Tegnap a változatosság kedvéért kilökődtem, majd vissza sem tudtam jönni. 2elkedem ebben az új masinában is...
AZs! A szomszédokat szerintem mindenképpen keressétek fel, azt egyedül is megtehetitek, ők majd "jóindulatúan" talán elmondanak valamit, amit a tulaj titkolni akar. Aztán az önkormányzatot is mindenképpen fel kell keresni, de ez már elhangzott. Ezen kívül van még egy tippem számodra: ha igényt formálsz rá (beh szépen fogalmaztam), meg tudom adni egy szakértő nevét, aki ott lakik a közelben, és akit mi is mindig magunkkal ráncigáltunk, amikor háztűznézőbe mentünk. Külgy emilt, ha érdekel. Ő nagyjából meg tudja mondani, hogy mennyit kell még rákölteni a házra - vagy lyobb el sem kezdeni a költekezést (persze némi térítés fejében, gondolom, de tán megéri).
Aef.
Nem lehet az ember elég okos. Óvatosnak kell lenni, ha az ember kiad több milkót. MINDENRE KELL FIGYELNI! Ennél pontosabb tanácsot nem tud adni senki. Legkevésbé az, aki önkéntes tanácsadónak jelentkezik.
sziasztok.AZs vagyok, az ovodaskoru apja neven. Ugy tunik Arabella felreertettel, latom igy utolag, hogy olvasva mas, mint ahogy en gondoltam. szoval amit kernek 3.800.000 Ft.
A kerdes teljesen nyiltan:MIERT????
Arabella, hogy ertetted, hogy beszeltetni kell? Hogy huzhatnam csobe, ha egyaltalan kell? Kerdezzem meg a rendorseget, hogy volt-e mar riasztasuk ebbol a hazbol, vagy mit tegyek?
Hacsek szerint, ha jol ertem, esetleg,ha lebontasra itelt terulet, abbol nem lehet karunk. Igy van? Hacsak az nem, hogy epp befejezzuk, s mar torlik is el a fold szinerol a szep otthont?
koszonom
Hacsek tippjével kb. egyet kell értsek, mostanában kicsit feljebb mentek a piaci ingatlanárak. Zuglóban , villában 40 m2, galériázva volt a 2.emeleten lift nélkül teljes komforttal 4,5. azért mérlegelni kell, hogy
a. Tulajdoni rész, használat stb. tűnik tisztázottnak a tippelés idején
b. Azért odáig ki kell menni, bár a közlekedés akár jónak is mondható
c. Viszonylag nyugis a környék, bár nem egy Rózsadomb
d. A reptér szerintem mindegy, nem építkezni akarnak, Csobánkán is több légifolyosó húzódik a házunk felett, néha még a TV - kép is szétesik, de észre sem vesszük ( amíg ránk nem esnek )
Sok függ az állagtól is , meg az állapottól, amiről nem vagyon szó igazán, feltételezve egy korának megfelelő állapotot, és a fenntartás kívánatostól elmaradását, az 53 m2-re a legalább 4 milliós ár reális, de inkább alul vagyon. Ez kb. 75.000.- Ft/m2-es árat jelent, szerintem olyan 90 - 100-ig mehet max /m2, ha igen jó állapotban lenne, felújítva.
Bocs a dupláért!
Ez azért van, mert mindenki abból indul ki, hogy nagyjából minden rendben van egy lakás körül és akkor lehet körülbelüli árat tippelni. Aztán ezt az árat le illetve fel lehet vinni attól függően, hogy milyenek a válaszok a feltett kérdéseimre!
Arabella
Mert vagy nem ismeri a piacot, vagy nem akar vele sokat foglalkozni és az első "jött-mentnek:)" oda akarja adni, csak már ne lássa:) vagy van benne valami burkolt sus-mus!
Jó emberismerő kell ide és sokat kell beszéltetni az eladót!!!
Arabella
Mert vagy nem ismeri a piacot, vagy nem akar vele sokat foglalkozni és az első "jött-mentnek:)" oda akarja adni, csak már ne lássa:) vagy van benne valami burkolt sus-mus!
Jó emberismerő kell ide és sokat kell beszéltetni az eladót!!!
Arabella
Arabella édesem!
Jó ezt a te szádból hallani, mert tudom, hogy ez részben tőlem származik. (:-))
De azt érted-e, érzékeled-e, hogy anélkül is lehet tökjó ártippet adni, hogy körösztkérdéseket teszünk fel.
Tragédia, de így van. Ez a piac hatása, ami ma már kínálati jellegű Budapesten.
NEM AKAROM, HOGY OSSZEVESSZETEK ILYEN APROSAGON. megertem, hogy latatlanban nehez, de ettol fuggetlenul dicseret a tippert (majdnem tokeletes). Bocsanat megegyszer, majd lehet, hogy felujito minosegben talalkozunk.
AZs
Hacsek te Édes!
Tippelhettem volna egyből ( úgy 4.2 és 4.5-közöttre tippelném, ha minden adat rendben lenne) DE!!!!
A mi új Téglakörös tagunk, meg akarja venni és nem azt kérdezi (szerintem jogosan és burkoltan), hogy mennyit adnánk mi érte, vagy milyen összegre mondjuk mi is azt, hogy mehet, hanem mi mint "gyakorló Téglakörösök" esetleg felhívhatjuk olyan dolgokra is a figyelmét amire még nem is gondoltak, mert annyira tetszik nekik, hogy ugye a szerelem vak, ezért nem látják a fától az erdőt!!
Igazam van AZs??
Arabella
ahogy elneztem mar evek ota nem lakik ott senki. a tulaj szerint tavasz ota hirdette, elozoleg kozvetitovel, de az vmimiatt a celegyenesben fustbement, igy most o fogott hozza maga. rossz eloerzetem van, nem hiszem, hogy mi lennenk az egyetlenek akik fantaziat latnak a csupasz falakban.
nagyon koszonom.
AZs
Arabella! Ne magyarázkodj, tippelj!
(Hiába ad meg még 20 adatot AZs, a piaci ár nem azoktól függ szerintem)
Itt a topicban éppen én nem szoktam ilyet csinálni, mint most. Ezzel most éppen azt akarom bizonyítani, hogy az ingatlan ára nem vezethető le egzakt, kiszámítható dolgokból.
Pl.:
Hogy közel a repülőtér, ez egy ottani dolgozónak előny is lehet.
Hogy közel az iskola, ez egy családos családnak jó lehet.
Bontási terület? Ideális egy spekulánsnak...
A tulajdoni lapot ti is megnézhetitek személyesen, ha bementek a földhivatalba. Tulajdonképpen egy nap három vevőnek is eladhatja ugyanazzal a "tiszta" tulajdoni lappal. ?Meg kell tőle kérdezni csak úgy mellesleg, hogy miért akarj eladni? Egy iskola elég zajos tud lenni napközben!!! Ezt garantálom! Aztán meg a lakások közti hangszigetelés is nagyon fontos ( én csak tudom:( ) Esetleg lehet, hogy bontási területen van, az önkormányzathoz sem ártana bemenni!!!
Arabella
ablakokbol ketto a szobaban, egy a konyha, egy a furdo, egy a kamra, tehat 5. egyszintes a haz, mondjuk kb.30-40cm-rel emelkednek ki a lakasok a pince miatt a fold szintjetol. viz van, bar ez az egyetlen lakas, ahol nincs kulon vizora. ebbe csak beleegyeznek, ha kell egyaltalan a szomszedokat kerdezni, hogy az ember levalassza magat. a haromnapos eso alatt lestuk meg egyik este, es nem vizesedik. a szomszedokat nem mutattak meg.Lehet, hogy ez is baj? este csendes volt a kornyek mikor arra jartunk. A szoba ablaka egy alt.iskolara nez,ami az utca tuloldalan van, a tobbiek meg egy csendes utcara. A tulajdoni lapot meglengette a holgy, meg igerte, hogy a kov. megbeszelesre frisset valt ki. Nekem az a furcsa, hogy mar lakotelepi, borzaszto magas rezsiju lakasok is 100e/nm korul
vannak, ez akkor miert nem? a XVIII.ker. azert nem a vilag vege, vagy az?
es meg egy: a tervunk az lenne, hogy mindenkepp lepusztitott lakast vennenk, felujitanank es tovabbadnank, tehat ha mar ezt sem akarja senki megvenni, akkor mi milyen sikerrel adhatnank el kesobb?
bocs, hogy hosszu volt.
AZs
AZs!
A helyzet a következő: nekem az építéstechnika a szakmám, a piaci viszonyokhoz nem értek.
Az ingatlanok ára ugyanis nem köthető semmi máshoz, csak a piachoz.
Ha nem így lenne, akkor ki lehetne számítani az árát a bekerülési és egyéb költségekből. De nem lehet (ld. az ismert viccet a roma szomszéddal).
Tehát ma egy lakására az a legmagasabb összeg, amit valaki hajlandó fizetni érte. Tehát tippeltem.
Hány ablaka van? Melyik ablak melyik frontra néz? Hanyadik emeleten van? Milyen világos, vag y nem világos. A konyhában nincs víz? Lehet, hogy azért nem adták még el, mert aránylag magas árat kértek eddig érte ( azóta felmentek az árak!) Milyen állapotban van a ház és a lakás? Kik a szomszédok? Láttad már a tulajdoni lapot?
Arabella
koszonom elore is
tehat: Pestszentlorinc, Ulloi ut 400-akarmennyinel egy az Ulloi utra meroleges utcacskaban (50m-re az U.uttol) haboru elott epult(2.)hatlakasos hazban, 53 nm-es lakas.Nem tarsashaz, hanem Xresze van a tulajdonosoknak.
csatornazva nincs. megkerdeztem a Polgmesteri hiv-nal, kb.3ev igenyles utan, ha a szomszedok is... gazfuteses, pince,padlashasznalat.
szoba, konyha, furdo,kamra
ablakkal. az ebedlo, vagy hivjuk ahogy akarjuk a tobbi helysegbol kap kozvetve fenyt. egy wc + kadon kivul semmi nincs bent a lakasban. az ablak es a kerites kozott kb.2*6m-es ?elokert?
varom az ajanlatokat. elarulom majd persze azt is, hogy mennyit kernek erte. meg egy furcsa dolog: allitolag tavasz ota aruljak, s nem akarja senki megvenni. nekunk nagyon tettszik, csak nincs osszehasonlitasi alap, meg a buktatokat sem ismerjuk
koszonom
Tacsa, te Havasi Ember, úgy láccik, nemcsak HAVcsek meg én olvasunk felületesen: Nem általánosságban örültem, hanem általam volt örülve, ami így enyhén germanisztikus színezetű, ámde a német nyelvben nem létező szerkezet. Ezért bátorkodtam használni.
AZs! Én is kíváncsi vagyok a paraméterekre, az utóbbi időben három lakás ment át a kezemen, úgyhogy szívesen tippelek (mint a zsüri: majd egyszerre mutatjuk fel pontszámainkat)
sziasztok
hirtelen nem talaltam a problemamnak jobban megfelelo helyet, rem.nem baj.
szuksegem lenne egy olyan szemelyre aki egy lakas nehany jellemzo parameterebol nagyjabol tud realis arat mondani.
koszonom
Örülök, hogy örültetek nekem, főleg juci. ( Úgy "általánosságban", bár azt nem tudom hogy akkor mi lenne, ha konkrétan örülnétek nekem, biztosa az még jobb lenne nekem )
Megtaláltam a tegnapi olvasási jegyzetet, így az éjjeli ( edényes ) hozzászólásomat ezúton egészíteném ki.
1. Hacsek és Arabella a művelt fizikusok: Nekem speciel a matek szigorlat előtti félévben harmadszorra sikerült a prof elé jutnom csak, igaz, akkor 4-re sikerült a vizsga, és a prof nem értette, miért csak most jöttem. Előtte két vizsgán ugyanis a "minimum kérdéseken", ami ugye írásos gyorsasági verseny elvéreztem. Ezek közül az elsőnél a mátrix adjungáltját sikerült felírnom, de odajött az ellenőrző nyanya ( á 150 kg ) , és mondta, hogy biztos vagyok ebben? Mire én egy helyen megváltoztattam az előjelet, és kivittem neki a megoldást. Erre közölte, nem biztos a tudásom még, jöjjek legközelebb, mert az előző előjel volt a jó, hi hi hi / mondta ő ) Nagy szívás volt tehát mátrix ügyben
2. Kedves mafalda: a kábelcsatonás megoldás sok tekintetben racionálisabb, saját átépítésemnél is eztet voltam bátor alkalmazni. ha esztétikailag zavarna a dolog, eláég jópofa megoldásokkal lehet a kábelcsatonát szükség szerint takargatni, feltéve, ha valahol a felső fal-födém csatlakozásnál halad, a "holker"-ben. Pl. megoldás lehet egy lefele álló gipszkarton csík, ami mögé beférhet a fűtés is naprimér.
na, most dolgozok egy kicsinyt bent is, eddig nem tudtam lejönni a hegyről Csobánkán.
A tapétázás kivitelezői felelősség. Lehet perelni kártérítésre, csak az a baj, hogy a kivitelező cég eltűnhet, átháríthatja a felelősséget a gyártóra stb. Szóval nem sok esély van egy ilyen per gyors megnyerésére.
A tervezői felelősség jóval konkrétabb, mert tervezési hiba esetén a tervrajzot felelős tervezőként jegyző magánszemély perelhető.
Nem vagyok jogász, de azt hiszem, hogy egyébként te csak az óvodával vagy jogviszonyban, úgyhogy a te károdat az óvoda kell, hogy térítse, és ők pereljenek majd a kivitelezővel.
Az éjszakai gyönyörők témaköréhez: ez még egy ideig így megy valami oknál fogva.
Nálunk pl. most az van, hogy az októberben átadott, több millió forintokból épített oviban, a lányom csoportjának plafonjáról, egy kb 10 négyzetméteres részén iszonyú suhogások közepette leszakadt a tapéta. Éppen amikor a babák ebédeltek. Ettől olyan sírógörcsöt kaptak, hogy még az éjjel is simogatni kellett....
ilyenkor mi van? ha most bezárják az ovit és nekem fizetés nélküli szabadságra kell menni, vagy bébiszittert fogadni beperelhetem az építőt vagy keresztet vethetek?
Természetesen a tervrajzelemzéseidre, helyszíni méréseidre, valamint a minden területen használható tanácsaidra gondoltam. Nem dobott ki a sindler, hurrá. Egyébként hogy vagy? Tudod, kutyaharapást szőrivel. Van kéznél egy kis szíverősítőd?
Tacsa! Lécci, ha jót akarsz, csak előzetes (topic vagy telefon) egyeztetés után emilezz, mert egyelőre nem műx az nekem.
Nagyon teccett viszont a beázásod története. Már ezért is jó, ha az embernek egy gyerekkád (és persze a belevaló gyermek) mindig kéznél van.
Arra nem gyanakodtál, hogy a pötty-pötty Töpörtőből jön?
Juci!
Mire gondolsz, amit én még Ribizlinek nyújthatnék?
CCFZ letörné a derekamat!
1. Üdvözlégy tacsabagoly, malaszttal tejes! A belső ázás (merugye mink sajátpáránkban ázunk) nálunk is javulni láccik, legalábbis a konyhában már nem vót vizes az ablak. Lehet, hogy ez azér is van, mer fejjebb csavartuk a fűtést. Szóval örülve van neked, általam legalábbis bizonyosan.
2. Kedves Hacsek, így előzetesen megköszönöm a linkedet, hátha ki leszek lökve.
3. Ribizli: és ez még nem minden, amit Hacsekünk nyújtani képes!
Sziasztok!
Örülök hogy minden gráciák sőt stoki is előkerült, kézcsókom! ( Ez stokira nem vonatkozik ).
Bent ma elolvastam mindent, de amit megírtam, azt nem tudtam elküldeni, mert a server nem igazán kiszolgálóként működött, időlegesen a talpát felfele mutatta.
Kiírtam, hogy miket szólanék hozzátok, de persze a cetlimet bent hagytam, merthogy a jegyzeteimet nem a hordozható ismétlőpuskámra gépelem be. ( Ugye a Winchestert hívják ismétlőpuskának ? )
Emlékezetből hozzászólásaimat alábbiakban ajánlom szíves figyelmetekbe.
1. Petra részére némi magyarázat: A két korábi lányomnak is volt beceneve, az első a "Nyúl anyó" vagy másképp Nyuszi, a második a "Manó néni", vagy Manó, és mivel ugye a királynak van az őlegkisebb lánya, aki momentán nagyságarendileg kisebb, lényegében akkora mint a világgá menő legkisebb pogácsája, így lett "Töpörtő". Megjegyzem, van bizonyos alliteráció a hupikékekkel is, de ez csak így a pszichiáterem -)))) utólagos belemogyorózása. Egyébként tacáné is jól van, nyugtasd meg nőnemű utódod, és mond meg, hogy várjuk!
2. Juci lelki békéje érdekében: nem emlékszem, leírtam-e, lehet, csak Te nem olvastad, a múlt heti eső elején éjjel fekszünk ugyebár a 3x4 m-es ágyon, jobbról ( szemből tekintve ) Töpörtő ( nehogy rrátenyereljek éjjel ) utána ugye tacáné, majd én. Hallom ám éjjel 2 körül, hogy pötty-pötty, kb. a leírás ütemében. Odanyúlok, hát csurom víz a lepedő. Mivel tacáné már elég nagy, kinőtt a pelusból, csak az újonnan beépített tetősík ablakban kereshettem ( volna ) az okot, de nem tettem. Hanem a gyerek fürdető vizével együtt a fürdető kádat tettem tacáné és közém, reggelre majd'megtelt. Azóta nem ázunk, mióta megfenyegettem a kivitelezőt meg az ablakot, hogy kimászok! Most persze jobb a helyzet, mert havazik. Szóval ne légy elkeseredve, nem csak neked van ázás. Szerintem a jobb emberek egy kiadós ázásnélkül nem juthatnak el a lelki béke állapotába, az éjjeli gyönyör felső fokáról nem is beszélve.
3. Muzxzxzxz vagy hasonló néven jelentkezett ingatlanfejlesztő barátunk: ( bocs, nem sértés, hogy nem jegyeztem meg a nevet, de most alvás közben nem bírok már visszalépegetni ). Ígérem, holnap megnézem, és egyben meg is jegyzem .
Szóval ha telket akarsz venni, a következőket érdemes - egyebek között - figyelembe venni:
a. Nem árt, ha megbizonyosodsz arról, hogy az eladó birtokában van a telek, és nincs elzálogosítva sem.
b. Nem árt a szerződés megkötése előtt tisztázni az Önkormányzatnál ( elsőfokú építési hatóságnál ) hogy nincs-e építési korlátozás az adott telekre, illetve a telken a vonatkozó szabályozási keretterv ( részletes rendezési terv ) szerint mit szabad építeni. ) üvezeti besorolás, időbeli korlátozások stb. )
c. Érdemes szóba elegyedni a szomszédokkal is , mert ugye a rossz szomszédság török földrengés. ( lásd még Arabella korábban, a néni lecsokizása előtti állapot )
d. Célszerű megismerni a közmű és egyéb szolgáltatások jelenlegi illetve közel távlati kapacitását, hálózatfejlesztési elképzeléseit, tisztázni hogy milyen közléekedési helyzet van. Például a főváros környékén a kivezető utak közül nem mindegy, melyikhez esik közel a telek, mennyi idő és távolság megtétele szükséges a munkahelyig nap mint nap, stb. Ezt leginkább a reggeli ( befele ) vagy délutáni ( hazafele ) csúcsforgalom időszakában érdemes "levizsgálni", de semmiképp sem az agglomerációs forgalommal szembeni irányban !!! ( A fővárosi ember csúcsforgalomban reggel általában KIFELE MEGY, noha a BEFELE a kritikus, délután pedig épp fordítva.
e. Nem haszontalan végig gondolni, hogy milyen jellegű, sajátosságú épületet akarsz építeni, és ha ez nagyjából eldöntött , olyan telket célszerű választani, amelyen ez az elképzelés megvalósítható. Például ha valaki félszint eltolásos házat akar, azt nehezebb megépíteni sík telken, mert a ház kívánja a kis - közepes lejtést. Ha oldalhatáron kell építkezni a telken a jóváhagyott keretterv szerint, akkor nem érdemes a telket megvenni, ha valaki mondjuk ikerházat akar építeni stb.
f. Fontos, hogy lehetőleg ne legyen a telek növényzet mentes, hanem néhány árnyat adó fa már kellően megnőve legyen fellelhető. Lehetőleg olyan házat kell persze tervezni, amelyik miatt nem kell kivágni minden fát, ami megvan a telken.
g. Nagy méregtől szabadulhatsz meg, ha tisztázod, a megvenni szándékozott telek környékén milyen zaj- vagy légszennyezés keltő ipari tevékenység folyik. Amikor a családunk 20 éve telket akart venni, este a környéken tett sétánk után a nadrágomban talált jelentős mennyiségű cementből jöttem rá, hogy na ott nem, mert a cementgyár túl közel van, pedig látszólag minden szép volt, a ház meg kívánatosan olcsó.
h. Ha lehet, már a vételt megelőzően válaszd ki az építész terveződet, és kérd a segítségét és véleményét a vételt megelőzően.
4. Hacsek úrnak: vagyok, bocs hogy nem írtam néhány napig, de van egy nagy projektünk előkészületben, majd e-mailban mesélek, vagy még inkább személyesen, ha konkréttá válik a dolog. Fog érdekelni.
Na, most megyek mert Töpörtő megmakkolta az esti tejet, most jöhet az alvászat.
Juci! A Schindler termékekről az egyetlen hely, ahol anyag van, az az ARCHIWEB. Íme:
Schindler listája Én nem az ablakot, hanema céget svindlereztem le.
Aztán meg ellentmondásba keveredtél önnönmagaddal: korábban azt mondtad, hogy a Schindler minősége = Velux minősége = a harmadikra már nem emléxem. Ez tehát azt jelenti, hogy mindegyik sz@r, vagy azt, hogy a te pozíciódban nem nyilatkoztatsz másképp?
Kedves Juci!
A fóliához: a kémia csodái a különböző polimerek. Van közöttük olyan, ami a felületi feszültség megváltoztatásával kifejezetten taszítja a párát, ezért még a harmatponton sem csapódik le.
A másik dologhoz: nem feltűnő, hogy a céget következetesen gúnynévvel illetem?
1. Lobokedvesnek: Ezt a fóliát már Szt. Hacsektől is kérdeztem, hogy akkor hova csapódik le a pára? Mert tkp. most is az a fő baj, hogy az üvegen végigcsordogálva a fa keretet amortizálja a lecsapódó pára. A másik dolog meg, hogy ez elméletileg dufla üveg, tehát lyónak kéne lennie, illetve ha nem az, akkor garanciálisba kell kicseréltetnünk. Ezér fel kell vennem a kapcsolatot a Schindlerrel. Ehhez kapcsolódva
2. Hacsektündérnek: azt hittem, lesz annyi fantáziád, hogy a Ribizli-féle listában elrejted a Schindler tegnapját is, de mindegy, ha mást nem, felhívom őket. Vagy az uram. (vagy Plankton)
Bocs, csak lobo pont a kulcsszót ütötte el. HARMATPONT.
Az a dolog lényege, hogy a páranyomás értéke hőmérsékletfüggő. A pára 100% relatív páratartalomnál csapódik le, és az a hőmérséklet a harmatpont, ahol ez megtörténik.
Pl. 24°C-os léghőmérsékleten, 75% páratartalomnál (kb. ez van egy fürdőszobában) kb. 12°C-os felületen csapódik ki a pára, mert azon a hőmérsékleten az a 100%.
Az ablakok belső felülete valóban valamivel hidegebb szokott lenni mint a falak, de páralecsapódás csak akkor keletkezik, ha a felület hőmérséklete parmatpont alatt van. Persze, ha van állandó légáramlás, vagy valami melegíti a belső felületet, akkor a páralecsapódás elmaradhat. Szerintem két jó lehetőség van: egy valamilyen ablakfűtő vagy párátlanító fóliát, felragasztani, vagy esetleg az üveget kicserélni egy jó hőszigetelésűre.
Az AutoCAD és hasonló CAD programokkal gyönyörűen lehet a világítást tervezni és modellezni. :-)
De ehhez előbb meg kell csinálni a helyiségek 3D modelljét..:-((((((((((
De ha a tervezés esetleg CAD-vel történt.... Akkor az egész egy jó játék.
1. közelítésben:
Villanyszerelés, villámvédelem, világítástechnika 2.kiad. Seyr,Sigurd; Rösch,Günther ~ Műszaki Könyvkiadó Kft. , 1996 ~ 1853 Ft
A belső tér csodái Draper,Paul; Copplestone,Trewin ~ Panoráma Kiadó (Medicina) , 1995 ~ 2250 Ft
,,Pompázik fénnyel a ház...'' Képes lakásbelső-történet Nagy Katalin,S. ~ Balassi Kiadó Kft. , 1993 ~ 350 Ft
2. közelítésben:
A lakberendezés kézikönyve 1. Conran,Terence ~ Park Könyvkiadó Kft. , 1997 ~ 4500 Ft
A lakberendezés kézikönyve 2. 2.kiad. Conran,Terence ~ Park Könyvkiadó Kft. , 1998 ~ 4500 Ft
Egyszerűen nagyszerűt. Lakberendezés 2.kiad. Gilliatt,Mary ~ Park Könyvkiadó Kft. , 1994 ~ 1200 Ft
Segédlet a homlokzati benapozottság szerkesztéséhez Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft. ~ 4875 Ft
Világítási kapcsolók, dugaszolóaljzatok bekötése, szerelése. Villanyszerelés 2. Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft.
Világítótestek szerelése, bekötése. Villanyszerelés 4. Építésügyi Tájékoztatási Központ Kft. ~ 42 Ft
Otthontervezési tanácsadó 2.jav.kiad. Kapsza Miklós ~ Műszaki Könyvkiadó Kft. , 1994 ~ 970 Ft
Családi ház 1. Az épület tervezése 2.átd.kiad. Kószó József ~ Szukits Könyvkiadó , 1998 ~ 2200 Ft
Családi ház 2. Az épület megvalósítása Kószó József ~ Műszaki Könyvkiadó Kft. , 1993 ~ 770 Ft
Tetőterek beépítése, belső terek kialakítása 2.kiad. Maurer,Manfred ~ Cser Kiadó , 1998 ~ 1198 Ft
Tud valaki ajánlani olyan - leginkább belsőépítészeti - szakkönyvet, ami lakásvilágítás tervezésével foglalkozik, illetve kiokosodhatnék belőle?
