Keresés

Részletes keresés

deus Creative Commons License 2003.07.02 0 0 335
Hátha valaki még nem tudja, hogy megy a klímásítás (kicsit hosszú, elnézést):

Kb. 20 nm-es lakótér (egymásból nyíló nagy és kis szoba, közöttük örökké nyitott kétszárnyú ajtó, kb. 2,6 m belmagasság, nyugat-délnyugati fekvés, tág kilátás, 5. emelet, tégla, nap odasüt míg le nem megy. Ablakokon kívül redőny, belül reluxa. A nyári hőmérséklet belül nappal 29-31, éjjel 27-29 fok volt.

Sok töprengés után Panasonic klímára és az egyik hivatalos forgalmazójukra esett a választás, (akik a nevüket egy híres tengerészről kapták :) ).

(ha ez valaki szerint rossz döntés volt, szóljon -- most már mindegy :) )

LG-t és Fishert is ajánlottak, de az LG valahogy túl drágának tűnt (ahhoz képest, hogy valaha GoldStarnak hívták :) ), a Fisherről meg szakértők azt állították, hogy valójában az is LG, csak Amerikában ez a márkaneve. Na mindegy.

Panasonicból kínáltak sokfélét, negatív töltésű ionok kibocsátását végző generátortól az inverteren át a fűtő és pollenszűrő extrákkal felszereltekig.
Nekem ezek is túl drágák voltak, ezért a Pana egyik alapmodelljét vettem meg, ami semmi extrém dolgot nem tud, csak hűt, és 3,5 kW-os. Szerintem ez a kapacitás ide pont elegendő.

Árak:
Hardver: 138.900,- + ÁFA
Szerelés: nincs még pontos számla, de kb. 60.000,- + ÁFÁt mondtak.

Szerencsém volt, mert 2 hét várakozás után a minap már jött is a szerelő. Igaz, kissé morcos volt, amikor kiderült, hogy az üzletkötő sem a szerelési körülményekről (fűtéscsövek mögött kell vezetni a csövezést), sem a fal jellegéről (homlokzati vakolat alatt 7 centi habszivacs, ezt ki kell szedni a konzolok felrakásához stb.) nem tájékoztatta.

A szerelő a forgalmazó szerződött vállalkozója. Gyorsan, szakszerűen dolgozott, amibe magam is besegítettem szerszámok adogatásával és jeges üdítők felszolgálásával :) mindezzel együtt a teljes szerelési idő 6,5 óra volt -- de délután fél 4-kor üzembe lépett a klíma, és a szétdúlt szerszámraktárt ügyesen imitáló nappalimban kellemes hűvösség uralkodott el :)

Épületgépészet:
fúrás-faragásra lelkileg fel voltam készülve; a 40 centis külső fal áttörése izgalmas móka volt, főleg az utcára hulló törmelék miatt... A gyalogosforgalmat vizuális ellenőrzés alatt tartottam, így senkinek se esett baja, a parkoló kocsik is megúszták, mert a szerelő óvatosan tologatta ki a faldarabkákat. A rézcsövek méretre hajlítgatása, és helyre illesztése bizánci rémálom volt szegény szerelő számára; egy helyen muszáj volt 2 darabból összeforrasztania a csövet, így a propánpalacknak a fareluxától fél méterre vidáman lobogó lángját figyelhettem meg, miközben az előszobában lapuló tűzoltó készülékre gondoltam erősen... :)

A külső (homlokzati) konzolok felszerelése gyerekjáték volt, mivel a szerelőt a kizuhanástól lakáson belüli erős rögzítéssel megvédtem. Így deréktól fejjel lefelé hajolva, felrakta a konzolokat (remélem, elég erősen csavarozta), majd jött a 34 kilós kültéri kiemelése. Szerencsére a szerelő izmos embernek bizonyult :) Felcsavarozta, aztán csőbekötések, nyomáspróba, minden rulez.

Most tesztelem a szerkentyűt... Végre elviselhetővé vált a lakásom.
Csak kimenni a forró utcára, az szörnyű...
:|

gagarin- Creative Commons License 2003.07.02 0 0 334
Media Markt Daewoo split klíma 2,6 kW hűtő-fűtő - bruttó 99,000 Ft.

g.

gagarin- Creative Commons License 2003.07.02 0 0 333
Szoval a 45e+AFA azert nem k...a olcso!

Pláne, hogy maga a gép mondjuk cca. 100ezer...

g.

Előzmény: Szimat (332)
Szimat Creative Commons License 2003.07.01 0 0 332
Meg mindig csak jatszunk a klima gondolataval, de ahol en neztem 40e+ AFA vagy 35e+AFA volt a beszereles 5 ill. 2m-en belul. Szoval a 45e+AFA azert nem k...a olcso!

