Keresés

Részletes keresés

molnibalage Creative Commons License 2017.11.19 -1 0 33267

Platonnak vannak érthetetlen gumiciái is, az egyik a 29-essek kapcsolatos hülyeségek mantrázása.

Előzmény: Hpasp (33260)
molnibalage Creative Commons License 2017.11.19 0 0 33266

Nem az alacsony repülésen múlt az álca. Ha nem mozog a nehézfegyverzet, akkor a JSTAR sem tehet ellenük semmit, mert harcjármű méretű RCS-ű célból annyi van, mint égen a csillag.

A JSTAR arra lett kitalálva, hogy a felvonuló és szétbontakozó min. zl. szintű egységeket megtalálják vele, a FoFA gyermeke az is.

A dróntechnika sem volt a mai szinten és a TGP-k sem.

A vadászgépek és vadászbombázók autonóm célfelderítő képessége mindig szar. Ezért hagyatkoznak másra. Min. sejteni kell, hogy hol keresség az ellent.

Előzmény: Platon (33259)
gacsat4 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 33265

 Ilyenkor vajon mennyi idő a komplett radart kicserélni?

Előzmény: Hpasp (33260)
gacsat4 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 33264

A szerbek is óriási hibákat követtek el. A rengeteg tartalék Sz-125 rakétát nem telepítették szét még titkosabb helyekre, így le is bombázták őket. Nem szabályzat szerint indították a rakétákat a B1esekre, így kihagytak két lelövést.

 Azért ez nem 100 %, mert Dani Zoltán elmondásából tudom, amiről 20 év után kiderült, hogy legalább részben dezi.

Előzmény: Hpasp (33248)
gacsat4 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 33263

csak a lelőtt "láthatatlan" repülőt, lebombázott Kínai nagykövetséget és néhány szétbombázott civil ipari létesítményt.

 Meg a bulgár radart személyzetestül.

Előzmény: Platon (33256)
gacsat4 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 33262

 Érdekes, én azt olvastam, hogy a Tu-160asok és a 95ösök kizárólag rakétafegyverzetűek lesznek, és a 22eseket meghagyják bombaszórónak.

Előzmény: BullyBundy (33255)
Plieur Creative Commons License 2017.11.19 0 0 33261

Clinton +Lewinski... sietős volt neki befejezni:)

Előzmény: Platon (33259)
Hpasp Creative Commons License 2017.11.19 0 0 33260

50:1 hátrányban általában működőképes radar és besugárzás jelző nélkül repülő félig roncs Mig-29 esek

Tudom hogy bevett panel a vereség tisztára suvickolására, de egyik légiharcban sem volt 50:1.

Részletesen ismertettem őket, volt 4:1 - 2:1 - 1:1 - és még 1:2 is.

És a MiG-29 totális vereségébe (ugye a teljes légi helyzetkép ismeretében, szabadon ők választhatták meg hogy melyik célt, mikor támadják meg) annak üzemeltetése (M tartalékalkatrész készlet raktározás, javítás, harcképes állapotba hozás) is beleértendő. 

Emlékezetes hogy az egyik radar hibáját az egész háború alatt nem találták meg a műszakiak, pedig még ellenőrző próbarepülést is végeztek a bombázások alatt...

Előzmény: Platon (33256)
Platon Creative Commons License 2017.11.19 -1 0 33259

Nézd ha Bill Clinton kiáll és tucatszor elmondja miről szól a háború, aztán kénytelen békét kérni, anélkül, hogy bármi is teljesülne a követeléseiből, és végül elfogadja a háború előtt egy hónappal felajánlott és akkor elfogadhatatlannak nevezett szerb feltéteket, az elég komoly blama.

 

Azon lehet vitatkozni hogy kinek az érdeme, de az alacsony repülés tilalma nélkül - amit a szerb lérak csapatok harcoltak ki - kétlem hogy az álcázás ilyen jól működött volna.

Előzmény: Plieur (33258)
Plieur Creative Commons License 2017.11.19 0 0 33258

Engedelmeddel:

"Milosevics megbuktatása,

Jugoszlávia katonai megszállása

NATO békefenntartók Koszovóban

 

Viszont cserében elfogadták azt a Rambouillethez képest új Jugoszláv követelést hogy ENSZ határozat garantálja Jugoszlávia területi integritását, és Koszovó a NATO helyett az ENSZ felügyelete alá kerüljön.

 

Ezek a tények, aztán ki ki értékeli ahogy gondolja, de én nem látom itt a fölényes NATO győzelmet sehol, még akkor sem ha a szerbek rendesen rábasztak a szétbombázott infrastruktúrával."

