Keresés

Részletes keresés

damatic73 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 214

Hali

Itt próbálok okos(k)odni, de érzésem szerint itt se sok szak értő van.

Azt hiszem, hogy az alapelvekkel és fizikai törvényszerűségekkel kell tisztába kerülni, és utána azokat alkalmazni a saját kivitelezési koncepcióra.

Előzmény: ép-it-ész (213)
ép-it-ész Creative Commons License 2012.01.06 0 0 213

Hali

Igazad van, szívassuk !! ( haha ) bocs.

Na szóval a bálák alatt lesz bőven hely. Nem zavar a látvány, melegen tartott lesz és nem hül ki idő előtt. Itt gravitációról szó sem lesz, mert kicsi a keresztmetszet .

De egy kicsi ventilátorral mindez megoldható.

Keress egy lég kazánnal foglalkozó topikot és küld el nakam is a link cimét.

cs

Előzmény: damatic73 (212)
damatic73 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 212

Akár hiszed, akár nem, erre is gondoltam. Mert nem szívesen kergetem körbe a vizet, aztán ha valahol csöpög, mire észreveszem, már gond van. Másrészt meg úgy megkonstruálni, hogy a kályha ne forralja meg a vizet, vagy etázsfűtés kell, vagy keringető, de akkor már megint gépészet meg villany van a dologban, ha meg villany, akkor már mindegy, hogy víz vagy levegő keringető, ha meg meglehet csinálni, hogy gravitációsan keringjen a levegő, akkor az lenne a legjobb. Mondjuk a padlóban a staflik között a visszatérő, meg a födém fölött a bálák alatt az előremenő légcsatorna. Szükség szerint a visszatérőt szívatni.

Előzmény: ép-it-ész (211)
ép-it-ész Creative Commons License 2012.01.03 0 0 211

Hali

És mit szólnál ahhoz, hogy a levegőt melegitenéd direktben és azt fujatnát körbe a lakásban. Végül is a radiátorral is ezt csinálod . Nem lenne drágább !!

cs

Fütésszerelőknél vagy a valamilyen levegős topikban kell ennek utánna nézni.

Előzmény: damatic73 (210)
damatic73 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 210

Ahogy tetszel mondani.

Megint formálódott bennem a kép, oda fog kerülni a konyha, ahol volt eredetileg, és sütő-főző kemence is lesz. Ugyanabba a kéménybe a másik oldalon meg üvegajtós téglakályha. Olyan kandallószerű. A kettő egymásba fűt majd, tehát ott gyújtok majd be, ahol tetszik, de mindkét helyen fűt. Vagy akár mindkét oldalon tüzelhetek. És lesz benne víztartály is, és megy a távolabbi helyiségek (fürdő, wc, hálók, dolgozó) radiátorjaihoz. Persze nem lapradiátorokat szeretnék, hanem szegélyradiátorokat. Ilyesmiket.

Előzmény: ép-it-ész (209)
ép-it-ész Creative Commons License 2012.01.02 0 0 209

S veled lesz hitvesed---hit-vesed--Hit Veséd . Ugyan is páros szerv és a hitükel kapcsolódnak össze .

cs

Előzmény: damatic73 (208)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.30 0 0 208

Most ezt amúgy is, vagy a kérdésemmel irányítottam a figyelmedet a szalmára?

Amúgy most kaptunk egy általános tájékoztatót a funditól, amiből egy példányt vissza kell küldeni aláírva. A kontaktunk azt mondta, ennek örüljünk, mert ez azt jelenti, h minden oké. Remélem, tudjuk tartani a január 15-ös szerződés szerinti határidőt. Közben bejelentettük a végtörlesztést, örömhír, hogy kevesebb, mint amire számítottunk, így még alkuképesebb a lakás - remélem gyorsan megveszik. Tüzelőnk még nincs, de van remény egy nagy rakás selejtes raklapra, közben majd lesz még egy kis vágott tölgy a tüzépről. Már nem érdekel, ha hóban is, de ott akarok lenni, mert OTT JÓ!

Előzmény: ép-it-ész (207)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.29 0 0 207

Fontos !!!!!

http://elohazak.com/szalmahazak/

Annyira múlt, hogy csak ez lehet a jövő !!!!!!!!!!!!

ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.28 0 0 206

Megszületett a FÉNY ! NAPUNK, a Mi napunk , cca 3 fokot emelkedett a horizont felett.

Jő a tavasz.

Karácsony = kerecseny vagy hivd ahogy akarod , de a fénnyel és annak ünnepélésével van összefüggésben .

Megrezdül a MESTER gerenda, és ez az idegszál harmonikus rezgésére rezgünk Mi is tovább . Ki így, ki úgy de felfogja ezen rezgést és maga szintjén rezeg tovább .

