Keresés

Részletes keresés

zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87459

Zimopecet használom már évek óta, literes kiszerelésben szoktuk venni többen együtt - olyan lesz a gyümölcs, mint a híg széklet. :-)

Előzmény: Kezdőcefrész (87453)
Fémkohász Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87458

Kedves Hozzártők!

Érdeklődni sezretnék, hogy ha rézlemezből szeretnék sisakot készíteni, a 0,6 mm vastagság félkemény rézlemez elég lehet e egy 200mm magas 280 mm alsó és 320mm felső átmérőjű csonkakúp elkészítéséhez? A palást és a tető merevít rajta annyit, vagy inkább az 1mm  vastagságú jobb lenne?

Amennyiben a réz sisakato szeretném a saválló peremmel összehozni, (0,6-1mm réz lemez a 4mm vastagságú saválló perem), milyen hegegsztési vagy forrasztási lehetőség vanesetleg AWI-hoz milyen hozaganyag szükséges.

Köszönettel

vasbicikli Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87457

Van fenn róla szórványosan pár fotó, de majd körbefényképezem részletesen. Műszaki rajzot nem vállalok ;)

Előzmény: barkócza (87456)
barkócza Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87456

Amúgy tehetnél föl némi részletesebb műszaki dokumentációt a keverős masinádról. :)

Előzmény: vasbicikli (87452)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87455

Lallzyme-hc a legdrágább, biztosan hígít a cefre sűrűségén, én viszont idén egy sokkal olcsóbbat, a Zimopec P 110 L-t fogom kipróbálni, túladagolva, mert ebben egy olyan enzim van, ami képes lehet elbontani a keményítőt a gyümiben, erjeszthető cukorrá.

Előzmény: Kezdőcefrész (87453)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87454

Az jó lehet, egész biztos. (Tedd össze a kezed, hogy keverőd van):-))

Előzmény: vasbicikli (87452)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87453

Pektinbontó gyanánt, mely márkákat (melyik nevűeket) érdemes alkalmazni. Mi a tapasztalat e-téren?

vasbicikli Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87452

Szerencsére nincs gondom a leégéssel, a keverő csodákra képes (pedig másnap reggelre elhűlve olyan sűrű volt a kifőzött  cucc, mint a puding, alig lehetett kiönteni).

Előzmény: Törölt nick (87451)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87451

Az alma szvsz. a legnehezebben főzhető gyümi, -szimplafalúban gondolkodva-. Annak muszáj megadni mindent.

Előzmény: vasbicikli (87450)
vasbicikli Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87450

Pektinbontó téma, egy friss tapasztalat.

Tavaly az őszi almát próbáltam pektinbontóval és anélkül is. Nem igazán láttam különbséget, a kezeletlen is szépen feladta a levét 2-3 nap után.

Idén először cefréztem nyári almát (fontos alma). Az első menetbe - a tavalyi talasztalatból kiindulva - nem tettem pektinbontót. Két alkalommal adtam hozzá vizet (pontosabban cukorszirupot), összesen kb 15 % folyadék, de ennek ellenére 2 hét után is olyan kemény volt a pép, hogy egy macska simán elment volna a tetején :D Attól még kierjedt, de főzés előtt alig győztem vizezni, hogy egyáltalán forogjon benne a keverő. 

Az első esetből tanulva a hétvégén cefrézett második tétel már kapott pektinbontót (1 g Lallzyme/44 kg alma pép), élesztőt, és 1 kg napfényt, összesen 3 l vízzel. Már másnapra nagyon szépen levesedett, most csendesen pöfög.

Szóval kellett bele a pektinbontó.

logi22 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87449

OK, köszi!

Előzmény: Miklós1 (87448)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87448

Ha nem tudod lefőzni azonnal a cefrédet, akkor a cefre tárolás módja két helyen is le van írva az egyszeregyben. A 7. oldal közepén a Savazás fejezetben és a 8. oldal alján a barna betűk. A kénezésről meg a cefrehibáknál van szó a 15. oldal barna betűi: "Pimpósodásra ne szórjunk ként, mert..." . Sose szórjál ként mert...

logi22

Tehetsz pektinbontót a barackhoz is, attól, hogy pépes még van mit feltárni benne molekula szinten. Te is olvasd az egyszeregyet.

Előzmény: Kezdőcefrész (87445)
logi22 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87447

Egy gyors kérdés; a sárgabarackot elég jó pépessé össze tudtam zúzni a cefréhez. Ettől függetlenül adjak hozzá még pektinbontót?

benchmade Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87446

Előrebocsájtom, nulláról indultam, csak az itt tanultak alapján cefrézek, és főzök.  Az utóbbi napokban, sok szó volt az opálosodásról, ezért a tegnap tisztázott kajszimon próbálgattam. Szénsavmentes Szentkirályival, próbára egy fél litert 41 fokosra higítottam.  28 C a hőfoka, a 41 fok, már korrigált érték. Ezen a hőfokon gyönyörű tiszta az anyag, most betettem a hűtőbe, kiváncsian várom, hidegen is megmarad e, a tisztasága.

Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87445

Üdv néktek ott a túl oldalon!

Úgy néz ki, hogy nem fogom tudni mindjárt kifőzni a cefrémet, ami még szépen forrdogál, de már nem rakok bele több gyümölcsöt. Viszont cefre állapotában lehet, hogy egy-két hétig tárolnom kellene.

Mi a módja ennek? Kell-e valamiféle tartósítószer bele, vagy hallottam olyat, hogy kénnel meg kell szórni a tetejét, és akár több hónapig is lehet tárolni... lehetséges ez, vagy másképpen kell?

Miklós1 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87444

Ha a fügének magas a cukortartalma, akkor miért teszel még hozzá 2-3%-ot? Az egyszeregyben több helyen (a befőtteknél és a fügénél) azt írtam, hogy a magas cukortartalom miatt kell vizezni a cefréjüket. Érdi bőtermőnek is ezért lassú az erjedés most, mert nem vizezte.

Az elválasztási ábrára még annyit, hogy az "üstben marad" és az "előpárlattal távozik" csak az 1 vonaltól nagy távolságban igaz, amit a metanolnál láthatunk az a mi főzőinkkel nem kihasználható elválasztást jelent, mondhatjuk, hogy az etanol és a metanol együtt jön (arányuk változatlan).

Előzmény: TINTUS (87436)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87443

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

A tudás forrása

http://www.snapszmester.try.hu/

Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (87373)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87442

Köszönöm kedvességed, ez a rész kimaradt (biztos csajoztam)

Az utolsó mondatodhoz hozzáfűznék.

"Szerintem nem feltétlenül ezért hígítunk, hiszen a kozmaolajoktól végül nem a második desztillációval, előpárlati frakcióként szabadulunk meg, hanem a hígabb, vizes oldatban való korlátozott oldhatóságukat (és hűtésre való kiválásukat) használjuk ki."

Igen, első főzésnél a Szőllősy-féle szűrő végzi a dolgát, és a kozmaolajok nagy részét kiiktatja, de a diagramm alapján biztosan elválaszthatunk az előpárlattal maradék kozmaolajat.

Nekem először kellett fagyasztó-szűrő segítséghez folyamodnom, idén faepernél, igaz kapott cefrével!

Előzmény: vasbicikli (87441)
vasbicikli Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87441

Itt elmélkedtünk róla annak idején, hátha ez is segít.

Előzmény: Tucso69 (87417)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87440

Úgy tudom a fügének magas a cukortartalma....és a párlata finom:-D

Előzmény: Tucso69 (87439)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87439

Vigyázz, a savhiány becsap!

Nem néztem utána a füge cukortartalmának, de ott van a cseresznye v. meggy, a cseresznyét érezzük édesebbnek, mert alacsony a savtartalma.

Előzmény: TINTUS (87436)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87438

Már rég óta írogatok és nem emlékezhetek minden szóra, de a lényegre igen.

Soha nem támogattam az egy lépcsős rendszereket.

Ha rám hivatkozol légy szíves a hozzászólásomat idézve tedd.

Előzmény: Feriba51 (87421)
TINTUS Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87437

http://www.palinkaust.hu/hu/content/gyik :

A pálinkafőző teljes belső részét, ezen belül pedig főként az üstöt nagyon alaposan, vízzel ki kell mosni, valamint az esetleg odakérgesedett cefremaradványokat és leégéseket ki kell kefélni a készülék belsejének megkarcolása nélkül. A pálinkafőző tisztításához használhat magas nyomású víztisztítót is, azonban vigyázzon a tömítésekre. Ha nagyon piszkos lett a pálinkafőző vagy alapos tisztításra van szükség (például ha illóolaj kinyerése után pálinkát szeretne főzni), akkor javasolt forró szóda lúgba áztatni a szétszerelt darabokat, majd az egészet alaposan átkefélni. A páracső tisztításához hosszú nyelű palackmosó kefét használjunk. Az öblítést legjobb, ha úgy végezzük, hogy többször vizet teszünk az üstbe és hűtés nélküli lepárlást végzünk, a gőz alapos munkát fog végezni.

A barnás színű réteg a pálinkafőző külsején egy természetes védőréteg, mely védi a korróziótól és a mechanikai sérülésektől. Ha ennek ellenére azt szeretné, hogy az Ön pálinkafőzője csillogó maradjon, akkor több módszer közül is választhat.

Háztartási ecettel (vagy egy meleg savas fehérborral) is újrafényezhető a vörösréz pálinkafőző külseje, jobb azonban, ha citromsavat használ, a nagyon makacs eseteknél pedig kénsavat alkalmaz. Figyeljen rá, hogy nagyon mérgező és veszélyes anyagokkal dolgozik, és a kénsav a legfelső vörösréz réteget egyszerűen feloldja és így vékonyítja is az anyagot. Húzzon védőkesztyűt, vegyen fel védőszemüveget. Kb. 30%-osra hígított oldattal gyorsan fényesítse át a pálinkafőzőt, majd bőséges vízzel öblítse ki és azonnal szárítsa meg egy puha ruhával – más esetben végignézheti, ahogy azonnal visszasötétedik a felület.

A vörösréz pálinkafőzők külsejének csillogóra varázslásának legegyszerűbb és legolcsóbb módja, ha egy citromot negyedekre vág és sóba nyomva átdörgöli vele a készülék külsejét, majd folyó vízzel alaposan lemossa és gyorsan puha ruhával megtörli. Kisebb pálinkafőzőknél forró sós, ecetes vízben is tisztíthatjuk a készüléket. Ekkor vizet öntünk egy fazékba, öntünk bele étkezési ecetet, teszünk bele sót és belemerítjük a pálinkafőző darabjait úgy, hogy a kezünket ne forrázzuk le vele. Alaposon öblítsük le és töröljük tisztára, lehetőleg minél gyorsabban. Ezzel a módszerrel a nehezebben elérhető helyeken is csillogóvá lehet tenni a lepárlót.
Mindkét módszerről rövid videónkat itt tudja megnézni.

Természetesen forgalmazunk speciális, vörösréz tisztító szert is, mellyel szintén csillogóra lehet tisztítani a pálinkafőzőket és az egyéb, vörösrézből készült dísztárgyakat.

Előzmény: kona.king (87420)
TINTUS Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87436

szerintem nem kevés, hisz összeragad a kezünk.

Előzmény: Érdi_bőtermő (87434)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87435

Mostanában sokszor le lett itt írva, hogy akkor pimpósodik, ha alacsony a cukortartalom.

Becsülendő, ha nem használ valaki cukrot, de kozmaolaj ellen is hasznos.

Babar, küldök ékezetes betűket:

ööööööööööööüüüüüüüüüüüóóóóóóóóóóóőőőőőőőőőőőőúúúúúúúúúúúúúéééééééééééééééááááááááááááűűűűűűűűűű

Használd egészséggel! Amúgy tetszik a távirati stílus, ez is retró már! :-)

Előzmény: Érdi_bőtermő (87434)
Érdi_bőtermő Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87434

Köszi a választ!

Valami "különös"-nek kell lennie!

Én sem a földről szedtem, aprítottam, pektinbontó, élesztő+táp, savazás ph 3,3-ra. És szobahőmérsékleten (ami manapság 24 Cfok) úgy megpimpósodik, hogy csak na!

Most alacsony hőmérsékleten próbálom erjeszteni hűtőszekrényben (14-18 Cfok között) hidegtűrő élesztővel. Meglátjuk a jövő héten!

A cefre forrása inkább lustának mondható, nem fejleszti erősen a  gázt és az illata sem olyan erősen alkoholos, mint pl. a kajszi cefrémnek. Kevés a cukortartalma a fügének?

Előzmény: TINTUS (87324)
barkócza Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87433

Gyümölcsből, pláne a cukorcefréből ha megfeszülsz, sem tudsz lényeges mennyiségű metanolt előállítani. Az, hogy a házipálinka veszélyes mennyiségű metanolt tartalmazhat, egyértelműen a hivatásos szeszfőzők rémhírtejresztése. Metanolmérgezés Magyarországon jó harminc éve nem volt, és akkor is mindig kizárólag a lopott ipari szeszből pancsolt lőre volt a felelős - ugyanúgy, mint a nemrég történt cseh mérgezéseknél.

Előzmény: obsitos3 (87431)
Pohárnok49 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87432

Szervusztok.A következőképpen cefrézem a bodzát:Az érett  bodzatányérokat 2-3cm-es szárral szedem le a bokorról-fáról egy nagyobb edénybe .hazaviszem és egy nagyfogu nyeles női fésűvel a száránál fogva lebogyózom az erjesztőhordóba mivel nincs bogyózógépem.1 óra alatt kb 30kg-meg lehet tisztítani.Ezután a keverőszárral zúzom és a rárakódott apróbb bodzaszárdarabkákat időnként letisztítom.Ezután 2-3% cukor, élesztő,pektinbontó.Pár nap alatt kiforr és egyből főzöm.Ha később főzöm akkor savazom 3 PH-ra.Eddig még sikerűlt ez a módszer.

Előzmény: supertifoso.12 (87399)
obsitos3 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87431

Sziasztok!Ezek szerint a főzés milyensége,a technologia jelentősen nem befolyásolja a metil mértékét.Én nem járok bérfőzdébe,de hátha valaki tudja:a beérkező cefréket vizsgálják metilalkohol tartalomra?Mert ha nem,akkor az onnan kikerülő pálinka ugyanolyan veszélyt rejt,mint a házi.Legalábbis ebből a szempontból.

Előzmény: kupeci (87429)
Babar66 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87430

Kedves Feriba.

Pedig bizony van eertelme a versenyeknek. Pl. anyukaam is azt mondja, hogy milyen joo a borunk, de een tudom, hogy milyen kategooria,

mert koostoltam maar joonehaanyat, jobbat is, rosszabbat is ees aaltalaaban igazuk volt a biraalooknak. Egyezett a veelemeenyünk.

Ez meeg inkaabb igaz a sörversenyekre. Ott szigoruubb standardok vannak, aminek meg kell felelni egy-egy kategooriaaban. 

De aaltalaaban a paalinka biiraalook sem tegnap kezdteek a szakmaajukat (mert mint minden mesterseeget, a koostolaast is bizony lehet tanulni) 

Az maar maas keerdees, hogy valaki tud-e, akar-e elfogulatlanul viszonyulni a sajaat termeekeehez. 

(Elneezeest a taavirati stiluseert, meeg mindig nincs eekezet.)

üdv, Babar.

kupeci Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87429

Köszi ,akkor örüljünk legaláb annak a csekélyke mértéknek!:))

Előzmény: barkócza (87428)
barkócza Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87428

Nem, az arány az üstben visszamaradó anyagban a metanol javára, a párlatban az etanol javára csekély mértékben változik.

Előzmény: kupeci (87427)
kupeci Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87427

Az arány marad ?

Előzmény: barkócza (87426)
barkócza Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87426

Ez így nem igaz, a metanol és az etanol nagy része is átjut a párlatba, de a visszamaradó metanol/etanol aránya nagyobb lesz, mint az eredeti cefrében vagy alszeszben.

Előzmény: Tucso69 (87425)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87425

Szánom-bánom bűnömet, de nem mindennapi olvasmányom. :-)

Viszont ezt a magyarázatot beilleszthetnéd oda, mert enélkül szerintem nem sokan értik!

Még amit nem értek, hogy a metil-alkohol az üstben marad??

Előzmény: Miklós1 (87422)
barkócza Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87424

Pontosabban az amilalkohol/etanol arány 3x annyi a gőzfázisban, mint a folyadékfázisban. Az is látszik, hogy a metanol tisztulási hányadosa 1-nél kisebb, azaz a közvélekedéssel szemben - Vinik táltosnak ajánlom - nemhogy nem igaz, hogy a "metillel indul a desztilláció", pont fordítva, az előpárlatban a metanol/etanol arány kisebb, mint akár a cefrében, akár az alszeszben.

Előzmény: Miklós1 (87422)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87423

Írhatunk oldalakat, de csak a kóstolás adna választ! ;-)

Miklós1 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87422

Szóval Te sem olvasod az egyszeregyet:-)

Ott az ábra a 11. oldalon a finomítás fejezetben forrás megjelöléssel, magyarázattal.

Forrás: 

Dr. Hoschke Ágoston: Élelmiszertechnológia alapjai II. Sör- és szeszipari Tanszék 2008

Magyarázat:

A függőleges az etanol, az amilalkohol 3-as tisztulási hányadosa azt jelenti (20%-nál), hogy a gőzben 3-szor több amilalkohol van, mint etanol. Előpárlattal távozik.

Az 1-nél kisebb tartomány anyagai az üstben maradnak.

Előzmény: Tucso69 (87417)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87421

Szia Tucso69!

Egy kicsit bonyolult lenne eljuttatni a pálinkámat, de nem is tartom érdemesnek. Először is egy minőséget osztályozni nem könnyű dolog. Ez már bebizonyosodott többször. Azok a pálinkák, amik nem hibásak, azok mind aranyérmesek lehetnek, hiszen kinek milyen ízvilág jön be, olyanra voksol.

Ez pontosan olyan dolog, mint amikor egy verseny alkalmával kihirdetik a szépségkirálynőt. Vajon van ebben egy minimális objektivitás??? Szerintem nincs.

Aztán lehetne az én pálinkám rossz, közepes vagy véletlenül jó akkor sem tudnánk megállapítani, hogy mitől.

Ami az „egymenetes” főzést illeti, igen én jobbnak tartom mint a régi két lépcsőst. Ebben sem sok az objektivitás. Ezt mindenki el tudja dönteni, ha kipróbálja. Ezért szoktam ajánlani filléres megoldásokat, hogy elérhető legyen mindenkinek. Aztán bejön vagy nem, azt eldönti a készítő, a haverok, netán egy zsűri.

Azért két megnyilvánulást leírok.

• Hal65 kipróbált egy egylépcsős módszert. Valaki azt mondta, hogy majd a ZD-n versenyeztesse a nedűt. Ő az felelte: -Nem, mert nem volna etikus.

• Egyszer Snapszmester az egylépcsős és két lépcsős módszert hasonlította össze, és azzal fejezte be, hogy a két lépcsős módszerrel is lehet jó pálinkát főzni.

A magyar nyelv, egy irtó kifejező nyelv, talán ezt én jobban is érzem. Ez a két mondat pedig nagyon azt sugallta, hogy igen is az egylépcsőssel, „egymenetessel” érdemes foglalkozni.

Akkor miért ne próbálja ki más is, anélkül, hogy atomreaktorhoz hasonló, bonyolult, drága szerkezetet vásárolt volna.

Nem tudom, eltaláltam-e, hogy mire vagy kíváncsi, de a feltevésed ezt sugallta:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: Tucso69 (87414)
kona.king Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87420

Sziasztok!

alakul az első cefrém, 170 kg kajszit magoztam ki, oltás után szépen forrdogál a pincében.

a főzőmet még se ezzel szeretném felavatni, van egy kis rosszabb borom, gondoltam azt kifőzőm. az lenne a kérdésem, hogy a főzőt mivel tisztítsam ki? olvastam itt több féle verziót, a rozslisztest, ecetest, meg csak sima vízzel, melyiket használjam? használtan vettem a főzőt, tehát már volt vele régebben főzve, ha ez számít. előre is köszi.

lezli56 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87419

Miklós1 hozzászólásában lehet némi igazság. Zalai barátom mondta, hogy Ö 15%-ra hígitja az alszeszt (így tanította az apja). Bár csak 50°-ig hígitja, nem szokott opálosodni a pálinka.

Előzmény: Miklós1 (87416)
kupeci Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87418

Nekem a szőlőbogyózó vált be a legjobban.Kézzel sem lehet jobban lebogyózni mint ezzel, és mivel darál is nem kell annyit fúrógépezni.

Tucso69 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87417

Szép ez az ábra, de hogy kell értelmezni?

A függőleges vonal az etil? Mit jelent, hogy jobbra, vagy balra van tőle valami?

Előzmény: Miklós1 (87416)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87416

Abban is lehet valami, amit Józsipapa mond, hogy a nagyobb deflegmáció (a lassú fűtés is az) kevesebb kozmaolaj átjutását eredményezi az alszeszből a pálinkába. Nekem van még egy tippem elméleti alapon, próbáld ki, ha gondolod: az alszeszt ne 25%-ra hígítsd vissza, hanem 20%-ra vagy 15%-ra.

Ebből az ábrából okoskodtam ki, ahol az amilalkoholt kell nézni, ami az opálosodásért felelős kozmaolaj összetevő. Minél kisebb szeszfokú folyadékot forralunk, az amilalkohol annál jobban elválik az etanoltól.

Norbi...

Ne félj, nem lesz mérgező a barackpálinkád, de azért számolj be majd az ízéről...

Előzmény: vinik táltos (87413)
csalitos Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87415

Nem rosz az... Próbálj meg egy úgynevezett halfőző (kisebbet) bográcsot rászerkeszteni. Bíztos, hogy jobb lesz.

Előzmény: vinik táltos (87413)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87414

Kedves Feribá!

Egyszer egy nagyobb mennyiségű borhoz jutottam, amit lepároltam.

Kristálytiszta, erős, illatos alszeszt kaptam. Erősen gondolkoztam azon, hogy nem főzöm le mégegyszer.

/utópárlatot elválasztottam/

Meg is osztottam itt a dilemmámat, és Snapszmester tanácsára újrafőztem.

Nem bántam meg. 

Bár az alszesz nem volt utópárlatos, mégis másodjára tisztább, kifinomultabb ízű párlatot kaptam.

Kíváncsi lennék a te italodra, nem akarsz küldeni a ZD-re?

Előzmény: Feriba51 (87410)
vinik táltos Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87413

Köszi, aranyos vagy, de egy 600 W-os szabályozatlan rezsóm van, s évek óta ez az év a problémás.

Persze nyomozok tovább.

Egyébként a berendezés fényképe itt van a csere-bere rovatban.

Üdv.

Előzmény: csalitos (87411)
csiba00 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87412

Pár éve kézzel bogyóztam. Néha volt segítsgem, de egész jól lehetett vele haladni. 140 l cefre lett belőle. Bogyózás után halészlé paszírozón küldtem át.

A szedés sokkal macerásabb volt, de tény, biztos vannak gyorsabb módszerek a bogyók eltávolítására a száráról.

Cukor? 0 %. A gyümölcsben van annyi, ami kell a pálinkába. Én biztos nem tennék pálinkának készülő cefrébe cukrot.

csalitos Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87411

Hello vinik táltos.

Eddig még nemigen esett szó, egy érdekes dologról. Minden egyes főzőnek megvan a lefőzési ideje. Amiben finomitok az 40 l-es. Gázzal fűtöm, különleges macera nélkül. ( gondolok olyanra, mint a hőszigetelés, burkolat, stb.) Felfűtési idő 45-55 perc. Teljes főzési idő 20-25 l alszesz 2,5-3 óra az indulástól számolva. Ha elkezdeném fűteni órrba-szájba opálos lenne a párlat, még akkor is, ha csak a vizet mutatnám néki. Normális ütemben főzött párlatnál ahogy akarod, úgy hígítod, egy halvány kis opálosodást sem tud belőle előcsalogatni. Próbáld meg az óvatos fűtést, tényleg csak úgy, mintha cérnavékony lenne.

Minden jót.

Józsipapa

Előzmény: vinik táltos (87407)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87410

"A lustaság fél egészség. :-)"

Talán jó ez a mondás, de ide nem érvényes.

Először is a minőség az első rangú kritérium.

Másodsorban pedig az úgynevezett "egymenetesek" főzésénél nem nagyon spórolunk időt. Talán nem is spórolunk. Az az, egy menet majdnem addig tart mintha kétszer párolnánk le. Logikus is, hisz a párák nagy részét visszahűtjük, visszacsurog és kezdődik minden előről. Nem is lehet megzavarni, fizikailag képtelenség (legalább is az én rendszeremben). Így is nagyon rotyog a cefre. Hol van már az a csendes párlás???:-)))

Amikor pedig áttérek az utópárlatra leveszem a hűtést, a deflegmációt és mehet, ahogy a csövön kifér.

Az utópárlat megy a következő azonos cefrébe.

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (87394)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87409

Igen, sok mindent ki kell tapasztalni.

Én általában 30-35 liter cefrénél kb. 1 dl veszek el rézelejének.

Az utópárlat elvételét két tényező befolyásolhatja:

- Elsősorban a párlat illata, íze

- Vannak esetek, amikor az utópárlat úgy 45 % körül opálos lesz. Az íze még megfelelne, de ilyenkor leállok.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: pedropolis (87395)
supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87408

Ez a hűtővíz hőfoka érdekes dolog...

A napokban főztem a barack cefrémet és még az egyik reggel hűvösebb volt (ez által a hűtővíz is), opálos volt a lejövő alszesz, még a másik napon dög meleg, így a hűtővíz is melegebb volt, a lejövő alszesz pedig szép tiszta... Ugyanabból a hordó cefréből volt.

Aztán lehet teljesen más az oka csak ez pont tegnap tünt fel.

vinik táltos Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87407

Ha már szóba kerültem...

