Keresés

Részletes keresés

gvass1 Creative Commons License 2004.04.27 0 0 127
"petike23:

"Kíváncsi lennék, hogy milyen gyutacsot teszel bele egy "lövedéknyi" TNT-be.."

Én is kíváncsi lennék. A rövid válasz, hogy nem tudom. A hosszú válasz, hogy ki kell kisérletezni. A legmegfelelöbb anyag az ólom azid, ez egy ütésre robbanó vegyület, "

Jonak magyarazod, hogy mi az az olomazid:-))

Eszkimonak hutogepet?:-))

Előzmény: peterakiss (126)
peterakiss Creative Commons License 2004.04.27 0 0 126
hunserv:

Ha rákeresel a neten, mindenféle robbanóanyag konyhai elöállítását megtalálod. Ami nem jelenti azt, hogy a folyamatok egyszerüek, vagy hogy nem kell némi vegyészi felkészülés - és jelentös elszántság. A palesztinok már öt éve gyártanak sutyiban robbanóanyagot. Leginkább aceton peroxidot használnak, mert a szükséges nyersanyagok könnyen beszerezhetöek (itthon bemész az Obiba és egy fodrászati kellékeket árusító üzletbe, és mire kijössz, minden anyag és kellék együtt van). Szóval nagy tapasztalatuk van, mégis havonta fölrobban valaki az izraeliek segítsége nélkül.

petike23:

"Kíváncsi lennék, hogy milyen gyutacsot teszel bele egy "lövedéknyi" TNT-be.."

Én is kíváncsi lennék. A rövid válasz, hogy nem tudom. A hosszú válasz, hogy ki kell kisérletezni. A legmegfelelöbb anyag az ólom azid, ez egy ütésre robbanó vegyület, kevésbé brizáns robbanóanyagok indítására használják. Nem egyszerü készíteni, de lehetséges. Betöltöd a lövedék futarába a 250-300 mg TNT-t, stb, utána egy néhány mg ólom azidot. A furatot mügyantával lezárod. Mikor a gyanta megköt, a löszert kipróbálod. Ha robban, elég volt az ólom azid. Ha nem, nem.

Egyébként nagyon kis mennyiségekröl van szó - a lövedék szövetromcsoló hatása jelentösen megnö, de ne számíts rá, hogy a szomszéd szaletlijét két lövéssel le tudod majd bontani.

belic Creative Commons License 2004.04.27 0 0 125
Hello!

"lőporg12-es sörétesbe ...nem tudnának túl nagy nyomást produkálni, de biztos jónagyot pukkanna :)"

Minek robbanoanyaggal visszaelest a nyakadba akasztani, nem egyszerubb bemenni a boltba, es megvenni?

"duppla madarriaszto"

Bel

Előzmény: hunserv (121)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.27 0 0 124
"nyithatnánk egy "Gvass fikáz" topikot is"

Arra valo az ujsag.

Egyebkent most abszolute nem fikazni akartalak, csak jeleztem, hogy a masik topicbeli szakemberek tobbet birnak segiteni.

