Keresés

Részletes keresés

Dworkyll Creative Commons License 2002.09.12 0 0 613
Zaku,

ballisztikus én sem vagyok, de te egy kicsit túlegyszerűsítetted a modellt :-) A legzavaróbb az energa kérdése. A 7.5 J ugyanis _torkolati_ energia. Az 5.5 ennélfogva, mivel ugye nagyobb tömegű, lassabban fog menni, és lassabban is veszíti el az energiáját. Tehát becsapódáskor valszeg az 5.5-nek nagyobb lesz az energiája.

Módosítja az energiamérleget az ú.n. "keresztmetszeti terhelés", ami egy adott lövedék adot közegben mutatott energiavesztését írja le (tehát hogy miképen lassul a levegőben ÉS a céltárgyban). Ez függ a sebességétől, a tömegétől, a keresztmetszetétől, a formájától (lásd kúpos, vs lencse vs lapos), satöbbi. Ezt azért illene kimérni, mielőtt összevetnénk a két kalibert.

A "szélállóság" ugyanez kékben, lehetne hívni oldalmetszeti terhelésnek :) és ezt megint mérni kéne.

Vagy legalább kipróbálni, két hasonló puskával, ami csak a kaliberben tér el. Valszeg a vadász kartácsok részletesebben tudnak beszámolni a tapasztalataikról :-)

Személy szerint és 4.5 párt vagyok, mert nincs szükségem a becsapódáskori "energiatöbbletre", mert 4.5-ös lövedékből óriási a választék, és mert biztonságosabbnak és olcsóbbnak gondolom.

Dwo

Előzmény: Zaku (612)
Zaku Creative Commons License 2002.09.12 0 0 612
Sziasztok !

Nem vagyok ballisztikus, csak véleményem van a kaliber kérdésr?l. Ha jól tudom a lövedék energiája a sebességt?l és a tömegtöl függ. Az 5.5-es lövedék jóval nehezebb. Emiatt - feltételezve a 7.5 J betartását - a nagyobb kaliberü lövedéket csak lassabban lehet kilöni. A "falbontáshoz" energia kell, ami elvileg ugyan annyi a két kalibernél, max 7.5 J. Itt tehát szvsz nincs különbség. A "szélállóságnál" pedig a nagyobb kaliberü lövedék lassabban megy, nagyobb a felülete is amibe a szél "belkaphat", viszont a nagyobb tömegnek nagyobb a tehetetlensége is, ezért én úgy gondolom itt sincs igazán eltérés a két kaliber között.
A jelen szabályozási viszonyoknál tehát szvsz nincs értelme a nagyobb kaliber használatának, mert drágább a lövedék, és nincs is igazán választék. Ha lehetne ~20 J-ig elmenni, akkor már el lehetne gondolkodni a dolgon. (Csak sokkal veszélyesebb lenne egy célt tévesztett lövedék)

Üdv Gábor

Előzmény: springer440 (611)
springer440 Creative Commons License 2002.09.11 0 0 611
Hasszan!
lövedék ügyben: igen, van különbség a két kaliber között. a 4.5 ből nagyobb a választék, több fajta skulót kipróbálhatsz, ha kísérletező kedvű vagy, és olcsóbb. az 5.5 viszont jobban néz ki :) meg nagyobb lyukat üt, amit kevésbé sasszeműek (még én is) könnyebben észrevesznek akár szabad szemmel is. csak olvastam a neten (ballisztikában jártas kollégák majd biztosan felvilágosítanak, igaz-e) állítólag a nehezebb (5.5) lövedék "szélállóbb" már ha szeretsz viharban lődözni :) magánvélemény: részemről a pro match, tehát szerintem 5.5
csé: springer
Előzmény: Hasszan (610)
Hasszan Creative Commons License 2002.09.11 0 0 610
Zaku koma! (ha megengeded)

Koszonom valaszod. Az ominozus robbantott abrat en is lattam, meg az "ittlakok" is mondtak, hogy minimalis a kulonbseg.
Az egyik uzletben holnapra igertek nekem informaciokat a CF30-rol, ha azok se mondanak semmi ujat, akkor maradok a 20-asnal...