Udv,
Szimat

Előzmény: 206wrc (328)
rézgálic Creative Commons License 2003.07.01 0 0 331
Jelen pillanatban még 27°c-ot mutat a hőmérő kinnt, ki sem merem kapcsolni ma éjszaka.
FRD3 Creative Commons License 2003.07.01 0 0 330
>>A párátlanítás során a beléri kondenzátora gyakorlatilag víz alatt van :) Csurom víz az egész.
Bakker, akkor eddig rosszul csináltam!...
Szóval akkor a ventillátoros üzem lesz az!

Köszike!...

Előzmény: Aewyn (327)
rézgálic Creative Commons License 2003.07.01 0 0 329
A párátlanítás üzemmód úgy működik, hogy túlhűti az elpárologtatót a szerkezet (bekepcsol egy plussz szelep) és ezáltal jobban lecsapódik a víz. Amikor a sajátomat megnéztem ilyen üzemmódban a cső egy része le volt deresedve, a lemezek közötti rést pedig szinte teljesen kitöltötte a lecsapódott víz. Innen meg szépen lefolyik a gyűjtőcsatornába. Egyébként normál hűtés esetén is rengeteg vizet kiszed a levegőből.
A beltéri kiszárítására a legjobb módszer hűtő üzemmódban néhány fokkal feljebb venni a hőmérsékletet mint a belső hőfok így biztosan csak a ventillátor fog dolgozni és kiszárítja a belsejét.
206wrc Creative Commons License 2003.07.01 0 0 328
tux!

Teljessen korrent cég az F2 Komplex!
ismerem a céget is a főnököt is és dolgoztak már velem , nálam, stb...
Szerintem veled van a probléma, de nem akarok vitatkozni.

a 45e meg kurva olcsó volt nézz utánna az áraknak!!!!

Én csak jókat tudok mondani az álltalad nevezett F2-vel kezdődő cégröl.

Előzmény: tux (322)
Aewyn Creative Commons License 2003.07.01 0 0 327
RTFM visszavonva. A mi leírásunk ilyen szempontból elég részletes.

A párátlanítás során a beléri kondenzátora gyakorlatilag víz alatt van :) Csurom víz az egész.

Előzmény: FRD3 (326)
FRD3 Creative Commons License 2003.07.01 0 0 326
>>RTFM
...Gondolhatod, próbáltam én... De még a gyári leírásban is úgy vannak már benne ezek a fogalmak, mintha már mindenki által tudottak lennének. Gondoltam, akkor ez valami szabvány jelölés rendszer lehet, (ami lehet esetleg Ázsiában az általános iskolai alaptanterv része...)

>>A párátlanítás nem a gépet párátlanítja, hanem a szoba levegőjét.
Mondjuk ebben biztos voltam, de párátlanitani gondolom úgy kell, hogy száraz levegöt fújunk ki és akkor esetleg ez még jó lehet arra is, hogy a berendezést kiszáritsuk. Vagy mégsem? Inkább sima ventillátoros üzem?...

mindegy, azért köszi...

Előzmény: Aewyn (324)
gagarin- Creative Commons License 2003.07.01 0 0 325
Vezzeg, ez egy rémtörténet... a jó ég mentsen meg engem (és másokat) az ilyen kontároktól...

g.

Előzmény: tux (322)
Aewyn Creative Commons License 2003.07.01 0 0 324
1. Hogyan m?ködik a full automata mód? Milyen referencia h?mérséklethez képest lehet állítani a szinteket?

Feltehetőleg ekkor a külső hőmérsékletet is beleszámítja és valamilyen különbözetet próbál tartani. (próbáld ki, majd kiderül)

2. H?tés után ki kell ugye szárítani a beltérit egy 20-25 perces száraz üzemmel.

Éppenséggel nem árt, de csak akkor, ha hosszabb időre (órákra) leállítod. Mi hűtés után (ha éppen nem megy egész nap) ventillátorra állítjuk, mert egyrészt ez kiszárítja, másrészt ez ilyen légtisztítós masina, harmadrészt legalább egyenletesebbe teszi a levegő hőmérsékletét.

3. Egyáltalán jól tudom-e, hogy a "hullámos nyilak" a sima légfújást jelölik, a "cseppecske" meg a párátlanítást?

RTFM. A párátlanítás nem a gépet párátlanítja, hanem a szoba levegőjét.