 

Hogy ki mit hangoztat ( egész kis kórus volt anno, Albright-tól az utolsó ötszögű aktatologatóig:), + mg a szövetségesek), ebből aztán lehet válogatni ízlés szerint.

Amit anno a kutya sem ugatott:volt egy elé komoly feedback a hadművelet során, a hangoztatott végcél többször is változott, de ami folytonos vonal volt az a koszovói szerb erők kivonulása.

Na most ez a jugók katonai megszállása vonal gyorsan elhalt ( biztos valaki emlékezett hogy volt egy 2-ik vh-ú is, partizántól a csetnikig vegyes ellenállással), többek között gondolom azért is mert elég ránézni az ex-jugoszláv ( megörökölt) úthálózatra és a domborzati térképre:), a koszovói bevonuláshoz az albániai útvonal adott, jugó invázió sem gyerekjáték, ugyanis 3 természetes útvonal van hozzá:Horvátország, Magyarország és Románia felöl.Itt most nem Nis elfoglalásáról van szó:). Szóval jól jött volna az a taszári MAG az F/A-18-sokkal és az AWACS-al :)

Ez volt az egyik érdekesség, a másik hogy egy dombos- hegyes vidéken van egy hadműveletre alkalmas időszak amelyben elfogadható az időjárás: május-október. Utána alaposan csökken a légitámogatás hatásfoka.

Még egy: ha a cél az hogy kierőszakolni annak a kb 4 hadosztálynyi sereg+belügyes koszovói szerb erőnek a kivonulását, akkor ott a dilemma, mennyire rombolni az amúgy is elmaradott koszovói út és vasúthálózatot+ a szerb oldalon lévő létesítményeket? Ha túl jól sikerül, akkor hogyan vonják ki őket?

Az hogy a koszovói szerb erők gyakorlatilag nem szenvedtek olyan veszteségeket amelyek csökkentenék a harcképességüket az annak is köszönhető hogy nem kellett bevetni a nehéz teknyikájukat ( ki sem mozdultak az álcázott diszlokációs helyeikről, csapatlégvédelmük sem ) valamikor május közepén tudatosult. Ekkor jött a megoldás-harcra kényszeríteni őket, lásd a Petrik-hegy környéki UCK támadásokat, hogy az UCK elég gyengén teljesített annak nagyon is prózai okai voltak: nem elég 2-3 hónap átalakítani gerilla csapatokat reguláris haderő elleni klasszikus hadműveletekhez.

Épp ezért nem tartom fő ellenfélnek és döntő tényezőnek a szerb légvédelmet, volt ott még jópár tényező.

 

Előzmény: Platon (33256)
Hiryu-reload Creative Commons License 2017.11.19 0 0 33257

"A haditervek ritkán élik túl az első találkozás az ellenséggel:"

 

(nen  pontos idézet,  de kb így hangzik)

Előzmény: Hpasp (33248)
Platon Creative Commons License 2017.11.18 -1 0 33256

Annyi látszott hogy a nagy és nem elugró célpontokat képesek eltalálni a NATO gépek, és a 50:1 hátrányban általában működőképes radar és besugárzás jelző nélkül repülő félig roncs Mig-29 eseket le tudják szedni.

 

Ehhez képest Koszovóban a NATO proxyként bevetett Koszovói albán maffia megsemmisítő vereséget szenvedett a NATO direkt légtámogatás ellenére is. Április Közepére Koszovó gyakorlatilag felszabadult, az Albán Maffia kiszorult Albániába, a segítségül bedobott USA különleges alakulatosokat felcsíkozták a szerb belügyi csapatok.

 

Eltelt három hónap és a NATO haderő az elsöprő minőségi, és mennyiségi fölény ellenére semmilyen komoly eredményt nem tudódott felmutatni, csak a lelőtt "láthatatlan" repülőt, lebombázott Kínai nagykövetséget és néhány szétbombázott civil ipari létesítményt. De volt olyan híd is aminél vagy háromszor bombázták le a lejjebb kifeszített nejlon hidat. Valamint egy közvetett vegyi támadást Pancsevó városa ellen, és óriási környezeti kárt, ami miatt zárt körben már a saját szövetségeseik is felemelték a hangjukat, mert pl. a Románok elég rosszul viselték a megmérgezett Dunát. 

 

Pontosan ez volt az oka, hogy az USA végül békét ajánlott Jugoszláviának.

 

Nem a Szerbek kértek Békét, hanem az USA.