Előzmény: hunserv (123)
hunserv Creative Commons License 2004.04.27 0 0 123
:) Bocsi, pedig nem OFF-nek indult. Át is megyek, egyébként gondoltam is rá, nem kell mindenért leüvölteni mindenkit óvóbácsi! Ennyi erővel nyithatnánk egy "Gvass fikáz" topikot is, hehe. Nah, megint OFF vagyok, elnézéseket, ezen megjegyzést meg nem sértésnek venni :)
Előzmény: gvass1 (122)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.27 0 0 122
hi,
ez mar erosen a piro- es robbantastechnika topic temaja, imho at kene menni oda.
Előzmény: hunserv (121)
hunserv Creative Commons License 2004.04.27 0 0 121
Hehem, ha, HE jobb móka, de még ha csinálnék is ilyet, annyi tüdőm van, hogy nem embert lövök vele. Különben meg nemmindegy, hogy mit lövök bele? FMJ-ért is kiherélnek :)
AZ inkább bibi mondjuk, hogy TNT-t, RDX-et meg úgy semmit jót nem tudok beleszerelni, 250-300mg-ot sem, ólom andazidról sem hallottam. Azmi? Hm, újra feléled pirós hajlamom. Amire én gondoltam volt, hogy biztos jó játék lenne, az mondjuk 12-es sörétesbe már tűrhetően működne, fém kugli, persze üreges, lőporral, csappantyúval. hehe, Impact "Grenade".... csak épp minimális hatásfokkal, gondolom egy kis edénykében a lőporgázok nem tudnának túl nagy nyomást produkálni, de biztos jónagyot pukkanna :)
Előzmény: peterakiss (117)
Colda Creative Commons License 2004.04.27 0 0 120
Áh, kösz, ez volt az (a bedugózás) csak nem jutott eszembe na pá all
petike23 Creative Commons License 2004.04.27 0 0 119
" Ha ragaszkodsz a robbanó hatáshoz, higany helyett TNT-t, RDX-et vagy PETN-t tölts a lövedék furatába (250-300 mg elég). Gyutacsként használj ólom azidot."

Kíváncsi lennék, hogy milyen gyutacsot teszel bele egy "lövedéknyi" TNT-be..

A higany az Al-t gyorsan amalgámozza (ezért is nem szabad Hg-s hőmérőt repülőgépre felvinni).

Az ólom felületén keletkező amalgámréteg viszont elég jól megvédi a fémet a további reakciótól.

Egyébként az amalgámképzés nem úgy megy, mint amikor egy kockacukor feloldódik a vízben, elég erősen össze kell dörzsölni a fémet, és a higanyt..
(az alkáli, alkáliföldfémek, és Al kivételével).

Üdv: Petike23

Előzmény: peterakiss (117)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.27 0 0 118
"Vettem a Gunboxban egy Gamo Shadow 1000 légpuskát 7,5 J-os CSTE-val, és az eladó azt mondta hogy vmi állítgatással ki lehet hozni belőle a 3-4x-esét. Vki le tudná írni ennek a pontos folyamatát (hátul kell vmi dugattyún állítani asszem)? Thx"

A Gamo legpuskak altalaban a dugattyu megfurasaval vannak legyengitve 7,5 J ala.

Ezt bedugozni 2-8 ev szabadsagvesztest jelent, mint arra minden bizonnyal alaposan felhivtak a figyelmedet.

Ugyhogy ilyen kerdest csak teoretikusan tegyel fel, vagy inkabb meg ugy se.

Előzmény: Colda (115)
peterakiss Creative Commons License 2004.04.27 0 0 117
Jól látod a dolgot.

Ha jól emlékszem, higannyal feltuningolt lövedékröl A sakál napjában olvastam elöször (OAS felbérel egy angolt, hogy nyirja ki De Gaulle-t). A higany a becsapódó lövedéket valósággal szétrobbantja - nem mérgezés a cél, hanem a sebesítö hatás fokozása. A szerzö, Frederick Forsyth jó író, de konkrét harcászati és fegyverzeti kérdésekben nem végez elég alapos kutatómunkát.

Normál vadászlöszerekkel ugyanilyen eredményt lehet elérni. Ha ragaszkodsz a robbanó hatáshoz, higany helyett TNT-t, RDX-et vagy PETN-t tölts a lövedék furatába (250-300 mg elég). Gyutacsként használj ólom azidot. Én nem csinálnám: a módosított lövedék ballisztikai tulajdonságai eléggé bizonytalanok, és óvatos kezelést kíván. Továbbá az ilyesmiért mindenütt megmogyoróznak - még az USA-ban is, ha valakit meglösz vele.

Robbanó lövedéket (mármint kézifegyverbe valót) elöször az USA-ban fejlesztettek ki a polgárháború során, de nem rendszeresítették, mert a rendszeresített minié-lövedék sebesítö hatását elegendönek találták. Az oroszok is kifejlesztettek egy robbanó lövedéket a 19. sz. végén, de ök sem rendszeresítették - söt, ök szorgalmazták bizonyos ürméret alatt az ilyen löszerek betiltását.

