Keresés

Részletes keresés

erbe Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4609
"a nagyobbat nehezebb felforralni, több hőt tárol, a kicsinek pedig sokkal kissebb a hővesztesége. "
Minél nagyobb a tartály, fajlagosan annál kisebb a vesztesége. Jobb a térfogat-felület aránya. A gyári tartályoknak általában nem túl sok a hőszigetelése, nem árt rásegíteni.
Előzmény: pocmokpapa (4607)
erbe Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4608
"a jövő fűtésszezonra betárazott 130 mázsa bükk mindenképpen elég legyen."
Mit fűtesz? 16 tantermes iskolát?
A mostani teleket 21-23 q aprítékkal + néhány q egyéb hulladékkal húzom ki. 77 m2, ~23 fok nappal, 19 éjszaka. Ez fűtési szezonban a melegvizet is adja 2 főre.
130q az nekem minimum 5 tél.

Huzatszabályzás: Carborobotban elindul a ventillátor és húzza, mint a veszett. Huzatszabályozás nincs, az adagolással tudok szabályozni. Emellett tud 70-75%-ot, amit sima kazánok nem nagyon produkálnak. Füst nem látszik a kémény fölött, csak a levegő remegése, korom nincs, csak szürkés pernye a kéményben.
Előzmény: pocmokpapa (4603)
pocmokpapa Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4607

Szia Mekta!

Lehet számolgatni is pl.: kazák kwX50 (ez Nálad 1500 l), láttam valahol, hogy a ház pontos hőfelvételét, és a kazán teljesítményét is belevették a számításba.

Nálunk 35 kw a kazán 2000 l-es a tartály, de volt hogy 105C-ra melegítettem fel benne a vizet (na jó egy icurit bekakkantottam akkor) lehet, hogy egy 2500 l-es tartályt is fel tudnék vele fűteni -néha a nagyobb hidegekben- kellene is egy picit több raktározott hő-, de akkor nagyobb a hőveszteség is. Nekem gyári tartályom van, és lényegében ettől nagyobbat nem tudtam berakni a pince belmagassága miatt.

Ha 1500, vagy 2000 l tartály közül kell választanod, vedd figyelembe, hogy a nagyobbat nehezebb felforralni, több hőt tárol, a kicsinek pedig sokkal kissebb a hővesztesége. SZERINTEM!!

Előzmény: mekta (4605)
pocmokpapa Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4606

Köszi Holicse!

Tehát szerinted nem mindegy, hogy a bemenő levegő mennyiségét, illetve a kimenő füstgáz mennyiségét szabályozzuk ? A kazán a pillangótól nem válik kissé nyomott rendszerré, minek hatására szekunder beömlő nyíláson nem ömölhet a füst?

Előzmény: holicse (4604)
mekta Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4605
Üdv!

Valaki megtudná mondani, hogyan kell kiszámolni azt, hogy egy 30 kw -os kazánhoz mekkora puffer kell? Fsz 90m2 + tetőteret 50m2 fűtene.

Köszönöm
holicse Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4604

részlet a 4330-ból:

"A kéményátvevő szerint a 10 méteres kémény majdnem elégtelen a kazán teljesítményéhez a szabályok szerint, s bár tudom, a tervezett szénüzemhez képest jó félteljesítményt produkálhat a fa, de így is a füstcsappantyút majdnem zárt állásában tartva, ideális az égés. Ekkor érnek a lángok az égéstér tetejéig, és megtalálható benne a sárga mellett a kék láng is. Nyitottabb füstcsappantyúnál a lángok ki-kihaladnak a kéménycső felé. Egy szakkönyvben olvastam, a friss levegő mennyiségének ideális esetben az égéshez kémiailag szükséges mennyiség 1,7 szerese kell legyen. Ezt a huzatajtón csak úgy tudtam beállítani, hogy ahol az ajtó szabályozta levegő éppen nem csökkenti az égést, onnan még kicsit tovább nyitottam."

Tehát jelentős szabályzó szerepe van a füst csappantyúnak. Tapasztalataim szerint nagyobb, mint a huzatszabályzónak, azaz a csappantyú a durva állító, míg a huzatszabályzó a finomhangoló... Hangsúlyozni kell, pufferes üzemmód esetén, ahol gyors égés a keresett.

