Keresés

Részletes keresés

Cam Mogó Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31518
Viszont, bizonyos értelemben, a "Verne Gyula" tipp áll a legközelebb a megoldáshoz.
Hipp, hipp :)))
Pedig csak úgy beírtam. Nem gondoltam komolyan...
Előzmény: Zete (31516)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31517
csaj:=csak
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (31514)
Zete Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31516
Na, átolvastam az elmúlt két nap termését.

Játék:
Még nincs jó megoldás. Viszont, bizonyos értelemben, a "Verne Gyula" tipp áll a legközelebb a megoldáshoz.

Jelvények, kitűzők, stb.
Egy időben néhány okleveleket kiraktam a falra. Aztán mikor az egyik majd olvashatatlanná fakult, leszedtem mindet. Most egy dobozban nyugszanak. /A jelvények meg a fiókban :) /

Ttúrák rendezési szabályzata:
Ez is olyan tipikus magyaros dolognak néz ki: létezik a szabályzat, de a rendezvények egy jelentős része nem felel meg ennek. A helyzet meg láthatóan nem zavar túlságosan sok személyt. Hiába, a szabályzatosdi valahogy nem a magyaroknak való :)

Szintidőn túli beérkezés:
Azt hiszem, jótékonyan hatna, ha elterjedne az a gyakorlat, hogy aki időn túl ér be, az kapjon egy oklevelet a "táv teljesítéséért" - mármint ha adnak oklevelet az adott túrán. Talán nem lenne túl nagy teher a rendezőknek, a későn beérkezőnek meg nem csak annyit mondanának, hogy próbálja meg jövőre újra.
De azt tartom a legjobbnak, ha a rendezők - a félreértések elkerülése végett - felhívják a résztvevők figyelmét az ig. füzetben v. a túra honlapján, hogy aki szintidőn túl ér be, az számíthat-e valamire, vagy sem.
/Itt is azok a részletek... Mert ha valaki csak egykét percet késik, akkor talán még a legszigorúbb rendező is megkönyörül... Nehéz ügy./

Sopánka Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31515
S kapásból szabálytalan minden "A XXX YYY csúcsai" túra, ahol nincs rögzített útvonal. Legalábbis én nem találtam arra vonatkozó passzust. Akkor az ilyenek nem is igazi teljesítménytúrák. Pedig jók. ;)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (31512)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31514
Ne essünk át a ló túloldalára!

Tegnap este beszélgettünk itt Joeyline-nal a teljesítésekről. Abszolút ontopic. Odaát a kéktúrásban beszélgettünk a minősítésekről. Egyikben sem volt semmi veszekedés vagy indulat, csak vitáztunk egy kicsit. (Bár biztos van, aki szerint ez csaj chatelés és nem közérdekű, de az nem én vagyok és nem is Joey. :-))