Még most sem értek sok mindent.

Az első: milyen az a párlat, ahol 80-90 %-nál megállnak, majd felöntik vízzel?

Tiszta alkohol van a gyógyszertárban, (feketepiacon), annak sincs íze.

Már sokadik ilyen írás.

Más:

Snapszmester hsz-ében megkapta a szemem valami a felsorolásban:

a hűtővíz hőfoka,

Az enyém (40 literes hordó) most 22 celsius fokos.

És az idén minden eredményem opálos.

Miklós1 írásait elolvasgattam, de kell még lenni valaminek.

Hogy csinálom?

5 liter cefre (2 evőkanál cukor, más nincs) kb 1 óra múlva indul.

Abból egy rumaromás flakonnal elveszek.

Két és félóra főzés után van 1.5-2 liter alszeszem.

Finomítás, indulásnál 2-3-4 rumaromás flakon elvétel, majd kb 1- másfél óra múlva 50 %-nál áramtalanítok.

600 W villanyrezsó fűt.

És ott a szép opálos pálinkám.

Tavaly egyedül a fekete faepernél fordult elő, most meg eddig volt cseresznye, faeper, málna, meggy, kajszibarack és mind opálos.

Amit nem értek, hogy kifagyasztva sem látni benne kozmaolajat.

Korábban feltettem a képet a szűrősorról, szépen szűri a kozmaolajat.

Egy biztos: amíg meg nem oldom a rejtélyt, leállok, csak a törköly lesz ősszel.

Üdv mindenkinek.

snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87406

A te döntésed. El nem tudod rontani még 10%-al sem, de azért önmérséklet az kell.

Előzmény: supertifoso.12 (87404)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87405

Köszönöm a megerősítést.

Így épűl a fórum, nagy elmék ha találkoznak.:-)

Előzmény: csalitos (87403)
supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87404

Köszönöm a választ!

Cukrozás? 5% vagy mehet bátrabban?

Előzmény: snapszmester (87402)
csalitos Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87403

Szervusz snapszmester.
   Ha jól értettem a szavaidat a cefre gyermekkorában már eldölt, hogy mennyi lesz a kozmás olaj, ha az erjesztés ideális lefolyású. Ezen csak rontani lehet, javitani nem. További kezeléstől függ, hogy álandósitjuk, vagy növeljük a kozmás olaj mennyiségét. (...erjesztési hőmérséklet, idő, főzési paraméterek, stb...). Így ís lehet: pl. ..."gyün ám, mint a lódereka", tapsikol a "főzőmester". A megboldogult Rozikanéni meg állandóan azt szajkózta, hogy ..."lassan, csak csöpögtessétek ám, ne zargassátok".
   A másik kérdésed ebben a nagy melegben, ilyen tompult aggyak, övön alluli ütés volt. megpróbálok a problémára koncentrálni.
   1 nko-os az a víz mely 10 mg/l kalcium-oxid egyenértékű kalcium-, vagy magnéziumvegyületet tartalmaz. Egy liter közepes keménységű víz 80-180 mg oldott vegyületet tartalmaz. Lényegtelen a higítás százalékos aránya (szerintem), az a lényeg, hogy literenként mennyi az oldot anyag bevitele.
De a könnyebb számolás és megértés érdekében, ha 9 l 50%-os párlathoz öntünk 1 l vizet, Úgy okoskodhatonk, hogy a 4,5 l 0 nko-os vizhez (mert a párlatban lévő vizet vehetjük desztillált viznek) öntöttem 1 l 10 nko-os vizet, és igy lett összesen 5,5 l. 1,8 nko-os víz a párlatban. 18 mg oldott vegyület oly parány mennyiségű, hogy nem okozhat semmi kicsapódást a 10 l párlatban. Ha valami mégis kicsapódna az biztos, hogy nem a csapvíz.

Minden jót.

Józsipapa

Előzmény: snapszmester (87374)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87402

Villa szerü eszközzel, csirke hállóval, szőlő bogyózóval leszedni a bogyókat, utána keverőszárazás.

supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87401

Csináltál már? Akkor írd le létszives, hogy te mennyi cukrot adtál hozzá, mert a 3%-nál többet is lehet az egy tág fogalom.

Előzmény: csalitos (87400)
csalitos Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87400

Leírtad. Megerősítésre vársz? Hajrá... csináljad.

Minden jót.

Józsipapa

supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87399

Aki cefrézett már bodzát, az adhatna pár tippet.

Miklós1 1x1-be olvastam a keverőszáras szárazásról, de ha vkinek van jobb módszere vagy bármi használható amit tudni kéne róla, azt szívesen venném.

Pl. mennyi cukrot ajánlott hozzá adni?

"Gyengén cukros, de erősen aromás gyümölcsökhöz több mint

3% is adható (nyári körte, bodza, birs...)"

templomhegyi Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87398

Bármit csinálsz vele meg akármilyen tiszta,izes ez akkor is csak alszesz marad ,de hát ti tudjátok 

Van aki erre bukik

AZ alszesz általában illatosabb mint a kész pálinka

Előzmény: pedropolis (87395)
pedropolis Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87397

A jó pálinka meg a másik fele :)

Előzmény: snapszmester (87394)
pedropolis Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87396

Hát, élesztő az volt benn bőven! 

A magas cukor tartalom miatt alig akart kiforrni!

Legközelebb, kipróbálom az úgynevezett turbó èlesztőt.

Előzmény: snapszmester (87393)
pedropolis Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87395

Hát, eddíg jónak tűnik!

Csak még azt nem tudom, mekkora adagot kell elvenni itt rézeleje gyanánt! 

Mit vegyek alapnak? Azt az 50 liter cukorcefrét( vagy gyümölcscefrét) és hány foknál váltsak utópárlatra? Jó az 50-55fok? Vagy ízre- illatra adjak? Az utópárlatot kezelhetem alszeszként?

ezekre kell még rájönnöm!

Előzmény: Feriba51 (87392)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87394

Igen, szerintem is. A lustaság fél egészség. :-)

Előzmény: Feriba51 (87392)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87393

Gyakorlatilag cukor cefrét főztél. Abban elég kevés a kozma olaj. A hosszú tárolás miatt benne maradt élesztők sem okoztak gondot az a szerencséd.

Előzmény: pedropolis (87391)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87392

Helló pedropolis!

Nem hinném, hogy rendszerfüggő, inkább cefrefüggő a jelenség, de azért nem kell semmit kizárni.

Próbáld csak ki az "egymenetest" ! Szerintem ki fogsz tartani e technika mellett!!:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: pedropolis (87387)
pedropolis Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87391

Kihigítva(nem opálos) ízre is jó, mintha rendesen, kétszer lett volna főzve.

Előzmény: pedropolis (87389)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87390

A kozma olaj mennyiségéról, keletkezésőről nem írtam, csak a hígításról. Onnét igazunk van Miklós1.el.

A memmyisége függ a gyümölcs fajtától, cefrézéstől, hozzá adozz cukor mennyiságétől, főzés elötti tárolástől, a berendezés tisztaságától, az olajleválasztó hatákonyságától, a hűtővíz hőfokától. És még bizonyára mástól is, de ennyi jutott eszembe.

Ezektől külön-külön is. Honnét tudnánk pontosítani a virtuális valóságban.

A hígításról: ha hírtelen 10x-esére hígítom a pálinkát átléphetem az opálos fázist. Nem életszerű, de legalább értelmetlen.

Előzmény: Feriba51 (87385)
pedropolis Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87389

Megpróbálom az egyszeri főzést.

elsőre magas a szeszfok és jó az illat. 

Nem akarnám ezt még tisztázni, ha nem muszály. 

Előzmény: Babar66 (87388)
Babar66 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87388

Minek vetted el az elejeet cefre föözeeskor? Vagy maar tisztaazol?

üdv.

Előzmény: pedropolis (87386)
pedropolis Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87387

És ha mondjuk, egy adag cefét elfeleznénk, egyik felét valaki más főzné, akinél nem szokott opálosodni? Hátha a rendszerben, vagy folyamatban van az oka.

Előzmény: Feriba51 (87385)
pedropolis Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87386

Szép napot!

A mai meleg ellenére, újra feltettem egy adagot ( bodzavirág) az 50- literes sörösbe. 

Bő egy óra múlva megindult a csöpögés. 

Eprüvettában a fokoló 70-et mért,(kb68% 20celsiusra visszaszamolva) 1,5 liter víztiszta, nem opálos, jó és kellemes bodzaszörpre hasonlító az illata. Az elejéből elvettem, ezt meg le engedem 55-ig. A maradékot meg amíg jön, aztán vagy hozzáöntöm a következőhöz, vagy külön lefőzöm, ahogy kellene. 

Szerintetek? Jó lehet így is az eleje?

Feriba51 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87385

Kedves snapszmester!

Bocsánat kéréssel kezdem, ne haragudj, ne haragudjatok, hogy megint hozzászólok ehhez a témához. Az opálosodás terén van valami ismeretlen gubanc. Legalábbis szerintem.

Már három négy éve, Miklós1 nagyon logikusan elmagyarázta nekem hogy az alkoholban oldódó kozmaolaj kicsapódik, amikor az oldószer töménysége csökken. Tehát az oldat telítettségéről van szó, ami nagyon logikus, minden érthető.

Abban is igazatok van, hogy cukor hozzáadásával valamennyire megnőhet az oldatban levő kozmaolaj mennyiség, kicsapódás nélkül, hisz az oldószer töményebb, több.

Ezt úgy tudom elképzelni, hogy például cukor nélkül 45 %-on már a pálinka beopálosodik, de 2-3% cukorral már akár 40% pálinka sem opálosodik be, természetesen ugyanarról a cefréről beszélve.

Ahogy Te mondod, több alkohol ugyanannyi mennyiségű kozmaolajat kell feloldjon. Ez így jobban sikerül neki.

Eddig volt világos a helyzet és most következik a homály a számomra.

Miért van az, hogy vagyunk néhányan, akiknek semi féle oldásban nem jelenik meg az opálosodás. Amikor két lépcsős rendszerben főztem, akkor sem jelent meg a kozmaolaj, akármennyire hígítottam ki a pálinkát.

Most „egymenetesben” csinálom, tehát tulajdonképpen az alszeszt tekintem végterméknek. Tehát ebben „alszeszben” sincs kimutatható kozmaolaj, akármilyen hígításban sem. Ezért valami szerintem nem világos, van valami, amit még nem tudunk.

Csak, a nyomaték kedvéért hozom fel a Józsipapa esetét. Ő is ugyanezt tapasztalta, mint én.

Nem untatlak azzal, hogy hogyan cefrézek, hogyan nem szűrök semmit...., a lényeg az, hogy gyanús, hogy nekem évek óta nem jelent meg ez a hiba. Semmilyen hígításban.

Ugyanakkor a környéken találkozhattak vele, mert olyan mondákról lehet hallani, hogy csak az a bizonyos forrás vize jó a hígításra, az nem rontja el a pálinkát. (????)

Röviden, kéne itt még szaglászni egy kicsit.

Ahogy vinik tátos mondaná? „akkor sem értem”:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: snapszmester (87379)
successful77 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87384
na,megkérdeztem,azt mondta,h csak gondola,h 90fokos,mivel 80fokig van a fokoló,és elsüllyedt benne. Sorry
Előzmény: templomhegyi (87382)
Norbi... Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87383

Szóval ez azt jelenti, hogy akár fogyasztásra alkalmatlan lessz a párlat? :(

Előzmény: norris53 (87369)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87382

hali

" második főzetre 90fokos palinkaja " azért nézd meg azt a fokolót.

A desztviz vagy ioncserélt vizet azért használjuk mert izmentes és az ásványi anyagoktól mentes ,ezért nem viszi el a kész pálinka izét, állagát semmilyen irányba.

Már sokszor leirták itt ,hogy egyébként bármilyen vizzel lehetne higitani:

Előzmény: successful77 (87380)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87381

Érdekes megközelítés. Nyilván nem a szeszfoktól függ az olajtartalom hanem a cefre, pálinka fajtájától.

Előzmény: successful77 (87380)
successful77 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87380
gondolom azonos szeszfokú (példaként 70fok) pálinkák is más mennyiségű olajat tartalmaznak. Mert volt faternak második főzetre 90fokos palinkaja (szilva) és lehigította 50.5-re,semmi opál.
Előzmény: snapszmester (87379)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87379

Mert kihígítja az alkoholt ami már nem tudja oldatban tartani az olajat. És minden víz ezt teszi.

Előzmény: successful77 (87378)
successful77 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87378
vagyis? miért hozza ki a deszt víz az addig tiszta pálinkából a homály!? :-) valami ph.?
Előzmény: snapszmester (87376)
successful77 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87377
köszi a választ!!!! @-}--

tanulmanyozom! ;-)
Előzmény: Miklós1 (87375)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87376

Még mindig meglepődök ha meglepődnek hogy a desz.víztő opálos a pálinka.

Már szlogen, hogy nem a víztől hanem a hígítástól lesz az opálosodás.

Előzmény: Miklós1 (87375)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87375

Még a tejes derítést lehet megpróbálni, hátha az kiszedi a homályt. Nem kell  nagyot hibázni, hogy az idén homályos legyen a pálinka. A hideg május miatt kevesebb cukor, több sav lett a korai gyümölcsökben és egyre másra panaszkodik mindenki, hogy így még nem járt soha. Persze lehet, hogy nem alkalmaztál Szöllősi szűrőt a cefre főzésnél, az valamennyi kozmaolajat kiszedett volna. A szűrésnek utánanézhetsz az egyszeregy 10. oldalán, a tejes derítés meg a 16. oldalon van leírva. Hogy miért lesz opálos a pálinka, arról írtam egy csomót a 5157, 5213, 21894, 25545, 30898, 30981, 36622, 37906, 39267, 50488 hozzászólásokban.

Előzmény: successful77 (87372)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87374

Szia Józsipapa!

Nem tudjuk a cefre (leucin, izoleucin) tartalmát csökkenteni akkor az élesztők életműködését kellene lerövidíteni. Így kevesebb olajat termelnek. A lerövidítés cefre függő. A hosszú utóerjedési szakaszra nincs szükség, szerintem.

Mi a véleményed a víz keménységtartalmának felhígulásáról desztillátumhoz adagolás közben? :-)

Előzmény: csalitos (87370)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87373

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

A tudás forrása

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (87333)
successful77 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87372
na erre en is kivi vagyok,fater kifőzte a faepret, lett valami 70%-os, jó drága gyóccertári deszt vízzel befokolta 49,5-re,aztán totál opál a két liter nedü. ő sem járt még így soha!!! Próbáltuk a lefagyasztós-filteres megoldást,de nem oldódott meg. Iszom így. A kiforrásnál voltak furcsaságok,meg a főzés elött kicsit ?ecetes? szaga volt. Lehet az befolyásola a végén?
Előzmény: nnmmmm,kkkkéáááá (87371)
nnmmmm,kkkkéáááá Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87371

üdv,mindenkinek kérdésem elöször föztem aromatornyos fözöbe s  barack pálinkát 69fokos lett le vittem 49-50fokra és be opálosodott elötte mikor nem tettem bele gyogyszertári desztilált vizet addig szép tiszta volt, hol hibáztam soha igy még nem jártam. köszönöm a választ

csalitos Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87370

Révai Nagy Lexikonból a szeszgyártás egy, akkoriban lényeges mozzanatára hívnám fel szíves figyelmeteket. Ezzel talán közelebb kerülünk a kozmás olaj elleni harcban. ..."Ma a kozmás olajak ára jóval felülmúlja a tiszta szesz árát, ezért a szeszfinomítók arra törekszenek, hogy minél több kozmás olajat kapjanak. A kozmás olajak mennyiségét mesterségesen szaporithatjuk, ha a cefrébe olyan amidokat (leucin, izoleucin) adunk, amelyből az élesztők táplálkozva, amilalkoholt szabadít fel."...
   Ez a mestermű 500 nagytudású személy közreműködésével, 1911-ben jött létre. Már akkor is merték a kozmás olaj szaporításának lehetőségét. Sajnos. csökkentés mikéntjéröl egy szó sem esett. A gazdasági érdekek már ekkor is motiválták a tudományos élet irányultságát.

Szerveskémiával foglalkozók véleménye?

Minden jót.

Józsipapa

norris53 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87369

Pálinkás jó reggelt !

Szrintem nem volt jó őtlet !

Előzmény: Norbi... (87368)
Norbi... Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87368

Hát én rögtön cefrézéskor tettem hozzá a széttört magokat, de alacsony mennyiségben 20dkg/hl, reméllem nem lesz baj belőlle.

Előzmény: Miklós1 (87353)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87367

Te szadista :-DDD

Előzmény: Tucso69 (87365)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87366

Majd ZD-n! :-)

Előzmény: Tucso69 (87363)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87365

Muszáj belecsapni! :-)

Előzmény: templomhegyi (87364)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87364

A pcsiról jut eszembe

Előzmény: Tucso69 (87363)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87363

Sogi és Templomhegyi uram, pacsi! :-)

Előzmény: sogi01 (87358)
barkócza Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87362

Látod, én ezt a mennyiséget csak irigylem. :)

Előzmény: templomhegyi (87361)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87361

Én csak a Templomhegyre gyöttem fel de viszont én is tuéltem:))

És a portán erjed 600l barack a lekvár meg má kész az eredmény meg majd a ZD-n

Előzmény: barkócza (87360)
barkócza Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87360

Ma elmentem Szurdokpüspökibe, és én hülye, fölmentem a Muzslára. Mondjuk, túléltem. Viszont Patán kaptam 36 kg sárgabarackot, "lekvárnak való", á kétszáz forintért.

barkócza Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87359

Na és a kopirájt hol marad? :)

Előzmény: sleves (87345)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87358

Szia Tucso!

Nekem is szimplafalu van. kb fél éve leváltottam az 50 literes hűtőmet egy 2százasra.

a leváltott hőtőköpeny (saválló lemez) pont 6cm-rel szélesebb a főzömnél.Mivel én gázzsámolyal nyomatom, a köpenyt három helyen (gázzsámoly 3 lábu)bevágtam,így ráült a zsámolyra. A főzőm csavaros megoldású így beleillik a köpenybe és fel is fekszik,hogy a hő ne szökjön el kőzetgyapottal tömítek. 

Eredmény:

mint Neked is nem szökik el a hő ,kisebb lángon lehet főzni!

Előzmény: Tucso69 (87355)
Tan-csi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87357

Fúróba fogható drótkorong.

Az mindent lehoz.

Előzmény: HondaKiller (87265)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87356

Hali Tucso úr

Ne is szokjál rá:)

Kialakitottad,kitapasztaltad ,müködik hát igy megy ez

Előzmény: Tucso69 (87355)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87355

Nekem a mai napig úgy működik, hogy duplafenekű, de nincs benne semmi.

Tulajdonképpen csak lazán illesztve van egy plusz lemez a fenekén.

Akitől vettem az így használta, de nagyon gazdaságtalan volt.

Én rögtön csináltam egy burkolatot az egész üst köré, annak a vállán fekszik, és az üst alá ér.

Így nem tud elszökni a hő, és oldalról fűti a cefrét.

Csak nagy gázon, sűrű cefrét lehet leégetni, de nem szoktam! :-)

1 órán belül szokott megindulni...

Előzmény: templomhegyi (87344)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87354

Én alma-körte vegyest hoztam a Németektől, egész tűrhető!

Előzmény: Babar66 (87335)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87353

A kecskeméti és a gönci barackpálinka termékleírásában is csak 3% megengedett magtörmelék biztosítja a magízt. A Sólyom könyv jóval szigorúbb, így fogalmaz:

"A barackmag amigdalin tartalma fajtánként változik, de még az édes magvú kajszibarackban is van annyi, hogy kimagozása szükséges. Legveszélyesebb a késői rózsabarack, amelynek magja a legtöbb amigdalint tartalmazza, ezért ennek magját feltétlenül el kell távolítani. A barackmag akkor is ízhibát okoz, ha nem törik össze, mert a mérgező anyag a csonthéjon keresztül is átdiffundál.

A barackpálinka harmonikus illat- és ízanyagának eléréséhez azonban bizonyos mértékig szükség van az ún. magzamatra. A megkívánt magzamat elérésére az édes magvú kajszibarack magját összetörik, és 30-50 dkg/hl mennyiségben visszateszik a cefrébe."

Nem írja, hogy erjedés előtt vagy után, de máshol ez van:

"...az amigdalin az erjedés folyamán enzim hatására elbomlik, benzaldehid és ciánhidrogén keletkezik belőle. Mindkettő keserű ízhatású, sőt az utóbbi erős méreg."

Ha az erjedés során bomlik az amigdalin, akkor erjedés után kell a magot visszatenni.

Előzmény: Norbi... (87349)
foxrudi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87352

Persze én sem így akartam,csak a kapkodásban este már nem tettem hozzá,amit gondoltam.Van hogy előbb jár a kéz, mint az agy sajnos.

Előzmény: sogi01 (87329)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87351

Üdv mindenkinek!

100 L cseresznyének 9-12 a kihozatala,52 tf%! (tudtommal)

Nekem 140 literből lett 7 liter 50tf%!!

A forrás egyszer leállt a hőmérséklet miatt 1 hétre és megpimpósodott, utánna leforrt rendesen és rá 1 hétre főztem!

(élesztő,tápsó,ph, pektinbontó, cukor nélkül)

A pimpósodás emésztette fel az alkoholt vagy csak a 9-12 a max. tf%?

Amugy a minőséggel nincs gond csak a kihozatallal.

templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87350

Miklós uram

Ne beszélj már rébuszokba ,most akkor melyik is

alánlanám eztcsak 150 dolcsi

Előzmény: Miklós1 (87348)
Norbi... Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87349

Nem vettem észre azt a hozzászólásod, elolvasom.

Még annyi, hogy: Kivétel, ha szándékosan mag ízt szeretnénk a pálinkába, pl. szokás a kajszibarack magját megtörni és 0,5kg magbelet tenni 100kg cefréhez.

Ezt úgy kell érteni hogy még erjedés előtt kell belerakni, vagy csak a főzéskor?

Előzmény: Miklós1 (87348)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87348

Ugye megmondtam, hogy mindent egyenként fogsz kérdezgetni, ha nem olvasod el az egyszeregyet. Ott van mindjárt az első oldalon, aztán a Finomításnál is...

Előzmény: Norbi... (87347)
Norbi... Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87347

Az alszeszt lehet sima csapvízzel hígítani vagy arra is desztilált víz kell?

HondaKiller Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87346

köszi nektek a hozzászolásokat és illusztrációkat. Hasznos 5let-nek látszik mind2. El fogok kezdeni "tesztelgetni" remélem minnél kevebb cefre fogja bánni. Majd nem öntök sokat az üstbe ha esetleg a tesztelés kudarcba fulladna. :D

sleves Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87345

A sóder jó, de ezzel még jobb: 

A pöcs nem feltélenül szükséges, az üst alját bekenni zsirral és ha így is leégeted akkor tényleg válts duplafalúra. Én már rég váltottam volna duplára csak várom még, hogy egyszer végre valahára legalább egy kicsit odakapja :DD

Előzmény: HondaKiller (87343)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87344

Hali

Alternativa ,sokáig igy csináltam nem nagyon volt gond.

Fütésre figyelni és kellőképen higitani ,egy próbát megér 

Előzmény: HondaKiller (87343)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87343

Köszi az őszinte választ :) Én furó géppel nem mertem féltettem az üstöt inkább kézzel dörzsöltem órákat egy puhább eszközzel :S
A felsorolt dolgokon agyalok én is lehangolóan olvasom h nem vált be egyik se :) soderen agyaltam legtöbbet, mert ugy gondolom a szalma felúszik ugyis, a homok tul apro elkavaroghat benne, rácsom meg nincs vagyis rézből nincs. 
Már nagyon félek a következő baracktól pedig muszály, lesz mert van 4db 50literes hordóm ami lassan kiforr.

Előzmény: Babar66 (87319)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87342

Hasznátam zsíroldót is talán az segített legtöbbet. Terv-be van az átalakítás csak még terv nincs hozzá meg kivitelező :)

Előzmény: bojsziwww (87291)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87341

Igazad van valóban csak ion-cserélt a víz amit használok nem desztilált...:)

Előzmény: antó (87300)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87340

Hali

TEgyél ,baja nem lessz tőle de csodát se várj

Esetleg főzz anélkül is, majd hasonlitsd össze

Előzmény: edding1100 (87339)
edding1100 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87339

Sziasztok!
Most fogunk először sárgabarackot főzni, az lenne a kérdésem, hogy érdemes e barackot tenni az aromakosárba? Ha jól tudom, nem mindegyik gyümölcsnél van értelme.

kupeci Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87338

Értik, de csak Neked hiszik el!:)))) 

Előzmény: Miklós1 (87336)
csep-el Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87337

Köszönöm a választ!!!!

Előzmény: Miklós1 (87336)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87336

Az egyszeregy 11. oldalán a Finomítás fejezet erről szól, igaz nem írtam bele azt a magyarázó mondatrészt hogy "...azért, hogy a rossz alkotórészek jobban elválaszthatók legyenek." Majd pótolom. Viszont akkor felesleges ott az ábra, meg a magyarázgatás az illékonyságról, ha úgysem értitek:-(

Előzmény: csep-el (87334)
Babar66 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87335

He-he...

Itt igen büszkek a cseresznye parlatukra (Zuggerkirsch), majd probalok "haza exportalni" valamennyit a ZD-re, fikazas celjabol   :)))

Udv. 

Előzmény: templomhegyi (87323)
csep-el Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87334

Üdv mindenkinek!

