Hát ez a zöld, ez tényleg nagyon az. Valahol elvesztettem a fonalat, mit vettél, ami végül ezt a színt produkálta?
A gerendaközre én nem tudok mit mondani, viszont az eddigiek alapján én azt hittem/úgy értettem, hogy a fának le kell lógnia az alapról, és nem csak a csapolásoknak.
Idegállapotom felfokozott, ha megnézítek az alábbi képet, rájöttök, hogy amikor zöldet írtam, az mennyire az! Jamie! A cucc nem fog kárba veszni, a nemlátszó részekre elhasználhjuk (pl párnafák). Igazából jó lett volna, ha a boltban a tatus mondja, hogy ilyen színe lesz a fának. A végeredmény + 50 ezer froncsiért Düfa (átlátszó!!!) impregnálót szerváltam de igen gyorsba, mert addig ugye megállt az élet. (másutt behoztam már, meg a Tikkurila Vasti Coloron is be fog jönni, de aki tudja, ezután figyeljen erre!
Teszek még fel néhányat, az építés úgy halad, mint a franc (reggel kezdték, délre már az ötödik sort építették be!)
Ha lesz időm, beszámolok bővebben, ha vkit esetleg érdekel.
én nagyon gondolkodom, ezért is nem értem :-) Nálad hol tették be az oszlopot? Szerintem a tervrajzon pont a betűk alatt van... Mert most azt is kifiléztem megint, és így sem értem. Nálad pl. a nappali-étk-kha blokkon hosszában vagy keresztben futnak a gerendák? Mert ugye keresztben lenne logikus. Jó, de akkor a lépcsős előtér és a nappali nagyobbacska terét hogy hidaljátok át? Gondolom, oda van az oszlop. De biztos nem minden gerenda alá, nem?
Félreértés ne essék, nincs bajom az oszlopokkal, csak ne a nappalim közepén, vagy az étkezőasztal helyén :-).
Fakeco, A befelé hajlást sem vágom. Persze, a födémgerenda "húzza" befelé a falat térdfalastól, de a tető meg nyomja kifelé, ezek valahol kiegyenlítik egymást. Itt jön be, gondolom, hogy milyen tető, milyen súlyú héjalás stb.De hát csak ért hozzá annyit az építész, hogy kistatikázza, nem?
Az a baj, hogy erősen vizuális vagyok, és nagyon gyenge fizikából... Nehezen tudok elvonatkoztatni attól, amit látok most épp működésben (itt ülök a 6 méteres gerenda alatt :-)), meg attól, aminek úgy kéne lenni, de nem értem teljesen miért. Úgyhogy bocs mindenkitől, nem akadékoskodom, hanem próbálom megérteni. És nagyon köszönöm a segítségeket.
Szerintem az áthidalási kérdés megoldhatóm amennyiben szükséges,nálam ezért lettek 25cm-es rétegragasztott gerendák.Igaz ez nem rönk,de szerintem ott is lehet valami hasonló megoldást találni hogy ne kerüljön oszlop a szoba közepére...
Honapra készen van a villamosság teljesen,már a külső falikarok is fenn vannak.Pénteken rákötik és hétvégére van villany a házban:)Sajnos kintre nem tudtam venni fa színű/mintázatú kapcsolót,így ez a mostani eléggé elüt a ház színétől,szerencsére ez egy hátsó terasz,annyira nem feltűnő:)
Volt az értékbecslő hétfőre megkapjuk a pénzt,hát már alig várom hogy haladhassunk,mert most állunk és nézünk:)
Garesz:tető már készen van szerencsére,igaz 20 db cseréppel még így is kevesebb lett hogy "vettem" 256 darabot,már kínomban nevetek ezen a dolgon,kajtathatok 20 darabért valahová...
Enda:hogyan haladtok a házzal?Mit döntöttetek az impregnálóval kapcsolatban?
Ha nem építed be a tetőteret hanem mondjuk csinálsz egy ültetett tetőt akkor ezek a számok biztosan tolhatóak. (a 4 méterről beszélek) Én a saját tapasztalataimról számoltam be. Nem lehet mégcsak azt sem mondani, hogy pl. a Bramac cserép nyomná meg a dolgokat, hiszen még a fenti szint sem volt félig sem készen a rönkfalakat illetőleg, de bekelett már tenni a kitámasztást.
