen igaza van. Ha már az ember 30m-ről szinte 10-ből tízszer eltalálja a kóláskupakot (távcsővel) nem igazán sportszerű és értelmes dolog élőlényekre lövöldözni. Akit ez nem hatna meg, amúgy a veréb eszmei értéke 1000Ft.
Azt javaslom inkább, vegyetek egy 8x-os távcsövet és inkább figyeljétek meg a madarakat, de ne lőjétek le őket, arra ott vannak a sörös és egyéb dobozok. Igaz nem repülnek el, de gondolom a verébre sem röptében lőttök.

Előzmény: Luchiano (530)
Luchiano Creative Commons License 2002.08.14 0 0 530
Hali!

Nem akarok egyik fél pártjára sem állni a légpuskával való vadászattal kapcsolatban.
Csak leírok néhány gondolatot amit meg akarok osztani veletek.
Az az igazság én is lőttemk már verebet amit mindíg meg is bánok amikor azt sikerül is megölni, megsajnálom. Természetesen mondhatjuk erre, hogy akkor nem kell lelőni szerencsétlent!
Csak amikor elkap engem is a vadászösztön és meglátom a szálkeresztben szegény kis veréb sziluettjét, ellenálhatatlan vágyat érzek, hogy orvul meggyilkoljam. Amikor viszont már azt látom, hogy a lövés célt talált az már rossz érzés. Én egy verébbel meg szoktam elégedni és nincs is kedvem hetekig csak söröskupakot lőddözni.
Szerintem azért mert valaki egy vadásztársaság tagja azért még nem sérti kevésbé az emberi jóérzést egy vad kilövése.
Ráadásul az általam ismert vadászok nagy többsége mértéktelen mészárlást szokott végezni és még csak nem is szereti a vadhúst.

Tom nem tartozott igazán a dolog a témához de kivel tudnám ezt megbeszélni ha nem azokkal az emberekkel akik úgyanúgy szeretnek célba lőni mint én.

Üdv Luchiano!

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 529
Dworkill

Az emlitett lövés célzott lövés volt/nem csak bele a tömegbe/. Egyébként pedig az én kis verebészetem és az általad tisztelt vadászat között nem sok különbséget látok. :

Vadászni akartam, kimentem a terepre / a kertembe/

Kerestem verebeket /találtam/

Becserkésztem Őket/nem volt egyszerű a városi veréb fifikás/

Kivártam, majd fájdalommentesen gyorsan megöltem/kill/

Föl ugyan nem dolgoztam, a macsakám így is nagyon szereti/így talán nem volt értelmetlenebb a halála, mint annak a csirkének amelyet naponta a tányérodra teszel, és megeszel/.

Igaz, hogy ijjal még nem ejtettem el verebet, de csúzlival nem egyszer gyermekkoromban, de az ember egyre kényelmesebb lesz.

Szóval összegzésképpen : Nem tudom, hogy mennyivel tiszteletreméltóbb, ha egy nem éppen vékonypénzű vadász 200 m-ről a távcsöves puskájával elejt egy őzbakot/esélyt sem adva neki/. Majd beteszi a fagyasztóládájába, ahol lehet, hogy ez lesz a nyolcadik. Tehát valszeg ő sem létfenntartásból teszi. Sajnos a férfiemberek többsége ilyen, bennünk van a vadászösztön, ragadozók vagyunk.

Üdv : Frank

Dworkyll Creative Commons License 2002.08.14 0 0 528
Barbárok :(

annyi mindenre lehet következmények nélkül lőni, miért kell ártatlan életeket kioltani, vagy nyomorékra zúzni egyáltalán?? A vadászat egy dolog, de a légpuska nem erre való. A 7.5 joule se teljesítményében se ballisztikájában nem vadászeszköz.
Ha vadászni akarsz, menj ki terepre, keresd meg, cserkészd be, vagy várd ki türelemmel, aztán öld meg gyorsan, utána dolgozd föl szépen stb. Ez valami, még becsülni, tisztelni is lehet. Ha ezt saját erőből csinálod, pl. íjjal, az külön bónusz. De igy, kocamódra belelőni a tömegbe, ez nagyon nagyon gáz.