Cserébe lakberendezői ismeretet ajánlok mindenkinek, meg ha érdekes, szobanövények elhelyezésében, illetve adott helyre növény kiválasztásában is tudok segíteni.
köszi
ribizli
Kedves Hacsek!
Ne keverd, én meg se említettem az ÉTI-t, Isten nyugosztalja, már évek óta nincs is.
Van viszont ÉMI, te is hovatkoztál rá néha, és nem köll mindjárt hivatalos szakvéleményt kérni, de jó szót, tájékoztatást adnak, mert ott is emberek vannak.
És az tapasztaltam életem során, minnél inkább tudója valaki egy témának, annál kevésbbé "vág meg" vele.
A vadállatokhoz ugyse irányítanám a lev.társakat.
bd
Fordíjjuk komolyra a szót: mennyire lehet hideg egy tetőablak, ha lyó a szigeteltsége? A kivitelezőnek meg írunk egy hosszú-hosszú levelet, majd tavasszal. abban benne lesz minden, ami most még nincs is. Schindlert meg úgy látom, kénytelen leszek felhívni, ha nincs nekik tegnapjuk.
Juci
Sólyomi Péter (egyebek mellett) méri a magyarországi kereskedelembe kerülő "nyílászárók" (magyarul ajtó, ablak) és a falszetkezetek levegő-, pára-... szigetelő, átbocsátó stb értékeit már egy évtizede.
Régebben a céget úgy hívták:
Építőipari Minőségellenőrző Intézet (ÉMI).
bd
Ez kezd izgi lenni! Ez a párataszító fólija hová taszíttía a párát? Mert tkp. most sem párás az ablak, csak follik róla a víz szépen. Esetleg fűtőszálakat épíccsünk be?
Nem tom, a ti ablakaitok nem hidegek télen? Pedig ez duflaüveg, oszt mégis hidegebb, mint mondjuk a falak. De eddigi tetőtereimben is így volt ez, csak az alatta elhelyezkedő fűtőtestnek köszönhetően nem páráddzott az üveg mégsem. Ezért gondoltam, hogy egy gyakorlatiasabb jellegű tervező gondol ilyesmire.
Egyébként Hacsekkedves, Schindler-honlapilag tucc nekem segíteni?
Arabella! Vesta bolt a IX. Dési Huber u. 20. szám alatt van.
Bocsánatért esedezem, Juci asszony!
1. Nincsen az ablakba építve elhúzható szellőzőprofil?
2. Lehet kapni párataszító üvegfóliát.
3. Létezik szobai légpárátlanító berendezés is (általában párologtatóval együtt jó használni). :))))))))))))))))))))))))))))))))
4. Ha nem egyrétegű az üvegezés, az hasznos bír lenni!
5. Arra, hogy minden ablak alá fűtést kellene tenni, nincs előírás (Építész és Épületgépész Tervezők Szabadságjogainak Nemzetközi Deklarációs Egyezménye 53.§) :))
Szerintem olyan előírás nem létezhet, hogy bárhova fűtőtest kell. Mit csinálna az, akinek padlófűtése van?
Ha az üveg párásodik, annak az lehet az oka, hogy nem túl jó a hőszigetelése. Ezen pedig talán egy üveges segíthet. Azért szerintem is a nevezett céget kellene kifaggatni.
Drága Hacsekem, nem figyeltél, szomorkás vagyok. Itten a páralecsapódással van a gond, hálistennek nem kívülről jő az áldás. Saját páránk csapódik le a hideg üvegen, ami nem szép tőle, ezér érdeklődék, hogy van-e erre előírás, hogy tetőablak alá fűtőtesz dukál. Vagy hogy nem az ablak hőszigetelésével van-é gond...
nem magyarazkodaskeppen (najo, egy kicsit), de
itt eppen az volt a gond, hogy csak 30 eves a haz es a fene gondolta, hogy cserelni kell a vezeteket. nem is azert akartuk lesporolni a cseret, hogy penzt takaritsunk meg, hanem mert nem gondoltuk, hogy kell cserelni.
egyebkent mi is magunk (kvazi magunk: az emberem occse a szerelo) csinaljuk/csinalnank a munka jo reszet.
kulonben teljesen igazad van, ha ujra koltoznenk mashogy lenne minden.
koszi a javaslatokat, kedvesek vagytok, hogy ennyit irtatok.
Itt vagyok, juci drágám, csak nem tudok mit mondani.
Ha egy tetőablak mellett víz jelenése van, az elég nagy baj, mert minimum ki kell mászni a tetőre (agorafobia és claustrofobia esetén ellenjavallt). Ott pedig pótolni kell az elmaradt tömítést.
Svindleréket hívtad?
Nem bántani akartalak, csak mi is baromi gyorsan költöztünk, de azért a 100 éves villanyhálózatot le kellett cserélni újra. Csak most azt ne mondd, hogy pénzkérdés. Mert, ha valakinek nem volt pénze, akkor nekünk nem. Kőműves kivéste, szerelő ellenőrizte, emberrel húztuk a drótokat és utána meozták.
Nem bántani akartalak, csak mi is baromi gyorsan költöztünk, de azért a 100 éves villanyhálózatot le kellett cserélni újra. Csak most azt ne mondd, hogy pénzkérdés. Mert, ha valakinek nem volt pénze, akkor nekünk nem. Kőműves kivéste, szerelő ellenőrizte, emberrel húztuk a drótokat és utána meozták.
Mafalda!
Az attól is függ, hogy milyen sílusút a lakás, ha modern, akkor esztétikusan is meg lehet oldani némi kábelezéssel. Ha egy kissé konzervatív akkor gipsz szegőléc is jöhet szóba. És meg kell nézni, hogy mit lehet at a bútorok mögött felvezetni.
Arabella
Mafalda!
Ha 60-as évek, akkor sajna tényleg igaz lehet. Kb. az az időszak volt a magyar építőipar mélypontja minőség tekintetében. Rémisztő dolgokat lehet tapasztalni mindmáig.
Mi is bizakodtunk eloszor, hogy hatha...
De nem. Szerelo megnezte es mondta, hogy nem.
A haz a hatvanas evek elejen epult, asszem, es allitolag akkor divat volt ez, hogy jajdejo, nem kell cso, eleg vakolni.
De azert kosz a tanacsot.
Mafalda
Mafalda!
Ha nem láttad még, akkor valószínűleg tévedsz. Minél régebbi a szerelés, annál valószínűbb, hogy nem a drótot, hanem a védőcsövet vakolták be.
Konkrétan meg kellene nézned egy elosztódoboznál, hátha...
Hacsek: sajna nem lehet athuzni ilyen egyszeruen, mert nincsen cso. a lakas abbol ( az ugy tudom eleg rovid) idoszakbol valo, amikor nem vedocsoben mentek a vezetekek, hanem csak be vannak vakolva.
Petra: lattuk mar korabban is, hogy lesz egy-ket hely, ahol macera lesz, de gyorsan kell koltozni es azt hittuk, megusszuk a nagyobb cseret. :(
Most mar tudom, hogy butak voltunk.
Lobo,Arabella: koszonom a tanacsokat. A padloszegely jo otlet, de mi legyen a falon?
Most az emberem rohangaszik szebb kabelcsatorna utan, remelem talal valamit. Majd megirom, hogy mi lett.
Salynos nem vígasztal, hogy esetleg az én gépem rossz (ez majnem bisztos), de van ezeknek valami weboldaluk? Amúgy meg van valami előírás, hogy tetőablak alá kell tervezni radiátort is?
Szia mafalda!
Asszem Praktikerben láttam olyan parketta fa szegőlécet ami olyan 5-6 cm széles, amiben hátul vannak vályatok, ott is lehet gonodolom vezetni a kábeleket. Én a kis agyammal úgy gondolom, hogy alapvetően kábel TV és telefon drót esztétikus vezetésére szolgál, de szükségmegoldásnak nem lehet rossz. Én mindenképpen ilyen szegőlécet szeretnék a lakásba, még akkor is ha nincs mögötte semmi kábel.
Különben mindenkinek HÁJ!
Juci!
Hétvégén megnéztünk egy Vesta krómozott tüzhelyet, de Kandúrnak jobban tetszik a Boch.
De nem adjuk fel a keresést.Baby megrugdosta hétvégén Kandúr kezét!:)
Uszobádan is voltunk.
Arabella
Megoldható a vezeték bontás nélküli cseréje, ha egy ügyesebb villanyszerelő "áthúzza" a rendszert, azaz kirángatja a régi védőcsőből a régi vezetéket, egyben behúzza a végéhez kötött újat.
Persze ez csak ott működik, ahol eddig is volt vezeték.
Kedves Obi!
Ha jól értem, a páralecsapódás okoz problémát a belső oldalon. Ezen valóban lehet segíteni külső oldali szigeteléssel, de ha ez nem véghezvihető, akkoregy beltéri páraelszívó berendezést kellene felszerelni.
A sima kábelcsatorna valóban elég ronda, de ha jobban körülnézel vannak ígényesebb kivitelűek is. Nekem az tetszik a legjobban (most épülő házamban is lehet, hogy ilyen lesz) ami viszonylag széles (kb. 8 cm) és a padlószegélyt is helyettesíti. Ehhez lehet mindenféle csatlakozőkat is illeszteni. Nem tudom, hogy nálad ilyen megoldható-e. Ha nem, akkor esetleg meg lehet próbálni valami kicsi fajtát a mennyezet szegélyében, talán úgy nem olyan ronda.
Nem látta szakember azt a lakást felújítás előtt? Ha nem akkor, érdekes, ha igen, akkor őszinte részvétem. Még festés- tapétázás előtt is igen macerás a villanyvezeték-csere, de utána:-(((((
Regota olvaslak benneteket, de most mar osszeszedtem a batorsagomat es kerdezek is, jo?
A kovetkezo van: lakast vettunk es felujitjuk. Sajnos a festes-tapetazas utan derult ki, hogy cserelni kell, egy reszen biztosan, a villanyvezeteket. (Ezt elbenaztuk, tudom...)
Mi falon kivuli, kabelcsatornas dologra gondoltunk, de en aggodok, hogy ronda lesz.
Van jobb otletetek?
Vagy allitolag van masmilyen, esztetikusabb kabelcsatorna is, nemcsak az a csunya, ami teglalap alaku muanyag.
Tudtok errol valamit?
Kenobi! (Obi wan)
Hacsek tasztaltárs biztos sokkal szakszerűbben el tudja mondani, de a lényeg a következő:
- A fal külső felét kell szigetelni
- A szigetelés k értéke közelítse meg a többi falfelületét (ez általában 3-5 cm szigetelőanyag vastagságnál teljesül)
- felülete és szilárdsága megfelelő legyen az utólagos vakoláshoz
Az esetek többségében valamilyen polisztirol hablemezt (amit a hétköznapi emberek Hungarocell néven ismernek, de mint tudjuk nem az), vagy a Heraklith márkanéven ismert cementes faforgácslapot használják. További gondot csak a felület szintkülönbségének elrejtése jelenthet (hogy ne legyen ronda).
NEM TUDOK BEMENNI AZ ARCHIWEBRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pedig mindenképpen mekkéne néznem Schindleréket... A legújabb dolog, amink van, az a tetőablak penészedése a lecsapódó valamint végigfolyó pára mijatt... Gondolom, az lehet a baj, hogy a fijugg a fűtőtestet nem a zablak alája tervezték, így az hideg, also páralecsapódás következik be. Csak azt nem tudom, hogy mijér hideg a zablak, nem kéne annak valahogy azér hőszigetelnie? Most reggelente törölgetem a vizeket, de hosszabb távon ez nem tűnik lyó megoldásnak... Bitte, aki bejut a WWW.ARCHIWEB.HU-ra, nézze má meg nekem lécci, hogyan lehet Schindlerékhez igyenest eljutni webileg...
Az lenne tiszteletteljes kérésem, hogy magyarázza már el valaki közérthetően, hogy milyen a jó hőszigetelés pl. egy teherhordó fal esetében! Az a problémám, hogy szinte egyfolytában folyik a viz a konyhám falának azon a részén ahol a fal másik oldala a külvilághoz csatlakozik!
A fal pedig meszelt és nem lehet letörölni. Mit csináljak, hogy ez a jelenség megszűnjön!
Üdv: Obi wan
Jajdelyó, hogy benéztem ide! Arabella! Nem vagyok Vesta-ügynök, de szerintem nézd meg a Vestát is, nekik is van kombinált, krómozott tűzhelyük, és a Bosnál csak ócsóbb lehet. A Bosnál szerintem még a Pelgrim is ócsóbb, de azok nem biztos, hogy csinyálnak krómozottat.
És köszönöm az elismerő szavakat is.
Szijja Petra!
Jaj, de jó, hogy itt vagyunk hamarosan mindanyian:) Valamire azért jó ez a 10 perces szünet!, hogy néha azért benéz mindenki ide, miközben "pihentetnie kell a szemét":)
Kimélem magamat, ahogyan csak tudom, most készülök beíratkozni valami jó kis kismama tanfolyamra.
Juci!
Tényleg, gratula a mérleghez, meg a képeshez, meg a könyvhez is:)
Békapapa?
Képzeljétek találtunk egy tüzhelyet ami fém szinű( Stoki ha hallanád!!!) és kombinált, alul villany, felül gáz, és olyan barátságos 100 ezer az ára és Boch.
Még nem vettük meg, de nagyon úgy néz ki, hogy ez lesz a mi tüzhelyünk:)
Látom, hogy az én mátrix beszólásom micsoda lavinát inditott el, pedig még nincs is síszezon:)
Arabella
Megtennéd mégis, hogy majd elmondod nagyon röviden, miért nem szabad könnyűszerkezetes faházat építenem? Csak a legnagyobb hátrányait, kérlek...
Amennyire idôm engedi, olvasgatom a topicot, de eddig még nem találtam határozott ellenérvet.
Egyébként dehogy akarom én állítani, hogy én vagyok a legnehezebb helyzetben, eszembe se volt, viszont ahogy elnéztem, egyvalamiben tényleg más a szituáció: én tényleg egyszál egyedül vágok bele, tehát nincs senki, aki segítene, akár a gyakorlati munkában, akár az anyagi terhek elosztásában. Igaz, nincs gyerekem, tehát mondhatni, én könnyebb helyzetben vagyok... :)
Tisztában voltam vele általálabn, hogy nehéz ügy lesz, de mivel magam még sose csináltam ilyet, sôt, még a családban se volt senki, aki építkezett volna, most szomjazom az információra, próbálok minél többet összegyűjteni, hogy a részleteiben is kicsit tájékozottabb legyek.
Most kezdek magamhoztérni.
Kamaraerdőn ujgazdagék téglakerítést rakatnak.
Alul 3 sor zsalukő, rá nyolc sor ikersejt.
A lejtős terepen a "vizszintes" fúgák követték a terep lejtését és hullámzását.
Hogy le volt-e egyátalán alapozva, nem tudom, mert kikerekedő szememre sújba veték a lapátokat, különben is külföldiek, a tulaj meg fegyvercsempész (multkor láttam a lőszeres faládákat).
Itt már mindent lehet?
bd
Na itt vagyok én is, most éppen a főnököm által előírt 10 perces szempihentetést tartom. Látom nyomultok ezerrel, lassan olyan ON lesz a topic, hogy csak olvasni fogjuk.
Hacsek, bírod Te még ezt?
Tacsapapa, miért Töpörtő, amikor olyan édes kiscsaj?
Arabella, kíméld magad egy kicsit, kerüld a fölösleges izgalmakat. A mátrixról nekem már csak a mátrixnyomtató jut eszembe.... De olyan magas matematikát tanulok a fiammal nap-mint-nap, mint amilyet mi ötödikben tanultunk. Maholnap deriválni fognak.
Juci, mail ment, gratula a mérlekképeshez, remélem képes leszel kordában tartani a súlyodat.
MuzX, figyelmesen olvastan hozzászólásaidat, a kezdeti naivítást, a végső kijózanodást. Szerencse nem ugrottam rá az elején, de rögtön el tudtam volna venni a kedved a faháztól. És egyáltalán, kicsit nyugisabban, jó? Ha olvastad a topicokat, láthattad, hogy mindenkinek valami miatt nagyon nehéz volt, nem akarok szerénytelen lenni, de nekünk volt a legnehezebb, mert a bányabéka nívója alól kellett fél év alatt semmiből fedelet teremteni az összesen 5 éves két gyerek feje felé. Sikerült, igaz, most néhány évig egyikünk fizetése a törlesztésekre megy és akkor ez még csak egy önkormányzati bérlemény.
De az élet attól szép, hogy zajlik.
Most befejezem a szempihentetést és elkezdem végezni a munkámat. 50 perc múlva jövök pihenni: petra
Nem biztos, hogy eltéríti. Ha fold mágneses indukciójának iránya megegyzik a vezeték indukciójának irányával, akkor nem történik semmi. Ennek egyébként kicsi a valószínűsége. Ez akkor van, ha a vezeték iránya merőleges egy mágneses erővonal irányára.
A beton ugyan árnyékol egy keveset, de nem sokat. Ha a vezeték nem a fal tulsó oldalán van (az acélhálón túl, ami tökéletesen árnyékol) akkor működik.
Hacsek!
Pontosítsunk, ha egy vezetékben nem "folyik áram" ,akkor nincs körülötte indukált elektomos mező, ha viszont folyik benne elktromos áram, akkor bizony ott egy elektromoz mező indukálódik, ami eltériti az addig észak dél irányban beáltt iránytű állását ( vagy jobbra vagy balra, attól függ, hogy ....). Na ,ha ez éppen egy beton falban van ez a vezeték, kérdés, hogy reagál-e egyáltalán az iránytű egyimigyen indukálodott elektromos mezőre.
Arabella
BOCS igazad van, de nem úgy értettem.
Hanem hogy a falban nem a drót, hanem a benne folyó váltóáram indukálja a mágneses erőteret.
Tényleg félreérthető voltam.
Biztos vagy te ebben? Mert ha így van, akkor hazamegyek és kidobom a lakásból az összes egyenáramú jelfogót. Mert ha igazad van, akkor úgysem működnek.
Juci!
A mágnes nem a fémre, hanem erőtérre reagál.
Mágneses teret csak a váltóáram indukál.
Ha a fogadra rá van kötve a 220, akkor kitéríti az iránytűt.
Kend a vasfogú baba?
És akkor északra van a vezeték? Mer vanám nekünk uiránytűnk is természetesen, nem a legócsóbb típus... Legalább kontrollálni tuggyuk a detektort a kompasszal, vagy fordítva.
Juci!
Akkor most már elárulhatom, hogy a falban lévő áram alatti vezetékeket egy iránytűvel is meg lehet keresni (Arabella elméleti fizikaszakos kedvéért: lásd indukció)
Egy korábbi szellőzős problémánk megoldása kezd körvonalazódni: a tervező úgy gondolta, hogy ideális megoldás a fürdőszobában a "gravitációs" szellőző, vagyishogy van egy lyuk a fürdőben, aminek a másik vége valahol a tetőn van. Ez különösen előnyös jeges téli szelek idején, például mérni tuggyuk a szélerősséget vécézés közben. Szóval kiderült, hogy ez tervezésileg van így, és nem véletlenül. Ígyhát vennünk kellett potom másféltízezerért egy ventillátort, mera zuram szerint ócsóbbért nincs használható. Ez tájmeres meg csendes. És ez a hepiend is egyben.
A fémdetektort sikerült kicseréltetni, igaz, rá kellett fizetni egy ezrest, pedig azt hittem, az előző volt a legrdágább típus. Hiába, na az ember igényes...
Hát hogy lesz-e beépítés vagy nem azt majd a számok fogják megmondani:)
Mindenestre lesz falbontás. Jaj de jó! Alig várom, dirr-durr!
Marika néni meg ideg-beteg!
Arabella
Hát, az már csak úgy lesz, hogy csak te élvezheted egy ideig a mocorgást... Szerintem én is érzem, bár még nem érezhetném, de hát én már csak jobban tudom, nem ? :-) (Arcsi, hol vagy?)
Lakásügyileg tehát mégiscsak lesz likthófbeépítés? Mintha régebben arról lett volna szó, hogy túl macerás. Biztos lemarattam.
Hacsek, rosszul kérdeztél!
Azt kellett volna megkérdezned, hogy a tizes helyiértéken milyen számérték található.
Juci! Egy db .egyenlet két ismeretlennel, csak paraméterrel oldható meg.!!:)Gondolom ez volt a célod:)
Mi egyelőre helyben járunk a külső szemlélő részére, viszont a benfentesek tudják, hogy vihar elötti csend honol nálunk lakásügyileg:)
Gombócról van videó, él mint Marci hevesen, mint hal a vizben:), hétfő óta idönként boxolja a pocimat, másnak pedig nem akarja megmutatni.
Jól vagyunk, soha jobb másállapotos napokat:)
Veletek mi van?
Arabella
Konszolidált lyónapot a 10telt társaságnak, amelynek összetétele itten távollétemben igencsak megváltozott, valamint Arabella meglehetőssen aktivizálódott, ráadásul még azt is meg kellett tudnunk, hogy fizikus... Émmeg mérlekképes könyvelő vagyok tennap óta :-) Ráállhatok a mérlegre és ott is könyvelhetek.
Majd tovább is olvasok, de jelenleg csak a tízperces szempihentető szünetemet tartom, amelyet ugye törvényileg előírtak a számítógépbámuló munkakörökben, hogy ne mennyen tönk szélére a szeme. Egyébként meg amíg mostan nem voltam gépközelben, valóban javult a szemem állapottya.
1986-87 GAMF, Kecskemét. Nem oda akartam járni, a Kandóhoz 1 pontom hiányzott, és átirányítással kerültem a GAMF-ra, de az elsô év végén sürgôsen el is húztam a Kandóra, különbözeti vizsgákkal. A rácsos tartóknál csak a legprimitívebb, elméleti példákat vettük, és attól az évtôl kezdôdôen soha nem foglalkoztam vele, valahogy nem lopta magát a szívembe a mechanika(statika) :))
Egyébként abból se tudok sokat hasznosítani, amit a Kandón tanultam, nem olyan szakterületen dolgozom...
Szóval amirôl én válaszolni tudnék, az inkább a számítógépes grafikai és nyomdai elôkészítési rendszerek :)
Hacsek!
Naná, hogy megfogadok minden jó tanácsot, sőt minden tanácsot meghallgatok és magaban eldöntöm, hogy az hülyeség vagy sem, ez nem tünt annak:))) ezért alkalmaztuk.
Arabella
Úristen, ilyenkor szégyelem el magam... valaha tanultam ilyen mátrix izét, meg determinánst, sôt, mechanika órán még konzolokat és rácsos tartót is méreteztünk, de már minden kínaiul van, a mátrixról elôbb jut eszembe a matrica, mint a matematika.
Egyébként építkezési probléma egy kicsit befagyasztva, kiderült, hogy az a gyönyörűséges telek, amibe beleszerettem, adózási szempontból nagyon hátrányos, szóval most telekkeresés ezerrel... de ne örüljetek, fogok én még itt kérdezôsödni, amint meglesz.
Sôt, esetleg ha a telek kiválasztással kapcsolatban van valami, amire nagyon kell vigyázni, kérlek, írjátok meg!
Te elolvastad és megfogadtad a tanításomat a maszek versenytárgyalásról!!!!!
Majd oszd meg velünk az ajánlatokat, de úgy hogy a manus ismeretében tegyél hozzá valami szubjektív biztonsági tényezőt is! Pl.:
A PIN-kódodat rábíznád: 1,05
Megbízhatónak látszik: 1,2
Rafinált, de bunkó: 1,3
Furcsán csillog a szeme: 1,6
Látszik rajta a linkség: 1,8
Vérbeli gazember: 3,0
Sziasztok!
Tegnap este nálunk volt egy köműves, Kandúr részletes listát készitett,hogy milyen teendők lennének, ma reggel volt egy másik köműves ,a feladat ugyan az volt.
A héten kapunk árajánlatokat.
A Sarrus szabály, ha nem tévedek, a mátrixhoz tartozó determináns értékének a kiszámoláshoz nyújt segítséget, igyaz Hacsek tanár úr?
Arabella aki ma még tudott volna aludni:(
Annak idején mindent tudnunk kellett fejből.
Most igy a negyven felé!:)) gondolkodnom kell, hogy mit takar az a név. De mondhattam volna Heinét, vagy Newtont vagy Bolyait.
Mit akarsz már megint spekulálni édes Hacsekom?:)
Arabella
Azokhoz a kiváltokhoz tényleg egyszerű az agyam, na de egy jó kis mátrixhoz..., ZOH-oz szólok, hogy lehet, hogy az a bizonyos feleség meg nem értett a zenéhez.
Meg még aki ismer az tudhatja, hogy én milyen egyszerű és buta lélek vagyok:)
Bezzeg ha itt lehetne Stoki, még Hacsekot is felülmulná:)
Ez most már nem igazság, hogy se tacsa, se Juci, se Petra, se Stoki csak Hacsek meg én.
Mindjárt Sajó és Hacsek lesz belőlünk:)
Arabella
Pontosan ezt magyaráztam én is a kis egyszerű agyammal az ajtófélfával:)
Errol egy sztori: eskuvon voltunk, ket vendeg a borosuvegek folyadekszintjenek alapos ellenorzese utan enekelget. Az egyik felesege turelmesen hallgatja, majd az egyik "produkcio" vegen: "Na, most az Akacos utat enekeljetek!" Valasz: "De hat azt eppen most enekeltuk."
Kedves Arabella!
Az ajtófélfád jó példa, csak nem erre. :)
Az ugyanis egy keretszerkezet, ami, hogyha a sarkok erősen vannak öszzeragasztva vagy csapolva, lehet hogy nem borul össze, amikor kiveszed az egyik láb alól a támaszt.
Az igazán jó példa a híd, ami tényleg leborul, ha az egyik pillér alatt kiásod a talajt.
Arabella kedves!
Megpróbálom még egyszerűbben.
Gondolj Toldi Miklósra, miközben mutatja az utat a nehéz rúddal Laczfi nádornak arra a kérdésére: "Hé paraszt, melyik út megyen Budára?"
Ő azért tudta mutatni a rúddal az utat, mert a vállízülete olyan erős volt, hogy a rúd súlyából eredő hajlítónyomatékot (erő x erőkar) elbírta, azaz konzolként tudta használni a karját.