Erre mind a két topicban jön valaki, és rögtön le akarja állítani, hogy beszéljünk már másról. Nehogy most már az legyen, hogy ha egy téma eléri a harmadik hozzászólást, akkor kétségbeesetten közbelép valaki, hogy hagyjátok már abba! Akit nem érdekel, átlapozza, aki másról akar beszélni, az ne azt mondja, hgy beszélgessünk erről vagy arról, hanem hozzon egy konkrét témát és szóljon hozzá, mehet a kettő egyszerre is. Nekünk speciel még volt mondanivalónk az előzőhöz.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31513
megalázónak tűnik egy túrát a vadásztársasággal egyeztetni engedélyeztetni
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (31511)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31512
A teljesítménytúrák rendezési szabályzata (melyet lényegében a Kinizsi rendezői állítottak össze még 92-ben, és az MTSZ elnöksége fogadta el), mindenben egyértelműen fogalmaz, és egyértelműen nem kötelező az alkalmazása. :-) Érdekes lenne, ha egy ráérő ember, aki nagyon sok ttúrát ismer, végignézné a túranaptárat, hogy hány túra rendezése felel meg a szabályzatnak. Gyanítom, hogy legalább a túrák felét pirossal áthúzhatnánk. :-))) Kapásból kiesik például a Tortúra 65, A híd túl messze van és a Barcika 65, mert decembertől februárig 50 km felett nem szabad rendezni.
De egyértelműen szabálytalan Joeyline nagy kedvence, a 3*50 is, mivel a többnapos túrák szakaszai között minimum 6 óra pihenőidőt kell biztosítani, és a 3*50 első éjszakáján a szintidőre beérkezőknek csak 4 órájuk van. Bizony, Joey, akarod, hogy mindig betű szerint értelmezzük a szabályzatot? Mert akkor a 3*50 nem is szabályosan megrendezett teljesítménytúra, és ilyen módon te nem vagy sehányszoros teljesítő! :-PPPPPPPP Úgyhogy csak óvatosan a határozott véeményekkel, mert visszaüthetnek! :-))
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31511
Változó bizony, a Bükki NP még, amelyik hírhedt a szigorúságáról és "hatósági" hozzáállásáról. De a Tortúra 65 beszámolómban vagy a képtáramban megkeresheted annak az engedélynek a fényképét, amit a Tortúrán kilógatott a rendező. :-) Az indoklásból talán látszik, hogy milyen szempontokat figyeltek. A tavalyi BükkiKi-n meg fegyveres nemzeti parki őr ellenőrizte a túra lefolyását az egyik ellenőrző ponton, bár ahogy a főnökével beszélt a telefonon ("itt éppen egy teljesítménytúra zajlik"), abból azt sejtem, hogy nem felső utasításra.
Sajnos mindenki, aki engedélyt kér, kockáztatja, hogy nem kapja meg, vagy csak a NP szája íze szerint átvariálva. 2002-ben a Zengő-Misinán Kisújbányától Óbányáig a gyönyörű völgy helyett (szerencsére egy héttel korábban voltam ott DDK-zni) a párhuzamos gerincen kellett menni. Tavaly viszont a Pilisi Dobbantót a Kő-hegy és a Lajos-forrás között a rövidebb sárga jelzésről a Cseresznyés-árokba terelték, amitől sokkal jobb lett a túra, mint az eredeti terv, viszont kiírták belőle a Rám-szakadékot is (ami nekem jó volt, mert futottam :-)).
Érdemes megnézni a fent említett Tortúra-engedélyt, az van benne, hogy ezután még az erdészettől és a vadászoktól is engedélyt kell kérni. Ez utóbbi nekem különösen fájó, nem is tudom, hogy kinek van elsőbbsége, és tényleg engedély kell-e vagy csak egyeztetés, de nekem megalázónak tűnik egy túrát a vadásztársasággal egyeztetni, amikor mindenki tudja, milyen a viszony velük.
Előzmény: Törölt nick (31507)
Joeyline Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31510
Nagyon OFF

Én meg a BuliNET-en vagyok még fent :))

ON

Előzmény: Törölt nick (31508)
Joeyline Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31509
Érzékeny pontjára tapintottál a ttúraszervezéseknek...
Mikor 5-6 éve úgy hirtelen elszaporodtak Magyarországon a nemzeti parkok (az addigiak duplájára növekedett darabszámuk és a hozzájuk tartozó összterületek mérete), sokan már a teljesítménytúrázás magyarországi halálát emlegették, nem is teljesen alaptalanul. Tény, hogy a nemzeti parkok területén sokkal nehezebb ttúrát rendezni. Csak jelzett utakra adnak engedélyt, azt is létszámkorlátozással, így gyarló módon több rendező is "hazudik", amikor a várható résztvevők számáról kérdezik az illetékesek, mert csak így sikerülhet talán (!) az engedély megszerzése. Pl. ittmostnemnevezemmeghogykicsodamertlebukik ttúrarendező is nagyon jól tudta, hogy a BFNP területén rendezendő ttúráján nem 200, hanem legalább 5-600 résztvevő lesz (végül kb. 800-an voltak :)), dehát nem volt mit tennie :)
Sok rendező pedig nemes egyszerűséggel be se jelenti ttúráit a rossz tapasztalatok miatt. Ezzel viszont jogszabálysértést követ el!
Nem azt mondom, hogy akkor inkább ne rendezzen, de a törvény, akkor is törvény.

A bevezetőben említett "halál" végül mégsem következett be, a ttúrák száma évről-évre továbbra is nő, de elég sokat ilyenformán szabálytalanul rendeznek.

