Keresés

Részletes keresés

Bys Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1314

Én tavaly jártam így. Gondoltam megelőzöm a bajt, és kérek a klímára engedélyt.

 

A házkezelő hozzájárult. Az önkormányzatnál közölték, hogy az nem jő, irassam alá a házsorban lakók 75%-val! Na, erre bepörögtem. A 4 lépcsőházzal arréb, a fsz-en lakónak mi a búbánat köze van ahhoz, hogy a saját lakásom fölé, a tetőre kitegyem a kültérit...

 

Aztán a lépcsőház alapító okiratában megtaláltam a megoldást.

A nyílászárók  a lakáshoz tartoznak. Én így a franciaerkélyből kidobtam az üveget, és oda ugrott fel a kültéri.  Ez legfejebb az alattam lakót idegesíti...

Ezzel még az önkormányzat sem tud piszkálni, mert nem a házfalra tettem.

 

A 4.-ről meg leengedtem egy locsolócsövet a víznek, igaz fél évvel  a beépítés után. Érdekes módon, senki nem reklamált érte... :)

 

Amúgy alapvetően nem piszkálódik miatta az önkormárnyzat, de építési engedély kellene hozzá. Majd ha feljelentenek, akkor keress megoldást.

 

Előzmény: Törölt nick (1311)
töky11 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1313

T viricsi!

meg tudnád mondani hogy mennyinek kell lenni r22 gázzal töltött 3,55kw pana klima nyomásának! 5 bar mért a másik szerelő szerint sok.

 

k2laci Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1312
Építési engedélyt a helyi önkormányzattól. Vagy ezt kihagyod és akkor ha esetleg bejelent valaki akkor fizethetsz mint a katonatiszt ....
Előzmény: Törölt nick (1311)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1311

És még egy kérdés: Panellakásoknál (10 emeletes, XV ker.) kell-e és ha igen kitől valamilyen engedélyt kérni a külső egység felszerelése előtt?

Erkély nincs, második emelet. Nincs utcafront, "csak" a ház mögötti játszótér/parkszerűség.

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1310

Kösz az infókat így utólag is. Asszem a kolléga csak a munkadíjra gondolt a 10+fával, anyag még rájönne arra is. Ha összeadom az általad leírtakat és az ő összegét már majdnem a rendes árnál vagyok...

 

Keravillban akciós Dimarson klímával kapcsolatban van valakinek már konkrét tapasztalata?

 

Másik kérdés: Ha ennyire használhatatlan a klímákhoz adott alapcsomag, akkor mi a fenéért nincs választási lehetőség, hogy helyből jobbat is kérhessek hozzá DE csak a különbözetet kelljen ráfizetnem? /Bár gondolom ez a költői kérdés kategóriája/

Előzmény: wind12 (1067)
attila7575 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1309

gergo9:

 

 

oké, így már teljesen világos mit és hogyan kell csinálni. Mivel csak higanyos, analóg hőmérőm van, gondolom jó pár percig ott kell hagyni. Pontosan meddig?

Előzmény: gergo9 (1307)
bobo74 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1308

Sziasztok!

Én most írok először,teljesen új vagyok.A klímákról,és a hűtéstechnikárol is csak annyi fogalmam van,hogy télen hideg van.Tehát nem nagyon értek hozzá,ezért fordulok nálam feltehetőleg a témához jobban értő emberekhez.

Kérdésem a következő.Most vettünk  a XIII. ker-ben új lakást és szertnénk klímát.Kérdésem az lenne milyen klímát érdemes /split/ venni,milyen márkájút,kivel érdemes beszereltetni,esetleg tudzok e olyan cégeket akik ezzel foglalkoznak.

Jártam boltokba ahol már kínálnak klímát 40-50 e ft-ért.Gondolom ezek nem túl jók,kérdés meg szabad e venni.A lényeg,nem szeretnék túl sokat áldozni a klímára,de gagyit sem szeretnék venni amit egy év mulva lehet kidobni.Valami középutat keresek.

