Keresés

Részletes keresés

gombászok Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1177

1. Az idő majd megoldja, (én múlt évben 10x es borként adtam a musthoz, 2 hónap múlva már pezsgett a félretett tétel is-gondolom bomlott a borkén.)

Másik feléhez tettem kb. ugyanannyi kénezetlen mustot, bortápot, 3 nap alatt beindult, később apránként hozzáadagoltam a túlkénezettet.

Soha ne legyen rosszabb borom, Karácsonyra kész volt.

Ha gondolod, a nick nevemre kattintva megnézheted a sztorit.

Előzmény: Joci890 (1163)
van_Persil Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1176

Lehet jó bort is erjeszteni üvegballonban, csak sokkal nehezebb, mint több ezer liternyit. Az egyik problémával (nem akar megindulni az erjedés) te is szembesültél.

Előzmény: Joci890 (1175)
Joci890 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1175

Köszönöm, megpróbálom így. A gondom az, hogy csak üvegballon áll rendelkezésre az erjesztéshez.

Előzmény: van_Persil (1166)
Joci890 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1174

Unikén borászati kénport használtam.

Előzmény: IsKol (1171)
Joci890 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1173

Attól tartok, hogy túl sok lett a kén. Köszönöm, megpróbálom a tápsóval.

 

Kóstolás után, kellemes édes íze volt.

Előzmény: IsKol (1169)
IsKol Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1172

"Szoktattad" a rehidratált élesztőt a must hőmérsékletéhez? Mert az esetedben lehetett akár 20°C  hőmérséklet különbség is...

Előzmény: Joci890 (1165)
IsKol Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1171

Vannak élesztők amelyek alig ( (pl. Danstil A) vagy egyátalán nem képeznek habot ( pl. Uvaferm 228) forráskor/fermentációkor

Előzmény: Barret02 (1167)
Maci_P Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1170

Ha már kérdezel és adatokat kérek, hogy lehessen értelmesen válaszolni, nem ártana, ha megadnád azokat az adatokat, mert különben csak a levegőbe fogunk beszélni....

Előzmény: Joci890 (1165)
IsKol Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1169

Szerintem adjál hozzá élesztő tápanyagot ha lehet komplexet mert az is lehet, hogy nitrogén-hiányos a mustod különösen ha nem is volt egészséges a szőlő. Vegyél ki egy kis mustot és azt langyosítsd meg majd elkeverve a tápsóval öntsd vissza.

Majd minden kis agro-kertész boltban kapsz kis kiszerelést (a pálinkások is használják)

Ha nem piszkosul mérted el a kenet akkor a tápsótól be kell, hogy induljon. 3x-os mennyiséget ajánlanak must szállításhoz illetve beteg szőlőhöz...

 

Amúgy kóstoltad? 

 

 

Előzmény: Joci890 (1165)
van_Persil Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1168

Tudom, hobbi, de a 16-ról 20-ra javításnak semmi értelme. (A bortörvény is csak 2 fokot enged, de azt is csak 19-ig). Így A 20 fok, ha kierjed, kb 13,5-ös alkoholt ad. Minek? A 16-os cukorfok miatt a savak még nem lehettek a legoptimálisabb állapotban, persze, ha kármentés történt, akkor muszáj volt leszedni, de ezt a 20-ra cukrozást sehogy se tudom felfogni, hogy mi szükség rá.

Előzmény: Joci890 (1165)
Barret02 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1167

Én jó pár éve jártam úgy,hogy kb 2 hét múlva indult be.Akkor kéneztem.Idén nem kéneztem,de idén is nagyon furcsa! Nem volt erős erjedés,az is leállt pár nap után...Raktam hozzá élesztőt,beindult,de hamar lecsengett.már alig mozog.Csak lesz belőle valami,nem ment a hab 1 cm fölé! Minden esetre furcsa.

Idén nagyon furcsán viselkedik minden.

Előzmény: Joci890 (1163)
van_Persil Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1166

Én attól tartok, az olvtárs túladagolta a ként. Ha üvegballonban van, az max54 liter lehet, de inkább kevesebb. Egy 54 literes ballonba erjedési űrrel jó eséllyel belefér 45 l, ahhoz 4,5 g borkén kell, amit a legtöbb digitális mérleg csak trükkel tud mérni, mivel a legkisebb mérhető mennyiség általában 5 g. Én -amennyiben a must letisztult, alul pedig ott van vastagon a zacc- lefejteném a tiszta mustot, majd melegebb helyre raknám, de napfénytől, hőingadozástól védve, hogy beinduljon az erjedés.

Üvegballonban lehet bort erjeszteni, de nehéz, mert a kis mennyiség miatt jobban azonosul a külső környezettel. Nem véletlen szokták hangsülyozni, ha egy tétel mikrovinifikációval készült. 

Előzmény: Maci_P (1164)
Joci890 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1165

16-ról lett 20 fokra "feljavítva".

 

A borélesztő természetesen elő lett készítve. Igen borászati kénpor lett hozzáadva a csomagolásán előírt mennyiségnek megfelelően.

Előzmény: Maci_P (1164)
Maci_P Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1164

Mennyi cukorról javítottad mennyire?

A borélesztő elő lett készítve, ahogy kell?

A kénpor ugye borkén valójában? És mennyi került mekkora mennyiséghez? Ha nem volt egészséges, akkor kénezés után a mustot ülepítetted ugye, az alja nem került bele (mert ez lenne a lényege a nem egészséges must nyálkázásának)?

Előzmény: Joci890 (1163)
Joci890 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1163

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni. Kezdő "hobbi" borászként az alábbi problémába futottam bele:

Körülbelül 1,5 - 2 hete megtörtént a szüret és a szőlő feldolgozás. A szőlő cukorfoka be lett állítva, a borélesztő belekerült a mustba a kívánt mennyiségben. Kénport is adagoltam a mustba, mert a szőlő nem teljesen volt egészséges.

