Keresés

Részletes keresés

fusim Creative Commons License 2004.04.29 0 0 730
Keravill vagy fotexneten láttam nimbusz fantázanéven klímát 2.5 -es van csak hűtő (60K HUF) és hűtő-fűtő (65K HUF) kivitelben is. Nem 100% info, toshiba kompresszorral vannak szerelve, 4 vagy 5 méter szereléket adnak hozzá.
Előzmény: zöldfa12 (728)
k2laci Creative Commons License 2004.04.29 0 0 729
A legujabb METRO-katalógusban van NILE-line fütő-hütő 2,5 kW-s 60 eft-ért ....
Előzmény: zöldfa12 (728)
zöldfa12 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 728
Kedves Fórumtagok!
Segítségeteket szeretném kérni. A jövő héten lakásfelújításba fogok, többek között egy split klímát is szeretnék beszereltetni. A Szatmárinál április végéig nagyon kedvező áron kapható egy Lakes nevű készülék (kb. 60 ezerért). Tudtok róla valamit? Meg szabad ezt vásárolni? Esetleg tudnátok nekem egy megbízható és nem nagyon drága márkát ajánlani? 2,5 kW-os teljesítmény elég lenne.
Előre is köszönöm.
scratch Creative Commons License 2004.04.27 0 0 727
klímás,

de jó, hogy itt vagy, épp Neked akartam írni. :)
Ma beszéltem a szerelőkkel, erről az olaj savasságról, és az éves ellenörzésről.
Azt mondták az olaj savasság ellenörzést már kötelező megcsinálni, és hozzák majd hozzá ami kell. (Ugy legyen.)
Akartam, hogy már jövő7en jöjjönek is, mert kezd meleg lenni. De mondták, hogy náluk ez úgy működik, hogy nem nekem kell keresi őket, hanem ahol ők szereltek, ők fognak telefonon keresni, és időpontot egyeztetni, hogy mikor jönnek. Kérdeztem, és mikor? Május eleje-közepe fele kezdik a karbantartásokat.
Kivánicsi leszek mi lesz, majd megírom.

Előzmény: klímás (725)
wind12 Creative Commons License 2004.04.27 0 0 726
Nem volt rossz az sem, hogy "levegővel van feltöltve, kicsit sziszeg", meg hogy "összekötöttem a hollandikat". Mi az ükapámmal? Végülis minden háztartásban van otthon peremező, Leak Lock.
Egyébként meg a jogszabályok nem nagyon érdeklik a szakikat, pláne a környezetvédelmiek. Azért kíváncsi leszek, hogy a ha az a "néhány" klímaszerelő, aki eddig is a öblítéses (lefúvatásos) technológiát alkalmazta, most, hogy lejárt az R22 ideje, az új gázokkal töltött gépeket is ilyen módon üzemelik-e be?
Előzmény: KLIMAX (724)
klímás Creative Commons License 2004.04.27 0 0 725
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Engem teljesen megdöbbentett mikor valami gagyi klíma szerelési leírásában ez a gázkiengedéses módszert olvastam, ugyan az még R22-vel volt töltve, de kíváncsi lennék hogy vajon ezt a 407c-re is ezt a technológiát javasolják vagy mi okosat találnak ki helyette hogy könnyen házilag is be lehessen szerelni:)
Üdv.
Előzmény: KLIMAX (724)
KLIMAX Creative Commons License 2004.04.27 0 0 724
ÜDV! Gratulálok a házilagos szereléshez. A klímaszerelés gyerekjáték. Valójában mindenféle előképzettség nélkül, megfelelő gyakorlati érzékkel ellátva bárki gond nélkül beüzemelheti saját berendezését. Valójában a környezetvédelmi jogszabályok tiltják, hogy megfelelő engedély nélkül ( zöld kártya ) bárki hozzányúljon zártrendszerű hűtőkörhöz, ez értendő az un. " lefuvatásos " beüzemelési módszerre is. Elég belegondolni, ha mindenki csak 10 dkg hűtőközeget engedne szabadjára mit gondolna az ózonréteg. Másrészt az új típusú gázoknál ez a módszer nem működik. A garancia kérdését is megkérdőjelezi. Igaz, egy vérgagyi gépnél ez mindegy, a beüzemelési költség összemérhető a készülék árával. Ha nem sikerül a beüzemelés akkor még mindig tudsz egy másikat venni.
Előzmény: fusim (712)
wind12 Creative Commons License 2004.04.26 0 0 723
Bár lenne! Sajnos az szezonnyitó akció volt, és elfogyott már. Ettől függetlenül azért lehet találni mindig valamilyen akciós készüléket. Ha gondolod keress meg. Pannonklimatech.hu
A nyolcas rézcső az nem jó semmire, mert általában a nyomócső az hatos, a szívó pedig tizes vagy tizenkettes. Nyolcassal kiváltani felelőtlenség. Az mindegy, hogy két monóra, vagy egy duálra van csövezve. A gégecső sem túl jó megoldás, mi a 20-as PVC nyomócsövet használjuk, az bevált. A beltérinek szinte kivétel nélkül, mindig kell betáp. Az viszont nem biztos, hogy kevés az öt ér, van olyan készülék, ahol ennyi kell.
Üdv.
Előzmény: Lmr (722)
Lmr Creative Commons License 2004.04.26 0 0 722
Hát ez szuper.
Nekem 5 erest húztak be a beltéri és a kültéri közé, a kültérinél van a villamos betáp. Bár Douról szó...Volt nálam egy srác felmérni a terepet, és elcsodálkozott. Hát én is... szerencsére 17 (ÉK fekvés)és 12 (ÉNY)nm a két szoba, ide nem kell nagy teljesítmény. Rémlik hogy a rézcsövet is szidták asszem csak 8as. Ezen kívül gégecsövet húztek be a kondenzvíznek....