Ha valaki tud nekem segíteni kérem írjon pár sort

Köszi

gergo9 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1307

A Nile line-t nem ismerem, de amire gondoltam az az, hogy amikor hűt (pl. tedd 18 fokra, hogy biztos menjen a kompresszor) a ventilátorsebességet pedig vedd a legalsóbb fokozatra (ergó legkisebb légáram) állítsd le a lamellamozgatást (nálam:swing gomb)és ott mérd meg a kijövő levegő hőmérsékletét ahol úgy gondolod, hogy még nem keveredik a szoba levegőjével. Azért vigyázz!!!! Nehogy bedarálja a ventilátor a hőmérőd!!!

Mi itt úgy tippeltük valamikor, hogy a 14 fok még éppen elfogadható. Ha e felett van akkor a légkondival, ha alatta akkor meg az alulméretezéssel lehet a gond.

De itt ezt majd a szakik úgyis pontosítják :-))

 

 

Előzmény: attila7575 (1306)
attila7575 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1306

gergo9:

 

köszi a választ. Úgy érted, hogy ha Smart módba rakom, akkor ott teljesen alsó állásba kell állítani a kijelzőt, és akkor mérjem meg a kijövő hőmérsékletet?

Előzmény: gergo9 (1300)
attila7575 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1305

Sziasztok!

 

 

Ilyen szinten én nem értek a klímákhoz (csak néztem itt a hozzászólásokat), de azt nekem is mondta a szerelő srác, hogy megdöbbent mikor látta hogy a kültériben a kompresszor Sanyo (azt mondta hogy mikor először látta azt hittel hogy rosszul lát). Azt mondja, hogy a Sanyo az nagyon jó ebben a témában. Mivel nem értek hozzá, igazság szerint még a vásárlás előtt felhívtam, hogy mi a véleménye róla, és azt mondta hogy nyugodtan vegyem meg a Nile Line klímát, mert több mint egy tucatot beszerelt már és nagyon megbízhatóan működnek.

 

Sajnos nincs semmilyen varázslatos hőmérőm, így a kijövő hőmérsékletet majd csak úgy tudom lemérni, hogy fogok egy hőmérőt, és oda lógatom a klíma elé egy ideig :) Csak normál szobai hőmérőm van.

Érdekes, mikor be lett szerelve, arra tisztán emlékszem, hogy a párátlanítás funkcióval sikerült csinálnom a szobában egy nagyon kellemetlen, szinte "csontig hatoló" stílusú hideget.

 

Korci! Mivel úgy tűnik ugyanolyan klímánk van, írd már meg hogy te milyen beállításokkal használod! Mert én idáig szinte kizárólag "Smart" üzemmódban járattam, így mindent automatikusan szabályoz. Azt viszont nem tapasztaltam, amit itt a fórumon többen írtak, hogy a kültéri nem megy folyamatosan, hanem időnként bekapcsol. Inkább fordítva írnám: szinte állandóan megy a kültéri, ha működik a klíma, esetleg este, mikor már nincs olyan meleg, olyankor kapcsol ki időnként. hozzá kell tennem, hogy a berendezést szinte csak délután 5 és este 9 között járatom, a köztes időben ugyanis nem vagyok otthon (dolgozom), és délután 5-re a szoba tájolása mitt pont totál felmelegszik ott a levegő.

Előzmény: Korci_PÉCS (1301)
blueye Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1304

Köszi.

 

Érdekel.

Előzmény: Korci_PÉCS (1303)
blueye Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1302
Ilyen részletes leírás van a gépedről pl. a neten?
Előzmény: Korci_PÉCS (1301)
gergo9 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1300

Helló Attila7575

 

Én 3 féle klímát használtam már (Panasonic,LG) és most otthon Midea+ om van.

