Keresés

Részletes keresés

holló Creative Commons License 2002.06.25 0 0 39
Jó kérdés, feladat. A megoldás nem lehetetlen, hiszen csak néhány alapadatra van szükség: a működés helyszínének térfogata, a falak, ablakok mint hőközlő felületek nagysága, hővezetési tényezőik, a helyiségben megkívánt hőmérsékleti érték, a külső hőmérséklet ( naponta legalább óránkénti mérési eredményei) a klímaberendezés névleges elektromos teljesítmény felvétele (gondolom 6-700 W). Ha küldöd a kért adatokat akkor számolom... :-)
Előzmény: Dro0pY (38)
Dro0pY Creative Commons License 2002.06.25 0 0 38
Sziasztok!

A következő kérdésem lenne:

Adott két 2 KW hűtőteljesitményu mobil klima, folyamatos üzemeléssel. Ez körülbelül mennyi áramot fogyaszt (összegszeruen) naponta vagy hetente?

Kösz, Droopy

Carcharodon Creative Commons License 2002.06.24 0 0 37
Borvirágos jórregelt!

Előzmény:

Klíma ügyben tavaly kint volt nálunk egy felmérő emberke (sajna a számaolásait nem lelem légköbméterre, teljesítményre,. stb.), de aztán mégiscsak kibírtuk a nyarat... viszont idén nem bírjuk már!

Olya kérdéseim lennének, hogy - splitklímában gondolkodva - mit tudtok a dual-splitekről? Két szobánk van, egymásból nyílnak és asszem nem lenne jó ötlet a nappalit hűteni, a hálót meg nem, mert nem hatásos. Vagy? Másik szitu: a nappaliba mindenképpen jól jönne egy hűtő/fűtő típus, mert a radiátorra ráférne hébe-hóba egy kis kiegészítés... bár itten van ez a nagy globális felmelelgedés, úcccsem lesz tél! :-)

Szóval duál, hűtő-fűtő iszonyat drága, ahogy néztem. Lehet-e alternatíva egy nagyobb teljesítményű a nappaliba, ami aztán - hellyel-közzel - kifejti hatását a kisszobában is? Meg egyáltalán a duálnak 2xegyfomra a teljesítménye,nem? Viszont nálunk a szobák nem egyformák: 16-24 nm. Akkor most?

És hallottatok már vmilyen légtisztítós, vagy plazmaszűrős darabokról. Van 1 kisember is a családban, akkor most ez a tuti, mert egészség, stb.?

Amúgy nem panel, de lapostetős a kégli...

Előre is kösz, ha netán vki már túlesett ezeken a morfondírozásokon és kisegít némi okossággal. Böngészgettem a Klímalapot, ám információhegyek és időhiány miatt még nem sokkal vagyok előbbre, de azért az egy hasznos oldal.

Utózmány: holnaptól hideg(?)front... :-D

Uff,

Karka

raycoon Creative Commons License 2002.06.22 0 0 36
Akinek panelban van split-klímája, mesélje már el, hogy hogyan tették ki a falra a konzolt..?

Egyébként, én mindenképpen splitre szavazok, a mobil- és az ablak-klíma sokkal hangosabb, és nem túl esztétikus.. Ha az ember a komfortérzetét szeretné növelni, akkor ne rontson az egyéb élvezeteken sem.. :)

Ha mindenképp ablakklíma, akkor kihoztak egy újabb módszert a parapet-típusú klíma, de nem split, hanem a falat, ahova szerelik, ott átfúrják, és ott megy ki a meleg. Ez olyasmi, mint a gázkonvektorok...

üdv, rc

raycoon Creative Commons License 2002.06.22 0 0 35
A gégecsőre meg annyit, hogy a kivezetést meg lehet oldani úgy, hogy az ablaküvegbe vágnak egy zárható köralakú panelt, és abba megy a cső. Ha több szobába is meg csinálod, akkor már cipelheted is egyik helyről a másikra, és nem kell az ablakot kinyitni.
Mivel a sima mobil klímák egyben tartalmazzák a teljes hűtési kört, ezért a meleg levegőt el kell vezetni, ezért kell a cső.
Előzmény: gagarinka (30)
raycoon Creative Commons License 2002.06.22 0 0 34
Attól mobil, hogy nincs a falhoz szögelve..
Egyes típusok esetén a kültéri egységből egy, vagy több cső megy a falig (nem a félig nyitott ablakon kilógatva..), és a szobában lévő hűtőegység ehhez a csonkhoz csatlakoztatható. A belső egység csőhosszától fűggően mozgathatod a szobában..