És ebben az ajánlatban lemondtak a következő széles körben hangoztatott  háborús céljaikról:

 

Milosevics megbuktatása,

Jugoszlávia katonai megszállása

NATO békefenntartók Koszovóban

 

Viszont cserében elfogadták azt a Rambouillethez képest új Jugoszláv követelést hogy ENSZ határozat garantálja Jugoszlávia területi integritását, és Koszovó a NATO helyett az ENSZ felügyelete alá kerüljön.

 

Ezek a tények, aztán ki ki értékeli ahogy gondolja, de én nem látom itt a fölényes NATO győzelmet sehol, még akkor sem ha a szerbek rendesen rábasztak a szétbombázott infrastruktúrával. 

 

És megismétlem, itt a fő ellenfelük a Szerb lérak csapatok voltak. Minden tiszteletem az övék, megvédték a hazájukat az agresszoroktól, aminek semmit nem von le az értékéből az hogy Milosevics úgy általában gazember volt. És persze az agresszorokat sem menti fel ugyanez.

 

A Milosevics perben produkált szénné égés a CIA ügynökként lebukó USA EBESZ KVM vezetővel, és a bedőlt iraki inkubátoros típusú kamu mészárlással meg már csak hab volt a tortán pár évvel később.

Előzmény: Plieur (33244)
BullyBundy Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33255

Volt néhány édekes cikk mostanában az orosz sajtóban a TU-22-ről, amelynek egy része "lérak" vonatkozású. A sztori röviden az, hogy komoly modernizáláson esik át a tipus (TU-22m3m-re) . Megkapja a régi-uj Tu-160-as hajtóművét és fedélzeti berendezéseit, valamint ellátják modern precíziós fegyverekkel. A 2. cikk az érdekes, mert az gyakorlatilag egy oknyomozás egy új fegyver az "изделие 715" után az orosz nyilvános adatok és közbeszerzések átnyálazásával. Minden jel szerint a tipust felszerelik egy nagy hatótávolságú robotrepülővel amelyet direkt ehhez a tipushoz fejlesztettek ki. A cikk szerint a Tu-22 bombaterébe nem férnek el a mai orosz robotrepülők, túl rövid, ezért kellett az új fejlesztés, amelynek a része egy már elkészült gazdaságos és kisméretű "egyszer használatos" hajtómű is. A cikk szerint ennek a fegyvernek az egyik alklamzása lenne a lérak rendszerek tömeges támadása. Ugyanúgy forgótáras lenne mint a tu-160 vagy a b1b. Igy a gép a belső térben vihetné őket amely jelentősen megnövené a gépek alkalmazhatóságát (mivel hiányzik róluk a légi utántöltés lehetősége és a külső fegyverek drasztikusan csökkentik a hatótávot). 

 

http://tass.ru/armiya-i-opk/4737624

https://iz.ru/663570/aleksei-ramm/ubiitcam-avianostcev-popolniat-arsenal

Plieur Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33254

Nézőpont kérdése:)

Előzmény: gacsat4 (33252)
gaunt Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33253

Ha úgy nézzük, egy aprócska igazság azért van ebben... Azon a környéken rendkívüli népszerűségnek örvend az iszlám állam, adtak is jópár harcost a dzsihádhoz...

Előzmény: gacsat4 (33252)
gacsat4 Creative Commons License 2017.11.18 -1 0 33252

 Szimpla tömeggyilkosság volt buzulmán gengszterek védelmében, akik aljas módon elszaporodtak a mások országában. A végső cél Európa gyengítése, és a fehér keresztény emberek kiirtása.

Előzmény: Plieur (33244)
Plieur Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33251

Volt ott vita és kapkodás éppen elég, csak egy példa.

 

Despite these ramped‑up attacks, however, the French leadership remained critical of many proposed strike options. In particular, President Jacques Chirac opposed any attacks against Belgrade’s electrical power grid with high‑explosive bombs that would physically render it inoperative for any length of time. In an effort to get around Chirac’s resistance, U.S. planners worked behind the scenes with French officers in search of more palatable alternatives. As reported in a later U.S. press account, they finally came up with the idea of using the CBU‑104(V)2/B cluster munition, formerly referred to by some U.S. Air Force officers as the CBU‑94, which could shut down Belgrade’s power source for at least a few hours by depositing carbon‑graphite threads on the electrical grid, an option to which Chirac finally consented.[1]

