Kicsit hossu mar a topic es nem neztem meg vegig,ezert inkabb kerdezek:(bocs ha volt mar sokszor)
Most vettem egy osszkozmuves telket de az epitkezes megkezdeseig meg gyujtogetni kell egy kis penzt...Mit ajanlotok erdemes tereprendezesbe tervezesbe belevagni,esetleg a meglevo penzbol belekezdeni az epitkezesbe??? Esetleg leallasokat (viz,csat,stb) megcsinalni esetleg bekeriteni stb???
Elore is koszi,Tamas
Kösz Mojo!
A bukkanóra én is gondoltam már, de én inkább egy árkot, ráccsal lefedve tennék oda (mint a garázs előtt közvetlenül) és úgy vezetnén el a vizet.
Túl sok macera fölöslegesen?
A támfalhoz van ötleted?
RK
Egyetértek bd-vel, hagyj jó sok helyet a kapu előtt a víznek. Az elvezetés macerás, főleg, ha a terület belvizes. Ha száraz, akkor is problemát okoz a kapu útmenti árok (csatorna) alatti szintje (ez a fránya gravitáció!).
Egyszerű megoldás! A lejáró tetejét egy picit emeld meg (küszöb), hogy a felső részről ne follyon be a víz, csak az, amit a lejáró gyűjt. A másik dolog a jó mély (ha lehet!) árok a garázskapu előtt és egy kis búvárszivattyú, amivel időnként kinyomod belőle a vizet.
köszi bd!
A gond az, hogy mészhomok téglával szeretném burkolni a belső részét a falnak, ezért szigetelés mindenképpen kellene (szerintem)
Vízelvezető az természetesen lesz, a cső már benne van a földben.
Azt mondod, hogy egyenes lehajtó is jó? Nem kell íves?!
Egyik ismerősöm mutatta és dícsérte OHRA kályháját, nyaralóját kifűti vele.
Én 5 éve még láttam a fehérvári úti Skálában,
két éve vettem a károly-körúti bizóban.
Azóta hasonló árért láttam szebb (és valószínű korszerűbb) kályhákat az OBI, Baumax boltokban 36 és 140 eFt között.
Nekem az OHRA nem vált be, mert a nyaralóból csak a pice van meg, azt meg azonnal kell fűteni, ezért samottalan vaskályha kell oda.
bd
Kedves Rabo és garazslejáró!
A viznek utját nem állnám, hanem segítenék neki, hogy elmehessen az utamból.
Támfalat nem szigetelnék, mert a víz fölgyűl mögötte és még az is nyomná.
Inkább réseket hagyok, hogy kifolyhasson.
A legmélyebb ponton (ez általában a garázskapú előtt van) csatorna és vízelvezetés kell.
Bőven méretezd, mert az egézs lejtő összes vize odazúdul.
Az út íve meg a kocsitól és a vezetőtől függ.
bd
Szeretnék vásárolni egy OHRA típusú kályhát ( német gyártmányú vegyestüzelésű, öntöttvas+samottozott, knb. teljesítményűben létezett, volt belőle üvegajtós és teli ajtós ) lehet még ilyet kapni ? Ha valaki tud kérem adjon valami infót.
Csizi
Nem terveket kertem, hanem csak a kerdeseimre valaszokat. Csak arra gondoltam, akad valaki aki tud ezekre megoldast. Azt hittem, hogy peldaul a szelloztetos kerdes elintezheto egy igennel, vagy egy nemmel. A futesre vonatkozo is eleg konkret.
Van egy beszkennelt alaprajzom a bontas elotti felmeresbol. Elkuldhetem?
Akkor hívj a HELYSZÍNRE egy másik építészt is. Minden szakmabeli vizuális annyira, hogy legalább rajzot, fényképet szeret látni a helyszínről, mielőtt felelősséggel nyilatkozik.
Aki látatlanban tudja a dolgokat, azt nem építésznek, hanem mágusnak hívják vagy félistenként tisztelik.
Az építész tervező már megvan, csak arra gondoltam, mivel ő is csak ember, lehet hogy valamit elfelejt megemlíteni nekem, ami később fontos lehet. Ezenkívül szeretnék tájékozódni más forrásból is, nem csak tőle. Előtte nem ismertem, bár mint kiderült van közös ismerősünk és egyelőre elégedett is vagyok vele.
Ahogy jutnak eszembe a dolgok:
Tavfutes van a lakasban, maceras lenne atallitani gazra, mert nincs kemeny. Olvastam egy hirdetest a savfutesrol (helyiseg also szegelyen (vegig)futo vekony 10-12 centi magas radiatorka?). Ra lehet-e ilyesmit kotni a tavfutesre. A regi ontottvas termetes radiatorokat mindenkeppen ki akarjuk cserelni, meg teljesen at is kell helyezni oket. Milyen engedelyek kellenek egyaltalan a tavfutes piszkalasahoz. Homennyisegmerot erdemes beepiteni?
Kedves Sunbird!
Örülök a felajánlásodnak, annak meg különösen, hogy ha esetleg a férjed fűtésszerelésben tud konkrét tanácsot adni.
A te szakmádat nem említetted, ezért csak arra kérlek, hogy vigyázz, nehogy a kérdésekre adott válaszaidban nehogy úgy általánosíts, hogy ami nálatok bejött, az máshol is jó lesz.
