Itt csak az a kerdes merul fel, hogy ha kaphato az autohoz gyari motorolaj, ami garantaltan belevalo, akkor minek rakjunk bele mast, ami kb. ugyanannyiba kerul?
Az Eneos egyébként a Toyotának is gyári beszállítója, tehát jó eséllyel az általad ajánlott Toyota olaj is lehet Eneos. Sőt korábban olvastam egy cikket a témában, amely szerint az Eneos fejlesztett a kis köbcentis benzines és hibrid japán autók számára a 0W20-as viszkozitású olajat. A Sustina pedig a felső kategóriája az Eneosnak, elvileg akár még jobb is lehet, mint az olcsóbb kategóriája (de lehet csak marketing).
Amúgy szerintem az olaj-kérdés valójában már vallási kérdés azon túl, ha a gyártói előírásnak megfelelő olajokról beszélünk. Különbséget valószínűleg laboratóriumi méréssel lehetne megállapítani. A felhasználó számára tök mindegy, nem fog különbséget érezni. Ha csörög tőle a motor, az már régen rossz. Nyilván, benne van a pakliban, hogy hamisítványba fut bele az ember, de az nem a márka hibája. Lehetőleg megbízható helyről kell venni, akkor csökken a rizikó.
A lényeg, hogy az előírtaknak feleljen meg az olaj, attól kezdve a márka már másodlagos. Sokkal többet számít, ha 10 ezrenként lecseréled, mint az, hogy melyik márkát választod.
Fura ez, mert pl. a Toyotaclub fórumán régebben az olajfogyasztásos eseteknél kifejezetten erre a Sustinára esküdtek a tulajok, ez volt az ász, minden más csak pénzkidobás.
Amúgy az tudható, hogy a Toyota gyári olaját melyik cég gyártja?
Reszemrol lenyegesen olcsobban sem fogom azt beletenni. Bar az enyem hibrid, az 1.6 azert csak egy modern benzines, abba jo lesz, foleg, hogy nem olyan, mint az 1.33-as, amit az 5w30-al ki lehet nyirni.
Üdv! Adott egy Toyota Auris 1.6-os benzines 1ZR-FAE motorral. Szerintetek Eneos Sustina 0W-20 olaj megfelelő olaj ehhez a motorhoz? A gépkönyv alapján csak annyi az előírás, hogy 0W-20 legyen és valami régi API szabványnak feleljen meg (a Sustina ezt bőven teljesíti). ACEA-ról semmit nem írnak és HTHS-viszkozitásról sem, hogy milyet kell használni (ez kicsit fura számomra). Elfogadható ez a motorolaj hosszú távon is? Hosszú távra tervezek az autóval (legalább 12-15 év).
Persze,emlékszem,de valóban már nem mostanában volt. :)
Örülök,hogy sikerült megoldani,szívesen segítettem,és a lényeg,hogy visszajeleztél,többen kíváncsiak szerintem a megoldásra,így remélem a többieknek is hasznos a dolog,amit leírtál.
Hamarosan szeretnék vásárolni egy 2017-2018 körüli auris kombi hybridet. Béreltem is jópár napra egy ilyen járművet, hogy kitapogassam, milyen vele közlekedni, mire képes, és mire nem.
Gépjármű szervizelés nem áll tőlem messze, így a hajtáslánc felépítéséről az elmúlt fél évben szerintem minden elérhető szakirodalmat feltúrtam, beleértve a P410 legutolsó alkatrészeit,
HV akku hűtőrendszerét, és az azon elvégzendő karbantartásokat, a 2ZR-FXE blokk jellemzőit, javasolt karbantartásait, hűtőrendszerek felépítését, stb.
Ezek ismeretében biztos vagyok benne, hogy ilyen autót fogok venni, nekem kimondottan jó volt menni vele.
Ismerve a hajtáslánc működését, nyilván egész másként vezeti az ember, mint egy hagyományos belsőégésűt, nagyon hamar hozzászoktam.
Tetszik, hogy falvakba beérve gyakorlatilag végigmegyek rajtuk csak villannyal. Tempomat használatát nagyon kívánja, lakott területen is. Tempomat / B-mód használatával menet közben kb nem is kell a pedálokhoz nyúlni.
Az lenne a kérdésem, van-e valami olyan jellegzetessége az aurisoknak, amire vásárlásnál nagyon oda kell figyelni? Van-e tipikusan olyan, ami a kombikra jellemző nyűg?
Mennyire pontosak az aurisok karosszériaelemeinél az illesztési hézagok? Már több kereskedésben is jártam, meg is néztem néhány gépet, és bizony volt, ahol a géptetőnél, vagy a lámpáknál a két oldalon
nem egyforma volt a hézag, pedig az autó nem volt fényezve, körben gyári volt a rétegvastagság. (Mindegyik, amit láttam, az olaszoktól származott.)
