Ő kifejezetten a piacra termelt, és sorba kellett állni nála mindig a paradicsomért, mert tudták házi, és valamennyivel olcsóbb volt mint a zöldségesnél. Nekem amit adott kacsot, "termésügyileg" nem jött be az íze, sokkal finomabb paradicsomjaim voltak, vannak.
De csak azért említettem, mert Vinik írta, hogy decemberben ültette el a magot, és mivel Manó (korai), kíváncsi vagyok sikerül-e neki a májusi termés? Ha igen, akkor érdemes 2-3 cseréppel kísérletezni a korai termés reményében!
A februári vetés meg júniusi termést eredményez, viszont kevesebb vele a macera, és jobb ízű a nap érlelte paradicsom mint a fóliás. Ha fóliázol annak sok előnye van, de érdemes szabadban is tartani paradicsomot.
Majd írd meg, hogy mikor szeded le róla az első termést.
Volt egy paradicsom termelő bácsi, sajnos a covid magával ragadta, Ő mondta, hogy karácsony, és szilveszter között ülteti a magokat.
Már nem emlékszem, hogy 2x, vagy 3x ülteti át helytakarékosság miatt, hogy ne kelljen neki rögtön az üvegházat fűteni.
És így a decemberi ültetés májusi első piacot eredményez neki.
Voltam nála az utolsó évben, nagyon szép fóliája volt. Ahogy termet le az alja, úgy engedte mindig lejeb a felkötött paradicsomot.
Ha jól emlékszem, de már nem vagyok benne biztos, 5 kötésig termet neki talán? Kacsoláskor voltam, és adott pár kacsot, ami a fóliába beültetve őszre nekem is szépen termet, de én nem tudtam úgy megkötözni ahogyan Ő csinálta.
Pedig jó lett volna megtanulni, mert a minit mindig a fóliában eléri a tetőt, és akkor kénytelen vagyok a mennyezeten vízszintben folyatni.
Én 1.-én már 2 szem manót elidítottam, had legyen minél előbb, de a sok ki-be sétáltatást megelőzendő, a többit márc. 1.-én kezdem csíráztartni. Kísérleteztem minden évben, a februári vetés túl korainak ítéltem, a márc. első és második hete a legjobb időpont. Szerintem.
Az apró, a Mariska néni Nudli parija. Még mindig van egy csomó érlelni való. Ebből egy szem se romlik meg, amiokor beérik, utána aszalódik is ha nem eszem meg mindjárt.
Örülnék ha Mariska is látná milyen becsben tartom a paradicsomját.🙂
Nem tudom.....valamennyien ismerjük, csináljuk a paradicsomtermesztés csínját-bínját. Mindent kipróbálunk, de ezt nem hiszem, hogy bevállalnám....Aki ismeri a pari. életét, fejlődését, az kikerüli.
Tálba tettem uborkalét és azt tettem alájuk abba menekültek reggel korán, Nagyon szeretik, egy sem jött ki belőle;-) csak macerás, 21-ben találkoztam először sok poloskával. Valahol azt olvastam hogy ásványvizes darázscsapda alá fényforrás, az oldalát takarni hogy csak felül jöjjön fény, jövőre kipróbálom.
Ami a képen van, azt cső alakban árulják, csak rá kell húzni a tőre, méretre vágni, és fölül összekötni. Eddig az előny. A leírás szerint perforált, hogy valamennyire levegőzzön. Én viszont attól tartok, hogy túl meleg lesz benne. A másik probléma, hogy a paradicsomhoz elég gyakran hozzá kell nyúlni, mert rekordidő alatt képes újabb oldalhajtásokat növeszteni. Ehhez valami könnyen mozgatható takarás lenne jó. Egyelőre még ötletelek, de valami kellene a poloskák ellen. Múlt évben még a kukorica elcsalogatta őket magára, idén sajnos, a paradicsomot is szerették annyira.
Nem nejlon kellene hanem rovarháló. Én a retket védem azzal. A fügét meg ajándékos tasakkal a darazsak ellen. AZ is olyan mint a rovarháló. De ha Hálóval akarod a paradicsomot a poloska ellen védeni, ügyelj rá hogy terméshez ne érjen hozzá a háló, mert azon keresztül is támadnak.
Én idén próbáltam másodszor. Most e jött be. nagyon kemény, vastag a héja is. Viszont nem betegszik, szépen díszít, le se rohad őszig még az első fürt se.
SPENCER ez évben a peny árulta. pingpong labda nagyságú fürtös folytonnövő két szálra kell felvezetni, ha jó helye van 3 méterre fóliában 4 méterre is elmegy, nem kényes de mint más növények a tápanyagot szereti. Évek óta bevált.
Itt már megtörtént, de azt javaslom, ha valami okból fórumba kiírod az emailcímedet, akkor ne ilyen közvetlenül használható módon tedd. Ugyanis vannak, akik erre szakosodott célprogramokkal fésülgetik a netet, és a kigyűjtött címekre egy csomó levélszemetet zúdítanak. Ha pl. azt a speciális karaktert betűkkel kiírod: 'kukac', az emberi felhasználó tudni fogja, mi kell a címmezőbe, a címgyűjtő robot viszont nem mozdul rá.