Keresés

Részletes keresés

georgejj Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10046
Az illetékesektől kérdezem, hogy hol tart az egyesület ügye? Szerintem sok minden könnyebben megoldható lenne úgy.

Főtérképész

Phoere Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10045
A virtuális multi nagyon jó lehet, egy kis városban, csupán két ember kell hozzá: egy, aki rászánja az időt és egy olyan útvonalat választ, amelyen városnézés céljából érdemes végigmenni és egy másik, aki azzal a céllal ment el, hogy megnézze a várost és ehhez ezt a multit használja.

Ha valaki csak a jelszó megszerzéséért igyekszik, annak mindegy, az úgyse fogja a várost nézni. Sőt, enkább nekiáll netcachingelni. :))

Egy kisvárosban viszont felesleges x db. virtuális ládát csinálni minden érdekes és szép pontra.

Más.
A szöveget küldd el, megnézem, belefér-e az én nyelvi képességembe. :)) (Hozzáteszem, a saját ládáimat nem én fordítottam, de igazából a több szem többet lát elve miatt. A fordító észrevehet benne olyasmit, amin én átsiklom.)

Előzmény: kló (10044)
kló Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10044
Így igaz. A karbantartás miatt, tényleg meg kellene, hogy nőjön a virtuális ládák szerepe külföldi telepítéskor. Hiszen itthon még csak-csak mer pl. városba telepíteni az ember, hiszen van helyismerete, tudja, hogy na ott nem alszik hajéktalan, nem oda járnak a pisilni a vasútállomás restijéből... Ha meg esetleg mégis eltűnne a láda, a közelség miatt bármikor újratelepíthető.
Hogy mennyire automatikusan virtuális ládában gondolkodik az ember, amikor egy viszonylag távoli, általa is csak éppen ismert helyet akar megmutatni a többieknek, egy példa:

"Lőcse forgalmas, turisták által látogatott városka, ezért nem is jutott eszembe a hagyományos láda telepítése (a forgalom miatt egy mikroládát is hamar kiszúrnának). A virtuális multikban pedig általában nem hiszek. Ne a gps-t bámuld, ha Lőcsén jársz! Ülj le egy padra, ülj be egy kávézóba, járd körül a főteret, bámészkodj, sétálj ki a városfalig (mindössze 3 utcányira van), érezd, szívd magadba a város hangulatát."

Ez részlet egy lőcsi virtuális leírásából, amit vasárnap pötyögtem be (a fotókat szombaton csináltam, és akkor mértem a pontot is ki). Azért nem regisztráltam még, mert a program figyelmeztetett a hagyományos/virtuális arányra. Úgyhogy előbb telepítek hamarosan egy hagyományost Krasznahorkára, meg talán a betléri kastélyhoz és jöhet a lőcsei felrakása...

Az is igaz, hogy ezek nem lehetnek POI-k. A gc (számomra is) pontvadászat is, egyszerűen összehasonlíthatatlanul nagyobb a vonzása egy ládának mint egy POI-nak.

Érdemes lenne elgondolkodni tényleg a külföldi rejtések esetében a hagyományos/virtuális arány feloldásán.

Egyébként csak két szám: itthon kb. ezer aktív gc felhasználó van, Szlovákiában (mint megtudtam) kb. 20. A külföldi rejtésekkel egyúttal ez a gc túlnyomás is utat talál... :)))

Ja, és ismét segítséget szeretnék kérni a két szlovákiai láda angol fordításához. Ha én megcsinálom és felrakom a .com-ra, rajtam fog röhögni az egész világ. :)))

klo

Előzmény: MikiCache (10039)
Phoere Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10043
Most visszanéztem az ezzel kapcsolatos hozzászólásokat. Én nem igazán éreztem, hogy egyértelműen ellenezte volna bárki. Aki úgymond ellenvéleményt mondott, az inkább azokra a problémákra igyekezett rávilágítani, amelyek jöhetnek ebből. Nem biztos, hogy lesznek! (Példaként jusson eszébe mindenkinek a GCFUTU - Futura 2100 - láda: egy lehetséges jövőt vázol elénk, felhívva a figyelmet a lehetséges problémákra, nem mondja, hogy ez lesz!)