Ezúton szeretném megköszönni segítségedet, amit anno - még néhány évvel ezelőtt - Corollámmal kapcsolatban nyújtottál ezen a fórumon, illetve utána emaileztünk is. Nem tudom emlékszel-e még, a hidegen néha felpörgős E12-es 4ZZ-FE motor volt. Most már - jó néhány valódi hidegindítás után - ki merem jelenteni, hogy megoldódott a probléma kb. 1 hónappal ezelőtt egy ECU-cserével. Jobb későn, mint soha:)
Pontosan az lett a megoldás, amit írtál és küldtél róla egy Toyota szervíz közleményt! Azt csináltam, amit javasoltál: kicseréltem a motorvezérlőt az általad megadott cikkszámúra (89661-02B11 volt benne, 89661-02B12 az új). Azért ez se olyan egyszerű történet volt, nagyon-nagyon ritka darab ('07-ben jelent meg, tehát nem sokáig gyártották). Végül Lettországból szereztem az eBay-en egy bontottat 28 ezerért, postával együtt. Kicseréltettem, és azóta 10 fok alatt sem pörög fel hidegindításkor. Úgy működik, ahogy kell neki, max. 2300-400-as fordulatszám, de csak egy pillanatig (nem 2700-2800 másodpercekig). Jó adag szerencse kellett hozzá, az egész neten ezen kívül csak egyet találtam, 250€-ért, itthon bontóban se lehet találni (az új 400 ezer Ft).
A szerelő, akivel kicseréltettem, annak ellenére, hogy Toyotára specializálódott, nem hallott még erről, hogy ez okozhatja a gondot. Már alapból a cserealkatrésszel mentem oda hozzá, hogy ezt kéne kicserélni. Előtte futottam még egy kört, írtam levelet majdnem az összes hazai Toyota márkaszerviznek ezzel kapcsolatban alaposan kifejtve a dolgot, de a hozzáállásuk finom fogalmazva elégtelen volt, tudásuk kvázi a betanított munkára korlátozódik, felejtősek...
Tehát ha te nem segítesz akkor, ez a probléma valószínűleg soha nem jövök rá, hogy mi okozza (vagy súlyos tízezreket és sok órát ráköltök még...). Most már nem keltem fel hidegindításkor a szomszédokat a motor felpörgésével, na meg az autó élettartamára is jó hatással van. Már csak az alváz legyen rendben (februárban kiderül...), és akkor még jó néhány évig rendben lesz az autó. Hálásan köszönöm!
A gyártói előírás amúgy valóban igaz,ellenőrizni kell a szintet,ami abban nyilvánul meg,hogy ha nincs szivárgás,akkor a szint rendben,de ha nem bízol ebben,akkor marad az ellenőriztetés,otthon nehézkes sajnos.
Vagy alulról,leszedve az alsó borítás,és úgy is kicsit nehezen hozzáférhető,vagy a bal első kerék leszedése,a motor oldalsó borítását levéve(5 patent kiszedése),és alatta lesz a csavarja,24-es fejű.Mivel ha a földön van nézve,úgy megemelve otthon,akkor nem lesz vízszintes az autó,akkor az ellenőrzés semmit nem ér,így az aknán,vagy csáposon emelve javasolt.
Lényeg,hogy a betöltő/szint ellenőrző csavar a váltó bal kerék felőli oldalán van,nem előre néz,mint az 5 sebességeseknél.
Gyártói előírás. Na meg egyébként se tudom felemelni/alánézni itthon. Legalább egy szint-ellenőrzést jó lenne végrehajtani ha lehetséges. Átnézettem vétel után is, de nem bízom maximálisan a szerelőben, hogy tényleg ellenőrizte-e a szintet.
Auris 1.6 benzin, 2018-as évjárat. Váltóolaj-szint ellenőrzéshez mindenképp le kell szedni az alsó burkolatot, azaz csak megemelve/aknából lehet elvégezni az ellenőrzést? Vagy felüről is hozzá lehet férni a csavarhoz? Egyelőre nem is találtam meg a csavart, nagyon zsúfolt a motortér... A Corollámnál ez sima ügy.
Sziasztok! 1.6-os Aurist (1ZR-FAE) milyen gyertyával szerelik gyárilag? Kezelési útmutató és ToyoDIY szerint Denso SC20HR11. Azonban úgy látom a nagyobb alkatrész-kereskedőknél már nem is forgalmazzák ezt a típust, lényegében kifutott termék. Melyik az utódja?
Sziasztok!Az alany egy 2.0 D 2011 évj. 126.le kombi Avensis.
A problémám,hogy gázolaj szaga van a kocsinak.A motortérböl jön,leállitás után lehet érezni.Alulrol lebontva a motorvédö lemezt semmi sem látszik.Fölülröl annyit láttam rajta,hogy a nagynyomásu szivattyunál nagyon minimális "olajsár" láthato.Ami annyiban nyilvánul meg,hogy mintha gázolaj pára és por keveréke lenne rajta.Van annak valami tömitéskészlete?Mert az a gyanum,hogy onnan jön a szag,de folyás nincs,söt még könnyezés se...../Legalábbis szemmel nem láthato/
Ezt nem is lehet vitatni, a fogyasztás miatt nem is lehet kérdés, hogy Auris esetén egyértelműen a hibrid a jobb választás ma már, a 480 Ft-os benzinárnál.