Előzmény: hunserv (113)
hunserv Creative Commons License 2004.04.27 0 0 116
Kössze Gvass, Ama irományt nem olvastam volt.
Hg-Al is hasonlóan eszik egymást, nem? 'asszem nem is engednek fel higanyos motyót repgépre :)
Egy csepp viszont buta dolog lenne, ha állatkodni akarok, akkor telenyomom a kulót :) Ha azt vesszül, poénabb lehet, mint a sörétes. Bár ha ilyen bohóckodásra adnám a fejem, biztos valami HE skulót gyártanék :) Kb ugyanolyan semmiértelme cucc lenne. Mármint kézilőf. kategóriában.
Előzmény: gvass1 (114)
Colda Creative Commons License 2004.04.27 0 0 115
Hi

Vettem a Gunboxban egy Gamo Shadow 1000 légpuskát 7,5 J-os CSTE-val, és az eladó azt mondta hogy vmi állítgatással ki lehet hozni belőle a 3-4x-esét. Vki le tudná írni ennek a pontos folyamatát (hátul kell vmi dugattyún állítani asszem)? Thx

gvass1 Creative Commons License 2004.04.27 0 0 114
hi,
joreszt mese, meg iroi agyszulemeny. (Lasd: Frederick Forsyth: A Sakal napja).

_Elmeletileg_ a dolog ugy mukodik, hogy befursz szembol a lovedekbe, belecseppentesz egy kis higanyt, majd leforrasztod jo vastagon.
Elmeletileg becsapodaskor a Hg-csep tehetetlensegenel fogva elorecsap, es kiszakitja a "dugot", ezaltal megnovelve a roncsolast.

De meg ha lehettek volna egykor ilyen skulok, akkor is egy modern JHP vagy pre-fragmented lovedek sokszorta hatekonyabb es biztosabb.

Raadasul a leirt eljarassal keszitett cuccos elettartama csekely, hiszen a Hg a Pb-vel amalgamot kepez (oldja).

Előzmény: hunserv (113)
hunserv Creative Commons License 2004.04.27 0 0 113
Tuning... Kérdés:
Hallott-e már valaki arról, hogy higannyal mókolnak lövedékeket? Ez most valami faszánhangzó fantáziaszülemény, hogy a lövedék egy része higany, vagy csináltak is már ilyet? Nekem az a meglátásom, hogy valami filmes emberke kiagyalta, aztán a vagányan hangzó dolgot átvették a szerepjátékosok. Ha van ily, akkor mi értelme van ennek? Vagy csak annyi, hogy "mert poén" ???
Ha onnét indulok ki, hogy softpoint ammo, akkor jah, szépenhangzik, hogy ha eltalál valakit, akkor szétfröccsen benne a Hg, aztán hahaha, nem lehet belőle kiszedni, de ennek nem láton nagy értelmét, hasonlót fragmentálódó kulóval is el lehetne érni, és kevésbé környezetszennyező.
Esetleg szóbajöhetne, hogy amikor a csőben forogni kezd a lövedék, úgy a higany a centrifugális erő hatására egyenletesen körben eloszli, így kisebb szórás érhető el... de ehhez, meg kis tűréssel készített köpeny is kéne, valamint precíziós eljárással hagyományos lövedék is készíthető, melynek a szimmetriatengelyén helyezkedik el a súlypontja.
gvass1 Creative Commons License 2004.04.26 0 0 112
hi,
nem joval kezdesz, ha flamelni akarsz.:-))

Nekem mindenesetre az alabbi hozzaszolasaidbol nem az jon le, amit magyarazkodni akarsz.

Talan elobb gondolkozni kene es elolvasni amit sajat magad irtal...

