Nem tudom hogy allsz anyagilag, de tegnap hallottam egy XVI. ker-i telket, kis hazzal (Baross u., 140 n.ol, + kb. 50 nm). Jelenleg 15 MFt-nal tart a licit. :-( Lehet, hogy ez egyedi, de nagysagrendi hiba nem lehet benne.
"Természetesen" nem akaródzik kimenned a városból? Mármint Bp-ről? Jaj, pedig milyen jót tesz az ember lelkivilágának!
Igaz, Tacsa? Ja. és vegyetek addig is eldobható tányérokat-evőeszközöket (környezetvédők fordítsák el trekitetüket - én is vakon gépelek), és persze eldobható lábosokat és háztartási gépeket...
Egyelőre még nincs konkrétan kiszemelt áldozat, de ami a terveim között szerepel, az egy 45-50 m2 közötti 1.5-2 szobás kis családi ház önálló, nem túl nagy telekkel, minél olcsóbban. Természetesen Pesten belül, mert nem nagyon akaródzik kimenni a városból.
Bár hónapokkal ezelőtt eszembe jutott, hogy le kellene választani a háztartási berendezések dolgát kis topicunkról, de meg kell mondjam, hiba lett volna.
Az építkezési uborkaszezonban kimeríthetetlen témát nyújt egy-egy tűzhely vagy mosógép elromlása.
Jut eszembe, az én Energomatom is ereszt egy kis vizet alul. Az nagyon rossz jel?
Kedves tacsa!
Most már nagyon profin gépelsz. Arra kellene még ügyelned, hogy az idéző- és zárójelek BELSEJÉHEZ ne tegyél szóközt.
Új klaviatúrám van, melyen hozzáférhető AltGr kombináció nélkül a hosszú í és Í. Fantasztikus! Na , de nem ez a lényeg!
Kedves Obi wan. Első körben leírtam , amik talán a legfontosabbak, persze szerintem. Jó lenne, ha kicsit írnál arról, hogy kb. és nagyjából milyen a ház/lakás, amire szemet lettél vetve. Annak ismeretébe kicsit lemenhetünk a Hacsekkal kicsit pontosabba. Pár szóval körvonalazz, aztán írunk ajánlásokat.
Drága Petra! Mélységes résztvétem! Van egy jó hírem viszont Nektek! Ha bedöglik, szóljatok, van egy nem mai Hajdú gépünk, én a héten szeretnék venni egy új mosógépet, eccerűbb eccerre kiszállítani a mosogatógémmel együtt alapon. Ha addig feldobgya a talpát végleg a Tiétek, átmeneti állapotként szívesen felajánlom ingyér a Hajdút. Egyébként tök jól mos, csak kicsit megviselte az idő vas foga ( ami kissé némileg szintén korrodál ) A ruha viszont tiszta lesz benne. Jelezd, ha ez segítség. Ezen túl csak a saját bérmosodás két kezemet tudom ajánlani , esetleg a lágy Dunavízben, a munkahely előtti szakaszon. Szerintem cigiszünetetekben nagy sikert aratnánk!
( Off: volt egy gimis magyar tanárnő nagynéném, aki gyűjtötte a diákok aranyköpedelmét, abban volt, hogy az "Ágnes asszony mosással leplezte az őrültségét. Na, most eztet Te most nem tudod realizálni, mint Garamvölgyi az elfogást. On )
Panasz az van, hiába puccoltuk ki az a rohadt dög mosógépet és muxott egy hétig, tegnap megint lerobbant. Jó, tudom egy húszéves BOSCH, épp elérte teljesítménye végpontját, de mi a fenéért nem tudott Karácsony előtt bedögleni???? akkor arra költöttük volna a pénzt.-(((
Áttörések.
Az alaptestet ne kelljen utólag áttörni, a zsaluzatban legyen meg a helye a szennyvízcsatorna,
bemenő víz, (gáz?), Villany (ha földkábeles)... nek.
Az esővíz-ejtőcső vége is "zavarhatja" az alaptestet.
Az esetleges kémény alapját is ekkor kell megcsinálni.
A faház lekötő csavarjainak fészek jó az alaptesbe.
A szerelősík. amire állítják a faház szerkezeti falait, centi-pontosan vízsintes legyen.
A járószint alatti feltöltés minél többet ülepszik, annál jobb.
És még ami nem jut most eszembe.
Egy profi faház építő jobb listát ad, elég szomorú, hogy nincs teljesértékű szakkönyv.
bd
Befutottam röpke hozzászólásilag. Remélem, nem mondok semmit Hacsek ( és immár Sajó ) után ismétlésként.
Juci drága: örülök, a közölt árszint bútorilag tényleg jó. A szerbeszomszéd ( Jugoszlávióból jött építész és asztalos ) 3 hónapja ül a mosogatón, úgyhogy holnap valószínűleg beszerezzük a későbbre ütemezett mosogatógépet. Nem bírom a lavormódszert tovább. Viszont megsérteni sem szeretném, náluk voltunk bulin év végén, meg tuti szépen és olcsón csinálja, ha csinálja. Úgyhogy egyelőre irigykedlek.