Te + én egy esernyőt sem sokáig tudunk így kitartani, karunk lefittyed, mert a vállizületünk ún. (statikai) csuklóként viselkedik (bár az egy másik ízület), a nyomatékot nem bírja. Ha viszont az esernyő másik végét is tartja valami (kéttamaszú tartó), akkor a fél esernyő súlyát (mint támaszerőt) bármeddeig elbírod, mert a hajlítónyomaték a támasznál 0 (statikai csukló esete)
Így már érted a konzoltartó és kéttámaszú tartó közti különbséget?
Sziasztok!
Én még bírom idegileg, de tényleg! Gondoljátok, hogy nem szentségeltem volna, ha valami gubanc lenne?:)
Mindenesetre, nem könnyű nekifogni, de ha már egyszer benne vagy ,akkor nincs visszaút és az ember fantáziája és megoldókészsége határtalan.
Hacsek!
Tévedtél a másik szakom az fizika volt, de nem akalmazott fizika, hanem elméleti fizika és azért nem gondolod, hogy statikát és műszavakat tanítottak nekünk, mi azt tudtuk és tudjuk(?) :), hogy mi lenne ha... vagy ha a kisérleti fizika eljut arra a szintre ,hogy.... akkor ez meg ez fog bekövetkezni, mert mi ugye megmondtuk és kiszámoltuk:)
Ha nem?! Naddolog! Gyártunk másik elméletet:)
Mindenesetre most sem értem a magyarázatodat:)
Arabella
Kukk! Benéztem, beleolvastam, Hacsek mindent megválaszolt, majd jövök!
Arabella! Hogy bírod idegileg?
Ja: ma beáztunk, a tetőtér ablak mentén valahol a szivacs behozza a vizet, úgyhogy mászás lesz este. Szerencsére Töpörtő fürdőkádja éjszaka kéznél volt, úgyhogy tünetileg megoldottuk a problémát. Majd beszámolok, mire kellett volna figyelni a beépítésnél-))))
Ahhoz, hogy meg tudj szerezni egy beépíthető tetőteret, az kell, hogy:
- legyen ilyen tetőtér
- a tulajdonos el akarja adni
- te ajánld érte a legmagasabb árat.
A műszaki nehézségről:
Nem minden tetőtér beépíthető.
Kizáró ok pl., ha a födém nem elég stabil.
Ellenjavallat, ha a fedélszékben pl. méteres magasságban van kötőgerenda.
Irreális, ha a tetőfelületet komolyan át kell alakítani.
Ezek a dolgok általában olyan költségekkel járnak, hogy a tetőtérbeépítésnek éppen az az előnye vész el, hogy kevés és olcsó a szerkezeti munka.
A jogi problámákról:
Társasházban a tető(padlás)tér általában osztatlan közös tulajdon, és az csak az összes tulajdonostárs konszenzusával adható el vagy bérbe (kizárt hogy ne legyen min. 1 kekec).
A másik, hogy ha eladják, az egész társasházi alapító okiratot módosítani kell, mert megváltoznak a tulajdonhányadok.
Köszi, nagyjából ez volt a kérdés. No nem a vastagság, azt tudom. De arra lennék még kiváncsi, csinált-e már valamelyikőtök ilyet, hogy mekkora babra ez, meg hogy érdemes-e házilag belefognom (mellesleg elésg sok mindent elég jól sikerült már eddig megcsinálnom, pl. padlólapozás, csempézés, falrakás, ilyesmik), vagy nagyon rázós és aztán megjárom...
Mondjuk mennyire rázós ezt lerakni a szalagparkettával és a csaphornyos parkettával összehasonlítva.
Erdeklodnek, hogy mik ma es Budapesten egy (ures) tetoter megszerzesenek az eselyei, es milyenek az arak (tudom, hogy ez helyfuggo, de minel tobb ilyen adat eredeklne). "Pozitiv" valasz eseten az is erdekel, hogy milyen nehezsegekkel kell szamolnia egy tetoter beepitesere vallalkozo emberkenek, mik a technikai es a jogi buktatok.
Ez az elso hozzaszolasom a topicban, ugyhogy keretik turelemmel viseltetni irantam. Lehet, hogy volt mar a tema, de a hozzaszolasszam (2429) elriasztott a teljes topic atolvasasatol.
Nem találtam konkrétan erről semmit: tudnátok-e segíteni?
A Brico-Store-ban láttam ún. lamellás parkettát, ami nagyon jól nézett ki (pl. kőris, bükk, tölgy). Olyasmi volt, mint a mozaikparketta, fából, csak vékonyabb, így beférne a küszöb magassága alá. Mi kell ahhoz, hogy házilag le tudjam rakni? Ugye kontakt ragasztani kell az egészet? És ugye fel is kéne csiszolni lakkozás előtt? Olyan 8-10 mm vastag maga az anyag.
Arabella!
Látom neked nem fizika volt a másik szakod...
Szóval a konzol az az egytámaszú tartó (pl. a trambulin az uszodában vagy a repülőgép szárnya, esetleg Toldi kezében a petrence), aminek a túlvégét nem támasztja alá semmi, mégsem borul le.
A konzollemez azt jelenti, hogy a födém nem csak rátámaszkodik a falra, hanem a fal sarokmereven (hajlítónyomatékkal) fogja is a födémlemezt.
Tudod, az örök dilemma: az ember álmodik valami szépet, aztán a pénztárcaájába lóg a keze és felébred :))))
Nem akarok tipusházat!!!! :)))) Egyelôre nagyon nem, aztán majd úgyis az Anyegin mondja ki a végsô szót...
Tudod, amikor így "belázasodom", olyankor inkább vállalom, hogy minden más téren lefojtom magam, de AZ kell, amit elképzeltem.
A bringámat is úgy vettem, hogy egy kis, amolyan békebeli bringakereskedésben megdumáltuk, mire szeretném használni, aztán kiválasztottuk együtt a vázat, a váltót, a váltóvezérlést, a fékeket, a nyerget, világítást, a kormányt, stb, és így lett összerakva, épp olyanra, amilyent én akartam. És boldogok vagyunk :))))
Tudod, ha nem így lett volna, mindig bennem lenne, hogy "jó, jó, de ez hiányzik, az gagyi egy kicsit..." és állandóan bosszankodnék rajta.
Igaz, drágább volt, de jobb is lett, mint egy ugyanilyen vázra kommersz szerelékekkel valamelyik hipermarketben megvehetô társa.
Szóval valahogy a házzal is így vagyok, csak hát kérdés, nem csôdölök-e be vele, mert pár nagyságrenddel súlyosabb kategória a bringánál...
HűHacsek!
Ezt ha esetleg elmondanád Arabella nyelven is, mi az a " monolitikus konzollemez szakasz, amit csak az egyik oldalon tart fal, oda viszont sarokmereven be van fogva."
Olyan mintha egy önálló ajtókeretnek mondjuk kivennéd az egyik keret lábát és ott lógna a levegőben? Az tényleg nem túl biztonságos!
Megyek haza! Bye!
Arabella
MuzX!
Sokan nem szeretik a tipusterveket, de szerintem, ha találsz olyat, ami neked megfelel, ne sokat variálj rajta (csak kicsit). Ebben az esetben olcsó a tervezés, nagy valószínűséggel engedélyezik.
Én a variálást inkább a technológiára értettem, pl: a gipszkarton falak jók, olcsóak, de egy képet már nem egyszerű felszerelni rá, a vizet rosszul viseli, körülményes csempézni, stb. Egyes helyeken célszerű lehet kiváltani valami mással. És még egy csomó hasonló dolog felmerülhet, majd meglátod.
A hiteleket azért említettem meg, mert piaci kamatok mellett nagyon nagy terhet rónak a szegény építkezőre, ráadásul tudtommal kormányunk a jövő évtől csak a házasok (brr) lakáshozjutását hajlandó támogatni.
Egyre inkább az az érzésem, hogy ez a cég kever néhány dolgot, és ezzel ködösít valamit.
Ha variábilis a szerkezet, a kialakítás, az anyaghasználat stb., akkor az NEM ÉPÍTÉSI RENDSZER, hanem egyedi tervezésen alapuló komplex kivitelezés.
Ami nem baj, csak a jó dinnye nem tök, a tök nem uborka, az uborka meg nem patisszon, még ha rokonok is.
Uff, én beszéltem.
A referenciakérés természetesen megtörtént, mondtam, mindenképpen szeretnék látni egyet épülés közben, és egy készet is, belülrôl is. Mindkettôre lesz lehetôség, csak az idôpontot kell megbeszélni.
És mindenképpen számítanék a Tisztelt Társaság tanácsaira, azért is fordultam a Tasztalhoz, ha nem is egybôl a legjobb helyre, amikor próbáltam saját topicot errôl :)
A variálási lehetôség ennél a cégnél adott, de nyilván az árat befolyásolja.
"Ezt írták: az építési rendszer rugalmas, nem szükséges tipôustervekben gondolkodni, csak meg kell tudni fogalmazni az igényeket és mi tervezéssel és kulcsrakéász kivitelezéssel állunk rendelkezésre... ... Az építési rendszer anyagfelhasználási lehetôségei rendkívűl tág határok közt mozoghatnak, a megrendelô igényeit szinte semmi sem korlátozza"
Az árakról azt írják, hogy tartalmazzák a teljes anyagbeszerzést, az anyagok helyszínre szállítását és a kulcsrakész kivitelezés összes járulákos költségeit.
Azt tudom, hogy a fürdôszobában ebben az árban benne van egy kád, egy mosdó és egy wc, persze egyszerűbb kivitel, de a konyhában csak a csôkivezetések vannak, azt az én dolgom berendezni...
Még egy kérdés: szó esett a hitelekrôl. Ezzel kapcsolatban tudtok ajánlani valamilyen céget/bankot, vagy éppen ellenkezôleg, van akivel inkább sose kezdjek?
Arabella!
Egész szaxerűen adtad elő, úgyhogy értem.
Az, hogy a födém csak részben támaszkodik a falra, azt jelenti, hogy a lichthof mellett van egy monolitikus konzollemez szakasz, amit csak az egyik oldalon tart fal, oda viszont sarokmereven be van fogva.
A tartófalakat nem kiváltani kell, épp ellenkezőleg, a lichtof mögötti szakaszon fel kell falazni egy pótlólagos tartófalat, ami az adott szakaszon a födémet fogja tartani. A födémnek viszont majd el kell bírni a felette lévő, rá támaszkodó falak súlyát, hiszen te kiveszed alóla a falat.
Akkor elmesélem, hogy hogyan is volt!
Az ablakosokkal a lichthof belsejében, ami persze a lakás külseje:) leverettük a vakolatot ott, ahol mondta az építész meg a statikus. Megérkeztek, belemásztak a lichthofba, tanácskoztak, verték tovább a falat és végül megszülték az eredményt. Ahol a kád és a bojler van azt a falat büntetlenül le lehet bontani, mert van fölötte áthidaló gerenda ( miket tudok:) ) a wc meletti falat is majdnem teljesen le lehet bontani, mert ott is van csak valami olyant magyarázott, hogy a födém(?) nem fekszik teljesen a falakon, hanem csak részlegesen ( érdekes megoldás) ezért azt pótolni kell vagy nem teljesen kiverni a falat. Ja, meg hogy olyan vékonyak azok a falak, hogy ha mi pl. le szeretnénk kerekíteni a sarkokat mondjuk egy csempényire ( világos nem?), akkor valószínűleg nem lehetne.
Adtak megoldás rajzon, hogy hogyan lehetne megoldani az új plafont és a tartófalak(?) kiváltását.
Most a héten gyüjtünk kömüvesektől árajánlatot, aztán döntük, és végül döntetjük vagy nem döntetjük a falakat.
Szerinted milyen?
Arabella
A Hacsek észrevételeivel teljesen egyetértek. Mindemellett az én konzervatív felfogásomnak ez a variáció sokkal jobban tetszik. A problémát itt is az árban látom: Kíváncsi vagyok, hogy a Leier (a termékei egyébként egész megbízhatónak tűnnek) hogyan tud ilyen alacsony árakat tartani. Csak nehogy az legyen a vége, hogy ebben az árban nincs benne a ...
Az tetszik a dologban, hogy (ha jól értelmeztem a leírást) nem szükséges az egész házat az ajánlott technológiával megcsinálni, esetleg helyenként lehet variálni.
Az én tapasztalatom az építkezéssel kapcsolatban egyébként bíztató lehet: csak elkezdeni nehéz, utána már valahogy megy a dolog. Csak a hiteleknél legyél észnél, nagyon ráfizethetsz.
Szerintem a továbbiakban is fontos döntések előtt kérd ki a Tasztaltársaság véleményét, ha a kérdésre egyáltalán létezik válasz, azt Hacsek, Tacsa, Stoki, vagy a Gráciák biztosan tudják. (Elnézést attól, akit kifelejtettem).
MuzX!
Lesz ez még rosszabb is:) amikor itt lesz Petra, Juci,Tacsa,Stoki, Hacsek éselekzdik szervezni a téglakör pontos helyét és idejét és a menűt persze.
Nálunk most nyugalom van, ha minden igaz, ma jön az ablakos újra, aki a mult héten koszt csinált nálunk, na nem takarítai, hanem elhozni azokat a dolgokat amit még megigért.
Hacsek!
Nem is mondtam mit mondott a statikus! Érdekel?
Arabella
MuzX!
Lesz ez még rosszabb is:) amikor itt lesz Petra, Juci,Tacsa,Stoki, Hacsek éselekzdik szervezni a téglakör pontos helyét és idejét és a menűt persze.
Nálunk most nyugalom van, ha minden igaz, ma jön az ablakos újra, aki a mult héten koszt csinált nálunk, na nem takarítai, hanem elhozni azokat a dolgokat amit még megigért.
Hacsek!
Nem is mondtam mit mondott a statikus! Érdekel?
Arabella
Eddig még nem volt virtuális szerencsém hozzád, de a topicot olvasgatva már felfigyeltem rá, milyen jó hatással vannak hozzászólásaid az itteni hangulatra! :))))
Mindenkihez egy konkrét kérdés:
Forrester-Build Kft. Hallott valaki róluk?
Hadd idézzek röviden tôlük:
"Építési rendszerünkben nem faházépítésre vállakozunk, az épület fôfalai a hagyományos építési eljárásokhoz hasonlóan, kézi falazóblokkokból, habarcsrögzítéssel készülnek a LEIER cég által gyártott Habisolból... ...az épület belseje gipszkartonrendszerrel kerül kivitelezésre... ...biztosítja a rövid kivitelezési idôt )90-120 nap) mellett a kiemelkedôen jó minôségű felületképzést... ...műszaki jelemzôk: nem éghetô, fagyálló, nyomószilárdság 2,5 N/mm2, hôszigetelés K=0.45 W/m2, LEIER szabadalom: MSZ 11405-1...6"
Mindezt úgy, hogy mindig csak az adott munkafázist kell kifizetni elôre (pl. alapozás 12%, SZerkezeti teherhordó falak 11%, stb), a legsúlyosabb részlet is csak 14% egyszerre.
Alapozás: vasbeton lemez és sávalap
szigetelés: 1-2 réteg VILLAS oxidált bitumenes 3mm nehézlemez
Tetô: helyben ácsolt OSB3 15 mm vastag háncslemez bitumenzsindellyel
Csatorna: POLYPIPE PVC
Belsô falak: fémprofilra szerelt gipszkarton FG szárazépítészeti rendszerrel
Gépészet: FUSIOTHERM, Dunaferr lapradiátorral, Vailant vagy Junkers kazánnal
Burkolat: Zalakerámia és szônyegpadló
Szóval, mi a véleményetek ezekrôl? Eddig tôlük van a legjobb ár, amit találtam, és ez a részenkénti fizetés is megnyugtatónak tűnik...
Kedves MuzX
A te eseted kellene a legszabályosabb legyen.
Te szertnél valamit, egy jó építész megtervezi, egy jó kivitelező elkészíti, te addig végzed a magad dolgát, amihez értesz, keresed a pénzt, és nem szaladgálsz anyag, ember, papír után, amelyekhez nem te értesz.
Kb. két hete ide megírta valaki, hogy élete legjobb döntése volt, amikor feffogadott egy "építkezés műszaki ellenőre" szakembert és azóta nyugodtan alszik. Úgy tűnik, hogy szerencséje is volt, műszaki ellenőrben is annyi a kókler, nmint tervezőben, vagy kivitelezőben.
Először egy jó tervezőt kell találnod.
Páty-Mézeshegy ? Keressünk.
bd
Na, hozzászólok, hogy legyen egy kis subi-dubi:)
Látom van új téglakör tag, viszont a kérdések problémák, kételyek maradtak a régiek.
Hát igen, nekem az a meglátásom, hogy a magyar becsületes ember alapjábavéve nem alkuszik a mesteremberekkel kifizeti azt az árat amit kérnek, viszont cserébe "pofátlanul" elvárja ,hogy a kivitelező is korrektül elvégezze a munkát. Ha meg nem azt kapja, akkor meg jogosan érzi azt,hogy becsapták!:(
De most ,hogy belegondolok, kiből lesznek a mesteremberek?
Ugye tudjuk, és ha belegondolok, hogy amikor tanítottam, akkor ezek a gyerekek milyen morállal bírtak, hááááááááát.......
Arabella
Akkor viszont hadd kezdjem elôrôl, másképp, kérlek, segítsetek. Most már a topicolvasás felénél tartok, és látom, hogy rengeteg jó ötlet, tapasztalat van, de én nem igazodok el igazán köztük, ezért szeretném megosztani veletek, mint szakemberekkel a gondom és a tanácsotokat kérni.
Adott lenne Páty-Mézeshegyen egy enyhén lejtôs, 359 négyszögöles telek, gyönyörű helyen, erdô szélén, jó úttal, víz és villany van a telken, gáz nincs a környéken, és egyhamar nem is lesz. Egyelôre 3%-os építési korlátozással, ami több helyi informátor szerint hamarosan 5%-ra változik. (A telek adávétele most intézôdik a héten, ennek még addig pontosan utána kell járnom).
Erre szeretnék építeni egy olyan jópofa, otthonos kisméretű (részben a korlátozás miatt, részben mert nincs család, tehát maximum ketten laknénk benne) házat, amiben jól tudom érezni magam. Ehhez semmi luxus nem kellene, csak hogy ne legyen olyan vacak, mint amit most adtam el (régi, vizes falú, szűk, kicsi ablakokkal, rossz hôszigeteléssel, leromlott állapotban).
Az, hogy nem tudok vele foglalkozni, nem azt jelenti, hogy teljesen rá se néznék, de a teljesen esetleges munkabeosztásom miatt (idônként váratlanul 36 óra egyfolytában, sokszor hétvégén is+külföldi útak) nem tudok rendszeresen, mindennap ottlenni.
A hozzánemértésem olyan szintű, hogy egyszer méretre vágtam és felszereltem egy harmonikaajtót, feltettem a falra fürdôszobaszekrényt, lámpákat, javítottam WC-tartályt, mosógépet, de ennél többet még nem foglalkoztam ehhez hasonló dolgokkal.
A pénz pedig kevés, természetesen jelentôs hitelt kell felvennem hozzá, és épp ezért kérem a tanácsotokat, hogy egy ilyen helyzetben mire lehet számítani pénzügyilege, esetleg tudtok-e ajánlani olyan tervezôpt, kivitelezôt, akikkel már vannak pozitív tapasztalatok?
Az idô is lényeges, mert az albérlet minden hónapban 40-50 ezer forintot visz el...
Csak egyet ne mondjatok, hogy hagyjam a fenébe. Teljesen beleszerettem abba a tájba, és nem nyugszom, amíg nem lesz ott egy otthonom, ha beledöglök is :)))
Kedves MuzX!
A garanciaidőkhöz:
Esküszöm neked, X. cserépgyár azért ígérte meg a 20 év garanciát egy kiadványban (én szerkesztettem), mert a konkurens Y. 15 évet írt.
Ahhoz, hogy egy 30 éves garancia érvényesíthető legyen, ahhoz ugyanannak a cégnek fenn kellene állnia 30 év múlva is??????!!!!!!!
Ha nem fogalmaztam elég pontosan:
Ha nem értesz hozzá, nem vagy korlátlanul eleresztve anyagilag és még állandóan figyelni sem tudsz:
ÁT FOGNAK VERNI, KILOPJÁK A SZEMEDET, NEM TARTJÁK A HATÁRIDŐT...
...ÉS HA NEM VAGY HAJLANDÓ KIFIZETNI AZ IDŐKÖZBEN "MEGDRÁGULT" ÉPÍTKEZÉST, OTTHAGYNAK FÉLKÉSZEN ÉS LEVONULNAK.
Lécci, higgyél nekem. Én lennék a legboldogabb, ha te végül rámcáfolnál.
"Erről van szó:" Bocs, nem egészen értem, ezt mire írtad...
Úgy értsem, felejtsem el az építkezést ezek alapján, és vegyek meg egy más igényei szerint csinált, lelakott házat, és próbáljam meg jólérezni magam benne? :))
Hidd el, ha értenék hozzá, biztos inkább magam csinálnám, no meg ha lenne idôm is rá... de errôl aztán tényleg nem nagyon tehetek, hogy ilyen a munkám :((
Kedves Lobo!
Magyarán azt mondod, hogy az adott svéd jellegű faház 10 év múlva szétrohad? Van erre konkrét tapasztalat valakinek? A gyártó 30 év garanciát igér... persze én is ígérném a helyébe. :)
Mégegyszer elnézést mindenkitôl, hogy ennyit írok, de teljesen be vagyok most zsongva (szólj rám, ha hangosan énekelek... szóval moderáljatok, ha már nagyon elegetek van belôlem) :))
Szépen haladok a topicolvasással, kigyűjtögetem a pizzaevés, társkeresés és egyéb diszítôelemek :)))) közül a rengeteg hasznos infót, tényleg kezdek kicsit jobban rálátni a témára, köszönet mindenkinek érte!
Sajnos a magyar építési vállalkozók tapasztalataim szerint minden várakozást alul tudnak múlni. Persze nem állítom azt, hogy nincsenek köztük tisztességesek, de azok nagy valószínűséggel nem a te zsebedhez idomították az áraikat. A jelenségnek talán az lehet az oka, hogy az "átkosban" az építőiparban ehhez szoktak, a környező országokból érkező "építő erő" pedig olcsó, de nem túl szakképzett és lelkiismeretes.
A faház:
Az olcsóbbik megoldás, a deszkaház (ilyen a skandináv és a kanadai is) szerintem nem viseli túl jól a mi klímánkat, hidegebb és kevésbé esős, párás időjárásra van kitalálva. A másik megoldás, a rönkház, amilyet például erdélyben építenek, sokkal anyagigényesebb, drágább a kőháznál is.
Persze ha neked nem gond, hogy 10 év múlva semmit nem ér a házad, mert szét van korhadva, akkor az említett szerkezet jó megoldás.
Még egy dolog: nem vagyok benne biztos, hogy az említett árat egy 40 m2-es ház esetén is tartani tudják, a kisebb házak ugyanis fajlagosan sokkal drágábbak.
Erről van szó:
"totálisan laikus vagyok"
"pénzem kevés"
"nem érek rá vele foglalkozni"
Ez a magyar viszonyok közt 100% bizonyosság:
"naivság azt hinni, hogy ha az ember megbíz egy korrekt árat ajánló vállalkozót, az korrekt módon kivitelezi a dolgot"
Oké, kifejezetten faház. És ez miért is baj? Bocs, én tényleg totálisan laikus vagyok ehhez az egész témához. Mitôl rosszabb, ha fa? Belül gipszkarton a borítás, tehát nem veszed észre, mi van alatta.
Mellesleg én se 100 évre akarom építeni, nem célom, hogy az egész életemet majdan 40 m2-en leélni. Persze kérdés, lesz-e lehetôségem többre...
Tehát naivság azt hinni, hogy ha az ember megbíz egy korrekt árat ajánló vállalkozót, az korrekt módon kivitelezi a dolgot? Ilyenkor megy el a kedvem mindig attól, hogy magyar vagyok :((
Sose értem, nálam alapdolog, hogy igyekszem tôlem telhetôen normálisan megoldani a feladataimat és sose arra számolni eleve, hol tudom átcseszni a megrendelôt. Ennyire pocsék a helyzet nálunk?
A francba, miért nemzeti sajátosság a magyaroknál, hogy annyian akarnak a más kárára meggazdagodni? :(((
A végkövetkeztetéssel kapcsolatban: pénzem kevés, kedvem (még) tengernyi.
Előszöris a véleményem nem feltétlenül objektív, az elfogultság gyanúja jogos.
Ismereteim alapján a könnyűszerkezetes házaknak a hőszigetelés az egyetlen paramétere, ami kifejezetten jónak mondható. Az említett háztípus kifejezetten faház, ami igazán két területen terjedt el: Skandináviában, ahol nagyon sok a jó minőségű faanyag, drága a munkaerő, és legfontosabb tényező a hőszigetelés, faházat ráadásul hidegben is lehet építeni. A másik hely az Óperencián túl, ahol egy lakóházat nem szokás 100 évre építeni, egyébként fa ott is van dögivel.
Szóval szerintem Magyarország klímája, és természeti adottságai nem ennek az építkezési módnak kedveznek.
Másrészről:
Ha nincs időd az építkezéssel foglalkozni, a "hagományos" építkezésnek is sok a kockázata, mert a magyar "építési vállalkozók" lekiismerete a magyar viszonyokra van méretezve.
Végkövetkeztetés: olyan házat építtetsz amilyenhez kedved és pénzed van.
Elnézést, hogy ennyire nyomulok, de most még nagyon lelkes vagyok :))))))
Letöltöttem mindkét építkezôs topic teljes anyagát source formátumban a gépemre, és elkezdem mazsolázni... eddig kb a 10 %-át sikerültfutnom, de könnűszerkezetrôl egy szót se találtam.
bocs, ha már elkésett, de azthiszem valakit érdekeltek a dombházak. Tinnyén épül egy ilyen telep, és mikor még házat kerestem, úgy másfél hete beszéltem egy hölggyel, aki el akarná adni a megkezdett épületet. A kupolák felépítve, a héjazat is rajtuk, nyílászárókat is adja hozzá, de pontosan nem tudom, milyen készültségi fokon. Ha érdekel valakit, megadom a hölgy telefonszámát, szerintem még aktuális, ha másért nem, megnézni, milyen. Én fényképeket láttam róla, érdekes volt.
Na, az a helyzet, hogy én úgy nem foghatok bele egy építkezésben, hogy nagyban az én részvételemen múlik a dolog.