Thanks to that modest breakthrough, in possibly the most consequential attack of the air war up to that point, USAF F‑117s reportedly dropped CBU‑104s on five transformer yards of Yugoslavia’s electrical power grid–at Obrenovac, Nis, Bajina Basta, Drmno, and Novi Sad–during the early morning hours of May 3, temporarily cutting off electricity to 70 percent of the country. These munitions were similar to weapons delivered by TLAMs against the Baghdad electrical power network during the opening hours of Operation Desert Storm. The effects were achieved by means of scattered reels of treated wire which unwound in the air after being released as BLU‑114/B submunitions, draping enemy high‑voltage power lines like tinsel and causing them to short out. The announced intent of that escalated attack was to shut down the installations that provided electrical power to the VJ’s 3rd Army in Kosovo to disrupt military communications and confuse Serb air defenses. Very likely an unspoken intent was also to tighten the air operation’s squeeze on the Serbian political leadership and rank and file.

 

No, mi lett ennek a vége: a május 3-ai támadás után a szerbek kivezényeltek kb 500 főt vezeték tisztogatásra:), másnap működőképes volt a szakasz, megismételték a támadást 8-án, ugyanaz a módszer és eredmény  megint:), május 24-én jött az igazi repeszromboló adag, 80 %-a Szerbiának áram nélkül maradt.  A Zastava gyár elleni támadás már jobb volt, olyan 30-40000 munkanélkülit adott a szerb népgazdaságnak.

 

Ellenben a koszovói 3-ik hads. egész jól megúszta-az általad említett esettel együtt. Gyakorlatilag volt idejük szétszórni a teknyikát és az élőerőt, falubéli etnikai  tisztogatáshoz elég egy szakasz hk és tüzérség nélkül is...

 

 

Előzmény: Hpasp (33248)
Hpasp Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33250

- az hogy egy célpontot az amcsik lebombáztak-e, egyáltalán nem a szerb légvédelmen, hanem a Francia és a többi NATO követ egyetértésén múlt.

Előzmény: Hpasp (33248)
Plieur Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33249

3 fő irány volt: légvédelem semlegesítése, a koszovói csapatok ritkítása, infrastruktúra.

A második nem volt sikeres, maradt a másik 2, a 9-ik naptól kezdődött az infrastruktúra műsor.

Előzmény: molnibalage (33246)
Hpasp Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33248

- 77 nap alatt a lérak fele odalett. (~1000 HARM indítása után)

- mivel a másik fele viszont még 77 nap után is üzemelt, ezért minden 5. bevetés SEAD volt. (Vietnam 5%, Desert Storm 6%, Allied Force 21%)

- a MiG-21bisz-ek fel sem szálltak.

- ha a MiG-29 felszállt és talált NATO gépet, akkor az azonnal lelőtte.

- gyakorlatilag egy beásott és álcázott hadosztályt képtelenek voltak a NATO F-14 és A-10-es gépei kézi távcsövek segítségével 77 nap alatt megtalálni. (itt ugye a 15kft repülési limit játszott)

- alig indítottak infra lérakot (itt is a 15kft repülési limit játszott).

- eredetileg 3 napra való céllistával készültek, abban bízva hogy Milo úgyis a tárgyalóasztalhoz ül, utána a 3. napon jött a kapkodás, célok ismételt támadása, stb...

 

Előzmény: Plieur (33244)
ka_TARZI_s Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33247

Szerintem a 6 gen olyan lesz, amiben lehet is pilóta meg nem is. Mint az önvezetős autóknál, hogy elvileg vezetheti a sofőr is.

 

A drónt elvileg meghekkelhetik, öntudatraébredhet, stb, szóval valamennyi emberi tényezőt meghagynak.

 

És ugye a 6 gen elvileg az lesz, ami hiperszónikus, vagy legalábbis jóval gyorsabb és magasabban repül, mint a mai gépek.

Előzmény: Platon (33238)
molnibalage Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33246

Ha csak pusztán az ország gerinc infrastruktúra céltalan lezúzása lett volna a cél, akkor azt 1 hét alatt meg lehetett volna tenni...

Előzmény: Plieur (33244)
molnibalage Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33245

Ez ebben a fromában túlzás. Még az európai hatalmak gépeinek sem volt ott a harmada, nemhogy az USA-é...

Ezen felül, ha nincs szinkronban a politikai cél és összevissza ötletszerűen és elavult elvek szerint bombázgatnak valódi szándék nélkül, akkor az egész értelme megkérdőjelezhető...

Előzmény: gacsat4 (33243)
Plieur Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33244

Inkább Szlobó-t és bandáját győzte le:)

Még most sem csitult el a pro-és -kontra légierő vita, de volt pár tényező:

- a Koszovóban állomásozó erőket aránylag kevés kár érte

-ellenben szép nyugodt tempóban kezdett eltűnni az ország infrastruktúrája, ennek összes gazdasági és politikai következményével ( némi oligarcha csőd a láthatáron...)