Kiváncsi vagyok arra,hogy Pl a 35fokos alszeszt miért kell behigitani 25 fokra, miért nem lehet 35,vagy akár 40 fokosan tisztázni?A miértjére lennék kiváncsi.  Átnéztem a linkgyüjteményt,és nem találtam benne,csak,hogy higitani kell.Vagy csak figyelmetlen voltam? A válaszokat előre is köszönöm

sogi01 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87333

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Előzmény: sogi01 (87284)
barkócza Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87332

Minden főző és minden cefre más, neked kell kikísérletezned. Ökölszabályként úgy kell melegíteni, hogy egy óra legyen a fölfűtés, és további két óra, amíg lejön az anyag. De ez csak ökölszabály. Ne a legdédelgetettebb cefréddel kezdd, az első adagot úgyis leégeted. Aztán majd megtanulod.

Takarítás vízforralással, hűtővíz nélkül a legegyszerűbb. Inkább többször, mint kevésszer. Mondjuk, minden feltöltés után.

Előzmény: Norbi... (87318)
barkócza Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87331

Sziasztok, én is előkerültem, sőt, már egy pár napja itthon vagyok, úgyhogy nem is töröm a madzsart. :) Sőt, szereztem egy kis barackot is, már forr. Ugye, a vadgyümölcsöket szeretem a legjobban, csak tavaly cefréztem először barackot, Zsuzskának köszönhetően. Az előnyei vitathatatlanok: a.; könnyű cefrézni, b.; könnyű főzni, c.; jól ad, d.; ismerősök, rokonok imádták. (Persze, nekem is ízlett.) :) Úgyhogy kihagyhatatlan.

zozomax Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87330

Köszi. Pedig kinyitottam már a  művet több alkalommal is.... :-)

Előzmény: Miklós1 (87320)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87329

Kedves Foxrodi!

Legközelebb legyél oly kedves ,ezt írd:sogi  reggel linkeli!

Előzmény: foxrudi (87326)
vasbicikli Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87328

Hú de megijedtem. Kicsit megszunnyadtam a gép előtt, és erről a posztról azt hittem, hogy már reggel van :D

foxrudi Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87327

Igaz van, amin átsiklik az ember,de kezdem érteni, a néha kissé nyersebb kommenteket.

Olvasni,olvasni,olvasni......!

foxrudi Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87326

A tudás forrása

Előzmény: Norbi... (87318)
truffle Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87325

Néhány napig nem gyarapítom a profik ősz hajszálait kérdéseimmel. Elmegyek s..get áztatni. De, hogy ne legyek nagyon off, berakok egy élesztős képet. Cukrot is kaptak egy mokkáskanálnyit. Nehogy má' a balatoni felfújt kenyeret kelljen ennem öt napon keresztül!;)

Acetonmentes szép napokat minden főzőnek! 

TINTUS Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87324

semmi különös. Én nem a földről szedtem -nem permeteztem semmivel- nem kellett megfürdetnem. Leaprítani, 2-3 % felolvasztott és kihült cukrosvizzel indítani, majd élesztő (egyszerü budafoki) és pektinbontó. műhelybe erjesztem 22-23 fokba.

Előzmény: Érdi_bőtermő (87321)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87323

hali babar

Basszus még csak pár napja .hogy elmentél és máris töröd a magyart ,ez nem semmi:))

Na mindeggy, neked megbocsájtjuk és sacc/kb értjük miről pamporászol:)

Vigyázz ott a messzi távolban jóccakát

Előzmény: Babar66 (87319)
picurj Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87322

Hello mindenki,

most meg tudom erositeni hogy van ertelme a forumnak es leteznek itt hozzaerto emberek. 

Tegnap este kerdeztem hogy mitol lehet illetve mit lehet csinalni azopalosodassal. Most megoldodott a Ti segitsegetekkel. Nagyon egyszeru volt betenni az opalos palinkat a melyhutobe es masnap leszurni kavesfilteren es lass csodat kristalytiszta.

Mindenkinek meg egyszer koszonom az epito hozzaszolasat.

jo ejszakat

Érdi_bőtermő Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87321

Sziasztok!

Olvastam már, hogy vannak  itt a fórumon, akik fügepárlatot is készítettek már.

Tőlük szeretném megtudni a Titkot, hogy hogyan lehet jó cefrét készíteni belőle?

A részletek érdekelnek (élesztőfajta, ph, enzym, cukor hozzáadás, hőmérséklet, stb)

Talán a faepresek is tudhatnak valamit, mert szerintem elég hasonlatos a két gyümölcs (könnyen romló, savtalan)

Köszönöm előre is!

Miklós1 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87320

Az egyszeregy 5. oldalán (A gyümölcsök kimagozása) van két link, ami a magozógépek feltalálójának eredeti cikkeire visz, ott vannak méretek is ("tervrajz").

Norbi...

Neked is ajánlom a fenti olvasmányt, és akkor nem kell mindent egyenként megkérdezned. Nem kell minden főzés után fémtisztára maratni mindent, elég egy előpárlatos átmosás a páracsőnek, sisaknak, vizes öblítés, szárítás. Persze vannak akik iszonyú zöldes dzsuvákról számolnak be, akkor komolyabb tisztítás kell, de én még ilyet nem láttam.

Amikor előpárlatot veszel el akkor csöpögés, máskor egérfarkinca... szóval olvasd el.

Előzmény: zozomax (87317)
Babar66 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87319

Regen, mikor meg a szimpla savallo kozos fozon foztem, en is rendszeresen jartam igy. (Bocs, egy svab geprol irok, egy rohadt ekezet sincs rajta.) 

Spakli, furogepbe fogott drotkorong hozta ki csak. Aztan meg jobban odaegett. Probalkoztam mindennel, szalma, soder, homok, apro lyuku lemez, semmi sem segitett. A vegen mar a cefre szurese es a le higitasa sem. Na, akkor rahagyomanyoztam a tobbiekre, es csinaltam egy duplafalu sajatot. Azota viszonylag jok a palinkaim.

Udv.

Norbi... Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87318

Helló,

Én most szereztem be egy Hobby 20 literes pálinakfőzőt, mivel kapcsalatban lenne pár kérdésem:

1. Milyen gyakran érdemes tisztítani(ecetes vagy citromsós vízzel átforralni)? Elég a szezon kezdetekor valamikor tavasszal cseresznyeéréskor? Vagy minden főzés előtt érdemes megtisztítani az oxidrétegtől? Ezalatt értem hogy ha két napig tart a főzés akkor másnap reggel citromsóval átsúrolni míg nem lesz oxidmentes csillogós réz színe? Ti hogy szokjátok?

2. A hozzá kapott kézikönyv azt írja,: A fűtést úgy szabályozzuk, hogy a hútőből a párlat csepegjen, ne folyjon. De azt is halottam, hogy cérnavékonyan kell csurognia. Vagy ez csak a hűtő teljesítményétől és a cefre leégési hajlamától függ? Mi az igazság?

3. A kajszibarack cefrébe a magíz végett érdemes visszarakni 30-50dkg/hl széttört barackmagot? Mert valahol ezt írják de valahol erősen mérgezőnek tartják. Én tettem bele kb 30dkg/hl.

Köszi mindenkinek!

zozomax Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87317

Sziasztok,

Szeretnék egy olyan rozsamentes passzírozót, magozót készíteni, amivel baracktól a málnáig megoldható a magtalanítás.
(Vagy vásárolni max 80 ezer forintig , de ismerve a gyári gépek árait, ez nem életszerű, hogy sikerül.... )
Anyag és szaki akad hozzá a háznál, viszont biztosan működő terv is kellene...

Láttam, hogy korábban folyt itt erről eszmecsere (Kupeci,Golyós és még sokan mások írtak róla, néhányan tán készítettek is ilyet), de nem találtam meg a pontos leírást, méretezést.

Ha esetleg valakinek volna ilyen doksija, megköszönném... 

sogi01 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87316

Sziasztok!

Látom adtatok nekem melót rendesen (hsz.visszaolvasás)

Nyaralásból tértem vissza,fogyott a szilva,alma,faeper:))

kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87315

Azért gondoltam, hogy inkább cefrézési hiba miatt jelentkezik valakinél az opálosodás higításkor, mert én akárhogy burítottam mindenféle vizeket a párlatba, eddíg még nem opálosodott, csak egyszer, a barack.

Hisz a pálinka minősége 90%-ban a cefrézésen múlik, ha jól olvastam.

Előzmény: Feriba51 (87314)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87314

Helló kaktuszpeti!

"Nem lehet, hogy az opálosodás inkább valami cefrézési hiba miatt jelentkezik?

kipróbálom majd ezt a túlhigítást is!"

Nem tudom, valami itt nagyon nem világos.

Most rajtam a sor, hogy azt mondjam "akkor sem értem"

Talán, egyszer elmúlik a homály.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: kaktuszpeti (87293)
hal65 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87313

Lájk! ;)

Előzmény: norris53 (87290)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87312

Persze az eper amit kóstolók, azt két hete sincs, hogy főztem.

Előzmény: hevezoli64 (87311)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87311

Üdv.!

Én is cefréztem fosószilvát még a nyaralás előtt, 10 nap alatt tuti kiforrt, így hazaérkezés után főzés. Többször csináltam már, sosem volt jellegtelen, igaz a legjobb minőségű sárga (mirabella) szilvából.

Az eper (faeper) kóstolása is hétfőn lesz, régen főztem, az olajos íz elkerülésére ezt maximumon cukrozom (3,5%) /tapasztalatom szerint harmónikusabb így az íz/.

Almát is cefréztem, és csak köszönetemet tudom kifejezni az aprító gépes javaslatért, tökéletesen sikerült a cefre, s a körténél is ezt fogom alkalmazni (+birsalma). Az alma főzése is a jövőhét elején.

Opálosodást csak az epernél láttam kicsit (mindent 50 fokra állítok be), de majd kitisztul egy pici tejes derítéstől.

Kérdés: Hol szereztek be 0.1%-os tejet? Régen a teso-ban is lehetett kapni, mostanában sehol nem látok.

Előzmény: snapszmester (87309)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87310

Pont azt írtam, hogy közel 20 alkalommal főztem eddíg, elég sokféle alapanyagból, de opálosodás csak egyszer volt, mikor a mézédes sárgabarackot túlhígítottam és 42-es lett.

Előzmény: bojsziwww (87296)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87309

A normális reakció az lenne hogy: Uraim fosószílvából sikerűlt 40%-osan is tiszta pálinkát főzni. Remélem hogy a többi is ilyen lesz.

Nem véletlen keresik a megoldást az opálosodás elkerülésére. Eöbb-utóbb mindenki bele kerűl ebbe a csapdába.

Előzmény: abodi72 (87306)
csalitos Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87308

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300127.TV

Itt a pontos válasz. Lényeg az, hogy mennyi az edény űrtartalma. Ha tudnál a fedőbe (sisakba), páracsőbe, hűtőbe is cefrét tölteni és úgy főzni, úgy az is beleszámitana. :-))

Előzmény: Párlatka (87223)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87307

Fosószilva nem jellegtelen.

Előzmény: abodi72 (87306)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87306

Szeretnék megosztani veletek egy észrevételt

pálesz fok beálitása után a kisördög arra ösztönzött ,hogy kicsit játszak a fokokkal :)

egy nagyobb pohárban elkezdtem higitani a páleszt , de ugy kiméletlenül :)

40 fok körül kezdett "opálosodni"

desztilált vizet használtam

szerintetek ez normális reakció ??

csak mert olvastam itt hogy soknak gondjai voltak az opálosodással.

Lehet megköveztek,de én nem foglalkozok a kozmaolajjal, max hogy egy többrétegű steril gézen szűrtem át az alszeszt is és a páleszt is :)

Ja és aroma kosarat használtam amibe szilva került ,hogy a fososzilva jellegtelen ,azaz gyenge aromáját feljavitsam :)

szilvakukc Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87305

Tényleg!:)

Előzmény: vasbicikli (87303)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87304

A szőllősy szűrő aromacsökkenést okoz??? Na ilyet se hallottam még!

Előzmény: bojsziwww (87296)
vasbicikli Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87303

Poldi bácsi

Előzmény: szilvakukc (87231)
picurj Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87302

OK elfogadom a feltételezésed,de ugyan ezzel a vizzel higitottam a barack 65 szazalekosomat 48-ra, ez miert nem opálosodott meg tole???

Előzmény: antó (87300)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87301

Mivel nekem nincs sok tapasztalatom megpróbálom elméleti úton levezetni.

Van egy adag desztillátumunk. Ehhez teszünk 10% vizet. Az ásványi anyag tartalom kb. 90 %-al fog felhígulni. Mekkora az esélye a kiválásnak?

Elfogadom hogy van kiválás, de nem valószínű hogy az karbonátos só. Inkább valami szerves pálinka összetevő.

Előzmény: bojsziwww (87294)
antó Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87300

Heló!

Szerintem a desztillált vizet keverted az ioncserélt vízzel.

A deszt. víz sokkal drágább mert igen nagy az energiaigénye akárcsak a pálinkafőzésnek.

Üdv.:antó

Előzmény: HondaKiller (87273)
norris53 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87299

Amúgy meg ha rutinos a cefréző akkor kizárt a "penész" ) -egy vezetett erjesztés ebben a melegben 5-10 nap alatt le zajklik - ki kell főzni - ekkor nem láthatsz penészt - és a pálinka ízletes lesz - és nem jönnek a kérdések hogy mit rontottam el :-)

Előzmény: zolik77 (87297)
norris53 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87298

A "penész " ami azért van mert - kicsi az alkohol szint a cefrében - vagy mert nem zártad le időben - esetleg savszegény - !

ne nézegesd - hagyd békén és ha viszed a főzdébe előtte szed le ! de szólj a mesternek - lehet hogy kicsit ecetes -ha tud róla talán meg oldja !

Leg közelebb -úgy kezd - gyümölcs mosás -zúzás -élesztő -pektinbontó - PH beállítás ! (savazás - ha kell - és ha nem te főzöd akkor kell) :-)

Előzmény: zolik77 (87297)
zolik77 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87297

Sziasztok,

megköszönöm, ha valaki kommentezi ezt : "87255" .

leszedjem róla azt a hártyányi penészt? Valamennyi penész mindenkinek szokott lenni? Vagy ne nyitogassam, mert csak rontok a helyzeten?

Hú de keszdő vagyok.

köszi

zoli

Előzmény: zolik77 (87254)
bojsziwww Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87296

Szerintem inkább kozmaolaj, alacsony alkohol fok. Ha ilyen problémád van legközelebb próbáld meg a szőlősi féle szűrőt. Nagyon sok olajat ki lehet vele szűrni, de aroma csökkenést is okozhat.

Előzmény: kaktuszpeti (87293)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87295

A tapasztalattal nagyon nehéz vitatkozni.

"Fiatal tudós érkezik Afrikába kutatómunkára. Első kísérletét egy afrikai bolhával végzi. Leteszi maga elé az asztalra, és ráparancsol:
- Ugorj!
A bolha ugrik. Ez a jelenet megismétlődik párszor. Amikor kitépte valamennyi lábát, megint ráparancsol:
- Ugorj!
A bolha nem ugrik. Az ifjú tudós megismétli néhányszor a parancsot, egyre hangosabban, de a bolha csak nem ugrik. Ekkor leül az írógépe elé, és papírra veti első tudományos megfigyelését:
- Az afrikai bolha megsüketül, ha kitépik minden lábát"

Előzmény: bojsziwww (87294)
bojsziwww Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87294

Azok a vizek amelyeknek magas az ásványianyag tartalma ,- elsősorban vastartalom - opálosodást okoznak és alacsony hőmérsékleten kikristályosodik. Ez nem rögtön a hígítás után történik , hanem később. Próbáld meg ásványvízzel és ioncserélt vízzel hígítani és kb fél év múlva nézd meg az üveg alját. Ha ennél hamarabb elfogy , akkor ez nem probléma.Nekem ez a tapasztalatom.

Előzmény: norris53 (87292)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87293

Nem lehet, hogy az opálosodás inkább valami cefrézési hiba miatt jelentkezik?

kipróbálom majd ezt a túlhigítást is!

Előzmény: Feriba51 (87277)
norris53 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87292

SEMMILYEN VÍZTŐL NEM LESZ OPÁLOS A PÁLINKA HA NINCS MAGAS KOZMAOLAJ SZINTJE !!

Ma teszteltem egy megy pálinkával - csap víz - ion cserélt víz - deszt víz - szénsav mentes - és szénsavas vízzel - 40 % ig opálosodás nélkül !Kozmaolaj szűrés nélkül - mindegyik opálos lett 40 % nál és ami meglepő lesz neked 52 % nál sem a sav mentes sem a szénsavas nem okozott opálosodást !!

Ajánlom minden hobbi főzőnek hogy oldja meg a kozmaolaj szűrést - hisz semmibe nem kerül :-)

Aztán majd nem kell válogatni -hogy mivel is hígítsam - ( hogy mivel hígítod ) a csap víz sok helyen ion cserélt csak ezt nem tudjátok !- nagy vas vagy más fém ionok miatt sok helyen alkalmazzák ! A deszt víz nagyon éhes - szomjas ezért is csak magába nem innánk meg mert káros lehet - de a pálinkából el veszi ami neki kell - s így együtt már iható - hozzá nem ad semmit - az összes többi víz akár ízt akár ásványokat -hozzá adnak - nem biztos hogy ez káros a pálinkának - nekünk biztos nem !

Előzmény: bojsziwww (87289)
bojsziwww Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87291

HondaKiller

A barack sajnos gyorsan leég. Ha szimpla főződ van nagyon nehéz nem leégetni. Azt javasolom hogy alakíttasd át dupla fenekűre és nem fog leégni. Takarításhoz próbáld meg a hidegzsíroldót nekem ez vált be legjobban.

norris53 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87290

Pálinkáa jó napot !

Semmi baj nincs veled !

Normálisab vagy mint sok hazai agyon művelt túl okos de kérdezni nem tudó vagy nem akaró honfitárs !

Az hogy tele van az írásod helyesírási hibákkal -sokkal kevésbé irritál mint akik a második hozzászólásukban már oktatják a többieket -hogy kell mit kell - én is kezdő vagyok -bizonyos értelemben de nem oktatnám még véletlenűl sem a régi fórum társaimat akiktől tanultam a "pálinkafőzést "

Előzmény: picurj (87283)
bojsziwww Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87289

Kaktuszpeti

Az opálosodást több minden okozza. A szénsavmentes ásványvíz nem jó, mert a nevében is benne van magas az ásványianyag tartalma, ami kicsapódva opálosodást okoz. Oka lehet még a kozmaolaj, 50 alatti szeszfok, alacsony hőmérséklet. pl hűtőben

Előzmény: kaktuszpeti (87272)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87288

Azért nem tanultad meg az anyanyelvedet, mert meg kellett tanulni egy másikat???!!!

Erről egy vicc jut eszembe:

"Fiú a lánynak:

-Játsszunk megerőszakolósdit!

-De, én nem akarok.

-Ez a beszéd!":DDD

Előzmény: picurj (87276)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87287

amennyit írtál elég lesz

Előzmény: picurj (87286)
picurj Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87286

esmennyi étolajat tegyek hozzá???

Előzmény: hal65 (87285)
hal65 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87285

Oszd ketté, és úgy főzd.

habzásveszély!

Előzmény: picurj (87283)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87284

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Előzmény: sogi01 (87212)
picurj Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87283

Még egy kérdés,

van 90 liter cseresznye cefrém, 90 literes a fozom, tehát 70 liter cefrét lehet beletenni.

Kérdésem hogy szerintetek mennyit tegyek bele a cseresznébol és mennyi étolajat rakjak hozzá a habzás végett??

(ugy gondoltam hogy 50 litert teszek bele és minden 10 literhez adok 1 kanál étolajat, vagyis 5 kanaál étolaj 50 cefre)

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87282

...pályinkás jó reggelt...

...no azért látom, hogy megy ez Neked jobban is, ha kicsit összekapod magad és talán vissza is olvasod, amit írtál...vagy ezt most nem Te írtad, mert az előzőhöz képest nagy a javulás...

...vagy lehet, hogy az alvás segített???...

...az is sokat segíthet, amit a Feribá ajánlott, csak akarni kell...

...harag nélkül...jó nedűt...

zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87281

megpróbálhatod a tejes derítést is

SOVÁNY tejet teszel bele pár cseppet egy nap várakozás után leszűröd. opál eltűnik.

Előzmény: picurj (87280)
picurj Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87280

Hat igen a barackkal nincs is problémám azt tudom higitani, de azt a fránya szedrrel nem tudok mit kezdeni, most reggel betette a mélyhutobe egy uveggel és majd este kiprobálom amit ajánlottatok.

Már azon is gondolkodtam hogy lehet hogy amikor a végét engedtem akkor egy kicsit opálos volt amit beleengedtem és ez okoztam az opálosodást, de a 60as nagyon tiszta volt.

Előzmény: Feriba51 (87277)
kupeci Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87279

Valóban nem midíg jön fel a lé. Volt már "kapott" meggyem amin nem volt lé, és a narancsomon se volt emlékezetem szerint.

Előzmény: picurj (87261)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87278

Üdv picurj!

Sorstársak vagyunk:-)) Én is csak az elemit végeztem el magyarul. Elég helyesen írok, de azért minden írás után vagy írás közben megnyomok egy jobb klikket, ott az ablakban ráklikkelek a "Helyesírás-ellenőrzés" gombra. Ebben az esetben a gép aláhúzza a helytelenül írt szavakat. Persze a fogalmazásban nem segít.

Azonban, néha én pironkodok, amikor az "igazi" magyarok küzdenek a helyesírással. Náluk "egyenlőre" "nől" a szilvafa.

Jó nedűt!!!

Feriba51 Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87277

Helló kaktuszpeti!

Erre a jelenségre nagyon oda kéne figyelni. Vagyunk egy páran, akiknek nem opálosodik a pálinkájuk, de azt még nem tudjuk, hogy miért.

Volna egy kérésem. Egy kis pohárkában próbáld ki felhígítani a pálinkát nagyobb mértékben. Nekem nem opálosodik bármennyi vizet öntök hozzá. Igaz nálam nagyon kevés fajta van, de amint látom a Te szortimented elég széles.

Remélem maradt még abból a sok fajtából valami és ki tudod próbálni.

Jó nedűt!!!!

picurj Creative Commons License 2013.07.26 0 0 87276

Ha nem akarsz cikizni akkor minek cikizel. Sajnos vannak emberek akik nem sajat onszantukbol nem tanultak meg fogalmazni pont magyarul hanem a sorsuk hozta igy es ha neked a magyar mellett meg rad eroltettek volna egy masik anyanyelvet akkor kivancsi volnek Te mit is produkalnal.

Akinek nem inge ne vegye magara.

koszonom mindenkinek az erdemleges hozzaszolasat.

Akkor szerintetek a problemat a kozmaolaj okozza.

Előzmény: rézműves1 (87274)
foxrudi Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87275

Ez olyan,mint a BIKICSUNÁJ!!

Az nem lehet,hogy "Hamis a Baba?"

Előzmény: rézműves1 (87274)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87274

...már megbocsáss, nem akarlak cikizni, de elovastad, amit írtál???...esküszöm, hogy szegény nagyanyám, a jó Isten nyugosztalja, a két elemijével, különben írt és fogalmazott...

...tisztelj már meg bennünket annyival, hogy ilyen förmedvényt nem írsz ide legközelebb, mert

ez az igénytelenség, elég sértő nem gondolod???...ez nem az anonim alkohoholisták gyülekezete...

HondaKiller Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87273

Ahhoz képest h ősszel kezdted jó sok féle gyümölcsöt kipróbáltál. ;) Narancs állítolag sok kozmaolajat tartalmaz pedig. Én desztilált vizet használok 200-300ft/5liter. Csapvizet csak ha lenne víztisztítom akkor használnék. 

kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87272
Hát én nem értem ezt az opálososdàs dolgot! Még az összel föztem életem elsö pálinkáját, ami történetesen körte volt. Jó lett, elfogyott. Másodjára sárgabarackot, amit sikerült elhigítani, 42%-os lett, de kicsit opálos. Jó lett,ettöl független is, elfogyott. Azóta föztem talán 20 alkalommal, mindenfélét. Alma, szilva, vadkörte, bicske, narancs, eper, akácvirág, bodzavirág, fenyörügy, cseresznye, megy, öszibarack. Mind jó lett. Elöször még lepároltam a vizet visszahigításhoz, aztán szénsavmentes ásványvizet, mostanában sima csapvizet használok (itt elég jó minöségü). Nem szoktam finomkodni, tölcséren+kávéfilteren keresztül öntöm, ahogy csak lehet. Opálosodás a 2.fözésü barack óta egyiknél sem volt?
Ezek szerint az opálosságot nem a víz minösége okozza.
Ja, el is felejtettem mondani, hogy csak egy barna kávéfiltert használok szürésre. Egy alkalommal, maximum kettö fogy el. Elötte kozmetikai vattakorongot használtam, de abból mindíg láttam lebegni valamit a párlatban.
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87271

Szerintem szürd át aztán meglátod mi lesz belőle. Az itt forumozó kollégák elég nagy része kisüsti módszerrel, 2 menetbe főznek. Ha nem valami szuper szerkód van akkor az 1. főzettel még csak alszeszt kapsz. Az, hogy 1 főzés után erős párlatod van azt gondolom a túlzott cukrozásnak köszönheted.

Előzmény: picurj (87270)
picurj Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87270

Itthoni mpdszerrel

Előzmény: HondaKiller (87269)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87269

Erre mások okosabb válaszokat tudnának adni. Most be kell érned velem :) 
Szerintem ott még jobban. Bérfőzdébe csináltattad? Ha nem otthoni módszerek közt "nehéz" egylépcsősbe elkészíteni.

Előzmény: picurj (87268)
picurj Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87268

Az egylepcsos leparlasnal is lehet ekkora mennyisegu kozmaolaj?

Előzmény: HondaKiller (87267)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87267

A barackod jó lett azt mondtad akkor valószinűleg csak az kozmaolaj lehet a hibás. Jól lehűtve nagyobb sikerrel lehet átszűrni a párlatot. Elvileg lehűtve a felszinén is látszódni kellene az olajnak. A linkgyüjteménybe hasznos tippek vannak a hibás párlat javítására ha elolvasod.