üdv, rc

Előzmény: gagarinka (33)
gagarinka Creative Commons License 2002.06.22 0 0 33
Hali!

Ezt a mobil-split dolgot nem nagyon értem... ha össze van kötve egy külső dobozzal, akkor mitől lesz mobil??

Egyébként én új lakást fogok vásárolni (ha egyszer felépül...) és oda tervezek egy gépet. Akkor is ilyen brutál szerelési költséggel kell számolni, ha eleve betervezem (kihagyva a helye, kábelek, stb.)?

Amúgy még nem tudom, hogy hová érdemes tenni, mert 1-nél többre nem lesz pénzem, valszeg a nappaliban fogunk a legtöbbet tartózkodni, de a hálóban aludni (meglepő módon :) - mennyit hűt a többi helyiségen, ha csak egy helyen van klíma?

g.

holló Creative Commons License 2002.06.22 0 0 32
A mobil klímák a gégecsövön a szobából elvont meleglevegőt fújják ki. A nyitott ablakon kilógatott megoldás nem túl elegáns, ráadásul gazdaságtalan is.
A mobil splitteknél is ugyanez a gond, ráadásul ott már hornyot kell vájni, mert a "sima" lyukon nem fér ki a kültéri egység.
Szerintem azt kell meggondolni, hogy milyen helységben lesz a klíma, nappaliban simán elég az ablka klíma, 40 dB zajszinttel dolgoznak, egyszerű a beszerelés, és egy 3,5 kW-os alig 100eft. Hálószobában ez már nem annyira jó megoldás, oda ténylg splitt kell.
Előzmény: gagarinka (30)
Cyberslider Creative Commons License 2002.06.21 0 0 31
Szia!
Hát azt nem tudom,hogy onnan szivja a friss levegőt,vagy oda vezeti ki a meleget,de azt,hogy mindenképpen kell,azt tudom :))
Na látod ezért nem jó a mobil klíma....
1. hangos
2. gégecső
3. Nem elég hatékony (elsősorvan a gégecső miatt,kivezeted,ott meg bejön a meleg :-))

Szal mindenképpen kell,ez a különbség a mobil,és a split között,annak van külön kültéri egysége.

Van egy átmenet! Ki nem találod a mobil-split
:-)))
Annak van külön külső része,mégis mobil,mert olyan kis műanyag izé,ahogy én láttam,és kicsi.
A kettőt azonban akkor is összeköti valami,amit ki kell dugni valahol,ablak,erkélyajtó,jobb esetben egy kisebb lyuk..
De nem olyan brutális,mint a mobil,olyasmi,mint a mosógépnek a csöve,amin leereszti a vizet,kicsit vékonyabb... Szal az máááár jobb.
Azt is hozzá kell tenni,hogy a szerelési költség 0 Ft :-))) Nem mind1
Azonban ennek az ára még nagyobb,mint a split,én 169.000-ért láttam. Dehát ha nincs 40e szerelés..
Szerintem a legjobb egyértelműen a split,mert hatékony,korrektül be van építve,halk.

Ezek a klímabeszerelési munkaárak nekem sem tetszenek. Le kéne szorítani az árakat,megmondom tojok a garira,beszereli a haver....:))
De azért ez a 30-40-70e Ft elég dúrva..A kőműves ebből felépíti az egész falat!:)

Előzmény: gagarinka (30)
gagarinka Creative Commons License 2002.06.21 0 0 30
Ham. Ma voltam valahol, ahol egy ilyen mobil klíma működött.
Kicsit érdekes volt, mert a gép maga az ablak alatt állt, és az ablakon volt kivezetve egy marhanagy gégecső (vagy 10 cm átmérőjű). Ez azért van, mert onnan szívja a friss levegőt? Működne ez totál zárt térben is, vagy mindenképpen kell az a bazinagy cső? Mert így elég randa, az ablakot sem lehet ugye rendesen becsukni, ha meg lyukat fúrst valahová a falba, akkor meg nem mobil...

Én sem értem amúgy, hogy miért ilyen brutális a split klímák beszerelési költsége... vagy ebben már benne van a falbontás és annak a helyreállítása??

g.

Cyberslider Creative Commons License 2002.06.20 0 0 29
Kicsit jobban utánnanéztem a dolgoknak,és a következőkre jutottam:

Igen jó teljesítmény/fogyasztás adatai vannak az LG klímáknak,de ott se mindegy,melyik.
Például van a hagyományos,ezekből a:

2.05Kw hütőteljesítményű 0.67Kw elektromos áramfelvétellel jár együtt.
2.67Kw hűtőteljesítmény - 0.93Kw áramfelv.

