Keresés

Részletes keresés

Csavarhúzós Creative Commons License 2007.11.09 0 0 325
>igaza van, hogy a fa felveszi a környezet nedvességtartalmát, de a a biofabrikett már préselve van, így az anyagszerkezete más, tehát NEM változik a nedvességtartalma, csak akkor, ha közvetlen nedvesség (pl. eső) éri.
-Hát ezt vagy elhiszem, vagy nem. De a többi, helyenként önellentmondó állítás nem használ a hitelességnek. Amúgy a fa azért tudja visszavenni a nedveségtartalmát akkor is, ha nincs pára a levegőben, mondjuk 60% a relatív nedvességtartalom, mert kapillárisok vannak benne. Ha a brikett "közvetlen nedvesség" hatására vizet vesz fel, akkor abban is kell hogy legyenek kapillárisok (különben hogy szívódna bele), tehát ezt inkább nem hiszem, mint igen. Valószínűleg a brikett nedvességtartalma is felő 10%-ra, legfeljebb a tömörség miatt lassan, de ugyanezen okból a közepéről préseléskor kimenni is nehezen tud, így ott eleve 10% körül lehet. Ez persze csak egy szkeptikus vélemény.

>A biofabrikett 300 bar nyomású gép préseli össze, el lehet képzelni, hogy mennyivel sűrűbb termék jön így létre.
-De meg is lehet mérni, és a valós adatokat reklámozni....

>Ha tűzifát vesz kétlem, hogy pontosan 1 mázsát fognak adni 1 mázsa áráért, de még ha így is lenne, a tűzifa 20-50%-a víz, amit szintén ki kell fizetni.
-Valóban vannak átverős faeladók, akik még permetezik is a fát, hogy nehezebb legyen. Ezért kell köbméterre venni, akkor mindegy mennyi víz van benne. Amúgy meg tárolni kell, egy év szárítás után 18, két év után 15%-ra lemegy a nedvességtartalom. Pontosabban fedett, száraz helyen tárolva igaz ez, szabadban tárolva 1 év alatt 22%, 2 év alatt 18%-ra lehet szárítani a fát.

Az alábbi linken meg azt olvastam, hogy a fabriketté 6,1%:
http://www.undp.hu/oss_hu/tartalom/kiadvanyh/kiadvanyh_body/energazd/egk09/egk09_body/09_3fej/09_3fej_body.htm

Egy pelletgyártó szerint 7%:
http://pellet.szalontai.co.hu/pelletinfo.html


Kevésbé elfogult anyagokban 10%:
http://www.ddkkk.pte.hu/~bnemet/korfiz-II/segedanyagok/KF-II-7-biomassza-tuzeles-kazanok/KF-II-73-Fapellet_tuzeles_Nemetorszagban.pdf
Itt szintén azt írja, hogy 10%:
http://www.seeger.ag/pdf/downloads_vortraege_050928_energoexpo_hu.pdf

Ennek fényében a 2-3%-os nedvességtartalmat erősen kétlem.

Amúgy itt:
http://www.svt-wamsler.hu/hasznos_tudnivalok.php?oldal=4
leírja, hogy a 15%-os nedvességtartalmú fa 4,3kWh/kg, a 10%-os 4,6 kWh/kg,
ebből kikövetkeztethető, hogy az 5%-os nedvességtartalom kb. 4,9kWh/kg. A 20%-os fáé 4kWh/kg, annak másfélszerese ("50%-al nagyobb fűtőérték") 6kWh/kg lenne. Ha a frissen vágott nyers fához viszonyítunk (50%-os nedvességtartalom, 2,3kWh/kg), akkor meg akár 100%-al nagyobb fűtőértékről is beszélhetünk.
Előzmény: Törölt nick (324)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.08 0 0 324
Csavarhúzós-nak: igaza van, hogy a fa felveszi a környezet nedvességtartalmát, de a a biofabrikett már préselve van, így az anyagszerkezete más, tehát NEM változik a nedvességtartalma, csak akkor, ha közvetlen nedvesség (pl. eső) éri.
A biofabrikett 300 bar nyomású gép préseli össze, el lehet képzelni, hogy mennyivel sűrűbb termék jön így létre.
Valóban, fizetni súlyra kell. Nálunk 10 kg áráért minimum 10 kg-ot kap a vevő. Ha tűzifát vesz kétlem, hogy pontosan 1 mázsát fognak adni 1 mázsa áráért, de még ha így is lenne, a tűzifa 20-50%-a víz, amit szintén ki kell fizetni.

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.08 0 0 323

Az utolsó bekezdésed nagyon találó, áram nélkül ez is meg hal. Én még csak a gázszolgáltatókat és kitermelőket utáltam meg, az áramosokkal valahogy el vagyok. Meg talán ez az áramigény egy kisebb áramfejlesztővel, akkuval, inverterrel talán áthidalható lesz, ha ez szükséges. Meg ezek már meg is vannak, kellettek a hajóhoz is.