Működési kultúrában (értem miről beszélsz) tényleg jobb volt a Pana és az LG, viszont a "hűtési teljesítményt" szinte biztos, hogy nem befolyásolja a típus. Amig nem babráltak vele a "kedves" szerelőim addig olyan hideget fújt a Mideam(7fok), hogy kenterbe verte mindkettőt, és már azon filóztam, hogy bőven elég lett volna a szobámba a 2,6-os helyett a 2kW-os is, mert a teljes hűtés kb 1/3 ment csak a kompresszor. Szerintem máshol lehet a hiba (leht hogy alul lett méretezve, vagy talán szökik a gáz? "Low" állásban mennyi a kifújt hőmérséklet?

 

Más...

Nekem is elég gyakran pattog a burkolat (hőtágulás) és bekapcsoláskor nagyon felpörög.Viszont utána teljesen stabilan tartja a fordulatszámot a ventilátor.

Nem emlékszem ki kérdezte, de nem lehet az, hogy AUTO üzemmódban használta az akinek hullámzik a fordulat? Mert, ha jól tudom ebben az üzemmódban a gép automatikusan szabályozza a fordulatot.

Előzmény: attila7575 (1298)
viricsi Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1299

Kedves t.lantos !

Vegyél példát Kriptaszökevény barátunktól.Emeld ki az ablakklímát és tisztítsd ki.Jó esetben csodát fog tenni a gépeddel.Ha vizzel mosod ki,ne felejtsd el az újboli üzembehelyezés előtt teljesen kiszárítani a gépet.

 

Attila7575

Ugyanezt ajánlanám Attila7575-nek is.

Egyébként ne szedd le a beltéri burkolatát,annélkül is érezheted,hogy hideg levegőt fúj e a gép.A szobahőmérséklet természetesen függ a helység hőterhelésétől.(napsütés,tájolás,falak állaga,bent tartózkodó személyek száma,üzemelő berendezések hőleadása...)

Egyébként szerintem a géped egy viszonylag csendes megbízható gép.(egyenlőre)

 

Üdvözlettel: viricsi

Előzmény: t.lantos (1292)
attila7575 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1298

Hibáról szó sincs, mindössze az a kérdés, hogy lehetséges-e az ilyen olcsóbb klímáknál, hogy a nagyon nagy melegben nem produkálnak olyan hűtőteljesítményt, mint a márkásak. Azt írtam, hogy nekem úgy tűnik, a Panasonicnak kiegyensúlyozottabb, úgy értettem, egyenletesebb a működése.

 

 

A szerelő barátom azt is mondta, hogy nagyon nagy melegben ezen nincs mit csodálkozni, és az is igaz, hogy nálam sajnos azt a falat délelőtt 11 órától kb este 8-ig süti a nap. Fa nincs, panel van, negyedik emelet.

Előzmény: Bys (1297)
Bys Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1297

A szüleimnek egy Panasonic klímája van, valami iszonyat drága volt, tavaly nyáron vették, ha jól emlékszem 150.000.- ft plusz beszerelés. Ez egy kicsit más. Igaz, hogy fűteni nem tud (!), de így egy év után is érezhetően másképp, jobban, hamarabb, stabilabban hűti le az egyébként nagyobb helyiséget. Mindkét esetben, nálam is és náluk is a kültéri-beltéri között van kb. 2 méter. A fal egyik-másik oldala. Szóval azt akartam ebből kihozni, hogy az ő márkás klímájuk nekem jobbnak tűnik, ami így nem igazán jó szó, hanem sokkal inkább azt mondhatnám, hogy kiegyensúlyozottabb a működése. Igaz, az enyém csak 59.000.- volt, és fűteni is tud :)

 

Nem akarlak elkeseríteni, de valahol máshol kellene keresni a hiba okát.

A világon x db klímakompresszor gyártó cég van (asszem 10 alatti cég), azon kívül kisegymillió cég szerel össze klímát, ilyen-olyan néven.

Előzmény: attila7575 (1296)
attila7575 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 1296

Sziasztok!