Van az un. (ez nemtudom mi) R410 hütőközeg -talán valami modernebb gáz,mint a freon,de pasz... ??

2.64Kw hütőteljesítmény 0.75Kw áramfelv. !
(típusszám: LS-J0960FL )

És van az un. "inverteres"
Leírás:
A szoba hõmérsékletétõl függõen a komperesszor fordulatszáma változik az optimális hûtés és minimális energiafogyasztás biztosítása érdekében.
Az "inverteres" légkondicionáló berendezés inverter áramkörrel üzemel amely átalakítja a váltóáramot egyenárammá, majd ismét visszaalakítja váltóárammá. A második átalakítás alatt a feszültség és az üzemelési frekvencia megváltozik, ezzel biztosítva a kompresszor fordulatszámának szabad változtatását és ezáltal a légkondicionáló teljesítményének szabályozását. Az "inverteres" technológiával üzemelõ légkondicionálók sokkal gazdaságosabban és halkabban üzemelnek mint a hagyományos készülékek.
2.05Kw hűtőteljesítmény 0.74Kw áramfelv.
2.63Kw hűtőteljesítmény 1.07Kw áramfelv.
(Ez furcsa,mert ezek kedvezőtlenebb értékek,mint a fentebb említett mindkét fajta!!! Vagy ezek a leírások arra értendők,hogy bár óránként többet fogyaszt,de nem kapcsol be annyiszor,"hatékonyabb"? Hmmmm.. Erősítsen meg valaki!!

Összehasonlításképp ha jólemléxem a lehe-lux
1.8 Kw hütőteljesítmány 0.80Kw áramfelv.

Elnett:
Enac 22: 1.1Kw áramfelv.
Enac 35: 1.6Kw áramfev.

Kalvert:
KA76 2.2Kw hűtőteljesítmény 0.7Kw áramfelv.
KA96 2.7Kw hűtőteljesítmény 0.88Kw áramfelv.

Egy szó mint száz: az LG tűnik a legjobbnak,ez a biz. r410 közeges LS-J0960FL tip., bár a Kalvert-nek is jó teljesítmény/fogy arányai vannak,mégis talán az LG jobban hangzik.Ha az inverteres kevesebbet megy,akkor viszont az a nyerő.
Többinek egyenlőre nem tudtam utánnanézni ilyen formában.

Üdv: Cyb

holló Creative Commons License 2002.06.20 0 0 28
A LEhelux kínai gyártmány, állítólag Hitachi kompresszorral, különben a Metaker Kft forgalmazza Környén, illetve ő az importőr és a Mediamarkt, meg a Praktiker forgalmazza. Ott a 2,6 kW-os hűtő 99.000 Ft. 2 év garanciával.
A szerelők általában kereskedők is, ezért abban érdekeltek, hogy ő hozza a készüléket is, ezért szidja a konkurenciát, különben ez nem csak itt igaz, ez az ipar minden területén így van. Szerintem hívd fel a Metakert, adnak szerelőcímeket, kérj tőlük árajánlatot.
A közepes árkategóriában vannak még az Elnett készülékek, a Metroban most akciósak, de van egy ismerősöm aki még annál is olcsóbban adja 5-7 %-kal. A Stibelre pedig 10% kedvezmény az akciós árakból. Persze a Lehelux-t ő sem szerelné be, egyszerűen nem engedi az üzletiérzéke.
Előzmény: Cyberslider (27)
Cyberslider Creative Commons License 2002.06.20 0 0 27
Hali!

Nos, a 100e Ftos Daewoo klíma persze,hogy elfogyott. Butaság is lett volna mást gondolni :))
Egyébként a típusszámból ítélve kb. akkora lehet,mint a másik olcsóság,amiből még van.
"LEHE-LUX" igen ez aztán a minőség,bár ki tudja,ha van rá gari.. Bár nemtudom ki csinálja (Magyar?)
Az 1.8 KW-os,és jó 15nm szobához "ajánlott" noshát: eznemelég.
Persze,az olcsók mind kicsik,és nem elégséges. Persze megvehetem,de ha nem tudja hatékonyan hűteni a 23-25nm szobámat,akkor egész nap menni fog.Az meg ugye nem túl jó.
Láttam igen erős 3.5Kw hütő fütőt asszem olyan 160-ért,az már igen,sőt sok is (38nm?) és az fogyaszt 1.5Kw-ot!
Az 1.8Kw-os engergiában asszem 800W-ot fogyaszt.
Szal a legjobb nekem a legkisebb utáni eggyel, ami ugy 2-2.2Kw, persze az már 130e től...
Ki van ez találva! :-)
Azt olvastam valahol,hogy az LG-nek vannak olyan tipusai (spec név nemtudom micsináló hiperszuper) ami még jobban energiatakarékos, valamit magyaráztak,hogy a váltóáramot alakitja egyenárammá,aztán vissza,de hogy ezt miért teszi,passz.
Mindenesetre,asszem kihagyom a túl olcsó klímákat,és ezt ajánlom "melegen" mindenkinek.
:-)))
Üdv: Cyb