Előzmény: picurj (87264)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87266

Visszaolvastad a HSZ.-edet? Én eddig Isac Asimovot tartottam a királynak, simán leverted.:)))

A pszihohistória ehhez képest gagyi tudomány!:DDD

HondaKiller Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87265

Senki nem szólt hozzá h takarítsam ki a leégett üstöm :) gondolom nincs rá praktika :S 
2. napja sikálom, amikor kezdtem elérni az alját a dörzsiről puhább fémes jellegű "szivacs"-ra váltottam.
Közbe használtam forró vizet, ecetet, 70fokos előpárlatot, domestost, cif-et, homokot mindent. :/ Azt hiszem a tanuló pénz meg van fizetve. 
Próbálom még felhígitani főzés elött jobban, kisebb lánggal fogok tüzelni, és valószinüleg átforrázott szalma mellett fogok dönteni, de már előre félek a következő adag baracktól. :)

picurj Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87264

Sajnos nem ertem miert tegyem melyhutobe?

Előzmény: HondaKiller (87263)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87263

A barack cefre ha nem vizezted sürü nagyon, sztem teljesen normális h csak egy kis lé van felül, nem lehet olyan leves a teteje mint egy cseresznyének pl.
Jó ötlet szürd át, de elötte tedd mélyhűtőbe.

Baracilin Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87262

Az erjedés végeztével nem szükségszerű, hogy minden lesüllyedjen a cefre aljára.

Nekem a barackom 7 nap alatt elkészült...volt még pár cm bunda a tetején de a kolyogó már nem dolgozott, így főztem, nehogy a melegben megromoljon. Főzzed Te is amint tudod!

picurj Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87261

Atolvastam amit ajanlottatok multkor, de valahogy nem lettem okodabb az opalospdassal kapcsolatban, mivel a 60 sargabarackot higitottam 50re ez sokerult, de sajnos lett egy masil gondom, megpedig: volt 30 liter fan termo szedrem piros, a cefrezes jol sikerul de sajnos kijptt belole 65 fokos 3,5 liter es ezt akartam levinni 50re es opalos lett ugyanazt a vizet hasznatam mint s baracknal tehat a vizzel nem lehet gond, a viz mellette volta higitandonak 2 napig tehat egyforma homersekletu volt , lassan kevergetes mellett engedtem bele 2,5 dl vizet es vegere tisztara opalos lett, mit tegyrk vele illetve miert lett ilyen? Mit tegyek vele? /az az otletem tamadt hogy atszurom egy borsxuron amiben 10 db szuropapir van/

masik problema van 200 liter s barack cefrem tettem bele elesztot, 1 kg cukrot, ph beallitva, forras meg volt 19 napos a cefrem es mar nem kepzodik bunda de meg nem lepte el a cefre vize csak nagyon kpnnyu barack le van felette - mar kesz szerintetek?

Fate24 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87260

Kép lemaradt. Íme a 100-ig skálázott fokoló: :D

Előzmény: Fate24 (87257)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87259

Na valami ilyesmi összefoglalóra vártam Feriba51!

Végigolvasva és belegondolva pontosan ez történik az általam használt rendszerben.

A tanácsot pedig a korábban általam is írtakkal együtt megfogadom.

Az első barack főzés eredménye némi szellőztetés után 64°-on is gyümölcsös, alkoholt alig érezni. Ha tisztán "belenyalok" sem akarja exkavátorral felszántani sem a szám, sem a torkom... pedig csak 2 napot állt. :D

Bevallom, az összes érzékszervemnek kívánatos a végeredmény. ;)

Üdv!

Előzmény: Feriba51 (87237)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87258

Köszi a hozzászólást!

Ha a túlzottan elvett rézelejét nem számolom és az 50° alatti rész sem, a közepét 50-re fokolva 2,1L kész pálinkám lett a 18L-ből (25°-on 4,2L lett volna, de itt még mindig nem számolom az elejét és a végét...).

Ha minden hordó egyformán ad, lesz kb. 8,5L 50°-ra beállított pálinka, + ha lefőzöm az elejét és a végét (lényegesen gyengébb aromával) még abból elvileg további 1-1,5L körüli pálinkát kaphatok. Amit ha keverek a többivel, elvileg akár 10L 50°-os, "jó" minőségű pálinkát várok a bő 80Kg barackból.

most jön a 2. ->  1. főzés. sajnos itt volt némi kavarás (mire hazaértem volt 3 jelöletlen üveg 1-2dl párlattal. Biztos ami biztos, összeöntöttem, nem tudtam melyik mi... nem szeretem ha más is belepiszkál... mind1)

Jelenleg 1,6L-körül járok, az alkohol szint ~54° (átlag ~64°). Ezt most leengedem ameddig jön.

Előzmény: vinik táltos (87202)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87257

Köszönet a válaszokért!

Mellékelek 1 képet. Igaz, hogy nem lehet 100-ig mérni (valahol olvastam, hogy 97,2°a max. koncentráció... attól még skálázni lehet. ;)

A következőnél jobban figyelek az elválasztásra (nagyanyám szerint is sokat vettem el... :))

Azt hiszem, teszek el az első főzetemből, majd 1 hónap múlva fokolom. Hátha milyen lesz...

A többit meg a rézelejével és utópárlattal újra főzöm, és a kapott párlatot kicsit feljavítom ezzel az első főzettel.

Ahogy itt olvastam,

Jó nedűt! (Bocs a lopásért Feribá)

Előzmény: snapszmester (87195)
jatti1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87256

Nem az átlagodat vonom kétségbe, csak figyelmeztetni akartalak, hogy a második főzés után ha beállítod a szeszfokot akkor már számít  (nekem legalább is számít)  az a 2-3 fok.

jatti

Előzmény: Fate24 (87253)
kupeci Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87255

Ha lehet tartsd továbra is hüvös helyen és csak a főzés napján vidd  el.Mert a napokban kutya meleg lesz .......rá is!:)

Előzmény: zolik77 (87254)
zolik77 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87254

Sziasztok,

segítségeteket kérném.

A sárgabarack cefrém tetején egy hártyányi penészréteg van. Ez normális?

Gondolom nem.

Holnap elviszem kifőzetni, de csak pár nap múlva fogja a főző kifőzni. Eddig 19 fokos pincében volt 17 napig, de aggodom, hogy a főzőnél ebben a melegben tovább vastagszik az az izé. Penész vagy mi. Szerintetek ez ecet? Le kéne szednem? Vagy kár macerálni?

Kell ezzel valamit tennem mielőtt holnap du elviszem?

A cefre az elején kapott élesztőt meg pektinbontót, meg vitamint.

Köszi előre is.

Fate24 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87253

Jogos a felvetés!

A régebi valóban 15°C-ra kalibrált, a másik 20°C-ra.

Valójában a párlat méréskori hőmérséklete (infrás mérés alapján) 26-27°C

Ettől függetlenül kicsit erősnek érezném a 20-30°szeszfokos eltérést, szóval még ha 2-3°-ot tévedek is, még bőven 60 fölött van az átlagom. :D

Előzmény: jatti1 (87252)
jatti1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87252

Szia Fate24!

" Az egyik még nagyapám öröksége (kb. 35 éves) a másik 1 éve került hozzám"

Azt is megnézted, hogy mind a kettő ugyan arra a hőfokra van kalibrálva? Az én sok-sok évesem 15 C-ra kalibrált, a mostaniak úgytudom, hogy 20 C-ra.

jatti

Előzmény: Fate24 (87183)
Baracilin Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87251

Már előző évben is bérfőzöt...

Előzmény: szilvakukc (87231)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87250

Hát, ezen az új hangszeren megint meg kell tanulni játszani. 

Hegedűlni is könnyű annak, aki tud! :)

Előzmény: Feriba51 (87249)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87249

Ha okvetlenül csökkenteni akarod a deflegmációt, elég az is ha száraz ronggyal tekered be a sisakot.

Ha még mindig magas, akkor a páracső egy részét is be lehet tekerni.

Én nem tenném.

Hasonlítsd össze a két módszerrel készített pálinka mennyiségét, minőségét és akkor Te fogod megmondani melyik a jobb.

Nem kell elkapkodni semmit, van idő.

Jó nedűt!!!

Előzmény: kaktuszpeti (87247)
vinik táltos Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87248

Aug. 15.

Ha ezer %, akkor megcsörgetlek.

Ha addig főzők valamit, viszek, de bizonytalan, ezekből a 6-7 decikből elég nehéz félretenni.

Más:

Valóban, már nyolc pet palack is lóg a lugason. Ezért csodaszőlő  D.

Üdv.

Előzmény: szilvakukc (87243)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87247

Következő főzésnél feljegyzem az adatokat pontosan és összevetem.

most tisztázott azt a 3 liter alszeszt.

meglátom mennyi lesz az eredmény, 17 literes kuktával, indukciós főzőlapon, 100 fokra állítva. Pontosan 30 perc múltán indult meg a csöpögés( gondolom a túl kis mennyiség miatt).

Az első 2.2dl megfokolva 82%-os. A hőfokmérő is kb ennyit mutat celsiusban a páracsőben. 

Igazából, nem tudom mit tegyek! Hagyjam ezt az 50 literes főzőt evvel a nagy réz sisakkal és  

próbáljam meg, hogy csak egyszer főzök, vagy cefrefőzéshez csináljak egy kisebb sisakot

Előzmény: Feriba51 (87244)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87246

Bocsánat!!!!

A minőség veszteséget visszavonom!!!!

Két lépcsőben kitűnő pálinkát lehet főzni, de nem mindegy hogyan.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Feriba51 (87244)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87245

Megértelek:-))))

Kösz a képeket!!!!

Jó nedűt!!!!

Előzmény: vinik táltos (87240)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87244

Helló kaktuszpeti!

Igen, egyelőre csak tűnik a dolog, később majd eldöntöd mi is az igazság:-)))

Ha ugyanarról a cefréről, ugyanolyan mennyiségről van szó, akkor végezzünk egy kis összehasonlítást:

I.    1,7*60=102   102 : 50 = 2 liter 50 fokos pálinka a kihígítás után

II.    3 * 28 = 84    84 : 50 = 1,68 liter 50 fokos pálinka lenne elméletileg!!! Sajnos az újrapárlásnál még lesznek veszteségek, mennyiségben és minőségben is. A minőség csak saját vélemény (?????)

Kíváncsi lennék még a lepárlási időkre is. Szerintem az 1,7 liter lepárlása több időbe került, mint a 3 literé.

Jó nedűt!!!! 

Előzmény: kaktuszpeti (87242)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87243

Hát akkor az idei barackodnak nyakára is hágtál! Hogy egyesek mennyit tudnak piálni!:DDD

Na, majd ha találkozunk hozok valamit, meglátod, van olyan üveg, amibe még fél liter pálinka is simán elfér.:)))))

Látom idén a pille palack is egész jó termést hozott.:DD

Előzmény: vinik táltos (87240)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87242

No, ez tűnik nekem a logikus magyarázatnak az én "problémámra. 

Az 50 literes főzővel+20 literes réz sisakkal ugyanannyi cefréből kevesebb, ám magasabb szeszfokú párlat született, mint a 25 literes, normál fedő el ellátott zománcos fazékban főzött el.  Előbbinél lett 1,7 liter 60%-os, míg utóbbival 3 liter 28-as.  A nagyban én sem láttam értelmét a tovább főzésnek, mert már két hőfokmérő is 100fok felett járt. (Egy a sisakban, egy a páracső tetején) 

Alig csöpögött és ízlelésre sem volt érezhető íze, szinte víz volt. Ám semmi opálosság, ellentétben a gyengébb, többel. 

Lehet, valahogy csökkentenem kellene cefrefőzéskor a deflegmációtés azt csak második főzésre tartogatni. 

hal65 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87241

Na de azért pénzt lehet kérni a "metilfogóért!

Én legutóbb a "Macskafogóért" fizettem.

Azon is jót mulattam :)

Előzmény: rézműves1 (87216)
vinik táltos Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87240

A szőlő eddig 5 napos késésben van, de néhány napja már szemezgetjük.

Úgy tűnik, kell még pár nap néki.

A főzést most hagyjuk, mert két fél barackot megíttam, hogy hűtsön.

50-re hagytam, érzem is a fejemben.

Az első kajszícefrém beérett, lefőztem.

Hagytam egy kis up-t, érződik is, kevesebb jobb lett volna.

5 liter cefre 6.5 decit adott. (két evőkanál cukorral.)

Üdv.

szilvakukc Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87239

Ezt tényleg nem érti senki! Szerintem Te sem!:))

zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87238

Köszi, de részemről inkább a tapasztalati utat választom.
Megfigyelem, hányadik feles után leszek bátor és hányadik után bölcs, aztán abból kikövetkeztetem a tutit ... :-).

Előzmény: pálinkaüst (87220)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87237

Helló vinik táltos!

Nagyon szimpatikus vagy, amikor azt mondod, hogy „akkor sem értem”:-)))

Szerintem rajtad kívül sokan nem értik és ezért megpróbálom érthetővé tenni a dolgot.

• Amint már megállapítottuk, ugyanannyi alszeszt ért el a kolléga, mint, amit megsaccoltál, tehát nem hagyott sokat benne.

• Nem ők állnak le ilyen magas %-on, hanem a rendszer! A kolléga meg is jegyezte, hogy idő illetve „fűtés hiányában” 47%-nál leállt.

Ez azt jelenti, hogy ebben a pillanatban egy kritikus ponthoz ért. A cefrében nagyon kevés volt már az alkohol. Főzte a cefrét, de csak annyi hőt biztosított a hőforrás, amennyit a sisak levegő hűtése kiegyenlített. Felszállt a pára, de a „deflegmátor” falán visszahűlt, visszacsorgott és kezdődött minden előről.

Ahhoz, hogy ezen átlépjen fokozni kellett volna a fűtést. Sajnos nem lehetett, mert kicsi volt az égője, ennyit bírt.

• Abban az esetben, amikor valamilyen módszerrel, meg tudta volna növelni a tűz erejét, akkor megindult volna egy nagyobb hőfokon (cefre hőfkáról van szó) a csöpögés (folyás), de már majdnem csak víz folyt volna. Ehhez már nem volt szufla.

• Az alszesz magas alkoholfoka is ezzel magyarázható. Nagyon lassú főzés esetével állunk szemben (1,5 – 2 dl/fél óra). Sőt egy komoly deflegmátor után egy relatív vékony cső következik (keresztmetszet csökkenés). Ilyenkor a deflegmátorba (sisakba) a gőzök sokat időznek, többször nekiütköznek a falnak és a nehezebbek visszacsorognak a falon. Csak az alkoholban gazdag részecskéknek van esélyük tovább jutni.

• Mindenki megfigyelheti ezt a jelenséget. Főzés közben egy kicsit durrantson alá, aztán vegye vissza annyira, hogy épp csak csöpögjön. Mérjen alkoholfokot mindkét esetben és meg fog lepődni a különbségen:-)

Ezért kell nekem nagyon figyelni a fűtésre, mert fával tüzelek.

Szerintem az ilyen kiválasztás után vétek visszahígítani és újra főzni. Sok aroma és íz anyagot vesztünk el így. Kész van ez „egymenetben” is (nem egylépcsős).

Természetesen ezt már mindenki maga dönti el és választja a „helyes” utat.

Az a korai szőlő mit csinál??? Érik már???? Nagyon vásik rá a fogam:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: vinik táltos (87235)
vinik táltos Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87236

Írtam a csere-bere rovatba is.

vinik táltos Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87235

Üdv Feriba51!

Igazad van, elsikkadtam a fokok mellett.

Nékem akkor is zavaros egy kicsit, mert már több írás is volt a fórumon, amikor magas %-nál leállnak az alszesz főzésével.

A fiatalember is leállt (nem tudom hol olvasta), majd hozzáönt 3 liter vizet?

Akkor lehet, hogy vodkát főz.

Gondolom, hogy a tisztázáskor is megáll 65% környékén, majd vízzel beállítja a szükségest.

Már csak a faszénszűrőn kell átengedni s kész a vodka.

Lehet, hogy egymenetest készített?

Akkor sem értem...

Előzmény: Feriba51 (87233)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87234

Bodzapálinka, yeah!:-)) Hűű, de finomat kaptam ma. A gyümölcséből lett készítve, erősen cukrozva, a gazda azt mondta, alapból semmi sem lenne belőle, olyan minimum a cukra a gyüminek. Alumíníum üst+sisakú főzőben készült, de most ez sem érdekel, mert mindet megiszom.:-) Azért nem egy barack, de rettenetesen gyümölcsös az íze, semmi rosszat nem tudok mondani róla, csak jót. 50%-os, de nagyon jól iható, igazi Bumm a fejbe, igazi jó pálinka, erős gyümölcs ízzel.

http://www.youtube.com/watch?v=rnQZkHJ0Ng8

Feriba51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87233

Kedves vinik táltos!

Mind a ketten ugyanazt az eredményt értétek el, csak Te nem számoltad át az ő mennyiségeit 25%-osra.

Nála a 16 dl 64 fokos = 4,1 liter 25 fokos

a 3 dl 47 fokos= 0,56 liter 25 fokos

ás  2 dl 78 fokos = 0,624 liter 25 fokos

Ha ezeket összeadjuk akkor ő kapott 5,28 liter 25 fokos párlatot. Te meg kb. 5 litert emlegetsz. Stimmm!!!!:-))))

A metillel kapcsolatos beírásod, pedig nagyon hasznos!

Jó nedűt!!!!!

szilvakukc Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87232

Hát ezt nem nagyom értem, de Neked is jó nedűt!:))

Előzmény: Feriba51 (87229)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87231

A Zimek mióta vállal bérfőzést? Egy-két éve még nem csinált, azt tudom, mert azt mondta, neki b*szák össze a tisztafajú árja főzőjét minden szutyokkal. Csak a haveroknak főzött, vagy Te is köztük vagy, vagy szarabbul megy a bolt.

Egyébként, ha jól számolom, kb. 100-ért főz egy litert, az tényleg elgondolkodtató, csak negatív felhanggal. Végül, a szuper aromaleválasztó valóban csodálatos illatú cuccokat produkál, csak az az íz....... na az jobban hiányzik, mint a zöld fű a nemtommilyen bácsinak.

Előzmény: emGeza (87194)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87230

Azért hivatkoztam arra a hozzászólásra, hogyha alul rákattolsz látod, azt a hsz-t. De itt van:

"Jó van belőle 3-4-5 tányéros.. Na most olvasgatok , 1 tányér 1 lepárlás ami azt jelenti, hogy 3 tányérral, 4 lepárlás???És még ott a 4-5 tényéros stb.  Miért kell ennyi? Egy buboréksapkás lepárló, kb ugyan az mint egy thumper. Ki fogom próbálni, elvileg üst + 1 thumper = egymenet. (2 lepárlás egyben)"

Előzmény: Miklós1 (87228)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87229

"Ha lassan fűtök, magasabb a szeszfok? Miért is?

Szerintem, akkor később indul meg. Ennyi."

Ebben a kétsorosban nem vélek felfedezni sem rímet, sem ritmust, ellenben a mondanivalója kárpótol mindenért:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: szilvakukc (87189)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87228

Ez is egy olyan butaság, amit irtani kell:a gőztérbe nem tudsz cefrét tölteni, tehát a 100l az üst névleges térfogata, ami színültig töltött üstöt jelenti. Gyakorlatilag 70-80l cefrét érdemes beletölteni a kihabzás miatt, de mondjuk a körte nem habzik, abból mehet 90l is egy 100l-es főzőbe.

Gabi51

Érdekes, hogy csak a szlovákoknál terjedt el a másik butaság, a "metilfogó". Egyetértek rézművessel, egy jól karbantartott berendezésnél ismeretlen fogalom a "rézeleje", én sem láttam még élőben. Az előpárlat főleg etilacetát és acetaldehid, metilalkohol ugyanolyan arányban van benne, mint a pálinkában. Az előpárlat és rézeleje közötti különbségről, a metil leválasztás lehetetlenségéről szól az egyszeregy 11. oldala.

zozomax

Jól sejted, a likőröket a cukortartalom miatt nem lehet fokolni a mi fokolóinkkal. A cukor ugyanis növeli a folyadék sűrűségét (régi szóval fajsúlyát), ezért alacsonyabb szeszfokúnak "nézi" a fokoló, hiába öntöd utána a szeszt, a cukor erősebb.

Szkajvolker Lajos

Én keressem vissza, hogy mit kérdeztél 70-nel ezelőtt, és még válaszoljak is rá?

porgolo Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87227
Kuldtem mailt, szoban jobb lenne.
Előzmény: templomhegyi (87205)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87226

...ha sisakot is megtöltöd vízzel és ráfordítva bennemarad, akkor Neked beleszámít...

...a többieknek csak az üst széléig mérik...

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87225

...az a kis tartály, amit az ilyen "parasztvakítós" főző páracsövére biggyesztenek, teljesen feleslegesen, csak arra jó, hogy attól ne tudd rendesen kiszárítani a páracsövet és akkor jön a

zöldes dzsuva, Te meg azt hiszed, hogy az választotta ki...próbáld ki egyszer, meleg trisós vízzel kiöblíteni és a hajszárítót a csőre illesztve pár percig fúvatni, hogy kiszáradjon...

...lehet, hogy meglepődsz...

Előzmény: gabi51 (87219)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87224

Ez is az is megoldható:))

Előzmény: emGeza (87210)
Párlatka Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87223

Kedves Fórumtársak!

Köztudott hogy magánfőzésben max 100 literes üsttel lehet ténykedni odahaza.

Az lenne a kérdésem hogy ez a 100 liter az üst mérete?? vagy az üst és a páratér méretét is bele kell vennem.Ugy hallottam hogy az üst és a páratér összességének az ürtartalma nem haladhatja meg a 100 litert tehát a páratért  is bele kell venni az ürtartalomba.Nem tudom hogy helyesen tudom e .kérem aki tudja a pontos választ segítsen

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87222

...azért nem szólnak, mert ez tényleg így van, igaza van a Táltosnak...

...aki már évek óta főz otthon és jól karbantatott (tisztán eltett) főzője van, az már régen megtapasztalhatta, hogy ha az ilyen tiszta főzőt, akár hónapok múlva előveszi és elkezd vele főzni, akkor sincs zöldülés, kékülés vagyis "rézeleje", meg mindenféle mocsok, amiről néha egyesek beszélnek, legalábbis én ilyeneket az enyémnél sosem látok...pedig mielőtt a gyűjtő üvegembe csorogna az anyag, mindíg használok finomszűrőként, kozmetikai vattakorongot...

...azon pedig minden meglátszik...gyanítom, hogy ez a rézeleje dolog, már régtől fogva azért

alakult ki, mert a régi sok szar, ecetes cefrézés miatt felmaródott a réz védőrétege...

...de az éjszakai tilosfőzések is lehetnek az okok között, mert amikor alig várták, hogy vége

legyen a főzésnek (nehogy a finánc kiszagolja) nem nagyon tisztogatták szárítgatták az üstöt,

páracsövet, hűtőspirált, hanem usgyi eldugni...az egyik alkatrész ment a disznóólba, a másik az istállóba, pincébe, ahol gondolták, hogy a fináncok nem találják meg...

...így aztán a dzsuvásan eldugdosott rézalkatrészeket vastagon belepte a "grünspan", vagyis a rézrozsda, ami az első főzés elején vastagon kijött és persze mérgező is volt, de nem a metil miatt, amint azt az okosok állítják...

...Miklós1 is bemérette akreditált laborban, több otthonfőzött pálinkáját és az eredmény az volt,

hogy a metilalkohol mennyisége, még az egészségügyi határéték alját sem érte el ...

...ugyanez van a réztartalommal is... Vasbicajos fórumtársunk többünk páleszét bevizsgáltatta

réztartalomra és az eredmény szinte ugyanez volt...pedig az én cuccomban aztán minden rézből van...de azért "illemből" én is elveszem finomításkor az elején, azt a 1/2-1%ot, de nem a metil miatt, hanem mert ott más kellemetlen anyag is jön, ami elronthatja a jó páleszt...

...és az 5-poharas visszakóstolást pedig mindenkinek melegen ajánlom...

...jó nedűt...

Előzmény: emGeza (87211)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87221

Erre valaki?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (87149)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87220

Közben megtaláltam a doksit, hogy hogyan kell titrálni, eléggé hosszú és nagy precizitást igényel, hogy pontos legyen az eredmény. Ha érdekel valakit, felrakom fájlmegosztóra.

Előzmény: zozomax (87217)
gabi51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87219

Kösz a választ.

Ha metilalkoholt nem is választ ki, valami trutyit összegyűjt. Zöldes kellemetlen

szagú folyadék.

Előpárjatnál kb. 1,5-2 dl-t, tisztázásnál kb. 1dl-t.

Előzmény: rézműves1 (87216)
vinik táltos Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87218

Nem azt írtam, hogy nem kell elvenni sehol semmit az elejéből.

Azt akartam írni, hogy nem kell túllihegni a dolgot.

Amit leírtam, azt laboratóriumi mérések alapján tettem.

Válaszodból azt gyanítom, hogy nem olvasgattad még a reggelinket.

A főzés nem arról szól, hogy mint Mr. Nol (youtube) cefrézzük és főzzük, sok-sok tapasztalat kell ahoz, hogy (esetleg) meghaladja a bérfőzdék minőségét.

Persze hogy nem mindíg sikerül...

Előzmény: emGeza (87211)
zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87217

Na, ezen átsiklottam közben, itt a válasz... Köszi.

Előzmény: pálinkaüst (87201)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87216

...hallottad már azt a kifejezést, "paraszt-vakítás"???...na ez az...nincs olyan, hogy metilalkohol-leválasztó...ez egy hülyeség, de egyeseknek (akik nem értenek hozzá), jó pont lehet a főző vásárlásnál, mert már hallott a metilről és tudja, hogy az veszélyes...

