Nekem aza sejtésem, hogy itt igazából a Gibraltári szorostól az Azori szigetekig húzódó törésvonalról van szó. Ez nem párhuzamos az atlanti hátsággal, hanem merőleges azzal. A létrejöttét Afrika észak felé mozdulása okozza, amely egyébként nem egyértelmű, időben ingadozik. A Gibraltári szoros többször is kinyílt illetve bezáródott a múltban.
Mivel az itt kialakuló törésvonal merőleges az Atlanti óceán szétnyilásáért felelős Atlanti hátságra, ezért nem fogja okozni az óceán bezáródását, és Észak Amerika Európa felé történő mozgását. Az Afrikai lemez óceáni része feltehetőleg áldozatul esik némi szubdukciónak így a kontinens el tud mozogni északra valamennyit, viszon beleütközvén Európába a szubdukció folyamata előbb-utóbb megáll, az Alpok és a Sierra Nevada viszont akkora lesz, mint a Himalája. Valószínűleg az Atlasz hegység is. Az Atlanti óceán tágulását ez a folyamat viszont nem befolyásolja.
Ami befolyásolhatná, az a karib szubdukciós zóna, az viszont elhajlik Közép Amerika felé, és jellemzően az ahhoz közeli része már nem is aktív. Az óceán déli részén levő szubdukciós zóna, amely a Sandwich szigeteknél van, már komolyabban veendő, de egyenlőre nehéz megjósolni, mi lesz vele.
Közben az Atlanti hátság továbbra is változatlan hevességgel üzemel, és Észak és Dél-Amerika masszívan közeledik Ázsiához.
Mivel a Csendes óceán régebbi, mint az Atlanti, sokkal valószínűbb, hogy ez fog bezárulni, mintahogy a jelenlegi folyamatok is mind ebbe az irányba mutatnak.
Ami Portugália irányában történik, az kétségkívül érdekes, de mégha meg is jelenik itt egy málytengeri árok, az sem jelenti azt, hogy Európa elkezdene közeledni Amerikához, mint ahogy a Karib árok sem eredményezi ezt.
Mindenesetre érdekes lesz, ha Nyugat Európa partjai mentén felépül egy vulkáni vonulat, s Anglia és Írország aktív tektonikus vidékké változik.
A foltocska valóban Sárbogárd közelében van, a Mezőfalva felé vezető út mellett. Arról viszont semmit nem találtam, hogy a riolittufa hogyan tévedt oda.
Nem. A hawai hotspot helye a földtekén pont ott volt mindig is, ahol most Hawai van, tehát az egyenlítőtől északra. Így volt ez akkor is, amikor még a szibériai bazaltömlést produkálta. Ázsia persze elsodródott felőle, de ez a hotspont viszonylag stabil a földrajzi szélességi és hosszusági koordinátáit illetőleg.
Az a hármas elágazás, amire szerintem gondolsz, az pont az egyenlítőn van, szóval messze van Hawaitól.
A Tolbachik egész közel van ahhoz a vonalhoz, ahol annó sok millió évvel ezelőtt a Hawaii hot spot végigszántotta Kamcsatkát a Szibéria lemez vándorlása során, és egyben az Aleut és a Kuril árkok találkozási pontja is ide esik. Nyilván nem véletlen, hogy ez a három geológiai vonal összefut. Szerintem a hotspot track gyöngíthette meg annyira a kérget, hogy az árkos törések ki tudjanak alakulni.
Lényeg az, hogy a lemez ezen a környéken igencsak repedezett, és ez kedvez a bazaltos magma felnyomulásának is.
A koreai lakosság mérsékeltebben lelkesedne. Vulkánkitörés nélkül is éheznek.
Más.
Íme ez a kép. Nagyszámú Tamborával foglalkozó oldalon található meg illusztrációképpen. Egyszer én is bekajáltam, még a néhai virtus.huidejében. De nagyon kilóg a sorból. Se a hegy - kaldera aránya, se a beerdősültség, se a kaldera kutyarágott pereme nem stimmel. Szerintem ez a Raung.
És egy másik, ami már a Raung nevével fut:
Még a fenéken látható világos foltok is egybevágnak.