 

Most találtam rá a topikra.

 

Nekem egy Nile Line klímám van, 2.7 kW-os, egy panellakás kisszobáját hűtöm vele ("számítógépszoba"). Egészen elégedett voltam/vagyok vele, ebben az újabb brutál kánikulában nincs a topon. Hűt, de nem úgy mint előtte (kb 2 hónapos). Szakember szerelte, aki szerencsére igen jó barátom, így aggódni nem aggódok. Annyit mondott, hogy szedjem le a beltéri egység burkolatát, hogy a hűtőszál alja és teteje azonos hőmérsékletű-e, ha nem, akkor távozóban van a gáz. Egyébként úgyis eljön, ha nem boldogulok vele. Olyan információt is mondott, hátha van valakinek digitális hőmérője, hogy a kifújt levegőnek hűtés üzemmódban nem nagyon szabad 15 foknál melegebbnek lenni.

 

Más. A szüleimnek egy Panasonic klímája van, valami iszonyat drága volt, tavaly nyáron vették, ha jól emlékszem 150.000.- ft plusz beszerelés. Ez egy kicsit más. Igaz, hogy fűteni nem tud (!), de így egy év után is érezhetően másképp, jobban, hamarabb, stabilabban hűti le az egyébként nagyobb helyiséget. Mindkét esetben, nálam is és náluk is a kültéri-beltéri között van kb. 2 méter. A fal egyik-másik oldala. Szóval azt akartam ebből kihozni, hogy az ő márkás klímájuk nekem jobbnak tűnik, ami így nem igazán jó szó, hanem sokkal inkább azt mondhatnám, hogy kiegyensúlyozottabb a működése. Igaz, az enyém csak 59.000.- volt, és fűteni is tud :)

 

Megint más. Hanem aztán mi van a nagyszobámban? Egy jó tíz év körüli (meghatározhatatlan korú) ruszki ablakklíma. Ki fogtok nevetni, de a három közül a legjobb. Az azóta nem volt kiszedve, karbantartva, de a kisszobámnál nagyobb nagyszobát úgy le tudja hűteni, hogy könnybe lábad a szemem a gyönyörűségtől. Számomra a megbízhatóság szobra. Igaz, hogy cirill betűsek a feliratai, de pl olyanokat is tud, hogy szabályozható, hogy szívjon-e be a kinti levegőből. A teljesítménye hihetetlen, én se hinném el ha nem magam tapasztalnám. Egyetlen hátránya, hogy nem épp hangtalan, de nem túl zavaró.

 

 

 

Érdekelne egyébként, hogy nektek, és az itt jelenlévő szakembereknek mi a véleménye az én ki Nile Line klímámról?

windy12 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1295

Barnabas100

 

Az a helyzet, hogy a gyárilag megadott csőtávolságot semmi esetre sem szabad túllépni. Valószínű, hogy a 3,6 kW-os készüléknek is 12-15 méter lesz a max csőhossza. Talán egy fantáziadús felmérés még segíthet, láttunk már érdekes megoldásokat.

 

Üdv.

Előzmény: barnabas100 (1293)
kisbankár Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1294

Hello!

Valószínüleg a gólya eltévedt a Föld pólusváltoztatási folyamata miatt, s kicsivel észekabbra tett le, mint rendelték, mert én vígan elvagyok 26-27 fokban a lakásban. A 24 már majdnem hideg... :-) Viszont klima nélkül 32-33 lenne, az már nekem is sok, nem vagyok afrikaiból.

Pár napja pörgetem rendesen a Lakes klimám, hűt, mint az álom. Különös hangokat-szagokat nem ad ki, szerintem jól is van felszerelve (pannonklima munka). 

Körkérdés: nekem a beltéri egység működés közbeni zajszintje egy átlagnál valamivel zajosabb PC működési zajának felel meg. Ez a kb. normális? (gyári adat 37-42 dB/a) 

A kültéri szerintem hangos, de az meg na bumm, ha megy, nem vagyok úgy se az erkélyen.

