Keresés

Részletes keresés

XX Hajek 1100 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1259
Ha valakit érdekel.

Nálam a vegyes t kazán füstcsövébe van bekötve, semmi probléma nincs vele.
Látam már egyszerüen, a falon kivezetett 80-as csövet aminek a másik végén a pellet kazán volt.
A lényeg csak annyi, hogy a füstgáz szabadon tudjon távozni a rendszerből és ne jöhessen vissza a füstgáz.A cső hossza sem érdekes , lehet akár 8-10-méter is.
(jelenkleg nincs érvényes előírás ezeknek a kéményeknek a milyenségére...)
Előzmény: nylc (1258)
nylc Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1258
Szerintem meg fölöslegesen rémisztgetsz embereket, pl. halottkémekkel.

A turbós kazánok is azért lettek kitalálva, hogy ha valamilyen okból nem tusz / nem akarsz kéményt építeni, felrakod a falra, átbiggyeszted a leírás szerint a falon a csövet, és probléma megoldva. Ehhez képest ma Magyarországon már ott tartunk, hogy drágább és bonyolultabb az el- és bevezetés megépíttetése hozzá, csak felvelé vezetheted, stb. Tehát ismét létrehoztuk a kéményt (illetve valami bonyolultabbat annál, mert befelé is ott megy a levegő) egy olyan berendezéshez, amit annak kikerülésére találtak ki.
Így azt az értelmét vesztette el, amire kitalálták: kémény nélkül, egyszerűen.

Egy olasz (szándékosan nem írok márkát, ez nem a reklám helye) pelletkandalló füstgáz elvezetése alapesetben, a (eredeti olasz) leírása szerint:

Megoldás 1: átlököd a falon a nyolcvanas inox csövet, odakint 100-as külső (alu vagy réz), 80-as belső (inox) csövel T idomban alulra kondenz gyűjtő, felfelé másfél méter, tetejére kalap, és kész. Természetesen minden csődarab a falhoz rögzítve, de nem kell a tetőn túlnyújtani, meg hasonló bohócságok.

Megoldás 2: 80-as fekete vagy sima inox csővel T idommal indulsz, alulra kondenz gyűjtő, felülre egy méter 80-as cső, könyökkel be a hagyományos kéménybe. Nem kell, hogy szerelt kémény legyen, nem duplafalú hókuszpókusz, hagyományos téglakémény, mint öregapám vaskályhájához. Lényeg, hogy a tetején kívül máshol ne füstöljön.

Nem kötözködni akarok veled, értem a te álláspontodat is, csak szerintem fölöslegesen túlzóak a magyar szabályok és szokások kéményügyben. Ennek mára az a tipikus magyar településkép az eredménye, hogy minden házon ott figyel egy bazinagy és ocsmány ronda szerelt kémény. Azért, mert az, akinek elvileg ez a szakmája, azt hiteti el az emberekkel, hogy ez csak így lehet biztonságos. Pedig egy túrót.
Előzmény: Törölt nick (1257)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1257

"túlmisztifikálni az égéstermék elvezetést."

 

Erről tudna egy-két halottkém mesélni!

 

"az olasz pelletkandallók arra lettek kitalálva eredetileg"

 

Tévedsz, náluk is csaklehetőségvolt. Ma már nem az!

 

"Aztán jön a magyar kéményügyi hókuszpókusz, és megmagyarázza, hogy krematórium-kéményt kell építtetned hozzá, és állandó kéményseprői felügyeletet kell igényelned a kémény be- és kivezetéséhez."

 

Ez egy átgondolatlan vélemény. Gondolom.

 

"Kapásból két vízteres pellentkandallót tudok mutatni, ami parapetes kivezetéssel működik hibátlanul. Mindkettő egyedül fűt egy-egy családi házat, folyamatos üzemben."

 

Talán tiéd az egyik, a másik az akit elláttál jó tanácsokkal?

Nem arról volt szó hogy a vízszintessen kivezetettnem működik. Azt írtam hogy tíltják a jogszabályok.

"Ez a kéménymisztifikáció csak elveszi az emberek kedvét a dologtól."