Mindenkinek kívánom, hogy a rezgései legharmónikusabb formályára kapcsolódjanak és töltse el Őket az Ősök Szent Szelleme-szellemisége.

Dudik János

ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.24 0 0 205

Hali

Remélt dolgaidhoz beteljesülést kivánok .

cs

Előzmény: damatic73 (204)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 204

Végig gondoltam.

Köszönöm a tanácsaidat, és azt hiszem EGY boldogabb új évet/életet fogunk építeni. Nagyon jelentős dolgok várnak ránk 2012-ben.

Előzmény: ép-it-ész (203)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.22 0 0 203

HALI

GONDOLD VÉGIG ... lÁNGRA KAP A DESZKÁZAT ÉS A FÖDÉMGERENDA... EZ AKKORA HŐVEL ÉG, HOGY SZERINTED A SZALMA ADDIG KIRÁNDULI MEGY ??

Nem lesz semmi baj .!!

CSÁH

Dudik János

Előzmény: damatic73 (201)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.22 0 0 202

MINDENKINEK BOLDOG KARÁCSONYT !!!...

damatic73 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 201

Értem, de ha kihagyom az alsó sárréteget, akkor alulról nincs tűzgátló réteg - nem baj?

Előzmény: ép-it-ész (200)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.20 0 0 200

Hali

Ha alullról is szépet szeeretnél látni, javasolom a PÓR födémet. Ez egymás mellé szegezett kettő deszka hézagait lezárod egy harmadikkal .

Köszi a z/y cserét. Valahogy elnéztem .

Akkor a gerendázaton: deszkázat - nádszövet - 5cm sár - kockabála - 5cm sár eddig a rétegrend.

Nem jó . Ki kell hagyni az alsó sár rétreget. Deszka+nád ( hogy a széleinél kissé kilógjon -- ez a szellőzés ! ) +szalmabála és arra a ,, sár ,,

cs

Előzmény: damatic73 (199)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 199

Szeva

Ez a nád! nagyon szuper! (mobilról írsz? zy csere)

Úgy logikázunk, hogy 50cm-enként lenne gerendázva, de lehet, hogy nem is lambéria less rajta, hanem csaphornyos deszka (hajópadló) /vagy mi/.

5 centis saralást írnak a szalmaház technológiánál kívül-belül a B tűzállósághoz, azt gondolom, hogy valahogy ezt kellene a födémnél is megcélozni.

Akkor a gerendázaton: deszkázat - nádszövet - 5cm sár - kockabála - 5cm sár eddig a rétegrend.

Előzmény: ép-it-ész (198)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.20 0 0 198

Hali

vegzük a Régiek logikálzát .

Nem volt nejlon se sütőpapir .

( lambéria se !! )

Tehát ha a desykáyatra fellülről nádat teritesy , jó sürü syövésüt és a saradat nem higra hanem un. kissé képlékenzre gzúrod és ayyal tapasyolsy akkor nzert ügzed van .Ay első réteg syáradása után mehet rá még amennzi kell, syintén tétegenként . Amire figzelj, hogz a sárnak elég nagz a súlza és a lambéria nem teherhordó hanem dekorációs anzag. tehát kell valami kiegésyitő tartósyerk. ez régen a felső desykázat volt és a gerendaköybe rakták a hősyigetelést ami lehet nád- syalma stb.

cs

Előzmény: damatic73 (197)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 197

Hidd el, nekem is.

Egyrészt várjuk a Fundi visszajelzést a tanyához, másrészt visszalépett egy vevőnk a lakással kapcsolatban, a másik meg hezitál, pedig kp-s lenne, és befektetésnek is jó lenne neki. Nagyon jöhetne már egy Isteni segítség, mert egyre nehezebb túlélni.

Amúgy tovább gondolkodtam ezen a szalma szigetelésű fafödémen. Azzal riogat a család kőművese, ha a gerendára fölülről rakott lambériát lesaraljuk, akkor eláztatja/elszínezi/átcsorog, satöbbi mielőtt megszikkad, és csúnya lesz a lambéria. Viszont a szalma tűzgátló rétegeként mindenképpem kell alá saralás (meg fölé is). Már arra is gondoltam, hogy gipszkartont fektetek a lambériára és arra a saralást, de az alsó hangon 460 forint többletköltség négyzetméterenként. Vaaaaagy, egyszerűen sütőpapírt terítek rá, és arra megy a sár, úgy csak nem csorog át...(?) Lehetne még a lambéria nútokat is ragasztani, de az nem tudom, mennyire tesz be a páraáteresztő képességnek.