De gondolkodjatok! Ahogy fakeco teszi! Na meg ehhez hozzájön, hogy a falak ülnek össze. Ahová a több erő hat ott jobban nyomják össze a rönkök egymást. Tehát ahol az áthidalód elhagyja a falat ott sokkal nagyobb nyomást fejt ki mint ahol felül pl. a belső falakra. Ott jobban megy össze a fal és méginkább indukálja arra az adott pontra a sülyedést és az illeszkedést. Az oszlopnak van egy korrigáló szerepe is amivel szabályozni tudod a házad összemozgását. Az én házamban most egy kb. 1,5cm-es lejtés van (a vízmérték kimutatja) a szélétől befelé amiatt, hogy kicsit később rakták be a támasztóoszlopot. Most megkell várni amíg a falak lejönnek azt utánna lehet elkezdeni majd a tartócsavar visszaengedését.
A 4 méter lehet nem törvény de ugyan ennyit mondott a tervezőm és a gyártó is. Ez pediglen már több mint gyanús. Nem?! Hangsúlyozom, az én szerkezetem esetén!
Járókelő! Ha a nyíláson pl. ablaknyílást értesz akkor lelked legyen rajta. Ha megvannak a meggyőző érveid akkor lehet tudsz segíteni azokon akik még a tervezésnél tartanak.
De én láttam egy házat ahová beálmodták és be is tették a 4 méteres teraszajtót üvegfallal. Azt utánna teraszajtó szétrobbantása egy támasztóoszlop beékelése és ilyen gányolások kellettek. Az eredmény eléggé szörnyű lett sajnos nekik abban a csodaszép házban. A ház pedig made in Finnland!!
Én abban jobban hiszek amit már láttam és az ember próbáljon meg mások kárán okulni. Azért bolyongtuk végig a lehetséges házakat mielőtt belevágtunk és véglegesítettük a terveket.
Járókelő: Én önző és alamuszi módon kimaradnék a tőzséres balhéból :-), ha cserébe megkaparinthatnék valamicskét azokból az adatokból... Milyen formában tudnád megosztani velem? Mail?
fakeco: nem vagyok egy nagy statikus, de amiket láttam "süllyedési" rajzokat, azon a tető kifelé nyomja a térdfalat... Kezdem elveszteni a fonalat.
A topic indításakor meg mertem kérdezni, hogy a rönkháznál a falakat mi alapján méretezik, mert sem a hazai szabványokban, sem az EC-ban erre nincs megadott eljárás és a minősítés során sem vizsgálták eddig nálunk. Gondoltam hátha valakinek vannak újabb adatai, érdekelt volna. Erre valami, általam nem ismert "tözser"- hez hasonlítva az itteniek elküldtek a fenébe.
Nos, itt van előttem néhány rönkház terv, 3-4-5 m es kiváltásokkal, rendesen méretezve. Nem én csináltam, még Finnországban kaptam őket a vizsgálati adatokkal, számításokal együtt az Eurohonka vezetőjétől. Ha esetleg valaki 3-m-nél nagyobb nyílást akar szóljon, szívesen segítek, bár a következő 2-3 hétben sok időm nem lesz.
csak szovegesen, ha szembol nezel 1 hossztengejes hazat oldalt a falak
amiben a rengeteg technologiai furatvan benne a osszekoto facsapok
visszintesen a fodem gerendak, a fal halad tovabbfuggolegesen ez lessz a terdfalad a manzart jobb belmagassaga miatt, erre ulteted ra a tetot, ezt a terdfallat kurvara szeretne a teto befele leforgatni, rajzold csak le magadnak
Most WRC-vel olyanok vagyunk, mint a makacs gyerekek :-). Mert én értem ám az emeleti terhelési csomópontot, de ahol lakom, ott láttam, mennyit számít, mekkora gerendából van a födém. A miénk (és ez a második ebben a lakóparkban) rendes bivaly gerenda, rendetlen 100 cm-nként rakva. Amennyire tudom, 60, max. 80 cm táv illett volna... A földszintesnek anyakönyvezett ház padlásterét is beépítettük, fent középen ruhásszekrény, ágy, miegymás, és a gerendák picit sem hajlanak. Pedig a 6 méter hosszú nappali-étkezőn hosszában futnak. Ehhez képest a soványabb gerendából készített födém egy másik házban padlásbeépítés nélkül is megszottyadt, tiszta hasas. Igazából én is azt nem értem, vajon a falszerkezet befolyásolja a födém áthidalhatóságát? Mert alatta keresztben vezetett gerendákkal, sőt síkban merőleges csapolással olyan szépen meg lehet ezt oldani a téglafalúnál. Helpmíplíz...