És inkább csak olyan javaslatok jöttek, miszerint a nemzetköziség megjelenésével valamiképpen meg kellene valósítani a magyarországi ládák önálló kezelését.
Egy Mo-n rejtő külföldinek jelenleg esélye sincs önállóan bejelenteni itt a ládáját, mert nem valószínű, hogy tud magyarul. Pedig, lehet, hogy megtenné. Az 5 ládás limit csak hab a tortán, de ez nem kikerülhető.

Ha szeretnénk a .hu tevékenységét elvinni legalább a közép-európai területre, akkor hasznos lenne idegennyelvű tájékoztató szöveg. Ez lehetne angolul, de akár a szomszédos országok nyelvein is. Célszerű lenne magyarul megfogalmazni, és utána tagok körében utánakérdezni, hogy ki vállalná valamilyen nyelvre történő lefordítását. Szerintem nagyot dobna az oldal megítélésén, ha saját nyelvükön olvashatnának tájékoztatót a látogatók (nekem is jól szokott esni, ha külföldön magyarul is találok tájékoztató szöveget. Esetleg lehetne olyan kontaktcím is feltüntetve, amelyre adott nyelven írni is lehet.

Ehhez persze a tagok aktív segítsége kell, ebből kjr-re legfeljebb a webes kialakítás tukmálható.

Ha ezután még egy angol nyelvű menü is lenne, pl. regisztráláshoz, az már csak hab a tortán.

Külföldiek logolása: beírhatná akár a saját anyanyelvén is a mondókáját, aminek a rövid fordítását kérte az érintett kontakt személytől, így mellette lenne természetesen magyarul. Gondolom minden rejtőnek örömet okozna, ha egy külföldről érkezett cache-ingelő értékelné a ládáját.

Ezek persze néha kicsit futurisztikus elképzelések, de a jövőben még aktuálissá válhatnak.

Előzmény: Madw (10040)
silvius Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10042
Sziasztok geoládavadászok, csak beköszönök regisztráció után. Különösen kerek nagy üdv, azoknak, akik a Bolnoka Koboldját már megsimogatták!
Előzmény: Forester. (10041)
Forester. Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10041
Az eddigi telefonok alapján megint kiegészítettem a 666-os leírását. Íme:

Segítség a pontokhoz
A cetliken és a neten lévő sorszámok nem egyeznek!! ez természetes hiszen úgy könnyen beazonosíthatóak lennének a pontok...ám a leírás alapján a szörnyekre ráismerve egyértelműen megfeleltethetőek egymásnak a különböző számú helyek...az is természetes, hogy egy ponton nem feltétlen csak egy koo.-t találtok, több felé vezet ez a szerteágazó labirintus...

Madw Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10040
MikiCache a szívemb?l, beszél.
Éppen nekiálltam én is egy kisregénynek, de én is csak ugyanezt akartam megfogalmazni, úgyhogy megúsztam.
Én úgy érzem az ellenz?k nem gondolták át igazán a dolgot, nem lesz itt semmi probléma, csak szegény kjr fonja be a szemöldökét, ha tovább zaklatjuk az extra kívánságokkal.
Még régebben én is említettem a szinkronizálást a külföldi ládákkal, oly módon, hogy amit nem a .hu-n jelentettek be, az jelenjen ugyan meg a térképen, de ha valaki rákattint, akkor továbbirányítódra arra az oldalra, amelyiknek az adatbázisában szerepel (itt most a .com-ra gondolok, de a Szlovákok és az Oroszok egész ígéretesek, úgyhogy akár oda, ha az a láda ott lett bejelentve).
Akinek nem tetszik, hogy ott vannak a külföldi ládák is a letöltésben azok ne használják az AeroMap térképet, hanem a tájegységekre bontottat és akkor nem kell nézegetni a határon kívüli ládákat! Ennyi, nem több, mi itt a probléma???