Előzmény: pocmokpapa (4603)
pocmokpapa Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4603

Jaj de diplomatikus!!

A gyártókat most felejtsük el. Az egyszerű felső hőcserélős lemez vegyeskazik - Totya, Celsius, Calor, Badigo- végső soron ugyanúgy működnek. A Calor pl kifejezetten ajánlja a pillangót. Az öntvény kazikba pedig mán be is van építve.

Tudom, hogy nem pelletkazánokról beszélünk, de valahogy úgy gondolom, hogy Te a vegyestüzelést szakmádnál, vagy tapasztalataidnál fogva jobban átlátod és ismered, mint én, vagy más egyszerű forumozó. 

Itt valójában az a kérdés, hogy jelent e hatásfok javulást ha nem csak a bemenő levegőt (huzat)szabályozzuk, hanem a kimenő füst mennyiségét is szabályozzuk.

Nálunk a gázfűtés egy egyszerű álló Celsius (éti rendszerű (vagy talán atmoszférikusnak monjdák)) kazánnal megy. Ennél a kazánnál be van építve egy deflektor, melyen keresztül végső soron fars levegő megy a kéménybe, így a kémény huzat- ami a kazánban már szerintem nem is létezik- a kazánból nem rántja ki a forró levegőt. Gyanítom, hogy a vegyes kaziba beépített ilyen deflektor teljesen lehűtené a füstöt, és rohamosan elkátrányosítaná a kéményt. ( bár ki tudja, hiszen nem csak hűtené, hanem teljesen fel is hígitaná a füstöt). Szóval agyalok, hogy a jövő fűtésszezonra betárazott 130 mázsa bükk mindenképpen elég legyen.

Előzmény: Törölt nick (4602)
pocmokpapa Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4601

O.K. DOKI!

Pont ezért került beépítésre a puffer, hogy ne keljen úgy elmenni hazulról, hogy ég a tűz a kazánban. Szünetmentesen nagyon gondolkodom, hát ugyi váság van oszt nincs pötyő rája.

Az első kérdésre a pillangó szelepről mit tudsz? Úgy vettem észre, hogy a vegyestüzelés műszaki hátterében nagyon benne vagy- velem ellentétben, aki csak műkedvelő vagyok :-D. Érdemes a kazán füstcsövét szétvágni és beszerelni egyet?

Válaszodat előre is köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (4600)
Who111 Creative Commons License 2009.05.27 0 0 4599

Valóban csak pár naponta nézem mostanában.

Az ötlet nem rossz, de hogyan pótoljam az arra az időre kiesett szolgáltatást? :-))

Egyébként az a gond a dologgal, hogy ha felhúzom a falakat, akkor már nem tudok

akármekkora tartályt beépíteni utólag...

Előzmény: holicse (4596)
pocmokpapa Creative Commons License 2009.05.27 0 0 4598

Sziasztok!

Egy kicsit régen írogattam már ide :-)

Egy már régebben feltett kérdésemet szeretném megismételni.

A vegyeskazán füstcsövébe beépített "pillangószelepnek" van létjogosultsága? Most főleg a tüzifa fogyasztásának csökkentése végett kérdezem.

Az előzményekhe hozzátartozik, hogy tavaly építettük át az addig gáz-padló fűtéses rendszerünket vegyes(puffertartályos)+gáz padlófűtésre.

Az eddigi egy fűtésszezont átölelő tapasztalataim alapján az általunk választott Badigó kiskazán a 2 m3-es pufferral elég jól szerepelt. Igaz a kazánon nem volt rendes szekunder bemenő, de ezt a kis hiányosságot apósommal orvosoltuk, ezt követően szerintem sokkal jobb lett az égés hatásfoka.

Ez a bizonyos "pillangószelep" állítólag segít a kazánba termelt hő nagyobb arányú hasznosításába. Az öntötvas kazánokba manapság majd mindig gyárilag építik be, de a lemezkazánokba, -mint ami nekünk is van- nem szokták beépíteni.

Amúgy a puffertartály tényleg okos dolog. A 20 éves 130m2-es házunkat 1X6-8 órás intenzívebb tüzelésel fűtöttem ki (22C folyamatosan, különben a nejem morog :-)

A gázzal nagyon ritkán segítettem rá.

