Szereztem egy HP tápot, ahhoz hogy működjön, át kell hidalni két lábat (érdekes módon a neten elég változatos megoldások vannak, nekem ez vált be.
Mivel 2 tápot sorba szeretnék kötni, legalább az egyiken le kell választanom a negatív kimenetet a házról (védővezetőről).
Ehhez a DC oldalon ki kell venni 2 csavart, helyettesíteni valami nem vezetővel - esetemben teflonból esztergáltam tartókat.
Ez mind rendben van.
Bekapcsoláskor a +/- 12 V és a ház között megjelenik egyik tápon a hálózati feszültség fele, a másikon kb 60 volt.
Nyilván ráz is, egyébként 0.125 mA, ill 0.33 mA t mértem.
A betáp oldalon a L (line) - PE között olyan 9 nF van, ugyanígy a N - PE között is. Ez normális, a bemeneti zavarszűrés, ez olyan 3-4 mA szokott lenni, ami a PE re folyik.
Na de a DC kimeneten?! Ott ugyanis 1nF van.
Jobb híján egy 5k6 ellenállással lekötöttem a DC- pontot a házra, maradt vagy 1-2 volt váltó rajta.
A kérdés: mivel oldanátok meg? Egy nagyobb kerámiakondival? Mondjuk 100nF? Vagy kondi/ellenállás?
Nem izgat, a rendszer így is túltermel, pedig minden villannyal megy! Még mindig beljebb vagyok, mintha 5Ft-ért visszatermelném. Nem mellesleg ingyen volt.
Pontosítás: 1-1 milláért vette darabját, akkor voltak 72%-os állapotban. Egy holland Tesla alkatrész kereskedőtől. Így mentes volt a sarcoktól. Még BMS-t is adtak hozzá.
A régi vas-nikkel (Edison) azért jó, mert ugyan hatalmas és brutálisan nehéz, de NAPONTA veszít 1-2%-ot akkora az önkisülése. A belső ellenállása is nagy, de legalább 40%-al kell többet kell bele tölteni mint a ténylegesen kivett villany. Viszont 50 évig vidáman szolgál.
Nálam még időben a kerti szalonnasütőben landolt, ott csinált jó kis tűzijátékot.
Többek között ezért nem lett használt Kona akku a házi energia-tárolóm, meg szerencsére a szomszédaim se kezdtek bele a napelemes csoportokban látott házi gyártmányú tűzfészkek (=húsosláda-méretű Li-ion meg LiPo-telepek) építésébe. Sok hátránya mellett ezért maradok a jó öreg vas-nikkelnél!
Nálunk a szervizben egy ártatlan LiPo tablet aksi, nem is fémházas, gondolta meg magát és beindult. Méteres lángcsóva, repkedő égő foszlányok és mindent beborító lisztnél finomabb grafit por. Szerencsére a kollégám, akinek az asztalán volt, nem ült a helyén. Így csak anyagi kár volt, meg 3 nap grafit vakarás még a plafonról is.
A 18650-es akkuk pozitív pólusa alatt van egy tablettára hasonlító "biztosíték". Az elvileg a túláramtól is védő hőkioldó. Ha az megszakad, akkor kívülről elérhetetlen a cella. Ezt szokták egy injekciós tűvel kívülről megpiszkálni vagy áthidalni.
Ez még a "védetlen" cellákban is ott van. A védettekben szabályos elektronikus panelka van. Mindig a negatív ágban. Ha ez kikapcsol valamiért, pl. túlmerítés, akkor ezt egy pillanatra áthidalva újra lesz kapcsolat a külvilág és a cella között.
Ha az akku még esélyesnek tűnik, de a töltő már nem hajlandó tölteni (modellezésben elég fejlett, balanszolós, processzoros töltőket használunk), akkor kis árammal, labor táppal szoktam pár percig tölteni. Ha összeszedi magát, és a cellák elérik azt a szintet, amit az automata töltő már elfogad, jó. Ha nem, megy a veszélyes hulladék közé.