tara Creative Commons License 2002.06.20 0 0 26
Mi tegnap szereltettünk egy 2,6 kW-os LG-t. Ez kb. 1 KWh-t fogyaszt, ha full gázzal megy. A szerelés 40 eFt volt (számla nélkül).
Amúgy azt hallottam, hogy ilyen 100 eFt-ost nem érdemes venni, mert vacak.
Előzmény: SigmundFraud (21)
kraftwerk Creative Commons License 2002.06.19 0 0 25
Koszi a vigasztalast, remelem igazad van.
Mobilbol is 2 fele van, az egyik teljesen mobil, ennel csak egy csovet dugsz ki valahol, a masiknak meg van egy kulterije. Az utobbi biztos halkabb, de nem annyira mobil. Ebbol is egy cso log ki, csak ennek a masik vege fixen be van epitve a kulteribe. Kis barkacsolassal talan jobban mobilizalhatova teheto. Hallottam mar mind a 2 fajtat de csak irodaban, ugy nem voltak hangosan, de persze mas ha aludni akarsz mellette.
Előzmény: gagarinka (23)
SigmundFraud Creative Commons License 2002.06.19 0 0 24

Köszönöm!

Ha már beköltöztél, kiváncsi lennék a tényleges használat költségeire. Ha nem kell fagyasztania a szobát, akkor talán a fogyasztás is csökken...

Utánanéztem a beszerelésnek, sajnos két hetes átfutással vállalják. Ha júli elején fizetéskor veszek egyet (persze ha még van a Media Marktban 99-ért), akkor is csak júli közepén szerelik be. Addigra már szinte vége a nyárnak. Az is durva, hogy a beszerelés fele annyiba kerül, mint maga a berendezés. Hihetetlen.

SF

Előzmény: kraftwerk (22)
gagarinka Creative Commons License 2002.06.19 0 0 23
Hát igen... de a tiéd lehet, hogy egy jobb minőségű darab, nem? Sokféle van belőlük...

Amúgy mi a véleményetek/tapasztalat a mobilklímákkal kapcsolatban? OK, nem túl szép darab egy ilyen fehér torony a szobában, viszont megvan az az előnye, hogy tologatható egyik szobából a másikba, ha igény van rá - ez nem elhanyagolható ott, ahol nincs lóvé beklímásítani az egész lakást.
Nem túl hangosak?

g.

kraftwerk Creative Commons License 2002.06.19 0 0 22
Nekem egy LG 2,3 Split klimam van a haloszobaban, az elonyeit sajnos meg nem tudom elvezni mert csak hetvegen koltozunk. De mult hetvegen dolgoztam a hazon/ban es csak delutan kapcsoltam be es 26 fokbol kb 1 ora alatt csinalt 22-ot ugy hogy nyitva voltak az ajtok. A tobbi helysegben 1-2 fokkal vitte le a homersekletet. 1 ora alatt pontosan 1 kw-ot fogyasztott. Tavasszal szereltettem be es 45E Ft volt a szereles. Most meg majdnem megut a guta, hogy 99-ert mar lehet kapni.
Előzmény: SigmundFraud (21)
SigmundFraud Creative Commons License 2002.06.17 0 0 21
Kedves Cyberslider,

Ha kiderítesz róla valamit, oszd meg légyszíves! Lentebb 30-75 000 közötti beszerelési árakat írnak, én a szívemhez kaptam rögtön...

Köszi!

SF

Előzmény: Cyberslider (20)
Cyberslider Creative Commons License 2002.06.15 0 0 20
Hali!
MM-ban 99e Ft a Daewoo split klima.
Milyen az? Na nem a legerosebb,azt lattam,de talan eleg.
Olcsonak tunik.
Mennyit fogyaszt amugy egy ilyen? Ugyertem aminek pl. 2.2 KW a hutesteljesitmenye,az akkor annyit is eszik? Az nem keves.
Mennyit megy egy klima egy nap,ha pl. 28 fokot kell lehutenie 22-23-ra?
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.03 0 0 19
35+15 nm-es két egymásbanyiló szobát szeretnék hűteni. Nem olcsó - de megéri-e? Zúgás, nátha, csőd, garancia, bosszankodás? Help.
C-3PO Creative Commons License 2002.03.09 0 0 18
Nalunk is dog meleg van nyaron...
Gazuzemu klimarol hallott mar valaki valamit? Allitolag sokkal takarekosabb es csendesebb mint az elektromos.
l a c Creative Commons License 2002.02.25 0 0 17
Érdekes lenne csakhát az ára!
Ha olcsóér tud valaki keressen!
a
l a c Creative Commons License 2002.02.25 0 0 16
Érdekes lenne csakhát az ára!
Ha olcsóér tud valaki keressen!
SaGa Creative Commons License 2000.06.24 0 0 15
Hali!