...ilyen egyszerű cuccal nem lehet metilt leválasztani...

Előzmény: gabi51 (87214)
zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87215

Mindig felöntöd, végén lesz finom szamócaszörpöd. Kölökkoromban a fater tokaji borát dézsmáltam a bárszekrényből, aztán hogy ne legyen feltűnő, mindig visszaállítottam a szintet . Igaz így is feltűnt a ténykedésem, de csak a későbbiek folyamán.. :-)

Előzmény: HondaKiller (87209)
gabi51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87214

Kedves Fórumtársak!

Kérlek benneteket, világosítsatok fel, hogy a metilalkohol leválasztó

milyen elven működik:

Fajsúly, vagy hőmérséklet különbség alapján?

Szlovák gyártmányú 60 l-es "RÉZANGYALKA" tipusú duplafalú főzőm

van. Szuper jól működik. Nagyon finom páleszt lehet vele főzni.

Köszönöm.

zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87213

Hát sima szeszfokolóval... teliloccsant, leolvas :-)... Mondjuk hőmérséklettel nagyvonalúan nem foglalkozom, de Killernek is igaza lehet, hogy az ilyen elegyeket már  nem pontosan méri. Gondolom kerül bele a lével a vízen, aromán kívül némi szárazanyag is, meg gyümölcscukor... 

Előzmény: zsuzska60 (87203)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87212

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Előzmény: sogi01 (87137)
emGeza Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87211

"Tapasztalataim és labormérések alapján írom, hogy ha senki semmi elejét nem vesz el,

(kisüsti eljárásról írok), akkor a tisztázás utáni 50%-os pálinkában a metilalkohol tartalom az egészségügyi határ alatt van."

Na ez egy érdekes téma !

Senki semmit nem szól hozzá ? Míért ?

Talán jó így is ?

Ilata és íze --- mint a zamatos gyümölcsé !

emGeza Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87210

Szia!

Nem jelenthetem ki , hogy nem lehet otthon jó minőségű pálinkát főzni ! A megfeleő tudás 

és eszköz mellett lehetséges. De sokan csak főzik , igaz Ők nem is olvassák ezen oldalt !

És már ezzel követik el az első hibát !

Mire érted a próbát ?

A főzésre ? Válaszom a biztos nem !

Kóstoló ? Arra  - igen.

Előzmény: templomhegyi (87196)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87209

Likört mérése nem pontos, ezt megtapasztaltam én is a szamóca likör készítésekor. Induló 50fok 4 liter, fél kg szamóca, 20 dkg méz( kb 3dl vizbe oldva ), pár füszer. következett a fokolás alig volt 30 fokos. Nem értettem arra gyanakodtam h a szamóca sok levet eresztett :) következő lépés 1 liter 70fokos töltöttem rá, fokoló szerint alig változott. Na mind1 úgy hagytam aztán kínálgattam a müvem és azt a válaszokat kaptam h likörhöz képest nagyon erős XD. Azóta közel 1,5 liter desztilált vizet és pár kanál cukrot kapott még a likör. :)

Előzmény: zozomax (87199)
gabi51 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87208

Kedves abodi72 !

Remélem, nem szólok későn.

A 10 L 61 %-os páleszed higításához a 2,5-3 l desztillált víz

nagyon sok.

1,7 - 1,75 l-rel tudod 52 % -ra beállítani.

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87207

...szerintem is azért ilyen erős (60-62%) az alszeszed, mert a felét benne hagyod az illatanyagokkal és aromákkal együtt (amik a főzés végefelé is jönnek)...

...cefrefőzéskor, amint a csorgást a fűtést visszavéve beállítottuk, semmit nem veszünk el, csak "kicsavarjuk" amíg csak van benne alkohol... a kapott végeredmény, még jó cefrék esetén

is, max 30-35%-os...pisztórius tányért használva esetleg 40-45%...

...valami ott nálad nem igazán stimmel...én is főztem konyhai gázrezsón az első főzőmmel (lakótelepi 20-as), aminek az átfolyós hűtőjét 3m 8-as rézcsőből csináltam, de a páracsövem

22-vel indult...de ebből is mindíg 25-30%-közötti alszesz lett, ha lassan, ha gyorsan jött akkor is...egyébként a fűtés intenzitása akkor jó alszesznél, ha 1-óra múlva csurog és 2.5-3.5-óra alatt lejön az egész csontra, függetlenül az üst méretétől...

Előzmény: Fate24 (87174)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87206

felveszed a telefont?

Előzmény: templomhegyi (87205)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87205

Hogyazistenbene:))

Előzmény: porgolo (87200)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87204

Lehet, hogy szemtelen vagyok, de úgy érzem, van még tanulni valód.

De ha ízlik a terméked, akkor ne változtass :-)

Előzmény: Fate24 (87192)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87203

az a mérés hogyan sikeredett?

vinik táltos Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87202

Lehet, hogy egyedül én nem értem.

Ha jól olvastam, akkor 18 liter cefréből jött le összesen 2.1 liter alszesz.

Ez a mennyiség nálam (25%-ra vonatkoztatva) kb 5 liter.

Biztos, hogy  az az igaz, amit írtál? Nincs valami elírás?

Ha jó volt a cefréd, akkor (cukor nélkül is) legalább 2 liter 50%-os pálinkának kellett volna lejönni.

A Metilalkoholról meg:

Nem lehet szétválasztani egyik eljárással sem tökéletesen az Etilalkoholtól.

DE!

Tapasztalataim és labormérések alapján írom, hogy ha senki semmi elejét nem vesz el,

(kisüsti eljárásról írok), akkor a tisztázás utáni 50%-os pálinkában a metilalkohol tartalom az egészségügyi határ alatt van.

Az elején történő elvétel más okokból van, de az ott van a "reggeliben".

Én pl az alszesz megindulásakor egy aromás fiola (3 cl) elejét elveszek.

Mivel semmi nem indokolja, hogy ez belekerüljön az alszeszbe, másrészt nagyon jó a darázscsapdába (60-65%-os).

Azért azt nem tagadhatjuk le, hogy a Metilalkohol indul (persze nem egyedül) az elején,

de ha a főzést végig folytatjuk, ez felhígul az az egészségügyi határ alá.

Volt némi költözés, emiatt keresgéltem a 2010-es labor eredményeket, de még nem találtam meg.

Az idei főzésből meg hidegzuhanyként ért, hogy a gázkromatográfiai eljárást ki kellene fizetni, ez most elmarad.

Üdv.

Előzmény: Fate24 (87178)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87201

A likőröket szeszfokolóval nem lehet fokolni, a beletett mindenfélétől megváltozik a sűrűsége. Egy elég drága titráló laborfelszerelést használnak tudtommal a likőrgyárak is a szeszfok meghatározásához.

porgolo Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87200
En szivesen kostolnek par jo otthoni fozetet, viszonzaskeppen az enyembol kinalnek.
Templomhegyi uram, nemtom mikor lesz a zd, tavaly felajanlottad viszel mintat az enyembol, ha elviszem j.berenybe. Idenre is aktualis? Bodzavirag, cserko, faeper, meggy es barack az idei felhozatalom.
Előzmény: templomhegyi (87196)
zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87199

Asszonynak a kedvence az a likőr lett, ami úgy készült, hogy egy liter vegyespálinkába került másfél - két kiló átpasszírozott málna, majd két nap állás után le lett szűrve. Finom lett, de igen felhígult a málnalétől, alig 20 fokot mérek. Ilyen célra a jövőben fogok hagyni higítatlanul pálinkát. 

zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87198

A fórumos ismeretekkel - köszönet érte mindenkinek - olyan leveket főztem, hogy környékbeli régi "szaktekintélyek" is megkérdezték hogyan készült és végig is hallgatták figyelmesen amit meséltem. Pedig tavaly főztem először.... :-)

A tavalyi kökény és a mostani kajszi különösen jó lett.

zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87197

Nem hiszem hogy túl sokat számítana ez a bazi vaslap, amikor neked full réz üstöd van, ami négyszer jobban vezeti a hőt mint a vas...sztem nyugodtan lehet alatta ésszel tüzelni. Profi konyhai edények se véletlenül vannak rézből.
De ha már alá akarsz tenni valamit, akkor miért nem alumínium lapot? Könnyebb és nem is olyan vészesen drága, viszont a vashoz képest több mint kétszer jobb hővezető. 
http://www.muszeroldal.hu/assistance/hovezetesitenyezo.html

Előzmény: truffle (87180)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87196

Hali

indulatmentesen válaszolok:"érdemes e belevágni az otthon főzés útvesztőjébe"?

Igen ,érdemes lehet,hogy neked is ki kellene próbálnod.

Tudnák ajánlani 1-2 otthoni főzetet

Előzmény: emGeza (87194)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87195

Kedves Fate24!

Átolvastam a hozzászólásaidat.

Nem sorban és nem hiánytalanul a válaszok.

A fokolód nem győzött meg. Nem lehet mérni 100%-ig.

A rézeleje, előpárlat elvételed túlzott.

A metilt nem lehet elvenni kétszeri lepárlással sem, de nem is ez a legfőbb célunk.

A pektinbontó szerintem javít a párlat minőségén, de ezzel mások vitáznak.

Ne küldjél mintát, mert ennek a részeges társaságnak az egész éves termelésed sem lenne elég.

Másnak is!

Az egyszer főzés elhatározás kérdése.

Az egy oszlopos(labanc rendszer) főzés készülék és technológia függő.

Az egyszerű készülékkel azért főzünk kétszer hogy kinyerjük az aromákat és a összes alkoholt. Ezt deflegmátorral megoldani nem lehetséges(szerintem).

Mindenki úgy főz ahogy akar, hogy tudnánk ezt befolyásolni.

De mutatunk egy egyszerű, eredményes utat a jó pálinka eléréséhez.

Előzmény: Fate24 (87169)
emGeza Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87194

Szia !

Már ittam jó pár féle pálikát , de az itt főzött az mindett verte , minden tekintetbe .

Sőt ízbe is.

A 160 L üst főzési díja 15000 Ft , 2 óra főzési idő .... elgondolkodtató adatok !?

érdemes e belevágni az otthon főzés útvesztőjébe.

Ha valakit érdekel bővebben   http://zimekpalinka.com/

Nen reklámozom , de valóban minőségi 

Én kimondott bérfőzető vagyok , be kell vallanom , hogy míért , még nem ittam megfelelő minőségű otthon főzött pálinkát.

Ezzel nem szándékozok senkit megsérteni , ezért kérek mindenkit , az indulatós hozzászólások

mellőzésére. Köszönöm !

Előzmény: társkereső magányos (87143)
emGeza Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87193

Sziasztok !

Ma "kaptam" 3 x 0,5 L pálinkát.

Sajnos nem megfelelő a minősege! Érdemes főzés előtt beleönteni a cefrébe ?

A zamárdi főzdébe vett 0,33 L 40 %-os körte kitünő volt ,ajánlom mindenkinek ,

főleg aki összehasonlításra vágyik . Az ára magas ,de a minőséget meg kell fizetni !

Mivel adózott termék , így 3500 Ft.

Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87192

Ami azt illeti nagy a buzgalom. :D Így a válaszom: majdnem. Valójában 1-2dl-enként fokolva.

A főzés nálam/nálunk a következő képen történik:

Bekészítem az üstöt délután. Alágyújtok.

1. Elfoglalom magam úgy bő másfél órát, azalatt..
  2. megjelenik 1-2 vagy 3 cimbora, némi borral-sörrel.
  3. Az üst rotyog, mi beszélgetünk és úgy fél óránként ránézek. Az alatt kb. 1,5-2dl jön le.
  4. Fokolom, szemre (orra) vételezem, áttöltöm egy nagyobb, zárt befőttes üvegbe.
  5. 3. ponttal folytatom, míg azt nem mondom: ennyi.
Előzmény: szilvakukc (87190)
truffle Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87191

...a 4 vékony "tartó" megnyomná szerintem.

Látod erre nem is gondoltam, lehet benne valami. Mondjuk nem ismerem a vörösréz ilyen(szúró?) lánggal történő érintkezésének a következményeit de mintha olvastam volna, hogy hosszabb távú használat után képes a bestia akár átlyukadni is.

Az is igaz, hogy az én üstöm 24l-es, ami 17-18 liter(plusz az önsúly) cefrét feltételez.

Előzmény: HondaKiller (87187)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87190

Mi az, hogy 77-50-ig? Felesenként elválasztottad, vagy nem is értem, mit csinálsz?

szilvakukc Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87189

Ha lassan fűtök, magasabb a szeszfok? Miért is?

Szerintem, akkor később indul meg. Ennyi.

Előzmény: Feriba51 (87173)
vízesáda Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87188

Köszi a választ. Én is így gondoltam,csak kicsit bizonytalan voltam.

Előzmény: HondaKiller (87186)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87187

Nekem is egy hasonló vaslap van a gázégő-re helyezve. Gondoltam már rá h lehet hőveszteségem ez által, de jobban oszlik a hőleadás szerintem.
A másik oka, hogy használom: a megtöltött üstöm 40kg felett is van olykor az üst alja nem túl vastag, na most ha ráhelyezném úgy a gázégő-re félek h megnyomná, megsértené az alját. Te se birod csak úgy rátenni a tüzhelyre az üstöt, a 4 vékony "tartó" megnyomná szerintem.

Előzmény: truffle (87103)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87186

ne pocsékold a desztilált vizet az alszesz higítására, sima csapvíz tökéletes, hiszen ugyis átfőzöd az egészet még.

Előzmény: vízesáda (87184)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87185

Őszintén szorítok neked, hogy sikerüljön valami ügyes dolog!!!!!!

Sok eddigi megoldás csak annyit csinált, hogy a sok hőből elvett valamennyit és a helység fűtésére használta.

Jól jönne egy igazi hőelosztó szimpla falú főzőkhöz. Igaz a dupla falu megoldás is egy jó hőelosztás.

Kell is az az önbizalom!!!:-)

Jó nedűt!!!!

Előzmény: truffle (87180)
vízesáda Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87184

Sziasztok!

Van 32 fokos alszeszem és hígítani szeretném. Mivel érdemes hígítani sima vízzel vagy desztilált vízzel?   Köszönöm a választ.

Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87183

Bocsi, fokoló kimaradt. Kettőt használok, mindkettő gazdaboltban vásárolt, süllyedéses elvű üveg kivitelű. Az egyik még nagyapám öröksége (kb. 35 éves) a másik 1 éve került hozzám, pontos előéletéről ne sokat tudok.

A skálán midkettőnél szerepel a "hitelesített" szöveg, a különbség, hogy az egyik 85°-ig a másik 100°-ig van skálázva.

Amúgy a főzés során, ha a műanyag hordóból kikerült, az üsbe önve azonnal zár, tűz. Rézen átfolyik, kizárólag üveg edénybe.

Mérésnél üveg mérőhengerbe töltve, az előbb említett üveg fokolóval...

Majd fokolás után is üvegbe töltve (itt futólag érintkezik egy mércés műanyag kancsóval.. bár az a pálinkán és vizen kívül nem sok mindent látott.)

Előzmény: Miklós1 (87171)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87182

Összesen 4 kis hordó cefrém van, ez bő 80kg. A kb. 0,9g bontót 1l vízben feloldva, arányosan kimérve osztottam szét köztük, majd 2x mosott kézzel (nem kiszuperált fakanállal illetve egyéb eszközökkel) kevertem át.

Ez után a légmentesen lezárt hordókat 2 naponta jól megráztam, minden 2. rázás előtt kupak le, belenéz, szín, állag, illat rendben van-e (már amennyire 1 éves tapasztalattal ezt meg lehet ítélni. :))

A most leválasztott középpárlatból kis mennyiséget fokolva igen kellemes illatú (virágos-barackos) és ízérzetű párlat, pálinka született.

Előzmény: HondaKiller (87181)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87181

nem kötöszködés inkább kiváncsiság (1g/100kg) akkor a 18kg hoz 0,18 grammot tettél ?  :)

truffle Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87180

Hát lehet azt feledni? ;)

Ami a tüzelést illeti, kiérzek némi célzást a "vasamra". Olyan hőelosztót fogok készíteni belőle(egyfalú főzőhöz), hogy a nyálatok fog csorogni, legjobb pálinkátokat fogjátok térdenállva felkínálni egy belinkelt képért :D /Gyün ám az önbizalom:)/.

Előzmény: Feriba51 (87177)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87179

A főzés paraméterein a lehetőségeim tekintetében nem nagyon tudok változtatni (pl. fűtés teljesítménye), igazából a kérdésem, hogy így "gyengébb" fűtéssel, még ha tovább is tart (én bajom, mondjuk) a kapott párlat tartalmazhat-e több káros mellékanyagot, pl. metil összetevőt?

A fűtés pedig a lángvető elvételével felerősíthető, úgy próbáltuk korábban kb. 4,5-5 órára csökken az idő, de igen nagy eséllyel odaég.

én meg nem szeretek kapirgálni az öst alján. ;)

Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87178

A mostani barackot kicsit "megtuningoltam" pektin bontóval (kb. 1g/100kg arányban). ~18kg gyümölcsből:

2dl rézeleje (78°)

16dl középpárlat (77°-50° átlag 64°körül)

3dl (47°)

Sajnos idő hiányában, illetve "fűtés" hiányában tovább nem is engedtem most (48°alatt szinte megállt, 15 perc alatt volt ~4cl)

Hagsúlyoznám, semmi cukor. Ez nálam elvi kérdés. :D

Előzmény: obsitos3 (87175)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87177

Na, most meg megismételtem egy kicsit másképp.

A tüzelés az abszolút paraméter. Ezzel lehet játszadozni, minden rendszerrel. Igaz, néha az idő nem engedi, hogy ráérősködjünk.

Mondhatni, hogy a tüzelés a hangolókulcs a főzőknél:-)))

Látom figyelsz, de feledd a "szomszédasszonyt". A pepecselés nem mindig a siker kulcsa!!!:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: truffle (87172)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87176

Hát, mi tagadás, a gázrózsa kb. fele teljesítményű, mint amit bogrács alá tesznek... és a teljers főzés idő a 18-20kg gyümölcsnél 6-7 óra...

Előzmény: truffle (87172)
obsitos3 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87175

Sziasztok.Szerintem azért marad magas szeszfokú az alszesz,mert a cefrében hagyod a felét.Első főzéskor nem kell leállni akkor,amikor nem ízlik a kifolyó anyag,és egy kicsit jobban alá kellene gyujtani.Egyébként egy főzetből mennyi liter jön le?

Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87174

Az üst kb. 35L-es. A deflegmátor rész menetesen, gumi tömítéssel csatlakozik. A páracső csatlakozás átmérője ~1cm, ez kis mértékben szűkül kb. 8mm belső átmérőre, ami marad is a kifolyásig.

A felülete nem kúpos, azaz csak nagyon kis mértékben, a felületén kb. 170° a szög.

Az elején leveszek kb. 1,5dl-t rézelejének. Utána leengedem 50-55°. Ami ez után még jön, tekintem utópárlatnak.

Az összes rézelejét és utópárlatot végül összeöntöm, majd az utolsó főzetbe (ami a maradék gyümölcs, kb. 8-10kg) öntöm és lefőzöm.

Itt is leveszem a rézelejét 1,5-2dl majd a középpárlat ismét 50-55°-ig engedve.Természetesen ez a főzés már lényegesen kevesebb aromát ad vissza, elsőre kissé karcos, 1 hó pihenetetés igényel minimum, legalább is a tavalyi szilvánál ez volt a tapasztalat.

Itt még engedem az utópárlatot is, aminek sorsáról akkor döntök. 

Vagy "javítom" némi aszalt gyümölccsel és lesz kb. 35-38°-os ágyas-likőr... vagy nem.

Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87173

Bocs, hogy belekotyogok. Mind a két esetben a nagyon gyenge tüzelés a magyarázat.

Az utóbbi esetben is egy relatív kis mennyiség 1,5-2 óra után kezd csöpögni.

Az előbbinél pedig már a végén leáll magától a csorgás.

Ez megmagyarázhatja a magas alkohol tartalmat az "alszesznél".

Jó nedűt!!!

truffle Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87172

Bizonyosan nagyon türelmesen fűtöttél, azért ilyen jó a kiválasztásod.

Ez az "elkószált" mondat nálam bevésve!

Előzmény: Feriba51 (87151)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87171

Szeretnénk többet tudni a deflegmátorról, az megmagyarázna mindent, Te legalább annyit írtál róla, hogy "deflegmátor", Kaktuszpeti még ennyit se. A fokolódat is leírhatnád egy kicsit, hogy komoly darabnak lehet-e tekinteni. Átlagos sisakos pálinkafőzőkkel ilyen eredményt nem lehet produkálni cefréből, csak alszeszből. Az sem világos, hogy ha "ezt a részt" leengeded 50-55%-ig akkor mit engedsz le 35%-ig, meddig pálinka, és honnan utópárlat?

HondaKiller Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87170

Hát kostóld meg :) amit én tegnap oda égettem vége 1,5 liter az olyan büdös és az ize is szörnyű.
Valakinek van jó ötlete amugy üst takarításra 1-2cm szenesedés van az üst alján. 1éjszaka áztattam vizbe, reggel neki estem spaklival a nagyjának, ujabb áztatás után cif+dörzsivel nyomattam megszakításokkal, de több mint egy orát és még közel se tiszta. :/

Előzmény: Norbi... (87156)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87169

Kedves Snapszmester!

Csatlakoznék Kaktuszpetihez, miszerint nekem is az első főzet igen magas szeszfokkal indul, és marad is.

Körülmények:

Full réz üst, deflegmátor, páracső és hűtőcső. A gyümölcs (tavaly, első főzésem... Szilva) idén Sárgabarack.

Egy főzés kb. 18kg szín (bio - permetezés nélkül, vegyszermentes talajban álló fáról) gyümölcs+ 2-2,5l víz. SEMMI CUKOR, SEM ÉLESZTŐ! (14-15 nap érés lezárt műanyag hordóban, 2 naponta a hordó billegtetésével felrázva) Ez megy fel tűzhely legnagyobb égőjére (lángvetővel, mert szimpla aljú az üst).

Kb. 1,5-2 ór alatt indul meg, szilva ~90° barack ~ 79°. 1,5dl leveszek rézelejének (ezen látszik). Ezután olyan tiszta, igen kellemes virágos-gyümölcsös párlatot kapok, mely fokolva már érés nélkül is igen kellemes, sima. Kimosott, öblített üvegben a befokolt párlat szemre tisztábbnak tűnt mint a csapvíz (tisztított vízzel fokolok).

A főzésnél ezt a rész szilvánál 55°baracknál 50°-ig engedem, majd kb. még leengedem szilvát 35-40°-ra de itt már teljesen eltűnik minden kellemes illat és aroma. 35%-alá már nem is nagyon megy, onnantól igen pazarlónak tűnik tovább főzni (35->30°-ig kb. 1,5dl és 45-50 perc).

Alap esetben az alszesz szilvánál 66° lett, a barack kb. 62°.

A kérdéseim:

Csak egyszeri főzésnél lehet-e jelentősebb a metil szint a párlatban?

Pektin bontó enzim javít-e a cefre állagán, illetve a párlat minőségén barack esetében?

Küldjek-e kóstolót az 1 főzetes barackomból? :)

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,

Fate24

Előzmény: snapszmester (87158)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87167

Bocsáss meg, de kevered!

Krahácsoló kollégánk, a caliszil semlegesítése iránt érdeklődött. Ez úgy néz ki, hogy a szalicilkatonák a lekvár tetején, lekaszabolnak minden felülről bejövő gonoszt. Igenám, de ha lezárták az üveget, már nem tud bejönni senki. itt kezdődne a havaj, didzsi, fanta, azonban a szalicilkatonák ehelyett nekiesnek a caliszilmolekuláknak. Na és aztán erre szokták azt mondani, hogy "aki másnak gerembe néz, annak kence páka, mert a néma verőcének nem zömbékel a köpce"! Érted!:DDD

Előzmény: tipcsibácsi (87166)
tipcsibácsi Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87166

Ööööö....szalicil?

Szerintem sehogy.

Elméletileg viszont talán ezt a tetejére szokták szórni, hogy az üveg száján át bekerülő baktériumokat semlegesítse.

Próbáld leszedni a tetejét és a levét öntsd le és talán úgy. De ez csak tipp.

Előzmény: nnmmmm,kkkkéáááá (87165)
nnmmmm,kkkkéáááá Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87165

üdv mindenkinek, tuna e valaki tanácsot adni hogyan lehet a caliszilt semlegesíteni hogy a meggy befött kiforjon. köszönöm a választ.

abodi72 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87164

Benyomva ,az tulzás ,de kostolgatnom kellett ,mert ugye ez ezzel jár :)

ezért is a figyelem lankadás :)

Előzmény: norris53 (87160)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87163

Úgy 15kg cseresznye lehetett, de cukeozás nélkül. 

Nemigen csöpögött a vége fele, ezért leállt ám a főzéssel. 

De majd a következő adagnál meglátjuk, mi sül ( forr) ki. 

Előzmény: snapszmester (87158)
gombászok Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87162

Ha még nem tudnád mivel jár kiszabadulni a panel dzsungelből kertesházba megmondom én: a házzal együtt munkát is vettél, örök életre!

Előzmény: rézműves1 (87093)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87161

Értem, udvariasan visszafogtad magad.:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: norris53 (87160)
norris53 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87160

" 62 fokos alszeszem" ezt vagy el írtad vagy............ ? A pontok helyett azt kellet volna írnom > hogy be vagy nyomva <

Előzmény: Feriba51 (87133)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87159

Nem, csak katasztrófális.

Előzmény: Norbi... (87156)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87158

Több oka is lehet:

Sok volt a cukor.

Nem főzted ki teljesen az összes szeszt.