Esetleg meg felvetem a kaliber kerdeset.
4.5 vagy 5.5?
Azon tul, hogy celloni a 4.5-os, falat bontani az 5.5-os jobb, van meg valami megjegyzesetek?

Előzmény: Zaku (609)
Zaku Creative Commons License 2002.09.11 0 0 609
Sziasztok !

Sajnos csak most jutottam net-hez.

Dworkyll kartács !

Valószinüleg félreértetted a "minösitésre" vonatkozó kérdésemet. A jó eredmény nem a saját lövöldözési képességeimre vonatkozott, hanem a lövést leadó hardware beállitásának megfelelöségére.
Tehát: adva van egy vadi új CF-20 egy 4x32-es optikával. Meddig lehet(érdemes) a távcsö beállitásán pontositani, amikor már a pusku és a lövedék szórása esetleg nagyobb pontatlanságot okozhat ? Én meg állitgathatom oda-vissza a csövet.

Hasszan mester !

Én is kezdö vagyok a fórumon is, meg a szakmában is.
Kb. két hete vettem meg a CF-20-at egy 4x32 optikával. Ha megnézed a Gamo honlapján a CF-30 robbantott ábráját, a rajzon szerepel a CF-20, a CF-20 Lux és a CF-30. Egy táblázatban van megadva az eltérö alkatrészek cikkszáma. E szerint ha jól emlékszem csak 2 vagy 3 alkatrész eltérö, és nem is a leg lényegesebbek.(persze tévedhetek is). A CF-20-t lehet kapni, a 30-as nem. Szvsz nem érdemes várni rá. Nekem a 20-as bejött. Csak a távcsövet kell még belövöldözni, remélem az okosok megmondják milyen pontosra

Üdv Gábor

Előzmény: Dworkyll (587)
Dworkyll Creative Commons License 2002.09.11 0 0 608
Hát a konkrét esetről nem tudok semmit, de ahogy ezek a dolgok intéződnek, könnyen lehet, hogy valahol (Európában) egy raktárban lapít még egy kazal CF-20 és először azt akarják elnyomni. Például azért, mert kivonuló modellként leengedték a (nagyker) árát. Nem tudom.

Viszont a CF20 is remek csúzli, egy évig zúztam egyet, és többért tudtam eladni, mint amennyiért vettem :-) És boldogan vették meg, mert az akkori utcai áránál így is jóval olcsóbb volt.

Dwo

Előzmény: Hasszan (607)
Hasszan Creative Commons License 2002.09.11 0 0 607
Koszi a valaszt, nagyon kimerito volt. Meg is fogadom a tanacsod, 4x32-esben gondolkodom.

Uj problemam is akadt azonban. Azt mondtak az uzletben, hogy CF30-ast meg nem tudnak hozni, csak CF20-ast. Ez azert vicces, mert a Gamo oldalan a CF20 mar benne sincs a termeklistaban.

Ez is csak atveres, vagy mondjuk lehet, hogy a CF30 meg nem ment at az engedelyeztetesi proceduran, ezert nem lehet behozni?

Előzmény: Dworkyll (606)
Dworkyll Creative Commons License 2002.09.11 0 0 606
Hasszán,

szerintem a 15k kicsit sok. A Daisyben 8-9k a cső, és kb 2-3,5 a szerelék. Ez a toppon is csak 12,5.

Légpuskára pedig szerintem a zoom és a 40-es objektív is fölösleges.

Indoklás:

zoom: max 30 méterre fogsz lőni, de lgeselegmaximum 60-ra. Minek ide zoom, ami az egyéb optikai teljesítményt rontja?

40-es objektív. Nappalra a 20 is elég lenne, csak gagyira csinálják. A 32 milis csövek nem csak a plusz átmérő miatt jobbak, hanem mert fényévekkel robosztusabbak és kidolgozottabbak, mint a kis karcsúk. A plusz nyolc mili az objektív átmérőjében a gyakorlatban annyit jelent, hogy kb 5-15 perccel tovább tudsz lőni alkonyatkor (vagy korábban kezdhetsz hajnalban) amikor még a homály is fél :-) Cserébe széttrüközheted magad mire fölszereled a puskádra (magas szerelék, egyebek), és mindenki azt hiszi, hogy a Csillagok Háborúja boltban vásárolsz. Másszóval kicsit komolytalan. Úgy is mondhatnám, hogy a puskád meg a csöved legyen harmóniában, fölösleges a széles felniket Trabira szerelni :-))

Összegezve: egy jó hobbipuskára egy jól megválasztott 4x32-es vékony szálkereszttel a loegokésabb. Szerintem.