Nekünk tavaj február óta van egy hűtő/fűtő split klímánk. A tipusa
mindegy, mert japán felújított, egy klimás ismerős szerezte, kb 4-5
éves darab, távirányítós. Kellett egy japánul tudót keresnem, hogy
megtudjam, melyik jel mit jelent a távirgácson.

Mindkét üzemben használjuk, teljes megelégedéssel. Amikor kint 35 fok
van, plusz egész délután süti a nap az erkélyt és a falat, a szobában
25 fokot lehet simán tartani. Ősszel meg fűtésre használjuk abban a kb
egy hétben, amikor már hidegek a hajnalok, de a távfűtők még nem
gyujtanak be (lakótelepi panellakás előnyei).

A gép 1.6 kw-os fűtő és 1.8 kw hűtő teljesítményt tud, a tényleges
fogyasztása meg kb 1.2 kwh. A fűtéshez csak egyszerűen irányt vált a
kompresszor, tehát semmiféle közegcsere nem kell, csak egyszerűen át
kell állítani a távirányítón fűtésre, és annyi. Ha addig hűtésen volt,
akkor várni kell kb 10 percet az üzemmódváltás után, hogy a
nyomásviszonyok beálljanak benne, addig nem indul el.

Kiegészítésként: önmagában egy lakótelepi betondobozban nem sokat ér. A
műlt nyáron teljes hőszigetelést csináltam: ablakok kicserélve, falak
belülről polifoammal tapétázva, szalagparketta lerakva, redőnyök az
ablakokra, erkélyajtóra. A betonpanelek kifugáztatva kívülről. Így a
múlt napokban úgy du 2 körül indítottuk a hűtést, kb egy órát ment
folyamatosan, utánna már csak kb 20 percenként kapcsolt be úgy 8-10
percre a kompresszor. Este 9 tájban meg leállítjuk. Az erkéy ilyenkor
még kb 35 fokos az egész délutáni napozástól.

A szigetelés előtti időszakban folyamatosan ment és nem tudta tartani a
25 fokot...

Ablakklímát felejtsétek el, csak egész kis szobákra elegendő...

SaGa

eXXon Creative Commons License 2000.06.23 0 0 14
Az egy párásító. Nem nevezném hűtőnek. Nekem van olyan, télen használom, amikor száraz a levegő. Nem tudom, miéert hűtene, főleg meleg-párás időben = halál. Amikor párolog valóban hőt von el a környezetből, de ez nyitott rendszer, azaz nem hűt semmit...
Előzmény: VaLaki (13)
VaLaki Creative Commons License 2000.06.22 0 0 13
A METRO katalógusban van valami levegőhűtő 40 eFt körül, az mit tud ?

Bepárásít ?

Ati-pati Creative Commons License 2000.06.20 0 0 12
Engem érdekelne ez az akciós klíma. Légyszíves írj részleteket, akár emilben is.

Ati-pati

Előzmény: nyman (7)
Calliope Creative Commons License 2000.06.20 0 0 11
Nekünk van klímánk, pontos nevét és teljesítményt nem tudok, árat se, de az már amúgy se lenne jó (már vagy 3-4 éve megvan). Azt viszont igen, hogy kívül van egy nagy doboz, belül egy kicsi, és a kettőt összekötendő csak egy vastagabbacska csövet húztak át a falon, szóval bontani nem kellett, csak fúrni egy jó nagyot. Fél napos munka volt össz-vissz. Ja, panelban lakunk.
Nagyon meg vagyunk vele elégedve, viszont azt tudom, hogy figyelni kell, hogy hány légköbmétert vagy hány négyzetméter alapterületű részt tud hatékonyan hűteni. A miénk csak fele akkorát, mint amekkora a lakásunk, de olyan az elrendezése a lakásnak, hogy nekünk ennyi pont elég is.

Na, lehet, hogy túlságosan nagy általánosságokat mondtam? Akkor bocsi, segíteni akartam. :)

VaLaki Creative Commons License 2000.06.20 0 0 10
Itt a forróság, hát a tippek ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!