Ugyanis a munkám teljesen összevissza idôbeosztással jár, ami fôleg abban nyilvánul meg, hogy késô este van csak szabadidôm, illetve bármikor kiküldhetnek 1-2 hétre külföldre dolgozni, sose tudhatom, idén kb. 80 napot voltam így távol. Közben persze az albérletet fizetni kell, ami elég húzós összeg, tehát nem érek rá évekig dolgozgatni rajta magam, ráadásul tökegyedül vagyok az egészre, semmi segítség nem lenne.
Tehát muszáj az egészet egy kivitelezôvel kompletten megoldani.
Arról nem is szólva, hogy én elég béna vagyok mindenféle ilyen jellegű munkákhoz, sajnos :(
Kösz a segítséget, de szerintem, mire lesz idôm végigolvasni a 4000+ hozzászólást, már döntenem kell rég, mit is fogok építeni :(((
Azért megpróbálom... ha legalább egyben meglenne...
Akivel eddig komolyan tárgyaltam könnyűszerkezet ügyben, az a PRL kft., akik állítólag már 10+ éve foglalkoznak ezzel, eredeti svéd technológia alapján. Ha megtennétek, hogy legalább errôl mondanátok véleményt, sokat segítenétek. Itt a weblapjuk, leírással, szerkezeti rajzzal, stb.
Kedves MuzX!
Én most csak annyit tennék hozzá Tacsához:
A könnyűszerkezetes építkezésnél arra is kell figyelni, hogy a kiválasztott szerkezet (termék) rendelkezik-e ún. ÉMI engedéllyel, és abban szerepel-e a lakóépületként való alkalmazhatóság, különben sohasem kapod meg az építési engedélyt.
Nem vicc, volt olyan cég, aki bejegyeztette a szerkezetét mezőgazdasági létesítményhez, aztán értékesítette lakóépülethez. A felháborodott becsapottak elől meg eltűnt. Pedig szép színes nyálcsorgató katalógusból lehetett kiválasztani a házakat.
PS. A két építkezős topic együtt nem 20 db, hanem kb. 4200 hozzászólást tartalmaz.
A könnyű vagy nem könnyű szerkezet kérdésében már több alkalommal beszéltünk a topicban. Javasolnám, hogy olvasd el a korábbi "beszélgetések" anyagát, és utána a könnyűszerkezettel kapcsolatos konkrétabb kérdéseidet tedd fel. A beajánlott bruttó m2 árak csábítóak, de többnyire a "kulcsrakészség" tekintetében adódnak viták: ja kérem aq beépített szekrény, a fürdőkád stb. stb. nem tartozik bele. Szóval alapos előkészítés kell a szerződéskötés előtt. Nem lebeszélésként, de azt is tudni kell, hogy az ilyen épületek hőtechnikailag elvárt komfortérzetet biztosító kialakítása érzékeny kérdés, terméke válogatja, hogyan lehet teljes körben megoldani. Ha vállalkozókkal akarod teljes körben megcsináltatni a 40 m2-t, akkor reálisan 80.000.- 120.000.- Ft közötti összeggel kalkulálhatsz hagyományos épület esetében. A külkönbség nem oly nagy, viszont az eredmény azért lényegesen hosszabb élettartamú építmény.
Kérdezz tovább, ha tudunk segítünk.
Hacsek tanácsolta, hogy jöjjek át ide, mert itt mindent megtalálok építés témakörben. Hát, ehhez képest pl. az elmúlt húsz üzenet alig errôl szólt :)))
Ráadásul itt úgy tűnik inkább a részletekrôl tárgyaltok, márpedig nekem globális problémám van, szóval nem az, hogy a takaróléc mennyi, meg hasonlók, hanem érdemes e könnyűszerkezetes házat építtetni, és ha igen, miért nem :)))
Illetve fölteszek egy nagyon egyszerű kérdést: nagyságrendileg (-tól -ig) egy nem luxus, de nem is minimálszintű 40 m2-es, tetôteres lakás építése milyen árban van?
Tudom, hogy attól függ, és itt fel lehetne sorolni ezernyi tényezôt, de azért nagyjából... ezekkel a könnyűszerkezetes technológiákkal a cégek állítása szerint bruttó 62 ezer-75 ezer közötti árak vannak négyzetméterenként, kulcsrakészen.
Más technológiával ki lehet ennyibôl hozni, úgy hogy én csak nézem, hogy készül? Vagy csak akkor, ha ki kell képeznem magam közben ácsnak, kôművesnek, burkolónak, villany, gáz- stb szerelônek, és majd mire sikerül belerokkanom cipekedésbe, szerelésbe stb-be, mire már megbánom, hogy valaha is belekezdtem, talán félig kész lesz? :)))))
Mert sok építkezô ismerôsömön ilyen tüneteket láttam...
Szia gézé!
Úgy látom, hogy az építkezésed igen jó ütemben halad. Hogy a nyugdíjazásod előtt be tudsz-e költözni, ahhoz tudni kellene, mennyi idő van még addig. Annyi bizonyosnak látszik, hogy a következő ezredév (2999-3000) vége előtt várható az ügyintézés forradalmi gyorsulása.
Sok sikert!
:))))))))))))))
Itten vagyok, elolvastam mindent, egyelőre Hacsek mindent megválaszolt. Kézcsók mindenkinek, még jövök, mától újra dolgozok. A beköltözés után a füst helyett a por felszállt jelentem. Még mindig száll.
Keresek lakast Bp.-n illetve kis hazat jo kozlekedessel
Bp korul.
vilagos (ne foldszinti v. udvari)
alacsony rezsi gaz v. sajat kazanos tavfuteses
jo kozlekedes/kornyek (ne nemzetisegi kornyek)
romosat, felujitandot is!
5 mill. korul, kp. fizetessel
tippeket, ajanlatokat (hol, hogyan erdemes, nem erdemes)
is nagyon szivesen fogadok!
Az elvi engedély elutasítása miatt beadott fellebbezésre megjött a válasz a másodfoktól!
Végre!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lényege, hogy az elsofokú határozatot megsemmisíti, az 5000 Ft-ot (fellebbezési illeték) visszautaltatja és az elsofokot új eljárásra kötelezi.
Ez azt jelenti, hogy ismét 60 napot kell várnom???
Szeretnék belekezdeni az építkezésbe még nyugdíjbavonulásom elott!!! :-)))
Vagy errol ne is álmodjak?
gézé
OFF
Véletlenül egy helyen dolgozom stokival és sajna a melóhelyünkön elég érdekes agyberendezésü fönök(ök) dönthet(nek) a net hozzáférésröl. Eddig sem osztogatták bárkinek a jogot, de azért elöbb-utóbb mindenki beszerzett magának egy müködö jelszót a proxyhoz. De most egy tolvonással (gombnyomással?) minden jogosultságot megszüntettek. :o Az oka ismeretlen. Remélem hamar botrány lesz belöle és helyreáll a "rend".
ON
Off
Miert vonjak meg valakinek az Internet-hozzaferest?
Ez olyan, mint mikor az agg igazgatonő az iskolának juttatott számítógépet elzárja,mnehogy a gyerekek "elroncsák".
Ez most cenzura, a szólásjog megvonása vagy miafranc?
Gondolom...
Még egy ilyen keckedős faszi, mint én nem sok van...
Ma még a bme-én ülök, ezért még képbe vagyok, de hétfőn már elsüllyedek, mint a Titanic...(Azért utánam lehet dobni, olyan kék( vagy zöld a fene tudja már, éjszaka néztem a filmet) köves medált...:)))))
már többször, több topicban is feltettem a kérdést, de most / ha nem bánjátok / itt is megteszem:
FAGOR márkájú mosogatógéppel, illetve beépíthető gázfőzőlap-sütőről milyen inóitok vannak??
Érdekel még a Pelgrim és a Zanussi hasonló terméke is!!
Segítsetek választani!!
Kedves JBM!
A fa a PVC-vel ellentétben nem rugalmas anyag (pontosabban csak gőzöléssel hajlítható) úgyhogy pattintható fa takarólécről még nem hallottam.
Az, hogy tapétázáskor le kell szedni, én természetesnek tartom, hiszen a takaróléc épp arra való, hogy majd a csatlakozást takarja. Nem hiszem, hogy ajtónként 8-10 csavar működtetése 5 évenként egyszer túl nagy macera lenne.
A takaróléc ügyben: ha veszek fából egyet, akkor azt fel kell csavarozni, vagy valamilyen más - nehezen eltávolítható módon - rögzíteni. Ekkor viszont egy tapétázásnál vagy egyébnél kínlódhatók egy napig míg leszedem. Van olyan, ami fából van és bepattan oda, ahová eredetileg a PVC? Van más megoldás is? Ha nincs, akkor biz'isten festeni fogok. Milyen festékkel?
Hogy Fiala urat plagizáljam, TENGERMÉLY TISZTELETEM MINDENKINEK!
Jelentem, megvagyunk, élünk, BEKÖLTÖZTÜNK!! Emiatt ugyan éjt nappallá téve melóztunk, de hétfőn reggel kihoztam a családot. Ma jutott idő arra, hogy belpéjek, elolvasni az elmólt napokat még nem, majd pótlom. Jövök éjszaka, vagy legkésőbb holnap.
Epp nekiallnek a konyha felujitasanak, ugyhogy ennek kapcsan egy csereajanlat. Van egy hasznalt, de jo allapotu, ketmedences, rozsdamentes mosogatom, ill. egy masik, ugyanilyen parameterekkel, csak az medence + csepgteto talca. Barmelyiket szivesen elcserelnem egy mezei egymedencesre hely- es koltsegtakarekossag miatt. Esetleg nincs valakinek egy elado egymedencese maradekkent?
Petra!
Na végre, nekem is sok melóm van ,de néha benézek, hogy ne legyenek a fiúk annyira egyedül.
Szóval mindenki dolgozik, meg meetingel?
Tiszta Amerika!
Na, kész vannak az ablakok, mi is kész vagyunk:)
Szépek lettek, de mi azért szebbre számítottunk, egy kicsit csalodottak vagyunk, de aránylag elég türhetően kitakarították a lakást, a tegnap reggel azt hittem, hogy még egy évezred és csak akkor lesznek kész.
Ez mennyire szokványos, hogy takarítanak utána?
Arabella
Közben egy topichoz kapcsolódó kérdés. :)
Tudtok már valamit arról, hogy a szocpol. helyett pontosan mi várható januártól? Annyit tudok, hogy ezentúl az önkormányzatok fogják a pénzt osztani, de a lényegről még semmit nem hallottam, hogy a feltételek és összegek hogy fognak változni? Van erről már valami végleges határozat?
Az a topic olyan gyorsan pörög, hogy nem igazán tudom követni...Meg nem is vagyok otthon...
Meg jobb az ilyet elsőkézből hallani...:))))
Szóval, hogy is van ez...:)))))??? Pletyizz már egy picit ne mástól kelljen hallanom micsoda jó vagy rossz szerető vagy ...:)))))
Hacsek
Na, ha beletrafáltam, akkor mesélj már Hacsek...
Bár én offtopicolni nagyon nem szeretek, de a jó kis szaftos pletyit az én gyomrom is beveszi...
Mesélj már Hacsek ne kéresd magad...csak nem tényleg megszédültél...???
Ja Hacsek ne izélj már nyomasd már azt a rajzot, mert Arabella idő előtt megöregszik...:))))
Ha nem vagy képes megrajzolni, szólj nekem majd én kisegítelek...Csak azon menjen el valaki...))))!!!
jbm
Ha van szúrófűrészed vagy lombfűrészed nagyon szép takaróléceket lehet rövid idő alatt kreálni, iszonyatosan olcsón és a színe olyan lesz, ami neked szimpi...!!!
Kedves JBM!
Amit kifogásolsz, azt takarólécnek hívják. Ha csak a színe a baj, akkor az átfestés is megoldás lehet.
Ha a PVC, mint anyag testközelsége ellenszenves (ezzel egyébként én is így vagyok), akkor ezeket viszonylag könnyű lecibálni, és a barkácsboltokban kapható fából lévő takaróléc.
A segítségeteket szeretném kérni. Panellakásban lakom, és ott ugyabár az ajtók körül egy randa szürke műanyag borító van, ami elfedi az ajtó körüli észbontó hibákat. Ezek a szürke dolgok engem nagyon zavarnak igénytelen anyagminőségük és semmivel sem harmonizáló színük miatt. Mire lehetne azeket kicserélni? Hol kaphatók ennek a rondaságnak az esetleges alternatívái?
Kedves Obi!
Ez az energiafelhasználási hatásfok. Ez nem tartalmazza az üzemelési hőveszteséget, ami főként a kéményen (pláne a parapetnyíláson) távozó hőmennyiség miatt áll elő. A hőleadási hatásfok tehát a számíthatónál kisebb, de ennek az értékét a konvektor gyártója nem tudhatja előre (én meg pláne nem).
A két érték csak abban az esetben lehetne azonos, ha egy fűtőberendezés teljesen zárt rendszerű lenne, tehát hő nem távozhat olyan helyre, amit nem kell fűteni. Általános tapasztalat ugye, hogy a kazánházakban jó meleg szokott lenni, pedig erre semmi szükség.
Visszatérve: a hőleadási hatásfok azért nem függ a fegyverzet anyagától, mert a lemez és az öntvény is hasznosan adja le a hőt.
Nagyon köszi az infót Hacsek!
Azt szeretném még kérni, ha nem jelent kényelmetlenséget, hogy folyamatos üzem mellett van-e különbség ugyanolyan leadott hőteljesítmény mellett a hatásfok, és így a felvett energia szempontjából az öntöttvas és a lemezes fegyverzet között. Tegnap végztem hevenyészett számításokat a konvektorra írt adatok alapján, és abból 76.5 százalék jött ki hatásfoknak az öntöttvasra. Lehetséges ez ?! Túl jónak tűnik!
Kedves Obi wan!
Megkérdeztem a hatásfokokat.
Mint az várható is volt, azt a választ kaptam, hogy a fűtési hatásfok tudományosan meghatározható része szempontjából a lemez és az öntöttvas fegyverzet (ez itt szakszó) mindegy, még akkor is, ha az öntöttvas valamivel tovább tartja meg a hőmérsékletet kikapcsolás után, mert viszont a lemez hamarabb (gyakorlatilag 0 idő alatt) melegszik fel.
A hatásfokot lehet buzerálni a fűtőanyaggal, a szelepnyilásokkal és a fűtési programmal. A hatásfok elvben akkor lenne a legjobb, ha végig egyenletesen fűtenénk, viszont ez több energiát fogyasztana, mint a szakaszos fűtés.
Magyarán a hatásfok maximuma és a legkevesebb gázfogyasztás nem azonos programhoz tartozik.
Én is írtam, de az volt a gond, hogy elírtad a címemet( biztos fejből írtad) és a rendszergizda kapta meg!:)
Erre én válaszoltam az egonos címedre.
Arabella
Nálunk egy hónapig állt a kuka mellett a leszerelt régi ablakkeret és a hozzá tartozó bádog, mert nem vitték el a kukások, egyszer aztán eltünt:))
Hacseeeeek!!!!!
Rajzocskaaaaaa!
Arabella
Keson ero!
Elgondolkodtam ugyan, hogy a topicunk témája az eredeti elgondolás szerint vajon kiterjed-e a hulladékszállításra is, de miért ne?
1. Szólni kellene a környékbeli guberánsoknak!
2. Még jobb lenne, ha véletlenül ellopná valaki!
Mindkét megoldáshoz a helyi alvilággal kell felvenni a kapcsolatot!
3. (költséges, de biztinságos) FKF Rt. Szemét Telefon. Szám a kukásautók oldalán olvasható!!
Tanácsot kérek, hogyan tudnék megszabadulni egy baromi nehéz öntöttvas radiátortól, amit a mérete miatt lecseréltettünk, a szerelők a kertig vitték, ígérték, majd jönnek érte, ennek 4 hónapja. Szerintük min. négy emberes munka, ők ketten alig bírták.
keson_ero
Kedves Demimur,
Zanussi gyártmányú gázfőzőlapunk és beépített elektromos, légkeverős, időkapcsolós stb. mindenttudó sütőnk van. A sütőt egyértelműen ajánlani tudom, szuper, igaz, hogy nem is volt olcsó. A rozsdamentes változata kb. 125 e volt tavaly nyáron. A gázfőzőlapból a kétégőset vettük, mondván így több a hely az asztalon, odateszem a fritőzt stb. Az elgondolás jó volt, de két nagyobb lábos nem fér el rajta!
Üdv keson_ero
Nagyon kedves vagy!
Az a legfőbb gondom, hogy az egyik ismerősöm azt állítja gyakorlati tapasztalatok alapján, hogy a lemezes konvektor hatásfoka legalább kétszerese az öntvényházasénak.
Legalábbis a kicsit felturbósított 3 kW-os öntvény Fég konvektor ugyanannyit fogyasztott egységnyi idő alatt, mint a normál gyári 5.5 kW-os lemezes Fég konvektor. Márpedig a lemezes jobban fűtött, az tény. Én pedig nem hiszem el, hogy ilyen rossz hatásfokú lenne az öntvény! Akkor nem kellene senkinek! Segíts nekem kideríteni a dolgot.
Van egy szakemberem (fejlesztőmérnök volt ippeg a FÉG-nél), de nem bír idejönni.
Úgyhogy meginterjúvolom telefonon, aztán majd beírom ide az álláspontját.
Hát a hatásfokot nem tudom. De a leglényegesebb különbség szerintem egy nagyon gyakorlati dolog. Az öntöttvas fűtőtest melegedéskor-hűléskor nem kattog, mig a lemezes nem bír csendben maradni. Én pl. mindig felébredtem rá. Habár valószínűleg ezt meg lehet szokni, én ilyen fűtésű lakásban eddig csak vendégként szerepeltem. Az öntvénynek az élettartama valószínüleg hosszabb.
Már elég régen szóltam hozzá a dolgokhoz, de azért a lehetőségeimhez mérten figyelem a topicot. Abban kérek segítséget, hogy ha valaki szakértő a gázkonvektorok területén, mondja már meg nekem, hogy az öntvényházas 4 kW-os FÉG konvektor és a lemezes 4 kW-os FÉG konvektor között milyen hatásfokbeli különbség van. Melyik a jobb hatásfokú és miért? A válaszokat előre is köszi!
Demimur!
Olvastam a Fagorról, de csak olyan anyagot, amit ők maguk írtak róla. És hát ugye minden szentnek...
Nem láttam még működés közben.
Tűzhelynél leginkább a biztonsági és kényelmi szolgáltatások (pl. a beépített piezogyújtás) számíthatnak plusznak, mert a fogyasztás tág határok közt szabályozható.
Tegnap voltam a pelgrim mintaboltban, mert a kiálllításon bemutattak egy szuper új sütőcsaládot, ami kb. 2/3-ba fog kerülni az eddigieknek, és jobb is lesz, de csúszik a gyártás, csak decemberre igérik, és nem tudok addig várni, legalábbis a gázos főzőlappal!!
Szóval, várom a tapasztalatokat!!!
FAGOR-ról mit tudtok???????
A legjobb helyen jelentkeztél, itt biztos kisül valami. Én személy szerint a Pelgrimet javasolom, mert nekem is az van. A másikat nem ismerem. A Pelgrim elég szimpi minden szempontból, igen erős befolyásoló tényező volt az árának jó fekvése, amikor mellette döntöttem.
A főzőlap gázas, de sütőt villanyost fogok venni, mert a környezetemben mindenki azt találta jobbnak.
Sziasztok, egy sürgős ügyben várom a tanácsotokat:
Az építkezés végén tartunk, konyhaberendezésnél. Beépíthető tűzhelyet keresek, és egy FAGOR nevű spanyol márkára leltem, ami tényleg szuper szolgáltatásokat nyujtó kultúr árú gépeket kínál, de nem igazán isemrem, mennyire megbízható ez, mint márka.
SEGÍTSÉG!!!!!
A dolog sürgős, mert a gázóra bekötéshez, engedélyezéshez kell a tűzhely, vagyis jövő héten meg kell vennem...
Akinek más márkájú gázfőzőlap-elektromos sütője van, annak is érdekelnének a tapasztalatai /pl. Zanussi vagy Pelgrim!/
Különben örülök, hogy Anteus leírta ezt.
Nagyon bölcs dolog végiggondolni azt, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben egy bármilyen építkezést vezényelni szakértelmet, odafigyelést, fellépést és bizalmat igénylő feladat. Aki nem ezen akar spórolni, az járhat jól igazán.
Az átlagos kivitelezői morál még ma is annyira alacsony, hogy csak az dolgozik rendesen, becsületesen, akit megfélemlítenek valamivel. A bratyizás, sőt még pluszpénz ígérete sem számít, ugyanúgy próbálnak csalni és lopni, mint régen.
Sziasztok, szeretném veletek megosztani, hogy végre most már teljes gőzzel folyik a munka Pécelen. Életem talán egyik legjobb döntése volt, hogy felfogadtunk egy 'Műszaki ellenőrt', aki hetente egyszer-kétszer kilátogat, méricskél, ellenőrzi a beépített anyagokat, betartatja a technológiai előírásokat (segédszerkezetek, kiváltások, stb. - csupa olyan dolog, amihez nem értek), ha kell, ordítozik a kivitelezőkkel (nagyon kemény, ha kell) .
Úgy állapodtunk meg a kivitelezővel, hogy csak az ellennőr ellenjegyzésével fizetek munkadíjat.
Az ellenőr egyébként látogatásonként 10,000 Ft-ot kóstál, de szerintem messze megéri.
Nyugodtabba alszom, és nem kell naponta kétszer ott ellenőrizgetnem (ezt amúgy sem tehetném meg a munkám miatt)
Szóval ajánlom
Üdv
Anteus
off
Hacsek, ugye megkaptad a választ anno a weboldaladról eltulajdonított anyagoddal kapcsolatban?
Úgy van, Stoki!
A hagyományos paraszti építészet igen racionális, hogy ne mondjam funkcionális volt. A terek pont akkorák, hogy ne kelljen fölösen fűteni. Pompa sehol, legfeljebb fafaragás, tulipános mázolás stb.
A zsellérnek kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy az ő háza nagyobb vagy mutatósabb legyen a szomszédénál.
Jó kis vitánk van a többiek biztosan unják már ...:)))
Igen, igen értelek, de szerintem egy csorónak is vannak lehetőségei ahhoz, hogy szép legyen a háza...
Én igazi ómagyar paraszti családból származom (időnként meg is látszik) és például én nagyon szeretem a parasztházakat is...HA - gondolom jártál már - elmész a szentendrei skanzenbe az egy csodaszép világ a maga módján...Egy kis tornác, egy kis boltív, egy kis nádtető, szépen kimeszelt külső, belső, faragott ablakok...és ezek nem nagy pénzek...
Na most én ezeket hiányolom...Erre jó példa Érd egyes része...Mint egy lepratelep...Ház, benne kocka ablak, tető, gyári funérajtó és kész...Ettől tudok kiakadni...De pl. nemrég egy magazinba láttam egy frankó kis megoldást...Egy parasztház és az ajtó, illetve ablak körül faragott szegélylécek...Namármost ehhez nem kell iszonyatos befektetés, de az épület iszonyúan menő lett...Én erre gondolok...Legyen a lehetőségekhez mérten csini az épület...És ezek tényleg nem nagy pénzek véleményem szerint.
NEm tudom, régen ügyeltek a kinézetre, pedig régen a parasztoknak tényleg nem volt nagy vagyonuk...
Én is arról beszélek, amiről részben te!
Ha valaki gazdag (a helyi viszonyokhoz képest) és nem is szégyelli, akkor annak legyen gazdag háza kívül-belül, építsen és rendezzen be palotát!
De a magyar átlagfaluban inkább az a helyzet, hogy "Csatornabekötésre nem költünk, kell a pénz a toronyra!"
Érted ugye mire gondolok? Én nem a változatos formavilág ellen vagyok, sőt!
Egyébként, ha már Amerikát emlegeted: az amerikai útmenti kisváros nem szép házakból áll, de ott szinte senki sem állandó lakásban lakik, csak használja, míg ott van dolga.
Ezt most nem értem...:)))
Ezt pont egy építész kérdezi tőlem...???:))
...hát hogy nézne ki egy falucska, ha a családi házai fabódék lennének...
...nem szebb a szemnek, ha az ember olyan épületek között mászkál (még ha nincs is pénze) amelyek kellemesek a szemnek...
Nálunk a 18-ba vannak ilyenek és nagyon kellemes ott sétálni...és van olyan hely is, ahová éppen azért nem sétálok a gyermekkemmel, mert nem tudom ki üt le, olyan a környék kinézete...
VAgy : utálom, amikor egy városrész dúsgazdag és ilyen 3 méteres tömör kerítések veszik körül a telket, hogy még véletlenül se lehessen belátni...
Hát nem szép például Amerikában azok a kertvárosrészek, ahol nincs kerítés és szebbnél szebb házak sorakoznak egymás szomszédságába???...Az én hangulatomat jelentősen befolyásolja a családi házak kinézete...Ezért tartom fontosnak, hogy jól nézzen ki !!!
Kedves őrangyal!
Ez remek kérdés! Megengeded (bocs, itt mindenki tegeződik), hogy a kérdésedet feladjuk rejtvénynek az Építőmester című újságban? Biztos lefényképeztétek a dolgot! Ha el tudnád küldeni...
Nálunk a körbetéglázott kerti csap nyomócsövét lopták ki a földből egy méter mélységig, ahol vízszintesbe kanyarodik. De még jó, hogy előtte megtalálták a kerti víztelenítőt, és azt nem lopták el, hanem elzárták.
Hogy van valakinek arca ahhoz, hogy más kertjében egy méter mélyre "lenyúljon" egy vízcsövet! Egyáltalán milyen szerszámmal vághatta el? És sehol nem volt egy csepp kifolyt víz! Ilyet hallott már?
Köszönöm Tacsa!
Több mint való, hogy hétvégén kimegyünk és ha lehet, akkor bérlünk egyet.
Építészmérnökünk lerajzolta metszetben és alaprajzban, hogy hol kell majd "ásni":)
Még jó, hogy eddig nem kezdtük el.
Arabella
A szerszám-bérléshez egy lehetőség: BRICCO STORE, a budaörsiben - az áruház-részen - hátul az ablak-ajtós résznél, bejárattal közel szemben. Sem az árakat, sem a választékot nem tudom, de ha úgyis arra jársz, érdemes megpróbálni, hátha van, amit keresel. ( Nem a nagykerekűre gondolok-)) )
Kedves "őrangyal"!
"Mindent el lehet lopni, ami nincs lebetonozva"...