Többieknek:

az alsókarosakat és a csőletörőseket nem bántanám, pusztán csak az oldalkarosak jobban bejönnek nekem :-) Ugyanez áll a "pontosan" 7.5-ös falbontókra :-))) A pisztolyom pl nagyon közel tud a 7.5 Joule-hoz :))

Dwo

Előzmény: Hasszan (605)
Hasszan Creative Commons License 2002.09.10 0 0 605
Ja meg a mai napra valo kerdesem kimaradt!

Mint azt talan mar mondtam, 4x32-es tavcsovet felszerelessel egyutt kb. 15ezer penzert ajanlottak nekem. A neten ezen kategoria ara olyan 40$ korul mozgott.
A kerdes az, hogy erdemes-e 4x40-es, esetleg 3-9x32-es zoomos tavcsovet vennem? Ezeket asszem 80 meg 60$-ert kinaltak a neten.
Azaz er-e 20$-t a zoom lehetosege, es 40-et a nagyob objektiv fenygyujto kepessege?

Nos?

Hasszan Creative Commons License 2002.09.10 0 0 604
Na ha nem zavar a hosszu szoveg, akkor hagy panaszkodjak kicsit.
Ma megint elmentem egy vadaszboltba, ahol ket idosebb holgy jatszotta az eladok szerepet. Finoman fogalmazva lovesuk nem volt arrol, hogy mirol beszelek, amikor azzal kezdtem, hogy egy alsokaros fegyvert keresek.
Komolyan mondom, en nem ertem, hogy ha valaki egy olyan vadaszboltban dolgozik eladokent, aminek az oldalara meteres betukkel fel van vezetve, hogy "engedely nelkuli fegyverek arusitasa", az miert nem ert legalabb annyira a dologhoz, hogy egy olyan ember kerdeseire valaszolni tudjon aki csak nehany napja kezdte olvasgatni a szakirodalmat...

Mindegy.

Esetleg nem tud valaki mondani nekem miskolci vadaszbolt cimeket?(En harmat talaltam, az is lehet, hogy nincs is tobb.)

Luchiano Creative Commons License 2002.09.10 0 0 603
Ahoi Hunteres teso!

Olyan ékes szólású voltál, hogy könnybe lábadt a szemem. Te tényleg valami hibás darabot foghattál ki mert az én csúzlimon határozottan felkeményedik az elsütöbillentyű a sütési pont előtt, akár csak egy mauser k98-on, minden puskák ősannyán.

Részemről nem gáz ha bárki is egy kicsit bőlére ereszti a dolgot. Szerintem ez egy olyan fórum ahol megosztjuk egymással tapasztalatainkat.
Azt meg nem lehet néhány karakterrel elregélni.

Mindenki véleménye, kérdése számít!!!
Még akkor is ha nem érzi magát szakértőnek magát a témában.

Szálem!
Luchiano

springer440 Creative Commons License 2002.09.10 0 0 602
Hasszan! a CF-20 és CF-30 között kidolgozásbeli eltérések vannak csak. szerkezetileg azonosak.