Eléggé óvatos vagyok ezekkel, sose hagyom töltés közben felügyelet nélkül. Különösen, mióta egy sporttárs felrobbantitta a garázsát. :-) Maga az akku persze kevés lett volna ehhez. De ő a repülőgép modell üzemanyag kannájára tett töltés közben az akkut, és rossz állásban indította el. Az addig tölt, amíg csökkenni nem kezd az akkun a feszültség - ami Li akkunál persze nem következi be. Begyulladt az egész, letépte a nyomás a garázsajtót. Ehhez képest majdnem minden megúszta a dolgot
Üdv Urak! Hát csak nem nyugszom, mostn ott tartok, hogy vagy kidobok három vadiúj, csak üres ( 0,004 V) 1860 (?) jelű Li-ion akkumulátort, mert nem veszik fel a töltést ( hosszú ideig nem használtam egyiket sem), vagy "berúgom, mint a mopedet, azaz talán megoldás, ha valami változtatható kimenő feszültségű adapterről "ráeresztek" 5-6 V-ot? Mert nem szívesen dobnék ki ennyi új akksi! Hogy lehet "felújítani, a Parkside fúrógépem akksiját így indítottam el (másik akksival párhuzamosítva)?! Köszönök minden jótanácsot, kivéve a "dobd ki" tartalmút!
Írhatnál valamit arról hogy miért is kell ez a funkció, mert a felhasználás oka sokat segíthet, nem midegy pl hogy milyen anyagi ráfordítást ér meg neked a dolog vagy hogy egy ipari csarnokról vagy a fészeredről van szó.
Ha munkafényre van szükséged akkor két okból sem értem a dolgot. Az első, hogy a nap fényerejéhez képest semmilyen lámpa nem veszi fel a versenyt tehát ha besüt a nap akkor mindegy hogy milyen fényerővel világít a lámpád, még a fény-árnyék kontrasztot is csak nagyon koncentrált fényerővel tudod csökkenteni. A másik, hogy a fényforrások nem igazán adódnak össze a napfénnyel ami azt jelenti, hogy ha besüt a nap nyugodtan égetheted a lámpát teljes fényerővel, ha nem süt be a az ablakon vagy felhős az ég (tehát a lámpád erősebb mint a napfény) akkor simán felkapcsolod és ég bent mert az lesz a domináns onnantól.
Ha hangulatvilágítást szeretnél akkor egy alkonykapcsolóra felraksz egy autómata dimmert, tehát szürkületkor bizonyos idő alatt maxról csökkenti a fényerőt amennyire akarod. írd be a keresőbe hogy "automatic dimmer"
Ha lakásbelsőben akarod használni akkor annyi problémába fogsz ütközni hogy száz szenzorod lesz ami vezérli és pókhálót csinálsz a házból a kábelekkel, és akkor sem úszod meg hogy le kelljen kapcsolnod ha elmész otthonról.
az utólsó akadékoskodás, hogy a dimmer be van építve a szemedbe és agyadba, tehát felesleges fokozatmentesen dimmelni, nyugodtan időkapcsolóval a fényforrások számának változtatásával megoldható a probléma. Ha nagyon jó akarsz lenni akkor különböző erejű fényforrásokat kapcsolsz. alá-fölé rendelt konnektorba dugható időkapcsolókkal könnyen igazíthatód az évszakonkénti változással (időkapcsolóba dugod a hosszabbítót, abba dugsz megint időkapcsolókat és azokba dugod a fényforrásokat. elegánsan kalapsínes időkapcsolókat is használhatsz vagy használhatsz plc-t)
szándékosan nem bonyolítottam a dolgot lux-al, lumen-nel, színhőmérséklettel, sugárzási tartománnyal, sugárzási átfedéssel mert mindegyikkel permutálni lehetne a kérdést.
Jónak néz ki a csatorna, sajnos nekem az angol nem erősségem de majd a fiam segit, még neki is sokat kell tanulnia, de már igy is sokkal többet ért mint én :).