"Én MCM-ből próbáltam, egy kezdetleges lövedéksebesség mérővel jártam úgy, hogy lűdöztem mindenféle légfegyverekkel (kilengéses mérési módszerrel) majd egy laza ötlettől vezérelve belelőttem a 6-mm Flóberttel.
Öcsém, akkorát ütött, hogy majd szétcseszte a 15.000 FT-os erőmérőmet.
A 30-40 méteres galamb/macskavadászat pl így is elképzelhető.
No, de ehhez is kell egy .22-es sportlövészet fegyvertartási engedély. "

"... hivatalosan: elsütheted otthol amid van,
... ha meg olyan béna vagy, hogy engedélyt adsz a szomszédnak, hogy lefényképezzen (perdöntő bizonyíték gyanánt), megérdemled. "

Előzmény: STEVE.5 (102)
STEVE.5 Creative Commons License 2004.04.26 0 0 111
- Az eredeti felvetésem:
"Flóbert psztollyal, Flóbert lőszer kilőni, magánterületen..."
"emberek eletebe vagy sok ev letoltendo bortonbe kerulhet"
Kezeltetned kéne magad!
Előzmény: gvass1 (110)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 110
"Az öszinte kritika szerintem még mindig nem azonos a neveletlenséggel."

Ha valaki egy olyan temaban, amely emberek eletebe vagy sok ev letoltendo bortonbe kerulhet kapitalis baromsagot mond, akkor ott nincs helye udvariassagnak.

Ha loteren valaki elkezd forogni egy megtoltott pisztollyal, arra ra kell uvolteni, nem szepen udvariasan megbeszelni vele, hogy ugyanmar, legyen kedves a fegyvert csak a loiranyba tartsa.

Ha nem erted a parhuzamot, akkor megsertodhetsz es elhuzhatsz a rakba:-))

Előzmény: STEVE.5 (109)
STEVE.5 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 109
"Joggal kaptad meg."
Gvass1 - az igazságosztó(!!!) - mert a jelek eszerint annak képzeled magad - üdvözöllek.
Az öszinte kritika szerintem még mindig nem azonos a neveletlenséggel. (OFF-olnom kellett volna, mert ez nem az illemtan topic, ezért elnézést kérek mindenkitől.)
Sajnálom, hogy nem értetted az idézett párhuzamot.
A magam részéről ezzel befejeztem a témát.
Előzmény: gvass1 (108)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 108
"Valami melegség önti el szívemet, amikor (kb ötödik) hozzászólásom nyomán megkaptam a fenti "minősítést". "

Joggal kaptad meg.

Vannak hozzaszolasok, melyeket nem celszeru az enyhe "szerintem nem igy van", vagy egyeb udvarias formulaval elintezni, mert meg valaki elhiszi oket.

Előzmény: STEVE.5 (107)
STEVE.5 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 107
"Hat, ez nagy baromsag."
Valami melegség önti el szívemet, amikor (kb ötödik) hozzászólásom nyomán megkaptam a fenti "minősítést".
de,
1/ én nem ezt írtam! (lásd azt!)
A szövegkörnyezetből kiragadott idézetekkel kéretik vigyázni!!
(Egyébként sem hiszem, hogy egy ilyen topicnak a hangvétele a politikai sárdobálás ismert (de el nem fogadható) mélységeibe kell leszállnia.
2./ okulásul:
Régi angol tanárom mesélte, hogy ha két angol beszélget, az egyik elmondja a véleményét, a másik elmondja a sajátját (amelyik ugyan homlokegyenest ellenkezik az előző véleménnyel)majd békésen elválnak. És nem minősítik baromságnak a másik véleményét.
Kb. ez a t o l e r a n c i a különbözteti meg az e m b e r t, egy más valamitől.
A törvényi idézettel egyébként (mint hogy az axiomának tekinthető) nem áll szándékomban vitázni. Nem lehetek ekkora barom!
Előzmény: gvass1 (104)
hunserv Creative Commons License 2004.04.23 0 0 106
Bár az otthon lövöldözés lehet, hogy csak szabálysértés, ha nem veszélyeztetsz vele senkit meg biztonságosan csinálod, de nemtudom biztosra, lehet, hogy súlyosabb...
STEVE.5 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 105
"De ha megvan a papirod a .22-esre, gondolom eszed ágában sem lesz megvenni a méregrága flóbit.
vagy netán fillérekért szerzed, olcsóbban mint a .22est venném?"
Az élet ennél azért sokszínűbb.
Mert a kérdés az, hogy milyen .22-es márkájú lőszerről beszélünk?
Tudok - nem is egy - olyan .22-es márkát emelyik drágább mint a Flóbert.
De abban igazad van, hogy a Flóbert méregdrága, Az alapkérdés azonban (valahol) az volt, hogy mit miből l e h e t kilőni. (Lásd korábban: .22 LRf, .22 Short, 6 mm flóbert, stb.)
Előzmény: hunserv (98)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 104
"... hivatalosan: elsütheted otthol amid van, "

Hat, ez nagy baromsag.