Tényleg erős a deflegmáció. De ez csak a ráadás. Az előző kettő nélkül nem érvényes.

Előzmény: kaktuszpeti (87157)
kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87157

Akkor másképp kérdezek!

Mi az oka, hogy meglehetősen magas lett a szeszfoka az első főzésre kapott alszesznek? 

A lefőtt mennyiséget megmérve, ahogy máskor és másik főzővel lefőzött párlatokat is mérve, közel 60%-os eredményt kaptam?

Túl nagy térfogatú a sisak, a főzőhöz képest? Túlzott a deflegmáció?

Egyébbként, nagyon jól működik a duplafenekű, olajos! Bár, most még csak hidraulika olaj van bent, míg nem kapok trafóolajat.

Ez is jó, csak kissé büdös ha melegszik. 

Előzmény: rézműves1 (87153)
Norbi... Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87156

Helló,

Tegnap főztem ki a barackcefrém és elég csúnyán leégett, nagy hatással lesz ez a pálinka ízére?

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87155

...avval a cuccal nem lehet ilyet elérni (60%)...

Előzmény: rézműves1 (87153)
stapika Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87154

A h(M)arcsák elvesznek minden időmet:-DD

Értsd:mind Neked.:-))

Előzmény: hal65 (87147)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87153

...holnaptól...:):)...micsoda kérdés ez...ezért mondom, olvassatok, mert még kérdezni sem tudtok...

...a kisüsti módszer, amit az otthonfőző csinál, hagyományos pálinkafőzővel, általában kétszeri lepárlást (cefrefőzés, finomítás) jelent...de nem ettől "kétmenetes" egy főző...ilyen definíció nincs is, hogy kétmenetes...ha háromszor főzöd, akkor "hárommenetes"???...

...a "Labanc-módszer", vagyis az egylépcsős főző, egészen más kialakítású...

...az ilyen főző sem azért "egymenetes", mert a másik menet már elkopott benne és most csak egy van...

...az alszesz szeszfokát hogyan méred Te??...mert itt valami nagyon nem stimmel...amit leírtál,

avval a cuccal nem ilyet elérni (60%)...

Előzmény: kaktuszpeti (87150)
stapika Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87152

"Oly nehéz az iskola táska .......peti mindég megvárja Őt.....:-)

Tessék turkálni ebbe a táskába,ingyenes.A "kis csaj" meg megéri.:-)

Itt a topik táskájára gondoltam.:-)

Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87151

Szia kaktuszpeti!

Ha:

- elvettél némi előpárlatot

-jó az illata, íze

- tiszta áttetsző

- nem opálosodik a visszahígításnál

- a barátok is jónak tartják

Akkor nevezheted egymenetes főzésnek és nem kell újra főzni.

Nem a lepárló egymenetes, hanem a módszer, a technológia.. Bizonyosan nagyon türelmesen fűtöttél, azért ilyen jó a kiválasztásod.

Jó nedűt!!!

Ha netalán nem vettél el előpárlatot, ezt az adagot megihatod gond nélkül, de többet ilyet ne csinálj!!!!!!:-)))

kaktuszpeti Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87150

Szép napot!

Mikortól mondható egy lepárlóra, hogy az két, vagy már csak egy menetes?

Ha az alszesz szeszfoka rendszeresen 60, vagy afölött van főzés vègère, kell-e főzni másodszorra is? Vagy ettől mèg kètmenetes főzèst igènyel? 

Esetleg, ez csak a túlzott deflegmáció eredménye? 

50 literes söröshordó+kb 20 literes réz sisak+25cm 28-as függőleges páracsővel főzve!

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87149

Jó van belőle 3-4-5 tányéros.. Na most olvasgatok , 1 tányér 1 lepárlás ami azt jelenti, hogy 3 tányérral, 4 lepárlás???És még ott a 4-5 tényéros stb.  Miért kell ennyi? Egy buboréksapkás lepárló, kb ugyan az mint egy thumper. Ki fogom próbálni, elvileg üst + 1 thumper = egymenet. (2 lepárlás egyben)

Előzmény: peca_matyi (87148)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87148

...és az emeletes ház hány emeletes ? :-)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (87145)
hal65 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87147

NA végre!

Azt hittem elvitt a zöld ár! :)

Előzmény: stapika (87146)
stapika Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87146

Nem ezt írtam,az Undox fordít,vagy ferdít,de így is érthető.:-)

Előzmény: stapika (87144)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87145

Egy egylépcsős főző, hány tányéros? És a tányérokba mit töltenek?

stapika Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87144

Régen jártam egyik helyi nevezettetsséget,Eszternek hívták,nem egylépcsős volt.:-)

Előzmény: emGeza (87142)
emGeza Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87142

Sziasztok !

Zamárdiban járva , az egyik helyi nevezetesség .

snapszmester Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87141

Nem gond. Itt is. :-)

Előzmény: rézműves1 (87140)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87140

...egyre inkább terjed ez a "lustaság fél egészség"...ideugrunk, semmit nem olvasunk, csak azonnal mondjátok meg, hogy mit csináljak, mert nincs időm visszaolvasni...

...miből gondolják, hogy nekünk van időnk 126-odjára is leírni, amit már oly sokan leírtak...

...gyerekek, ez egy itt egy szakkönyv, csak el kell olvasni!!!...

...ha vesztek egy könyvet (ez ingyen van), azt sem viszitek át a szomszédba, hogy mondja el mi van benne, mert Neked nincs időd elolvasni...gondolom kiröhögne...

Előzmény: zsuzska60 (87138)
supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87139
Előzmény: picurj (87135)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87138

A "homályosság" megszüntetésére ajánlom az olvasgatást, sogi minden nap tesz fel hozzávalót. Meg fog szűnni a "homály" :-)

sogi01 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87137

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Előzmény: sogi01 (87094)
arpipapa6107 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87136

Ezt opálosodásnak hívják, ha tényleg olvasod a fórumot, akkor ezzl a kifejezéssel már biztosan találkoztál. No meg a reggelinkkel, ami minden nap be van téve. Abban megtalálod a választ a kérdésedre.

picurj Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87135

Hello Mindenki,

minden napolvasom a forumon levo hozzaszolasokat, de egy gondra nem talaltam valaszt, pl. van 5 liter 60 fokos palinkam, ezt higitani akarom pl 48asra, es ha 52 ala viszem akkor nagyon lassan de kezd homalyosodni a palinkam, hogyan tudom ezt a homaylossagot kikuszobolni hogy szep attetszo nem homalyos 48 fokos palinkat kapjak???

Tudom mar lehet hogy volt rola szo de nem talaltam a hozzaszolasok kozott.

Koszonom

supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87134

Nekem 70l meggy cefréből, 14l 38° alszeszem lett. 21l lett 25°-ra higítva, ebből a tisztázásnál kb. 6l 70°-os meggypálinkám lett.  48°-osra lőttem be így kb. 8-9l között lett a vége.

Remélem nem írtam vadságokat...

Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87133

Én közben azon csodálkoztam, hogy norris53 és a többiek, nem érezték rajtad az alkohol szagot?????:-))))

Már közbe akartam szólni, hogy ne nyaggassanak már:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: abodi72 (87132)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87132

Basszus

végre nekem is leesett :)

hiába na ,sokat kellett kostolni ,hogy nehogy belemenjen a útópárlat a páleszbe :)

Éppen a Feribának meséltem ma telefonon ,hogy 32 azaz 32 fokos volt az alszesz

bakker ,hogy ennyi hozzászólás láttán sem esett le :(

Hiába na sok volt a lelkesedés a pálesz bevizsgálásánál :)

A tiszta pálesz a 62 fokos és 10 l ,lett

Előzmény: hevezoli64 (87130)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87131

Nem baj, azért csak ízlelgesd.

Előzmény: abodi72 (87124)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87130

Szia!

Az alszeszed nem lehet 62 fokos. A cefre főzése során legfeljebb az első "cseppek" lehetnek ilyen fokosak. Az alszesz 20-30 fokos, ki mennyire csavarja ki, illetve mennyire erős a cefre. (pl. bor eseten lehet 30 fokos)

Olvasd el mit írtál, holnap....)

Előzmény: abodi72 (87127)
truffle Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87129

Ez csak egy nyers vas, jócskán terveztem rá kikönnyítéseket a gázláng és az átmérő függvényében.

Nincs gázórám, átalányt fizetek 5.500-körül 3 hónapra...persze ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül pazarolom/csak rendesen kihasználom;)/.

Előzmény: hal65 (87108)
truffle Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87128

Rendben, köszönöm!

A hasonlat parádés, szeretném a továbbiakban szabadon felhasználni :).

Előzmény: Feriba51 (87107)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87127

Nem irtam el , 62 fokos volt amit higitottam

a fokolom szerint 22 fok-ra

Előzmény: norris53 (87126)
norris53 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87126

Hé "főző mester " :-) Amit én nem értek " 62 fokos alszeszem" ezt vagy el írtad vagy............ ?

Előzmény: abodi72 (87124)
TINTUS Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87125

Azt már rég ki kellett volna főzni! Nem lett ecetes !?

Cukrot és élesztőt a cefrézés indítására teszünk bele max 3 %-t  de erről akkor már lekéstél.

Olvasd el a naponta belinkelt tudományokat !  Ilyen dolgokat 25 milliószor leírtunk, és már mindenki unja újra meg újra leírni. De hogy sértődés ne legyen  a reggeli linkben naponta megtalálhatók az alapvető tusdnivalók Off.

Előzmény: sajovolgyi (87113)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87124

ne haragudj mester ,ne nem értem

Előzmény: snapszmester (87123)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87123

Valamid nagyon nem pontos.

22L-62%=13,6 100%

62L-22%=13,6 100%

26L-52%=13,6 100%

Előzmény: abodi72 (87119)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87122

számitások ide vagy oda ,ez ennyi lett és ha nem csal tul sokat a fokolom ,akkor 22 fokos volt

durván a 125 liter cefre 8 százalékos kihozatallal adott

Előzmény: HondaKiller (87120)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87121

Külön fejezet van az egyszeregyben a 14. oldalon a Cefre leégése címmmel, látom nem olvasod, pedig sogi minden reggel linkeli szorgalmasan. Nem égetünk le olyan gyakran cefrét, hogy a leégés természetét jól kiismerjük, gondolom aki jól aládurrant, annak azonnal leég, az óvatosabbaknak a végén.

Előzmény: HondaKiller (87114)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87120

Ha csak a 22 liter 62% ost vesszük és 22%os ra akarod higitani, az már 62 liter számológép nélkül is ? :)

Előzmény: abodi72 (87117)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87119

22 fokosra sikeredett az alszesz higitása, és 40 l lett a mennyiség.

10 l- 62 fokos pálesz lett. amit mad higitok 52 fokosra

az eredeti ,ahogy te irtad az alszesz volt.

plusz 5 liter utópárlat maradt a tisztézés után

ne haragudj de nem tudom másképpen megfogalmazni

Előzmény: norris53 (87118)
norris53 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87118

Pálinkás jó estét !

Valamit nem értek :-) Alszesz ami 62 % és  22 liter > mindez 125 liter cefréből ? + 5 liter tavalyi alszesz - hogy ebből hogy lett 40 liter 22 % os és ebböl lett 10 liter 61 % pálinka ? mér főzted át mégegyszer keveseb és gyengébb lett mint az eredeti !!

Na ezt azért fogalmazd meg újra :-)

Előzmény: abodi72 (87117)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87117

Pálinkás jó estét uraknak

Megvolt a tisztázásom

125 l cefréből lett 22 l 62 fokos alszeszem ,amit higitottam 25 fokra ,plusz hozzátettem a tavaji megmaradt 5 l alszeszt

azaz össz vissz higitott állapotban 40 l 22 fokos alszeszt tisztáztam ,amiből lejött 10 l- 61 fokos pálesz amit majd higitok ,kb 2,5- max 3 liter  destilált vizzel

52 fokosra szeretném beálitani.

reményeim szerint 12-13 liter pá

leszem lessz

a maradék újabb 5 l alszesz ,ami az utópárlat..

véleményetek szerint milyen a kihozatal

megjegyzem volt téve hozzá 4 kg cukor és ami nem mellékes a cefre fososzilvából készült 

supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87116

Én azzal a gőzfűtésessel is nagyon meg vagyok elégedve :).

Előzmény: rézműves1 (87100)
supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87115

Ha van ismerősnél pálinkafőző akkor mi a gond? Egyébként meg nem tudom merre laksz, de egy kis "utánakérdezősködéssel" biztos találsz a környékeden vkit aki főz pálinkát. Lefőzi és utána felezitek a lejövő mennyiséget. Lehet nem a leggazdaságosabb megoldás, de legalább lesz pálinkád és ha még esetleg érdeklődő vagy , ott tudsz lenni a lefőzésnél, akkor ragad rád vmi, tapasztalatott szerzel, de legalább fogalmad lesz arról, hogy hogyan is működik egy főző, hogyan zajlik a főzés vagy kapsz pár hasznos tanácsot. Én egy kis faluban lakok, nem is régóta, de 50m-es körzetben hárman is főznek pálinkát. Én is elkezdtem cefrézni, mással főzettem le, rám ragadt ez-az és most már van egy főzőm amivel én csinálom a saját pálinkámat. Alapnak jó volt amit az öregtől összeszedtem alapot, a többit pedig itt olvasgattam össze. Amit hasznosnak érzek azt használom vagy kipróbálom amit nem azt nem. Ahány ház annyi szokás. Szóval kevesebb beszéd több tett ;) ez talán a nyitja.

Előzmény: Kezdőcefrész (87075)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87114

Még most is kostólgatom a főzetem. sztem az első pár liter még jó. Csak a vége fele éghetett oda... akkor kezdett gyengülni a folyás, fentebb vettem a lángot is. Fél-öröm a szerencsétlenségbe h csak a vége lett kozmás. De általába ha oda ég a cefre az nem az elején szokott történni?

Előzmény: Feriba51 (87110)
sajovolgyi Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87113

100 liter eper cefréböl mennyi alszesznek kénne lejönni??estleg cukor kell e hozzá és mikor kell bele tenni??

sajovolgyi Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87112

Tud valaki valmai megoldást cefre elégés elen??

citrus04 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87111

Pálinkás szép estét mindenkinek!

Elnézést, eszembe sem jutna egy magánrendezvényre bepofátlankodni. Azt hittem, hogy ez a rendezvény egy termékbemutatós (pálinka), -kóstolós (pálinka), hastáncbemutatós fesztivál lesz. Olyanra szerettem volna menni.

Jelentkezett egy kedves fórumtárs, egyeztetjük az útirányt, és lehet, hogy eljut az étolajos eper szakértésre. Elmondta a tutit is a tagsággal kapcsolatban. Arra tényleg várnom kell (tanulni, főzni, tapasztalni), hogy ennyi szakértő elé birálatra merjek küldeni anyagot:-)))

Köszönöm mindenkinek a segitséget!

Feriba51 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87110

Ha mást nem módosítsz, vedd vissza a fűtést!

Egy főzés 4-5 óra felfűtéssel együtt.

"A pálinkafőzés nem a hamari emberek sportja" - mondta Zsuzska hajdanában:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: HondaKiller (87109)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87109

Ma ismét barack főzés volt ( 2. próba ) első ici-picit kapott oda csak. Ma felhígitottam még jobban a cefrét (gondoltam én) de leégett nem is kicsit, szép üst takarítás vár rám. Még jobban hígitsam fel megoldás lehet? szimpla falu,keverő nélküli a főzőm :/ de más cefrékkel nem volt gondom eddig.
Szalmázás tényleg segíthet, vagy egy leégés-gátló rács használna?
Másik ehhez kapcsolódó kérdésem főzés közbe azért szaglásztam, izlelgettem néha, sokáig semmi jelét nem vettem észre a dolognak. Amikor már gyengült az anyag és már kb 75%-án tul voltam az egész alszesznek akkor csapott meg elöször a szaga majd az ize is. Szóval létezhet h a vége fele égett csak oda? El is különítettem a végét így mert erre gyanakodtam. Logikusnak találtam h amikor már a főzés a vége fele járt elég sürü volt a cefre és akkor égett le?
Szerencsétlenségem folytatódott a hétvégén beszerzett 10literes üveg ballonom sikerüt összetörnöm a mosása közben.

hal65 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87108

Tényleg szép vasdarab.

Ezzel aztán egy főzés, kb az örökkévalóságig fog tartani, és meg is unod a pálinkafőzést. A gázóra pedig " leesik a falról" :)

Feriba51 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87107

Kedves truffle!

Engedd meg, hogy egy kicsit szabadszájú legyek, de csak azért, mert valamiért tetszel nekem. Tetszik azt, hogy mindent alaposan előkészítsz, komolyan dokumentálódsz. Sok esetben jó ez így, de ez esetben túlzásba viszed.

-Bemutatsz egy vaslapot, amit leégésgátlónak szánsz. Na, most ülj le és gondolkozz, annak ellenére, hogy ezt a tippet valahol olvastad és valahol bevált.

Mit csinál a vaslap????? A gázégő hőjének egy részét nem engedi át az üsthöz. Rossz a hővezetése és bizonyosan nem fog leégni a cefréd. Hurrá megoldottunk egy problémát!!!!!!!

Hát nem:-((( Csak annyit értünk el, hogy a leadott, kifizetett hő egy részét eldobjuk és kegyetlenül melegítjük vele a konyhát. A másik részével tényleg a cefrét melegíted.

Talán jobb lenne vaslap nélkül és kisebb lánggal. (???????) Akár egy kissé megemelni az üstöt, hogy ne pontszerű legyen a fűtés???? Arra kell törekedni, hogy a hőt szét terítsük egy nagyobb felületre, ugyanakkor ne engedjük elillanni a konyhába, mert ilyenkor, nyáron, tényleg nincs rá szükség.

Ezt szolgálja egy szoknya, az üst körül. (katlannak nevezik falun) Egy ilyet is tud neked mutatni „rézműves”, konyhai változatot.

• Az odakozmált cefre ízét nem lehet helyrehozni

• A pálinka főzők 93,8 % nem hűti a cefrét!!!! Igaz a napra sem teszi ki.

Az általad vásárolt főzővel lehet pálinkát főzni, jó pálinkát, semmi hókusz-pókusz nélkül!!!! Persze, hogy nem sikerül minden elsőre. Fogj hozzá és tapasztald ki a paramétereit, vagy , ahogy szoktam mondani hangold fel a hangszeredet.

Bocs a hasonlatért, de ezek a kifogások olyanok, mint, ha azt mondanád nem tudom megkefélni az asszonyt, mert nincs ágy:-((( Aztán, ha belejössz megy az fél lábon is. úgy, hogy a másik lábaddal tartod az ajtót. Ja, ez a szomszédasszonyra érvényes:-)))))

Bocs a hasonlatért!!!

Jó nedűt!!!!

arpipapa6107 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87106

Sziasztok!

Tegnap elkezdtem kifőzni az első adag piros mirabella cefrét. Felhabzott...Tettem olajat bele, kezdtem előről, úgy már nem volt gond. A kihozatal gyengébb lesz, mint a meggy esetében, azt hittem meg sem indul. A páracső tövénél elhelyezett kazánhőmérő, már 70 fok fölött járt, mikor elkezdett csepegni, a meggynél ez 60 sem volt. Szerintem ez normális, elég kevés cukor van ebben a gyümiben. Szerintetek is normális? Kiváncsi leszek a végtermékre. Az alszesznek olyan szilvás illata van. :) 

zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87105

főzheted

Előzmény: toalettduck (87104)
toalettduck Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87104

1 hetes a sárgabarack cefrém ahogy kell elkezdett forrani lassan aztán jött a fő szakasz ahol nagyon bindultak a dolgok szépen ahogy kell, de ma reggelre mintha elvágták volna a dolgokat a forrás teljesen abbamaradt max egy kicsit buborékol. Már kiforrt volna? Épp 1 hetes a cefre. Semmi tapasztalatom nincs ez az első cefrém. Nemtettem hozzá semmit amúgycsak egy kevés citromsavat amikor kicsit elkezdett nyálkásodni az segített rajta.

truffle Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87103

Tiszteletem Feriba51!

Pedig rajta vagyok az ügyön, ezt nézd milyen fájintos anyagot guberáltam ma:)

Tudom, hogy enélkül is lehet pálinkát főzni aztán majd kijavítom a az odakozmált ízt, vagy(ahogy mostanság itt olvasom)úgy nekilátni cefrézni, hogy nem gondoskodnak a cefre hűtéséről. Eszembe jutott rézműves1 nemrég belinkelt képe a hűtőről amit készített...hihetetlenül igényes, szemet gyönyörködtető munka. Én is hasonlóképp szeretném...vagy sehogy. Persze nincs műhelyem, még egy nyamvadt garázsom sincs/ a fenébe, már megint azok a kifogások:)/.

Üdv. truffle

Előzmény: Feriba51 (87088)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87101

...habár a vékony rézcsőben is lehűl és kifolyik a pálesz, de nem megfelelő főző-cucc esetén az rizikós lehet (dugulás-veszély)...ma már azt mondom, hogy egy kisebb kuktánál sem szabad, 10-esnél vékonyabb spirált csinálni (3-méter)...20-liter felett, 50-ig még bevált a 12-es cső, de efölött már legalább 15-öset  tekerj, mert lágyból még ezt is simán, rátekered egy gázpalackra...

...ez itt 3-méter 12-es lágy rézcső......jó tekerést...

Előzmény: simfer (87084)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87100

...ezt akartam a másik helyett......

...úgy tűnik, hogy jobb lesz, mint a "gőzfűtéses"...

Előzmény: rézműves1 (87099)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87099

...a képek lemaradtak.........

......a tartály majdnem akkora, mint a konzervdoboz és egy ráforrasztott fitting tartja a csövön...főzéskor hátul van...

Előzmény: rézműves1 (87098)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87098

...a költözés előtt, még az utolsó "műhelyszag"-szívás, egy "olajosfenekű" sörös volt, aminek

a dilatációs kísérletét csináltam...ez elég tanulságos volt, mert a kb. 5-liter trafóolaj, majdnem fél litert tágult, amíg a víz felforrt...így aztán az olajkivezető csőre, egy 8-decis csőtartályt ültettem, amibe a melegítéskor feltágul az olaj és még van felette egy kis légpárna is...a kihűléskor az egész olajat visszaszívta az üst "fenekébe"...

...sajnos tartályfotók már a sietség miatt ne készültek, de így is látványos...

zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87097

hasonló méretben, nem gereblyézett 130 a Velencei tó körül

Előzmény: társkereső magányos (87065)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87096

...többek közt az is, de mire a sok dobozt kipakolom és a cuccaimat megtalálom (meg a helyét), még az a kevés hajam is kihullik, ami még megvan...

...ezért sajnos ezt a ZD-t most kénytelen leszek kihagyni, talán már a télire elmehetek...

Előzmény: peca_matyi (87095)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87095

Sok fűnyírással...:-)

Előzmény: rézműves1 (87093)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87094

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Előzmény: sogi01 (87044)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87093

...egyébként mostanában azért nézek ide ritkábban, mert sikerült a "panel-dzsungelből" kiszabadulni egy kertes házikóba és ugye nem kell mondanom, hogy ez mivel jár...

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87092

...örülök, hogy segítettek a képek...ezért van ez a fórum...pár évvel ezelőtt, nekem is sokat segített, de én úgy kezdtem, hogy visszaolvastam az elejétől, amit mindenkinek nagyon ajánlok, mert hihetetlen mennyiségű tapasztalat gyűlt fel itt a több, mint 10-év során...

...ez azért is jó, mert legalább kevesebb lenne a felesleges kérdés és a többség rájönne, hogy

mekkora szerencséje van, hogy "rátévedt" erre a kitaposott útra...

...jó nedűt...

Előzmény: simfer (87084)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87091

Ennél jobban még nem fogalmazták meg.

Előzmény: peca_matyi (87090)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87090

A jó tanulók jutalma:-)

Előzmény: Kezdőcefrész (87089)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87089

Mi az a ZD?

Előzmény: peca_matyi (87086)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87088

Helló truffle!

Ha így folytatod sosem fogsz főzni.

A főzéshez nem kell epruvetta, nem kell hőmérő, anyacsavar akármiből lehet..... Te kibúvókat keresel, hogy ne keljen főznöd.

Hát ne így tovább!

Jó nedűt!!!!

Előzmény: truffle (87081)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87087

Én megtettem mindent az érdekedben , de lehet , hogy egy "légy szíves srácok" , jót tenne...

Előzmény: citrus04 (87074)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.23 0 0 87086

Ha így folytatod , még egyszer ZD tag leszel. Gratula. Csak így tovább !!!!!!

Tanulni , tanulni , tanulni...........

Hamarosan lesz jó pálinkád.

Előzmény: Kezdőcefrész (87063)
lapar Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87085

"én olyat nem csinálnék, hogy a cefrét már gyűjtöm, csinálom, de még azt sem tudom ki,mikor mivel főzi ki."

Tiszteletem az uraknak!

Fenti hibát én elkövettem. Idén sok volt a barackom, és válogattam, a rosszakat nem tettem bele, van is vagy 50 l szépen erjedő cefrém, de nem tudom hol fogom kifőzetni?

Ha esetleg tudtok valakit, vagy innen vállalnávalaki (Budapesten, vagy közelében)

Keresgéltem a neten, de nem nagyon találok közel, meg olyat olvastam, hogy legalább 400 kg kell, hogy külön főzze, stb.

Iteni mailom publikus, arra küldhettek ajánlatokat. Köszi előre is.

Előzmény: Piszra (87073)
simfer Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87084

T. Rézműves1!

Köszönöm a gyors regálást, külön köszönöm, hogy képeket küldtél mert vizuálisan jobban el tudom képzelni, hogy én mit kell, hogy csináljak majd. Te írtad, hogy 12-s csőből csináltad, tudom az áteresztő képeségben ez jelent különbséget, de egyéb dolog indokolja-e, hogy vékonyabb csőből csináljuk a spirált. Talán a hajlíthatóság lehet még szempont.