Lecsapok a lehetőségre mint a kacsa arra a bizonyosra...
Mi kész házat vettünk és fel szeretnénk újítani, frissíteni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel burkoltátok a nappalit, konyhát, folyosót?? Bár ha most építkeztetek lehet, hogy rossz a kérdés, mert padlófűtést csináltatok.
Sziasztok!
A férjemmel nemrég fejeztük be a házunk építését, juniusban költöztünk, 3 év lakótelep után.
Nem vagyunk szakemberek, bár a férjem fűtésszerelő, de nem dolgozik a szakmában.
Ha van valami kérdésetek szivesen válaszolunk(persze ha tudjuk a választ). A topicot időhiány miatt még nem tudtam elolvasni teljesen, de igyekszem.
Kicsit lassú vagyok :)
A szabványt úgy gondoltam, hogy pl nem egyenesnek kell lennie a lejtőnek, hanem ívesnek, adott helyen inflexiós ponttal (hosszmetszetben)
Azaz nem a tényleges szabványszámra vagy ilyesmire gondoltam, hanem inkább a gyakorlati megoldásra.
Ja és ott a szigetelés.
RK
Mojo tud beszélni, ha akar, most azonban toll a fülébe....
Elolvassa a beírásokat, válaszokat és utána hívohat, hogy ezt meg azt kérdezzem meg Tőletek. Ennek jórészt az az eredménye, hogy fogalmam sincs, hogy miről beszélek, de mivel megkért, hát írok....
Bocs, hogy a reszletes bemutatkozas elmarad es bevallom nem sikerult atolvasnom min a 37xx hozzaszolast, de igyekszem bepotolni, azonban surgeto konkret kerdeseim vannak, mert a lakasunk atepiteset minnel gyorsabban veghez kell vinni, mert majus elejen megerkezik az utod.
Szoval, adott egy 43 nm-es alagsori, nem szuteren kertre nezo tarsashazi lakas. Elozo tulaj a bontast nagyjabol elvegeztette, az arban benne volt, hogy igy csak szerkezetkesz a lakas. Fizetesi konnyitesnek fogtam fel, meg legalabb olyan lesz, amilyet szeretnenk. Szuletett tobb elkepzeles, tervezonk is van, de tobb szem tobbet lat alapon a kovetkezokre lennek kivancsi:
- Vizesblokk eddig egy helyen volt, szivesen megbontanank, raadasul a furdoszobat helyeznenk at. Lefolyo athelyezése kb. 3 meterre a legkozelebbi strangtol lehetséges-e. Aljzatbeton nem gond.
- Az athelyezett vizesblokk (tegyuk fel, hogy a furdoszoba lesz az) szellozese a lepcsohaz fele lenne praktikus: alagsorban eloter, ez az egyetlen lakas a szinten. Van-e erre valamilyen szabaly?
- Harom, egyenkent 1 meter szeles ablak van. Egy lesz a haloszoban, ketto a nappalin, amibol az egyik helyett ajtot akarunk nyitni a kert fele. Van olyan biztonsagi redony, amit esetleg biztosito is elfogad majd, mert a racs nem tetszik.
A tobbit majd kesobb, nem akarom a turelmi kuszobotoket atlepni.
Dehogynem érdekel, Rabo!
A nemtudommilyen számú szabvány nyilván azt mondja ki, hogy a garázs megközelítési útvonalának elegendően szélesnek kell lenni a biztonságos használathoz. Elég, ha a szabványokat maga a tervező ismeri.
Például ha egy bármilyen fogyasztási cikkre rá van írva, hogy MSZ 4532, akkor se tudod, hogy mit mond a szabvány, csak hogy az a valami megfelel neki (talán).
A hajópadló lerakásánál az 50 cm-ként lerakott párnafához szögelésen kívül van-e még valami amit tudni kell erről. Biztosan van és lehet, hogy egy kicsit hüle a kérdés is, de ha már felvetődött...
Pl.: tényleg 50 cm-ként lerakni a párnafát, ki kell tölteni a párnafák közötti hézagot???
Sziasztok,
A héten vennem kell egy villanyboilert. Inkább egy kicsit többet költenék rá, de megbízható legyen. Mit javasoltok? Hol és milyet vegyek? 80 literesre van szükségem és csúcskizárt áramra lesz kötve.
üdv., m.p.
Juci!
Ha már megvan az új képviselötök elméletice, akkor írjatok egy szívhezszoló levelet a mostani képviselőnek, hogy szeretnétek összehívni egy gyülést ekkor meg ekkor, itt és itt a következő napirendi pontokkal.
szemét elszállítás, közös költség megbeszélése, lépcsőház takarítás, cserepek a háztetőn, a ház közös képviselete, esetleg még felmerülő kérdések.
Amennyiben nem jelenik meg, úgy tekintitek, hogy már nem kíván a közös képviselötök lenni, ezt megértitek, és egyben új képviselőre tesztek javaslatot, mivel jelenleg nem érzitek, hogy ellátná a feladatát.
Aztán megnézitek, hogy erre mit reagál.
Persze a levél legyen tértivevényes.
OFF: még vagyok , de ki tudja ,hogy meddig????
Arabella