csé: springer

Előzmény: Hasszan (596)
springer440 Creative Commons License 2002.09.10 0 0 601
igazad van, Luchiano! nem a csőtörős csúzli szokott a hibás lenni, ha mellétalálok, hanem én (nincs egy versenylövő szemem, kezem) ha támasztékból lövök, és sikerül eltalálnom a megfelelő testhelyzetet, a lövések 25m-ről benne vannak egy 3cm átmőrőjű körben! meg hát bika puskuval meg kell tanulni lőni is! a HUNTER minőségével még nem volt soha bajom, ha nem én rontottam el (akaratlanul bár, de nem figyeltem oda, olaj került a dugattyú elé, ki is lyukadt a tömítés) mindig hibátlanul működött, pedig már túl van néhány dobozka ólmon. egyetlen problémám van vele: a sütése. nem tudom, az enyém gyári hibás, vagy minden GAMO ilyen? tehát: nem érezni egy olyan pontot az elsütőbillentyű hátrahúzása közben, ahol kicsit megakadna, és onnan már kis úton elsülne. ezért a sütése elég kemény, és "nyúlós". csak húzom, húzom, aztán egyszercsak zumm! száll az ólom. nem tudod, mi lehet a baj vele? rengeteget hibáztam már emiatt, eléggé bosszant! ezt kivéve szerintem hibátlan darab. és még szép is. (egyébként nekem érzékem van hozzá, hogy gyári hibás dolgokat vegyek) a teljesítménye is nagyon szép egyenletes, de erről csak magánban nyilatkozhatom, tudjátok, miért. (bocs Dwo)

szóval ne szídjátok a jó kis HUNTERT, mert megint írogatni fogok a topk-ba, akkor meg be nem áll a szám :)

sütés dologban nem lehetne, hogy kipróbáljam egyszer valakinek a HUNTER-ét?

HUNTER!!!

csé: springer

Előzmény: Luchiano (598)
Luchiano Creative Commons License 2002.09.10 0 0 600
DworkyII

Hiszek neked. Nem is azt akartam a hozzászólásommal firtatni mi a menő hanem nekem mi a tapasztalatom.:) Helyesbítek, mit ismerek. Zazazigasság oldalkarossal még nem lőttem csak alsókarossal.

Dworkyll Creative Commons License 2002.09.10 0 0 599
Luchiano,

oldalkar a menő: Haenel, IZS 61, Walther LGR :-))) Max az alsókar :-)

Előzmény: Luchiano (598)
Luchiano Creative Commons License 2002.09.10 0 0 598
Mr Hasszan!

Ha a pontosságot illetően vannak fenntartásaid a Hunter 440-el kapcsolatban akkor azt kell, hogy mondjam a hunter elég pontos légpuska. Lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok mert nekem is Hunter-em van. Viszon már ellőttem vele8 doboz (4000) db meggymagot és a csöve még mindíg nem kotyog. Köszönhető ez annak, hogy a csőfar és a tok rgy enyhén kúpos alátéten keresztül kapcsolódik egymáshoz. Azt ogyan nem tudom acélból van v. műanyagból mint a Norica esetén de a feladatát jól ellátja. Fixen tartja a csövet és nem kotyog mint a Slavia-k esetén.
Bár biztosan azt mondják a hozzáértők, hogy a merev cső pontosab ez biztos így is van. Szerintem a lövés közben sűrítő légpuskáknál a pontatlanságért a leginkább felelős maga a rugú és dugattyú mozgásából adódó hatások. Különben is mindegyik tipus és márka lagyen az GAMO v. HW stb. le van butítva 7,5 J-ra(már ha eredetileg meghaladja). Ebből pedig az következik 20-25m nél nem érdemes nagyobb távra pufugni. Szóval a Hunterrel egy kis gyakorlással 15-18m -ről minden lövésből le tudod lőni a söröskupakot akár támaszték nélkül is.

Szerintem ne tarts a csőtörős csúzliktól, azok legalább nem olyan nehezek és ormótlanok.
Lépj be te is a Hunter klubba!:))
Igaz springer?

Üdv Luchiano

Hasszan Creative Commons License 2002.09.09 0 0 597
Meg azt megkerdezhetem, hogy ki is az a bizonyos Weihrauch importor, aki mar tobb mint egy honapja zarva tart? Esetleg valami elerhetoseg?

Kosz.

Előzmény: gvass1 (594)
Hasszan Creative Commons License 2002.09.09 0 0 596
Hali!