Előzmény: FRD3 (301)
FRD3 Creative Commons License 2003.07.01 0 0 323
...Hát akkor szerintem én sokkal jobban jártam, pedig azt hittem, hogy iszonyu drágán csináltattam a cuccost (50 HUF+ÁFA)
Viszont nem kellett utánuk felújítani a lakást, szépen és gyorsan dolgoztak, tulajdonképpen még porszivóznom sem kellett volna, csak hát az a fenenagy rendmániám...:-)
Ja és a megbeszélt idöre jöttek. Szóval akkor igy olvasgatva a hozzászólásokat, nem bántam meg, hogy egy már bejáratott céggel csináltattam. Csak ne lenne az a rohadt nagy káosz bent náluk az ügyintézésnél...

Viszont segiteni nem tudna valaki a már elhangzott kérdésekben (301)? Lécci, lécci, lécci....

Előzmény: tux (322)
tux Creative Commons License 2003.06.30 0 0 322
Beszerelték a klímát. Hűt rendesen, halk, és a három ventillátor fokozat egyértelműen különböző. Ezt azért írom, mert valaki említette, hogy a Daewoo-ja mindig a legmagasabb fokozatban süvít. Viszont a beszerelő cég teljesen amatőr volt. Állítólag csak Daewoo, Frigidaire (vagyhogy) és Funai klímát szerelnek. És kb. három hetes időpontot adtak. Ehhez képest Daewoo klímát nem láttak még. A megbeszélt 14:00 helyett 9:00-kor értek a helyszíre (rohantunk haza Győrből), az elektromos bekötést elsőre elrontották, falfúráskor a 10.-ről lezuhant némi törmelék, egy része egy autóra és amikor elmentek a Kedvesem szabályosan zokogásban tört ki, olyan koszos volt minden (most fejeztük be a felujítást). A kültéri egységet négy beton gúlára akarták tenni (a lapos tetőre). A rajta lévő lukba öntöttek csemperagasztót, beleállíták egy gumipogácsa csavarját, hogy az majd beleköt. Megkérdeztem a szakembert, hogy mennyi idő alatt köt? Válasz: fogalmam sincs. Csináltak már ilyet? Nem. Elolvastam a csemperagasztó leírását: csak beltérben használható, 24 óra múlva lehet fúgázni, ha 3 mm-nél nagyobb egyenletlenségek vannak, másik anyaggal alapozni kell. Mondtam a szakinak, hogy jobban örülnék, ha kipróbált technológiát alkalmazna, és nem 24 óra múlva derülne ki, hogy jól kötött meg, vagy kidönti a szél. Megkértem, hogy akkor ezeket tegye félre, letettem négy beton járólapot és megkértem, hogy fogják hozzá tiplivel. Megtették. De amíg én a tetőn igyekeztem kihozni a maximumot az emberből, addig az alsó csapat amit lehetett elrontott. Az apróbb igénytelenségeket most nem sorolom. A nevűk F2-vel kezdődik. Vigyázzatok, boldog-boldogtalan klímát szerel mostanában. Nem tudsz jót választani, csak szerelés közben derül ki, hogy szerencséd volt-e.
Na megyek lefekszem a kellemes hűvösben és majd lefestem az összefogdosott fűrészporos tapétát, kiglettelem a tenyérnyi hiányt, kicserélem a mosogatóba vezetett kondenzvíz csövét fehérre és hátrébb teszem, hogy ne zavarjon a mosogatásban, kicserélem a kutya szájából előrángatott elektromos villásdugót és ezentúl előre köszönök annak a szomszédnak akinek lett egy pár kavicsfelverődés szerű pötty az autóján, bár azt elintézik valahogy, állítólag (de persze szerintük valójában nem Ők okozták)...

tux

U.I.1: Ja, és minden 45 ezer plusz ÁFA, mert kértem számlát.

U.I.2: A szomszéd megkérdezte Opel Schilleréket, hogy mennyiért javítják ki a 4 db. 2-3 mm-es sérülést? Mondták, hogy sérülésenként 10 és 20 ezer között. Na az a másik győztes csapat.

Aewyn Creative Commons License 2003.06.29 0 0 321
Bizony, nekem van egy közel 100 W-os ventillátorom, de az egy soványabb embert simán odébbrak :)

A beltéri ventillátora alacsony fokozatban fogyaszthat vagy 5 W-ot.

Előzmény: rézgálic (320)
rézgálic Creative Commons License 2003.06.29 0 0 320
A beltériben egy néhány wattos ventillátormotor működik. Ennek fogyasztása össze sem mérhető a kompresszoréval.
Előzmény: transprox (319)
transprox Creative Commons License 2003.06.29 0 0 319
Folyton megy?? Ajaj. Villanyszámla mit szól hozzá?
scratch Creative Commons License 2003.06.29 0 0 318
transprox,

a beltérinek nem is kell megállni, az folyamatosan megy!