Wind, van még abból a jófajta akciós klímából?

Előzmény: wind12 (721)
wind12 Creative Commons License 2004.04.26 0 0 721
Az esetek döntő hányadában a betápot a beltéri egység kapja. Ettől eltérhetnek a duó és multisplit gépek, ahol előfordul, hogy a kültéri is igényel külön betápkábelt. Az előrecsövezésnél vigyázni kell, hogy megfelelő átmérőjű csövek kerüljenek a falba, mert pl. ha tizes csövet használnak, az eléggé behatárolja a lehetőségeket, ugyanis a 3,6 kW-os készülékek már általában 12-es csővel szerelhetők. Az elektromos kiépítés is lényeges, nem minden készüléknek elégséges az öt eres vezérlőkábel, érdemes a hét eres számozottat behúzni.
A duó gép előnye a kétmonóval szemben, az egy kültéri egység, hátránya, hogy drágább, és ha meghibásodik a kültéri, akkor egyik helységben sem lesz hűtés.
Előzmény: Lmr (720)
Lmr Creative Commons License 2004.04.26 0 0 720
Sziasztok!

Split klímánál a kültéri vagy a beltéri egységnek kell adni a betápot?

Multisplitre csövezték be, szerintetek érdemes 100.000 több pénzt kiadni egy multisplitre, mint 2 splitre?

Köszi

Lmr

pingui Creative Commons License 2004.04.26 0 0 719
Hallottam valami több beltéris megoldást is.. melyik a jobb/gazdaságosabb??
Előzmény: k2laci (718)
k2laci Creative Commons License 2004.04.26 0 0 718
Természetesen központi klimásra tervezd ....
Előzmény: pingui (717)
pingui Creative Commons License 2004.04.26 0 0 717
Hi!
A 668hsz-ra válaszolna Nekem valaki?
Thx: A
k2laci Creative Commons License 2004.04.26 0 0 716
Én viszont valamiben egyetértek veled (hogy ez tényleg értelmetlen vita), úgyhogy térjünk tényleg vissza a szakmai dolgokhoz ....
Előzmény: sujgojo (715)
sujgojo Creative Commons License 2004.04.26 0 0 715
en se ertek veled egyet. de a lenyeg hogy szerintem ez mar egy teljesen ertelmetlen elvi vita es semmi koze a klimahoz. akar egy uj topic is lehetne: "Te mennyire adsz a latszatra" cimmel.
Előzmény: k2laci (714)
k2laci Creative Commons License 2004.04.26 0 0 714
Hát tudod, ha beállítana hozzám egy klimaszerelő trabanttal, és egy kicsorbult csavarhuzóval, akkor erősen elgondolkodnék ...
Nem mintha sokat adnék a látszatra, de ha egy klimaszerelő úgy gondolja, hogy a cégét leginkább egy trabanttal tudja reprezentálni, akkor nem lehet valami sok megrendelése, ergo jobb résen lenni.
Végülis, ha van egy 1 éves autód, és vacakol a fékrendszere, akkor beviheted szakszervizbe, vagy a szomszéd Józsi bácsi is megcsinálhatja (elvégre a ladáját is maga szereli már 20 éve).
Előzmény: scratch (713)
scratch Creative Commons License 2004.04.25 0 0 713
k2laci,

nem értek egyet veled. A freeweb, domain -es, és reklámmentes szolgáltatása fizetős.
Nem értem miért kell bárkit elítélni azért meg az oldala nem egy drága szuper szolgáltatónál van, aki havonta kér annyit, sőt többet, mint a freeweb évente.
Innen nézve a dolgokat, ha a klíma szerelő trabantal jön ki, és nem egy fullos mercivel, már nem is ért hozzá?