Az elmult napi tapasztalataim alapjan jomagam is a CF30 fele tendalok. A vadaszboltos csako is azt mondta, hogy A Gamo-knal a furasos megoldas divik, nem pedig a rugocsere.
Egyebkent ott nekem egy Hunter 440-est ajanlottak, de en nem szimpatizalok a csoletoros puskakkal.
/Meg hajdanaban-danaban, mikor jartam loveszkedni az MHSZ-be, akkor mikor a sok csoletoros "muszer" utan egy oldalkaros kerult a kezembe, egy teljesen uj vilag nyilt meg elottem. Pedig emlekeim szerint meg azok is eleg otromba joszagok voltak./

Egyebkent a Gamo honlapjan mar csak a CF30 van fent, a CF20 nincs. Az mar kifutott? Es egyebkent mi a difi a ketto kozott?

Ja meg a .22-es CF20-ast 49.900-re tartjak errefele es 15ezer penzert adnak hozza(szerelessel egyutt) egy fel ev garos 4x32-es tavcsovet. Ez elfogadhato, vagy nezelodjek meg?

Előzmény: Luchiano (595)
Luchiano Creative Commons License 2002.09.09 0 0 595
Hali Hasszan!

Volt a Kaliber magazinnak egy évkönve. Abban Gáborunk azt írta, hogy a HW puskáknál(35,80,77,97) a gyengítést a rugó gyengébbre cserélésevel oldják meg. Ellenben a GAMO jooban kedveli a dugattyú homlokfelületének átfúrását.
Okoskodás:
Néztem néhány HW pusku robbantott ábráját és azon azt véltem felfedezni, hogy a dugattyú hasonló módon kapcsolódik az elsütő szerkezethez mint a Slavia630/631 -nél. Tom ez a hasonlat kicsit durva volt de nem sajnos nem tudom a pontos műszaki elnevezést.
Szóval a dugattyú közepén végigfutó rudazat miatt nem lehet fúrni.
Bár ha az erőt is kedveled szerintem jobban járnál a GAMO CF30-al.
Ezt azért mondom mert egyrészt olcsóbb, az árához képest szépen kidolgozott és természetesen nagyobb benne a kraft(bár ebben nem vagyok igazán biztos). Természetesen ez utóbbi akkor ha nincs a dugattyú megfúrva de tudjuk nálunk sújosan törvénybe ütközö a furat betömése!!!

Üdv
Luchiano

gvass1 Creative Commons License 2002.09.09 0 0 594
hi,
hogyne lehetne venni Weihrauchot (marhogy lebutiva persze), csak eppen a boltok (plane videken) nem tartanak, mert igen-igen kicsi ra a fizetokepes kereslet (a Gamo meg a Norica itthon mar a csucs), az importor meg most eppen zarva tart mar tobb, mint egy honapja, mert koltozik.
Szoval most tenyleg legfeljebb elfekvo keszletben levo peldanyhoz juthatsz hozza, vagy esetleg ahsznalthoz.

A Kezilofegyver Bevizsg. Hiv.: www.mkh.hu

De ettol nem leszel okosabb.

Előzmény: Hasszan (593)
Hasszan Creative Commons License 2002.09.09 0 0 593
Hali!

Na idokozben felkerestem ket helyi vadaszboltot is. Az elso helyen ugy ereztem, hogy az elado nem all a helyzet magaslatan, mert arra a kerdesemre, hogy milyen tipusokat forgalmaznak, azt felelte, hogy van magyar 18rugoert, szlovak 22rugoert, meg spanyol 49rugoert. Hehe. Ezek jo tipusok, kicsit talan tul szeles a valasztek. Hehe.

A masik helyen mar kedvezobb kep fogadott, viszont ott azt mondtak, hogy Weihrauch-ot ne is keressek, nem engedik be az orszagba. Igaz ez?
Van valami olyan hely, ahol meg lehet tudni, hogy mi az, amit beengednek? Mondjuk a magyar fegyverbevizsgaloknak(vagy kiknek) van valami kiadvanya, honlapja, ilyesmi?

Dworkyll Creative Commons License 2002.09.09 0 0 592
Hali,

nem kell parázni, az "anti-teljesítménytuning" nem hatástalanítás. A 10 méteres határon belül a gyengítettek pontossága nagyon hasonló az eredetikéhez. Megkockáztatom jobb is lehet, hiszen kisebb a visszarugás, stb. Lásd a versenypuskák nem falbontók.