 

Emlékezhet még a szaktársadalom a turbós falikazánokra. Ott is így kezdődött, hogy azt hitték mindent szabad. De tévedtek. És nem szegte kedvét a fogyasztóknak a szabályos beépítés komoly ellenőrzése, ellenben a biztonságukat növelte.

 

A helyzet az:

Él egy fedél alatt több oxigen fogyasztó. Ilyen Pl.: egy kandalló, a tulajdonos, a cicus, és a kutyus.

Ha elfogy a levegő a helységeben, "kialszik" a kandalló, a tulajdonos, a cicus, és a kutyus.

Jő a felmentő mentő!

És egy alapos szellőztetés után újra indítható a kandalló!

A tulajdonos, a cicus, és a kutyus, többé nem!

Ezt a tanmesét réges régen fogalmaztam meg épületgépész végzős diákoknak.

Lehet, hogy eszükbe jut. És a békés egymás mellet élését biztosítják az előbb felsorolt résztvevőknek.

 


 

Előzmény: nylc (1256)
nylc Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1256
Szerintem fölösleges a pelletégetésnél ennyire túlmisztifikálni az égéstermék elvezetést. A ventillátor ugyis kinyomja a füstöt a csövön, elég arra vigyázni, hogy a lakásban ne eresszen.

A parapetes megoldás is működik üzembiztosan, az olasz pelletkandallók arra lettek kitalálva eredetileg. Aztán jön a magyar kéményügyi hókuszpókusz, és megmagyarázza, hogy krematórium-kéményt kell építtetned hozzá, és állandó kéményseprői felügyeletet kell igényelned a kémény be- és kivezetéséhez.

Kapásból két vízteres pellentkandallót tudok mutatni, ami parapetes kivezetéssel működik hibátlanul. Mindkettő egyedül fűt egy-egy családi házat, folyamatos üzemben.

Ez a kéménymisztifikáció csak elveszi az emberek kedvét a dologtól.
Előzmény: Törölt nick (1254)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1255

"Minden hagyományos kandalló is bentről szív."

 

Hát ebben tévedsz!

A mostani kandallók szakszerű beépítésének egyik fő feladata a légellátás megoldása. És ezt az esetek többségében külső bevezetéssel oldják meg.

Nem pelletről van szó.

A pellet kandalló esetében Pl.: ha egy helységben van egy külő kivezetésű konyhai pára elszívóval, hiába megfelelő nagyságú a légtér a teljesítményhez, külső bevezetést KELL alkalmazni. Természetesen erre, kialakított hely van a berendezésen. 40 mm csövecske. És lehet "defflektoros" megoldás is.

Ez az innen is egy kicsit, meg onnan is egy kicsit!!! :)

Előzmény: Jesu (1247)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1254

"Már 2* láttam, hogy írtad, gondolom nem elírás. Merthogy amikor én vettem és beépítettem, akkor erről szó sem volt még, nem is ilyen csővel forgalmazták, csak sima natúr Inoxal."

Valóban nem volt erről még dokumentum amikor te vásároltad.

A cső, amit ma is lehet kapni, nem kémény cső, hanem füst, vagy égéstermék elvezető cső.

 

"Ez a kondenz is marhaság. Még egy csepp sem gyűlt össze sehol. Szerintem inkább van pernyezsáknak a T."

 

A "marhaság" kifejezéssel óvatosabban!

A T nem kondenzgyűjtő! Az tisztító idom, (ezt jól gondolod) amit a kályhák füstcső kivezetésénél első elemként kell beépíteni. Kondenzátum a kéményben jelenhet meg, és vannak is erre utaló hírek. De ezt a KÉMÉNY kondenz gyűjtője gyűjti.
 Adva van egy vízteres, mondjuk IDROTECH pellet kandalló.

Indító elem a füstcsőnél, egy szima 90.-es könyök. Függőlegesen felfelé 5X1m.-es egyenes 80.-as füstcső, gyári esősapkával befejezve.

Ezen a távon, olyan mértékben hűl meg a füstgáz, hogy a természetes huzat megszűnik a függőleges szakaszban. Kialakul egy füstgáz torlódás.

A berendezés működéselabilis, és állandóan kiáll hibára!