 

Az üvegballon be lett rakva a pincémbe, kotyogóval ellátva, stabil 15 fokos hőmérsékletben. Azonban a forrás nem igazán akar beindulni, a kotyogóban lévő víz egyáltalán nem "dolgozik".

 

Lehetséges, hogy a kénpor ennyire "le fojtotta" volna az erjedést? És ha igen, akkor hogyan tudom beindítani?

Maci_P Creative Commons License 2020.09.14 0 0 1162

A trilakos rezakril mkert nem jo?

Előzmény: emberevics (1161)
emberevics Creative Commons License 2020.09.13 0 0 1161

Sziasztok.

Prés festés ügyben keveredtem én is erre. Létezik egy Dunaplaszt Uretal nevű élelmiszeriparban használható festék, valamint egy Büchner festék is meg van az alábbi linken említve, de nem tudom, hogy beszerezhető -e.

http://www.interker-wein.hu/Bor%C3%A1szatiseg%C3%A9d%C3%A9skell%C3%A9kanyagok/Szerv%C3%ADzanyagok/B%C3%BCchner/tabid/455/Default.aspx,

(Némi diizo-cianát azért az előbbiben biztos van.)

 

Viszont sürgős lenne az ügy, nincs idő rendelgetni, és a vízüveg jutott eszembe. Elvileg élelmiszeripar használja mint adalék, nátrium szilikát mégse cián. Kérdés, hogy a savat meddig bírja.

Vélemény?

Előzmény: granov (1147)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.11 0 0 1160

Tavaly pinobó rozé volt, idén pino-zweigelt siller lesz :)

Előzmény: IsKol (1159)
IsKol Creative Commons License 2020.09.11 0 0 1159

Hát igen, ez is egy külön szakma!

Szervin, Comix System videókat néztem de azok is más ligában játszanak...

 

Melyik fajtából készíted a gyöngyöző borodat?

Előzmény: Jocó0423 (1158)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.11 0 0 1158

Nekem borász barátom készíti el mert kicsiben nem tudom olyan profin.

Hűtik és nyomás alatt nyeletik el a co2-őt. Majd a palackozást is nyomás alatt csinálja.

Előzmény: IsKol (1155)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.11 0 0 1157

Én megvárom amíg teljesen leáll a buborékolás és utána lekénezem, 1 hét múlva fejtem.

Előzmény: hobbigrape (1156)
hobbigrape Creative Commons License 2020.09.10 0 0 1156

A leáll az erjedés, mikor tudom biztosra? Most én már csak szénsavat látok, fel fel szökik, de nincs intenzív mozgás. A durva seprűről lefejteném, kóstoltam édes íze nincs, kiforrott a cukor ahogy érzem. Kérdés hogy maradjon még így, vagy fejtsem kénezés nélkül, esetleg fejtsem és kénezzem.

Előzmény: Jocó0423 (1150)
IsKol Creative Commons License 2020.09.10 0 0 1155

És, ha lehetne egy kis iránymutatást...

 

N+1 évvel ezelőtt sokat tevékenykedtem a talján testvéreknél és az egyik kedvenc halas éttermemben mindig frissen "buborékolt" fehér bort hoztak mikor a ház borát kérted. Onnantól kezdve imádom a gyöngyöző bort - bár a pezsgő-t sem vetem meg különösen ha Hungária extra dry - majd később egyre több hazai csodával találkoztam.

 

Házilag, tényleg egy szódakészítés kategória? Most nem beszélve a megfelelő "alapanyagról" illetve a technikától mint pl. hűtés - úgy tanultam a hidegebb folyadékban jobb az abszorpció - és más egyebek. 

 

Előzmény: Jocó0423 (1150)
Maci_P Creative Commons License 2020.09.10 0 0 1154

A sodastream palackra is letezik reduktor, ha kicsiben gondolkodsz. Egyebkent biogon c-t keress, méreteidnek megfelelő 1-2 m3es kivitelben,hogy konnyen mozgathasd.

Előzmény: hobbigrape (1153)
hobbigrape Creative Commons License 2020.09.10 0 0 1153

Még annyi, hogy co2 palack beszerzésre javaslat ha van esetleg, mozgatható viszonylag könnyen és jó ár/érték arány. Köszönöm

hobbigrape Creative Commons License 2020.09.10 0 0 1152

Köszönöm a válaszokat.

Maci_P Creative Commons License 2020.09.10 0 0 1151

Co2, argon esetleg nitrogen bátran használható. Co2 valamennyit visszaoldódik, pótlandó, nitrogen nem teljesen zarja ki a levegot. Tartaly elofeszitesre is jok, igy oxigen kizarasaval tudsz fejteni  - az elso fejtest még érdemes nyiltan.

Előzmény: hobbigrape (1149)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 1150

Én co2-t gyöngyöző rozéhoz használok.

Kénezni pedig hektónként 1 dl 5%-os törzsoldattal szoktam ha leáll az erjedés.

Előzmény: hobbigrape (1149)
hobbigrape Creative Commons License 2020.09.10 0 0 1149

CO2-t, érdemes, használ-e valaki borászatban. Kis mennyiségre gondolok, tartályba, üvegballonba, levegő kiszorításra. Illetve első kénezést, forrás után milyen mértékben érdemes, kb. 2 héttel a forrás megindulása után. 

hobbigrape Creative Commons License 2020.09.07 0 0 1148

Sziasztok!

 

Kérdésem, hogy borász OKJ képzéssel van-e valakinek tapasztalata, kifejezetten Mesto csoport szervezésében. Köszönöm előre is esetleges válaszokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!