Még mindig a bemondások teljesitéséről (bocs, nincsen hosszú "i"-m).
Én is csináltam Pikk szincsaládot, még sem tartom egy nagy dolognak, pedig elég ritka madár. Sokkal jobban izgat az, hogy tegnap kihagytunk egy bemondott XXI-fogást, sőt, csendben sem lett meg.
J:Segit a XX a passzban
M:4 király, passz
J:tulétroá, passz
D:kontra tulétroá, passz
körpassz
Én indultam, a lapom: XX,XIX,XVIII,XIV,XIII,VII,Kor K,L, Pikk D
Gyula: 5 tarokkos gyenge XXI...
Jani: 6 tarokkos Skiz,XVII...
Dávid: 5 tarokkos XVI,...
lejátszás: XX,XIX,XVIII, mindenki ad
XIV, Dávid üt a XVI-al, pikket hiv és a XXI elmenekül.
Na, ez ebben a jó. Royalozni megtanulni a nulláról sokkal hamarabb megy, mint illusztráltozni. A Royal algoritmikusabb, a HUHI intuitívabb, inkább művészi. Nem egy royalost ismerek, aki remek játékos és fél-egy év alatt azzá vált, de huszasozni nem szeretek vele. Még egyetlen olyan royalossal se találkoztam, aki a Royal után megtanulta volna a Paskievicset. Fordítva viszont sokat, mert egy közepes szint a mindennapi hívásos tarokkban és közepes rutin (ami ahhoz kevés, hogy élvezetes legyen vele azt játszani) bőségesen elegendő ahhoz, hogy némi szabályismerettel és licitálási gyakorlással remek royalos legyen belőle. Természetesen nem kötelező.
Az, aki mindkét játékot játssza és szereti, eljut oda, hogy bármilyen tarokk fajtát képes játszani és megtanulni. Legyen az háromjátékos, négy játékos, skarttal vagy anélkül, hívással vagy anélkül, 42-74 lapig bármivel...
Elvileg lenne Magyar-Osztrák válogatott meccs is osztrák tarokk szabályokkal.
"Csak példaként: dr.W.Gy olyan licitet és lejátszást teljesített, ami a játék 20 éves fennállása óta még senkinek sem sikerült."
Hogy oda ne rohanjak! Nekem meg múltkor royalflösöm volt, bibíííí :-)
Képzeld el, hogy biztos kézzel teljesítettem. Ugye akkor most ügyes vagyok?
Sőt, megöltem Diablot Hell-en Hardcore mode-ban.
"Ez csak olyan szinten munka mint a sakk, bridge, vagy bármi más ami komolyabb belegondolást igényel."
Ha így van (így van? - azért talán egyszerűbb, nem?), akkor meg se próbáld Molly. Én sakkoztam (sakkozok) és tudom, hogy egy játékosnak, aki csak a lépéseket ismeri, nagyon sok idejébe (minimum 3-5 év komoly tanulás) tellene, hogy le tudjak vele ülni egy élvezetes partihoz.
Menyi idő alatt tanultál meg tarokkozni olyan szinten, hogy a partnereid számára is szórakoztató legyen a játékod? Ugye, hogy nem volt rövid idő! A Royal tanulására is rá lehet szánni egy kevés időt. Hidd el megéri. Ez csak olyan szinten munka mint a sakk, bridge, vagy bármi más ami komolyabb belegondolást igényel. A Royalban nem müködnek ökölszabályok, szinte minden partit végig kell gondolni. Egy bonyolultabb licit vagy/és lejátszás szinte az alkotás örömét adja. Csak példaként: dr.W.Gy olyan licitet és lejátszást teljesített, ami a játék 20 éves fennállása óta még senkinek sem sikerült. Én háromnegyed éve royalozok, eddig 33 különleges licitet, lejátszást(trófeát) teljesitettem. Nekem örömöt szerez az, ha a partneremmel együttmüködve a szellemi tudásunkat felhasználva alkotunk valamit. Egyszerüen megéri a belefektetett "munka".