Még valami: Az apósoméknál szóba került, hogy áramszünet esetén mit lehet kezdeni a vegyeskazánnal (nálunk és náluk egyaránt keringetőszivatyús a rendszer). Azt mondta az öreg, hogy egyszerűen el kell zárni a primer és a szekunder levegőbeömlőket, és fent a hőcserélő ajtaját ki kell nyitni. A tűz kialszik, a problema megszűnik. Ez szerintetek működik?

Válaszotokat megköszönve:

Pocmokpapa

dpek Creative Commons License 2009.05.27 0 0 4597
A puffer az egyik legjobb dolog a fűtésben és nem hogy pazarlás hanem takarékosabban lehet fűteni.
Nekem ugyan nem vizes pufferem van, hanem tégla(tömegkályha, tömegkazán), de eszméletlen jó dolog mind a sima mind a vizes változata.

Csináltam a mérésekből grafikont 1 napos fűtésről kétszeri(2x15kg) begyújtással.
A benti lakás hőfok 1 fokon belül ingadozott.
75m2 padlófelületet tartott 23-24 fokon.
Így volt bent 20-21 fok. Mással nem fűtöttem.
Ez csak a vízre adott energia. Az össz hasznos energia 63%-a.
A maradék 37% a kazánházat és a garázst fűtötte.
30kg fából tisztán a vízre 60kWh jutott.

holicse Creative Commons License 2009.05.27 0 0 4596

Who, írtam neked mailt, már kettőt is. Gondolom nem mindig nézed, mert az első már régebbi...

Küldd el az asszonyod hozzám, megmutatom, milyen reggel is melegre ébredni pufferrel, de gáz nélkül. :)

Előzmény: Who111 (4594)
Who111 Creative Commons License 2009.05.22 0 0 4594

Köszi!

A helyzet az, hogy az emeleti cirkóban már sokszor elment a nyomás, mert a

tágulásija megadta magát, így nyitott a bizt. szelep és elengedte a nyomást.

Mikor visszahűlt volt mikor meg sem mozdult a nyomásmérő.

Ennek ellenére a cirkó nem tiltott le, gondolom vagy valami maradék nyomás

lehetett benne, vagy nem érdekli a nyomás csak az áramlás.

A jövendő kazánház magasságilag 6m-el lenne a tágulási alatt nyitott

rendszerrel. Tehát mindíg lenne minimum 0,6 Bar a cirkóban.

Vagyis, ha nyitott rendszert csinálok, akkor:

1. A gázcirkóm amit leviszek az új helyre, működőképes marad.

2. A hibás cirkó tágulási innentől nem érdekes.

3. A rendszer magát légteleníti.

4. Nem szükséges zárt rendszert bíró vegyeskazán.

A 22-es cső nagy segítség volt!

Már csak a puffert kell valahogy letolni a család torkán, mert még mindíg nem értik

miféle úri huncutság az.

Mer hogy mér pocsékoljuk a fát 2000L víz melegítésére, miért nem a radiátorokat

fűtjük, ez így tisztára pazarlás... Kemény menet lesz... :-/

Előzmény: Törölt nick (4593)
Who111 Creative Commons License 2009.05.21 0 0 4592

Ha már itt a csövezésekről szó került...

Ha én egy 35kW körüli vegyest keringetővel szeretnék járatni majdan, akkor

milyen átmérőjű csővel induljak a kazántól? (Mi a legkevesebb?)

Egy közel 200nm-es házról van szó, ami jelenleg úgy néz ki, hogy az alsó szint a

régebbi, ott vascsöves rendszer van, ami a szint FÉG kazánjától 3/4-es

csövekkel indul.

A felső szint modernebb, ott rézcsöves rendszer van osztó-gyűjtővel.

(Itt 1 collostól lefelé változtatható, jelenleg 18-as csővel megy a cirkójához.)

A két rendszer össze lenne kötve.

Megmondom, az van, hogy 22-es rézcsövet tudnék olcsón szerezni... :-)

Előzmény: Törölt nick (4588)
István7 Creative Commons License 2009.05.21 0 0 4591
5 darab kisméretű téglából van rakva kémény.
Kb. 14x26 cm-es lehet a kéménnyilás!!!
A Celsius kazánokról mi a véleményed???
István7 Creative Commons License 2009.05.20 0 0 4589
Még azt hozzátenném, hogy a kéményem 5 téglás és a teljes hossz 4 méter.
A szerelő azt mondta, hogy 22-es csővel kell indulni, a pince alatt végig, majd 18 és 15-ös a befejezés.
István7 Creative Commons License 2009.05.20 0 0 4587
Tisztelt fórumosok!