Előzmény: ép-it-ész (196)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.20 0 0 196

Szinte fáj ez a csend...

ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.11 0 0 195

Hali

Ahhoz , hogy az ember fia konkrét tanácsot adjon, ahoz látni kell !!

Ajánlom, hogy egy közelben lakó parsztemberrel vedd fel a kapcsolatot és csak utánna egy épitésszel. Az épitészek mindent elrontanak az ególyukkal.

Tehát először az ŐS elveket kell megértened. Egyenlőre ne legyen probléma az alacsony belmagasság.

Ne akard a talajt lebetonozni mert pl. lehet, hogy a talajszellőzésnek jót tesz és ha lezárod akkor a falaknál vizesedhet .

Összetett dolog de nem reménytelen .

Szóval : Jöjjön a PARASZTBÁCSI  !

cs

Előzmény: damatic73 (194)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 194

No, lehet, hogy nem látszik a képen, de már van egy gang része a háznak, ami be van építve.

Ami problémás, hogy a padozat kialakításához ki kellene nyesni a jelenlegi föd feltöltésből. De sokat nem szeretnék, egyrészt a munka miatt, másrészt nehogy nekem feltörjön ott egy gejzír;) vagy betorkolljon az esővíz egy zivatarból. Mert ugye kellene egy vékony kavicságy, ami kb 2cm, 5cm a stafli, és még 2cm a padló (laminált vagy hajópadló, de inkább utóbbi). Szóval, nem hiszem, hogy 9cm-t ki lenne szabad nyesni a földből, amúgy meg minimum 5 cm-esek most a küszöbök, tehát a jelenlegi padlószintnél 3-5cm-el fentebb kellene jutni. Ellenben az ideg elég alacsonyan van most is, és attól tartok, hogy ha  megcsinálom a padlót, folyton le kell hajolgatni a gerenda alatt. De ha még nem is lenne így (bár el lehetne kerülni), a bejáratnál most is így van, tehát csak lejajtott fővel lehet rajta közlekedni. Őseink kisebb testmagassággal rendelkeztek, így talán nekik nem jelentett ez gondot. A bejáratot meg nem terveztem áthelyezni a ház végébe, mivel ahonnan a kép készült, onnan érkezünk be a tanyaudvarba, tehát teljesen jó helyen van.

Szépen lassan szeretnék mindent megtudakolni, kitalálni, megtervezni, és úgy hozzáfogni. Egyébként apám kőműves kisiparos volt, én villanyászként kezdtem. Most is van a családban kőműves, rajta keresztül ács, úgyhogy az önmegvalósító művész-építészek ki vannak zárva. Ja, és természetesen a kompromisszumokba az is bejátszik, hogy ez A lakótanyánk lesz, nem egy hobbi, hóbort vagy akármi, mint ahogy a tanya régen is volt az Emberek számára.

Előzmény: ép-it-ész (193)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.09 0 0 193

Hali

Még nem kaptam semmit.

Szerintem töltsd fel ide nyugodtan.

cs

Előzmény: damatic73 (192)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 192

Küldtem privátban fotót.

Van torokgerenda, nincs székállás. Érdekes, hogy egy része vert fal, később épült hozzá hosszában toldat, az már vályogtégla, de a tető és a födém egységes. A gang kisebb részét régen építették be, a hosszabb szakaszban, ahol bentebb van a fal, azt tizenpár éve.

A helyiségek felosztásával lehet bajt csinálni? Most arra gondolok, hogy a főhajó (vagy nem tudom, hogy írjam) egy szakaszán leválasztanék egy folyosót a ház közepén hosszában (4,2m hely van), ahol hálószobákat alakítanék ki, és ahol valaha a gangra néző ajtók, ablakok voltak, ott lenne a gang részben kialakított dolgozó, fürdő, egyéb helyiségek bejárata.

Előzmény: ép-it-ész (191)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.09 0 0 191

Hali

NE NYÚLJ A MÉRETEKHEZ !!!

nE BORITSD FEL AZ ARÁNYOKAT !!!!

Ez egy ősi és még valószinüleg a régi Emberek világképét magában hordozó épület.

Ha jól megnézed és a tetőben van un. TOROK GERENDA akkor az pontosan az ép. teljes magasságának az 1/7 részén található.Tető dőlészöge meredek 38-45 fok között és az épületet 3/5 arányban osztja.

Lehetséges ez ?

Nézz utánna kérlek .

Ha nyugalommal tölt el a hely szellemisége ez az jelenti amit sajna a mai ácsok közzül csak nagyon kevesen :

Jelmondatom : tudunk-e olyan tyúkólat épiteni amiben jól érzi magát a tyúk ???

Régen tudtak és nem csak ólat hanem házat is .