Jesu! kicsit megnyugtattál, bejelentkezhetne a srác, neki is lehetne belöle üzlet, főleg ha ilyen a mentalítása. Nem hiszem hogy itt valaki is megsértődne emiatt. Nem biztos hogy mindent nekünk kell megtapasztalni.

A tartályt kénytelen leszek megcsinálni, én is úgy jártam mint TE, a gépészeti helység kezd kicsi lenni, ezért csak méretre gyártott tartály a jó, főleg ha nagyobban gondolkozom. De ha Neked meg lesznek a méretek dobd fel légyszi.

Előzmény: atomgond (321)
amedelina Creative Commons License 2007.11.08 0 0 322

Sziasztok!

L panel szavanna típusú és színű öt darab aluminium radiátoromtól válok meg lehető leghamarabb. méretek 130 cm, 120 cm, 2 db 110 cm és 1 db 56 cm széles.

legalább 40 ezer forintot szeretnék érte. Hívjatok minél hamarabb: 06 30 858 81 53.

Egy évig használt.

atomgond Creative Commons License 2007.11.08 0 0 321

Sztem ezekkel a rendszerekkel alapvetően az a baj, hogy nagyon sérülékenyek üzembiztonsági szempontból. Én végül ezért tettem le a pelletkandallóról is.

Pl. tavaly egy villámlás elég volt, és elszállt a rádiós termosztátom elektronikája. Garanciális volt, de csere nincs, csak javítás, az pedig több, mint 1 hétig tartott.

Apró dolog, de jól megmutatta, milyen az mikor kiszolgáltatott az ember a szervizeknek. 1 hétig az egyetlen vezérlési lehetőség az volt, hogy lemegyek a kazáházba, és manuál ki/be kapcsolgatom a kazánt.

De a lényeg inkább az, hogy hiba esetén a magyar szervizeket nem igazán érdekli, hogy megfagysz, simán elpiszmognak 1-2hétig a javítással. Különösen a nem tömegcikkek esetében, mert az ilyen kis garázscégeknek akik ezeket forgalmazzák, általában nincs megfelelő készletük alkatészekből. Annál meg nincs bosszantóbb, amikor ott az 1 milliós szuper rendszer, és mégis megfagysz, mert -15 fokban valami olyan alkatrész adja meg magát, amit esetleg napokig nem tudnak megjavítani.

 

Nálunk pl. tegnap éjjel is volt áramkimaradás, kb. 2órát a viharos szél miatt. Semmi kazánom nem működött.

Viszont ismét megmutatta az élet, milyen jó egy sima fatüzeléses kandalló. 10perc alatt meleget csináltam a házban mindenféle segédenegia nélkül. Én ezért írtam régebben is, hogy ez a pelletes cucc pont arra nem jó, ami a fatüzelés egyik lényege. A kiszolgáltatottság, és függés nélküli fűtés.

Előzmény: Jesu (320)
Jesu Creative Commons License 2007.11.08 0 0 320
Tegnap este megkaptam a kandallót. A srác aki hozta a forrása a kályháknak. A pest melletti cég csak "kereskedő". Sajnos ez meg is látszik a hozzáállásán, az átadott információkban... Ez nem az első eset volt.

Azt tudtam meg, hogy minden megyében van megbízott kereskedő, és szervízből is van 20-onpár, de bevallása szerint, aki komolyan foglalkozik az egészel az ő és másik 2-3 ember az országban eddig. Konkrétan még egy Szegedit említett még, ő pedig a Miskolci figura. Neki 3 kandallós boltja is van, de nagyon lelkes és bevallása szerint imádja ezt a tipust. Érdekes figura, este 9-kor volt nálam, már volt egy helyen, de tőlem még Keszthelyre ment. Megszállott! :) Ez nekünk jó hír!

A kályhával kapcsolatban azt mondta, hogy ő próbálta teljesen körbejárni a témát, és arra jutott, hogy a "P1" szabványnak megfelelő, a kondenzációs gázkazánoknál is alkalmazott fémcső kéménynél (tekercsben kapható) nem köthetnek bele, gyakorlatilag hozzá se szólhatnak a dologhoz, kivéve az oldalfali kivezetést, ahol 2-2 méteres körzetben nem lehet nyílászáró, stb, meg a szomszédtól való távolság kötött.

Az eddigi információim alapján a vízhőmérsékeletet figyeli, és talán fogad külső termosztát jelet. Csak olasz nyelvű papírokat kaptam hozzá, kivéve a garanciakönyvet, abban van 1 oldal magyarul is. Ígérte elküldi elektronikus formában a magyart, ha megjön továbbítom.