Tévedésben tetszik lenni, mert ha valamit nagyon el akarnak vinni, a lebetonozás sem akadály!!!! Azért általában az a gyakorlat, hogy az igazán nagyban utazók tudnak szinte bármit "profin" vinni, néhány hete Csobánkán a szomszédok közül az éjszaka egy komplett berendezést és bútorzatot hordtak el a több száz m2-es, több szintes lakásból. Nyilván jelzésre mentek, mert kellett némi előkészület hozzá, meg ráfordítás, meg kockázat, úgyhogy ez nagyban mehet. Többnyire az építkezések nagy részén azonban inkább az alkalom szüli a tolvajt, és ezesetben a bebetonozott dolgok azért maradnak. Fontos, hogy ne legyen kifelé semmi feleslegesen hivalkodó, mert az a kihívás a profiknak. Egy-két szerszám azért a "kálóba" beleférhet.
Az történelem, majd minnyár átmászok a másikba, s ott. Csak egy kicsit "gyorsankodom" /tegnap mondta kicsi lányom kicsi fiamnak, hogy gyorsan mosakodjon, azóta nagyon tetszik/ egy kicsit, aztán jövök.
Én nem hiszem, hogy a városképnek az tenne jót, hogy mindenki igyekszik méretben, csicsában és a gazdagság KÉPÉBEN túllicitálni a szomszédot. Ezt én sehol a világon nem látom, csak nálunk meg keletebbre.
A városképnek az tesz jót, ha hasonló nívójú épületek alkotják, mérettől, stílustól függetlenül.
Hogy egymáshoz közeli két helységet mondjak, Sopronnak vannak városképet alkotó utcái, negyedei, de Fertődnek van egy darab kastélyegyüttese és semmi mása.
Egy családi háznak jól kell KInézni, írod.
Elmagyaráznád, miért?
Nem küldtem még el, Arabella, mert kell hozzá egy olyan rajzot csinálnom, amin a méretek stimmelnek és maguk a méretek IS rajta vannak.
Eddig van egy hibás rajz, amin rajta vannak a jó méretek, és egy mérethelyes rajz számok nélkül.
Már rég észrevettem és én is erről igyekszem beszélni...
Tökéletesen egyet értek veled, de én a belsőt is görbe vonalakkal tudom elképzelni, nem pedig egyenesekkel, hiszen igazán jó hangulatot csak görbe vonalakkal lehet elérni szerintem...
Na most ennek a mértékén már lehet vitatkozni, de azt hiszem ez egyénre szabott, így nincs is min vitatkozni...
Abban viszont más a véleményem, hogy hogyan nézzen ki kivülről...
Egy családi háznak is jól kell kinéznie nem pedig semlegesnek...
Mert akkor lehetne ugyanolyan stílusú vaskonténer, belülről pedig csúcsszuper...Kivülről egységes, nem hivalkodó, belülről pedig emberközpontú lehet egy ilyen konténeres városkép...Na most én ezt nem nagyon szeretném...
Inkább legyen egységes, egyedi, szolíd, de valamelyest hivalkodó külcsínnel bíró, magas belső használati értékkel rendelkező, HANGULATOS házakkal teli utca...
Nekem meg ez az ideálom...
Attól félek sem a te, se az én ideálom nem fog teljesülni ...:((
Válasszunk szét 2 dolgot!
A lakóépület és a középület alapvető filozófiája közt van egy nagyon fontos különbség:
A középületnek mutatósnak, hívogatónak kell lennie, és ehhez külsődleges jegyek szükségeltetnek (pl. görbe vonalak)
A lakóépület viszont épphogy nem a külső szemlélőnek szól, hanem a belső használati érték fontosságáról.
SZÁMOMRA EZ A NÍVÓS ÉPÍTÉSZET.
Vedd észre, Stoki, hogy amikor te a görbéről beszélsz, nem a lényeget érinted. Az, hogy egy lakóépület KÍVÜLRŐL hogyan néz ki, elvileg mindegy, ha a benne lakó család BENT jól van.
Talán már említettem, hogy a holland kisvárosi építészetben szokás, hogy egész utcák állnak egyforma (ronda) házakból, de persze belül nem egyformák, ha kell az elektromos fenékvakaróig fel van szerelve. Nincs kivagyiság, nincs irigykedés. Ez az én ideálom.
Oké erre emlékszem, azt hittem van még valami a tarsolyodban...A BIO fogalmában tökéletesen igazad van, bár azért az anyaga sem egy utolsó, hogy BIO legyen, de pár beszólással ezelőtt ezt is leírtad, mármint a BIOanyag fogalom nem túl határozott meghatározását...Azért nekem még az BIOépület gépészet is szimpi, de ezek után már nem is vágok bele...Minek, hiszen azt sem lehet meghatározni, mi BIOgépészet...:)))
Ha mondjuk úgy fogalmazok, hogy egy jóval BIObb, lélekkel teli építészet jó lenne ahhoz mit szólsz...??? Görbe vonalakkal, hiszen az embert körülvevő dolgok sem egyenesek...
fefefe
Mélységesen egyetértek veled én is ezt a műfajt művelem, de azért egy gázbekötésnek nem állnék neki...:))))
Ha már a tm-et említetted, szerintem az inkorrekt reklám magasiskoláját művelik. Az állandó FÉLÁRON akcióból annak kellene következni, hogy a jó kis sarokgarnitúra egymilkóért eredetileg kétmilkóba került.
Viszont azt a garnitúrát még soha senki kétmilkóért meg nem vette, már csak azért sem, mert nem is került annyiba.
Kedves Tutto Mobili, tessenek megcáfolni aljas rágalmaimat!
Ezt már leírtam anno: a hálószobáknak a centrum irányába szűkülő oldalfalait tartom nagyon súlyos tévedésnek. Szerintem pszichés zavart (kombinált, szorongásos klausztro- és agorafobiát) okozhat, ha valaki rendszeresen ilyen szobában ébred és nyitja ki a szemét.
Tehát még egyszer: szerintem a BIOépület attól bio, hogy nem okoz(hat) ilyesfajta ártalmakat az embernek, nem pedig attól, hogy egy földkupac van a tetején!
regota olvasgatom ezt a topikot, de meg nem igazan szoltam hozza.
en lassan masfel eve ujitgattam fel kedvesemmel egy 72 nm-es lakotelepi (panel) lakast, es arra jottem ra, hogy amit szakemberrel csinaltatok, azt utana mindig javitani kell. persze abban is boven van hiba, amit en csinaltam, de azert legalabb nem fizettem 10 vagy 100 ezreket.
amire foleg buszke vagyok: majdnem az osszes butort en keszitettem, ugyhogy ha valaki ezugyben aprobb tanacsokra szorul, szivesen segitek.
lentebb olvastam, hogy sajatkezuleg felaron keszithetok el a butorok: szerintem meg annyiba sem kerul (bar ez attol fugg, milyen bolthoz viszonyitok, mert egy tegnap bedobott Tutto Mobili katalogus konyhaarainal akar a tizedebe kerul csak)
GéZé
Azért még egy ezer év kell ahhoz, hogy bioépítészetről lehessen beszélni nem csak magyarországon, hanem a világban...
Bár svájc nem egy csoró ország, de azért ott sem ossza mindenki ezt a dombházas mizériát...Ettől függetlenül azért élnék ott...
Én már annak örülnék, ha nem lennének olyan építkezések, mint a westend és nem csak az egyenes vonalat ismernék a nagyokos emberkék, hanem a kevésbé gazdaságos, ámde emberi szemnek szebb görbe vonalat is...Elég visszataszító számomra ez a monumentális gusztustalanság, dehát én már rég tudom, hogy nekem izlésficamom van. (A feleségem még mondott mást is, de azt nem merem ide leírni...:)))
Az Építészetbiológiai Egyesület hozzám is eljuttatja programját.
A téziseik közt elsősorban olyan dolgok vannak, amelyek az épületek BELSŐ kialakítása és az ember kapcsolatát feszegetik. ÉN EZZEL NAGYON EGYETÉRTEK. Ismétlem azonban, hogy a te házad rengeteg erényét elismerem, de éppen az ember néhány szempontját hagyta ott a te terveződ a geometria oltárán.
A másik, amivel az egyesület küszködik, hogy mit jelent a természetbarát vagy természetközeli építőanyag. Vannak érzelmi szempontok persze, de racionális érvet még senki sem hozott arra, hogy az agyagtégla a betonnál természetesebb anyag lenne. Mondom, nem a külcsínről, hanem a természetességről van szó.
Sem veled, pláne az egyesülettel nem akarok vitatkozni, de zavarosak ezek a dolgok. Egyáltalán nem biztos, hogy a bioépítkezés bármilyen formában is függne az építés technikájától. Szerintem a BIO a benne élő ember oldaláról nézendő, hogy az épület mennyire szolgálja az ő testi, lelki, mentális és szociális állapotát.
Petra!
Ok, majd kérdések mennek mailben, vagy a másik topicban.
Nem tudhatja Architect, hogy a Téglakör egyben egy nagy család!:)
Hacsek!
Alaprajzot pontos adatokkal szivrepdesve nagyon várom:)
Stoki!
Benned most sem csalódtam.:)
Tacsa!
Lalival beszéltem:) Csütörtökön telefonirozunk egymásnak( akkor van Kandúrom).
Juci!!!
Merre vagyol???
Sziasztok:Arabella
Üdv Mindenkinek!
Úgy tunik, hogy a sötét felhoket elhessegetik a szakemberek a bioépítkezés fölül, beleértve a földházakat is.
Íme egy cikk a Magyar Nemzet 1999. 10. 13-i számából:
A középpontban az ember áll
Ökológiai építészet – lehetôség a regionális fejlesztésben
Elsô hallásra talán szokatlannak tűnhet az építészetbiológia fogalma határainkon túl, fôként Németországban és Svájcban azonban már több évtizedes hagyománya van az – úgymond – ökologikus építészetnek. Mi több, elismert intézmények és egyesületek népszerűsítik ezt a környezetkímélô és egészséges építésmódot, mely az embert állítja a középpontjába, és nem öncélúan emel szép épületeket, s amelynek a jövôben fontos szerepe lehet a regionális fejlesztésekben, a foglalkoztatottság növelésében.
A növekvô igényt felismerve talán még inkább megelôlegezve hozta létre magyar szakemberek egy kis, ámde annál lelkesebb csoportja a svájci SIB építészetbiológiai egyesület mintájára a hasonló elveket követô közhasznú társaságot. A SIB nemcsak mintát, hanem szakmai támogatást is nyújtott, magyarra fordíttatták az oktatási programokat, és segítettek a sajátos, helyi viszonyokhoz illeszteni azokat.
Részt vett a SIB az EPIQR épületdiagnosztikai számítógépes program magyarországi alkalmazásában, továbbá történelmi, művészi értékű épületek állagfelmérésében Debrecenben, Tiszavasváriban, Egerben, Dunaújvárosban, Székesfehárvárott és Nyíregyhzán. Segítette a svájci intézmény a témával hazánkban elsô alkalommal megrendezett nemzetközi szimpózium megszervezését, valamint „Az egészséges lakás” című vándorkiállítás felépítését is.
A Magyar Építészetbiológiai Egyesület Kht. a napokban Budpesten tartott tanácskozásán a szakma legjelesebbjei képviseltették magukat. A fôvédnöki tisztet Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Pepó Pál környezetvédelmi miniszter vállalta. A rendezôk lehetôséget adtak a társszervezetek bemutatkozására is, a Szelíd Technológia Alapítvány az „Autonóm ház” koncepciójával ismertette meg a hallgatóságot, a Független Ökológiai Központ pedig az egy évvel ezelôtt felállított „Környezetkímélôbb építés adatbázisát” mutatta be.
A külföldi elôadók, Heinz Rothweiler, a svájci Institut für Baubiologie SIB igazgatója, Bosco Büeler, az ECOHB fôtitkára, illetve Varga András, az Elektro-bioklimatológia németországi szakértôje mellett Ekler Dezsô és Beliczay Erzsébet építészmérnökök, Bóna László író, valamint Petôfalvi István geofizikus tartott elôadást. A szimpózium második napján a Pilisben az erdô geobiológiájával ismerkedhettek meg a résztvevôk.
(s. m.)
Talán a döntéshozó hatóságokhoz is eljut a konferencia híre és lesz következménye!!!
Igy igaz, de akkor is a nagy kerekű a legjobb kb. fél éves korig. Kb. 30 cm átmérőjű.....
Kérdezz, felelek mindenre, amire tudok. Akár magánban is, hogy architect úr forgalmát ne zavarjuk. Szeretném már IRL megnézni magamnak ezt a bumfordi alakot:-))))))))))))))))) petra
Mélyen Tisztelt Petra!
Én már nem szólok ilyenekért, hogy összetévesztitek az építkezést a terhesség-szülés-gyereknevelés problémakörével. Megértem, hogy majd' mindenki volt-van-lesz érintett eme kérdésekben. Mindazonáltal szívesen nyitok egy új topicot
ITT A TÉGLAKÖR TAGJAI OFFOLNAK! címmel.
Kedves Tacsa!
Nagy figyelemmel olvastam el az építkezési lopásokról szóló írását.
Láthatólag szakértő a kérdésben, ezért azt szeretném kérdezni, igaz e még az a mondás, hogy
"Mindent el lehet lopni, ami nincs lebetonozva."
Bocs Architect, de asszem ezek is közérdekűek, mégha offok is.
Arabella,
1, autósülés, a világ legfontosabb dolga. Sőt minél gyengébb autód van, annál jobb ülés kell a gyereknek
2, rékli nem. Első naptól kis blúz+rugdalózó. Ez a legjobb. Meg hálózsák . A fiam nagy ló, de most is zsákban alszik. Házilag készül, lepedőből, tépőzárral, 1,5 m hosszú, de sose hül meg, ha kitakarozik, akkorse.
3, külön szoba, bizonyám. Úgyis minden éjjel átjön, de legalább van néhány szabad óra.
4, a kiságy pénztárca kérdése, a legfontosabb, hogy legalább 5 pontban lerakható legyen az alja. Tehát ahogy nő, úgy helyezd lennebb. Nagyon fontos, az elején miattad, a hajlongásért, később, ha feláll, akkor azért.
5, egy pont amin vitatkozni fogok veled, igenis nagy kerekű legyen. Fizika!!!!
Érdemben csak ehhez tudok hozzászólni, árakat nem ismerek, nekünk volt 5 db. babakocsink, 2 mély, 2 sport és egy iker, amikor a kicsi már ült és a nagyot még be lehetett ültetni.
Mind használt vagy kölcsön, de azt hiszem, hogy bőven sok volt, mert nemigen lehetett kihasználni. viszont kengurut, azt valami nagyon jót vegyetek, jó évig is lehet használni.
A világért sem akartam lebecsülni a képességeidet. Sőt azt sem állítottam, hogy a festés-mázolás kalkulációjához neked feltétlenül mérnöki segítségre van szükséged.
ELLENBEN TOVÁBBRA IS ÁLLÍTOM, HOGY ÉPESZŰ EMBER NEM BÍZZA A MENNYISÉGEK MEGHATÁROZÁSÁT ARRA A KIVITELEZŐRE, AKI A MUNKÁT VÉGEZNI FOGJA VAGY PÁLYÁZIK RÁ.
Az helyi sajátosság...
Tőlünk két utcányira van, de nem hiszem, hogy ki akarnál vidékre jönni..., meg a fickó csak helyi lakosoknak kölcsönöz...
Ha jár hozzátok valamilyen helyi újság (pl. kelenföldi playboy), akkor abban biztosan hirdeti magát...A lényeg, hogy ne ütvefúró legyen, mert az forog is, meg lök is..., hanem kalapácsfúró, amelyik egy laposheggyel csak lök és kegyetlenül zúz...NE egy gyenge kütyüt vegyetek ki, hanem valami izmosabbat (mondjuk Hilti, vagy egy erősebb Bosch), ami azért megmutatja az erejét, de vigyázni ám vele, mert ha nem figyel oda az ember, földhöz is vágja...Engem például a fal ütött, nem én a falat, de hát 65 kilóval mit akarjon az ember...Azért begorombultam és Koko szellemével küzdöttem...:))) Biztonságra figyelni ...!!!!
NE keseredj Ari ez az anyós hisztéria majdnem mindenkinél van, nálunk is volt...
Ezt úgy kell elvarrni, hogy az aktuális személy gyermeke leveszi takaréklángra az anyukát, apukát és akkor nyugi lesz...Vannak azért megszivlelendő dolgok...
Javaslatom az, hogy hallgass meg több véleményt, passzíntsd össze az anyagi keretteddel és véleményeddel és "szüld meg" a legideálisabbat...Még az is egy fontos dolog lehet, hogy korodbeli emberekkel társalogj főként, hiszen hogy lehet egy anyóssal vitatkozni a pelenka kérdésen, amikor az ő korában csak a lepedő pelenka létezett és az energiaárak a béka segge alatt voltak...(Kivéve az én anyám ő például nem szólt bele semmibe és a jővőben sem tervezi, hála neki, no meg nekem:)))...Tanácsokat adott, de az nem egyenlő az ráerőltetés szindrómával...)
Azért vigyázz van egy csomó felesleges vacak, aminek semmi értelme, de mivel jól néz ki és van némi használati értéke, eladják...
Súlyos tízezresek párolognak el emígyen...!!!
Arabella!
Megrajzolom és elküldöm a frankó alaprajzot.
Tudniillik, a te eredeti rajzod szép, de nem jó számszakilag, az én számaim pontosak, viszont nincsenek ábrázolva.
Stoki!
És hol van a kölcsönző??
Petra!
Én is ezt vallom, de olyanokat mondott amin én is elgondolkodtam, anyukámban jobban bízom, de ő távol van, viszont mégiscsak felnevelt két gyereket anyós is.
De nem érti meg az én érveimet, pl autóülés, nem rékli, külön szoba a gyereknek, nem pólya, ilyenek.
Meg ő akar babakocsit venni, meg a kiságyat is, megnéztem amit nekünk ajánlott , de az nem kell, mert ezer hibája van, szóval most már az sincs. És nem érti meg, hogy inkább legyen egy kissé drága a babakocsi, de legyen multifunkciós, praktikus és nekem nem az a fontos, hogy nagy kerekei legyenek....
BOCSÁNAT ARHITECHT!!!
Arabella
Hallgass az öregre, anyóssal az ég világon semmiről ne beszélj, még ha vigyorogva közlekedik akkor se. Velük kicsit, s jót. Egy vadidegentől sokkal több támogatást lehet kapni, mint egy anyóstól. Én tacsáékon többet segítettem, mint az anyósom rajtunk az elmúlt 15 évben........
És tessen szíves nem idegeskedni, mert árt Gombócnak!!!!!!!!!
Petra!
OFF Kösz a lelki támogatást, hogy mekkora, spéci nem tuggyuk, de keresztben és hosszában gyarapcik szemmel láthatóan. Ha kimentünk lakni, ott lesz mérleg, de a héten megyünk gyerekorvosi kontrollra, utána beszámolok. ON
MOST A LOPÁSRÓL :
Üdvözlet a Nyájas Olvasóknak!
Többek szíves bíztatására megpróbálom szerény tudásommal előmozdítani az építkezés, felújítási tevékenység kapcsán a bűnmegelőzést. Kicsit távirati lesz a stílus, tekintettel a hálózati korlátokra, ezért ha bárkinek bármely konkrét kérdése merül fel egy-egy felvetett gondolattal összefüggésben, akkor azt kérem jelezze, és a nagyobb érdeklődésre számot tartó kérdésekről akkor bővebben is szót válthatunk.
Indításként jelzem, hogy az építkezéseken, majd a későbbi használat során bekövetkező lopások megelőzésének első lépése az építési telek kiválasztásánál kezdődik: célszerű a települések olyan részén telket venni, ahol a szomszédos, vagy közeli telkek közül legalább kettőben állandó lakosok vannak. Racionális megoldás a vétel előtt a szomszédok megkeresése, bemutatkozás, kapcsolatfelvétel, aminek nyomán mód van "együttműködési megállapodás" megkötésére - persze szóban - az építési időszakra vonatkozóan.
Célszerű a telek - persze a megfelelő jogi ellenőrző lépések megtétele utáni -vásárlást követően a telek haladéktalan körbekerítése. Ha megoldható, a végleges kerítés megépítése célszerű, legfeljebb a kapubejárat szélesebben hagyása és ideiglenes ( de megfelelő szilárdságú ) kapuval zárása célszerű.
A közmű építéseknél még nem feltétlenül kell felvonulási létesítményt kialakítani, de a mérőberendezések elhelyezése után azokat már célszerű a szomszéd figyelő tekintetének felügyelete alá helyezni.
A felvonulási létesítménynek a legcélszerűbb acél konténert bérelni, annak feltörése nehezebb, mint egy összetákolt fa bodegába bejutni.
A kezdeti felvonulási időszakban nem célszerű nagyobb értékű szerszámok helyben tárolása, néhány lapát, ásó, csákány eltulajdonítása még "beleférhet" a költségekbe, de a kézfúró stb. már komoly érvágás lehet. Ezért a tisztelt építtető kocsijába kell megfelelő dobozban kiszállítani minden munkavégzési napon az értékesebb szerszámokat.
Ha hosszabb idő alatt készülhet a ház, érdemes úgy szakaszolni a munkát, hogy a pinceszint, vagy a földszint legalább egy része teljesen zárható legyen mielőbb, ennek racionális megoldása, hogy acél keretek kerülnek betervezésre a végleges nyílászárók részére, és - ha földszint kerül zárásra - akkor ideiglenes lemezajtók kerülnek beépítésre a zárható részre. Viszonylag kis költséggel mód van a lezárt részen riasztó beépítésére, itt még akár egy mozgásérzékelős fényjelzős-szirénás jelző kialakítása elegendő lehet. A rendőrségre bekötés e szakaszban talán nem indokolt, meg , nem is biztos, hogy hatékonyabb, mint a szomszédoknak jelző sziréna vagy fényjelző. Ekkor még csak a kisformátumú betörők időszaka jött el ugyanis, akik ha látják a riasztót, nem nagyon folytatják az akciót.
Fontos a megfelelő szervezése a munkáknak is a megelőzés szempontjából: az értékesebb anyagokat, berendezéseket csak már zárható és riasztható terekbe építsük be, és mindig a legutólsó szükséges és még nem akadályozó időpontban legyenek csak a helyszínre szállítva.
Az elektromos munkák csövezésénél, kivitelezésénél törekedni kell arra, hogy a végleges riasztó rendszer szerelése mielőbb megtörténjen, immár a rendőrségre bekötött, több mozgásérzékelős rendszerben. Csak ezt követően célszerű az igazán értékes és kelendő szerelvények, fűtőberendezések stb. helyszínre szállítása és beépítése.
Kiegészítésként célszerű a következők mérlegelése:
· mindenképp javasolható az építésre vonatkozó biztosítás megkötése, ha nem generál vagy fővállalkozóval történik a munkavégzés, ( aki rendelkezik biztosítással ) és ha bizonyos nagyságrendet elér a munka értéke, azaz a kockázat meghaladja az ésszerűen egyénileg felvállalható mértéket. Ez persze építkezéstől , építtetőtől függ, mekkora érték.
· Nagyobb biztonságot jelenthet az építtető szempontjából a generál - vagy fővállalkozási konstrukció, hiszen itt a munkaterület JEGYZŐKÖNYVILEG RÖGZÍTETT átadása után a munkák befejezéséig - ha erre is kitér a jegyzőkönyv - a lopás kockázata is a vállalkozót terheli.
· Fontosnak tartom, hogy a helyszínre kiszállított illetve beépített anyagok, berendezések stb. jegyzékét az építtető napra készen ismerje, legyen listája, különösen biztosítás esetében ez hasznosnak bizonyulhat a károk elismertetése tekintetében.
· Amennyiben a kivitelezés részben vagy egészében házilagos, főként ha az építés tavasszal kezdődik, jó megoldás ha valaki szinte folyamatosan a helyszínen van, azaz felfogadott építőipari munkás szállás és étkezés valamint bér ellenében éjjel - nappal tartózkodjon a helyszínen. Ez sokat segíthet nem csak a lopások megelőzése, de például a beton utókezelési igénye, locsolások, stb. esetében is.
· Ha ömlesztett vagy raklapos anyagot kell a helyszínen tárolni, és nincs biztosítva a folyamatos felügyelet, a lehető legrövidebb idő alatt kell elhelyezni a telken az anyagokat, és lehetőleg az utcai front felől takart helyen. Ne legyen kihívás az órákig az utcán álldogáló anyagszállító, vagy az őrizetlen telken a kerítés közelében jól látható, csak átlátszó fóliával takart cementes zsák halmaz, stb.
· Amikor a ház már készülget, a belső világításokat célszerű változó ütemben és helyen felgyújtva hagyni, főként ha a belső terekbe a belátás ideiglenes függönnyel is takart, hiszen az esetleges otthon lévő tulaj jelentős kockázatot jelent a szándékolt lopás tekintetében.
· Bizonyos kockázat csökkentést jelenthet, ha a településen működő valamely szakcége a településen végzett őrjáratai keretében az építési helyszínre is "ellátogat", mert így rövidülhet és kiszámíthatatlanabbá válhat a lopásra "rendelkezésre álló" idő.
Most így első körben ezek jutottak eszembe, zárva soraimat azért szeretném elmondani: az építkezés és felújítás "veszélyes üzem", nem csak munkabiztonsági szempontból, de az "óhatatlan veszteségek" tekintetében is. A kockázatok ésszerű tervezéssel, kis figyelemmel csökkenthetők, de persze ki nem zárhatók.
Üdvözlettel és az esetleges kérdésekre készen állva:
Tacsa!
A telefonszámot leírtam, amint elmentek a kollegák dohányozni, azonnal telefonálok, nem akarom feadni az inkognitómat:)
Hacsek!
Kérhetek töled egy eredeti Arabella lakás alakprajzot a valóságos méretek számadataival?
Mindenki!
A private email-em haldoklik, emailt csak Nexusban létezik!
Petra!
Anyóssal beszéltem babaügyileg, jól felizgatott, tiszta ideg vagyok... Képes vagyok rá???
A kérdés költői.
Mindenkinek!
A statikus azt mondta, hogy vájjuk ki a padlót és a mennyezett egészen a gerendáig, úgy 30 centin keresztül, hogy lássa a dolgokat.
Elkezdte volna a tegnap Kandúr a fejtést, de kiderült, hogy valami nagyon nehéz azt az 50 éves követ vésni. Kinek milyen tippje van?