Nem vitás, hogy gondolkoztatóbb. Az illusztrált egy társasági játék, gyors, pörgő, néha rendkivül unalmas, máskor izgalmas, ha már elég nagy rutinod van és jó intuitív képességed, mindenféle komoly agyműködés nélkül is játszható órákon át, és még szórakoztató is. Nincs is vele semmi baj, leszámítva, hogy nem versenyezhető. Azaz, obejktiven elég nehéz összehaosnlítani, hogy ki a jobb játékos. Ez persze nincs másképp bármely kártyajátékkal, hiszen a szerencse lételeme neki. Ettől még bizonyos módon a "versenyeztethetőség" javítható: ld. a Royalban. Ott se tökéletes, de inkább hasonlít a bridzsre, átláthatóbb, objektívebb és ebből adódóan gondolkoztatóbb is. Az elején valóban fárasztó, de csak egyszer kell elkezdeni. Magamon és családomon tapasztalom, hogy az első 50 meccs után szinte bárki normális szintű játékossá válhat és addig is minden partival ugrásszerűen nő az élvezet és a gyorsaság. A végén már itt is lehet rutinból játszani.
Mindkét játéknak van helye.
Nekem az a bajom a Royallal, hogy az már nem is játék, inkább munka. Az illusztráltat szeretem nagyon, izgalmas is, gondolkodni is kell, de megvan mégis a játékossága.
Én a paskievicset játszom kb. 28 éve. Szeretem az észforgató dolgokat, tulajdonképpen ezért is szerettem bele a tarokkba. Amikor Győrbe kerültem tarokkcsapatot kerestem , találtam, velük játszom gyakorlatilag 20 éve. 10 év kemény munkámba került, mire a duplajátékot bevezettük. Jelenleg a társaság 50-60 évesekből, illetve 3-4 28-32 évesből tevődik össze. A fiatalabbak az öregek gyerekei, barátnője. A most játszott játékunk bővitett figurái: Centrum,Kismadár, Nagymadár, Uhu, (sas, király). Vénségünkre úgygondolom jól(?) beletanultunk már ebbe. Minden hétfőn játszunk, tegnap úgy döntöttünk hogy esetenként Kaiserozni fogunk. A társaságunk egyikalapító tagja (61 éves) és én nekiálltunk Royalozni. Meg kell mondanom a Royal és a XX-as hivásost nem lehet összehasonlitani, akkora a különbség mint mondjuk a rally és a F1 között.
Érdemes kipróbálni mind a kettőt, persze a Royalhoz másfajta adottságok szükségessek. Az nem anyira társasági játék, többet kell gondolkozni, számolni, logikázni. Gyakorlatilag 3 logikai feladványból áll össze a játék. A licit során a szabályos bemondásokkal ismertetned kell a lapodat a partnereddel, lehetőleg úgy, hogy az ellenfél ezt ne tudja meg. Ezt olyan mélységig kell megtenni, hogy legalább a XV-től felfele tudjuk a tarokkokat, tarokkszámot, színszámot, királyokat. 2. feladat a lapok ismeretében a lehető legtöbb pont elérése, figurák felismerése, belicitálása. 3. feladat a lejátszás.
Tekintettel arra, hogy a partnerek ismerik egymás lapját, az optimális játék sokkal több számolást igényel. Jómagam valamikor sakkoztam versenyszerüen, igy a számolás nem áll távol tőlem. Szerintem ki kell próbálni, azután véleményt mondani. Ha érdekel a játék internetetes (!!!) változata dobj meg egy e-maillel.
Puding próbája az evés!!
Próbáltad? Nem kell sokat visszaolvasni itt ebben a topicban, hogy a saját véleményemmel szembesüljek, ami a Royal-t illeti. Akkoriban egyszer-kétszer próbáltam és nem tetszett, elsősorban a játszhatóság rovására menő pontszámítások és lassúság miatt. Ez mára sokat javult, s bár írni kell meg hosszasabb a licit, jelentősen gyorsult. Nem olyan pörgő mint a huszashívás de a Kaiser már igen. Lehet, hogy túlzásnak tartod (ami meglepő, hisz magas tarokkot játszol, abban éppúgy van háromkirály meg színcsalád mint itt és a Kaiser meg a magas között sokkal kisebb a különbség, mint a magas és az illusztrált között). De azért betegségnek nevezni kicsit erős.
NG: XIX, passz.
GZ: Trojka, trull, 9 tarokk
NG: duplajáték
GZ: 4 király (ez elbukott).
A trojka értéke hatvan pont, jelentése: utolsó három ütést az I, II, III, IIII tarokkok közül tetszőleges hárommal történő elvitele. Sikerült.
Ehhez hasonló a többi újszerű bemondás és "csak" annyival kell módosítani a megszokott huszashivásost, hogy berakjuk a piros ketteseket és a fekete kilenceseket. Nekem tetszik (az így szerzett trófeák név szerint felkerülnek az országos listára).
