Az építés lebonyolításának hosszából hogyan következik az új berendezés nyújtotta új szolgáltatások megsimerésének automatikus ténye? Abból alapvetően sehogy, viszont lett volna idő oktatást/bejárást/ismertetőt tartani az arra járóknak.
A saját nevemben nyilatkozva, a gépészet igenis igényelné. Kevés. Természetesen itt nem egyénenkénti oktatásról szólna a dolog.
A főnököm hivatalos levélben javasolta, hogy legyen oktatás/tájékoztató. Kb. reagálás se volt rá. Akkor most egyenként be kellett volna ráncigálni minden mv.-t, hogy bejössz, mert addig nincs jelző, míg ezeket meg nem hallgatod? Ráadásul nem lehet azt mondani, hogy a vontatás nem tud ilyenekről. A GySEV lehet, de a MÁV nem, mert minden berendezés átadásának utolsó fázisa, amikor élő géppel, általában éjszaka, bejárják többször is az új jelfeladási szakaszokat és ezek alapján készül a jegyzőkönyv. Mondjuk olyat még nem láttam, hogy mv. kötözködött volna, hogy már pedig itt és itt ez a jelfeladási ütem nem jó, mert csak.
GySEV elég lazán kezelte Győrben az ikrényi csatlakozást, ill. Győr GySEV csatlakozást. De ez az ő dolguk. Van is baj elég vele a másik 5 vonali vágányhoz képest! Ráadásul megjegyezném, hogy a GySEV "térköz" is Alcatel gyártmányú ...
Hogyan értesít engem arról, hogy a 20 éve alkalmazott gyakorlat megváltozott, megváltozhat. Az F1 akkor változott jelentősen, amikor az emeltsebességű közlekedés be lett vezetve. A többit nem kommentálnám, mert a többiek már megtették.
Kicsi vasutunkon deklaráltan sebességjelzési rendszer van
Még egy valaki, aki feltalálta a spanyol viaszt.....
Nem baj.
Tudod a Keletiben is mentek már az átépítés közben a kijáró vonatok a fűtőházba (pontosabban oda állt a vágányút). Hogyne tudnád!
Elvégre egy átépítés alatt levő rendszer mindig tökéletesen megbízható információkat ad és a mozdonyvezető soha ne kételkedjen! Én pusztán erről az esetről beszélek és nem a jelzési rendszerünk más alapokra helyezéséről.
a fényjelzők akkor is csak, és kizárólag SEBESSÉGJELZÉST adtak
Ki vitatkozik ezzel? Senki! Nyilatkoztam volna mást?
A két fény, az azt jelenti, hogy 40, SEMMI MÁST.
Így van! Ezzel sem vitatkozik senki!
De ha a gyakorlatban (leszámítva a "rövidtérközös, meg a nincs Kj az állomáson szitut") a két fényhez szinte mindig a 40-es seb. társult, hát ne mondja azt nekem senki, hogy ha pl. Győrben az átépítés után a két sárgát mutató Bj. után egyenesbe áll a váltó, a mv. teljes lekinyugalommal megy be az első alkalommal és semmi difire nem gyanakszik. Mert ez nem igaz, kivéve ha elhangzott, hogy ilyet is tud a rendszer.
De érdekes, hogy csak ott volt Cegléden ebből gond, persze ott is azért, mert a mv. az alsó sárgát mindig a kitérőben álló váltóhoz társította. Győrben, Komáromban, Monoron, Szajolban, meg ahol átépültek a biztberek, sehol nem volt ebből probléma.
Amikor te kezdted a vasutat, és még Brontosaurussal előfogatolt T-Rex-szek húzták a vonatokat, a fényjelzők akkor is csak, és kizárólag SEBESSÉGJELZÉST adtak.
Akkor találkozik először azon az állomáson ilyennel, és emiatt máris hibára gyanakszik, nagyon helyesen. Ugyanis ha állomásismeret keretében leoktatták, hogy milyen menetek lehetségesek és ezekhez milyen jelzési képek jelenhetnek meg, akkor egy eltérő dolog persze, hogy megpiszkálja a veszélyérzetét.
Attól még lehet, hogy egy mv most találkozik először olyannal, hogy egyenesbe jár sárga-zölddel. Ha hivatalosan senki nem mondta nekik, hogy van ilyen, akkor megértem, ha ezt kétes jelzésnek értelmezik.
Egyáltalán minek építesz be TM és XJ jelfogót? Bazi nagyok, bazi nehezek, mozdíthatatlanok. Én úgy csináltam magamnak D55-öt, hogy egy szem TM és XJ jelfogó sincs benne!
"Az építés lebonyolításának hosszából hogyan következik az új berendezés nyújtotta új szolgáltatások megsimerésének automatikus ténye?"
Az nem következik. Ellenben az F1-es ismerete az erősen ajánlott.
Nézzük példának Nagyszentjánost. Páratlan bejáraton megjelenik két sárga + vízszintes zöld lámpasor, pedig legközelebb csak Almásfüzítőn van 80-as kitérő. Akkor is bevágod a féket?
"Hogyan értesít engem arról, hogy a 20 éve alkalmazott gyakorlat megváltozott, megváltozhat."
Na itt az alap felfogás problémája. Az F1-esben sehol nincs leírva, hogyha te látod az alsó sárgát világítani, akkor kötelező érvénnyel kitérőbe kell menni. Az irányjelzés már vagy 50 éve megszűnt!
Ha az elmúlt 20 év alatt ez volt a gyakorlat, akkor miért feltételeznék mást? Pesten több helyen is van rövid térköz, meg állomásokon is van olyan, hogy egyenesbe jársz, de két sárgával, mert nincs meg a teljes fékút. Ennek ellenére én nem tartom helytelennek, hogy Cegléden az mv bevágta a gyorsféket, ha nem mondták neki, hogy itt sárga-zölddel is lehet egyenesbe járni (mert valljuk be, a rövid térköznél sincs ilyen, ott is csak sárga-sárga, meg villogó sárga szokott lenni). Valószínűleg én is megijedtem volna a helyében. És bizony volt már olyan, hogy egy gép egyedül közlekedett, homokolt és emiatt eltűnt a foglaltság (a szig. sín nem érzékelte). A másik vonat mv-je pedig ismerte az állomást (ez Kelenföldön történt), majd azt mondta, hogy "itt is szabad a kijárat, meg ott is, pedig közben ott áll egy mozdony: na, ez nem lehet; gyorsfék!". Ha nem figyelt volna, akkor valószínűleg baleset lett volna.