Rendben, velem lehet alkudni, átrajzolom valamikor a házikót.:))
Ez a 4m engem is "kikészít". Itt ülök, fejem felett '86-os fa födém, és 5m széles a helység (9m hosszú - az a nappali)
Faház esetén ez azért lenne sok, mert nem olyan stabil falakon nyugszik a födém gerenda, vagy miért gond ez? Az 5m széles L alakú házba még oszlopokat kell tenni 2,5m-nél? Gondolom nem... vagyis remélem, hogy nem kell, csak félreértünk valamit bo8-al?
Ez a zöld dolog érdekes. Nekem a terasz anyagát hozák teljesen zölden. Valószínűleg az is valami kezelő anyag színe. De az egy teljesen kellemes szín és annyi biztos, hogy tartós. A klóros cucc amivel kezelem a penészes részeket az sárgára varázsolja a fát de száradás után teljesen kifehéredik.
Szerintem az egyetlen biztos dolog ha lecsekkolod a gyártónál az anyagot!
WRC! Az összelegózásnál rátapintottál ha sarkítva is a lényegre!
A 4 méteres áthidalás nem kamu. Nekem főképpen azért is kell az oszlop mert a tetőtérben ott van egy terhelési csomópont. Kicsit későn is rakták be oda az támasztást és szemmel látható, hogy van is most egy kis ív a gerendákban. Pedig az a fő áthidaló a házban 3 darab rönk fut ott egymáson!
- Ezeket milyen szabvány modja ki? Jól értem akkor, hogy ha nem akarok extra árakat fizetni a spéci méretű anyagokért, akkor durván 6x5-ös "kockákból" kell a házat "összelegózni"?
- A keresztcsapolásokat rengeteg helyen láttam már, de még egyetlen hosszanti toldást sem. Azt hogy csinálják, amikor 3 rönknek kéne találkoznia?
- 65-70e Ft/m3 az kb. két éves ár? Honnan jött az a fa?
Szervusztok! Nekem van egy SOS problémám:
Ma megjött a faanyag, és nemsoká az összes le is lesz rakva. Csináltunk egy próbamártást a gombaölőbe, és a fa úgy elzöldült, hogy az emberek azt mondják, hogy nem kéne ezzel a cuccal kezelni.
Én úgy tudom, ez normális, amit Jamie telefonban meg is erősített. Nektek mi a véleményetek?
A festés után nem fog látszani? Lehet, hogy csak hirtelen zöld, később már nem lesz ilyen veszélyes?
Várom szíves válaszotokat!!
Köszi: Enda
Köszi az infókat, nagyon hasznos. Tudsz segíteni, a neten van-e olyan hely, ahol utána tudnék én is olvasni? Angolul megy, a többi sajna nem. A födém-áthidalással mi a helyzet? Itt az oszlop-ügytől rettentem meg kicsit, mennyit tud egy 22-es rönk "áthúzni"? Én a 6 méterrel számoltam, az sok?
néhány hasznos info a tervezgetőknek: falhossz téma, ezt mondja a szabány: kisebb mint 30,5cm es rönköknél a max falhossz 7,3m lehet. Ahogy Garesz is írta, ez már extra hossz, plusz pénzt kell érte fizetni, úgyhogy célszerű a 6m-ben maximálni a méretet, vagy egy keresztfallal megtámasztani és úgy hosszabbítani. A falban lévő nyílások témájában pedig a következőket mondja a szabvány: a nyílás széle a következő merőleges rönkfaltól min 25,4cm + a használt rönkátnérő fele (pl 23-as rönknél 11,5) tehát 36,9cm kell hogy legyen. A nyílászárók közti távolság minimum 92 cm legyen, ha ennél kisebb, akkor célszerű vagy egy extra támasztófalat beépíteni (mint azt rajzoltam) vagy a nyílásban lévő hornyot megerősíteni, ezt úgy láttam, hogy beleraknak egy U acélprofilt és így tuti a helyén marad. Ezekről a fenti dolgokról a magyar tervezők nagy részének fogalma sincs (_tisztelet a kivételenek_), sajnos én is beszívtam egy helyen a házban, magamnak kellett összebugászni az infot róla. Nekem szó nélkül beterveztek olyan dolgokat, amiket igy utólag már látom, hogy nem úgy kellett volna csinálni. Sebaj, majd a következő háznál. :-)
Hm, igen jól kivehető, mértes ábrák :-). Szóval az első a faksznis tetős (épp csak derékszögben elforgatott 2 egység), amihez hasonló fotót feltettem ide a múltkor. A teraszon-kandallós. A rajzon lemaradtak a hosszú falon a csapolások, azt már vágom. A másik teljesen sima nyeregtetős. A terasz nagy részét fedettnek gondoltam.