Jónak tünik a konvenció, azonban a XXI-es partnerének tarokkal kellene jönni, méghozzá naggyal amikor először ütésbe kerül. Védőként ez egy "egyszerübb gondolkodású szinhivó" partnernek nem biztos, hogy eszébe jut :). Ilyenkor (védő XXI tarokkhivást kér a partnerétől) általában megkontrázza a partit. Felvevőként pedig a partner nyilván tarokkot hiv, végső esetben fordít mentőszinre.
Tegnap este marha jó volt, állandóan XXI volttam, mögöttem ült a Skíz, hosszú voltam és a partnerem ÉS az ellenfelem is hívta alám a fejetlen színeket.
Na mivan, sehol senki??? Akkor gondolkozzatok: mekkora az a minimális tarokkszám amellyel a felvevő pár pagátultit tud csinálni optimáls ellenjáték mellett, az általad kreált elosztásban?
Ja, azt lehet. Ehhez a játékhoz sok intuíció kell, én se mindig licitálok akár 2-3 tarokkos XXI-re sem, sőt néha 6 tarokkos skízre se, ah előttem ketten megszólaltak stb. Néha pont ez a kulcsa a menekülésnek vagy a fogásnak és kiszámíthatatlanná teszi az embert.
Az illusztráltban a centrum miatt szigorodtak a szabályok. Ilyen pl. a 4 király = a meghívott tarokk alatti legmagasabb tarokk kézbenléte, ez praktice a XIX., de ehhez hasonló az öt tarokkra mondott trull (a centrum miatt). Ennélkevesebbre csak nagyon ritkán, speciális helyzetekben mondok, pl. a partnerem 8-9 tarokkot jelzett, esetlge erőt, én meg induló 4 tarokkos, XX, XXI, XVII vagyok stb. Tehát vannak olyan szituk, amikor érezhetően csak a nagyhonőrre vár a játékos.
Régen játszom, csak nem gyakran, nemrég találtam állandó csapatot.
Nem a trull mondásra mondom, hogy nem szólok a XXI-el, persze, mondok trullt, mi úgy játszunk, hogy öt tarokk nélkül is mondjuk, ha nagy honőr van, persze ez a XXI-el meggondolandó. Én azt mondtam, hogy nem licitálok vele az elején.
Na Dr.W.Gy. ebben kivételesen vita nélkül egyetértek veled. Semmivel nem romlik a XXI-es helyzete, ha trullt mond. A jó játékos ellenfél úgy is arra játszik, hogy előtte ül a XXI, ti. nincs másképp fogási esélye, mégiscsak ez a legnagyobb csendes figura.
Abban az esetben, ha skízes a partnered Ő ott ül 7 tarokk egyszinnel XVI-tól zártan, és Te nem mondasz neki trullt féltve a XXI-edet amit a talonból kaptál... Hát én "szemrehányást" tennék neked mintegy 3 és fél percben.
Összegezve, trullal vagy annélkül a mögöted ülő skizes mindenképpen hozzád vélelmezi a XXI-et, neki nem adsz plussz információt. A többlet információt a partnered kapja.
Jó régen játszhatsz, ha még nem fogtak meg :-)
Nincs ám abban semmi pláne, előfordul. Én úgy fogalmaznék, hogy engem még sose fotak meg azért, mert bemondtam a XXI-emre a trullt (ha meg is fogtak az adott partiben, nem ezért fogtak meg). A trull egy információ: jelzi a partnerviszonyokat, a nagyhonőr jelenlétété és (ha szigorúan vesszük) akkor legalább öt tarokkot. Ez az információ közlése pedig, főleg illusztráltban és magastarokkban sokkal fontosabb, mint egy esetleges csendes fogás veszélye. Mert ez utóbbi tényen (mármint hogy a skízes melletted éppen meg akar-e fogni) semmit, de semmit nem változtata az, hogy a XXI mondd-e trull vagy sem. A skízes így is, úgy is arra fog játszani, ezt a tényt meg a pagátos partnered úgyis jelzi azzal, hogy nagy tarokkot hív, sőt, lehet hogy a skízes megkontrázza a tulit stb., tehát kiderülnek a dolgok. Valszeg gorombán bánnának velee, ha kettes licitben nem mondanék tulit XX, XXI-el, 5 tarokkal a felvevőnek.