Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87207

...pályinkás jó reggelt...

 

...szerintem is azért ilyen erős (60-62%) az alszeszed, mert a felét benne hagyod az illatanyagokkal és aromákkal együtt (amik a főzés végefelé is jönnek)...

...cefrefőzéskor, amint a csorgást a fűtést visszavéve beállítottuk, semmit nem veszünk el, csak "kicsavarjuk" amíg csak van benne alkohol... a kapott végeredmény, még jó cefrék esetén

is, max 30-35%-os...pisztórius tányért használva esetleg 40-45%...

...valami ott nálad nem igazán stimmel...én is főztem konyhai gázrezsón az első főzőmmel (lakótelepi 20-as), aminek az átfolyós hűtőjét 3m 8-as rézcsőből csináltam, de a páracsövem

22-vel indult...de ebből is mindíg 25-30%-közötti alszesz lett, ha lassan, ha gyorsan jött akkor is...egyébként a fűtés intenzitása akkor jó alszesznél, ha 1-óra múlva csurog és 2.5-3.5-óra alatt lejön az egész csontra, függetlenül az üst méretétől...

Előzmény: Fate24 (87174)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87206

felveszed a telefont?

 

Előzmény: templomhegyi (87205)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87205

Hogyazistenbene:))

Előzmény: porgolo (87200)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87204

Lehet, hogy szemtelen vagyok, de úgy érzem, van még tanulni valód.

De ha ízlik a terméked, akkor ne változtass :-)

Előzmény: Fate24 (87192)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87203

az a mérés hogyan sikeredett?

Előzmény: zozomax (87199)
vinik táltos Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87202

Lehet, hogy egyedül én nem értem.

Ha jól olvastam, akkor 18 liter cefréből jött le összesen 2.1 liter alszesz.

Ez a mennyiség nálam (25%-ra vonatkoztatva) kb 5 liter.

Biztos, hogy  az az igaz, amit írtál? Nincs valami elírás?

 

Ha jó volt a cefréd, akkor (cukor nélkül is) legalább 2 liter 50%-os pálinkának kellett volna lejönni.

 

A Metilalkoholról meg:

 

Nem lehet szétválasztani egyik eljárással sem tökéletesen az Etilalkoholtól.

DE!

Tapasztalataim és labormérések alapján írom, hogy ha senki semmi elejét nem vesz el,

 (kisüsti eljárásról írok), akkor a tisztázás utáni 50%-os pálinkában a metilalkohol tartalom az egészségügyi határ alatt van.

 

Az elején történő elvétel más okokból van, de az ott van a "reggeliben".

 

Én pl az alszesz megindulásakor egy aromás fiola (3 cl) elejét elveszek.

Mivel semmi nem indokolja, hogy ez belekerüljön az alszeszbe, másrészt nagyon jó a darázscsapdába (60-65%-os).

Azért azt nem tagadhatjuk le, hogy a Metilalkohol indul (persze nem egyedül) az elején,

de ha a főzést végig folytatjuk, ez felhígul az az egészségügyi határ alá.

 

Volt némi költözés, emiatt keresgéltem a 2010-es labor eredményeket, de még nem találtam meg.

Az idei főzésből meg hidegzuhanyként ért, hogy a gázkromatográfiai eljárást ki kellene fizetni, ez most elmarad.

Üdv.

Előzmény: Fate24 (87178)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87201

A likőröket szeszfokolóval nem lehet fokolni, a beletett mindenfélétől megváltozik a sűrűsége. Egy elég drága titráló laborfelszerelést használnak tudtommal a likőrgyárak is a szeszfok meghatározásához.

Előzmény: zozomax (87199)
porgolo Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87200
En szivesen kostolnek par jo otthoni fozetet, viszonzaskeppen az enyembol kinalnek.
Templomhegyi uram, nemtom mikor lesz a zd, tavaly felajanlottad viszel mintat az enyembol, ha elviszem j.berenybe. Idenre is aktualis? Bodzavirag, cserko, faeper, meggy es barack az idei felhozatalom.
Előzmény: templomhegyi (87196)
zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87199

Asszonynak a kedvence az a likőr lett, ami úgy készült, hogy egy liter vegyespálinkába került másfél - két kiló átpasszírozott málna, majd két nap állás után le lett szűrve. Finom lett, de igen felhígult a málnalétől, alig 20 fokot mérek. Ilyen célra a jövőben fogok hagyni higítatlanul pálinkát. 

zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87198

A fórumos ismeretekkel - köszönet érte mindenkinek - olyan leveket főztem, hogy környékbeli régi "szaktekintélyek" is megkérdezték hogyan készült és végig is hallgatták figyelmesen amit meséltem. Pedig tavaly főztem először.... :-)

A tavalyi kökény és a mostani kajszi különösen jó lett.

zozomax Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87197

Nem hiszem hogy túl sokat számítana ez a bazi vaslap, amikor neked full réz üstöd van, ami négyszer jobban vezeti a hőt mint a vas...sztem nyugodtan lehet alatta ésszel tüzelni. Profi konyhai edények se véletlenül vannak rézből.
De ha már alá akarsz tenni valamit, akkor miért nem alumínium lapot? Könnyebb és nem is olyan vészesen drága, viszont a vashoz képest több mint kétszer jobb hővezető. 
http://www.muszeroldal.hu/assistance/hovezetesitenyezo.html

Előzmény: truffle (87180)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87196

Hali

indulatmentesen válaszolok:"érdemes e belevágni az otthon főzés útvesztőjébe"?