Bocs, ha az ékezetes bet?im helyett kérd?jelek vannak… Ez Opera feature… :-((((

MikiCache Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10039
Külföldi ládák.
Többször, több irányból, különböző színezetekkel, időnként feltörő téma. Persze előbb, vagy utóbb, erre is meg fog születni egyféle kompromisszumos megoldás, hiszen ez az egész világ kompromisszumokon alapszik:-)
A Geocaching alapértelme – nyelvtől, vallástól, politikai és minden némi-nemű hovatartozástól függetlenül – hagyományos, virtuális és multi geoláda, mint eszköz alkalmazása arra, hogy a téma iránt érdeklődők körében felhívjuk egymás figyelmét, a már rengetegszer emlegetett szempontok szerint erre alkalmas célpontokra.
Az csak természetes és teljesen egyértelmű, hogy ezek a célpontok elsősorban hazánk értékeire, ékességeire irányulnak, de miért lenne baj, ha ezek mellett, a határainkon kívüli célpontokat is ajánlhatnánk egymásnak. Hiszen ezt megtesszük geocaching nélkül is, nemde?

„Itt, és itt jártam, ezt és ezt láttam, tudom, hogy a téma iránt Te is érdeklődsz, ha van kedved és lehetőséged nézd meg, tapasztald Te is és, hogy ne kelljen időt és pénzt pazarolnod a keresgélésével, tessék, itt vannak a célpont koordinátái.”

Hát nem csodálatos, nem fantasztikus dolog ez? Ha pedig az, akkor miért korlátozzuk?

A .com jó volt arra, hogy a geocaching mint olyan megvethesse a lábát. Ez sikerült is neki, de mint látjuk, mind több és több mellékága születik. Ebből pedig az következik, hogy a különböző népek, szokásaiknak, lehetőségeiknek, elvárásaiknak, igényeiknek függvényében, finom-hangolják az eredeti elképzelést. Ez pedig – szerintem – így természetes. Egyesek, mint pl. a .hu messze magasan túl is szárnyalja az eredetit. Úgy érzem, a .hu-nak nem kell a hátára vennie púpként, más népek elvárásait, lehetőségeit, igényeit, akár még Európa szinten sem. Ebbe a .com is belebukott.
De gondolkodjunk fordítva:
Ha létezne egy, mondjuk .EU geocaching honlap, ki lenne az, aki „dobná” a .hu-t és ládáit inkább a .EU-ra jelentené be? Szerintem senki, legalábbis azok közül senki, akik ismerik és értik a magyar nyelvet. Az „értik”-et pedig úgy értem, hogy magyarul is gondolkodnak és nemcsak a nyelvet, mint olyant ismerik.
Ha pedig ezt elfogadjuk, akkor ebből az következik, hogy nem kell félnünk az idegenek által a .hu-ra bejelentett ládadömpingtől. Ők is jobban fogják érezni magukat a saját, vagy a .com még sokáig vergődő platformján.
Aki pedig ennek ellenére a .hu-n jelenti be ládáját, - legyen az bárhol elrejtve a világon - az azt jelenti, hogy célpont-ajánlása célzottan a .hu társaságának szól. Ezt pedig nem elutasítani kell, hanem megköszönni, hiszen ezzel nekünk akart az illető jót. Ha pedig egy cacher – éljen ő a világ bármely pontján – a .hu-hoz szeretne tartozni, ládástól, vagy akár anélkül, az inkább hízelgő és tiszteletre méltó, mint elutasítandó, nem?
Csak egy kis példa:
A „közelében laktam, számtalanszor ott jártam el előtte, de geocaching nélkül talán sose láttam volna, ezért köszönöm az elrejtőnek” logokból kiindulva, teszem azt, egy Ausztráliában, vagy akár Dél-pápuában élő, távolba szakadt hazánk fia, ismer Magyarországon olyan kitűnő geocaching célpontot, ahol még nincs láda. A célpont koordinátáinak ismeretében, miért ne ajánlhatná azt? A jelszó, ládatelepítés, karbantartás, stb. problematikájára nem térnék ki, hiszen ezek is megoldhatók, csak akarni kell!