Amit még megtudtam: valóban nagyon komoly a belső vezérlése, rengeteg mindent lehet állítani egy megfelelő programmal, service porton keresztül. Nem volt 1értelmű, hogy megvan már neki, vagy hamarosan meglesz..

Sajnos puffer kell neki, ha alacsony a hőigény. Az előttünk szóló tapasztalata is ezt bizonyítja, hiszen egy 65nm-es b30-as ház hőigénye elég komoly tud lenni, mégis túlfűti 55 fokos előremenővel, ami alá nem is lehet bevinni.

Zoli: szerintem nem szabad másban gondolkodni, csak zárt rendszerű pufferban. Egyrészt a nyomásviszonyok és a hőmérséklet miatt Én nem bíznám műanyagra, másrészt a kályha élettartamának védelmében.

Találtam egy tartálygyártót Dombóvár mellett, ahol 500 literes "sima" puffer van 92E+ÁFA körül, a gépészem pedig tud belső zománcos 800 literest 250E körül. Mind2 szigetelés nélküli ár, de nem is szabad megvenni hozzá, mert aranyárban van, csinálni kell inkább.

Még nem döntöttem el, hogy mekkorát teszek. Hajlok a nagyobb felé, márcsak a zománc miatt is, de vannak bennem kérdések, leginkább Previa barátom miatt, akinek 1300 literes pufferrel az a tapasztalata, hogy hiába jó neki 1-2 felfűtéssel 1,5 hétig a betárolt mennyiség (Atmos 22kW 2* 2 órát megy, felfűti 60 fokra), ha a tartály veszteségei elvisznek nagyon sokat az időszak végére. Márpedig az jelentős, ha egy sima 200 literes bojlerre is 1,5-2,5kW közötti a gyári napi veszteségadat, nem nagyon éri meg tárolni ekkorában már...

Ezeket a tapasztalatokat figyelembe véve, úgy kellene méretezni, hogy max 1-2 nap durva hideget áthidaljon, de "laza" időben se tartson tovább 3-6 napnál az áthidalt idő (alcsonyabb hőfokot tartani olyankor, a kisebb veszteség miatt). Mindezt arra alapozom, hogy ha már van a kályha, akkor nembaj, ha cudar estéken megy 2-3 órát, már csak a hangulat miatt sem, viszont átmeneti, esetleg napsütéses időkben ne kelljen begyújtani, csak heti 1-2* esetleg csak a HMV miatt.

Nekem most 2*200 liter megmarad HMV-nek, ami a jövendőbeli napkollektornak is puffer. Ez 2db 53E Ft-os AEG bojler. Erre egy hőcserélővel keverünk rá. 1 db oda vissza üzemes, a második pedig sorbakötve az elsővel és abban be lesz kötve a villany is, ha kell akkor rá tudjon fűteni kicsit. Kivétel csak a másodikból van, amiben mindig magasabb hőfokkon áll rendelkezésre a HMV, az is egy keverőszelepen keresztül, hogy optimális legyen és biztonságos.

Veszteségek sajnos vannak. Nekem most a gépészeti helyiségbe szorul be az összes puffer, amit eredetileg kamrának IS szántam, de már most látszik, hogy kicsi lesz, meg így jó meleg. (egy fél vállóok ez már... kamrát házon kívülre? <-VS.-> alcsonyenergiás házba hűvös kamrát?).

Szóval van bajom.. :o)
Előzmény: Törölt nick (319)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.08 0 0 319

Szia Jesu!

Nem mondhatom, hogy feldobtak a hirek. Mi az hogy látnia kell a teljes rendszert? Én eleve hőcserlős rendszerben gondolkoztam,várható fűtési energia igényem nagyon kicsi lesz. 400-500 literes tartályt terveztem.  Ez kb egy napra elég.

 

Mit tudtál meg eddig? Milyen hőfokot figyel a kazán? A levegő hőmérsékletét? Az nem OK főleg ha a teljes rendszert figyeli. Ha a nappaliban van és az eléri a beállított hőmésékletet, akkor a fürdőben leáll a fütésem? Vagy esetleg ezt is egy termoszát vezérli, vezérelheti? Kaptál-e magyar nyelvű leírást, programozási útmutatót?

 

Én egyébként a tartályt magam csinálom meg, OSB lapból, és kilaminálom üvegszövettel és műgyantával. Javaslom Neked is, ennek a tartálynak nem kell nyomásállónak lenni. Majd erről müködtetem a HMV körét, és a fütési köröket.

 

Mi van a kéménnyel?

 

Irj le mindent amit megtudtál, ha nem lesznek elvárható szinten normálisak akkor rájuk uszítom a cég ügyvédjét, meg a fogyasztóvédelmi hívatalt. Remélem Ők is olvassák, de akár azt is megtehetnéd, hogy felhivod a figyelmüket erre a topikra. A nyílvánosság csodákra képes.

Előzmény: Jesu (318)
Jesu Creative Commons License 2007.11.06 0 0 318
Rendkívüli módon ki vagyok akadva.