Igen ,érdemes lehet,hogy neked is ki kellene próbálnod.

Tudnák ajánlani 1-2 otthoni főzetet

Előzmény: emGeza (87194)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87195

Kedves Fate24!

Átolvastam a hozzászólásaidat.

Nem sorban és nem hiánytalanul a válaszok.

A fokolód nem győzött meg. Nem lehet mérni 100%-ig.

A rézeleje, előpárlat elvételed túlzott.

A metilt nem lehet elvenni kétszeri lepárlással sem, de nem is ez a legfőbb célunk.

A pektinbontó szerintem javít a párlat minőségén, de ezzel mások vitáznak.

Ne küldjél mintát, mert ennek a részeges társaságnak az egész éves termelésed sem lenne elég.

Másnak is!

Az egyszer főzés elhatározás kérdése.

Az egy oszlopos(labanc rendszer) főzés készülék és technológia függő.

Az egyszerű készülékkel azért főzünk kétszer hogy kinyerjük az aromákat és a összes alkoholt. Ezt deflegmátorral megoldani nem lehetséges(szerintem).

Mindenki úgy főz ahogy akar, hogy tudnánk ezt befolyásolni.

De mutatunk egy egyszerű, eredményes utat a jó pálinka eléréséhez.

 

Előzmény: Fate24 (87169)
emGeza Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87194

Szia !

 

Már ittam jó pár féle pálikát , de az itt főzött az mindett verte , minden tekintetbe .

Sőt ízbe is.

 

A 160 L üst főzési díja 15000 Ft , 2 óra főzési idő .... elgondolkodtató adatok !?

érdemes e belevágni az otthon főzés útvesztőjébe.

Ha valakit érdekel bővebben   http://zimekpalinka.com/

 

Nen reklámozom , de valóban minőségi 

 

Én kimondott bérfőzető vagyok , be kell vallanom , hogy míért , még nem ittam megfelelő minőségű otthon főzött pálinkát.

Ezzel nem szándékozok senkit megsérteni , ezért kérek mindenkit , az indulatós hozzászólások

mellőzésére. Köszönöm !

 

 

 

 

 

Előzmény: társkereső magányos (87143)
emGeza Creative Commons License 2013.07.25 0 0 87193

Sziasztok !

 

Ma "kaptam" 3 x 0,5 L pálinkát.

Sajnos nem megfelelő a minősege! Érdemes főzés előtt beleönteni a cefrébe ?

 

A zamárdi főzdébe vett 0,33 L 40 %-os körte kitünő volt ,ajánlom mindenkinek ,

főleg aki összehasonlításra vágyik . Az ára magas ,de a minőséget meg kell fizetni !

Mivel adózott termék , így 3500 Ft.

Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87192

Ami azt illeti nagy a buzgalom. :D Így a válaszom: majdnem. Valójában 1-2dl-enként fokolva.

A főzés nálam/nálunk a következő képen történik:

Bekészítem az üstöt délután. Alágyújtok.

  1. Elfoglalom magam úgy bő másfél órát, azalatt..
  2. megjelenik 1-2 vagy 3 cimbora, némi borral-sörrel.
  3. Az üst rotyog, mi beszélgetünk és úgy fél óránként ránézek. Az alatt kb. 1,5-2dl jön le.
  4. Fokolom, szemre (orra) vételezem, áttöltöm egy nagyobb, zárt befőttes üvegbe.
  5. 3. ponttal folytatom, míg azt nem mondom: ennyi.
Előzmény: szilvakukc (87190)
truffle Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87191

...a 4 vékony "tartó" megnyomná szerintem.

 

Látod erre nem is gondoltam, lehet benne valami. Mondjuk nem ismerem a vörösréz ilyen(szúró?) lánggal történő érintkezésének a következményeit de mintha olvastam volna, hogy hosszabb távú használat után képes a bestia akár átlyukadni is.

Az is igaz, hogy az én üstöm 24l-es, ami 17-18 liter(plusz az önsúly) cefrét feltételez.

Előzmény: HondaKiller (87187)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87190

Mi az, hogy 77-50-ig? Felesenként elválasztottad, vagy nem is értem, mit csinálsz?

Előzmény: Fate24 (87178)
szilvakukc Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87189

Ha lassan fűtök, magasabb a szeszfok? Miért is?

Szerintem, akkor később indul meg. Ennyi.

Előzmény: Feriba51 (87173)
vízesáda Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87188

Köszi a választ. Én is így gondoltam,csak kicsit bizonytalan voltam.