A kémény kicserélve!!!! Szerelt, szigeteltre, és csodák csodája azóta rendesen működik.

 

"egy nem szigetelt kémény maradék huzata is."

A nem szigetelt kéménynekNINCS ilyen hőmérsékleten, mint amimost honol, huzata!

A tiéd, bizonyos fokig nem szigeteletlen!

 

Van hely, ahol olvasható a pelletes berendezések huzatigénye, és ott olvashatja akit érint a dolog. (tervezők, kivitelezők)

Az oldalfali, és homlokzati un. "parapetes" megoldás tiltása egyszerű, építésrendészeti jogszabály, amely mellé még csatlakozik a hatályos gáztörvény égéstermék elvezetés elhelyezések fejezete és már érthető is, a változás az említett berendezéseknél.

 

Valaki megkérdezte a "megfelelő szigetelés" miért nincs definiálva?

Azért, mert azt szintén az építésügyi jogszabályok és szabványok (hatályos) pontosan leírják. Épp itt a fórumon beszélgettünk minap a szigetelések vastagságáról. 

Előzmény: Jesu (1227)
p_arpi Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1253
A közeljövőben én is tervezem a fűtésem diverzifikálását (pellet + fűtőgáz). Az elképzelésem egy 14-18 kW teljesítményű pellet fűtésű vízteres tüzelőberendezés üzembe helyezése.

Legnagyobb problémám a füstgáz elvezetése (kémény).

Az általam megismert pellet fűtésű vízteres kályhák általában 80 mm átmérőjű füstelvezető nyílással rendelkeznek, ahol a füstgáz paraméterei a következők:

Hőmérséklet max.: 250 Cfok

Hőmérséklet min.: 100 Cfok

Nyomás maximum: 0,12 mbar vagy 12 Pa (túlnyomás!!)

Nyomás minimum: 0,10 mbar vagy 10 Pa

CO: 0.055 – 0,018 %

CO2: 5.5 – 11,9 %

Tömegáram: 7,3 – 13 g/sec.

A pellet, mint minden szilárd tüzelőanyag – elégtelen tüzelés (pl kevés a levegő) esetén jelentős korom képződik a füstgázban és az ki is rakódhat a füstgázelvezető belső falára.

A kirakódott korom előidézhet koromtüzet a füstgázelvezető csőben, amelynek a hőmérséklete meghaladhatja az 1000 Cfokot is.

Az égéslevegő és a pellet nedvességtartalma füstgázban páraként jelentkezik. A füstgáz hőmérsékletének harmatpont alá süllyedése esetén és a pára kicsapódhat (kondenzátum) a füstgázelvezető falára, amely további problémákat okozhat (savképződés, korrózió).

Összefoglalva, a füstgázelvezetőnek a következő követelményeket kell kielégítenie:

Hőmérsékletállóság: min 250 Cfok

Túlnyomásos égéstermék elvezetés (szivárgás nélkül): 0,12 mbar vagy 12 Pa

Kondenzátummal szembeni ellenállás

Korrózióállóság

Koromégéssel szembeni ellenállás

Problémám a következő: Milyen megoldással lehet a meglévő (hagyományos kisméretű téglából épített, 135x135 mm keresztmetszettel) kéményemet kibélelni és pellet tüzelésű vízteres kályha fogadására alkalmassá tenni, hogy kielégítse a felsorolt követelményeket (természetesen a hatóság által elfogadva is!).

Tehát keresek egy kéménybélelési megoldást, amely kielégíti a következő követelményt:

MSZ EN 1443 szerint: T250 (vagy 300, 400) P1 (túlnyomásos égéstermék) W (wet: nedves üzemmód) Gxx (koromégésnek ellenálló).

Megjegyzés: Hagyományos egyhéjú nemesacél vagy rozsdamentes acél égéstermék-elvezető egyszerre nem tudja kielégíteni (??) a túlnyomásos üzemmód igényeit és a koromégés ellenálló képességet, mert a tömítettséget biztosító tömítés nem tudja elviselni a koromégéssel járó magas hőmérsékletet.