Megrendeltem egy ilyen kandallót, mint tudjátok meg is jött, igaz még nem ért ide. Végig hivogattam a forgalmazót, hogy információt csikarjak ki belőle a készülékkel kapcsolatban (mivel nulláról indul a gépészet, folyamatban van az építése, hogy a legjobban tudjuk illeszteni) de tök ellentmondásos dolgokat mondtak, apránként csepegtetve az infot, ugyanakkor nem adták meg az elérhetőségét az igazán hozzáértőnek.

Jó mondom, hát ez van. Az ismert információk alapján leterveztük a gépészetet, beletettük amit kell, megrendeltem 2db 200-as bojlert is, ebből 1db HMV , 1db puffer. Ha már ugyis hőcserélő kell neki, meg puffer sem árt...

Erre most megkaptam végre az ember telószámát, aki a beüzemelést végzi...

Felhívtam.

Rohadtúl más a rendszer, amit megkíván ez a készülék, mint amilyen információkat eddig kaptam.

A fűtésszerelő emberem 2 napja itt figyel, és most derül ki, hogy szartsem tudunk csinálni, amit leterveztünk az eddigi információk alapján, azzal ki lehet törölni. Itt állunk nyakig megrendelt dolgokban és nem lesz rendszerem csak hetek múlva, mert hibába is hozzák le a kandallót, nem áll össze a kép, nem lehet beüzemelni.

Miért? Mert mint kiderült, ez nem az első eset, hogy nem úgy, vagy nem azt mondják el az érdeklődőknek, vásárlóknak, ami az igazság, nehogy kiderüljön, hogy nem jó esetleg a készülék nekik, aztán ne vegye meg mégsem.

Merthogy, amiről nem volt szó, vagy amennyivel mást mond most ez az ember:

- ennek a készüléknek a teljes fűtéskört "látni kell", így le sem lehet választani, különben nem képes szabályozni magát. Tehát hőcserélő nuku, direktben bele a zárt rendszerbe.

- Nem képes lemenni a teljesítménnyel alacsony hőfokra, így alacsony hőfokú rendszerhez NEM alkalmas önmagában, csak jókora pufferrel, amiről keverőszeleppel lehet elvinni a szüséges teljesítményt. (800-1000 liter...)

- azért kell a nagy puffer, mert elindítás után jó ideig max. teljesítményen megy a kályha, így be kell tudni tárolni ezt is. (ember szerint minimum 30 perc... ez igaz?)

- azt is mondta, hogy nem gazdaságos a kályha, ha nem megy legalább 2 órát egyhuzamban a gyár állítása szerint. A tapasztalat az, hogy ha nagyon le van véve a teljesítménye, akkor kormozza az üveget, és előfordul, hogy kialszik. (szerintem rólad beszélt nortsen1, túlfűtés, nem megfelelő hőfok... rádillik a sztori)

- jah és a kémény téma sem marhára az, aminek a forgalmazó mondta, bár állítólag folyamatban van valami, részleteket később...

Kiakadtam. Akinek több infója van a fentieken kívül, kiegészítőként, az ne tartsa vissza.

Most várhatok egy rendes pufferre (4-6 hét), mert nem elég tutira a 200 literes, ha nem képes leszabályozni magát a készülék. :( Nem beszélve, hogy pikkpakk át kellett variálni az egész tervet, nem kevés dolog potyára lett beszerezve... Ez nem kevés többlet munka, és még több idő. :(((
Előzmény: nortsen1 (317)
nortsen1 Creative Commons License 2007.11.06 0 0 317
Jogos az észrevétel.

1 hónap kb. 18e Ft ez 335 kg/hó(31 nap) lesz, azaz 0,72 kg/nap 53ft-os pellet árral, de még nem értünk a végére mert október 14.-e óta fűtünk, viszont most már látható és számolható a fogyás.
Persze még egyszer mondom, hogy rossz szigetelésű a ház, és az elmúlt hónap és jelen napok hőmérsékletére számolva ami még nem mondható hideg télnek.