Értelemszerűen a nagyobb távolságokon mutatott pontosságot vágja haza a babrálás, úgyhogy ha pl a Gamo magnumjainak adatait nézed, akkor ne várd el tőle a 20-30 méteren mutatott szórásképet, mert azt nem 7.5-re mérték :-)

Előzmény: Hasszan (589)
golbat Creative Commons License 2002.09.09 0 0 591
Kartacsok!

Volt egykor szo a 4,4 mm-es legfegyverekrol, miszerint mar nem lehet lovedeket kapni hozzajuk. Nekik lehet jo hir, hogy a KG&KG gyart 4,4-es lovedekeket is.
(A hetvegen vettem egy doboz olomsoretet a Makarovomhoz, az elado holggyel jokat szoktunk beszelgetni. Kozben igy derult ki hogy van forgalomban ilyesmi is. Egyebkent a holgy meglepoen jol ert a temahoz, ellentetben ferfi kollegajaval. ;) )
Erdemes a boltokban erdeklodni, hatha gyartjak diabolo, superpoint, stb. profillal is!
A heten mindenesetre kiprobalom a Makarovomhoz, csokken-e az elakadasok szama vele. (Mindenesetre tarazni konnyebb, azt mar tapasztaltam.)

Golbat.

golbat Creative Commons License 2002.09.09 0 0 590
Udv!

Ha jol tudom, be kell vizsgaltatni a legfegyvereket forgalomba hozatal elott Mo.-on. Ha a fegyver teljesitmenye meghaladja a 7,5 J-t, tobbfele modon "butithatja" a gyarto. Ez lehet gyengebb rugo, dugattyu megfurasa, dugattyuut leroviditese es hasonlok.
Ha kulfoldrol akarsz behozni (leg)fegyvert, a hatarorok lehet hogy nem a puskara, hanem a fejedre vagnak egyet ;) persze csak ha eszreveszik... (Ha szerencsed van, elfogadjak a kulfoldi tanusitvanyt a fegyver teljesitmenyevel kapcsolatban.)

Golbat.

Előzmény: Hasszan (589)
Hasszan Creative Commons License 2002.09.08 0 0 589
Hali!

Ez az elso hozzaszolasom a temahoz, ehhez merten keretik toleransnak lenni. (Raadasul nem is ertek hozza.)

Szoval a helyzet a kovetkezo: Idorol-idore fellangol bennem az emberiseg egyik osi vagya a lofegyverek birtoklasaert, de aztan mindig hamar lehutenek a magyar jogszabalyok.

Mindenek feletti kedvencem az M1 Garand. Mar egy ideje letettem arrol, hogy megprobaljak szert tenni egy mukodo peldanyra, ezert gondoltam arra, hogy megprobalkozom egy hatastalanitott darab beszerzesevel. Igazabol elsosorban ugysem loni akarok vele, csak nezegetni, szetszedni, osszerakni, stb. Na jo, azert loni is elegge szeretnek...
Ekkor kellett szembesulnom azzal a dologgal, hogy a hatastalanitas nem ugy tortenik, hogy eltavolitjak az elsutoszeget es kesz, hanem szetfurkaljak a csovet, meg hasonlo perverziokat kovetnek el szegeny fegyver serelmere. Szoval ebbol a lehetosegbol is kiabrandultam.

Ekkor jottek be a kepbe a legfegyverek.

A kicsit hosszura nyult bevezeto utan elovezetem a kerdesemet. Hehe.

Szoval anelkul, hogy alaposabb elotanulmanyokat folytattam volna, kineztem a Weihrauch HW77-eset.(Engem a tavolrol a Garandra emlekeztet...) Aztan kiderult, hogy nem a legolcsobb darab, de vegulis azert van a penz, hogy elkoltse az ember, szoval ezen tulteszem magam.
A gondom az itt is sokat emlegetett 7.5Joule-os magikus energiahatarbol adodik. Az ominozus darab .177-es lovedekkel kb. 240 m/s-ot tud, ami sajat szamitasaim alapjan kb. 14.4J csotorkolati energiat jelent. Azaz ugye illegalis.
Az elozoekben gvass doktor ur egyik megjegyzeseben olvastam, hogy az orszagba mar csak a 7.5J-os hatarra gyengitett legfegyverek kerulnek be.