De, ha már itt tartunk, vegyük a valószínűleg legelterjedtebb lehetőséget, a magyarországi cacherek által, külföldön elrejtett geoládákat. Szerintem a legnagyobb gond a karbantartás. Ezt pedig úgy lehet áthidalni:
1.) Ha nem nézzük le, ha nem ítéljük el annyira a virtuális ládát. Hiszen a fő cél, felhívni társaink figyelmét pl. egy szenzációs kirándulás lehetőségére, amiről amúgy legfeljebb álmodni lehetne, ugyanis pl. egyik utazási iroda kínálatában sem szerepel és nem is fog. Tehát a határokon túl lehessen virtuális ládákat telepíteni. Ezek felkeresésekor a kincs legyen maga a célpont és/vagy az odavezető út. Volna aki ezt így is fogadná! Tudom, már ki van találva a POI fogalma:-) De talán nem kéne ennyire magasra emelni a POI státuszát:-)
2.) Ha ugyanoda, egyszerre telepítenénk hagyományosat is és virtuálisat is, természetesen ugyanazzal a jelszóval és ha a kettő nem ugyanazon a koordinátán van, akkor mindkettőt bejelenteni. Így, ha pl. ellopják a hagyományosat, még mindig megmarad a virtuális. A legközelebbi alakalommal pedig pótolni lehet a ládát.
Ha nem is pontosan ebből a megfontolásból, de ilyen a mi Hallhatatlan Kedves nevű ládánk. Ott, ennek a több lábon állásnak az, az értelme, hogy a logoláshoz ne legyen kötelező kifizetni a belépti díjat.

Tehát, szvsz a .hu maradjon meg magyarnak. Az a külföldi, aki a .hu-hoz szeretne tartozni, nyugodtan regisztráljon a .hu-n, amit egyébként eddig is megtehetett. De ugyanúgy, a ládáit is hozhassa a .hu-ra, természetesen az ésszerűség határain belül és ha azokat magyarországi cachereknek ajánlja. E mellet persze jó lenne, ha minél több .hu-s láda felkerülne a .com-ra, hiszen mégiscsak az a nemzetközi platform és a magyarul nem értők elsősorban ott tudjanak magyarországi célpontok leírásához jutni.

Rejthessünk geoládákat külföldön is,... Nekünk! Mindenek felett a minőség. Sok és jó képek, a cachert, az érdeklődőt informáló, segítő leírás, hogy tényleg élvezhesse az illető célpontot. Ne feledjük, onnan nem olyan könnyű igénybe venni a telefonos segítséget:-)

Elnézést kérek a hosszúra nyúlt hozzászólásért.
Miki

MikiCache Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10038
Kissé késve ugyan, de, hogy mi a véleményünk?
Részemről, le a kalappal!
Nemcsak előttetek, hanem zsorzsék és mindenki előtt, aki feléleszti az elhagyott geoládákat!
Ha pedig ezt sikerül megfelelő színvonalon is véghezvinni, akkor még meg is hajlok ezen lelkes és fáradhatatlan cacherek előtt.
Hogy mely ládákkal folytassátok? Na ez, az a kérdés, melyre a választ csak és kizárólag Ti adhatjátok meg. Bármelyikre is essen a választásotok, ha abból egy magas színvonalú ládát alkottok, akkor azt én nagyon szépen megköszönöm, azt hiszem Mindannyiunk nevében!
Miki
Előzmény: esys01 (9966)
Kumin Ferenc Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10037
Ez a 10000. kihagyás az Index tréfája?
esys01 Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10036
most akkor 9:75 van sacc:-)))))
ÖregTm Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10035
Így sem láttam leírva még háromnegyed kilencet! :))

ÖregTom

Előzmény: Junior013 (10032)
djpt Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10034
"8.75"
Hmm..szazas beosztasu ora...nem is rossz.
Előzmény: Junior013 (10032)
raDDar Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10033
Akkor most ki nyert és mit? : )
Előzmény: pulbrich (10028)
Junior013 Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10032
Nesze, nincs 10.000-res :)
OFF
Ez olyan, mint a 3 éves unokaöcsém, mikor este közöltük vele, hogy addig számítógépezhet, amíg a 2 óramutató egymásra nem ér. Feszülten figyelte az órát, de 8.75-kor direkt nem nézett oda, majd közölte, hogy MÁR nincs egymáson, elkéstünk :)
ON
Előzmény: pulbrich (10031)
pulbrich Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10031
Passz. :-(((
Előzmény: pulbrich (10030)
pulbrich Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10030
NA!
Előzmény: pulbrich (10028)
pulbrich Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10028
éééééés 10,000?! --péter
Előzmény: pulbrich (10027)
pulbrich Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10027
Jelen esetben én is inkább attol tartok, hogy az informácio tartalom többnyelvusitése a reménytelen feladat. A ládaleirásokkal sem tudunk lépést tartani a .com-ra valo forditásokkal. És egy tényleg kerek többnyelvü rendszerhez a naplobejegyzéseknek és a kép cimeknek is többnyelvünek kellene lennie.