Tehát, meglévő kéményeket mivel lehet kibélelni, hogy kielégítse a felsorolt követelményeket? Vagy lehet-e a szabvány követelményeket gyengíteni speciális üzemeltetési előírásokkal (pl évenkénti füstgázelvezető tisztítás, megakadályozandó a koromlerakódás, koromképződés megakadályozása adalékkal (?) stb.).

Aki tudja a megoldást, az írja meg nekem!
XX Hajek 1100 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1252
meggy- cseresznye- szilva- barack-magokat a konzervgyáraktól lehet hozni. A meggy mag kivételével ezeket a szeméttelepre hordták ki. A meggy magjának a belseje gyógyászati alapanyag, és csk a külső csonthéj szerezhető be nagyobb tételben. Lehet még találni pálinkafőzőben a kiöntött végtermékben. Zet először le kell tisztítani, utána használható.
Előzmény: nylc (1251)
nylc Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1251
Majd ha lemegy a fűtési szezon, elkezdek kísérletezgetni. Próbálok valahonnan meggymagot szerezni, azt már hallottam több helyről, hogy jó. (Apropó, nem tud valaki valahol meggymagot?)

Ezen kívül izgat még a szén-pellet keverék és a kukorica, de csak szezon után nyúlok bele a fűtésbe, addig nem merem piszkálni... Isten őrizz, hogy a gázkazánt vissza kelljen kapcsolni egy hiba miatt :)
Előzmény: Jesu (1250)
Jesu Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1250
Köszi! Azért nem rossz több lábon állni, néztem én is ezt a kazánt, teljesen rendben van.
Előzmény: nylc (1249)
nylc Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1249
A fűtőértéke kb. azonos a barnaszénnek a pelletével, 18 MJ/kg (nagyjából).
A pellet ára jelenleg 40-50 Ft/kg, a daraszén 21-45 Ft között kapható.

Azonban a költségekhez hozzátartozik, hogy a pellet tárolása, szállítása sokkal egyszerűbb. A daraszén ugyan lehet 25 Ft/kg, de az annyiért a tüzépen, ömlesztve van. Kell hozzá egy teherautó, ami elviszi hozzád, otthon kell egy széntároló, amiben tartod, míg a pellet zsákokban, raklapon elvan, enni nem kér.
Van olyan cég, aki zsákolva, raklapon leszállítja a szenet, de az már 45 Ft/kg, az már pellet árban van, viszont még mindig koszos, büdös, és sok a hamuja.

Tapasztalataim szerint csak akkor éri meg a daraszén, ha van saját szállító és tárolókapacitásod hozzá.
Előzmény: Jesu (1248)
Jesu Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1248
Mibe kerül a daraszén pl. a pellethez képest? (arányaiban- fűtőrértéket is nézve)
Előzmény: nylc (1245)
Jesu Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1247
Minden hagyományos kandalló is bentről szív. :)
Míg nem légtömör az épület (még nem vagyok kész a szellőztetővel), addig hagyom, legalább elviszi a párát. Fentről van légbevezetés neki az aknában amúgy, a kémény mellett jön le, hogy ne legyen hideg. Annyi, hogy a légbeszívó nincs csövezve direktben.
Előzmény: gabor8312 (1244)
nylc Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1246
Az Eko-Karbon kazán szlovák kisipari gyártmány, de ez ne rémisszen meg, átgondolt és egyszerű szerkezet, remekül működik.

Az öntöttvas verzióban a kazán része egy vegyitüzi "Protherm Bobor" kazán, alászerelve egy fémdoboz, benne az egőfej (pellet, daraszén, kukorica, meggymag, ocsú, stb). Az égőfejre megy egy vízszintes csiga adagoló, rajta Nord csigaáttétellel egy olasz villanymotor. Az etetőcsigán van a tárolódoboz. A kazán tetejére egy "Ster Auto" nevű lengyel vezérlőelektronika van szerelve. (Szokták másfajta elektronikával is szerelni, de azokat nem ismerem.)

Az erénye a szerkezet egyszerűségében rejlik, nincsenek bonyolult, különleges alkatrészei, bármilyen hiba maximum fél nap alatt javítható otthoni szerszámokkal.
Előzmény: vinery (1234)
nylc Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1245
Én ősszel vettem két Eko-karbon kazánt Szlovákiából, egyet a műhelybe, egyet meg otthonra. A kísérletezési fázison mondhatni túl vagyok, sokféle pellettel és daraszénnel próbáltam.