UI: Megtisztelő a kedvenc vitapartner jelző :), de én inkább csak sportszakmai tapasztalatcserének nevezném, nem vitának :)

Előzmény: Törölt nick (31507)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31508
éééééééééééééssssss iiiiiiiiigeeeeeeennnnnnn. Sikerült majdnem pont éjfékor hozzászólni. :)))))
(Egyébként a nemzeti parkokra nem azért kérdeztem rá merthogy valamit éjfélkor is írjak, tényleg érdekel, na meg joey-val és a chat.hu-n gyorsan eltelt az idő:)))
Előzmény: Törölt nick (31507)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.10 0 0 31507
Egy kérdés csak kiváncsiságból:
A nemzeti parkok mennyire korlátozzák a teljesítménytúrák útvonalát, (a Duna-Drávához kapcsolódóan nem várok hozzászólást mert arról rendszeresen hallom hogy egy kicsit gátló ilyen téren) illetve mennyire támogatják a teljesítménytúrázást. Elsősorban amiatt vagyok kiváncsi, hogy nehogy tévesen ítéljem meg a Duna-Drávát ilyen szempontból.

Elsősorban kedvenc vitapartneremet :) joeyline-t kérdezem, illetve Frankent akikről biztosan tudom hogy az országban többfelé is aktív részvételt vállalnak ttúrák rendezésében, akár főrendezőként is.

Előre is köszi!

Joeyline Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31506
Értettem, hogy nem a szabályzatra mondod, hogy filozófia, hanem a témában a vitára.
Erre mondtam, hogy nem filozófiai a dolog (mármint nem filozofálok), hiszen a szabályzat egyértelműen fogalmaz. Részemről befejeztem, de ezt a félreértést még ki kellett igazítanom. Pont.
Előzmény: Törölt nick (31505)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31505
Nem a szabályzatra mondtam hogy filozófia hanem a kifejezésmód amit ebben a fölösleges vitában elértetek, az filozófiai. Azt a hozzászólást lezárásnak szántam de úgy tűnik nem jött be na mind1. A teljesítők és beérkezők valóban nem egy és ugyanaz én ezt nem is vitattam, csak azt írtam, hogy a szabályzattól függetlenül a teljesítés megadása továbbra is szubjektív módon fog zajlani függetlenül a szabályzattól. Ezt nem én határozom meg de nem is akarom. Minden teljesítménytúrán az adott rendezőre bízom hogy hogyan dönt.
Remélem ez már világosabbá tette a hozzászólásomat.
Egyébként mindenki más úgy értelmezte (ha megnézed az erre érkezett egy-két hozzászólást) hogy ennek a vitának a lezárására végre alkalmas hozzászólás érkezett.
Előzmény: Joeyline (31502)
Joeyline Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31504
Vagy pl. 1996-ban az egyszeri rendezésű Berzeviczy Gergely 55 ttúrán a határátkelő zárása alapján kellett megállapítani a szintidőt. Madárral, Földi Rolanddal és még egy-két más rákoskertivel mentem, és mivel a rajt elején indultunk, nekünk szerencsére még arra is volt időnk útközben, hogy a Jablonovské Sedlo-n megebédeljünk az étteremben. Többeknek nem, sietniük kellett a határzárás miatt.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (31495)
Joeyline Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31503
Szakee!

Vadmalac topiktárs is kifejtette már pár oldallal korábban, hogy a szintidőt kéne a körülményekhez igazítani (extrém időjárás, nagy sár, térdigérő hó, tikkasztó meleg, stb.) a rajtban, ezáltal növelni esetleg az előre meghirdetett szintidőt, viszont akkor ahhoz kőkeményen tartania magát a rendezőnek!
Válasszuk már külön a teljesítőket és a célbaérőket, az nem ugyanaz!

Előzmény: Törölt nick (31488)
Joeyline Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31502
Nem filozófia, a szabályzat egzaktul fogalmaz.

Én anno még nagyon régen elolvastam szabályzatot, tisztában vagyok vele.

E téren nem kívánok további vitába bocsátkozni, SK belinkelte a dokumentumot, ajánlom minden kedves ttúrázó és ttúrarendező figyelmébe!