Jelenlegi gázkonvektoros fűtésem mellé, szeretnék központi fűtést kiépíttetni.
6 db. radiátorra lenne szükségem, 22-es, 18-as, 15-ös rézcsövekkel vezetve. A családi ház 75 m2.
Azt szeretném kérdezni, hogy zárt, vagy nyitott rendszert kell-e csináltatni?
Ti mit javasolnátok?
Kazánból a lemez, vagy az öntvény lenne a jobb; hány kw-os; s milyen típusú?
Tüzelni fával szeretnék.

Megköszönök minden javaslatot!
Csaba110 Creative Commons License 2009.05.13 0 0 4585
Szia pelletdoki!

Szó nélkül beépíteném ezt a rendszert másnál is mivel a tartály és a kazán között áramszünet esetén etázs rendszerbe megfordul a víz .És beépítenék még egy visszahűtő egységet is ami ha áramszünet van és 95Cfok fölé megy a víz akkor autómatikusan visszahűti a vizet. Nálam ez még hiányzik de ez is meg lesz nemsokára.

Üdv:Csaba
Előzmény: Törölt nick (4583)
fbo747 Creative Commons License 2009.05.13 0 0 4584
Sokat segítettél, és az előző hozzászólók is, Hasonló rendszer kiépítése van tervbe véve, most kaptunk egy ugyanilyenre ajánlatot :) köszi.
Előzmény: Csaba110 (4582)
Csaba110 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 4582
Szia Fbo747!

Nállam a vegyes és a gázkazán párhuzamosan van kötve ugyanazon a körön tehát zártrendszeren van a vegyes. A tágtartályt kellet megnövelni 75l re hogy a hirtelen felmelegedő víz tudjon hova tágulni.Idén tavasszal keztem el beépíteni egy puffertárolót ami 2000l es és van külön külsö hőméséglet vezérlé is a vegyes kazánon.
A cirkó egy viessmann a vegystüzelésű kazán meg eg DU-KA kazán. A cirkó elött csak egy visszacsapó szelep van beépítve hogyha a vegyes fűt akkor a cirkót ne fűtse feleslegesen és blokkolj a szobatermosztát jelét a veges .
Remélem tudtam segíteni .

Előzmény: fbo747 (4571)
Csaba110 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 4581
Szia Nemetpisti!

Miért kellene lecerélni a radiátorokat ha az eddig jól üzemelt attól hogy vegyes tüzelésű kazánt raksz be szerintem nem kell lecserélni a radiátorokat hanem a kazán teljesítményét kellene kiszámolni és a megfeleőt beépíteni de ha már megvan a kazán és nagyobb teljesítményű akkor inkább egy puffert kellene beépíteni ami tárolná a forró vizet példáúl éjszakára amikor már kialszik a tűz.

Előzmény: Nemetpisti (4576)
mandy53 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 4580
Köszi a válaszokat :) Hasonló ajánlatot kaptunk mi is.
crgabor Creative Commons License 2009.05.12 0 0 4579
crgabor Creative Commons License 2009.05.12 0 0 4578
Sziasztok ha valakit érdekel eladóvá vált a félbálás kazánom,rendszerbővítés miat.
Ki lett próbálva fával és lignittel is kitünően működik.Egy szezont fűtöttem vele.Kérdésekre szivese válaszolok emailon(szaga@citromail.hu)vagy telón 30-349 3620.
nszethi Creative Commons License 2009.05.12 0 0 4577
Szia! Nálam egy zárt rendszerű radiátoros rendszer van egy turbós kombi SD kazánnal. Erre csatlakozik a vegyeskazán nyitott rendszerben egy hőcserélőn keresztül.  Igaz kell egy plusz keringető, meg egy hőcserélő, de mindkét kazán a neki legjobb módon működik, ráadásul a vegyes nem retkeli össze az egész fűtésrendszert. Mindkét kazánnál van visszacsapó szelep, igy nem kell csapokat nyitogatni. A vegyeskazán míg működik tiltja a gázt, aztán ha 40 fok alá esik a vízhőfoka ismét indulhat a gázkazán. Igy nem kell folyamatosag gépészkedni otthon, valamint nem kell hidegre kelni/ hazamenni. A második fűtési szezonom ment le igen gazdaságosan, és hibamentesen, gondolom nevezhetem beváltnak a cuccost. Ja, és nem tudom megéri-e a vegyessel is melegíteni a használati vizet, mert az gázzal sem olyan borzasztó szerintem.
Előzmény: fbo747 (4573)
Nemetpisti Creative Commons License 2009.05.12 0 0 4576
Sziasztok!