Csóközön és köszönet: Arabella
OFF Te szegény tacsapapa, hogy bírod? Őszinte részvétem, ha ez segít. Sajnos kaláka-takarítást nem tudok vállalni, pedig nagyon szívesen szoktam segíteni a barátaimnak, de most elég zsufi van. petrapapa új helyre megy dogózni, aztán be vagyok fogva rendesen otthon.
Arabella! Jelezz vissza itt vagy bárhol, ha sikerült a srácot elérned, hogy ne erőlködjek tovább!
Hacsek! Tégla burkolat ügyben megszültem a javaslatomat, emilben elküldöm Neked is, talán még valahol valamikor használhatod. Ha van ellenvéleményed, arról szívesen értesülnék.
Tacsakata mai programja ( mint az elmúlt mostmár 2 hétben ) eszik - alszik és ez ismétlődik!
Csobánkai státuszról csak annyit, hogy eszméletlen mennyiségű porokat nyelek takarítás közben, úgyhogy ha valakinek vályog kell, csak szóljon.-))) Egyébként képzeljétek , a hálóban a szőnyegpadlót felemeltem, és alatta 0,5 cm vastag sárga por állt teljes felületen. Nem fogjátok kitalálni mi volt az: a szőnyegpadló eredetileg fehér szivacs része halódó formátumban.
köszi Tacsa,
nem gondoltam semmi rosszra. Ne gondold, hogy könyvből mindent meg tudnék csinálni, vagy hogy bele is kezdek. Ilyet nem is terveztem. A pénzügyi terv két dologra kell. Hogy a vágyaim és a realitás valahol találkozzon (ha látom mi mennyibe kerül, jobban tudom fékezni magam) és legyen egy 'munkamenet', hogy menet közben ne szaladjon el velem a ló (és a valóban szükséges munkákat meg tudjam csináltatni). A másik oldal, hogy ha kölcsönt szeretnék, ahhoz munkafázisonkénti tervet kérnek. Ennek a végleges változata úgyis csak akkor alakul ki, amikor már a mesterkkel beszélem meg a munkát.
Nagyjából ugyanilyen árakat láttam én is.
Na, azért nem valamelyikteknek írok, mert mindenki mindenbe beleszól -))))
Üdv, és bocs.
1. A kivitelező kontra tervező ügyben csak annyit mondanék, magam voltam mindkét oldalom, igaz, a kivitelezésben nagyberuházások fővállalkozói vagy beruházói oldalát ismerem elsősorban. Azt higgyétek el: vannak tisztességes vállalkozók és tervezők egyaránt, mint ezt Hacsekkel többszrör le is írtuk. Korábban hosszas eszmefuttatás volt ugye a bizalom ügyében, erre most nem térnék ki részleteiben, de akit érdekel, érdemes visszalapozni.
2. Azért amit Robin írt a könyvekről, ahhoz szeretnék egy fiktív példát hozzátenni: ha mondjuk az ember felesége mondjuk vakbélfájdalommal küszködik, nem hiszem, hogy nekiállnék az orvosi könyvek alapján műteni. De nem öntenék kohóban vasgerendát, vagy nem gyártanék chipet a pincében, még ha Csobánka völgyben fekszik is, és az agyagban bőven van szilicium is. Meg pénztet sem nyomatnék, hogy aktuális bankrablásokra is utaljak.Szóval azért szeretném hinni, hogy nem feleslegesen tanultam mondjuk 10,5 évet az egyetemen, mert tök felesleges volt, ha mindezt könyvből is meg lehet csinálni.
3. Azért hogy Robin lássa nem haragból írtam, íme néhány ANYAG- ÁR a közelmúltamból:
* csempe: 1.500 - 6.000 között, igényszint szerint, úgy gondolom, felújítás és átlagos értelmiségi igény esetén olyan 3.500 körüli a reális költség ( m2-enként )
* padló: a teherbíróképesség érdekében a nagyobb vastagság miatt m2-enként 2-500 Ft-al több, itt kb. 3.800 - 4.000 a reálisan figyelembe vehető fajlagos költség
* a laminált parkettában nem vagyok otthon, a hajópadlót tudom, az is orientálhat: kb. 2.000 - 2.500.- Ft/m2 a fenyő, normális viszonyok között.
* festék: nincs még aktuális adatom, az még csak most jön.
* tapéta: mai ár: fűrészporos mezei 33,5 m hosszú, 0,53 m széles tekercs ára a BRICCO-ban 1.390.- Ft ( bruttó ) , ami kb. 15 m2-re jó. A többi akár m2-enként 2.500-3.000-ig is mehet, pl,. hőszigetelt kivitelben.
* szaniterben igényszint függő igencsak a dolog. Az Alföldi igen olcsónak mondható, egy normál kis mosdó akár 10.000.- körül lehet, a WC csésze is alig több ennél. Ugyanakkor más márkák , színezett kivitel esetén sokszoros költség lehet, a fűtött, melegvizzel alsó mosást is biztosító WC fedő akár több 100.000.- Ft-os árszintet is elérhet. A csapok sokszor drágábbak mint a szaniter. Egy keverős zuhany csaptelep 25.000.-nél kezdődik igényesebb kivitelben. ) Kludi ). A színes például nekem 40.000.- volt sárgában, ( a kék padlóhoz ) de ugyanez pirosban 60.000!
* a zuhanykabin valahol 80.000.- körül kezdődik, ugyancsak extrák függvénye az ár, a Jacuzzis bőven 150.000.- körüli.
* polc ügyben árakat nem tudok mondani az igényszint megjelölése nélkül, de javasolni tudok: ha megtervezed a polcodat, és legyártatod a faanyagot, majd otthon csillag csavaros - fúrógépes módszerrel összecsavarozod, kis ügyességgel minden barát és látogató csodájára járhat, egyedi polc-szekrény rendszered készülhet, olyan IKEA - szerű színvonalon, de annak a fele ára alatt!!!! Vájtszemű asztalosok kivételével - meg akik beléd akarnak kötni - a kutya nem nézi, hogy ha hanyattfekszel a padlószőnyegen, akkor alulról 66,3 fokos szögben kilátszik 2,4 csavarfej.
4. ARABELLA !!!!!!! A villogós segédletem ( juci féle ) bent maradt a cégnél, ezért csak így próbálok jelezni: HOLNAP, AZAZ HÉTFŐN 8,30 - 12.00 ÉS 13.00 - 16.00 ÓRÁKOK KÖZÖTT HÍVD FEL A 06 - 26 - 321 - 329 telefonszámot ( ez az enyém otthoni normál ottlakásom esetében ) és kérd a LALIT, mondd hogy Te vagy Arabella, és máris nyert ügyed lehet, ha megállapodtok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5. Rablás - lopás stb. ügyben kicsit csigázlak benneteket, majd holnap írok...
Tudjátok, a házépítéskor és a lakásfelújításkor nem egészen egyforma a helyzet. Ha a szükséges anyagoknak utánnajárok, az anyagszükségletet centivel és némi rátartással én is meg tudom határozni, legalábbis annyira, hogy nagyon ne lehessen átverni. Persze marad igy is tér, mert a szükséges csöveket nehezebben tudom megbecsülni, mint mondjuk a csempeszükségletet. Az munkához szükséges kellékanyagok (simító, ragasztó pl) általában ráírják a csomagolásra hogy mekkora területre, milyen mennyiséghez elég. No a mester biztos ennél olcsóbbat tud szerezni, tehát ha a bolti árral számolok, nagyot megint nem tévedhetek.
Azt is tapasztalat, hogy egységárat mondanak a festés, tapétázás m2-ére, és hogy ebbe mit értenek bele. Van néhány egyszerű ismertető könyvem, amit a felújítás házilagos megvalósításához ad útmutatót, és segít a számolásban. Nem nagyon tudom, hogy a nálam szükséges munkákhoz mire is kellene egy tervező (azért egy teljes felújítás már mögöttem van), építész meg azért akad, de nekem örömet szerez megtervezni a munkákat, megérteni mit miért akkor és úgy kell megcsinálni. Szóval kéretik nem lebecsülni engem, amiért igy is belevágok. Ráadásul se egy tervezőnek, se egy építésznek nem 'bolt' az én felújításom. Ha nagyon akarnám lehet hogy a munkák egy részét meg is tudnám csinálni. Sokkal jobbnak tartom viszont azt, hogy jó szakember csinálja meg, és 2-3 év múlva is jól érezzem magam itt.
Droopy, köszi a segítséget, de ahogy írtam, inkább nagyléptékű árkalkulációt csinálnék magamnak és ehhez reméltem segítséget az anyagárakról. Mégegyszer köszi és a többieknek is. Ha valakit érdekel mire jutottam az árakkal, keressen mailben meg.
A mezei nem szakerto epittetonek igenis meg kell biznia valamelyest a kivitelezoben es a tervezoben, mert a szakertelmuk csak utolag derul ki. Es az meg mar keso.
Vagy maximalis bizalmatlansaggal lehet egyedul epitkezni mint ahogy Ezermester csinalta.
Valahol a ketto kozott van egy egeszseges egyensuly.
Azert irtam, hogy nem sok tulzassal, mert pl. a falakat hiperbrutto negyzetmeterben szamolta (a falfelulet nyilaszarokkal egyutt falazaskent, majd a nyilaszarok meg egyszer, igy lett a 160 m2 fal+40 m2 nyilzarbol 208 m2+40 m2)
mi konnyu helyzetben vagyunk, mert van epiteszunk is, sot mivel az epitesi technologiat bov szerk keszig kertuk, nagyon gyorsan elojott, hogy elobb elfogy az elem, mint a kivitelezo munkaja...
De valamekkora bizalom is szuksegeltetik, mert egy haz nem nehany honapra kell...
Ne vitatkozzunk a tervezők és kivitelezők erkölcsei közötti különbségről (én nyilván elfogult vagyok).
De ha azt hiszed, hogy az ingyenszívesség a te érdeket szolgálja, hát elég naív vagy! Ki fogod te még fizetni annak az árát!!
Az alapkoncepcio szerint Robin sem tervezot, sem kivitelezot nem akar latni, ezert a felet elhagytam, en pl bejarok konyvesboltba, es igaz, hogy sajnalom az 1400 Ft koruli arakat a csinald magad falazas, burkolas, villanyszereles stb konyvekre, de jo meleg van es lehet olvasgatni, meg jegyzetelgetni...
A kivitelezo olyan faj, aki legtobbszor ingyen megcsinal egy koltsegvetest, (nekunk pl egy komplett hazra), es nem sok tulzassal, mig tervezorol nemigen hallottam, hogy ingyen csinalna koltsegtervet (BOCS A KIVETELNEK)
Fel teccetted találni a spanyolviaszkot. Amit leírsz, azt szakmai körökben "Árazatlan költségvetés"-nek, a módszert pedig "maszek versenytárgyalás"-nak hívják.
Az igazi és a te verziód közt az a lényegi különbség, hogy épeszű ember már a mennyiségek kalkulációját sem bízza a lehetséges kivitelezőre, hanem keres egy szövetséges mérnököt. Különben akárki is nyeri a versenyt, te (az építtető) át leszel verve!
Mondok egy példát:
Te tudod, hogy 1 köbméter falhoz mennyi falazóhabarcs kell, és abba miből mennyit kell keverni? Ugye nem?
A kivitelező-jelölt tudja? Elvileg igen, de neki az az érdeke, hogy jó bőven számoljon (mert ami marad, azt te kifizeted, ő meg el tudja vinni)
Az építész haverod tudja? Igen, és meg is mongya neked!
keresel egy kivitelezot, felvazolod a problemat kersz ra egy teteles arajanlatot
majd fogod az iroasztalnal hasznalatos feher koromlakkot (hibajavito) az osszes forintositott arat lefested, majd elviszed ezt a papirt egy masik kivitelezohoz, es tole csak arakat kersz
ha a ketto kozott max 10% kulonbseg van, valaszd a szimpatikusabbat (szivem szerint az elsot ajanlanam, mert o gondolkodott is , mig a masodik csak szamolt) ha tobb mint 10% akkor rad van bizva a dontes joga es lehetosege...
Tudni kell,hogy a most érvényben lévő ORSZÁGOS építési szabályok annyira általánosak, hogy gyakszi semmit sem mondanak arról, milyen egy ház vagy egy lakás. Lehet, erre azt mondod, MÉG JÓ, de ez nem egészen jogos. Ha pl. lenne előírás arra, hogy milyen stabilitási követelményeket kell teljesíteni, akkor egy árvíz (vagy neadjisten földrengés) nem pusztítana akkorát.
A HELYI szabályozás viszont egészen konkrét lehet. Az építési övezeti előírás meghatározhatja az épület fő méretét és elhelyezését (gerinc és párkánymagasság, beépítési százalék, előkert, oldaltávolság stb.) Gyakorlatilag meghatározza a házat, akár odáig is, hogy mivel legyen fedve vagy milyen színű legyen.
Soha még olyan övezeti előírást nem láttam viszont, ami a görbe falat, kupolát vagy más formát tiltana,bár olyan van, hogy tetőformát ajánlatként megadják.
A dombház kicsit ellentmondásos, mert a közvélekedés a barlanglakással azonosítja, holott elég költséges megcsinálni.
Kíváncsi lennék, te vagy gézé mit szólnátok egy faluhoz, ahol csak dombházak vannak, mást építeni tilos, ahol tehát szabály az extravagancia?!
Tudni kell,hogy a most érvényben lévő ORSZÁGOS építési szabályok annyira általánosak, hogy gyakszi semmit sem mondanak arról, milyen egy ház vagy egy lakás. Lehet, erre azt mondod, MÉG JÓ, de ez nem egészen jogos. Ha pl. lenne előírás arra, hogy milyen stabilitási követelményeket kell teljesíteni, akkor egy árvíz (vagy neadjisten földrengés) nem pusztítana akkorát.
A HELYI szabályozás viszont egészen konkrét lehet. Az építési övezeti előírás meghatározhatja az épület fő méretét és elhelyezését (gerinc és párkánymagasság, beépítési százalék, előkert, oldaltávolság stb.) Gyakorlatilag meghatározza a házat, akár odáig is, hogy mivel legyen fedve vagy milyen színű legyen.
Soha még olyan övezeti előírást nem láttam viszont, ami a görbe falat, kupolát vagy más formát tiltana,bár olyan van, hogy tetőformát ajánlatként megadják.
A dombház kicsit ellentmondásos, mert a közvélekedés a barlanglakással azonosítja, holott elég költséges megcsinálni.
Kíváncsi lennék, te vagy gézé mit szólnátok egy faluhoz, ahol csak dombházak vannak, mást építeni tilos, ahol tehát szabály az extravagancia?!
Stoki!
Én majd megmondom neked a frankót. Akkor lesz némi változás ezen a téren, amikor kinőnek azok a régi emberek azokból a bizonyos irodákból és helyet kapnak azok a fiatal és merész gondolkodású emberek, akik majd merik vállalni azt a kockázatot, hogy rábolintanak egy ilyen jellegű ház felépítésére, ha minden más stimmel csak az nem, hogy hát egy kissé furcsa formájú.
Arabella
Köszi tacsa, értem a csíziót...Ez is teljesen logikus..., DE, mondjuk az ember, ha akar, hogyan és főleg hova építsen pl. egy földházat...Már nem nagyon van Magyarországnak olyan szeglete, ahová az bele illene...illetve van olyan, de az meg már egyenlő a tanya fogalmával, ahol 100 km-eren belül nem lakik senki...Szóval nehéz ez a dolog...
Nem olyan régen megnéztem (tőletek nem messze) Máriahalmon egy dombházat...NA ott a környék úgy nézett ki, hogy kockaház, kockaház, kockaház, dombház, temető...Érdekes látvány volt, bár tény, hogy mindez a falu szélén és a dombház a domb tetején, így nem igen rontotta a faluképet, de mindenesetre még így is különleges látvány volt...
Nem tudom Ti tervezők, hogy és HOL HUZZÁTOK MEG A HATÁRT, hogy mi az ami még belefér és mi az ami már nem...???
Pl. egy földházat hogyan lehetne bejuttatni mondjuk a 17 kerület valamelyik telkére...Azt hiszem többek között gézé is ezen szenved, mert a hatóság igenis, meg nem is akarja gézének megadni az építési engedélyt, pontosan azért, mert egy picit kilóg az ott épült épületek sorából. (Kérdem én egy dombház egy már meglévő épületegyüttesből persze, hogy kilóg, hiszen nem különleges, hanem nagyon különleges...)És akkor hová kerüljön földház...Ahogy már írtam egy tanyára, ahová esetleg hozzánőnek a többi dombházak...Vili, hogy egy abszolút görbefalas épület mindenhonnan kilóg, hiszen régen nem nagyon éltek ezzel a lehetőséggel...Ha mindig csak kockás épületek épülnek, akkor a görbefal soha sem lesz divat, hiszen igencsak eltér elődjétől, így nem is igen illeszthető be...
Ez nem kötözködés volt, csak egy eszmefuttatás...:))
Nem tudtok valamit veletlenul, a Reticolo Kft, vagy a Garret irodarol??
Szoval az erdekelne, hogy megbiz6o ceg-e.
Van-e valakinek valamilyen tapasztalata veluk.
Tetoteres lakasokat epitenek, egyebkent.
Hacsek,
köszi, de nekem nincs és nem is lesz építész-tervezőm. A lakás teljesen megvan építeni nem kell, a felújítást meg igyekszem én megtervezni. Tudod, aki igen kis pénzből kénytelen gazdálkodni, az a magad uram, ha szolgád nincs elvet kénytelen követni. Azt hogy mit lehet és mit nem, igyekszem utánnaolvasással és kérdezősködéssel kideríteni, illetve amit már láttam panellakásban, meg ami nálam is van, az biztos lehet. Ilyen alapon nagyjából tudom, hogy amit szeretnék ahhoz mi kell és hogyan lehet megcsinálni, még akkor is, ha magam nem vállalkozom arra, hogy ki is vitelezzem. Ahhoz reméltem itt segítséget találni, hogy ha van, ti biztos tudjátok hol ilyen lista. Meg hogy hova érdemes mindenképpen elmenni a vásárlásokat megelőző nézelődő körútra.
Lehet, hogy valaki tud neked azzal segíteni, hogy ezen a nyáron ő mit-hol-mennyiért vett, de ha te ebből most akarsz előzetes kalkulációra következtetni, az rizikós.
Azt tudnám javasolni, hogy ne te, hanem az építész terveződ készítsen egy árazatlan anyagkiírást (ha még eddig nem történt meg), és az alapján TE MAGAD járj utána a dolgoknak. Építőanyagot előre bespájzolni lehet ugyan, de nem biztos, hogy jól jársz vele...
Szóval én az építési ágazatra való viszonylag széles rátekintésemmel annyit tudok biztosan állítani, hogy semmi sem biztos! (Ez viszont tuti)
Mindannyiótoknak köszönöm a segítőkész jószándékot.
Petra, nem feltétlenül egy lapra, helyre gondoltam, többet is szívesen megnézek, de szeretném látni mennyiből tudom kihozni a munkákat, ha a minőség fontos, de az árak is. Szeretnék a munkákról egy előzetes kalkulációt csinálni, hogy menet közben nehogy elszaladjon velem a ló - tudod ennek még négy lába sincs, de gurulni azt tud! :)
Arabella, olyan helyekre tudok menni, amit meg lehet BKV-val is közelíteni, és nem km-rekre van a legközelebbi jármű. A III. kerület azért jobb mint a többi, mert az van közel. Ily módon a Bojtár utca környékét (Huszi út, Bécsi út, Zay utca) majd közelebbről is szemügyre veszem.
Juci, ebben az időben biztos nem bringával, meg a tárolást nem biztos hogy mindenütt meg lehet oldani, de a Bricoba Budakalászra azért azzal megyek, de az közel van -tényleg.
Tacsa, az árak ahhoz kellenek, hogy nagyjából (munkafázisokra bontott) költségvetést tudjak csinálni, mert kölcsön nélkül valószínűleg nem fog menni. Kölcsön ügyben is várom van-e ötletetek - nincsenek milliomos ismerősök, akik nálam akarják romlatni a pénzüket.
Ha megnézed az előző irományomat, ott írtam mi az ami kellene.
Hacsek, nem gondoltam, hogy bárki is dolgozzon ezzel. Arra gondoltam, hogy aki ilyen munkát csinált mostanában, az a saját áraival tud segíteni, vagy esetleg tud olyan helyet, ahol katalógust lehet kérni.
Wassermann
A Schindlert nem ismerem. A mi irodaházunkban nem tudom, hogy milyen volt az a pocsék ablak, csak arra emlékszem hogy jó nagy betükkel rajta volt a Made in Austria. Az épület kb. öt éve épült.
A többit már Hacsek szakszerűen leírta.
Az ilyen folytonos szellőzésért meg az energetikusok szoktak morogni. Szerintük naponta egyszer-kétszer kell rövid ideig alaposan szellőztetni, nem pedig lőréseket hagyni.
Én azért ki szoktam nyitni azt a bigyót...
Szia Tacsa!
Először a lényegről: hogy két Hacsek vitatkozzék 1mással, az megtörténhet a Tasztalon, de nem itt, hanem a Trefort Gimi topicjában. Ott metabolic man személyében a család egyetlen dr. előnevű tagja nyomul.
A burkolatról:
Szép lehet az a téglaburkolat. Hogy hullámos, a sorok vagy a felület?
Szóval a fúgák: ha mongyuk több mint húszéves a ház, akkor inkább a telifúgák kireszelését tanácsolnám, mégpedig a fúgák szélességének megfelelő méretű célszerszámmal. Tudniiliik a régi fúgahabarcs nem tapadóképes, így ha a mélyekre "töltenél rá", az a száradás után szerintem kipotyog.
Ha viszont pl. ovis vagy iskolás korban van a ház, akkor rátöltenék a mélyfúgákra erősen cementes anyaggal. Van persze "konyhakész" kültéri fúgahabarcs is, de nagy felületre azért meggondolandó az ára miatt.
Kedves Robin!
Érthető amit kérsz, de ezt neked szívességből senki (még én sem) fogja megtenni. A kívánságod korrekt teljesítése egy SZAKEMBERNEK is jó két hét megfeszített munkájába lenne.
Tudok ajánlani forgalmazói listákat, pl. az archiweben is szereplő Építőanyag Kereső céglistáit, de konkrét és aktuális árakat csakis utánajárással-telefonálással fogsz megtudni. Tudnod kell még azt is, hogy ma az építőanyag piacon ALKUDNI KELL, ha mondjuk kapsz egy cikklistát valakitől, különösebb zsén nélkül kérj 25-30 % endgedményt!!!
Hölgyek és Urak! Inform írt pár hozzászólással előbb egy érdekes és sajnálatos, építkezéshez kapcsolódó dologról. Átmentem a hivatkozott topicba, és írtam Neki, mivel azonban úgy gondolom, itten is érdekes lehet, ezúton megismétlen itten is a hozzászólást
"
Kedves Inform!
Őszinte részvétem. Kösz, hogy az "építkezés-felújítás" topicban jelezted a dolgot, onnan jöttem ide, de visszamegyek és ezt a hozzászólásomat oda is közzéteszem.
Olyan dologra hívtad fel a figyelmet, ami nem csak a magánépítkezésen, hanem a legnagyobb beruházásokon is komoly - szinte megoldhatatlan - gond. Megelőzhető, illetve csökkenthető a kár részben , de teljesen nem kiküszöbölhető. Sokak részére lehet konkrét vagy általános tanácsot adni, miként, ha ez valakit érdekel, elég komoly kivitelezés-irányítási tapasztalataim ( közel 20 éves ) alapján szívesen állok rendelkezésre.
Csak példaként, hogy ne érezd magad egyedül, és főleg hibásnak, hogy otthagytad a kéményt, elmondanám, hogy előfordultak a következők nagyberuházásokon is:
- az őrszolgálat ( akire a javak védelme van bízva ) kocsijában az építkezéstől töb kilométerre egy rutinellenőrzésnél talált meg a rendőrségi járőr több millió forint értékű kisgépet.
- az őrszolgálat ellenére az átadás előtti napon egy 4 m x 1,5 m-es ipari mosogatót fújtak meg egy 0,60 x 0,60-as balkon keresztül, a spéci lakat épségben, az egyetlen kulcsa az építésvezetpőnél volt, aki garantáltan megbízható volt
- a PVC padlózó vágta a PVC-t a nagyteres irodában, amíg újabb adagért elfordult ( nem elment ) a keze alól elvitték a speciális vágószerszámot!
- a lezárt helyiségből kijövő hosszabbítót munka közben egyszerűen levágták és elvitték 100 m hosszban az asztalos keze alól stb. stb. stb.
De azért sokat lehet tenni a megelőzésért, ha ez érdekel valakit, szóljatok.
Üdvözlettel és részvéttel
tacsa
"
Arabella kedves! Holnap megyek ki megint, beszélek a sráccal megint , és utána megadom a számot!
Nágy áz öröm! Az nyer aki előbb! Itten vagyok újra, két napi sikertelen próbálkozásokat követően. Egyébként kézcsók ( 3 gráciák), üdvözlet ( stoki, és Őtopicszentsége a családalapító faládalapító! Mellesleg olvastam egy cikkben, hogy "Olyan nincs, hogy két Hacsek beszélgessen egymással" - szerintem itt még az is előfordult. A cikk egyébkiránt a színházi kultúráról szólt, nem az építkezésről )
Az el nem küldött hozzászólásaimat - úgyis mint alkotói munkásságom integráns részét - mikor nem sikerült elküldeni, elmentettem, de az is elveszett!!! Úgyhogy most újra fogalmazok mindent, ami két nap alatt topicilag eszembe juta. Kicsit lehet, hosszabb lesz.
1. Kedves Juci! Őszinte részvétem utazási kalandjaid okán, de legalább elmondhatod, hogy "Sínen vagy, mint József Attila" ( vagy voltál ). Bár nem tudom, mai viszonyok között nevezett költő csak mint hátrányos helyzetű mosónő-gyerek jeleníthető meg, vagy még mindig részét képezi az egyetemes magyar kultúrának, és így idézhető. Egyébként hogy van a mesebeli herceg? ( A zöldszínű gereincagyasra gondolok )
2.Petrának külön kézcsókkal: nyugtasd meg tacáné barátnőjét, hogy jövő hét elejére megbírkózok a képlinkeléssel, és megtekintheti új - leendő - barátnőjét legalább fotón.