Megpróbálok betenni két igen vázlatos verziót, ha van egy kis időtök, légyszi pillantsatok rá, és kérném a könyörtelen kötekedéseket. Főleg a nappali mérete miatt, lehet ilyet rönkből egyáltalán? Ha muszály oszlop, hova? Én most fagerendás födémmel megáldott házban lakom, itt simán mennek 6 métert a gerendák (egymástól egy méterre vannak, 15X20 körüli méret) alátámasztás nélkül.
Most egy kicsit lekornyadtam ezzel a "4 méter a legnagyobb áthidalás" témával... Ezek szerint ha 5 méter széles nappalit szeretnék, oszlop nélkül nem is lehet nekem olyan? Erre nagyon nem gondoltam... Valahogy megpróbálok elektronikus formába önteni egy vázlatot, és kérnék némi segítséget, hol kell igazítani rajta, plíz.
egyetértek. :) nézegettem a régi ajánlatokat és olyan 65-70e+ÁFA-re jön ki a megmunkált rönk m3-e, ez nálad is valami hasonló volt, nem? Ez a gyári ár, szállítás, pakolás nélkül. Pénteken megyek arra felétek, kint lesztek?
Szerintem lesz ez még több keresztcsapolás is! Szerintem átültethető a terved rönkre. De mivel 4 méter általában a legnagyobb áthidalás amit alkalmaznak -támasztás nélkül - muszáj lesz számolnod pár oszloppal itt ott a lakásban. A legnagyobb rönkhosszúság pedig 6 méter pl. az észt cégeknél. LEhet e felett is de az extra drága. Így emiatt is muszáj, hogy pár csapolás még bekerüljön főképpen a 13 méteres oldaladon. A belső falakat is jobb ha rönkből számolod. Egyszerűbb, jobb a teherbírás és annyival nem olcsóbb ha könnyűszerkezetezel. Az előszoba, gépház, éléskamra részt kell kicsit tömbősíteni majd mindenképpen. A tetővel kriszbácsinak teljesen igaza van. Szerintem is. ha az L alak marad akkor mindenképpen az ültetett tető lenne a megoldás számodra. Én a tervezőmmel nagyon megvoltam elégedve. Ha dobsz egy levelet a ggaray@freemail.hu-ra akkor elküldöm az elérhetőségét.
Kriszbácsi! A kalkulációd Áfa nélküli! Ugyi! Még így is baráti szerintem. Inkább optimista mint pesszimista!
Jamie! Hajtsd a tetőn az embereket. Szerdától túl sok helyen jelzik az esőt! Az ilyen mindig gyanús!
Enda! Ha lesznek képek akkor ne csak az utókorral hanem párat majd velünk is ossz meg! :-)
Bo Most sem a saját gépemen vagyok, de már csomótkötöttem a zsebkendőmre! :-)
(ne haragudjatok, látom, hogy minden hozzászólás előtt köszöntök egymásnak. Elég sokat (rally) fórumozok, ott ez egyiken sem lett szokás, így ezt megszokásból kihagyom, majd megszokom, vagy néha bocsánatot kérek miatta. SORRY!)
Igen, írtam is, hogy ebbe már árajánlat előtt belekötöttek, elfogadom, hogy kell, be is látom. (mondjuk ennyi db-ra nem számítottam, mint amennyit rajzoltál)
Építészt, tervezőt kerítenék, kértem is, hogy akit úgy dícsértetek, annak adjátok meg az elérhetőségét, de biztos a sok szövegem mellett elsikkadt a kérdés:)) A tető úgymond szabadon választott, nekem a lényeg az enyhe lejtésen, és a minél nagyobb kinyúláson van. Az tetszik, az védi a fát az eső ellen, és árnyékol nyáron, mert a halálom az a dög meleg. (most féltetőrében lakom, ezért is a lépcső, és a meleg útálat)