Na akkor igazabol most jott el a kerdes feltevesenek ideje: Hogyan tortenik ez a gyengites? A marcona hataror urak ravagnak egy jokorat a fegyverre valami kelloen sulyos eszkozzel, hogy meggyenguljon a rugoja, vagy valami hasonloan brutalis modszert alkalmaznak?
Nem rontja ez a beavatkozas a fegyverek pontossagat, megbizhatosagat?

Koszonom a turelmet es elore is a valaszokat.

Dworkyll Creative Commons License 2002.09.05 0 0 588

http://www.magyar.sport.hu/sport/jatekszabalyok/j_puskaloveszet/3_fejezet.htm

:-)

Dworkyll Creative Commons License 2002.09.05 0 0 587
Kartácsok,

itten mostan rugóztok azon, hogy mi jó eredmény, meg mi nem.

Személyes véleményem, hogy az a jó, amit jónak éreztek :-) Ha elégedettek vagytok vele, akkor okés, ha meg nem, akkor nem.

Hivatalosan léteznek mindenféle minősítő szabályok, hogy adott távolságból adott lőlapra hány köregység az milyen minősítésnek felel meg.
Ez ott fontos, hogy pl aki sportcélra lőfegyvert tart, az akkor teheti ezt meg ha (sok más feltétel mellett) a minősítő versenyeken x köregységet ér el.
Valaki tájékozott szaktárs esetleg tudhatja ezt fejből (méter x lőlaptipus x köregység = minősítés).

Ha jól emléxem, 10 méter, 20 lövés, a lőlaptipust nem tudom, és olyan 150-060 köregység fölött kell lőni az alap minősítéshez.

Dwo

Előzmény: Jon_Dough (586)
Jon_Dough Creative Commons License 2002.09.04 0 0 586
Hi mindenkinek!

Bár mostanában az időm nem nagyon engedi, de azért úgy pár naponta lövök néhányat. És igazából szerintem viszonylag jó eredménnyel de lehet, hogy csak én gondolom így. Van ugye a 631-es puska, meg a 4x20-as távcső. Támasztéknak az esőkidobó rúdját használom, ami nem full stabil. Szóval ma kimentem. Elsőként célba vettem a 31-32 méterre lévő kerítésre felrakott csipeszt. Ez úgy 1,5x vastagabb az egész tölténynél, céloztam lőttem, csipesz levágódik. Nem hittem el, mert a múlkor csak harmadikra sikerült. Jött a kólás kupak, ez is lerepült elsőre, aztán még egy apró darab paradicsomot is átküldtem a másvilágra. 3/3, nem az ügynök, hanem a találati araány. Szerintetek ez tűrhetőnek mondható. Azért kérdezem, mert fogalmam sincs mi számít jó eredménynek.

Ami még a poén, hogy a távcsövet nem fix támasztékkal lőttem be 9 lövéssel, ezek szerint jó eredménnyel?!

Zaku Creative Commons License 2002.09.04 0 0 585
Sziasztok !

Végre alkalmas idöjárás volt - szélcsend - arra, hogy beállítsam a CF-20-on a távcsövet. Igyekeztem a javaslatok alapján nem túlspilázni a dolgot. Azért eltartott egy ideig. Az eredmény: ~20 m-röl egy 15 cm-es lölapra 5 lövés a feketében letakarható egy 50 Ft-os érmével, a legrosszabb lövés 8-as. Igaz, a puskát letámasztottam a korlátra. A lövedék Gamo Math. Ez jó eredménynek számít vagy még finomítsam a beállítást ?

Üdv Gábor

golbat Creative Commons License 2002.09.03 0 0 584
Luchiano:

Ha van olyan ismerosod, aki tud szerezni ipari kodozo (belyegzo) gepekhez festeket (pl. Imaje) erdemes kiprobalni, eszmeletlen tartos! (Kopas- es dorzsolesallosag a fo kriterium ezeknel a festekeknel .)
Golbat.

Előzmény: Luchiano (581)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!