3. Stokinak és többeknek némi eszmefuttatás a házak alakjáról: szerintem kár szakadozni a falak geometriája kapcsán. Miért? Saját szerény tapasztalataim szerint valamely lakhely ( egyébként iroda, ipőari üzem stb. is ) akkor igazán esztétikus, szép, jó , ha abban az ÉPÍTETT ( maga az épület, térburkolatok, szomszédos épületek stb. ) , a TERMÉSZETI ( kert, park, erdő, view, stb. ) és a TÁRSADALMI ( család, barátok, szomszédok stb. ) KÖRNYEZET EGYSÉGE fennáll. Ha ezek közül bármelyik tekintetében súlypont eltolódás van, akkor a lakó, használó és egyéb emberszabású nem fogja jól érezni magát. Kiegészíthető az ÉPÍTETT KÖRNYEZET tekintetében fenti gondolat néhai POGÁNY Frigyes professzorom elméletével a "jó és szép" épületekre: ezek az ANYAG, a SZERKEZET, a FUNKCIÓ és a FORMA teljes egységét mutatják. Azaz: nem attól függ, hogy görbe, földből van, téglából vagy kacsalábból, hanem összegészét tekintve egységesen kialakítva! Még egy zsenit tudok idézni: Egykori közismert APEH- főnökünket, aki szerint mindenkinek állampolgári ( vagy polgári állami ) jog, hogy hülye legyen. Számomra ez a téma tekintetében azt jelenti, hogy bárki bármire vágyhat, ha futtya, meg is csinálhattya, feltéve, hogy másokat nem korlátoz, zavar, nem tesz tönkre városképet stb. Én tehát nem vitatkoznék senkivel, hogy ő mér akar ilyen vagy olyan házat, de azon - mikor mondjuk megbíz a tervezéssel - igen, ha olyan megoldást akar, ami a ház használhatóságát hátrányosan befolyásolja, vagy szakszerűtlen. Alap nélküli falazásra, délre ablakokkal nyíló kamrára, északra néző nappalira stb. nem lennék hajlandó, de ha speciel görbe falat kíván, akkor azt minden további nélkül vállalnám. Ha ugyanezt pl. ablak körüli fekete - sárga és tükörecsempés keretezéssel kéri egy hagyományos falusi oldalhatáros beépítés közé, arra nem. Ha ugyanezt Gaudi nyomán egy tanyasi fö9ldház balakánál, akkor megint csak elfogadnám az igényt. Szóval minden épület és építtető más, kinek-kinek más az ízlése, igénye, bukszája, úgyhogy a szakadást nem javasolnám a "görbe falak mentén". A MINŐSÉG és SZAKSZERŰSÉG azonban FONTOS, függetlenül a fal görbületét leíró függvénytől!
4. Robinnak:
Ha tucc csinálni egy listát, hogy milyen anyagok, termékek ára iránt érdeklődsz, akkor saját elmúlt 2-3 heti tapasztalataimat konkrét vásárlási adatok alapján meg tudom írni persze valószínűleg nem teljes körűen, viszont Hacsek is biztos tud segíteni az árszintekben. Egyébként ha a BRICCO-ba és az OBI-ba elmégy, az is orientál, elég sok féle dolog megvehető, de nem kell azonnal ott vásárolni. Vannak termékcsoportok, amiket csak ott lehet normális áron kapni, másokat meg felesleges, mert kisebb cégnél olcsóbb lehet. Szóval kóldj listát, szerintem akár itt a topic-ban is, mások is tudnak árakban és beszerzési források tekintetében igen jó tanácsokat adni.
5. Hacsek:
Kéne egy kis tanács., biztos van valami ötleted . Helyzet: kocka jellegű épület, sok-sok és nagy burkoló tégla felülettel. Egyesülnek a lehetséges hibák:
a. Maga az alap fal illetve a szellőztetett megoldású burkoló fal is némileg hullámos ( bár nem ez tűnik a legnagyobb problémának
b. A burkoló téglák eléggé mérethibásak, egy-egy téglában alul akár fél centi egyenestől eltérés jelentkezik
c. A fúgázásnál a vízszintes fúga hol teli, hol meg mély, attól függően, hogy melyik kőműves csinálta. A függőleges fúgaképzés egy kőművesnél is eltérő, attól függően, melyik ujjával húzta ki.
Szóval: kérdés, mit lehet szerinted csinálni :
1. a teli fúgákat hogyan lehet kibontani a téglák sérülése nélkül viszonylag gyorsan és olcsón?
2. a mélyfűgákból hogyan célszerű teli fúgát csinálni, ha aza 1.megoldás nem jöhet szóba????
Tucc valami indító ötletet adni???
( Talán másnak is érdekes lehet az ügy, ezért hoztam ide, megjegyezve, nem én voltam sem a tervező, sem a műszaki ellenőr, csak tanácsot kérnek, mint a fentiek mutatják, jótól -))))
5. Végülis ha valakit érdekel még, Csobánka projekt állása:
* kész az üvegezés
* beépítve a nyíló ablakok
* beépítve a tolóajtó ( 2,80 / 2,10 )
* kicsempézve a vizesblokk
* kész a hajópadló
* folyik a vakolat javítás - meszelés
keddig kész lesz a szerelvényezés, indul a fűtés, aztán szerdától átmegyek takarítónőbe, és következő vasárnap költözünk ( remélem )
Robin!
És mégis melyik kerületekben mozognál szívesen / nem autóval/?
Nekem ajánlottak egy Zalakerámiát a XI kerületben, még nem voltam ott, de azt mondják szép és olcsó csempék, meg ilyenek vannak ott.
Továbbá ha tudsz szerezni ALFA kártyát szintén a XI kerületben van olyan festék, tapéta, izé ALFA bolt, ahol lehet válogatni nyilván üzleti ár alatt.
Arabella
Kedves Robin, nem akarlak elkeseríteni, de olyat, hogy minden egy helyen és ár is legyen nemigen fogsz találni. Gyötrelmes lóverseny egy lakásfelujítás, még annak is, akinek annyi pénze van, hogy minden-mindegy alapon vásárolhat.
Jó helyre jöttél, mert mert itt van néhány olyan emberke, aki már egy csomó mindenen átment, edzettek vagyunk, kérdezz és aki, amire tud biztos fog válaszolni. Csak olyat ne kérj, hogy embereket ajánljunk, mert az egy kissé rizikós téma.
Előljáróban ennyit, kitartást és kötélidegeket kívánok a téglakör nevében: petra
Kedves felújításban (is) tapasztalt Tasztaltársak,
szeretnék találni egy olyan gyűjteményt, akár könyv (füzet,folyóirat) formájában, de ha lehet a weben, ahol a felújításhoz szükséges anyagok, termékek árát is közlik.
Kellene csempe, padlólap, laminált parketta, festék, tapéta, szaniter, zuhanykabin és a hozzá szükséges egyebek, főként csaptelepek - és polcrendszerek amivel teljes falat lehet beépíteni. Nem luxus dolgokra gondolok. Leginkább hazai termékeket szereznék be, ha van, pl. zalakerámia, kesztölci (ha van még ilyen) és graboplaszt tapéta, alföldi porcelán szaniterben és hasonlók. A vásárlás előtti 'terepfelmérést' kocsi nélkül és Bp-en szeretném megejteni.
Mielőtt bárki az Obi osztrák katalógusát ajánlaná, az már megvan, de az ott szereplő árak néha nagyon messze vannak a hazaitól no és a kínálat sem nagyon egyezik. Köszönet érte.
Az, hogy melyik típus a jó, az nem kifejezetten kereskedelmi vagy árkérdés, hanem a műszaki adottságok (pl. tetőhajlás, fedés anyaga, tájolás, fényigény stb.) függvénye is. A helyet ismerő építésszel kell megbeszélni (merthogy tetőablak létesítése meglévő házon különben is engedélyköteles).
Talalhato a weben info a schindler ablakokrol??
Ha jo akkor nem aggodom.
Egyebkent ha Velux melyik tipus a tuti??
Arban melyi a dragabb??
Hol tudhatom meg ezeket, melyik cegnel??
Wassermann!
A hivatalosan figyelembe veendő terület belmagassága legalább 1,90 m, tehát lakbért, közös költséget stb.nem kell fizetni az 1,90-nél alacsonyabb területért (de például aludni, ülni bútorozni remekül lehet).
A tetőablakokban tényleg a profi a jó. Egy kis segédinfo:
www.archiweb.hu/bemutato/velux
A modern tetőablakoknál 3 dolgot is tud a szerkezet:
1. szellőzőprofil, amivel csukott állapotban is van légcsere (kb. olyan mint egy kukucskálólyuk-sor)
2. végállászár, amivel be tudod állítani, hogy a dőlésszög függvényében legfeljebb mennyire billenjen a nyitott ablak (az eső ne eshessen be)
3. szerelőkeret biztosítja, hogy a tető és ablak csatlakozása vízzáró legyen.
Es ezt ismered: I.oszt.Schindler tipusú tetosíkablakok????
Csak nem ez az osztrak???
Szoval lehet ugy is szelloztetni, hogy az ablak nincs is kinyitva??
Nekem vannak otthon tetőtér ablakaim 4 db Velux. Nagyon jók. A szakszerű beépítés fontos, mert különben nehezen nyitható.
A függönyt vagy a reluxát feltétlenül javaslom hozzá, mert különben nagyon besüt a nap.
Korábbi munkahelyemen valami osztrák tetőablak volt, esőben mi is áztunk. Ha fújt a szél a bagósók nem tudtak rágyújtani. (hál' istennek) A huzatot aztán megoldották valami finn hézagtömítővel (garanciában) de a beázás maradt.
Tehát tetőablakot csak profit. Szerinetm a Velux nagyon jó. Meg jók a kiegészítői (árnyékoló, fűggöny,reluxa stb.)is.
A szellőztetéssel nincs gond, különösen a két régebbin. Azokon van egy kis szellőztető járat a foggantyú alatt, amit kölön lehet nyitni. Sajnos ilyet már nem lehet kapni.(Nekem legalábbis ezt mondták, de nem is nagyon kerestem, mert ezek jóval drágábbak)
Peldaul az ilyen havas megoldasra, meg ha csak ugy spontan esik az eso,
es eppen nyitva van az ablak, akkor nem azik be?
Hany centi felett szamit a hivatalos (netto) negyzetmeter?
Én már a harmadik tetőteres lakást boldogítom. Milyen problémára gondolsz? Hónál lehet probléma, volt már akkora, hogy nem bírtuk kinyitni az ablakot, de akkor meg olyan kellemes fényviszonyok vannak a szobában! :-) Be is ázhat, ha nem lyól van megcsinálva. De én tetőtérpárti vagyok, már csak azér is, mert abban sok a potya négyzetméter :-)
Szoval tetoter, aki ilyenben lakik, vagy ert hozza, az nyugtasson meg, hogy
a tetoablakok nem jelentenek problemat, ha esik az eso, ho(telen fel meter) tehat
lehet nyitogatni, szelloztetni a lakasban.
OFF
Jaj, ez nem is 1/2tékenység volt, csak szakértő szemmel megállapítottam, hogy ez bizony egy nem is rossz praktika. Ha még előtte állnék a párválasztásnak, bizisten bevetnék valami hasonlót valakinél.
ON
Juci!
Azér teccik, hogy itten kereszbe 1/2tékeny2ek. (:-))
Csakhogy tudd: KissMe Pécs mellett lakik. Emillel külte el a szakdolija szövegét, én ugyancsak emilen és telefonon konzultálok vele. Lekközelebb 1 hónap múlva lesz Pesten. Vele kizárólag verbálisan lehet szexelni, de ez is csak a nickje miatt van (emilen KissYou-val szokunk elköszönni egymástól, de ez már sérti a levél titkát...)
Tisztelt hölgyek...
A témánál maradjunk...hogy jön ide a szülés, terhesség, baba-mama, pelenka topic...???
Ja jut eszembe a 2 éves kislányomnak hány naponta kell megmosnom a haját...??? Én ugyanis nem bújom az ilyen baba-mama újságokat, könyveket és az ezermesterben ilyesmi nincs, viszont a fürdetést magamnak szeretem betudni...
CSak egy számot írjatok, mert nem akarok offolni...:))
Tisztelt hölgyek...
A témánál maradjunk...hogy jön ide a szülés, terhesség, baba-mama, pelenka topic...???
Ja jut eszembe a 2 éves kislányomnak hány naponta kell megmosnom a haját...??? Én ugyanis nem bújom az ilyen baba-mama újságokat, könyveket és az ezermesterben ilyesmi nincs, viszont a fürdetést magamnak szeretem betudni...
CSak egy számot írjatok, mert nem akarok offolni...:))
Macimedve:
a 2161 hozzaszolas speciel GZ volt.
Igazabol arra voltam kivancsi, hogy buntetlenul vihetem-e le az eloremeno vizhomersekletet a mostani langyos (T = 0-10 C) idoben?
a 60/50 (eloremeno/vissztero) ertek ugye -15re vonatkozik, eleg lenne mostansag a 50/40 is.
OFF
Hát, nem is tudom... De az anyukám például egy 7alvó, fater a hajnalimadár. Lehet, hogy én ott bent őrá figyeltem?
ON
Ja, benéztem az ajtóink alá küszöbileg: azoknál az ajtóknál, ahol a két helyiségben különböző burkolat van, van egy olyan hosszú, keskeny, ívelt rézbigyó a padlón, ez nagyjából fedi is a rést. Ahol meg ugyanolyan burkolat van, ott nincs semmi, oszt mégsincs huzat... Most aztán sokat segítettem!
Jutz,
ne irigyejj annyira, nekem soxor van ojan szundizavarom, hogy haynali 3-kor felébredek, és nem tudok wiszaalunni 6/2-ig. Na ijenkó szokok 9/2-ig ráalunni még 1-et.
Ma haynalba példul KissMe szakdolilyát lektoroztam (lya, ezel a hejesirásal) (:-)))))
Ha wégig aluttam az éccakát, én is 6-kor szokok kellni (Naptévé-függőség)
Nagyon offf, de most nem akarok átmenni a másikba.
Tudományos magyarázat van arra, hogy a picipetrák azért kelnek fel minden reggel 6-kor még hétvégén is, mert magzati korukból hozzák azt az infot, hogy 6-kor fel szoktam kelni. T.I. amikor kislány koromban tornászni jártam úgy hozzászoktam a 6-os keléshez, hogy szabi alatt is 6-kor ébredek. Szerintem Te már elkéstél, a picijucik is 6-kor fognak kelni, ha esik, ha fúj.
"Hívjunk szakembert, mert ez olcsóbb, mint egy egy év alatt kiégett kazán. Sok mindent lehet barkácsolni könyvek, törzsasztal és más egyebek segítségével, de minden infót nehéz összeszedni.
És vannak dolgok, amivel nem jó kísérletezni. A gázkazán beállítása szerintem tipikusan ilyen dolog."
SZÍVEMBŐL SZÓLTÁL, MÉLYEN EGYETÉRTEK.
(Ha ez számít nektek egyáltalán. Én bevallom, nem értek és NEM IS AKAROK ÉRTENI a kazánokhoz, gézé tegnapi irományának jelentős részéből egy kukkot nem értettem.)
Látod juci, ezér lyó közelbe lakni. Én 9/2-kor (gyk. fél kilenc) még aluttam, mégis hamarab értem a tasztalhó, minte.
1x egyépkén én is találxtam egy takarító nővel a lépcsőházba, aszt 7-ekig alig birtam levakerni magamró... (jaj bocs, ez itt nem Lappa-topic, csak az imént még ott dumátunk 1mással.)
Rizo
Ezt már tegnap akartam írni a 2161 sz. hozzászólásodra, de a LAN lefeküdt, így megkésve bár, de törve nem....
Eztetet írtam én is a lángbeállításnál. De a lángmagasság lényegesen jobban befolyásolja a füstgáz hőmérsékletét mint a vízhőfok. A 60-65 fok pedig nem olyan alacsony, a modern rendszerekben teljesen elfogadott érték.
Optimumra kell törekedni a sok-sok paraméter beállításakor. Ezért nem tartom célszerűnek ha valaki ezzel barkácsol. A beállítás gyorsan megy, és nem kerül egy vagyonba. Hívjunk szakembert, mert ez olcsóbb, mint egy egy év alatt kiégett kazán.
Sok mindent lehet barkácsolni könyvek, törzsasztal és más egyebek segítségével, de minden infót nehéz összeszedni.
És vannak dolgok, amivel nem jó kísérletezni. A gázkazán beállítása szerintem tipikusan ilyen dolog.
Már a harmadik levelet váltjuk, jönnek az újabb és újabb problémák a tuti megoldás meg még mindig sehol. Képzeld el, hogy egy bátor laikus nekiáll.... :-(
A másikra:
Ezt én így nem tudom megmondani. Kalorikus gépeket meg hőtant már régen tanultam, és szerencsére azóta sem sokat találkoztam velük. Saját házam építésénél egy szakmában dolgozó barátom segítségét vettem igénybe, ő segített a fűtést méretezni. Ebben egyébként nincsen semmi boszorkányság, egy kis műszaki alapképzettséggel kis segítséggel (ez főleg az anyagok jelelmző hőtani adataiból áll) és néhány alapvető képlettel bárki képes megcsinálni.
A korrekt méretezéshez lényegesen több adat kellene. (épület hőfogyasztása, radiátorok adatai stb.) De azt tippelem, hogy a 40 fokos visszatérő azért kevés. Az előremenő és a visszatérő között szivattyús rendszernél nem nagyon van 5-10 foknál nagyobb különbség. Lehet hogy működik a 40 fok, de SZVSZ a rendszer túl lassú lesz. Gravitációs rendszernél hagyományos tüzeléssel más a helyzet. 80 fokos előremenőnél a visszatérő kézzel megfogható (kb.55 fok) (saját régi tapasztalat)
Az én fűtésem előremenője kb. 60 fok. A visszatérőt még soha nem mértem.
A 6 órás szünet mit jelent nálad? Nálam szünetben (éjjel) pl. 18 fok van. Ez annyit jelent, hogy nagyon hideg időben bizony hajnalban már bekapcsol a fűtés.
Durva számításként megfelel az az ökölszabály, amit öreg mesterek mondanak: 55W/légköbméter szobában, 65 fürdőben. A radiátorok adatainak ismeretében a vízhőfok elvileg számítható. De ez csak egy nagyon durva méretezés, egy mai követelményeknek megfelelő hőszigetelésű ház ennél kevesebbet igényel.
Elvileg ki kéne számitani külső felületek (falak, ablakok, födém stb. szél felőli és szélvédett oldalak külön-külön stb.) hőleadását az általad megadott -15/20 hőlépcsőre, aztán ebből lehet a fűtőteljesítményt méretezni.
A Stiebel is biztosan szívesen segít a kazán alapvető adatainak megadásával és egy kis számítással. A Vaillant pl. ilyen szempontból nagyon korrekt.
Lyó reggelem volt: Rákosrendezőpusztán a vonat megállt 0,58 órára, majd jött valami töketlen kalauz, hogy akkor nem is mennénk tovább, meg valami mentesítő vonatról is regélt, ami jön, de még ne szálljunk le, mer balesetveszélyes. Egyszer azér muszáj volt leszállni, és a sínek között, szemerkélő esőben lavírozni, és tekingetni hátrafele, hogy a kétszázharminc sínpáron hátha pont mögöttünk jön valami. Naszóval azér fél kilencre beértem.
Ma nagy nap volt: találkoztunk egy takarítónővel a lépcsőházban, és még kedves is volt...
Van egy rossz hírem: a reménybeli épületgépészünk mindkét emilcíméről visszajött a levél "permanent fatal error"-ral.
Elég rossz állapotban lehet szegénynek a számítógépe!
Macimedve:
Mit tippelsz, 60/55 holepcso (kinn -15, benn +20, 6 oras napi szunet) -re meretezes eseten mi a minimalis eloremeno vizhofok mostansag?
Vagy figyeljem a visszterot, es tartsam ~40 fok felett?
A cirko: Stiebel Solid
Nemtom, hol van Prezident, de nekem azt mondta, hogy a felbeton a teherelosztáshoz sok. Merthogy az nem teherhordó réteg, hanem teherréteg (ez biztos).
A másik, amit mondott, az kissssé rosszmájú tolmácsolásban úgy hangzott, hogy ez a kupola valószínűleg megáll, de ezt a tervező kolléga sosem tudná magától bebizonyítani.
De várjuk meginkább,míg előkerül Prezident. Hétfőn még megvolt...
NA GéZé, erre piszkos kiváncsi vagyok...
Én tökéletesen értem a logikádat, teljesen logikus ahogyan gondolkodsz...;-)
...de remélem az elnök is beugrik ide személyesen és reagál a logikus feltevésedre...
Mindez azért van, mert nem szeretnénk / mondom az én nevemben/ olyan meddő vitába beleszólni amit a szülés természetes és "nem természetesen" módon miatt alakult ki, majd jövünk ha kell segíteni a verekedésnél:))
Nem segíteni, hanem kötözni a sebeket:))
Arabella
Miután mindent kétszer mondok, így most egyszer mondom el, hogy Kennedy szerint a téglából készült kupola nem elég eros, inkább vasbetonból készüljön.
Rétegrendet nem küldtem Mr. President-nek, így O nem tudhatta, hogy a téglaszerkezetre kb. 10 cm felbeton kerül. Amikor ezt tudattam vele, akkor azt válaszolta, hogy minek olyan sok?
Ebbol én arra következtettem, hogy úgy ítélte, elég eros lesz a szerkezet.
Vagy nem????
Persze a 75 fok nem kevés, de ha a rendszer jól méretezett, akkor kicsi a valószínusége, hogy ilyen meleg vízzel kell futeni.
Ez a 75 fok nem az üzemi homérséklet, csak annak a maximuma, e fölött a kazán élettartama rohamosan csökken.
60 fok alatt már igen negy a valószínusége, hogy a "hideg füstgáz" esete forog fenn és ne felelycsük, hogy a kazánnak a kéményt is "futenie" kell.
Persze a 75 fok nem kevés, de ha a rendszer jól méretezett, akkor kicsi a valószínusége, hogy ilyen meleg vízzel kell futeni.
Ez a 75 fok nem az üzemi homérséklet, csak annak a maximuma, e fölött a kazán élettartama rohamosan csökken.
60 fok alatt már igen negy a valószínusége, hogy a "hideg füstgáz" esete forog fenn és ne felelycsük, hogy a kazánnak a kéményt is "futenie" kell.
Vártam rád, mint a jövendő messiásra...
Szóval nagyon érdekel a Kennedyvel folytatott vita...
Kiváncsi vagyok a statikai elemzésre is, csak ehhez Te kellessz valamilyen számításokkal felvértezve, ill. Kennedy kell számológéppel felvértezve...:)
Kezd szakadni a tábor a görbefalhívők és a nem görbefalhívőkre...
Tök tuti nem...;-)))
A lányok meg csak csöndben kuksolnak és nem foglalnak állást..., csak ülést...:)))
Én is észrevettem, hogy kissé elfogalmaztam.
Kössz, hogy ilyen figyelmesen olvastad eposzomat! :-)))
A legalacsonyabb vízhomérséklet filozófiának van egy nagy hátránya.
Nevezetesen, a kazánból kilépo füstgáz nem biztos, hogy elég meleg lesz, így az károsítja a kazánt és a kéményt is.
Na így már tuti... Nem a radiátorból hanem a hőcserélőből. Tulajdonképpen majdnem mindegy, a radiátor is hőcserélő. De én pl. félreértettem. A 75-öt akkor is kicsit soknak tartom. Nem lehetne mondjuk 65 vagy 70? Persze ez már erősen lakás- és rendszerfüggő. Meg hogy a tervező milyen hőlépcsőre méretezte a radiátorokat.
> Nagy butaságot írtál:
>"A kör és a négyzet esetén a T/K-arány
egyaránt a/4."
De, de...
>Tegyük fel, hogy van egy 100 négyzetméteres házunk.
>Kör esetén: T=r^2*pi=100.
>Ebből r=5,64, tehát K= 2*r*pi=35,44 m.
>Tehát a T/K=2,82.
Egy lépést kihagytál:
T/K=2,82 = 2*r/4 = 2*5,64/4 = 2,82
Egyébként a Te képleteiddel:
T/K = (r*r*PI)/(2*r*PI) = r/2 = atlo /4
És én ezt mondtam.
Nem személyeskedni akarok, de: "A többi, amit a helytelen következtetésből vontál le, ugyancsak nem igaz."
Abban viszont Neked van igazad, hogy:
azonos területü négyzet ill. kör esetén ez az "a/4" a nagyobb átló miatt tényleg nagyobb.
A példádnál:
a = 10 (a négyzetnél)
atlo = 2*r = 11,28 (a körnél)
> A jurta pl. éppen azért volt kerek, hogy a lehető legkevesebb matériát kelljen cipelni a nomádoknak.
Meg hogy a jurta közepén égö tüz a sátrat egyformán melegitse!
> Nem a kockához kell legkevesebb anyag fajlagosan.
> Az a gömb lenne, ha a vizipókon kívül bárki is bírna gömbben élni. Lásd még "buborékelmélet"!
Mintha eredetileg azt irtam volna megjegyzésnek:
(egyenes falak esetén)
Jól értettem, hogy a vissztérő viznek kell 75 fokosnak lennie? Ebben az esetben az előremenő legalább 80 fok. Nem sok ez egy kicsit? A 70 fok feletti hőmérsékletnél pörkölődik a levegő és koszos lesz a fal egy év alatt. Függönyt meg hetente kell mosni. Meg 80 foknál már az égési sérülés veszély is fennáll. A hatásfok is akkor a legjobb, ha a fűtőközeg a lehető legalacsonabb hőmérsékletű.
Én a lehető legalacsonyabb vízhőfokot állítanám be, amivel a lakás még értelmes idő alatt felfűthető (télen).
Persze a régebbi kazánok nem szertnek alacsony hőfokon üzemelni.
A lángmagassághoz én például nem szívesen nyúlnék. Amit írsz az igaz, de vannak egyéb feltételek is. Pl. a kéményből kilépő füstgáz hőfoka sem lehet túl alcsony (párásodás) meg a túl magas láng sem jó mert akkor a kazán fog idő előtt szétégni. Szóval ehhez mindenképpen a készüléket jól ismerő szakember kell.
Köszi Hacsek, de a képet látván még így sem tudom elképzelni, pedig nekem elég nagy a fantáziám...
Szevasz GéZé...
Micsoda kis előadás...
Kari*
Nekem ez a szilvaalak igencsak meredek, pedig nem vetem meg a görbe falakat...
Hacsek kedves én lennék vizipók..., kiváncsi lennék egy gömbépület akusztikájára is. Na majd beugrok a Planetáriumba és ordítok egy nagyot...:)))
Földház!!
Továbbra is helybentopi!!!