Szükségesnek találsz-e biztonsági szelepet a fazékra?

Köszönettel mégegyszer

Simfer

Előzmény: rézműves1 (87035)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87083

Nem kell megsértődni,  de a ZD-s tagfelvétel ennél azért bonyolultabb. A rendezvény magánterületen van, az idei lista már lezárva.

Előzmény: citrus04 (87080)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87082

Írtam!

Előzmény: citrus04 (87080)
truffle Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87081

Detto!

Másfél hónapja itt "rozsdásodik a vas" mellettem, 120 kg gyümölcsöm fagy de az is úgy, hogy munkahelyemen a konyhás főnökasszony megengedte(nem kis kockázatot vállalva), hogy odavigyem, a városban és környékén rengeteg a leszedetlen gyümölcs, csak most látom, hogy ebből a szempontból nyitott szemmel járok. Ezeket nem tudom leszedni mert nem tudok még rögtön cefrézni...no majd jövőre az egész enyém lesz :). Olyan apróságok hátráltatnak, hogy megvettem az epruvettát és magasságban nem kompatibilis a hűtővel(újratervezés) vagy, hogy a sisakba beszerelendő hőmérőhöz nem adtak anyát(nem járt hozzá) amivel megfogatom, viszont nem kapok anyát rézből vagy rozsdamentes acélból. Egy közelgő néhány napos pihenés miatt sem tudnék a cefrézésnek nekifogni.

A kezdeti fellángolás után én is lehiggadtam, magyarán mondva lecarom a gyakorlatot, addig is tanulok...van mit. 

Minden esetre a beagle-t igyekszem majd távol tartani a cefrétől... nagyon hullik a szőre ;).

citrus04 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87080

Ennyire kirekesztőek lennétek? Nem hinném...Befogadó társaságnak ismertelek meg benneteket. Hiszen azt mondtátok, hogy maradjak közöttetek. Most akkor mi van?

Előzmény: citrus04 (87079)
citrus04 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87079

Majd jövőre viszi el valaki? Addigra már elkóstoltatom:-)))

Előzmény: citrus04 (87077)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87078

Tavaly Zsuzska felajánlotta valakinek, hogy megmondja, de meg kellett volna hogy ölje... :-)

citrus04 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87077

Mitől függ?

Előzmény: Törölt nick (87076)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87076

Majd jövőre, talán......

Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87075

A pulicefre igazi kuriózum lesz. Nem sok ilyenről hallottam még :) A kutyának nyilván nem a nevetéstől hullottak a könnyei, de mi is röhögtünk rajta két sort, persze sajnáltuk is közben...

Amikor terveztem, hogy cefrézni fogok, még hordóm sem volt. Amint lett hordó, máris került bele 4 vödör csereszynepép, mivel akkor még nem olvastam a fórumot, nem tudtam, hogy nem szerencsés nem egyszerre cefrézni, azt mondták, hogy lehet folyamatosan rakni gyümölcsérési sorrendben. A főzésre több ismerősön is tett ígéretet, tehát úgy tudtam, hogy nem lesz gond a főzés. Jelen pillanatban tényleg nem tudom még, hogy miképpen lesz kifőzve, de ahogy eddig is megoldódótt ezután is meg fog. Nem vagyok kétségbe esve emiatt...

Folyamatosan tanulok, ha ez az adag ki lesz főzve a következőt már másként csinálom... Legalább lesz összehasonlítási alapom.

citrus04 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87074

Pálinkás szép estét mindenkinek!

Hát - tudom, hogy háttal nem kezdünk mondatot - nem sokan jelentkeztek pestiek, hogy elvigyék az étolajos eperpálinkámat a NYZD-re. Nem is nagyon zavar, elviszem én magam  szivesen! Azt hiszem, találni fogok ajánlót. Mikor is lesz? Hol is lesz?

Piszra Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87073

Snapszmester-nek, Miklós1-nek és a "Törzsgárdának" sok türelmet kívánok az elkövetkező hetekre, hónapokra. :-)

Megkezdődött a szezon úgy látom. Jönnek a kérdések. Én is kérdeztem amatőr dolgokat, meg fogok is, de higgyétek el tényleg hasznos a sok visszaolvasás vagy az ajánlott linkek böngészése. Na, meg amikor olyan kérdések jönnek sorozatban, amihez még visszalapozni, vagy linket olvasni sem kell, hanem elegendő lenne az egéren a görgővel kicsit lejebb menni, vagy 2-3 hozzászólást visszaolvasni.

Nah, de tegnap este olvasáskor ez a "Pulicefre" sztori könnyet csalt a szemembe (Annyira röhögtem)  Elképzeltem a szitut. :-)

Én inkább kivárok...Tanulgatok, rendszeresen olvasok (már egy pár éve) és inkább később kezdek neki a főzésnek. Most éppen a cefrézés fortélyait tanulom egy ideje és bérfőzetek. Majd idővel lesz saját is és azzal is megpróbálkozok...

Úgy látom vannak itt olyanok akiknél a lendület sokkal nagyobb mint a tudás. Pl. én olyat nem csinálnék, hogy a cefrét már gyűjtöm, csinálom, de még azt sem tudom ki,mikor mivel főzi ki.

Jó munkát mindenkinek a szezonra, sok szép, friss gyümölcsöt.

Üdv.: 

Piszra

abodi72 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87072

Leföztem két adag fososzilva cefrét

40 liter cefre 8 l alszeszt adott ,azaz a 2 adag 16 litret ami igy összekeverve 32 fokos

az igazság az hogy 150 l cefréhez volt téve 4 kg cukor

még 2 adag  lessz ebböl a hordó cefréből

benchmade Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87071

Én egy hét után főztem az első adagot, nagyon jól adott. A második kisebbik adagot csütörtökön cefréztem, és ahogy nézem szerda körül főzhetem azt is, és majd egyszerre tisztázom.

Előzmény: toalettduck (87067)
firekiller Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87069

Rajtad a választás: megmentessz valamennyi pálinkát, vagy az egész mehet a komposztra

Előzmény: toalettduck (87067)
firekiller Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87068

Ha egészséges és érett akkor meg. Felénk 150-ért a földről gereblyézett rothadtat kínálják.

Lekvárnak való szépet 250-300 Ft

toalettduck Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87067

De még egy hetes sincs alig forr szerencsétlen.

Előzmény: peca_matyi (87057)
toalettduck Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87066

Nekem 140ért nagyobbacska kajszit ajánlottak. Sárgt 200ért vettem kilóját pingponglabdától kicsitt nagyobbakat. A cefre nagyon jól alakul belőle eddig.

Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87064

Borzasztó kreatív módon körbevettem szalmabálákkal a hordót szigetelés-gyanánt, keresek egy vödörtetőt, és aztán rakok bele hideg vizet. És kap még két vödör vadszilva-pépet is estére... ezen már nem tudok változtatni...

Előzmény: Kezdőcefrész (87063)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87063

Ez is egy olyan tétel aminek éppen az ellenkezőjét gondoltam célszerűnek. Melegben aktívabbak az élesztő gombák, gyorsabb az erjedés, erre kiderül, hogy hűteni kell :)) Nagyon jó... Teszek hidegvízes vödröt bele :)

Előzmény: peca_matyi (87062)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87062

Áss egy nagyobb gödröt e kertben.....

vagy

Ígérj egy markolósnak néhány litert a pálinkádból , és az majd kiássa helyetted.

Már a garázzsal is mérföldekkel jobb helyzetben vagy mint a szabadlevegővel.

Kutad van ?

Reggel eressz tele egy diszperzites vödröt jó hideg kútvízzel. Zárd le , és ereszd bele a cefrébe. Délután csere.

Vannak még ötleteim, csak türelmem nincs leírni....

légy kreatív....

Előzmény: Kezdőcefrész (87058)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87061

a napra kitett hordóban még jobban felmelegszik a cefre, mint a levegő átlaghőmérséklete, fontos, hogy legalább árnyékban legyen

Előzmény: Kovács Tamás2 (87060)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87060

Jó idő lesz a hétvégén, 36-38 fok, éjszaka 16-22.

Mindenféleképpen vidd árnyékba a hordókat, ha van lehetőséged.

snapszmester Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87059

Miklós1 összegzése a pH beállításról a savazásról szól. Ennél használhatóbb leírást sehol nem találsz. Ha még is, írd meg.

Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87058

Visszaolvasok természetesen, az egészet ugyan úgysem fogom tudni elolvasni, de ezeket az írásokat http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126243499&t=9007484 olvasom, és itt találtam is egy komplett leírást, meg snapszmester pálinkafőző kiskátéját is megtaláltam, úgyhogy lasssacskán összeáll a kép...

A savazásról még információkat kell begyüjtenem, bár sokáig nem szeretném tárolni, hanem kortyolgatni szeretném inkább, sajnos a hideg helynek nagyon híján vagyok, még csak egy kis pincém sincs... legfeljebb majd árnyékolom valamiképpen a hordót, bár az a meleget nem zárja ki!

Előzmény: peca_matyi (87056)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87057

Főzd le minél hamarabb. Azt lehet vele csinálni , aztán közömbösíteni az ecetet. Ha nem teszed átdesztilál a pálinkába.

Előzmény: toalettduck (87050)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87056

Pedig megéri végigolvasni a 87.000 hozzászólást , mert nagyon sokat lehet tanulni belőle.

Ha ezt nem is teszed meg olvasd el a fejlécben szereplő útmutatókat.

A kiforrt cefréket egybe lehet önteni és utána lezárni. De ne felejtsd . Minden mozgatással oxigént viszel a cefrébe.

Ha tárolni akarod , akkor érdemes elgondolkozni a savazáson. Tartsd hidegen és oxigéntől távol a cefrét.

Előzmény: Kezdőcefrész (87049)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87055

Sziasztok!

Sikerült a habzást, sűrű takony szerű állagot visszafogni (talán megszüntetni)

Bekevertünk egy újabb adag fajélesztőt, 25-30 fokos vízben, + élesztó tápsót. Kb 25 percet vártunk hozzáöntöttünk.

Valamint a már forrásban lévő szilvából adtunk hozzá kb 2-3 literrel.

Illetve kb. 8-10 liter + vizet tettünk hozzá.

3-4 óra elteltével habzás leállt, hab visszahúzódott, puffog a cefre, ahogyan azt kell. Majd kiderül tartós marad-e...

Előzmény: szilvakukc (86992)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87054

200 literes a hordó... elírtam az elején az 1 hektót.

Azt nem szeretném, hogy máséval összeöntsék, és gyanítom, hogy más sem szeretné. Venni biztosan nem tudok főzőberendezést, valami házi megoldás kell akkor...

Előzmény: TINTUS (87051)
TINTUS Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87053

írd le a történetet-időket részletesebben  mrt így nem érthető

Előzmény: Birkesz (87042)
TINTUS Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87052

a kiforrtat összeöntheted, a lé tetejére fektess nyilon zacskót. (szemetes vödör zacsi) és úgy zárd le a hordót főzésig !

vegyél saját főzőt vagy csináltass...... "aki ide belép az haggyon fel minden más reménnyel"......mert előbb-utóbb az lesz a vége. :)))

Előzmény: Kezdőcefrész (87049)
TINTUS Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87051

2 akó = 100 liter.

Sajnos  ennyi cefrével külön nem foglalkoznak főzdékben mert  300 vagy 500  literes -vagy nagyobb_ az üstjük. Lehet, hogy összeöntik valakiével.

lehet, hogy más megoldás után kell nézned........

Előzmény: Kezdőcefrész (87043)
toalettduck Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87050

Akkor a cefreével nem lehet mitcsinálni?

Előzmény: peca_matyi (87048)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87049

Természetesen azért kérdezgetek, mert nem tudom, tehát tanulni akarok, de sokfelől hallok mindenfélét, és azokra is rákérdezek... Ez is a tanulás része számomra... 87 ezer hozzászólást mégsem szeretnék végig olvasni, márcsak idő hiányában sem.

Lehetséges, hogy a hivatalos főzde lesz a dolog vége.

Arra, hogy minden adag gyümölcsöt külön cefrézzek, még véletlenül sem gondoltam, csak az "öreglány" infói álltak eddig rendelkezésemre, majd szépen tanulgatok innen, és majd következőre profibb lesz a dolog, sőt rengeteg vadszilva van még az érparton, tehát alkalmazhatom az általad javasolt módszert. Diszperzites vödör van bőven... Ha jól gondolom, a kiforrt cefréket egybe lehet végül önteni és egyben kifőzni... Vagy főzni is külön adagonként kell akkor?

Előzmény: peca_matyi (87045)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87048

ecetsav képző baktérium....mésszel kell majd közömbösíteni az alszeszt.

Előzmény: toalettduck (87046)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87047

Ha 500 Ft / liter áron főzik ki a cuccot a főzdéban , akkor azt pedig tessék megbecsülni. Itt a környéken 1.000-1.200 Ft-ért főznek literenként.

Igaz oda nem kell tüzelőt vinni.

Az pedig miért gond , hogy ott kell ülnöd főzés közben tüzelni. Ha otthon főzöl majd , akkor is ott kell majd ülnöd . Sőt , ha a 2 hektós hordódat 10 literes kuktában főzöd majd , még a szakálladat is befonod majd mire végzel.

toalettduck Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87046

Van egy fél hordó szilvacefrém pár napja szedtem és az erjedésnél acetonos körömlakklemosós szagot érzek nem úgy mint a sárgabaracknál. Ez normális? Ha nem akkor mi okozhatja és hogyan javítható?

peca_matyi Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87045

Nem sértődtem meg. Csak jöttél , kérdeztél és mi azt hittük tanulni akarsz. Aztán pedig a válaszok után azt mondtad , hogy az öregasszony azt mondta , hogy....

Mi elmondtuk , leírtuk , hogyan kell / kellene csinálni. Nem azt írták , hogy valószínű , hogy így kell csinálni , hanem azt hogy ÍGY .

Halászlét is lehet csirkelábból csinálni , de nem lesz jó. Most Te azt várod tőlünk , hogy erősítsünk meg abban a hitben , hogy lehet.

NEM LEHET !!

Ha a gyümölcsöd ilyen -olyan tempóban érik , akkor cefrézned is ilyen olyan tempóban kell. Kisebb tételekben , kisebb hordókban , vödrökben.

Lesz így is pálinkád , ahogy csinálod , de nagyon veszélyes amit csinálsz.

Cefrét nem tartunk napon . Lezárjuk a hordót amennyire lehet. 1-2 nap után nem adagolunk újabb édescefrét a már koábban megindult , erjedésben lévő cefréhez .

Nagyon fontos és megszívlelendő : a cefrére a legveszélyes anyag az oxigén . Mert a cefrében lévő élesztőgombák oxigén jelenlétében a cukrot a saját szaporításukra használják fel és nem alkoholt gyártanak belőle. Kvázi lesz egy jó erős élesztőtörzsed , ami elhasználta a cukrot a saját szaporítására , aztán pedig éhen hal , mert nem lesz neki elég cukor.

Ha pedig az élesztők már nem aktívak , akkor ugye nem termelődik Co2 , és az oxigén jelenlétében az ecetsav baktériumok aktivizálódnak , és a megtermelt alkoholt ecetté alakítják.

Ezek csak az ALAPOK  , és általában a legkönnyebben itt hibáznak , hibáztok.

....és ezt is leírtam már vagy 15x az elmúlt 2 évben ....és neked leírtam újra , nehogy azt hidd , hogy nem akarunk segíteni.

sogi01 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87044

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Előzmény: sogi01 (86973)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87043

Az öreglányénál jobbat szeretnék, ami meg is fog történni, már csak annak okán is, hogy Én szépen kiválogattam az egészséges érett gyümölcsöket, Ők pedig minden szart bele raknak. De még így is fogyaszthatóbb, mint bármiféle pálinkának nevezett kocsmai lötty.

Tanácsot kérek innen is onnan is, összevetem a tanácsokat a lehetőségeimmel és abból lesz majd valami. Remélem pálinka!

Tehát azért mert máshonnan is informálódok, nem kell mindjárt megsértődni, ezen kívül azért is írom be, hogy mások mit mondtak és hogyan csinálják, hogy az esetleges eltérésekre fényderüljön!

Hiába van profi tudás itt felhalmozva, ha a lehetőségeim nem teszik lehetségessé annak a megvalósítását, ezért a mindenféle tanácsok mentén kialakult "félvér" megoldáshoz kell majd folyamodnom!

Egyébként nem soká tele a hordó, ami nem egy hanem két hektós (rosszul írtam az elején) és némi forrást követően a kifőzésen kell majd gondolkodnom, mégpedig valamiféle házilagos gázrezsós fazekas/kuktás nem tudom még milyen megoldáson, a hivatalos főzdék ugyanis nálunk eléggé érdekes felállás szerint főznek.

500 Ft/liter, ha viszem a fát is, és ott ülök a főzdében tüzelni egész nap, vagy ameddig tart a főzés. Ez persze biztonságosabb és jobb minőségre lehet számítani esetleg, viszont az anyagi lehetőségeim ezt nem biztos, hogy megengedik, sőt...

Olvasom Snapszmester oldalán lévő infókat, de Én ebben kezdő vagyok, és felszerelésem sincs meg ahhoz amit ott olvasok, tehát le kell mondanom a világ legjobb minőségű saját pálinka ideájáról és meg kell elégednem valamvel gyengébb minőséggel... sajnos, de ez van jelenleg...

Előzmény: peca_matyi (87039)
Birkesz Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87042

Sziasztok,

Eltelt egy hétvége, mióta "forráskész" a cefrém. Péntek reggel kettéválasztottam, mert az előző este belekevert élesztő miatt kimászott a hordóból. Péntek este lenyomkodtam bele a tetejét, majd legközebb csak vasárnap tettem ezt meg újra, elutazás okán. Ekkor gyufát is tartottam a végén a hordó szájához, ami rögtön elaludt.

Ma reggel szintén nyomkodás, de zavar, hogy hideg volt még a lé belseje is. Leállt volna az erjedés? Pénteken még jóval melegebb volt a közepe. Plusz én ugyan alkoholos (pálinkás) szagot érzek, de asszony szerint ecetes szagok is vannak benne. Tönkretettem volna a szétválasztással?

Továbbá szülők tanácsa alapján mintegy 3 kiló cukrot is bele kellene tennem az 50 literbe. Segíthet ez a problémámon?

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87041

...jól mondja Szilvakukc, meg Norris is-- "jó főző a hal-főző", meg szép is...

...nyugodtan keresd meg, biztosan segíteni fog...

Előzmény: társkereső magányos (86959)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87040

elolvastam , de tudod ,szerettem volna ha megerősitenétek benne :)

Előzmény: zsuzska60 (87037)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87039

Mi szívesen segítünk , csak az a kérdés , hogy az öregasszony pálinkája a jobb vagy a miénk.

Vagy inkább az , hogy olyan pálinkát szeretnél mint az öregasszonyé vagy olyat mint pl az enyém.

Ha ezt eldöntötted , akkor folytatjuk a diskurzust.

Előzmény: Kezdőcefrész (87014)
peca_matyi Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87038

igen

nem

Előzmény: abodi72 (87036)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87037

olvasd el Miklós1 egyszeregyét különös tekintettel a 8. oldalon található barna részt!

Előzmény: abodi72 (87036)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 87036

Pálinkás jó reggelt

van 150 l cefrém , aminek a bundája még nem sülyedt le ,de az égő gyufa nem alszik ki ,ha beleengedem a hordóba.

szerintetek főzhetem már ?

kb egy jó hete forrik.

kötelező hogy lesülyedjen a bunda ?

igaz nem nagyon nevezkető bundának ,mrt egy vékony réteg van cxsak rajta :)

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87035

...hali...egy pár kép (gondolat ébresztőnek), egy 50-literes főzőhöz, 50-lityis hordóba, 4-méter

12mm-es rézcsőből...nem kell állandóan folyatni a vizet, ha látod, hogy nagyon meleg, kicsit megnyitod a csapot...

............

...egyébként neked 3-méter elég a 15-ösből, csak lágyat vegyél...

Előzmény: simfer (87032)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87034

viszont felmerült egy halvány remény a ZD-re. A tankönyosztásnak vége, idén már nem kell benne dolgozni, oldja meg, aki megkavarta. A részletek még kidolgozásra várnak, de lehetséges egy korlátozott személyes részvétel. ami függ unokafeügyeléstől lakásfelújítástól, sokmindentől. Kibé az én pártfogóm, vele egyeztetek majd. Már ha nem tagad le engem, felekezeten kívülit, aki csak fórumtag, de nem főz.

Előzmény: schlumbergerrrr (87033)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87033

Üdv, Tanár Úr!

Rég hallottunk (olvastunk). Csak nem kezd javulni a helyesírásunk???    :))) 

Ugyanmá' Csak most a nyári meleg mindent ellazít, még a tudatlanságot is :-)

Hazatérve Észtország-Finnország-Svédország (MEE szponzorálta kirándulás) útról, azt mondom, KURVADRÁGA a szesz - ott. 8 EU-ért egy sört inni azért durva ugye?

Felüdülés volt azonban, hogy Helsinkiben találtunk a szállodánktól nem messze (ami valaha állami börtön volt, és csak úgy kapta meg az idegenforgalmi cég az ingatlant, ha megőrzi börtön állagát), egy cseh sörözőt. A személyzettel csehül nem tudtam kommunikálni, csak angolul, ott mindenki tud angolul, viszont volt a kínálatban UNICUM! Méregdrágán, de volt, és a beszélgetésünk során elmondta, hogy isszák a finnek, szeretik. És volt egy papírpénzgyűjteménye is, amiben volt magyar ezres.

A komphajón meg ihattunk volna magyar pezsgőt, ill. magyar kölyökpezsgőt, jó ócón.

Néhány távvezetékoszlpot is sikerült fotózni, amik a vízben állnak, és legalább 120 kV-ot visznek a szigetek között. Villanyilag is érdekes volt. Hisz a MEE szervezte :-)

Amúgy meg offtopic vagyok hosszú hónapok óta :-)

Meg a kilovoltoktól is mentes.

Előzmény: Babar66 (87031)
simfer Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87032

Sziasztok!

Tavaly föztem az első körte pálinkámat vendég fözővel, ezen felbuzdulva szeretném kialakítani a saját lehetőségemet, mivel korábban egy bérfözdében, a mennyiséget illetően kicsit póruljártam.

A fözőberendezéssel kapcsolatosan lenne a kérdésem, most készítem/jük  házilagosan a fözőberendezésünket.

A föző egy 45 l. rozsdamentes lábosból lenne kialakítva vörösréz kupolával, természetesen innen minden rézből lesz és ehhez keresem a megfelelő hütőrendszert.

Leírnám, hogy mi hogy gondoltuk kialakítani a hütőt.

Egy 20 l-s( 30 l ) műanyag hordóba kerülne bele a keringetős rendszerű hűtés, a 45 l edényhez milyen hosszú 15 mm-es lágy rézcsőből és hány spirál kilakításával kell ezt elkészíteni, milyen hossz legyen úgymond "víz alatti" rész. A különböző oldalakon, cikkekben többféle hossz volt megadva és most itt vagyok a bizonytalanságban.

Ebben ill. a biztonsági szelep kialakításában is kérném a segítségeteket.

Előre is köszönettel.

Üdvözlettel

Simfer

Babar66 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87031

Üdv, Tanár Úr!

Rég hallottunk (olvastunk). Csak nem kezd javulni a helyesírásunk???    :)))

Előzmény: schlumbergerrrr (87022)
Babar66 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87030

De! Szerintem a legtökéletesebb. Pár éve már én is így csinálom, egy olyan mestertől lestem el, aki nagyon jó pálinkákat főz.  :)

Csak arra kell figyelni, hogy elegendő tágulási helyet hagyj a forrás közbeni tágulásra.

Üdv!

Előzmény: társkereső magányos (87029)
Pohárnok49 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87028

Ne keverd, csak nyomkodd le a bundát minnél rövidebb idő alatt hogy kevesebb oxigént kapjon a cefre.Én a lenyomkodására egy seprőnyélre rászegeztem egy 20cm átmérőjü műanyaglapot és kitűnően bevált, 20 másodperc alatt kész és takarhatod is vissza.

Előzmény: Kezdőcefrész (87018)
obsitos3 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87027

A szőrét a kefe viszi le. De ha nem fagyasztod,vagy nem gőzölöd,nehéz dolga lesz bármilyen nemes származású pektinbontónak.

Előzmény: társkereső magányos (87019)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87026

Remélem, hogy a kutya sem öli bele magát, bosszúból, mert elfelejtettem space-t nyomni :) 

Csak okosabb annál!

Előzmény: Kezdőcefrész (87023)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87025

Azért csodát ne várj a fagyasztástól, csak megállítod az időt a gyümölcs szemszögéből!

Előzmény: társkereső magányos (87019)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87024

Ha tényleg így van, akkor olvasd el az ajánlott irodalmat!

Ha meg is fogadod, akkor nem random lesz a pálinkád, minőség tekintetében!

Előzmény: Kezdőcefrész (87018)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87023

Remélem, hogy a kutya sem öli bele magát, bosszúból, mert elfelejtettem space-t nyomni :)

Előzmény: schlumbergerrrr (87022)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87022

kitud szivárogni 

Na ebből még lehet baj, mert ha az igekötő és az ige közé harmadik szó tolakodik, mindhármat különírjuk: ki tud szivárogni.

Írd külön, nem lesz baj a cefréddel!

:-)))

Előzmény: Kezdőcefrész (87016)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87021

Pilu-aroma = Puli-aroma :) Bocsi...

Előzmény: Kezdőcefrész (87020)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87020

Az a kis pilu-aroma csak nem venné el a kedved egy pálinkától :D

Előzmény: Babar66 (87005)
társkereső magányos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87019

Akkor, a birset kötelezően fagyasztani kéne, nem? Az a szőrét is leviszi? Mert az szvsz nem kell a cefrébe.