A vezérlés rettentő egyszerű, ha egyszer ráéreztél a logikájára. A menü ugyan tótul van, de én kaptam hozzá magyar leírást, egyszer ha átfutod, már menni fog a tót menü is :)

Az adagolási időket a különféle tüzelőanyag miatt lehet igen rugalmasan változtatni, mert pl. fenyőpelletnek és tölgy pelletnek kicsit más kell (más mennyiségeket kell beadagolni ahhoz, hogy ugyanúgy égjen), daraszénnek aztán meg végképp más beállítások kellenek.
A kazánt simán magára lehet hagyni, ha az adott fajta tüzelőanyagra egyszer beállítottad. Teli tartállyal nagy hidegben három-négy napig simán otthagyható. Köthetsz rá szobatermosztátot is, nekem is van rajta.

Nálam a legjobban a tölgypellet vált be ebben a kazánban, de jó még a jóféle fenyőpellet is. Egyébként viszonylag igénytelen a pellet minőségét illetően, legfeljebb több hamut kapsz, vagy esetleg gombócok sülnek össze az égőfejben (G.....stone-féle keményfa pellet), de az üzemet nem veszélyezteti. Az Edilkamin kandallók sokkal kényesebbek a pelletre.
A daraszén nem alkalmas termosztátos üzemre, lassan melegszik fel. Ha állandó vízhőmérsékletet akarsz tartani, arra viszont jó és olcsó. Hátránya, hogy sokkal több a hamuja, és ha kiböffen egy kis füst, az büdös.

Van egy pár dolog, amire oda kell figyelni az üzembe helyezésnél, és üzem közben, ha érdekel, szívesen írok róla bővebben.

Összességében nagyon jó kazán, bátran ajánlom.
Előzmény: TgY (1220)
gabor8312 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1244
Igen, ebből a szempontból jobb, de én nem tudtam esztétikusan megoldani a belső elvezetést, így kintre került és elvesztem ezt a hőt. Azt nem értem, hogyan szív belülről a kandallód, meg hogy ez miért is nem kockázatos.
Előzmény: Jesu (1243)
Jesu Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1243
Szerintem jobb, ha sima csöves, mert akkor ott még lehet visszanyerni hőt, (főleg ha hosszabb a kémény). Pl nekem ez az akna most csak simán ki van szellőztetve a lakótérbe, és ez is sokat visszatart a házban a melegből, ami amúgy elszaladna a kéményen. Majd egyszer felmászok a padlásra és megmérem a kimenő gáz hőmérsékletét a felső ponton, tippre nem több, mint 25-35 fok (fűtetlen padláson megy és temperálja). Ebben a marhahideg időben még csak egy párapamacsot sem látni, hogy távozna a kéményen, pedig a beltérből szív most a kandalló. Inkább csak sejteni lehet, hogy megy ki a gáz, komoly vibrálás sincs.
gabor8312 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1242

Igazából én sem vagyok biztos benne hogy szükséges a szigetelés, de akkor úgy voltam vele hogy ártani nem árthat.

Előzmény: Jesu (1241)
Jesu Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1241
És nekem a sima cső van, nem hőszigetelt!!!
Előzmény: Jesu (1240)
Jesu Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1240
Nekem el van burkolva egy direkt erre készült közműaknába. A felületi hőmérsékklete nem szokta meghaladni a ~85 fokot, igaz nekem nem maxon megy, csak 2/3-ad gőzzel többnyire. 85 fok semmilyen körülmények között nem tűzveszélyes, csak ha bizonyos műanyagokat nézek. Kézzel is meg lehet fogni 1-2 pillanatra, nem okoz égési sérülést. (kézzel szoktam ellenőrizni) Pár méter után már lecsökken a hőleadás miatt 40-50 fokra. Azt ölelgetni is lehet :D
Előzmény: kellemesnap (1237)
gabor8312 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1239
Az enyém aszem 16 cm - es de ebben most nem vagyok biztos. Amúgy éppen csak langyos ott is ahol a legmelegebb, szóval senkit sem égethet meg.
Előzmény: kellemesnap (1237)
Jesu Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1238
Ezt írtam korábban, mármint h. kicsillagozzák, de semmi több infó. Jó alap a "hivatalos" félrevezetésre.
Axióma jól mondja, nem is olyan vacak ez a szigetelés, nyugi! :)