Sajó: a lég és zajzárás két külön kérdés szerintem. A zaj átmehet légzáró falon is, ha a fal olyan anyagból készül, mely jól vezeti a hangrezgéseket. Erre a megoldás a hanglágy anyag "bevitele" a szerkezetbe: ún. "hangszigetelős" tapéta, vagy 1-2 cm-es szigetelő lemez stb. Szerintem a zaj nem elsősorban a nem megoldott sarok és felületi törésvonalaknál jöhet, az általad leírtak alapján, hanem az egész felület mentén. A szag más kérdés, ott a fedés alatt bárhol lehet megoldatlan csatlakozás, ezt csak cm-ről cm-re vizsgálattal lehet megtalálni, hol történik a szagosítás. Akkor lehet ugyanis a megoldatlan csomópontot látva azt eldönteni, milyen módon lehet a szagosítást megelőzni. Elképzelhető persze, hogy ez a megoldás a zajterjedésben is jelentős csökkenést jelenthet.
Obi wan: Arról, hogy mit érdemes megnézni lakásvételnél, már többször volt szó, akár hosszabb eszmefuttatást is megérne. Mivel most rohannom kell, csak röviden a legfontosabbakat ( kifejezetten lakásról szólok, nem házról )
- repedések vannak-e, és milyenek , ha vannak, mikor festettek-tapétáztak
- a fa elemek mennyire egészségesek, ablakok alsó részei a szárnyak között rohadtak-e vagy sem
- milyen szerkezetű a ház , melyben a lakás van, nem bauxit-betonos-e?
- milyen szerkezetű a födém, nem borított fagerendás? ( ha az, milyen állapotúak a teherhordó fagerendák,), nincs-e lehajlás a födémen
- ablakok felett falsarkokban a fal elszíneződése nem tapasztalható-e ( ez a koszorúk, kiváltó gerendák "hőhidas", azaz megoldatlan hőszigetelésére utalhat
- jól záródik-e minden ajtó
- mi van a konyhabútor mögött, alatt, ha benézhető, nincs-e rothadás, lehullott burkolat
- vizes helyiségekben a burkolat kopogtatása: szilárdan rögzítettek-e a csempék
- padló burkolat ( pl. parketta ) nem kezdett-e rothadni, gombásodni
- fűtési rendszer elemei nem rozsdásodnak-e kívülről
- nincsenek-e ázás nyomok például az alatta vagy felül levő lakás irányában ( akár alsó és szomszéd lakókkal beszélgetés- rákérdezés , mely egyébként sem árt, hátha olyanok, akik mellett tuti nem lehetne élni békében
Összességében még ezernyi dolog megnézhető, legjobb azonban esetleg egy szakember barátot elvinni, építészt, építőmérnököt, esetleg épületgépészt, aki tanácsot adhat abban, van - e komoly gond a lakással, milyen összegre rúghat a felújítás, ami vétel után a lakhatáshoz szükséges, illetve milyen hibák találhatók, ami az alkupozíciót erősítheto részedről.
Konkrét kérdésre válaszolni tudunk, esetleg Hacsek hozzátehetne még egy-két fontosabbat, biztos rohantomban kifelejetettem sokmindent.
Muskátlimama:
- küldtem emilt telefonnal
- az, hogy vizes a ház, még nem feltétlen nagy gond, ha van mód a korrekciókra.
- ha a telek oldalhatáron álló falról van szó, amely vizes , akkor jóval nehezebb a helyzet, mert vagy a szomszéd telek, vagy a közterület felé kell - átmenetileg - megoldani az építés tűrését, ami jogilag egyszerű, de a valóságban nem.
Ha telken belül van az adott házfal, nem olyan rossz a helyzet, mert ki lehet szedni a földet a ház mögül, és esetleg egy kis támfal - járda kombinációval a vizesedés oka megszűnik, megfelelő szellőztetést követően a fal kiszárad. Mindenképp el kell vezetni a ház mögötti lejtős terepen érkező felszíni vizet ún. "övárokkal", hogy ne álljon meg, majd szivárogjon le a talajba a ház háta megett. Ha ez megvan, még lehet a Hacsek által jelzett rétegvíz, ami csak úgy oldható meg, ha ki van ásva, és egy ún. szivárgó ( a vizet a ház alapozási síkja körül összegyűjtő "alagcső" és felette terepszintig a víz áramlását segítő, a talajvíz házfal nyomását ezzel megakadályozó kavics visszatöltés építésével kezelhető.