Pár napja elmentem egy dögnagy Fujitsu kültéri alatt. Egy kisbolt bejárata fölött volt felszerelve (kb. bő egy-másfél méterrel a fejem felett). Kánikula. Gondoltam, minek az ilyennek klima, ha nem használja. Jobban megnéztem... Épp ment...

Egyébként a melegre a legjobb megoldás a vízpart egy tutti szőkével... :-))

Üdv. 

barnabas100 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1293

Köszönöm a választ windy12!

 

Sajnos kicsit elszomorítóak a hírek.

Neked van ötleted ennek a távolságnak az áthidalására?

Inkább a 3,5-es gépet vegyek?

Előzmény: windy12 (1291)
t.lantos Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1292
Mit csinaljunk, ha az ablakklima hatasfoka csokkeno tendenciat mutat? (vagy csak meleg lenne?)
Előzmény: windy12 (1291)
windy12 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1291

Egy ember

 

Szerintem megkereshetsz bármikor, akár most is, elmondod az igényeidet, meg hogy mennyit szánsz rá, aztán egyeztetjük a lehetőségekkel, és akkor lehet hogy nem kell megvárnod a nyár végét sem. Az viszont lehet, hogy tényleg lesz pár cég, amelyik meg akar majd szabadulni a beragadt klímáitól, és akkor lehet, hogy olcsóbb lesz.

 

 

Ericeria

 

A kompresszor nem áll le, vagy a beltéri egység ventillátora? Mert, ha a második, akkor az így normális, a készülékek 90 százaléka ilyen. Ha a kompresszor nem áll le az baj, meg kell nézetni a garanciális szervízzel.

 

Mr Baker

 

Hát arra az igénybevételre ez a készülék teljesen alkalmatlan, ez háztartási alsókategóriás berendezés. Igazából érdemes egy kevés extraszolgáltatást nyújtó, de hosszú élettartamú, megbízható készüléket keresni. Ja, és természetesen velünk szereltesd  :)

 

Akoss

 

Vegyél pár méter rézcsövet, 10-es és 6-os kell (amit esetleg adnak hozzá, azt dobd el, mert nem ér semmit), hozzávaló szigetelést, pvc csövet a vízelvezetéshez, kábelcsatornát, a csövek elrejtéséhez. Tartókonzolt is vásárolj vagy csináltass, és rezgéscsillapítógumikat. Fúrd fel a falra a beltéri panelját, peremezd fel a csöveket, a hollandikkal kösd össze vele. Fúrd át a falat (kb 50-60-as lyuk kell ) told át a csöveket (vízcsövet is) meg a vezérlőkábelt. Kültéri egység konzolját erősítsd fel, majd rakd rá a készüléket. ismét peremezés, hollandi, vezérlés bekötése. A nyomásmérőt csatlakoztasd a szervízcsonkhoz, majd a vákumszivattyút is. Vákumold le, ereszd rá a gázt, indítsd be, és már kész is. Nem nagy titok ez.

 

Barnabas100

 

Egészen biztos, hogy nem fog jól működni, kár lenne egy ilyen jó kis gépet tönkretenni. Akik nálad voltak és felmérték, nos nem ők fizették ki a készüléket, viszont a telepítés ára, még akkor is, ha felelőtlen az ő zsebükbe jut.

 

Tara

 

A rendszeres karbantartással jelentősen meghosszabbítható a klíma élettartama. Nem árt komolyan venni. Ami fontos, hogy a karbantartás ne csak pecsételésből álljon, mert attól a gép még nem működik jobban. Kültéri takarítása (lehetőség szerint nagynyomású mosóval, ha nincs, légkompresszorral ), nyomásellenőrzés, áramfelvételellenőrzés, szűrők cseréje, tisztítása, konzolok, felfogatások mechanikai ellenőrzése, kondenzvízelvezetés ellenőrzése. gomba és penészirtás, próbaüzem. Nagyjából ezeket kell megtenni.