Tehát ha jól érzed magad az épületben akkor ez számodra lett épitve.

Vannak ezek az Önmegvalósitó müvészlelkü épitészek . Nagyon figyelj oda, nehogy elbarmolják, mert felborul a LAK-ás energiálya.

cs

küldj fotót !!

Addig is :http://www.youtube.com/watch?v=RNU2rTn161w

Előzmény: damatic73 (190)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.08 0 0 190

Uuuuuuhh. És én hol kolbászoltam két napig?!?!

Még nem néztem meg iránytűvel, de lehet, hogy egy cseppet tévedek a tájolással, és lehet, hogy pontos.

Na most akkor viszont ha ez így van, akkor pontosan meghatározott a tető hajlásszöge és a Mester gerenda elhelyezkedése a tetősíkokhoz képest (vagy annak nincs jelentősége?). Mert ezek szerint, ha én feljebb szeretném tenni a födémet 20 centivel, akkor a tetőt is meg kellene emelnem?

Valami megmagyarázhatatlan, végtelen nyugalom és harmonikus érzés tölt el, akárhányszor járok ott (most van folyamatban a megvásárlása). Talán nem véletlen.

Nem szeretném elrontani, tehát kellő értelemmel és tisztelettel szeretnék hozzányúlni.

Előzmény: ép-it-ész (189)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.06 0 0 189

Hali

Téged a Jó Isten küldött ide !

Végre egy érdeklődő.

Azon kell először is elgondolkodni, hogy hogyan irjuk :

Mester gerenda vagy mestergerenda ?

Ugye nem mindegy .

Véleményem szerint egy mester létezhet mindenki számára de van egy egyetemleges mester . Jelen esetben a mindent átható energia egy bizonyos rezgés . Nevezhetjük Istennek is .

Na, ez azért érdekes mert a Régiek a Mester gerendát IDEGnek nevezték. Ez az IDEG az univerzumból érkező külső ingerek hatására rezegni kezdet amit a helyiségben lévők megértettek, felfogtak és az utcára néző két ablak közzé megdöntve állitott tükörrel vissza is reflektáltak.

De az Ideget másként is hivták . Ez volt a HADAK útja , azaz mintha a spirális galaxis egy csápját jelenitették volna meg az otthonukban .

Ez a gerenda kelet - nyugat irányba meteszette a teret.

Ha születés volt akkor az ágyat úgy állitották, hogy az asszony feje kelet felé nézzen .

Ha ravatalra került a sor akkor forditva.

Erre a gerendára rótták a teremtés szimbólumait és minden fontos dolgot ami a CSALÁD életében nagy jelentőséggel birt.

Aki oda betért, elég volt egy poillantás a gerendára és mindent tudott.

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy le volt irva , mint egy reklámujságban, hogy olcsóbb lesz a tej ,,,,, hanem egy jel rendszer volt használatos ami akár falvanként vagy településenként más és más volt de mégis azonos.

cs

Előzmény: damatic73 (188)
damatic73 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 188

Köszönöm!

A betont mindenhova felkiáltást úgy értettem, hogy mostanában minden kőműves ezzel kezdené, ellenben véleményem szerint a cementnek nem sok keresnivalója van egy vályog épületben. A vizes helyiségek meg egy külön bukfenc, de "így szép az élet".

Még egy köszönet a fiókgerendázat szakszerű leírásáért! Én sajnos így hallottam egy idős kőmívestől, ezért tudtam úgy, hogy a mestergerendára felül támasztott gerendák esetében beszélhetünk erről. Ennek a hagyományos paraszti építészetben alkalmazott mestergerendás fa födémnek van valami egyéb elnevezése, vagy csak egyszerűen "mestergerendás fafödém"?

Előzmény: ép-it-ész (186)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.05 0 0 187

Hali

Jó helyen jársz .

Mi a kérdés ?

cs

Előzmény: komorkoma (185)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.12.05 0 0 186

Hali

Szerintem jó döntés a tradicionális épitészet irányába kanyarodni.

Egyáltalán nem mondható modernnek a betont mindenhova felkiáltás .

kövesd a párnafás eljárást a padozat kialakitásánál.

Jó munkát !!

Fiókgerendáról még annyit, hogy azt a gerendát nevezzük fióknak mely egy meghatározó fő tató gerendába csatlakozik.

Ez a gerendatipus általában a kiemelt fa födémeknél járatos és a fiókváltó gerendához kötjük harmados csappal.

cs

Előzmény: damatic73 (184)
komorkoma Creative Commons License 2011.12.05 0 0 185

Érdeklödnék, kinek van tapasztalata alpesi tetős szerkezetek építésében?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!