Karbantartás elvileg az első 1T-ra érvényes, és nem minden 1T után. Mint az autóknál...
Takarítás: Amióta nem hagyjuk a kamrában a pelletet, azóta érezhetően jobban ég és a hamu takarítása is csak a persej részre korlátozódik ami kb. 2 perc, és ez inkább egy pohár kiürítéséhez hasonló. Itt gyújtja be a készülék a pelletet és ezért érdemes neki helyet hagyni, ill. tisztán tartani, mert volt olyan, hogy a sok el nem égett pellet miatt nem tudta megfelelően begyújtani a pelletet (begyújtotta, de nem érte el a megfelelő hőfokot és a rendelkezésre álló idő után és kioltotta a tüzet a kandalló). Ez a rossz anyagnak is köszönhető. Jelenleg 1 hete ürítettem a persejt és próbálom húzni meddig bírja. A kézikönyvben napi tisztítást ír, de totál felesleges.
A többi tisztítás max az üveg és a hamutál kiürítése, de az utóbbi elég nagy ahhoz, hogy ritkán kelljen üríteni, bár én a 2 heti takarítás mellet vagyok, mert szeretem rendben tartani a dolgaimat. Erre még nem volt elég időm, hogy kitapasztaljam.
Előzmény: erbe (316)
erbe Creative Commons License 2007.11.06 0 0 316
"1T pellet után a készülék egy szerviz jelzéssel jelzi, hogy itt az ideje átnézetni."
Carborobotban 1 télen 21-23 q (~2 tonna) natúr faaprítékot eltüzelve összesen kétszer kellett kihamuzni. Karbantartás? 3-4 évenként venti csapágycsere. 16 évesen tűztérfalcsere, időnként puttonyjavítás.
Igaz, nem annyira automata, mint a pelletkazán.

"Ez jelen viszonyok között a 65 nm-es házunknak kb. 18e ft-ot jelent."
"Mi 30?"
Egy hónap, egy év vagy egy zsák?
Előzmény: nortsen1 (313)
Csavarhúzós Creative Commons License 2007.11.06 0 0 315
Nem kell a marketingszöveg...

>Nedvességtartalma kicsi, 1-2 % körüli,
-Ha érintkezik szobelevegővel a kiszárított fa nedvességtartalma is visszamegy 10%-ra.

>A tűzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű
-Elsűlyed a vízben? A fának kevesebb mint a fele áll ki a vízből, sűrűsége fajtától függően kb. 600-800kg/köbméter. Akkor előfordul olyan brikett, amiből egy köbdeci 1,8 kg? Utánanéztem, van ami elsűlyed a vízben, de az is csak 1,1kg/köbdeci.

>és mintegy 50%-al nagyobb fűtőértékű,
>A szokásos tűzifa mennyiség fele/harmada szükséges!!!
-A fele az 0,5-szer annyi, ha 50%-al nagyobb a fűtőértéke, az 1,5-szerese. Akkor fele annyi tüzelőnek 0,5*1,5=75% csak a fűtőértéke, szóval ha igaz lenne az 50%-al nagyobb fűtőérték, akkor se nem haramada, se nem fele hanem kétharmada tüzelőanyag kell. (a korábbi 66,7%-a) Persze lehet hogy igaz, ha térfogatra értjük, node fizetni súlyra kell.

Az 50%-al nagyobb fűtőérték meg úgy jöhet ki, hogy nem a két éves száraz tüzifához van viszonyítva, hanem a fél éve vágotthoz.
A 18% nedvességtartalmű (kb. egy éves) tüzifa fűtőértéke 15 MJ/kg, ennek a másfélszerese 22,5MJ/kg lenne, nem 18-19MJ/kg
Előzmény: Törölt nick (314)
nortsen1 Creative Commons License 2007.11.05 0 0 313
Sziasztok!

Most, hogy majd egy hónapja használjuk az ecoidro kandallónkat, írnék egy pelletnyi szösszenetet.
Az első napok tapasztalatszerzésről szóltak mind mindenkinek.
Szépen lassan kiderült, hogy a 3 fokozatból (P1-P3) a legalacsonyabban is túlfűti a lakást, ill sok pelletet bezabál, és nem igaz a 3 nap 27 kg . Amennyiben P1-en üzemel a készülék, 1 zsák pellet/nap, de jelen viszonyok mellett (450m-en reggelente 0-5fok között) nincs szükség az egész napos üzemre. A készüléket napi vagy heti programozással lehet beállítani, mindkét állapotban 3 ki/be kapcsolást lehet neki elmagyarázni, de hőfokot nem lehet programban meghatározni, azt csak manuálisan tudjuk állítani. Jelenleg mi bizonyos időszakonként lekapcsoltatjuk, így 1-1.5 napig elmegy egy zsákkal P1-en. Ez jelen viszonyok között a 65 nm-es házunknak kb. 18e ft-ot jelent.
A kandalló mellet közvetlen egy fűtőtest található, de maga a kandalló is sugárzik, érezhetően keveset. A vízet mi még 55 fok fölé nem emeltük, és tudja tartani ezt a víz hőfokot a legalacsonyabb üzemmódban. Egyébként 80 fokig lehet emelni.
A takarítás nagyban függ a pellet minőségétől. Ha jó a pellet minősége, 3 naponta elég a persejt kitisztítani. Ha rossz, naponta rá kell áldozni 10-15 percet. Mi mindkettőt kipróbáltuk, és volt olyan pelletünk, ami a 3. begyújtás után már jelentős hamu és el nem égett pellettel rendelkezett, és nem bírt begyújtani. Egy kis nedves levegő elég, hogy az égése nagyon gyatra legyen. Mi pár zsákot mindig melegben tartunk, hogy mire a gépbe kerül, kellően kiszáradjon, így 1-2 hetente elég takarítani (a persejt gyakrabban kell), és természetesen az égés értéke is jobb.
Az üveget ha tisztán akarjuk tartani 1-2 naponta kell takarítani.
A véleményem, hogy nagyon profi gépet kapunk a pénzünkért, és a kényelme is igen kellemes, bár nem árt némi takarítóeszközt beszerezni, mert marha mocskos tud lenni körülötte minden a takarítások folyamán.
Tervezem a számítógépes összeköttetést, mikor az AUX kimenetén lehet vezérelni a ki/be kapcsolást. Így akár Interneten, sms-ben vagy profibb programozással lehet felvértezni a gépet.
Ja még annyit, hogy jelenleg egy garanciális szervize van, és az is Miskolci, így érdemes a beszerelést kifizetni a garancia miatt, mert még így is problémás lehet, ha valami baja lesz. Kicsit félek, hogy mi lesz, ha egy jó hideg hónapban baja lesz a gépnek, és 5 napot kell várni a szervizre…
Ja nekem azt mondták, hogy 1T pellet után a készülék egy szerviz jelzéssel jelzi, hogy itt az ideje átnézetni.

