Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A fotón nem igen látszik, nem Airpot, hanem Aeropot edényben van, úgy ahogy a citrusaim zöme.
Korábban a jóval drágább Airpot edényeket használtam, de számomra nem nagyon vált be. Sokkal jobban érzik magukat nálam a citrusok az Aeropot-ban. Ez az edény nincs összefüggésben az eredeti Airpot-al, egészen más.
A Kumquat a sima oval fajta, a gigant még csak most kezdett virágozni.
Tavaly ősz felé voltak nagy szemű termései, ez a téli változat kissé kisebb.
Szerintem egyszerűen csak picik a növények még. És sok rajtuk a termés a méretükhöz képest. Majd ha nőnek, akkor lesz nagyobb a termés is. Amúgy valószínűleg az alanyuk is valami "törpésítő" lehet, hogy ilyen picik maradjanak. De maga a nemes nem törpe, mert citrusban nincsenek igazán törpe fák. Jövőre valószínűleg nem is fognak teremni ilyen megterhelés után, de persze ki tudja, a kalamondin sok mindenre képes.
Még 4 db kalamondin volt a polcon, már citrom sem volt.
Most készítettem friss képet a tegnapi kalamondinról:
Mekkorának kellene lenni a termésnek? Ezen most fele akkorák, mint a tavalyi kumkvát marumin. Gyanús, hogy a jobb oldalán sárgul a termés, akkor ez mini kalamondin lesz? Vagy csak dísz?
Még egy kérdés: a tegnapi citrom termése pont akkora, mint a dió. Ráadásul teljesen érett. Akkor az is díszcitrom?