Előzmény: transprox (316)
rézgálic Creative Commons License 2003.06.29 0 0 317
A kültéri nem akar leállni? Az akkor áll meg ha a beltéri által beszívott levegő hőmérséklete esetedben 25°c-ra csökken. Hűt egyáltalán vagy csak a levegőt kergeti?
Előzmény: transprox (316)
transprox Creative Commons License 2003.06.28 0 0 316
Pénteken gazdagott piciny, 47 négyzetméteres lakásom egy 3,5kw-os klímával és az istennek nem akar leállni -- vajon miért? 25 fokra van állítva. Használati útmutatót nem kaptam, majd hétf?n lesz ezért egy-két szavam a bolttal, a Midea websiteról nem lehet készikönyvet tölteni...

És mintha kicsit nedves (dohos?) szaga lenne... ez valami kezdeti akármi? Szell?ztessem ki valahogy? (Csak hogy?)

holló Creative Commons License 2003.06.28 0 0 315
Szerintem attól függ, hogy milyen arányban használják a helységet. Ugyanis a szobából elvont hőenergia, ami a gép hatásfoka miatt kisebb mint a felhasznált elektromosenergia, egyenesen arányos a hőmérsékletkülönbség nagyságával. Vagyis minél alacsonyabb a szoba hőmérséklete, annál nagyobb a hőfok különbség, s ezért lényegesen több energiát használ fel a gép.
Szerintem csak akkor gazdaságos a folyamatos működés, ha nagyon nagy a természetes belső hőmérséklet és az elérendő hőmérséklet közötti különbség, mivel ilyenkor "erőből" dolgozik a gép.
Előzmény: scratch (314)
scratch Creative Commons License 2003.06.27 0 0 314
A mai Blikk -be volt egy klímás cikk, ebbe is a szerelő azt javasolta, hogy jobb ha folyamatosan megy a klíma, mint ha ki-be kapcsolgatjuk. Több energia mindig lehűteni a meleg szobát, mint szinten tartani.

eviktor,

oda szerilik, ahova kéred, és ahogy a szoba elrendezése engedi. Tanácsot tudnak adni, hova a legcélszerűbb. Akár lehet Veled szemben is, ha légterelők úgy vannak állítva, hogy Rád ne menjen a hideg.

Előzmény: eviktor (307)
gagarin- Creative Commons License 2003.06.27 0 0 313
Én most itt vagyok, ha kérdezel valamit, megpróbálok rá válaszolni...

g.

Előzmény: 206wrc (312)
206wrc Creative Commons License 2003.06.27 0 0 312
nem is törödjetek vele hogy talán kérdeztem valamit,
nem kell venni a fáradságot hogy válaszoljatok

gagarin- Creative Commons License 2003.06.27 0 0 311
Köszi holló... akkor lehet, hogy egy 2,6-os is elég nekem... 3,5-ben gondolkodtam, de az persze arányosan drágább is. Hm. Meglátjuk, még van időm filózni rajta :)

Köszi

g.

Előzmény: holló (306)
Piri Creative Commons License 2003.06.27 0 0 310
Sziasztok!

Feleslegessé vált ezért eladó 1 db LeheLux 2,5kW os ablakklíma 2 év garival vadiúj Ha valakit érdekelne 50k HUF az ára (fix) írjon!

tux Creative Commons License 2003.06.27 0 0 309
Az egész lakás 37nm, a szoba kb. 25nm, nyugati fekvésű. Nem kell a nappal bírkoznia a klímának, mert szereltettünk redönyt.

tux

Előzmény: gagarin- (305)
206wrc Creative Commons License 2003.06.27 0 0 308
sziasztok
van itt most valaki?
eviktor Creative Commons License 2003.06.27 0 0 307
A klímaszerelős cégek csak azt nézik, hogy hol tudnak értelmesen falat bontani, vagy légtechnikai szempontból is vizsgálják, hova kell a beltéri egységet tenni, hogy nem legyen megfázás és huzatérzet, és egyéb negatívum? Meg hogy egyenletesen hűtsön?

Köszi, üdv, Viktor

holló Creative Commons License 2003.06.26 0 0 306
Én csak az itt elhangzottak alapján tudom, hogy 30-40 légköbméterre kell 1 kW teljesítmény, nálad 25*2,7=67,5. Mivel nagy az ablakfelület, ezért lehet, hogy a 2,0 kW-os kicsi, ezért célszerű lehet 2,3 vagy 2,6 közötti venni. Ha véletlenül ez kicsi lenne, akkor sincs nagy gáz, mert az ablakfelületet lehet árnyékolni, vagy fóliázni, ami szerintem helyből tanácsos lenne, hiszen ezzel rengeteg energiát meg lehet takarítani.
Előzmény: gagarin- (305)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!