- a szerb légvédelem ritka sikerei nem voltak képesek megakadályozni a légi kampányt, a szövetségesek még hónapokig tudták volna tartani az iramot, kérdés hogy mi maradt volna állva a végén...:)

-ott lógott a levegőben a szárazföldi támadás lehetősége is, még hónapokig tartott volna előkészíteni, de addig meg a légikampány beért volna

- a vén gazembernek ha nincs az a polgárháború és az akkoriban kifejlődött maffia réteg már befellegzett volna hamarabb is ( anno 91-ben volt az első jel, a diáktüntetések és szétverésük...) a hazai ellenzék által, nemzetközi támogatás 0 felé közeledett, az oroszoknak is lassan elegük lett belőle.

 

Politika, politika...

Előzmény: gacsat4 (33243)
gacsat4 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 33243

A körömnyi Szerbiát a NATO légierejének harmada legyőzte.

Előzmény: Plieur (33242)
Plieur Creative Commons License 2017.11.17 0 0 33242

"Mert talán nem igaz. Pontosan ezért nem lehet csak tüzérséggel és légicsapásokkal buta bombákkal egy háborút megnyerni, mert egész  egyszerűen képtelen vagy szétbombázni mindent, ami fedezékben van csak kicsit is keményebb célpont. Olyan mennyiségben szórták le a bombákat és olyannira kevés hatásauk volt Vietnámban, hogy II. vh-s bombákat is elő kellett venni (meg sztrájkoltak a gyártók). Emiatt volt az, hogy a pilóták rutinjánáak megőrzésére a bombahiány alatt akár egy gép által elvihető mennyiséget 2-3-4 gépre szétdobák."

Hát itt van 1-2 érdekesség:

1. A légicsapások egy kis leosztása:

Érdemes öszehasonlitani hogy hány bevetés volt É-V és D-V-ban, ez utóbbiaknál volt két jellegzetes célpont:

-a földalatti erődrendszer ( pld. Ku-Csi vidéke) , itt egyszerűen a feltételezett alagútrendszer helyeket szórták meg késleltetett gyújtású repbombákkal, vegyes sikerrel:)

-erdőkben, utak mentén diszlokált /széttelepített É-V egységek, megint területcél.

A vh-ús repbombákat meg előbb-utóbb elővették volna, ugyanis a repbombáknak  is van egy shelf-life:), olyan 30-35-év ( nem vicc, anno  80-as évek végén lettek felhasználva 1950-sek elején-közepén gyártott FAB-250-sek).

Fedezék egy dolog, de egy kis érdekesség:

 

 

Előzmény: molnibalage (33233)
BullyBundy Creative Commons License 2017.11.17 0 0 33241

Ez csak egy propagandafilm, lelkesíteni. Kicsit bele tudom látni az ef2000-et és a rafale-t is, valszeg ez is volt a cél, merthogy talán végre az EU kimutatja a foga fehérjét, és egyesíti az erőforrásait, ahelyett, hogy szétforgácsolná. Végül is ez a világ legnagyobb gazdasága. Aztán meg ez a generációzás is eléggé parasztvakítás. Gondolj csak az oroszok által annyire szeretett plusszokra. Van 4. Generációs vadászuk, 4+, 4++, 4+++ stb.. Tök mindegy. Ha jobb lesz mint a su-57 és az F-22/35 és a kinai konkurensek akkor mindegy hogy hivják, és vicces lenne ha nem lenne jobb annyi évvel utánuk.

Előzmény: etomcat (33240)
etomcat Creative Commons License 2017.11.16 -1 0 33240

> Láttátok már? Az airbus 5. Generációs lopakodó vadász koncepciója.

> https://youtu.be/TNkfPRtIKJA

 

Az a rajzolt valami úgy néz ki, mintha a Szuhoj T50-est kezelésbe vette volna a Raptor plasztikai sebésze.

(Lehet parasztvakítás, mert ennél többet várnánk az Ar/Do/Fw/He/Hs/Me utódaitól. Esetleg a németek közben előszedték a pincéből a megsárgult birodalmi Vril és Thule terveket és már hegesztik.)

Előzmény: BullyBundy (33231)
Hpasp Creative Commons License 2017.11.16 0 0 33239
Platon Creative Commons License 2017.11.16 -1 1 33238

Nem lesz olyan soha szerintem.

 

Drónok meg okosrakéták lesznek.

Előzmény: ka_TARZI_s (33237)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!