Egyelőre ennyi. Még mi is várjuk az igazán hideget, de ha figyelembe vesszük, hogy B30-as tégla házunk van, elég jónak mondható a gép teljesítménye. Már nem félek, hogy megfagyok. :)
A. Kárki Creative Commons License 2007.10.31 0 0 312
Üdv!

Szakemberek, hozzáértők segítségét kérem.
Légfűtéshez használandó legalább 10 KW-os kandallót keresek. Ami fontos, hogy a fentieken túl legfeljebb 40 cm mély legyen.

Köszönöm, ha valaki legalább márkanevekkel segít. Ha van nálunk kapható egyáltalán ilyen.

Nem találtam olyan modellt, ami mindkét feltételnek egyszerre megfelel.

Köszönöm.
Jesu Creative Commons License 2007.10.28 0 0 311
Hát, mivel nem odavalósi vagyok... de keress egy ugyes lakatost, szerintem nem nagy ugy, bar meg kene vitsgalni magat a kazant, kehet masho is bajos mar a lemez, akkor nem erdemes vele sokat vacakolni, csak a gond lesz vele, es nem is sokkal kesobb.

Epp most linketem be egy masik topicon, kehet ezzel jobban jarnatok:
http://www.expressz.hu/gepszerszam/haztartasi/futes-hutes/kazan/showAdvert,5951614,788,1.html

Nagyon olcsonak tunik, el kell menni, megnezni.
Előzmény: jutka28 (310)
jutka28 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 310

Sziasztok! Nem tudna valaki segíteni kilyukadt a lemezkazánunk az égéstérben nem lehett hozzáférni csak ha szét van vágva nem tudtok valakit aki válalná a javítását pest megyében? köszi

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.25 0 0 309

Második kérdésedre:

Mindig csak azt a hőmennyiséget kell pótolnod ami elveszett. Majdnem mindegy, hogy ezt apró részletekben, vagy egyszerre nagyobb tömegben teszed. A különbség csak annyi, hogy amennyiben kisebb a hőmérsékletkülönbség, kisebb a veszteséged is, tehát célszerű a távollét ideje alatt alacsonyabb hőmérsékleten tartani a lakást. Persze ehhez kell egy aránylag gyors felfűtési lehetőség is. Pl radiátor, vagy valami hasonló. A padlófütésnek nagy a hőtehetetlensége, ezért itt célszerübb egy állandó hőfokot tartani.

Számokban:

200 m2 fal  K=0.4W/m2/k külső hőmérséklet 5 fok, a belső 22 akkor a veszteséged 1360 Wh, ha a belső hőmérséklet 18 fok a veszteséged 1040 Wh. 8 óra alatt nem támogatott gáz árral számolva kb 40 Ft a különbség. Ennél azért több, mert sem a fődém, sem a padló, sem a nyilászárok veszteségével nem számoltam. Becslésem szerint kb a duplája egy hagyományos régebben épült, és nem jól hőszigetelt ház esetében. Vagyis nagyjából 3000 Ft egy hónapban.

Sokkal több adatot kellene tudni a pontos számokhoz, de nagyjából ez a valóság.

Előzmény: szabo_g2 (305)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.24 0 0 308

Kösz Jesu!

Valahogy majd meghálálom. Esernyőt küldjek? :D

Előzmény: Jesu (307)
Jesu Creative Commons License 2007.10.23 0 0 307
Eddig minden rendben lezajlott. Csurig lett a raktar, még kellett csinálni helyet, hogy beférjen a cucc.