- Ebben a hidegben pelletből lenne napi 20-22 kg fogyasztásod ideális esetben (ha a mostani gázkazánod hatásfoka ~85%)
- A megtakarítás pellettel kb. -40%, ha 40Ft-os pellettel és támogatatlan gázárral számolok.
- Az éves szükséges mennyiség ~3,5 tonna a gázfogyasztásod alapján. Ezt már olcsóbban is meg lehet venni, mint 40Ft, ha beszállsz egy közösbe (beszerzés ;-) ).
Előzmény: ribbanc (1233)
kellemesnap Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1237

Köszi,

Akkor a Te kéményed kb. az a 13cm-es külső átmérőjű, ugye?

Talán abból a szempontból jóbb, hogy ha olyan helyen van, hogy bárki hozzányúlhat (pl. gyerek), akkor nem égeti meg. Mennyire melegszik fel a külseje? Már nem éget meg?

 

 

Előzmény: gabor8312 (1226)
Jesu Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1236
Kék nadrágos ürge. (P...ker)
Előzmény: kellemesnap (1229)
vinery Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1235

 

Magyarországi faelgázosító kazángyártót keresek.

Nagyobb teljesítményű, autómata pellet tüzeléssel.

Kit tudtok ajánlani?

 

vinery Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1234

Eko Karbon kazánt ki gyártja?

 

 

Előzmény: TgY (1220)
ribbanc Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1233


Ja és minden kazán műszaki leírása mellett ott van, hogy előírt szigetelés mellett, csak az nincs sehol, hogy mi az eléírt szigetelés.
Előzmény: Jesu (1228)
Axióma Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1232
Akkor szerencsere valoszinuleg a teglat tudod rosszul. Nekem a pth30nf falazaton, amivel a tied egyenerteku lenne, azota van hasonlo fogyasztas, miota 12 centi hoszigetelest tettunk fel, elotte inkabb masfelszer ennyi volt.
Előzmény: ribbanc (1231)
ribbanc Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1231

Na jól leültem mert azt hittem milyen jók vagyunk szigetelésileg.

Tavaly egész télen elment 1750 m3 gáz. /meleg vízzel együtt/ .
Az idén eddig május 11 től,/ekkor van leolvasás mivel átalányos vagyok/ pontosan 830 m3 ment el / pontosan tudom mert vezetem naponta ezért jó hogy nőből vagyok/
ez úgy, hogy reggel 6-tól megy kb éjjel 10- 11 -ig. A lakásban fszt. 21-22 fok, az emeleti szobákban 20-21. A két szint közötti általam lépcsőháznak titulált részt, aminek a 6 m magas a fala és É-i lezártuk úgy hogy a fszt felől egy vastag nehéz esésű függönnyel akadályozzuk a meleg fölfelé áramlását, fent meg zárva vannak az ajtók. A 55-60 fokos vizet keringet a rendszerben / lementem megnéztem- ráérek nyugdíjas vagyok./
Hát nem tudom .Most ezeken a hideg napokon elment a napi 11-13,5 m3.
Előzmény: Jesu (1228)
laszlobenjamin Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1230
Tanácsot szeretnék kérni.
Fűtéskorszerűsítésen gondolkodom.
Sorházi lakás, 74nm, 2 szintes.Jelenleg gázkonvekorral fűtünk. Ősrégi legalább 20 éves(Gamat4000) konvektorok. Korszerűsítésben gondolkodom. Ami jó is, nem túl drága a kiépítése és olcsóbb vele a fűtés, mint a jelenlegi konvekorokkal. A központ cirkó gázfűtést kizárnám. 1m Ft és még akkor is csak gázfűtésem van.
Alternatívát keresek a konvektorok mellé. Esetleg pályázati pénz is jól jönne.
Pellet kandalóra gondoltam . Nem tudom ,hogy mennyire menne fel a meleg a felső szintre( boltíves a lakás).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!