Előzmény: k2laci (709)
fusim Creative Commons License 2004.04.25 0 0 712
Bocs, hogy így belevágok a topicba, klímnaszerelés kis bátorsággal saját kezűleg ís kivitelezhető! A szakemberes felszerelés ahogy ítt a topicot nézem vastagon meghaladja a berendezés bekerülési értékét. 2003 nyár elején még az első keravill akcíóban vettem 2kW os Chigo noname split légkondért - hálószóbába. Már akkor is sokalltam a felszerelés költségét és bekockáztattam az sk. felszerelését. Szerencsére az alap dolgok le voltak írva rajzolva a melléket telepítési kiskönyvbe. Oldaltávolság, készülékek max távolsága a feltöltött gázmennyiséghez, max szintkülönbség stb. Mivel a hálóba ferde fal van ezért gipszkartonprofilból és kartonból csináltam 1 pofás tartódobozt amire glettelés élvas tapétázas festés után felkerült a beltéri. A kondenzvíz elvezetésére szolgáló cső a dobozon belül a szarufák mellett villanyszerelő csővön távozik és az ereszalján kialakított átvezető lyukon le lett vezetve a talaj mellé kis idomokkal. A beltéri rézcsövei a padlástér irányába kiképzett lyukon lettek kivezetve a tartódobozból az elektromos kábelekkel együtt - még leszedett állapotban célszerű a rézcsöveket lezáró dugókat fellazítani levegővel vannak feltöltve a dugok kicsavarásakor kicsit sziszeg! A kültéri két 50 kilós teherbírásű falitartóra került (33kg) szintén az eresz alá. A távolság pont megfelelő volt a mellékelt 3méteres csöveknek és kábeleknek. A tetőszigetelés mellé befűzésre kerültek a ledugózott száraz hőszigetelt klímacsővek és az elektromos kábelek. A padlástérbe összeköttem a hollandikat és meghúztam. A hajlításoknál 100-as PVC csődarabot használtam, a törés elkerülése végett.
A kültéri bekötése előtt elrendeztem a kábeleket és a mellékelt átvezető elemek felhasználásával lezártam a megbontott ereszalját. A kültérin 2 csőcsatlakozás van ezek gyárilag le vannak dugózva még mielőtt nekiáll az ember kiszedni célszerű ellenőrizni, hogy az imbusz kulcsos csapok elzárt állapotba vannak. Elektromos kábelek bekötve mindkét oldalon rajz szerint - számozással és szinekkel is jelölve. A vastagabb csövet fixre bekötöttem és a vékonybbikat 1-1.5 fordulattal kitekert állapotban hagyva - kulcs bekészítve a hollandin - megnyitottam a vastagabbik kábelhez tartozó gázcsapot. A gáz kinyomta a csőben található levegőt és amikor a szagos anyag megjelent a nyitott hollandinál azt gyorsan meghúztam. Ezután megnyitottam a másik gázcsapot is - a feltöltésre szolgáló csapról a dugót sem kell leszedni és zárva kell maradjon. A gázpalackok szivárgásához használt spray segítségével ellenőriztem a tömítettséget, majd a padlástérben a kötést leszigeltem a mellékelt szigetelőcső darab felhasználásával. A burkolatok is fel lettek szerelve. Elektromos dugasz csatlakoztatva, próbaüzem. A készülék elsőre indult és az idei próbaüzem során sem volt semmi probléma. Hőmérővel ellenőrizve 7C körüli levegőt fúj. Karbantartás: a kültériből ki kell takarítani a szél által behordott faleveleket, nyárfa, virágszirmok egyéb kacatokat szezon előtt mindenképp és 3 havonata ajánlott ismét ellenőrizni Ha sérülés lenne a dobozon célszerű befesteni. A beltéri szűrőbetéteket - havonta kikapcsolt állapotban - kivenni és langyos vízzel kimosni, megszárítani, majd visszahelyezni.
Az itt vázolt lehetőséget mindenki csak saját felelősségre használja fel. Megfelelő szerszámok és felkészültség hiányában nem biztos a siker. Lehet nekem szerencsém volt.
Üdv: Fusi Misi
k2laci Creative Commons License 2004.04.25 0 0 711
Természetesen azt tudom, hogy a freeweb-nél regisztrált domain-névért fizetni kell, amit persze a freeweb szed be, de tovább is kell küldeni. Ez az összeg most ha jól tudom 5000 Ft/év.