Az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem jó lepakolásra az a gép, amivel terveztük eredetileg. Nagy nehezen sikerült szereznem (szombat este 6 óra!) egy darus IFA-t, ami átpakolta magára, majd behordta hozzánk a raktár elé. Ott volt még egy probléma... Egy kis emelkedő az ajtóig, amin a békával nem igazán volt könnyű dolog felvinni a zsákokat. Magyarán majd besz@rtunk, de 3-4 ember már bírta mozgatni! :D

1 zsák még nem ért ide, mert nem fért fel. A szállításról (hozzád) még nincs konkrét időpont, de amint tudok vmit, szólok.

Azóta meg csak zuhog az eső... Ami elpotyogott pár szem, azon látszik, ha vizet kap, megduzzad és szétesik ismét fűrészporrá az egész. Szóval nagyon kényes ez a dolog a vízre valóban.
Előzmény: Törölt nick (304)
Maxienimel Creative Commons License 2007.10.23 0 0 306
Sziasztok!

Nekem 1 hete muködik egy Edilkamin Idrofox pellet kandallom. Viszont a magyarnyelvu leiras nem tartalmazta a szabalyozo panel programozasi
segedletet.Azzal a 4db gombbal nem tudok mindent bellitani. Amit egyaltalan
nem talalok, az az ugynevezett "ECO " program, ami ki be kapcsolja a gepet
ha magas vagy epp elegendo a homerseklet. Kerdesem tehat:
Van valakinek programozasi manual-ja ehhez a tipushoz. Letoltheto, szkennelt,
barmilyen? A forgalmazo meg nem kepes adni, s mar igencsak szuksegem lenne
ra!
Koszonom!
szabo_g2 Creative Commons License 2007.10.21 0 0 305

Ha nem ez a topik az ahova írnom kellene, akkor léci adjatok 1 linket.

 

Van 1 Fég gyártmányú - C 21.3 típusú (21 kW-os) gázkazán a lakásomban.

Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire állítsam a kazánon levő potencio-métert?

Most 80 C-fokig fűti magát, aztán vár 1 kicsit amíg visszahül. Valaki azt mondja, hogy 60 C-fokig szabad csak állítani, van aki pedig azt, hogy 70-80 C-fok közötti tartományban a legjobb. Nem tudom, hogy kinek hihetek. :(

 

Másik kérdésem, ami a témához kapcsolódik. 

 

Fűtési szempontból anyagilag melyik eset az olcsóbb? :D

1. Ha beállítom a termosztátot fix tartomány közé...pl. egész nap legyen 21 C-fok este pedig legyen 24.

2. Vagy a másik lehetőség, hogy napközben nem állítok be semmit, hanem csak este kezdem el felfűteni a lehűlt lakást? (nem értek hozzá, de lehet, hogy ez sokkal drágább).

 

Előre is köszi a válaszokat. :D

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.17 0 0 304

Nagyjából ugyanazt mondjuk. De a pelletkazánoknál a szabályozás a tüzelőanyag adagolásával történik. Mindezek ellenére szükség lehet tartályra. Érdemes itt körülnézni, rozsdamentes tartályok, szerintem jó áron.

http://agro-depo.addel.hu/products.php?prcategory=20270&PHPSESSID=f3df14d95c87b00cd3bfed09b0bfdef3

Előzmény: viktor a takarító (303)
viktor a takarító Creative Commons License 2007.10.17 0 0 303

a helyhiányra: egy 200literes bojlert simán fel lehet rakni tartófalra, 2db bojlert sorba kötve pedig van egy 400 literes puffered. az ára pedig, különösen ha nem újat veszel, 100e Ft alatt marad.

 

érdemes körbenézni használt tartályok között, ugyanis van. amelyik bírja a hőingadozást, és csak le kell szigetelni 10cm kasírozott kőgyapottal, miközben az ára megintcsak kedvező....

Előzmény: viktor a takarító (302)
viktor a takarító Creative Commons License 2007.10.17 0 0 302

szia!

 

A fa alapanyag égése akkor jó hatásfokú, akkor közelíti meg a gázkazánok hatásfokát, ha az égés folyamatos,nincs leszabályozva. Ekkor viszont "dübörög" a kazán, egy átlagosan jó hőszigetelésű házban viszont erre nincs szükség, csak felfűtéskor. A komfortérzet miatt viszont inkább a folyamatos melegen tartás a jó, nem pedig a nagy hőingadozás, amihez nem kell a kazánnak sokáig menni. Nálunk 21,5C-ra van belőve a belső hőmérséklet. a falak 375-ös ytongból vannak (38-as PTH + kb. 3cm cellnek felel meg), és így a kazán a legnagyobb hidegben sem megy tovább, mint 5-10 perc. ez gázkazánnál rendben van, fatüzelésnél már nem, mert nem csak a hatásfok lesz rossz, azaz túl sok fát égetsz el ugyanahhoz a hőmérséklethez, hanem a kazánnak sem jó, kátrányosodhat, miegymás.