Előzmény: Törölt nick (527)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.14 0 0 527
Kedves Jon az élvezet nem fog elmúlni/sőt/. Nekem egy Slavia 630 és egy slavia 631-esem van. A 631-ere egy 4x20-as Norconia távcső van szerelve. Bár úgy tudom, hogy a verebek /latinul : szürkiusz töltényfogusz/ már védett állatok. Én még emlékszenm arra amikor télvíz idején egy kórón csücsülő verébcsapatból egy lővéssel két verebet sikerült ,, terítékre" hoznom. A Slavia puskával már sikerült kb. 30m-ről szajkót és vetési varjút is elejtenem. Sajnos a forumban említett profibb légpuskákat még nem volt lehetőségem kipróbálni, de egy kezdőnek szerintem a Slavia tökéletesen megfelel.

Üdv : Frank

Jon_Dough Creative Commons License 2002.08.14 0 0 526
Na ma bár nem volt az idő olyan jó, legalább a szél aláb hagyott, úgyhogy nekifoghattam a "belövésnek". Nem volt homokzsákom vagy ilyesmi, így csak a falnak támasztva lőttem be a cuccost. 10 lövésből sikerült egész jól bekalibrálni, 12 méterről csináltam a dolgot. Viszont hogy ennyire frankó legyen a cucc azt nem vártam. Úgy lőttem seggbe aztán a 2 forintos nagyságú csigát elsőre, hogy szarrá ment szegényke. Bár tudom ez nem nagy szám 12 méterről, de aztán akár mire lőttem egyből eltaláltam, pár verebet is elhallgattam. Szóval most nagyon élvezem a dolgot.
A napot kaccsozással fejeztem be. A lakásból úgy lődöztem el a szőlőlevelek szárait, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog:)
Már kész profinak érzem magam, pedig hol vagyok én még attól..
gvass1 Creative Commons License 2002.08.13 0 0 525
hi,
van egy spanyol Norica Europa 4,5 mm-es legpuska a GunBoxban,
tiszta uj, azonban leejtesbol eredoen megrepedt a tusaja (hasznalhato, de
esztetikailag nem az igazi).
A cucc egyebkent egy egeszen jo, alapban elmeletileg 200 m/s felett tudo
oldalkaros, merev csovu legpusek, uj ara 42.900-, de ilyen allapotban -10
ezer engedmennyel, tehat 32.900-ert elviheto.
Ha valakit erdekel, startoljon ra, mert ennyit nagyon meger.
Jon_Dough Creative Commons License 2002.08.13 0 0 524
Köszi a tippet, egyébként én is inkább a 10m-es belövésre gondoltam, de csak gondolati szinten mivel ez a ku*va eső napok óta esik, meg a nyomorult szél is fúj. Remélem előbb betudom lőni a cuccost, mielőtt elúszik az ország.
Köszi mégegyszer
Dworkyll Creative Commons License 2002.08.12 0 0 523
Na,

ez már jobb volt :-) Jelzem a 6 méter a távcsőnek, mégha az egy 4x20 lepkeűző, elég karcsú. Ilyen távolságra inkább a nyílt irányzékot, vagy dioptert javaslok. A 6 méter befókuszálásához ugyanis tekergetned kell az okuláron, az meg a pontosságon (ebben az árkategóriában) nem segít.

Javaslatom az alábbi: lődd be legalább 10 méterre a klasszikus módon, szélcsend, letámasztott puska (legjobb a homokzsák): 3 lövéses sorozatok, közte tekergetés a magasság és oldalállító csavarokon, szép finoman és tudományosan. MIndezt természetesen értékelhető lőlapra. Ha a szórásképed közepe egyezik a cél közepével: készen vagy. A belövéshez a lehető legjobb lövedéket illik használni, lehetőleg laposfejűt.

Ez egyébként egy másik fontos feladat, hogy megtaláld, melyik lövedékmárkával és tipusssal tudsz a legjobban lőni.

Az így belőtt puskával 15-20 méterig nem kell babrálni, és utána is elég a magasságra figyelni. A folyamatos jó eredményhez elengedhetetlen, hogy állandó minőségű legyen a lövedéked, mindig ugyanonnan nézz bele a távcsőbe, és a tartásod is legyen kidolgozott (állandó, stabil stb. :-)

Hiba lehet, ha a távcső nem rögzül fixen a puskára, lötyög, elmászik, nincs egy tengelyen a csővel stb, ilyenkor először ezt a problémát illik megoldani, mondjuk egy versenyképes szerelékkel. Ha a szálkereszt "mobil" (rázáskor zörög pl.), akkor nagyobb a baj, ott már szakértő kell.

Hát kezdetnek ennyi,

Dwo

Előzmény: Jon_Dough (522)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!