Előzmény: HondaKiller (87186)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87187

Nekem is egy hasonló vaslap van a gázégő-re helyezve. Gondoltam már rá h lehet hőveszteségem ez által, de jobban oszlik a hőleadás szerintem.
A másik oka, hogy használom: a megtöltött üstöm 40kg felett is van olykor az üst alja nem túl vastag, na most ha ráhelyezném úgy a gázégő-re félek h megnyomná, megsértené az alját. Te se birod csak úgy rátenni a tüzhelyre az üstöt, a 4 vékony "tartó" megnyomná szerintem.

Előzmény: truffle (87103)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87186

ne pocsékold a desztilált vizet az alszesz higítására, sima csapvíz tökéletes, hiszen ugyis átfőzöd az egészet még.

Előzmény: vízesáda (87184)
Feriba51 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87185

Őszintén szorítok neked, hogy sikerüljön valami ügyes dolog!!!!!!

Sok eddigi megoldás csak annyit csinált, hogy a sok hőből elvett valamennyit és a helység fűtésére használta.

Jól jönne egy igazi hőelosztó szimpla falú főzőkhöz. Igaz a dupla falu megoldás is egy jó hőelosztás.

Kell is az az önbizalom!!!:-)

Jó nedűt!!!!

Előzmény: truffle (87180)
vízesáda Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87184

Sziasztok!

Van 32 fokos alszeszem és hígítani szeretném. Mivel érdemes hígítani sima vízzel vagy desztilált vízzel?   Köszönöm a választ.

Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87183

Bocsi, fokoló kimaradt. Kettőt használok, mindkettő gazdaboltban vásárolt, süllyedéses elvű üveg kivitelű. Az egyik még nagyapám öröksége (kb. 35 éves) a másik 1 éve került hozzám, pontos előéletéről ne sokat tudok.

A skálán midkettőnél szerepel a "hitelesített" szöveg, a különbség, hogy az egyik 85°-ig a másik 100°-ig van skálázva.

Amúgy a főzés során, ha a műanyag hordóból kikerült, az üsbe önve azonnal zár, tűz. Rézen átfolyik, kizárólag üveg edénybe.

Mérésnél üveg mérőhengerbe töltve, az előbb említett üveg fokolóval...

Majd fokolás után is üvegbe töltve (itt futólag érintkezik egy mércés műanyag kancsóval.. bár az a pálinkán és vizen kívül nem sok mindent látott.)

 

Előzmény: Miklós1 (87171)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87182

Összesen 4 kis hordó cefrém van, ez bő 80kg. A kb. 0,9g bontót 1l vízben feloldva, arányosan kimérve osztottam szét köztük, majd 2x mosott kézzel (nem kiszuperált fakanállal illetve egyéb eszközökkel) kevertem át.

Ez után a légmentesen lezárt hordókat 2 naponta jól megráztam, minden 2. rázás előtt kupak le, belenéz, szín, állag, illat rendben van-e (már amennyire 1 éves tapasztalattal ezt meg lehet ítélni. :))

A most leválasztott középpárlatból kis mennyiséget fokolva igen kellemes illatú (virágos-barackos) és ízérzetű párlat, pálinka született.

 

Előzmény: HondaKiller (87181)
HondaKiller Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87181

nem kötöszködés inkább kiváncsiság (1g/100kg) akkor a 18kg hoz 0,18 grammot tettél ?  :)

Előzmény: Fate24 (87178)
truffle Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87180

Hát lehet azt feledni? ;)

 

Ami a tüzelést illeti, kiérzek némi célzást a "vasamra". Olyan hőelosztót fogok készíteni belőle(egyfalú főzőhöz), hogy a nyálatok fog csorogni, legjobb pálinkátokat fogjátok térdenállva felkínálni egy belinkelt képért :D /Gyün ám az önbizalom:)/.

Előzmény: Feriba51 (87177)
Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87179

A főzés paraméterein a lehetőségeim tekintetében nem nagyon tudok változtatni (pl. fűtés teljesítménye), igazából a kérdésem, hogy így "gyengébb" fűtéssel, még ha tovább is tart (én bajom, mondjuk) a kapott párlat tartalmazhat-e több káros mellékanyagot, pl. metil összetevőt?

A fűtés pedig a lángvető elvételével felerősíthető, úgy próbáltuk korábban kb. 4,5-5 órára csökken az idő, de igen nagy eséllyel odaég.

én meg nem szeretek kapirgálni az öst alján. ;)

Fate24 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 87178

A mostani barackot kicsit "megtuningoltam" pektin bontóval (kb. 1g/100kg arányban). ~18kg gyümölcsből:

 

2dl rézeleje (78°)

16dl középpárlat (77°-50° átlag 64°körül)

3dl (47°)

 

Sajnos idő hiányában, illetve "fűtés" hiányában tovább nem is engedtem most (48°alatt szinte megállt, 15 perc alatt volt ~4cl)

 

Hagsúlyoznám, semmi cukor. Ez nálam elvi kérdés. :D

Előzmény: obsitos3 (87175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!