 

Szóval a puffer hasznos, pénzt és kazán-élettartamot takarítasz meg vele.

 

Egyébként a 38-as PTH-hoz ma már érdemes 8-10 cm cell.ben gondolkodnod

Előzmény: linda222 (301)
linda222 Creative Commons License 2007.10.17 0 0 301
Kösz a tanácsot ! Sajnos az is a puffer tartály ellen szól, hogy elég kevés a hely a kazánházban. A ház hőszigetelése szerintem jó lesz, mert 38-as falak vannak és nikeceles hőszigetelést is kap majd.
Előzmény: linda222 (299)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.17 0 0 300

Szia!

Puffer tartályra akkor lehet szükséged, ha a házad hőszigetelése annyira jó, hogy a kazán teljesítményét nem tudod leszabályozni a megfelelő szintre, vagy azon a hőfokon, gazdaságtalanul mükődik. Puffer tartály is sok féle van, a nyomásállók drágák, de ez csak akkor kell ha a HMV-is erről megy.

Előzmény: linda222 (299)
linda222 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 299

Pelletkazán vásárlás előtt - és az építkezés közepén állok- teljesen tanácstalanul. Sajnos a kazán ára jelentős befolyásoló tényező. Jelenleg két tipus jöhet szóba, a Carborobot Bio illetve az ATMOS ERATO D20P. Nagyon hálás lennék, ha valaki, akinek már van tapasztalata ezek bármelyikével, megosztaná velem.

Ja, és még egy fejtörést okozó kérdés : van, aki azt tanácsolja, hogy feltétlenül vásároljak legalább 500, de inkább 750 literes puffer tartályt, mert így gazdaságosabb - na meg persze 250-300 ezerrel drágább - van aki szerint abszolút szükségtelen.  

Ami még a Carborobot mellett szól, hogy egy 76e forintos modullal "rásegít" a kazán a villanyboilerre fűtési szezonban .

Szóval nagyon várom a jó tanácsokat !

 

Gyákos Creative Commons License 2007.10.12 0 0 298

Sziasztok!

Visszatérek a pellet minőségre. A néhány hozzászólással alább küldtem képet az általam vásárolt (sötét színű noname és a METRO-ban vásárolt román fenyő? világos) pelletről.

Fűtési tapasztalatom: hatásfok ebben az időben nem látványos, viszont a sötét pellettől már az első begyújtásnál bekormozódott az üveg. Hétfőn megtisztítottuk az üveget. Ma péntek van és ugyanolyan tiszta.

Ez is jelenthet valamit.

Gyákos
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.12 0 0 297
Nem számoltam még, majd csak akkor ha lesz pontos infóm a ház hőigényéről. Decemberben majd fütők pár napot  villannyal, akkor pontosan tudni fogom mekkorára lesz szükségem. Azt viszont tulzásnak tartom, hogy megszakadna egy combosabb puffertól, hisz a legkisebb teljesítménye is másfélszer akkora mint ami a 200L felfűtéséhez szükséges.
Előzmény: Jesu (296)
Jesu Creative Commons License 2007.10.11 0 0 296
Mekkora puffert tesztek rá? Nekem 200 literest javasolt a tervezőm (átalaktott boiler, ~60E HuF) hogy rugalmas legyen a rendszer. Azt mondja, hogy ez kicsi teljesítmény, megszakadna szegény egy nagyobb pufferrel :)

Később, ha sikerül révbe vinni a napkollektoros fejlesztéseket, akkor annak lesz egy ezzel párhuzamos, combossabb puffer... (500-2000 liter kozott vhol).

Ma nem volt időm munkán kívül másra, holnap meg ellepnek a festők, gipszkartonosok, szigetelők egyszerre. Szép napom lesz... Csinálok magamról egy előtte utána képet. Mint az alkoholistáknál szokás... :(
Előzmény: Törölt nick (295)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.11 0 0 295

Nekem kis alapterületű lesz a házam (nettó 75m2, kb 210 légm3), és nagyon jó hőszigeteléssel rendelkezik. A becslésem szerint a legrosszabb esetben is  2 napig ki kell hogy tartson egy 15 kg zsák. A vizteresek állítólag a megtermelt hő 10-15%-val közvetlenül a helységet fütik. Akinek többre vajn szüksége annak ugyis nagyobb kazán kell, nagyobb tárolóval.

Terveim szerint nem is fogom engedni 16 óra előtt füteni a kandallót. Este 10-ig mehet, addig füti az átmeneti melegvízes tárolót, és a nappali levegőjét, majd éjszaka már csak a tároló vízét használom fütésre reggelig. A napközbeni hőn tartás a kollektor és a talajregiszter feladata lesz.

Előzmény: MiSA (294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!