LOfegyverrel csak arra engedelyezett loteren ill. vadaszteruleten vadaszfegyverrel szabad lovest leadni (a jogos vedelem esetet kiveve).

SOT, annyival meg szigorubb, hogy csak maroklofegyverre engedelyezett loteren meg golyos vadaszpuskaval sem lohetsz!

OTTHON a biztonsagi szabalyok betartasaval is csak 7,5 J ALATTI fegyverrel lohetsz legalisan.

Mondjuk jol is neznenk ki, ha otthon elkezdenek .357 Magnummal lodozni...:-))

Előzmény: STEVE.5 (102)
hunserv Creative Commons License 2004.04.23 0 0 103
Steve:

Szerintem NAGYONTÉVEDSZ!!!
Ha hivatalosan elsütheted, akkor meg mit aggódsz a fényképezős/kamerázós szomszéd miatt???

Amid van... na pláne nem... nekem van 9mm-es em is... nem hinném, hogy hivatalosan elsüthetném csak úgy itthon... még .22LR-el sem nagyon mernék gyakorolgatni!!!
Tudod, ez olyan, mint az illegál fegyver. Ha nem dicsekszel vele, nem valószínű, hogy megtalálják. De ha mégis, akkor leshetsz!

Előzmény: STEVE.5 (102)
STEVE.5 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 102
"7,5 J feletti dologgal nem lodozhetsz otthol a kertben hivatalosan!"
... hivatalosan: lehet Flóbert fegyvered,
... hivatalosan: lehet Flóbert lőszered,
... hivatalosan: elsütheted otthol amid van,
... ha meg olyan béna vagy, hogy engedélyt adsz a szomszédnak, hogy lefényképezzen (perdöntő bizonyíték gyanánt), megérdemled.

Előzmény: gvass1 (99)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 101
"a lőtérszabályzatban annak, hogy állarokra lőni szigorúan TILOS??? "

debizony!!!

Előzmény: hunserv (100)
hunserv Creative Commons License 2004.04.23 0 0 100
Gvass: nem kell egészvéletlenül bennelennie a lőtérszabályzatban annak, hogy állarokra lőni szigorúan TILOS???
Vagy elfogadnak egy oly lőtérszab.ot is amiben ez nincs benne?
Mondjuk benne van vagy nincs, ha kitudódik, nem agyaggalambra lőnek, hanem igazira, futócélnak meg macsekot használnak szerintem rövidesen becsuknák a lőteret...
Előzmény: gvass1 (99)
gvass1 Creative Commons License 2004.04.23 0 0 99
"A 30-40 méteres galamb/macskavadászat pl így is elképzelhető.
No, de ehhez is kell egy .22-es sportlövészet fegyvertartási engedély. "

Nomeg loteruzemeltetesi!
7,5 J feletti dologgal nem lodozhetsz otthol a kertben hivatalosan!

Előzmény: STEVE.5 (97)
hunserv Creative Commons License 2004.04.23 0 0 98
De ha megvan a papirod a .22-esre, gondolom eszed ágában sem lesz megvenni a méregrága flóbit.
vagy netán fillérekért szerzed, olcsóbban mint a .22est venném? Akkor szólj!!!

Galambokat meg macskákat ha sportlövészként irtod könnyen elvehetik a fegyvertartásid... elég, ha valaki felnyom... tudod hogy megy ez, a besúgórendszer még működik, elég, ha van egy rosszakaród. Mondjuk szibériába már nem nagyon exportálgatnak :)

Előzmény: STEVE.5 (97)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!