...szerintem is azért ilyen erős (60-62%) az alszeszed, mert a felét benne hagyod az illatanyagokkal és aromákkal együtt (amik a főzés végefelé is jönnek)...
...cefrefőzéskor, amint a csorgást a fűtést visszavéve beállítottuk, semmit nem veszünk el, csak "kicsavarjuk" amíg csak van benne alkohol... a kapott végeredmény, még jó cefrék esetén
is, max 30-35%-os...pisztórius tányért használva esetleg 40-45%...
...valami ott nálad nem igazán stimmel...én is főztem konyhai gázrezsón az első főzőmmel (lakótelepi 20-as), aminek az átfolyós hűtőjét 3m 8-as rézcsőből csináltam, de a páracsövem
22-vel indult...de ebből is mindíg 25-30%-közötti alszesz lett, ha lassan, ha gyorsan jött akkor is...egyébként a fűtés intenzitása akkor jó alszesznél, ha 1-óra múlva csurog és 2.5-3.5-óra alatt lejön az egész csontra, függetlenül az üst méretétől...
A likőröket szeszfokolóval nem lehet fokolni, a beletett mindenfélétől megváltozik a sűrűsége. Egy elég drága titráló laborfelszerelést használnak tudtommal a likőrgyárak is a szeszfok meghatározásához.
En szivesen kostolnek par jo otthoni fozetet, viszonzaskeppen az enyembol kinalnek.
Templomhegyi uram, nemtom mikor lesz a zd, tavaly felajanlottad viszel mintat az enyembol, ha elviszem j.berenybe. Idenre is aktualis? Bodzavirag, cserko, faeper, meggy es barack az idei felhozatalom.
Asszonynak a kedvence az a likőr lett, ami úgy készült, hogy egy liter vegyespálinkába került másfél - két kiló átpasszírozott málna, majd két nap állás után le lett szűrve. Finom lett, de igen felhígult a málnalétől, alig 20 fokot mérek. Ilyen célra a jövőben fogok hagyni higítatlanul pálinkát.
A fórumos ismeretekkel - köszönet érte mindenkinek - olyan leveket főztem, hogy környékbeli régi "szaktekintélyek" is megkérdezték hogyan készült és végig is hallgatták figyelmesen amit meséltem. Pedig tavaly főztem először.... :-)
A tavalyi kökény és a mostani kajszi különösen jó lett.
Nem hiszem hogy túl sokat számítana ez a bazi vaslap, amikor neked full réz üstöd van, ami négyszer jobban vezeti a hőt mint a vas...sztem nyugodtan lehet alatta ésszel tüzelni. Profi konyhai edények se véletlenül vannak rézből. De ha már alá akarsz tenni valamit, akkor miért nem alumínium lapot? Könnyebb és nem is olyan vészesen drága, viszont a vashoz képest több mint kétszer jobb hővezető. http://www.muszeroldal.hu/assistance/hovezetesitenyezo.html
Látod erre nem is gondoltam, lehet benne valami. Mondjuk nem ismerem a vörösréz ilyen(szúró?) lánggal történő érintkezésének a következményeit de mintha olvastam volna, hogy hosszabb távú használat után képes a bestia akár átlyukadni is.
Az is igaz, hogy az én üstöm 24l-es, ami 17-18 liter(plusz az önsúly) cefrét feltételez.
Nekem is egy hasonló vaslap van a gázégő-re helyezve. Gondoltam már rá h lehet hőveszteségem ez által, de jobban oszlik a hőleadás szerintem. A másik oka, hogy használom: a megtöltött üstöm 40kg felett is van olykor az üst alja nem túl vastag, na most ha ráhelyezném úgy a gázégő-re félek h megnyomná, megsértené az alját. Te se birod csak úgy rátenni a tüzhelyre az üstöt, a 4 vékony "tartó" megnyomná szerintem.
Bocsi, fokoló kimaradt. Kettőt használok, mindkettő gazdaboltban vásárolt, süllyedéses elvű üveg kivitelű. Az egyik még nagyapám öröksége (kb. 35 éves) a másik 1 éve került hozzám, pontos előéletéről ne sokat tudok.
A skálán midkettőnél szerepel a "hitelesített" szöveg, a különbség, hogy az egyik 85°-ig a másik 100°-ig van skálázva.
Amúgy a főzés során, ha a műanyag hordóból kikerült, az üsbe önve azonnal zár, tűz. Rézen átfolyik, kizárólag üveg edénybe.
Mérésnél üveg mérőhengerbe töltve, az előbb említett üveg fokolóval...
Majd fokolás után is üvegbe töltve (itt futólag érintkezik egy mércés műanyag kancsóval.. bár az a pálinkán és vizen kívül nem sok mindent látott.)
Összesen 4 kis hordó cefrém van, ez bő 80kg. A kb. 0,9g bontót 1l vízben feloldva, arányosan kimérve osztottam szét köztük, majd 2x mosott kézzel (nem kiszuperált fakanállal illetve egyéb eszközökkel) kevertem át.
Ez után a légmentesen lezárt hordókat 2 naponta jól megráztam, minden 2. rázás előtt kupak le, belenéz, szín, állag, illat rendben van-e (már amennyire 1 éves tapasztalattal ezt meg lehet ítélni. :))
A most leválasztott középpárlatból kis mennyiséget fokolva igen kellemes illatú (virágos-barackos) és ízérzetű párlat, pálinka született.
Ami a tüzelést illeti, kiérzek némi célzást a "vasamra". Olyan hőelosztót fogok készíteni belőle(egyfalú főzőhöz), hogy a nyálatok fog csorogni, legjobb pálinkátokat fogjátok térdenállva felkínálni egy belinkelt képért :D /Gyün ám az önbizalom:)/.
A főzés paraméterein a lehetőségeim tekintetében nem nagyon tudok változtatni (pl. fűtés teljesítménye), igazából a kérdésem, hogy így "gyengébb" fűtéssel, még ha tovább is tart (én bajom, mondjuk) a kapott párlat tartalmazhat-e több káros mellékanyagot, pl. metil összetevőt?
A fűtés pedig a lángvető elvételével felerősíthető, úgy próbáltuk korábban kb. 4,5-5 órára csökken az idő, de igen nagy eséllyel odaég.