De hagy mondjak egy másik példát:
Egyik ismerősöm az üzletünkben érdeklődött egy bizonyos winchester iránt. Én mondtam neki egy árat (besz.ár + 15%), amit sokkalt, mert "pesten ócsóbb".
Ugyanez az ismerős néhány napja érdeklődött nálam, hogy winchester-garanciát tudunk-e a gyártónál érvényesíteni, mert hát olcsó volt, csak az üzlet szünt meg aki forgalmazta.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ami olcsó az hosszú távon nagyon ráfizetéses tud lenni.

Előzmény: wind12 (710)
wind12 Creative Commons License 2004.04.25 0 0 710
K2LACI!

Azt hiszem, még mindig nem érted, hogy a Freeweb csak bizonyos szinten ingyenes, egyébként ugyanúgy fizetős, mint bármely más internetes szolgáltató. Nem ártana egy kicsit utánajárnod a dolgoknak, mielőtt ítélkezel, mégha feltételes módban is. Becsődölni a legnagyobb cég is becsődölhet, és nem garancia ez ellen a legkomolyabb internetes honlap sem.
A klímát telepítőknek ma Magyarországon 75%-a magánvállalkozó, 20%-a bt., 5%-a kft. Ja, és van egy-két részvénytársaság is. Gyorsan össze lehetne számolni, hogy egyáltalán hányan vannak fenn a neten abból az 5500-6000-ből akik telepítéssel foglalkoznak. Azért elgondolkoztató, hogy ki is fog csődbe menni, és eltűnni?!
Ha egy viszonteladótól veszel klímát, és üzembe helyeztetteted, és annak ekkor meg volt minden jogosítványa, majd két év múlva becsődöl, és eltűnik, a három, vagy ötéves garanciádat ugyanúgy érvényesíteni tudod a forgalmazónál, importőrnél, ugyanis az ő kötelessége a jótállás a készülékre, a telepítő csak a saját munkájára köteles garanciát vállalni. A viszonteladó is a forgalmazóhoz fog fordulni, ha garanciális probléma merül fel.

Előzmény: k2laci (709)
k2laci Creative Commons License 2004.04.25 0 0 709
Nem azért gyanus, mert a freeweben van, ez csupán egy intő jel.
Ha egy cég nem engedhet magának meg egy tisztességes weboldalt fizetős szolgáltatással, az nem hosszú távra tervez.
Ha viszont pár tucat felszerelt klima után becsődöl és bezár, akkor futhatnak a garancia után a vevők.
Mivel a weblapjukra sem adnak ki nagyobb összeget, ezért már előre sejthetik, hogy az általuk felszerelt klimával fél- egy év mulva már nem nekik lesz gondjuk, igy a szerelésre sem kell különösebben ügyelni.
Higgyetek nekem, én is egy kis céget vezetek már 15 éve, de dolgoztam mellette PR-területen is, és az apró jelekből meg tudom itélni egy cég helyzetét, kilátásait.
Előzmény: scratch (707)
wind12 Creative Commons License 2004.04.24 0 0 708
Tényleg gyanus cég, egy reklámcsík miatt, ami a freewebesek puszta mulasztása miatt van még mindig ott. Azért is gyanus, mert mindjárt két domaint is regisztráltak (pannonklimatech.hu és pannonklima.hu) amit természetesen ki is fizettek, merthogy nem ingyenes a freeweben sem a domainreg. Az elérhetőség tényleg hibádzik még, de meg van adva mobil telefonszám és vonalas telefonszám is, mindez a főoldalon. Sajnos nem jut mindenre idő....
A cégről: kis kft., olyan üzletpolitikával, hogy lehető legkevesebbet próbál kereskedni, a fő hangsúlyt a szolgáltatásra, és annak minőségére helyezi. Komoly nagy forgalmazóknak (Laring, Tekno Point, Colombus, stb. viszonteladója, a Flag KFT szerződött telepítője. Amennyiben tőlük rendelitek a készüléket és a telepítést , nem raknak árrést a klímára, ami általában 15-20 százalék. Klíma, és légtechnikai szerelő szakmával és nagyklímás zöldkártyával rendelkező szakember végzi a telepítést.
Üdv.
Előzmény: k2laci (705)
scratch Creative Commons License 2004.04.24 0 0 707
k2laci,

