Még a tejes derítést lehet megpróbálni, hátha az kiszedi a homályt. Nem kell nagyot hibázni, hogy az idén homályos legyen a pálinka. A hideg május miatt kevesebb cukor, több sav lett a korai gyümölcsökben és egyre másra panaszkodik mindenki, hogy így még nem járt soha. Persze lehet, hogy nem alkalmaztál Szöllősi szűrőt a cefre főzésnél, az valamennyi kozmaolajat kiszedett volna. A szűrésnek utánanézhetsz az egyszeregy 10. oldalán, a tejes derítés meg a 16. oldalon van leírva. Hogy miért lesz opálos a pálinka, arról írtam egy csomót a 5157, 5213, 21894, 25545, 30898, 30981, 36622, 37906, 39267, 50488 hozzászólásokban.
Nem tudjuk a cefre (leucin, izoleucin) tartalmát csökkenteni akkor az élesztők életműködését kellene lerövidíteni. Így kevesebb olajat termelnek. A lerövidítés cefre függő. A hosszú utóerjedési szakaszra nincs szükség, szerintem.
Mi a véleményed a víz keménységtartalmának felhígulásáról desztillátumhoz adagolás közben? :-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
na erre en is kivi vagyok,fater kifőzte a faepret, lett valami 70%-os, jó drága gyóccertári deszt vízzel befokolta 49,5-re,aztán totál opál a két liter nedü. ő sem járt még így soha!!! Próbáltuk a lefagyasztós-filteres megoldást,de nem oldódott meg. Iszom így. A kiforrásnál voltak furcsaságok,meg a főzés elött kicsit ?ecetes? szaga volt. Lehet az befolyásola a végén?
üdv,mindenkinek kérdésem elöször föztem aromatornyos fözöbe s barack pálinkát 69fokos lett le vittem 49-50fokra és be opálosodott elötte mikor nem tettem bele gyogyszertári desztilált vizet addig szép tiszta volt, hol hibáztam soha igy még nem jártam. köszönöm a választ
Révai Nagy Lexikonból a szeszgyártás egy, akkoriban lényeges mozzanatára hívnám fel szíves figyelmeteket. Ezzel talán közelebb kerülünk a kozmás olaj elleni harcban. ..."Ma a kozmás olajak ára jóval felülmúlja a tiszta szesz árát, ezért a szeszfinomítók arra törekszenek, hogy minél több kozmás olajat kapjanak. A kozmás olajak mennyiségét mesterségesen szaporithatjuk, ha a cefrébe olyan amidokat (leucin, izoleucin) adunk, amelyből az élesztők táplálkozva, amilalkoholt szabadít fel."... Ez a mestermű 500 nagytudású személy közreműködésével, 1911-ben jött létre. Már akkor is merték a kozmás olaj szaporításának lehetőségét. Sajnos. csökkentés mikéntjéröl egy szó sem esett. A gazdasági érdekek már ekkor is motiválták a tudományos élet irányultságát.
Ma elmentem Szurdokpüspökibe, és én hülye, fölmentem a Muzslára. Mondjuk, túléltem. Viszont Patán kaptam 36 kg sárgabarackot, "lekvárnak való", á kétszáz forintért.
Nekem is szimplafalu van. kb fél éve leváltottam az 50 literes hűtőmet egy 2százasra.
a leváltott hőtőköpeny (saválló lemez) pont 6cm-rel szélesebb a főzömnél.Mivel én gázzsámolyal nyomatom, a köpenyt három helyen (gázzsámoly 3 lábu)bevágtam,így ráült a zsámolyra. A főzőm csavaros megoldású így beleillik a köpenybe és fel is fekszik,hogy a hő ne szökjön el kőzetgyapottal tömítek.
Eredmény:
mint Neked is nem szökik el a hő ,kisebb lángon lehet főzni!
A kecskeméti és a gönci barackpálinka termékleírásában is csak 3% megengedett magtörmelék biztosítja a magízt. A Sólyom könyv jóval szigorúbb, így fogalmaz:
"A barackmag amigdalin tartalma fajtánként változik, de még az édes magvú kajszibarackban is van annyi, hogy kimagozása szükséges. Legveszélyesebb a késői rózsabarack, amelynek magja a legtöbb amigdalint tartalmazza, ezért ennek magját feltétlenül el kell távolítani. A barackmag akkor is ízhibát okoz, ha nem törik össze, mert a mérgező anyag a csonthéjon keresztül is átdiffundál.
A barackpálinka harmonikus illat- és ízanyagának eléréséhez azonban bizonyos mértékig szükség van az ún. magzamatra. A megkívánt magzamat elérésére az édes magvú kajszibarack magját összetörik, és 30-50 dkg/hl mennyiségben visszateszik a cefrébe."
Nem írja, hogy erjedés előtt vagy után, de máshol ez van:
"...az amigdalin az erjedés folyamán enzim hatására elbomlik, benzaldehid és ciánhidrogén keletkezik belőle. Mindkettő keserű ízhatású, sőt az utóbbi erős méreg."
Ha az erjedés során bomlik az amigdalin, akkor erjedés után kell a magot visszatenni.