A jelzett vizesedés lehet építészeti kérdés is, de elképzelhető, hogy a megoldás talajmechanikai szakértő közreműködését igényelheti. Kérdés a telek/ház vétel előtt, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az adott teleknek, és ha csak a vizesedés a probléma, és szakértő szerint adott összegért korrigálható, akkor a vételkor lehet alkuban figyelembe venni , így nem kritikus a vizesedés kérdése.
Nem venném szívemre, ha ez a segítőkész asztaltársaság hajbakapna a betonozás problémáján. :-)
Stoki ötletét köszönöm, megnéztem a könyvesboltban, és valóban van pár barkács könyv, amiből az "ökölszabályt" ki lehetett olvasni. (Sajna, már nem fillérekbe kerülnek, úgyhogy a takarékos megoldásként a memorizálást választottam. Sajna nem ment olyan gyorsan, mint a Rövidzárlat című film kis robotjának. :-)
Megtaláltam az építőipari normagyűjteményt is, ez sok kötet és még drágább, ellenben nem ökölszabályként, hanem (számomra) elég pontosan tartalmazta a különböző betonfajtákhoz szükséges anyagmennyiségeket, illetve a különböző munkaműveletek normaidejét is (mint pl betonkeverés géppel, zsaluzás, földmunkák). Azt, hogy egy munkaórát hány forinttal számol a mester, egy másik könyv tartalmazza (évente update-elik), de ez nem volt meg a Liszt Ferenc téren, egy másik könyvesboltban az árát megmondták. :-(
Köszönöm Hacseknek, hogy arra bíztat, hogy vegyek fel egy felelős műszaki vezetőt. Eddig nem gondoltam rá, hiszen a faházat a gyártó cég emberei állítják fel, az árban megegyeztünk. Valószínüleg naivságom és tájékozatlanságom volt az oka, hogy nem tartottam kritikusnak az alapozás műveletét (ásnak egy gödröt, oszt betont bele), így előzetesen nem néztem utána az alapozás költségeinek, és így elég váratlanul ért az a hatalmas összeg, amit a kőműves mondott. (Bár lehet, hogy ez csak taktika a részéről, hogyha elengedi a felét, még mindig jól járjon.) Na mindegy, hétvégén leülök vele egy kockás papírral és megkérem, hogy tételesen világosítson fel. Alapvetően bizom az emberekben és ezt a kőművest úgy ajánlották, mint egy megbízhatót.
Nos, köszönöm az építő hozzászólásokat és kritikákat.
Kedves Espada!
Remélem tévedek, de mintha meg lennél sértve. Ne tedd!
Én szakmai kérdésekben tudok segíteni, de beszerzési tanácsokat nem tudok adni, más dolgait szervezni, aktuális árak iránt érdeklődni nincs időm.
Nahát ez az!
Akinek sok mindent kell fejben tartani, az hamar leszokik arról, hogy romlandó árut (árat) tároljon fejben.
Pl. van a buksimban márkanévjegyzék.
Pl. nem használok telefonregisztert.
Pl. tudok jó néhány verset fejből.
Pl. leszolmizálok fejből sok mindent.
Speciel árakat nem jegyzek meg. Sorry.
Természetesen! Arra gondoltam,hátha tudod kapásból
,hogy kb mennyi. Olcsó,a sima tatai szalagcserép 74Ft/db (kb) Gondoltam még a bitumenes lemezre ,csak hát az nem nézki sehogy sem.
Hacsek!
Arra a fém tetőfedő anyagra gondolok amit cserép helyett használnak. Klf színekben lehet kapni,és
felrakva úgy néz ki mint a cserép. Bocs arra gondoltam,hogy ezt hívják cserepeslemeznek. De
ahogy láttam,mintha sinus profilra hasonlítana.
Amit írsz, nonszensz.
Az általad fizetett műszaki ellenőrnek nem lehet érdeke, hogy téged csapjon be. Úgy kell megválasztani (pl. ismeretségi körből), hogy a te szövetségesed legyen. Éppen ez a lényeg.
Neked az az érdeked, hogy az építkezésedről egy szöget ne lehessen ellopni, a szerkezetek az előírt minőségben készüljenek, a melósok ne lógjanak. Ez a dolga a műszaki vezetőnek, nem más.
Kössz Ari, hogy kihoztad a beszólásomból azt, ami a lényeg.
Hacsek
És képzeld még téged is értelek:))), mert én is ezt fedeztem fel a mondanivalódban.
De fura nevű kolléga egy olyanfajta infot szeretett volna belőled kiszedni, amit Ari mondd, illetve én is. Biztosan tudja a kérdező cimbora is azt, hogy egy műszaki faszival jelentős pénzt takaríthat meg, de mi van ha a műszaki is a rablós fajta. Nagyságrendű összegeket, illetve képletet kellett volna neki mondani, de ahogy írtad nem tudsz. Egy ember sokkal jobban megbízik egy ilyenfajta segítőkész ürgében, mint Te és lecsekkolja még a műszaki szakit is, ha kell.
Én mindig veletek vagyok, folyamatosan olvaslak titeket.