Egy olyan gondom lenne, hogy az eddigi gázfűtésünket szeretnénk átalakítani gáz és vegyes tüzelésű rendszerre. A gondom az, hogy a szerelő szerint le kell cserélni a radiátorokat is, mert nem fogják elbírni. Szeretném megtudni milyen radiátor alkalmas ehhez a fűtési rendszerhez és mennyibe kerül(nek)?
Köszönöm!
Üdv:
Német István
peter513 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 4575

A szüleimnél párhuzamosan van kötve a két kazán. Mindkettő előtt és után is csapok vannak. Ha átállunk az egyikről a másikra, akkor egy csapot el kell zárni a nem használt előtt, (v. után) és kész.

Eredetileg etázsos volt a rendszer, amihez nem kell keringető szivattyú. Abszolút egyszerű rendszer, csak hideg a kazánba áramló víz, ami miatt kátrányosodika rendszer...

Egyszer el lett zárva mindkét csap úgy hült le a víz a kazánba. Az a szisszenést!

Amivel gondunk volt: A vegyes-be úgy lett begyújtva, hogy nem volt nyitva mindkét csap. Mire hazaértek szüleim nem sok víz maradt a rendszerben. A kazánon levő hőfokmérő tönkre ment (még az üveg is kitört belőle, de nem ereszt), a lakást meg eláztatta a sok víz.

Továbbá: Anyám 70 körül úg gondolta, hogy egy kicsit nyitva hagyta a vegyesk. csapját, hogy az majd rásegít a gázk-ra. (A fizika nem ismeri az  ő gondoltamenetét.) Mire hazaért, víz a lakásba.

Tervezésnél ezekre gondolj!

Előzmény: fbo747 (4571)
fbo747 Creative Commons License 2009.05.11 0 0 4573
Több szakembert is megkérdeztem már és még meg is fogok jó párat, szó sem volt arról hogy az esetleges itteni válaszokat veszem támpontnak. Elsősorban olyanok válaszára lennék kíváncsi akik használnak illetve használtak ilyen rendszert és hogy építették ki nekik és mik a jó/rossz tapasztalataik... nem az érdekelt mi egészséges és mi nem...
Előzmény: Törölt nick (4572)
fbo747 Creative Commons License 2009.05.11 0 0 4571
Sziasztok!

A következő kérdéseim lennének remélem tudtok segíteni.
Vegyes tüzelésű kazánt szeretnék Gázkazánnal kombinálni és a lehető legtöbb információra lenne szükségem hogy a fűtésszerelők ajánlatai közül minél jobban tudjak dönteni.
Gondolok itt a nyílt illetve zárt rendszerű megoldásra, utóbbit hogyan lehet megoldani, vízmelegítést hogyan lehet megoldani (lehet e indirekt melegítőt a vegyesre kötni), milyen vastagságú csövekre lenne szükség, van e vkinek tapasztata ilyen rendszerekben hogy érdemes és gazdaságos megoldani, milyen +eszközök kellenek, szivattyúk, szelepek stb.
Nagyon sokat segítenétek, mert több szerelő is más más ajánlatot mondott és máshogy képzelte el, szeretném a legjobb lehetőséget választani. Radiátor lenne mindenhol a helységekben. Köszi! :)
ronkovik Creative Commons License 2009.05.08 0 0 4570
Az első kérdésedböl nem derült ki,hogy használt, ha a nyomáspróba megvolt és nem folyik akkor én nem is nagyon bolygatnám, lehet,hogy több kárt okozol azzal,hogy szétszeded, valószínű akkor minden tagot újra kell tömíteni.

A labdát le kellett csapnom:)))
Előzmény: baltech (4569)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!