Előzmény: Törölt nick (31488)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31501
a Kovács Bélán legfeljebb a siettetés lehetett a cél ha már nem az emléktúrára hanem a teljesítménytúrára nevezett az ember. A kettő egyszerre van azzal a különbséggel hogy az egyiken gyorsan kell menni míg a másikon mehetsz olyan lassan amennyire akarsz.(saját döntésed, hogy melyiken indulsz)

Na nem mintha gondot okozna számomra a szintidő tartása, csak a siettetés okát nem tudom, és valszeg áprilisig nem is fogom megtudni mert a rendezők ha jól tudom nem igazán ttúrások, így az sem valószínű hogy a topikot figyelik.
(az utolsó mondat nem biztos hogy igaz, csak egy hallomásra épülő feltételezés)

Előzmény: Törölt nick (31500)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31500
A népek tavasza egy külön kategória ilyen szempontból mert azt hangsúlyozzák hogy a futóknak találták ki. (tehát véleményem szerint az nem a teljesítménytúra kategória)

Én meg "csak" egy gyors gyalogos vagyok így valszeg nem fogok a 42 km-esre menni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (31495)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31499
Reklám!

Van egy Bükk-topic, tessék beikszelni és teleirkálni!
:-))

Sopánka Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31498
A poén persze valahol elveszett:
Kérjük, kopogással ne zavarják a rendelést.

LEÜL! OTTMARAD!

Előzmény: Sopánka (31497)
Sopánka Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31497
Gondolom, ezt úgy értetted, ahogy az állatorvosi rendelő ajtaján van:

Előzmény: Vlaszij (31494)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31496
eddig sem voltam ideges csak egy észrevétel volt :)
Előzmény: Vlaszij (31494)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31495
Azt akarják, hogy gyorsan menjél. :-))) A Népek tavaszán pl. 42 km-re 6 órát adnak, ha jól emlékszem. :-)

Lehetnek logisztikai okok is a szempontok között. Aztán a Vasas Maratonnál például az erdészet kérte, hogy x óra után már ne legyenek túrázók a terepen, ilyen megfontolás is szerepet játszhat egy szintidő kitűzésében.

Előzmény: Törölt nick (31493)
Vlaszij Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31494
Nah..
kedélyek megnyugodnak?:)
Előzmény: Törölt nick (31493)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31493
Knee!

köszi a meglátásod valami hasonlóra gondoltam én is.

Sánta kutya!

kösz a szabályzat helyéhez a linket.

Megkerestem a szabályzatban a szintidőre vonatkozó számítási elvet.
Eszerint egy 44 km-s túrára 11 óra adható.
Ezért nem értem a Kovács Béla rendezőinél a 9,5 órás szintidőt amit még nagyjából komolyan is vesznek.
A dologhoz persze hozzátartozik az is hogy van egy szintidő nélküli emléktúrás nevezés is ahol lehet cammogni is.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (31490)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31492
Szerencse, hogy ezt nem mindenki fogja fel ilyen mereven. :-)

A Deákon mennyi késést fogadsz el?

Előzmény: Joeyline (31485)
Sopánka Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31491
tudom, én olvastam is, és örültem annak is, csak ugye akkor még ez normálisnak számított, most meg olyan ritkák lettek az efféle "normális" hozzászólások, hogy muszáj lettem külön fölhívni rájuk a figyelmet, ezzel is higítva a vitatkozást... ;-)
Előzmény: Trila (31472)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31490
Tessék, itt a szabályzat.

E szabályzat alkalmazható...
Gondoltam, hogy mazsolázok belőle kicsit, de nem teszem, mindenkinek jó szórakozást! Benne van ám a szintidő is! Keresd meg! :-)

Előzmény: Törölt nick (31488)
Knee Creative Commons License 2004.01.09 0 0 31489
Szerintem max. 12 ora, ami nem egy szoros szinitdo. Szerintem aki 4 km/h-nal sokkal lassabban halad, az mar nem biztos, hogy egy 44 km-es turara vagyik, inkabb megy rovidebbre.
En minimum 10 orat adnek, mert szvsz. ha a szintido tul nagy tempot kivan, akkor kevesebben vagnak bele, ami nem lehet cel.

Orulok, hogy a parttalan vitak lecsillapodni latszanak.

Előzmény: Törölt nick (31488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!