Elsofoknak nem sikerült eljuttatni a fellebbezésemet a közighiv-ba a törvényben eloírt 8 napon belül. Számukra egy hónap kellett e bonyolult feladat megoldásához.
Közben letelt a végleges ép.eng. elbírására eloírt 60 nap, válasz a szokásokhoz híven nincs.
Úgy érzem, hogy ezerrel tépünk az EU felé, csak nehogy csukva maradjanak az ajtók! Ilyen hivatali hozzáállással nagyot koppanhatunk!
Juci!
A következo tapasztalatokat gyujtöttem szakirodalomból és gépész ismerostol.
Alapszabájj:
Egy helyiségben csak egy autómatikus szabályzó-berendezés muködhet!!
A rendszer beállítása a következo:
-az összes radiátorszelepet full kinyitni
-a kazánon van egy állítási lehetoség arra, hogy milyen vízhomérsékletnél kapcsoljon ki, ezt maximumra feltekerni (nyugi nem fog felforrni a víz, van a kazánban még egy biztonsági kapcsoló)
-a szobathermosztátot maximumra állítani
-a kazán fut, mint a kisangyal vízhofok emelkedik
-ha a radiátorból kilépo víz homérséklete elérte a 75 fokot, akkor a KAZÁNBAN lévo szabályzót addig tekerjük a minimum felé, ameddig a kazán le nem áll. (ez azért szükséges, mivel a túl meleg víz eloállításánál a kazán is túl meleg lesz, ezért csökken az élettartama)
-szobatermoszát beállítása a kívánt homérsékletre pl.22 fokra
-a öszzes radiátorszelep még mindig full nyitva
-a futés üzemeljen 1-2 napig így, ezzel a lakás "felfutodik"
-ha ezen is sikeresen túlestünk, akkor a kazán LÁNGNAGYSÁGÁT kell beállítanunk (a már beállított dolgokhoz NEM nyúlunk.)
A beállítás a következoképpen történik:
A gázkészülék égotere alatt van egy szabályzószelep, amivel a gáz mennyiségét, ezen keresztül a láng nagyságát lehet állítani. Ha nincs ilyen irányú tapasztalatunk, HÍVJUNK GÁZKÉSZÜLÉKSZERELOT!!!!
A lángméret akkora legyen, hogy egy futési és egy "pihenési" szakasz idejét egységnyinek tekintjü, akkor a futési szakasz háromszor olyan hosszú legyen, mint a pihenési szakasz.
(A korszerubb gázkészülékeknél ez a beállítás nem szükséges, mert a berendezés a vízhofok függvényében autómatikusan folyamatosan végzi a lángméret állítását.)
Csak arányokat szabad mondani, mivel a szakaszok hosszát befolyásolja a futött légmennyiség, a falak szigeteloképessége és a lakás hotárolóképessége (ez utóbbiról igen gyakran megfeletkeznek).
-ha ez mind kész javaslom, hogy a szobathemosztáttal ellátott helyiségen kívül minden radiátorra kerüljön thermosztatikus radiátorszelep.
ÉS MÁR KÉSZEN IS VAGYUNK!!
Bocs ha túl hosszúra sikeredett, de nem kívántam folytatásos kisregényt leközölni, inkább maradtam a novellánál. :-)))
Ha van további kérdés (és persze ha tudok) szívesen válaszolok!
> mi az nálad, hogy íves..., mert elég sokféleképpen lehet ívesre építkezni...
Felülröl kb. úgy néz ki, mint egy szilva magja.
Jól néz ki. De lakni benne ...
A bútorok általában egyenes felületre készülnek. (pl. ágyak, szekrénysor)
Persze, akinek a kiesö területek nem számitanak, (meg 100m2 nappali, 50 m2 fürdöszoba, pezsgöfürdö, olasz koloniálbútor: fö, hogy a szomszédnál jobban nézzen ki!!) ott ez nem gond.
De ha valaki az épitkezés miatt nyakig adóságba kerül, ott utólag verheti a fejét a falba, bárcsak kevésbé "müvészlélek" tervezövel hozta volna össze a sors.
Nagy butaságot írtál:
"A kör és a négyzet esetén a T/K-arány
egyaránt a/4."
Tegyük fel, hogy van egy 100 négyzetméteres házunk.
Kör esetén: T=r^2*pi=100. Ebből r=5,64, tehát K= 2*r*pi=35,44 m. Tehát a T/K=2,82.
Négyzet esetén K=40 m, a T/K=2,5.
A többi, amit a helytelen következtetésből vontál le, ugyancsak nem igaz.
A jurta pl. éppen azért volt kerek, hogy a lehető legkevesebb matériát kelljen cipelni a nomádoknak.
Nem a kockához kell legkevesebb anyag fajlagosan. Az a gömb lenne, ha a vizipókon kívül bárki is bírna gömbben élni. Lásd még "buborékelmélet"!
Ha a fürdő szük, az engem nem zavar, csak legyen benne minden, még mindig jobb a vizet a falban vezetni, mert ugyis kell, mint fél millát kifizetni, hogy megszüntessék a lichthofot.
Többiek!
Ti mit szóltok hozzá?
Arabella
> Sőt! Én tudok egy nagyon racionális érvet is
> a kerek házra:
> - Adott nagyságú alapterületet a lehető
> legrövidebb kerülettel akkor lehet keríteni,
> ha a "kerítés" kör (bizonyítható integrállal).
A kör és a négyzet esetén a T/K-arány
egyaránt a/4.
T(kor)=(a/2)^2*PI K(kor)=a*PI (a=atlo)
T(negyz)=a^2 K(negyz)=a*4 (a=oldal)
> Tehát egy adott területű ház külső "hűlő"
> felülete akkor a legkisebb, ha kerek a körítő
> fal! Ez matek és fizika!
A falfelület tehat ua. Ez matek!
Lásd a régi tipusu "kocka"-szerű családi házak.
Ehhez kellett a fajlagosan legkevesebb épitőanyag.
(egyenes falak mellett)
> ... és fizika
A fűtésnél viszont igazad van. Itt a sarkoknál rosszabb a fűtés hatékonysága.
Van egyébként ismerős, aki "ivesre" épitkezett.
Vagy 20-30 %-al drágább volt az épitkezés (falazás + tető(!!!)), berendezni meg alig lehet értelmesen.
Arabella,
megpróbáltam adaptálni a leírásodat a tényekhez: szerintem nagyon szűkös tereket eredményez és szanaszét kell a vizet vezetni.
(Amit én javasoltam anno, azon egyrakáson van az összes vizes cucc)
Hacseknek!
Asszonta az apu, hogy ha mindenképpen hátra akarjuk tolni a fürdő falát a konyha kisszoba közötti fal szintjéig, akkor tegyük a kádat a mostani spejz és elötte lévő előszobába, a WC marad a helyén középen a mosdó és akkor a kisszoba bejárata valahol a konyhában lenne a jövendőbeli spejzal szembe. Magyarul U alaku lenne a fürdő. Szerintetek ez nagyon tré? Ha elfér minden, engem különösképpen nem zavar.
Arabella
Annyira előre nem látok ,de elméletileg nekem is jó, ha nem lesz 20 centis hó a városban:)
Gyerekek az apunak volt egy jó ötlete, hogy hogyan lehetne a fürdő, fürdő az előszoba nagy és mégsem kell beépíteni a lichthofot. Otthon rajzolunk ezerrel, Hacsek elmondom ha érdekel esetleg meggondolhatnád, hogy ez jó ötlet-e!!
Arabella
Szia gézé!
Prezident barátom érdeklődött nálam a te dolgod iránt, úgyhogy végül is elküldtem neki a statikai számítás inkriminált oldalát.
Nem láttam ugye, de a telefonon keresztül mintha csóválta volna a fejét.
Most viszont, hogy te előkerültél, őt nem találom...
H.ZS. mit mondott?
Szervusz gézé! Igen, a cirkóoptimalizálás még mindig nyitott kérdés, ha tudsz valamit, hallgatlak. Remélem, nem a Kobratanáruras volt a magyarázat, mert azt nem értem...És hogy áll az anyaföld-ház ügye?
Arabella! Buli optimális időpontja számomra nov.10. után lenne.
Béta, nálunk sincs küszöb, de huzat se, majd megnézem, milyenek is az ajtók.
Stoki drága, nekünk olyan kézivezérlésű porszívónk van, tudod, az a bicepszerősítős-derékfájdítós fajta, azt nem lehet úgy megfogni, ahogy te gondolod. :-)
Fargo és Béta!
Tényleg az a frankó, amit fargo említett, de ez csak úgy működik, ha a szerelvény eleve be van építve az ajtóba.
Ez úgy működik, hogy az ajtó becsukásakor egy rúd kiengedi a tömítőprofilt, és a kilincs lenyomásakor engedi fel.
Tulajdonképpen biztos be lehet szerelni régi ajtóba is, de lehet, hogy annyiba kerül, mint egy új ajtó.
Én pár éve próbálkoztam egy vetemedett ajtólap "kihúzatásával". Elvállalták volna egy "huszasért". Huszonötért meg az egész ajtót legyártották (volna) máshol.
valahol láttam olyan ajtószárnyba szerelhetô gumi tömítôt aminek a tok felé kilógott egy pöcke, s amikor becsukódott, a benyomódó pöcök indította el lefelé a gumi profilt. Így az csak akkor zárt, amikor az ajtó is csukva volt.
Hogy hol lehet beszerezni, azt nem tudom, lehet hogy az ajtóhoz járt...
Sziasztok!
Béta: én igazából segítek neked!:)
Én láttam olyan gumist, amit szeretnél az ALFA-ban, ahol az ablakszigetelők vannak. Én is gondolkodtam, hogy veszünk majd a bejárati ajtóhoz, de még nem tettük meg.
Hogy hasznos-e vagy sem azt nem tudom, de láttam.
Buli?
Csók mindenkinek: Arabella
Béta...
Érdeklődj az Ikarusnál én az újkeletű buszokon láttam ilyet...:))))
Egyébként meg a seprűszerű képződmény szerintem csúnya egy kétszárnyú ajtóhoz...
Talán a gumiprofil, de az meg ha lakozott padló van alatta, akkor meg előbb utóbb bemattitja...Ha meg csak éppenhogyan ér a padlóhoz, akkor meg nem ér semmit...
Szóval SZERINTEM vagy hagyd úgy, vagy tegyél alá egy kisebb szőnyeget, vagy ahogy Hacsek nyilatkozott szegély kell a lelkemnek...
Béta drága!
Amire neked szükséged van, az a voltaképpeni küszöb. Küszöb nélkül sosasem ütközik egy ajtó huzatmentesen.
Van olyan gumiprofil, ami rásegít a huzatmentességre, de ha az a padlóval tömít (nem küszöbbel), akkor az állandó csiszatolástól igen hamar elkopik.
A seprűszerű ajtóalja-szerelvény viszont egyáltalán nem huzatvédő jellegű, hanem a por megfogására jó.
S.O.S.
Ki tudja mi a neve, és hol kapható.
Van egy kétszárnyú ajtóm, lakáson belül. Nincs alatta küszöb, ezért átsüvít alatta a huzat. Állítólag létezik olyan, amit az ajtó alsó szélére kell szerelni, gumiból van, vagy seprű szerű, és a huzat útjába áll.
Előre is kösz a segítséget: Béta
Hát nem tudom...én meg úgy nézem, hogy ez egy lakás, illetve rezidencia, igaz nem egy békásmegyeri kategória...
Én az asszonnyal nem szoktam ordibálni, maximum késsel szoktam körbedobálni és ugye annak nincs olyan nagy decibele...:)))
A többit meg elfogadom, bár ahogy nézem a többi belső teret pl. a szunyókahely tökéletesen olyan, mint amilyet Te körbeírtál, szolíd, hangulatos és kicsi...
Végre!
Találtam (igazából nem én találtam) az Interneten egy honlapot, ahol egy épületgépész ingyenes szaktanácsot ígér. Üzentem neki, hogy nézzen be közénk is. Remélem, hamarosan jön!
tapasztalat:
Gimnaziumi tanarom (Kobra) orokbecsu mondasa, miszerint az "isteni igeknek" a templomban a helye, megfontolando.
(gyk: isteni igek: azt hittem.../ugy gondoltam... stb)
Tortent ugyanis, hogy a furdoszobaban nem futot a radiator. Melegnek meleg volt, de ugy ertelmeztuk, hogy messze van a cirkotol, s mire felmelegedne, addigra a szobatermosztat mar lekapcsol. Ilyen esetekre talaltak ki a . (Igy kapcsolodik ez a mese a topichoz)
Ennek az a szerepe, hogy az aramlas lassitasaval lassuljon a radiator holeadasa, es igy ossze lehessen hangolni a radiatorokat. Na most jon Kobra tanarur: en azt hittem, hogy ezeknek a default allasa a 100%ig nyitot. Kiderult, hogy a 9 sarokszelep 90-60% nyitottsagu, es az 1db egyenes, furdoszobai szelep pedig ~15% nyitottsagu volt.
Miutan rendet tettemm kkoztuk, mindjart kellemes kis meleg tamadt a furdoben.
Ezt a kovetkezo (epitkezo) nemzedek okulasara mondtam el. :)
Stoki!
Megnéztem. Ez egy középület belső tere, nem lakásé.
Te szeretnél 2 másodperces visszhangot, amikor a feleségeddel ordibálsz? Szerintem röhejes lenne!
Ne gondold, hogy teljesen vaskalapos vagyok, de a lakás az én fogalmaim szerint intim tér, ajtóval, falakkal, mennyezettel, padlóval, ahol mindezek emberi léptékűek. Ez pl. azt jelenti, hogy az ajtókon a kilincs a magasságuk középső harmadában van. Ahol ez nem igaz (pl. egy templomkapunál), az a középület. Ugyanígy, ahol az álló felnőtt ember feje nem a helyiség magasságának középső harmadában van, az nem intim lakótér (eszerint nálam kb. 5 m magas az intim tér).
Ez nem jelenti azt, hogy egy kétszintes, galériás vagy tetőteres nappali nem lehet része egy lakásnak, de én nem szívesen aludnék ekkora térben.
Ritkán szokok metróválni, a Compfairre speciel azzal mentem ki. Lehet, hogy holnap elutazom a Moszkva-térig, akkor megnézem mi a fene az, ha még meglesz.
Juci
Le kell venni a végét és a csővel már menni fog, csak fogdd meg jól marokra, tudod, mint a ...;-)
Hacsek
Nem tudom hogy vagy vele, de ez a :
http://www.nauticom.net/www/domeking/frames20.htm
nekem tetszik, na nem is a külseje, hanem a belseje...
Mennyivel csinosabb, mint egy hagyományos, bár győzd kifűteni, és még szokványos bútorok is vannak benne...
VAlahogy izgalmasabb a belső és a külső megjelenése.
VAgy nagyon béna...???
Arabella!
Tényleg ismertem a viccet, csak nem árultál el belőle annyit, hogy megismerjem!
A hatszög viszont nem erre példa (a szabályos 136-szög is síkidom, mégis jobb a terület-kerület aránya, mint a hatszögnek). A hatszög annak a példája, hogyan lehet a síkot hézag és átfedés nélkül lefedni körhöz közeli síkidomokkal (lásd méhkaptár!)
Szerintem egy harmadikként született gyerek nem engedheti meg magának azt a lukszust, hogy sírós, hisztis legyen :-) Örüljön, hogy foglalkoznak vele :-) A lábam köszöni, most nem fázik, mert ma nem szorított a cipő, és biza nem vettem le. Modemet ne vegyél, anyagi csőd lesz otthonról netezni.
Én bizony nem laknék kör alakú szobában, ugyanis nem láttam még olyan porszittyót, amivel annak a sarkait ki lehetne szippantani...
Jaj de cukik vagytok!
Nem voltam egy fél napig és hiányoltatok, hát asszem kell majd otthonra egy modem, mert ha nem itt ki fog törni a palota lázzadás ( vagy hogy mondják:)!:)
Elöször is a vitz:
Mórickának fia született és megy a szülészetre megnézni, kérdi a növérkétől, hogy hol keresse. Mondja a növérke, hogy itt vannak az ablakok, itt lehet nézelödni.
Első ablak: Szépek és okosak!
Keresi nem találja. megy tovább, következő ablak: Szépek, de buták!
Gondolja nem baj, lesz belőle szinész! Nem találja, megy tovább: Csúnyák, de okosak!
Nem baj, lesz belőle zseni, itt sem találja, megy tovább: Csúnyák és buták!
Azt mondja, mindegy, hogy milyen, de az én fiam, szeretni fogom...
És itt sem találja.
Megy vissza a növérkéhez, mondja, hogy ő bizony sehol sem találja az ő egyetlen kisfiát, pedig mind a négy ablakot megnézte, mondja a növér, hogy van ott még egy ablak, biztosan ott lehet, megy vissza Móricka, hogy milyen gyerek lehet az, aki ebbe a négy kategóriába nem tartozik bele, egyszer csak megláttja a feliratot: DEZSŐKE!!!!!
Petra!
Neked annyi szép babaruhád van?
Persze, hogy igényt tartunk rá, ha te is úgy gondolod.
Szóval mikor bulizunk?
Juci!
Hogy vagy fázásügyileg?
Hacsek!
Azzal a körös dologgal teljesen igazad van, hogy a legkisebb kerülettel határolt legnagyobb síkidom a kőr, viszont a legoptimálisabb megközelítése ennek az elméletnek nem görbe határolóvonalakkal viszont pedig a hatszög, nem véletlenül probálnak erre ráhajtani a gömbháznál ( ha jól tudom) .
Tacsapát pedig irigylem, mert jó kisbabájuk van, nem sírós és már ilyen jól állnak lakásügyileg is.
Arabella
OFF
Petra! Hozzád fordulok, mint legCOMPetensebbnek tartott személyhez: biztos szoksz metrón utazni, és talán láttad a Compfair hirdetését is: szerinted mi van kirakva azokból a madzagbetűkből? Meg kell buggyannom, ahányszor csak észreveszem.
ON
Stoki!
Ez, amit írsz, korántsem aberráció! Sőt! Én tudok egy nagyon racionális érvet is a kerek házra:
- Adott nagyságú alapterületet a lehető legrövidebb kerülettel akkor lehet keríteni, ha a "kerítés" kör (bizonyítható integrállal). Tehát egy adott területű ház külső "hűlő" felülete akkor a legkisebb, ha kerek a körítő fal! Ez matek és fizika!
De viszont: azt senkitől, még a legnagyobbaktól (Gaudi, Makovecz) sem fogadom el, hogy az épület külső képe hátrányosan befolyásolja a belső tér használatát. Ezt én egyébként nem aberrációnak, hanem exaltációnak nevezem.
Igen, nekem meg erről a női cipő jut az eszembe...
Nagyon sok nő hord körömcipőt, holott minden férfi tudja, hogy egy női körömcipő nagyon szexissé teszi a lábat, de csodálatosan tönkre is teszi...Nagyon-nagyon sok nőnél a funkcionalitás és az esztétika két külön síkon mozog és a rangsor a megjelenéssel kezdődik... Kompromisszumot kell kötni, illetve rangsorolni kell, kinek mi a fontosabb...
Itt van például GéZé...Ő előbbre helyezi háza esztétikumát, belső hangulatát, mint a funkcionalitást, hiszen ekkora alapterülettel egy jobban megtervezett házat is lehetne papírra vetni, persze a szerkezetét igencsak át kéne alakítani (pl. hagyományos házra)
Ettől függetlenül pl. a www.domespace.com belső része igencsak vetekszik egy hagyományos építésű ház belső kialakításával és még be is lehet bútorozni...
Egy picit sivárnak érzem a mai építészetet és sajnos nagyon a funkcionalitás felé ment el a dolog (mondja ezt egy talpig csóró ember :)))) és nincs egy kis Gaudi beütés...;-))
Ennyire nincs az ilyenre igény szakik vagy csak én vagyok ilyen aberált...???
Szia Stoki!
A gömbölyű formákat én is szeretem :), de a gömbölyű házról két dolog jut eszembe:
1. Manócska, Mazsola és Tádé TÖKHÁZ-a az ismert bábfilmből.
2. Egy történet diákkoromból.
Egy csoporttársam és barátom (azóta neves tervező lett, úgyhogy a nevét nem mondanám meg) akkoriban úgy gondolta, hogy a féléves terv megfelelő alkalom a lázadásra, úgyhogy tervezett egy olyan házat, amelyikben nemcsak a külső, hanem az összes belső falak is görbék voltak. A koncepciója az volt, hogy nemcsak a derékszög, hanem általában a szög is üldözendő, ezért a különböző szerkezetek is görbében tartoznak találkozni.
Az első konzultáció után csak arra a kompromisszumra volt hajlandó, hogy a padlók (azaz a födém felső síkja) vízszintesek legyenek (hogy józanul is lehessen rajtuk járni), a mennyezet görbe felületeihez viszont ragaszkodott.
Elkészült a rajzokkal. A konzulens először nem tudott mit mondani, próbált azzal érvelni, hogy a költségek ugye, meg az érvényes szabályok, de aztán bevetette az aduászt:
"Rendben van, kolléga, készítsen egy bútorozási vázlatot!"
Az én barátom bedobta a törülközőt...
Stoki volt, van és lesz, ha el nem veszik az internet hozzáférését, csak a háttérben várja azokat az építkezéssel kapcsolatos témákat, amelyeken jókat lehet csámcsogni...
Mesterek, ha nincs dombház jöhet a gömbház...
Mi a véleményetek róla, mert szerkezetileg nem tűnik túl bonyolultnak, viszont igen-igen esztétikus az én gömbölyű vonalakat szerető szememnek...
Hacsekünk!
A-KAR-JUK! A-KAR-JUK! November 10, a bűvös dátum után bármire hajlandó vagyok, akár nálad, akár nálam :-) És mi van ezzel a családalapítással???
Petra!
Azér nekünk is hagyhatnál egy-két babaholmit :-) Bár Tacsakata után is lehet róla szó, legalább nemesedik az anyag! És tényleg érdekelnek a fejlemények, mind ház- mind babaügyileg. Különben hogy vagy?
Arabella adós nekünk egy viccel, stoki eltűnt, különben minden OK.
Kedves Petra, Tacsa!
Lehet, hogy meglep titeket, de nemcsak a három gráciát, hanem az aprószent rendfőnököt is érdekli a fejlemények alakulása. Mert könnyen lehet, hogy a nem túl távoli jövőben az aprószentnek is lesz családja. (?)
Például Tacsakata milyensége, táplálkozási és ürítkezési szokásai iránt rendkívül érdeklődöm.
Ehhez képest a lánykád, mint kisméretű nők részére szolgáló fürdőeszköz, teljesen hidegen (fagypont alatt) hagy.
Más. Már megint teljesen leült a téglásbuli ügye. Akarjátok ti egyáltalán?
picipetra nagyon emlegeti "tacáné"-t, megtetszett neki ez a fordulat, játszik vele, mint kiscica a gombolyaggal.....Gratula a sokrétű előrehaladáshoz, remélem a viszonylagos "szélcsend" kitart egy ideig. Tej van? Kicsit majd még írj, ha ráérsz, mert a három gráciát nagyon érdekli. Igaz Arabella, juci?
fargo-nak: szerintem egy kicsit is tapasztalt fűtésszerelő - megfelelő előkészítést követően - képes arra, hogy vizes rendszeren elvégezze az átalakítást. Felszereli az újat, aztán elvágja a régit űgy, hogy rögvest ideigelnesen flexibilis csővel összeköt, aztán ha megvan minden, zárja a rendszert. Ha nyomás alatti gázvezetéken tud szerelni a gézművek, biztos ,megoldható fűtési rendszeren is.
petra: köszi, majd egyeztetünk, de ragaszkodom ahhoz, hogy Ti látogassatok hón alatt lánykáddal, ( ez nem fürdőeszköz Hacsek! ).
juci: ötletek majd mennek még, a galéria úgy néz ki, hogy megfelelő helyekre felakasztasz IKEA-s pattintós üveg keretet, passzpartuba beteszel képet bele. A képelhelyezéshez illeszkedve spotokat lehet akár fényözönileg pluszban telepíteni. Ha acc valami méreteket, teszek javaslatot szívesen ( látványtervvel minthe lentről, meg a lépcsőről meg fentről néznéd )
OFF: Töpörtő tegnap dél óta itthon van, és egész rendesen tudtunk aludni is, főleg én, hála a tündérmamának. A tolerancia annak köszönhető az emberi habitus mellett, hogy holnap reggel tervszállítás, meg a a befejező munkák folynak Csobánkán.ON
Csobánka projekt: kész a hjópadló és a villanyszerelés, ma kezdődik a csempészés, folyik a fal vakolsá javítás, holnap vagy holnapután jön a tolóajtó meg az üvegesek a fixekre. Vettem ablakot, ha nem mondtam volna, a kizárt autóversenyzőről elnevezett típust á 24.000"+ ÁFA 90/150-est, már be is van építve.
Majd jövök, valószínű csak holnap déltájt, akkor majd juci segédletévl megpróbálom Töpörtőt is felrakni valahová.
Édes Hacsekom!
Tudod, vannak olyan kismamák akik várják, hogy mindenki mindent elintézzen ,illetve egy újjas munkát szeretnek végezni, vannak olyan kismamák, akik hónuk alatt a sütőajtóval járnak dolgozni:))
Juci!
KIcseréli!:)
Arabella
Nem ventillátor, kétértelműen fogalmasztam... Szóval ez egy elszívó, amelynek kéményszerűjen kellene működnie, de fagyasztószerűen működik :-( Állítólag minden lakásnak külön szellőzőcsatornája van, sz'al még az se lehet, hogy a szomszéd nyomattya befele a mélyhűtőből a levegőt.)
Hacsek! Pénteken megvolt az aktuális csúcs (kuratóriujumi ülés), főnök sehol, ügyfél egy szál se. Hát így.
Ha jol ertettem ventillatoros szellozesrol van szo. Ebben az esetben valoszinuleg nagyon konnyen meg lehet forditani a ventillatort. Persze a legbiztosabb az lenne, ha a ezt kivitelezo csinalna, ha mar el tudta rontani a szerelest, ami azert nem kis teljesitmeny.
Juci,
Arabella nevében is köszi, valóban egy várandós asszonynak az egér mozgatása megterhelő lehet.
De akkor egy másik várandós asszonyka meg mitől ilyen hiperaktív?
Kennedy
Sajnos pontos infom nincs, de a hétre igérte magát...
Lehet, hogy délutános (16:00-Mikulásig), így van esély arra, hogy ma begurul és végre már löki az új infókat...:)