Előzmény: obsitos3 (87015)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87018

Már tudom is. Valóban miért is érdekel ez engem? Tán azért, mert jóféle saját pálnikához szeretnék jutni...

Előzmény: obsitos3 (87017)
obsitos3 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87017

Az meg mit érdekel téged?Öreglány megmondta a tutit,higgy neki!

Előzmény: Kezdőcefrész (87014)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87016

A befőttben volt némi szalicil, de nem okozott gondot. Szépen forr a nedü... A széndioxid távozni tud mikor kinyitom esténként átkeverés céljából, addig meg nem okoz gondot szerintem...bár a gumipók elég jól szorítja, azért biztosan kitud szivárogni mellette.

Előzmény: supertifoso.12 (86997)
obsitos3 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87015

A fagyasztás és az azt követő kiolvasztás bizonyos fokú roncsolást visz végbe a sejtekben.Mint a pektinbontó,vagy a forróvíz.

Előzmény: obsitos3 (87012)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87014

Nos Én csak ennyit tettem http://www.youtube.com/watch?v=cVy-841Mr7E&feature=youtu.be

Se savbeállítás, nem is tudom mérni a ph-ját, azt sem tudtam, hogy kellene, se élesztő, beindult magától, a hordó kinn van a napon, fagyasztóra nem is gondoltam, ellenben van egy öreglány nagyon régóta főz(et)nek, akihez járok pálinkázni, az azt mondta, hogy nyugodtan lehet folyamatosan adagolni a gyümölcsöt ahogy érik.

Pektinbontó az mire való?

Előzmény: Pohárnok49 (87007)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87013

Nem teszteltem a különbséget, de messze a legjobb megoldás.

Előzmény: társkereső magányos (87009)
obsitos3 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87012

Hát,nem.Sőt!

Pohárnok49 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87011

A frissen leszedett gyümölcsöket még azon a napon a fagyasztóba tudtam tenni.Amikor ceréztem friss illata volt a cseresznyéknek.A faepernek nemvolt különösebb illata.Egyébként éppen ma főztem le és nagyon meg vagyok elégedve a friss nyers pálinkával is.Csak jobb lehet1-2 honap múlva.Évek óta így csinálom a kis mennyiségü különböző időben szedett gyümölcsök cefrézését.19000Ft-ért vettem valamikor ezt a 200L-es fagyasztót használtan, kifejezetten erre a célra.Nagyon megérte.Nálam a telkemről nem kerül a kukába érett gyümölcs.

Fémkohász Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87010

Általában mi a jó bevett arány a főzőtérfogat és a gőztér között?

társkereső magányos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87009

A friss és a lefagyasztott gyümiből készült páleszből ezek szerint, nem volna releváns különbség???

Nem lenne  íz, illat és kihozat eltérés? 

Előzmény: Pohárnok49 (87007)
jatti1 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87008
Pohárnok49 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87007

Rendszeresen olvasom a fórumot de csak ritkán szólok hozzá.

Én a következőképpen csinálom a különböző időben szedett gyümölcsök cefrézését.

A május végén szedett cseresznyét fúrószárral turmixszoltam majd a magokat gyümölcsösrekesszel kirostáltam.Szagmentes nejlonzsákban betettem a gyümölcsös fagyasztóládába.Ugyanígy tettem a későn érő cseresznyével is majd az ezután szedett-rázott faeperrel is.Amikor ráértem a fagyóból kivettem őket.Másnap délutánra kiengedtek 16-17 C fokra.Elkészítettem az 1-2-L élesztőt is.A hordóba tettem a kiengedett gyümölcsöket és a pektin bontót, akkumlátorsavval beállítottam 3-ra a PH értéket ezután tettem bele az élesztőt.Ezután a szokásos módon folytattam a cefrézést.

Előzmény: Kezdőcefrész (87003)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87006
Előzmény: rézműves1 (86974)
Babar66 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87005

No ezért (is) olvasgatom a fórumot! Már rég kacagtunk ilyen jót :)))

De azért, ha esetleg egyszer összefutunk, ne ebből a pálinkádból kínálj majd!   :)))

Üdv!

Előzmény: Kezdőcefrész (86994)
társkereső magányos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87004

Köszi Miklós a segítséget, rendes tag vagy! Snapszi is az! 

Előzmény: Miklós1 (87001)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87003

Köszönöm a hozzászólásokat...

Több puliaromát nem tervezek a cefrébe, áthelyeztük a hordót, bár a kutya azóta lepisálni sem megy a közelébe... Beleájult, az utolsó másodpercekben sikerült rátalálnom és kihúzni az akkor még negyedrészig lévő hordóból...

Nem tudok Én sem egyszerre megtölteni egy hordót, a fák, még fajon belül is különféle időpontokban érnek, így ki kell várnom... Még a vadszilvák is majd másfél hónapos intervallumban érnek...

A barackmag témához:

A "ciános" mag kesernyés, a nem ciános édeskés... Saját fáinkat figyelembevéve...

supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87002

Rendben, kösz az infót! A savazást kihagyom a többit úgy csinálom.

Előzmény: Miklós1 (87001)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87001

Ha első adagként 20kg gyümölcsöd gyűlt a 60l-es hordóba akkor abba elég 10-20g élesztő, az majd elszaporodik, mire a következő adag gyümölcs érkezik lesz pl. 150g élesztőd ami biztosan elég még 20kg -nak. A pektinbontó enzimből az elején beleteheted a 60kg-ra számolt mennyiséget. A savazás mindig a friss gyümölccsel egyidőben történjen adagonként.

A befőtt nem rontja el az egész cefrét, annyi gombaölőt nem tartalmaz, hogy azonnal meghal tőle a cefre, elegendően sok élesztővel ellensúlyozható. A benne lévő sok cukor pedig felhígul a gyümölcstől (egyszeregy 7.o).

VV

A magíz lényegében a keserűmandula ízének a gyenge változata, marcipánnak is mondják, ízlés kérdése, hogy kinek mennyi a zavaró, a benzaldehid okozza az ízt, nem a cián (egyszeregy 5.o. barna sorok eleje). A két vegyület egyszerre keletkezik, innen a félreértés, a "ciános" íz.

Előzmény: supertifoso.12 (86998)
supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 87000

:)

Előzmény: társkereső magányos (86999)
társkereső magányos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86999

Ah, így már világos, köszönöm! Egy pár magot megkóstoltatok anyósommal, ha semmi baja sem lesz, akkor maggal cefrézem :)

Milyen különbség van ízre a ciános és nem ciános mag közt? Arra emlékszem, hogy gyerek koromban, amikor 2pofával ettük a szárított kajszi magot, akkor mindegyiknek finom, kesernyés mandula íze volt. Állítólag, a cián ize is ilyesmi :-) 

Előzmény: Miklós1 (86995)
supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86998

Adhatnál nekem tippet, hogy az élesztőt és pektinbontót hogyan használjam ha nem egyszerre kerül bele a gyümölcs.

"Elrettentő példa az egész nyáron át rakott cefre, amit aztán jövő márciusban főznek ki."

Nem erről van szó, de mint nekem aki kb. 35 gyümölcsfából cefrézik és nem egybe veszi meg valahol, nem olyan egyszerű, egyszerre összehozni egy adagot. Mindig más fa érik, azok sem egyszerre, nem egy helyen, befőzés, család ellátás stb.

Most kipróbáltam, szigorúan az előírások alapján (pektinbontó+élesztő), összejött egy kb. 40l az egyik, kb. 20-25l egy másik hordóba. Mellette meg ott van egy 120l-es amibe a többi megy folyamatosan rakva. Mondjuk már az is kész, a főzésre vár és kb. 20-25 nap alatt lett majdnem telerakva.

Előzmény: Miklós1 (86995)
supertifoso.12 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86997

"A műanyag tartály zárása nem tökéletes"

Hál istennek, különben Co2 nem tud távozni belőle. A befőttbe meg gondolom volt tartosítószer, így az egy elhibázott lépés volt, de vannak itt nálam sokkal tapasztaltabbak, majd ők kifejteik.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86996

Nemárthat ha több puli nem kerül a cefrébe! :)

Fontos a higénia ha jó pálinkát szeretnél!

üdv!

Miklós1 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86995

Elrettentő példa az egész nyáron át rakott cefre, amit aztán jövő márciusban főznek ki. Jó pont a kimagozásért és pépesítésért:-) A 8kg cukor sok. Ahelyett, hogy végigmennénk a leírásodon, van egy javaslatom: ha esetleg ráérsz foglalkozni ezzel a rövid leírással, hálásan meg fogod köszönni:-)

Verejtékes Varacskos

-Cefrézheted maggal a kajszit, de ha véletlenül azt a fajtát fogtad ki, amelyiknek "ciános " a magja akkor nem. Kóstolj meg egy feltört magot, én innen nem tudom eldönteni. Óvatosságból van tehát beírva a kajszi az előre kimagozandók közé, meg azért, mert elég könnyű kézzel is magozni.

-Az egynapos cefrét aminek még bundája sincs, nem a kihozatal romlása miatt kell békén hagyni, egyébként még alkohol sincs benne. Belepiszkálással, vödrözéssel ilyenkor lehet rossz irányba elvinni az erjedést, bizonytalan ízű pálinkád lehet, és még egyéb hibák is, melyeket nem tudok felsorolni, ugyanis nem követtem el még ilyet, hogy beszámoljak róla.

Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86994

Üdvözletem mindenkinek!

Úgy adódott, hogy nem rég egy olyan házba költöztünk, aminek az udvarán van 22 gyümölcsfa. Cseresznye, szilva, sárgabarack, őszibarack, alma, körte...

Gondoltam, hogy versenyre kelek az asszonyommal és amelyikünk hamarabb ér haza, az dönti el, hogy mi lesz a gyümölcsből. Ha Én érek haza hamarabb, akkor pálinka :) Ha Ő akkor sajnos lekvár (:

Felesben állunk, van már jópár üveg baracklekvár, és vagy fél hordónyi cefre is összegyült már.

Remélem a cefrézés jól sikerül és finom vegyespálinka válik az anyagból.

Leírom, hogy hogyan csináltam eddig, és az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogy a folyamatban általam elkövetett hibákra legyetekszívesek rávilágítani.

Tehát mit csináltam rosszul, hogyan lehet, ha lehet korrigálni?

A gyümölcs nem egyszerre kerül a műanyag tartájba (kb 1 hektós), hanem a gyümölcsök érésének megfelelően folyamatosan naponta adagolom a meglévő mennyiséghez. Eddig kb háromnegyedig telt.

A cseresznyét kiválogattuk, a hibás szemeket a tyúkok nagy örömére kidobáltuk, megmostuk, majd diszperzites vödörbe fúrógép+keverőszár segítségével, közel lekvár állagúvá pépesítettem. A cseresznyét nem magoztuk ki. Majd került bele 6-8 üveg kétéves de jó állapotban lévő szilvabefőtt, amit anyósomék már nem akartak megenni, mondván, hogy öreg, szerintem semmi baja nem volt... ezután sárgabarack, amit viszont kimagoztunk, és a kukacos példányokat a csirkéknek ajándékoztuk, a barackot is az előbb leírt módon pépesítettem. Ezt követően a csatornaparti vadszilvafák mézédes gyümölcsei következtek ugyanúgy hozzáadva, mint a többi, mosva válogatva pépesítve. közben eddig összesen kb 8 Kg cukor is került a cefrébe.

Amikor az újabb adag gyümölcsöket teszem a hordóba, akkor megkeverem az egészet, hogy a tetejére kiült sűrű valami (nem tudom hogyan nevezik) újra elegyedjen az egész cefrével. Most is megyünk, még vagy két vödör vadszilvát összeszedünk, és estére az is bele kerül...

A műanyag tartály zárása nem tökéletes, sajnos nincs meg az eredeti zárógyűrű, ezért nejlon fóliát szorítok rá gumipókkal, ennek okán kutya is került a cefrébe egy percre, mert a hordó az abalak alatt volt, és a kutya szeretett az ablakban heverészni, és egyik éjjel arra gondolt, hogy majd a hordóról neki rugaszkodik, csakhogy a fólia beszakadt alatta... szerencséje, hogy a zörgésre felébredtem, és kitudtam húzni a hordóból... Igazi Magyar pálinka lesz, ha sikerül, hiszen még a kutya is Magyar puli...

Eddig a leírás, ha esetleg ráér valaki, foglalkozni ezzel a folyamattal, hálásan megköszönném...

További szép napot és finom pálinkákat kívánok mindenkinek!

norris53 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86993

Jól mondod >Hal -főzők,jó főzők :-)

Előzmény: szilvakukc (86991)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86992

Nem is kicsit hibáztatok!

Feltárás nélkül cefrézni bármit is, nagy hiba. Vizezni szinte semmit nem kell, felhígul, és romlékony lesz.

Te valami uralkodó vagy? Már csak a többes szám, első személy miatt.:DDD

Előzmény: Kovács Tamás2 (86981)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86991

Rézműves pedig a Te helyedben, megkeresné Hal65-öt.

Szép főzőket csinál!

snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86990

Nincs ellentmondás.

Miklós1 is ikonikus alakja a fórumnak. Nem írunk ellentétes véleményeket.

A mag eltávolítás miértje:

helytakarékosság, mag íz, lekozmálás és leghátul a cián.

A cefre bolygatása erjedés közben oxigén bevitelt okoz ami ecetesedéshez vezethet. A két megoldás egyenértékű, de bele kell kalkulálni hogy a bolygatott cefre nem állékony.

A vödrözés nem okoz veszteséget csak a bevitt oxigén miatti ecetesedés.

Előzmény: társkereső magányos (86989)
társkereső magányos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86989

Elolvastam, 5. oldalon van az: "A kajszi és őszibarack, sajmeggy magot távolítsuk el..."

Éppen emiatt vártam megerősítést, mert Te pedig a 86986 hsz-ben azt írtad, hogy elég  főzés előtt leválasztani (feltételezve, a cefrére és a magra utaltál) 

Általad és Miklós által írak közt némi ellentmondás van...

Mivel Te  a fórumon egy ikonikus alak vagy, akinek lehet hinni, ezért most kissé nem világos, hogy cefrézhetem a maggal a kajszit, vagy nem?

És hogy egy napos cefre, aminek még bundája sincs, veszithet-e annyi alkoholt a vödrözés során, ami lényegesen befolyásolja a kihozatalt.

Ez a 2 db kérdés, még nyitott :-) 

Előzmény: snapszmester (86988)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86988

Nyugodj meg, ha 150 oldalt írsz meg se lesz nyitva. A cián hányadik oldalon van? Csak hogy ne kelljen feleslegesen lapozni.

Előzmény: Miklós1 (86986)
társkereső magányos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86987

Értem, köszönöm a segítséget! Akkor'az nem baj, ha a kajszi magok cefrézés alatt benne maradnak és csak lefőzés előtt szűri le az ember? A cián miatt miatt...az csak főzésnél jön ki?

Előzmény: Miklós1 (86986)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86986

A pálinkafőzés folyamata elég egyszerűnek tűnik ( a több éves gyakorlat oldaláról nézve), azt, hogy hány ponton lehet félresiklani, az ilyen kezdő kérdések világítják meg, nekem eszembe se jutna, mert le van írva, hogy erjedés közben nem piszkáljuk a cefrét, csak a bundát nyomkodjuk, nem viszünk be oxigént...stb. Ha az összes félresiklást egyenként fel tudnám sorolni akkor az 150 oldalnál is több lenne, nem tudnék 15 oldalas összefoglalót ajánlani. Egyébként a fantáziám sem olyan bőséges, mint amiket a fórumon tudok olvasni:-)

A magozást vagy az elején, vagy az erjedés után végezd, nem akkora probléma, hogy ezzel megzavard az erjedést.

Előzmény: társkereső magányos (86983)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86985

Javaslatom: főzés elött az alját ládában szétválasztani.

Előzmény: társkereső magányos (86983)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86984

A kézi magozás helyett melegen ajánlom a mellékelt eszközöket. Nekem a 3-as vált be ipari mennyiségre is. Kell még 1KW fúrógép-3000fordulattal.

Előzmény: Kovács Tamás2 (86982)
társkereső magányos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86983

1-5 oldal elolvasva, miszerint a kajszit nem szükségszerű savazni, de arra nem találtam választ, hogy hiba-e pektinbontás és élesztőzés utánni napon olyan szinten piszkálni a cefrét, hogy akkor leszűrni a magokat.

Előzmény: snapszmester (86980)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86982

Mi a legegyszerűbb módon magozzuk, 4-5en nekiülünk, mindenki elkezdi magozni kézzel:-).

Hatékony, bár kicsit lassú:-). (nincs magozógépünk)

Szép napot!

//Tegnap készült 2 új hordónyi vadszilva, (aprítva is volt nagyrésze) meglesem mi a helyzet...//

Előzmény: társkereső magányos (86979)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86981

Az előbbi hozzászólásom elveszett.

Miklós1 1-4-ig elolvasva, a leírtak szerint:

-vizezésre vigyázni kell

-aprítás nagyon fontos (most a legtöbbet fáról rázzuk, érettek, de a héjuk valamennyire kemény még, ezzel ellentétben tavaly közel túlérettek, jóval puhábbak, trottyosabbak voltak)

Talán ebben a 2-ben hibázunk most. Köszönöm, lementettem a pdf fájlt (Miklós1), majd végigolvasom.

Előzmény: snapszmester (86978)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86980

Neked is ajánlom a előző hozzászólásomat.

Előzmény: társkereső magányos (86979)
társkereső magányos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86979

Köszi, akkor ha jól azonosítottam be, rézműves1 topiktárs lesz.

Másik kérdésem, hogy mi a legjobb házi megoldás 2-300kg  kajszi magozáshoz? (Magozógépem,  nincs)

Egyszer úgy csináltam, hogy fúrószáras turmixolás,  élesztőzés és pektinbontás után, átvödröztem másnap a hígabb anyagot egy rostán. Ez jó módszernek tűnt, viszont a kihozat elég gyenge lett. Lehet, hogy azért, mert másnapra már beindult az erjedés, CO2 képződés, így alkoholt vesztett a cefre?

Kajszinak mennyi a pH-ja, érdemes savazni? Segítséget előre is köszönöm!

snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86978

Legalább a Miklós1 féle1x1 első 4 oldalát olvasd el.

Előzmény: Kovács Tamás2 (86976)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86977

Tegyek bele (még több) cukrot?:-).

Előzmény: Feriba51 (86969)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86976

Vettem ki a levéből kb 1 litert, beleszórtam a borélesztőt, kicsit megkavartam, kb 15 percet vártam, az apró szürke darabok megdagadtak. Utána visszatettem a cefrébe, kicsit elkevertem abba is.

Előzmény: snapszmester (86968)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86975

Jól okoskodsz, megfigyelhető a cefe pH-jának néhány tizedes növekedése egyhetes erejedésnél (akkusavnál) is, ami a hígulásnak köszönhető. De van egy másik jelenség is ami csökkenti a savtartalmat, az élesztő táplálkozása, idézet a Sólyom könyvből (az élesztők tápanyag szükséglete c. fejezet): "Szénforrásként egyes élesztőfajok a különféle szerves savakat, sőt az etil-alkoholt is hasznosítják."

Előzmény: truffle (86970)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86974

...ha elfogadsz egy jó tanácsot, akkor egy kicsit olvasgassál vissza, pláne az összefoglalókat, Pl.

"reggelink" stb., mert ezek ismeretében, sokkal jobban tudod az igényeidet megfogalmazni és még kérdezni is jobban tudsz...a 30-100-liter eléggé tág fogalom...függ az éves cefréd várható

mennyiségétől is...

sogi01 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86973

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

A tudás forrása

Előzmény: sogi01 (86936)
rézműves1 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86972

...köszi...ez Tőled különösen jól esik...

Előzmény: hal65 (86960)
vinik táltos Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86971

Ez meg az én darázscsapdám. Most még egy van fönn, de 30 db körül lesz, ahogy érik a szőlő.

Egyébként ez az első év, hogy késik az érés, de ilyen tavasz után nem is csoda.

Üdv.

truffle Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86970

A citromsavnál ügyeljetek rá, hogy lebomlik, idővel után kell savazni.

Nem lehetséges, hogy ez a tünet akkusav használatánál is megjelenhet? Ahogy dolgozik a pektinbontás(főleg pektinbontó használatánál), egyre több "léhez" ugyanannyi sav jut, vagyis nem elbomlik, hanem felhígul? 

Mondjuk egy 3.0-ra beállított pH automatikusan 3.2 lesz az idő múlásával(akkusavnál is) és természetesen minél nagyobb a cefrézendő mennyiség, annál nagyobb lesz pH "vesztés"?

Előzmény: pálinkaüst (86953)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86969

Helló Kovács Tamás2!

.."Létezik, hogy vadélesztők, bacik megtámadták a hordóban található gyümit?"

Ne bántsátok annyit ezeket a vadélesztőket! Az ismerőseim és én is csak ezekkel dolgozunk és még nem találkoztunk ehhez hasonló jelenségekkel.

Hajdanában kis városkánkban komoly szeszfőzde létezett, hatalmas kapacitással. Ennek a vezetője állítólag azt mondta, hogy elég egy kis mennyiségű sárga mirabolán szilva (nálunk corcodus) a cefrébe és elrontja azt. (?????) Nem is használja senki cefrézésre ezeket a szilvákat, az ismerőseim közül.

Szerintem az alacsony cukorfok is produkálhat ilyet. (?????) E miatt szaporodhatnak el az általad említett bacik (???)

Jó nedűt!

Előzmény: Kovács Tamás2 (86962)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86968

Deehogy, csak ha az eddigi technológiátok nem hozott jó eredményt.

És az élesztőt hogy teszed bele alapos keverés nélkül? Rászórod mint a hintőport?

Előzmény: Kovács Tamás2 (86967)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86967

Vadszilvát nem szoktuk kimagozni, így aprítani sem.

Kb az 1/3-át szét szoktuk nyomkodni, a többit csak úgy bennehagyjuk, a héjuk egy idő után szétreped, és azoknál is beindul az erjedés.

Az összeset nyomkodjam szét?

Borélesztőt szoktunk a cefrébe tenni, ilyet:

Előzmény: snapszmester (86964)
truffle Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86966

Kizárólag tudományos volt, hiszen vizet sem akarok lepárolni:).

Előzmény: snapszmester (86965)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86965

Kedves, lelkes Kolléga!

Ugye jól emlékszem hogy többen állították, nem alkalmas pH beállításra a citromsav és a borkősav sem.

A tudományos kísértet az persze más.

Előzmény: truffle (86963)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.21 0 0 86964

Ugye nem osztottál meg minden információt?

Mi van az aprítással, élesztőzéssel?

Ha ezek kimaradtak nincs miről beszélni.

Előzmény: Kovács Tamás2 (86962)
truffle Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86963

Ha már megvettem azt a pH mérőt, ismerkedtem vele egy kicsit, kísérletezgettem.

Ha jók a számításaim és citrompótlóval szeretném beállítani az alma savasságát, akkor a 17 l lefőzhető cefrémet 272 szem citrompótló állítaná be...vagy nem :). Egy dobozban 200 szem van.

Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86962

Minket is ver az isten, értetlenül állunk....

5 új hordónyi vadszilvából 2 megint habzik, taknyos állagú lett a leve, míg a másik 3 gyönyörűen forr, puffog.

Ötlet valakinek, hogy mi okozhatta, okozhatja? Kb. 10 cm-es hab van a tetején, sűrű, rugús hab, tehát nem a forrás okozza. Ha belenyúlok a léig, takony szerű a lé.

Ládában át lettek mosva a vadszilvák, egyenként átnéztük, hogy nehogy rohadt, penészes kerüljön bele, tehát TOTÁL HIGIÉNIA és 2 napra rá ez a "takony" vár minket.

Aznap amikor beletettük, éjszaka nem takartuk le a hordó tetejét, csak másnap dél körül. Létezik, hogy vadélesztők, bacik megtámadták a hordóban található gyümit?

Van megoldás rá, hogy megállítsuk ezt a problémát? Ha ki kell önteni megint a földre, kiöntjük, aztán szedünk 1 újabb hordónyit újra:-)

Előre is köszönöm a segítséget. Remélem valaki találkozott már hasonlóval. (Tavaly hasonló technikával 10 hordóból 10 sikerült, problémamentesen...)

Előzmény: Kovács Tamás2 (86946)
TINTUS Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86961

Szia !

Ráadásul azok mind szimplafaluak csak. Ha már beruházol inkább duplafalura költs és nem bánod meg - egy életre.

hal65 Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86960

Én a Te helyedben megkeresném Rézművest.

Szép főzőket csinál.

társkereső magányos Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86959

Sziasztok! Vennék komplett pálesz főző berendezést, úgy 30-100literesben gondolkodom. Mit javasolnátok, melyek érnek pénzt? Mert, Metrótól-Teszkóig mindenki, mindent árul aranyért, de hogy melyik jó, az passz.

Köszönöm a segitséget!

arpipapa6107 Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86958
Előzmény: Kovács Tamás2 (86941)
abodi72 Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86957

Ez is gyári volt

csak igy jobban darál :)

Előzmény: snapszmester (86954)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86956

Te tudsz segíteni rajt, leginkább a megelőzéssel. Ha lereagálnád és betartanád a javaslatokat. Sokkal könnyebb jól cefrézni mint utólag javítgatni.

Előzmény: toalettduck (86949)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86955

A citromsav a borhoz jó, jobb híján. Nekünk keményebben kell savazni. Kénsav vagy foszforsav.

Előzmény: pálinkaüst (86953)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.20 0 0 86954

Az áruházakban kapható lemezes festékkeverő garantáltan hatásosabb, igaz lehet hogy grágább.

Előzmény: abodi72 (86952)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!