azért gyanus, mert a freeweb tárhelyen van az oldaluk? Ne viccelj már! És mi van azokkal a klímásokkal akinek oldala sincs? Azok már több mint gyanusak?
Én is a freeweb -nél szoktam domaint bejegyeztetni, és ott tartom az oldalaim, igaz, ha olyan oldal azt reklámmentesítem azért...
Most szegény cég minek fizessen havonta másnak annyit, mint amiből egy évre a freeweb -en lehet?
Félreértés ne essék, a reklámcsíkot tényleg levetethetnék, ez a ő szégyenük, de csak is, és nem azt, hogy a freeweb -en van. (Ami egyébként domain címmel nem ingyenes, hanem fizetős.)

Előzmény: k2laci (705)
scratch Creative Commons License 2004.04.24 0 0 706
t698hh4,

ott volt a :) jel.

Előzmény: t698hh4 (690)
k2laci Creative Commons License 2004.04.24 0 0 705
Elég gyanús a cég !
Elvileg a honlapjuk:
http://www.pannonklimatech.hu/
ami egy ingyenes freeweb-szerveren van, de az elérhetőségüket itt is kinos homály fedi (404 not found).
Talán jelent valamit, hogy nem tudnak a neten fizetős tárhelyet bérelni.
Ez kb. olyan mint amikor egy ügyvezetővel névjegyet cserélek, és ott diszleeg rajta a freemail-es cime ... (na itt sem lesz üzlet).
Előzmény: lzsuzsa (704)
lzsuzsa Creative Commons License 2004.04.24 0 0 704
Meg tudnád adni a Pannon-klimatech Kft címét vagy telefonszámát?
Köszönöm
Előzmény: wind12 (697)
k2laci Creative Commons License 2004.04.24 0 0 703
Köszi a választ, ezt alapján ugye azt sugallod, hogy inkább az eredeti Stiebel Eltron válasszam, ugye ?! :-)

Felhívtam egy klimás céget, ahol mondták, hogy Stiebel Eltront tudnak talán 120-130 eft körül (2,5kW, fütő/hütő), Elnett-et meg 80 eft-ért, csak ott nem világitottak rá a különbségre.

Előzmény: wind12 (702)
wind12 Creative Commons License 2004.04.24 0 0 702
k2laci

Az Elnett az licenc alapján gyártott, a Stiebel meg frankó.
Ugyanaz, mint a York és Lakes, vagy a Samsung és Alien.

Előzmény: k2laci (699)
wind12 Creative Commons License 2004.04.24 0 0 701
Azért nehezebb már most klímaszerelőt találni, mint a megelőző években, mert teljesen átalakult a klímaszerelői jogosítvány rendszere. Kb. hatezer ún. zöldkártya volt kiadva, amit szinte bárki megszerezhetett, ezért volt rengeteg vízvezetékszerelőnek, meg villanyásznak, meg egyéb embernek ez a papírja, és szerelhetett klímát. December ben viszont bevonták az összes (értsd hatezer db.) zöldkártyát, és újra el kell végezni a tanfolyamot, és le kell vizsgázni. Ráadásul mostmár fel is osztották a zöldkártyákat, nem egységes, külön van hűtős, autóklímás, splitklímás, nagyklímás, csak raktározásra, szállításra, stb. A forgalmazók is sokkal szigorúbban veszik a dolgot, mint eddig, egyszerűen nem lehet érvényesíteni a garanciát, amennyiben nem zöldkártyás szerelő telepítette a gépet. (le kell pecsételni a garanciapapírt, és rá kell írni a zöldkártya számát.) Zöldkártyás vizsgát azt hiszem Budapesten egy helyen lehet letenni, és egyszerűen véges a kapacitása az iskolának, beletelik egy időbe, amikorra pótlódik az a hatezer, ami régebben ki volt adva. Ráadásul a komolyabb OKJ által bejegyzett szakma tanfolyami díja 325.000 forint, amit nem biztos, hogy mindenki bevállal. Bocs, hogy kicsit hosszú, voltam, de nem árt ezzel tisztában lenni, és VIGYÁZNI!!!, hogy a telepítőnek legyen zöldkártyája, mert különben szeva garancia.
Előzmény: k2laci (698)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!