Ha az OK logokat leszámitom, akkor is töménytelen forditani valo maradna.

--péter

Előzmény: Kjr (10025)
Junior013 Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10026
Nagyon úgy néz ki, hogy a .hu kezdi kinőni magát, mint magyar oldal, és ha nem is világméretű, de európai oldallá válhat.
Minőségi és használhatósági szempontból a .com-ot is lesöpörhetné, de Nagy Amerikának ne akarjunk (megint :) hadat üzenni! (max. visszadegradáljuk "csupán" amerikai oldallá :)
Amennyi tapasztalatom nekem van a környező országokkal: .ro még készül, de ez már 3 nyelven olvasható az oldalon; .ru egész ígéretesnek néz ki, csak kár, h 1 kukkot sem értek belőle, .sk nagyon kezdetleges, de legalább van; .at, .si, .cs, .hr látszólag nincs; .de, .nl, -italia.com, .dk látaszólag a .com koppintása; .nu, .info.se egész ígéretes
Tehát 1 nyelvi kiegészítés után a .hu nyugodtan eladható (vagy GPL alapon átruházható) lenne akár elsőként a Szlovákoknak, de talán másoknak is. - ez persze elsősorban a fejlesztők és tulajdonosok döntése.
De persze értelme megint csak akkor van az egésznek, ha az egész európai rendszer egy adatbázisból dolgozik és mindenki által elérhető. Ehhez pedig a rendszer többnyelvűségén kívül a ládaleírások többnyelvűségére, de minimum angpl fordítására is feltétlen szükség van - amiben 1előre én is el vagyok maradva.
Előzmény: Kjr (10025)
Kjr Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10025
2001 őszén egyikünk sem gondolt arra, hogy többnyelvűségre lehet szükség a geocaching.hu-n, így nem fárasztottuk magunkat sablonrendszerek használatával. Ettől még többnyelvűre lehet alakítani utólag.
Előzmény: Törölt nick (10024)
Phoere Creative Commons License 2003.09.30 0 0 10023
Körülnéztem a környéken, csak jóval távolabb lehetett volna ládát tisztességesen elrejteni, vagy benn valamelyik masinában egy "mikrot", de egyiknek sem lett volna igazán értelme. Ennél nem kell be menni a múzeumba, ha valaki csak arra jár, de nem akar 700 Ft-ot fizetni.
Előzmény: kulisz (10020)
fruzsa Creative Commons License 2003.09.29 0 0 10022
A Szlovéniából elhozott Special Shirt Button Bug II (Speciális Inggomb Bug) ideiglenesen beköltözött a Vitányvár ládába. Működési elve egyszerű: adj hozzá egy gombot és vidd tovább. Egyelőre még igen sovány szegényke, de gondolom, itthon alaposan meg fog hízni, mielőtt valaki újra exportálja.

Lehet, hogy a .com-on le van irva, hogy nyaralás közben lerakott ládákat nem fogadnak el, de könyörgöm, ki lakik Anktarktiszon? (igaz, nem is nyaralni mennek oda). A 13 db szlovén ládából többet olasz, osztrák és német rejtő jegyez. (Bocs, tegnap óta 14.) És ha tudom azt, hogy a .hu-n is be lehet jelenteni bizony én is elrejtettem volna egyet. Részint, hogy lendítsem a szlovén ládák számát, részint, mert nem hagytam volna ki, hogy ilyen meseszép helyen és ráadásul 1500m-en legyen egy ládám.