 

 

Töky11

 

A kifújt levegő hőmérséklete nem a ventillátor fokozatától függ, hanem az elpárologtató felületi hőmérsékletétől. Általában egy split kifújt levegő-hőmérséklete 8-10  oC.

 

 

Előzmény: egy ember (1258)
ravagor Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1290

Sziasztok!

 

Erdeklodni szeretnek. Most vettem egy split klimat es van benne dry (szaraz) uzemmod. A leiras azon kivul, hogy hogyan kapcsolom be (ami amugy egyertelmu) semmit nem mond rolla. (Masrol se, de ez most lenyegtelen....) Mire valo ez az uzemmod?

 

Elore is koszi...

tündérlala Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1289

Azt még leírnám a topicba, hogy windy tanácsait meghallgatva én egy 2,6-os Teknopoint mellett döntöttem, a csendes működés, az 5 év teljes garancia és a jó ár miatt.

Semmi indulási zaj, semmi pattogás, éjszaka a hálószobában oda kell figyelni, hogy halljam a hangját.

 

lala

Hantaboj Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1288

Sziasztok. Beszállnék a kérdezésbe én is.

2,6-os a split Westel klímám, egy éve van meg. Nem egy minőség, de mindegy. Azt látom, hogy folyamatos üzemmel (kompresszor) 7 fokkal tud lemenni a külső hőmérséklet alá. Mindezt 31 m2 panelben, csutkára nyomva. Normális ez? Nem gyenge?? Ma kint 32 fok volt, bent 25 sikerült neki.

töky11 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1287
Igy akkor érthető a fogyasztás! Nálunk 2db nagy  2*1 üvegajtó van, 2db tetőtéri ablak 4db normál ablak. Ház ytong ugyhogy szigetelés ok. redőny nincs, tetö ablak sima reluxa! Ebböl fakadoan mindenhová besüt a nap. A nap meg az asszony gazjainak kell. ezért sok a fogyasztás! 
Előzmény: k2laci (1286)
k2laci Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1286
Nálam a hálóban standard 24C-fokra van téve a klima, a helyiségben digi. hőmérő és páratartalom-mérő is van, én a fogyasztással nagyon meg vagyok elégedve. A hálószoba mérete 20nmx2,8m magasság...
Előzmény: töky11 (1285)
töky11 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1285

75nm*2,7*30w=6075w=6kw

 

Sajnos ennyit ment azt hiszem kissebb klimát vettem de most már biztos!

Hőfokokrol senki sem tud mondani infot! Előre is kösz!

Előzmény: k2laci (1275)
BBabi Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1284

Kedves Laci!

Én nem az induláskori zajra gondoltam ("induláskor mint az őrült elkezd fújni, majd szép lassan lehalkul"). Az nem zavaró.

A hangos zaj akkor is hallható amikor csak a beltéri megy a külső nem működik.

Valami olyan zajt kell elképzelni, mint amikor a propeller indul és jól felturbózza magát. Tart pár másodpercig, akkor jön egy csendes pár másodperc és kezdődik előlről az egész. Nagyon idegesítő.

Előzmény: k2laci (1281)
barnabas100 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1283

Köszönöm a segítséget!

 

Közben sikerült elérnem a márka főszervízesét, ő azt mondta, hogy menni fog, csak "bővüljön fel a cső" 6-10-ről 8-12-re.

Azt mondta, hogy olajcsapda 18-as cső alatt nem kell, mert a vékony csövek viszik az olajat.

 

Most teljesen meg vagyok zavarodva...

Gyakorlatilag mire jó, ha vastagabb a cső? Eddig úgy olvastam, hogy olajcsapda vékony csőátmérőnék is kell, ha a kültéri van feljebb.

Érdekelni többetek véleménye, hátha okosabb leszek.

 

Előzmény: viricsi (1267)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!