Az igazi problémának azt látom, hogy a magyar oldal csak magyarul van meg. Egyre több külföldi jön hozzánk ládázni és igen sok + infóhoz juthatnának, ha értenék a szöveget. Mert szuperek a képek, a térképek, és biztos többen logolnák is nálunk is a megtalálásaikat. Persze, ez még akkor is grandiózus feladat, ha csak a fordítást nézem, az informatikai hátteret nem. (A hozzáértők pedig ezt pont fordítva mondják.)

atompyka Creative Commons License 2003.09.29 0 0 10021
Ha ennyi jelentkező van, csináljuk meg gépenként, van ott elég.
Minden szerkentyűbe egy mikrocach (ha jól sejtem, van ilyen).
:-)
Előzmény: kulisz (10020)
kulisz Creative Commons License 2003.09.29 0 0 10020
És hogy fokozzuk a dolgot (valamint közelítsünk a 10k-hoz): nekem is eszembe jutott Kecel ládarejtésre, sőt GeOrfűn kiderült, hogy tesso-éknak is. Nekem mostanában nem lett volna időm, de ők is mostanában akarták megcsinálni.
Előzmény: atompyka (10019)
atompyka Creative Commons License 2003.09.29 0 0 10019
'Stét!

OFF
"Phoere 2003.09.29 - Egyéb
Erre mit lehet mondani? :)))"
Azt, hogy pech...
:-)
ON

ATom



flektogon Creative Commons License 2003.09.29 0 0 10018
Külföldi ládák: az "önszabályozás" működött eddig is. Amikor felmerült a közösség igénye külföldi rejtésekre, akkor meg is valósult. (Kjr által) Ha nagyobb mennyiségben lesznek külföldi ládák, akkor biztosan fel fog merülni a szinkronizálás kérdése a .ro, .sk, .de, .stb oldalakkal. Így történt ez a magyar ládák, és a .com esetében is. Az is megoldás, ha van angol nyelvű felület, és van aki a környező ládákat felteszi rá. Ez azonban már a .com babérjaira törés lenne, az oldal készítőit hozná nehéz helyzetbe.
mudman Creative Commons License 2003.09.29 0 0 10017
Nem. Csak azért választottunk budapesti fiktív pontot, hogy a szűz láda rajta legyen a ládatérképen, különben semmi szükség sem volt rá. :o)
Sajnos a módosítás után ez eltűnt...

Szerencsére az AeroMap-os térképen látszanak a közelebbi külföldi ládák, bár a miénk már lelógott róla.

Próbálj meg a .ro-n regisztrálni, én próbáltam, szerintem Te nem. :o)
(Egy 10000 éves dáko-románnak sem sikerülne ugyanis NINCS működőképes román oldal!!!)
www.geocaching.ro -n próbáltuk, ha van más tapasztalatod ne kímélj! :o)
mudman

Előzmény: Phoere (10016)
Phoere Creative Commons License 2003.09.29 0 0 10016
Miért kellett a hargitai ládának egy budapesti fiktív pontot választani? Csak nem azért, mert volt egy ilyen szabály? :))

Aztán kjr átdolgozta és már nem kellett ez játék a pontokkal.

Persze, mindig az a többség, aki megszólal egy kérdéssel kapcsolatban, a hallgatóknak marad az elfogadás. De ettől még nem biztos, hogy ez a többség. De ennek nincs is igazán jelentősége. Ezt most eldöntötte az éppen aktív fórumozó társaság.
Viszont az önszabályozás mindig addig működik, amíg valakinek az érdeke mást nem kíván. :)) Te szerettél volna egy ládát a Hargitán, így "felrúgtad" azt a szokást, hogy ne legyen külföldön pont. Az addigi önszabályozás megszűnt, azóta sorban jönnek létre a külföldi ládák. Most már ez is egy kész helyzet. Senki nem fogja azt követelni, hogy ezeket szüntessék meg, nem is lenne értelme.

Amit írtam "román" példát természetesen túlzó volt, de minden példa az. (Mint írtam, írhattam volna osztrákot is, tök mindegy). Ez egy vázolt lehetőség, hogy milyen problémák kerülhetnek elő. .ro-n regisztrálni meg csak ismerős kérdése, aki tud románul. :)))

Előzmény: mudman (10009)
mudman Creative Commons License 2003.09.29 0 0 10015
OFF
Figyelem! Lassan lehet izgulni a 10'000-es hozzászólásra. :o)
ON

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!